• Putin nu a formulat o amenințare specifică de represalii în legătură cu gestul Finlandei, dar Ministerul rus de Externe a indicat că vor exista sancțiuni.
  • Decizia Rusiei de a suspenda furnizarea de energie electrică către Finlanda este văzută ca un prim semn.
  • Peste 500 de mașini au evacuat civili din Mariupol sâmbătă.

ORA 23:00

Președintele Zelenski îl numește pe generalul-maior, Igor Tantsyura, în funcția de comandant al Forțelor Teritoriale de Apărare ale Ucrainei, potrivit Statului Major al Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

ORA 22:00

Putin ar putea anexa Donbass, Kherson și Zaporizhzhya și declanșa o amenințare nucleară, scrie Institutul pentru Studiul Războiului

„Kremlinul plănuiește probabil să anexeze o mare parte din teritoriul ucrainean ocupat în prezent de trupele rusești – părți din Kherson și Zaporizhzhya în sud și părți din regiunile Donețk și Luhansk în est, care sunt controlate de trupele rusești. Moscova ar putea anexa și alte state proxy ale Kremlinului, cum ar fi Osetia de Sud (în Georgia) și Transnistria (în Moldova)”, a sugerat Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

ORA 21:00

Iuliia Mendel, fost secretar de presă în administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din 2019 până în 2021, a scris pe pagina sa de Twitter că Rusia plănuiește să trimită în războiul din Ucraina 2.500 de rezerviști.

ORA 20:00

Ministrul ucrainean de externe face apel la Germania să preia inițiativa de a ajuta Ucraina să devină membră a UE

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut Germaniei să preia inițiativa în procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Le-am spus că oricum se va întâmpla. Este inevitabil ca Ucraina să primească mai devreme sau mai târziu statutul de candidat. Elitele germane au de ales între a conduce acest proces și a-și înscrie numele în istoria Europei sau se va întâmpla în continuare, dar fără conducerea lor”, a adăugat el.

ORA 19:00

Suedia spune că ar trebui să „lucreze pentru” o cerere de aderare la NATO

Partidul Social-Democrat din Suedia a decis că țara ar trebui să lucreze pentru ca Suedia să depună o cerere de aderare la NATO, potrivit unei declarații de pe site-ul partidului.

Declarația continuă spunând că partidul ar trebui, în cazul în care cererea va fi acceptată de NATO, să lucreze pentru a stabili condiții unilaterale împotriva amplasării de arme nucleare și de baze permanente pe teritoriul suedez.

Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a numit-o „o decizie istorică” într-un tweet după anunț, adăugând: „Invazia rusă din Ucraina a deteriorat situația de securitate pentru Suedia și pentru întreaga Europă”.

Acest lucru vine după ce și Finlanda și-a anunțat duminică decizia de a solicita aderarea la NATO.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „ușa NATO este deschisă” pentru Suedia și Finlanda.

ORA 18:00

Vicepremierul Ucrainei spune că speră ca cererea de aderare a țării la NATO să fie examinată rapid

Vicepremierul ucrainean, Olga Stefanishyna, a declarat că speră ca cererea de aderare a Ucrainei la NATO să fie examinată rapid și să se tragă învățăminte din considerațiile Finlandei și Suediei privind aderarea la NATO.

„Vom vedea cu poziția de acum a Suediei și Finlandei, care au decis să solicite aderarea la NATO și cu răspunsul aliaților că această cerere va fi luată în considerare și îndeplinită imediat”, a spus ea. „Aceasta servește doar un argument foarte evident că NATO a învățat din greșelile politice care au fost făcute în 2008, făcând promisiuni fără a îndeplini deciziile și aderarea care au dus practic la trei războaie, dintre care două se întâmplă acum pe teritoriul ucrainean.”

„Sperăm că atunci când va fi vorba de examinarea cererii ucrainene, aceasta se va întâmpla, de asemenea, mult mai rapid”, a adăugat ea.

ORA 17:00

Italia trimite Ucrainei tunuri FH70 cu obuze de 155 mm.

Tunul FH70 este un sistem mai vechi decât M777 cel anglo-american, dar mulțumită încărcătorului său de amorsare automat și a încărcătorului de proiectile semi-automat, un echipaj instruit poate trage un proiectil la fiecare 10 secunde.


NATO vrea să recunoască în mod oficial Rusia ca o amenințare directă la adresa sa, explicând acest lucru într-un viitor document strategic al Alianței.

„De asemenea, propune să se ia în considerare modul cel mai bun de a sprijini țările vecine care ar putea fi amenințate de agresiunea rusă.

Se va păstra, probabil, posibilitatea de a restabili relațiile dacă Moscova își schimbă comportamentul”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței.

Documentul se referă și la China și la relațiile sale cu Rusia.

Așa-numitul document „Concept strategic” prezintă prioritățile alianței pentru următorii ani și urmează să fie finalizat la summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie.

Versiunea anterioară, publicată în 2010, făcea referire la Rusia ca partener, iar de data aceasta se va renunța la această formulare.

ORA 16:00

Turcia riscă să fie izolată de NATO dacă blochează aderarea Finlandei și Suediei la Alianță” – Donald Tusk, președintele PPE.


În plin scandal al fraudei voturilor de la Eurovision, Italia a anunțat că mai multe atacuri ale hackerilor ruși au fost blocate în timpul spectacolului de la Torino.

UPDATE ORA 14:00

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a spus că ţara sa la solicita aderarea la NATO. El a afirmat că acest lucru va „maximiza” securitatea ţării sale.

Premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat că speră că parlamentul va aproba decizia de a solicita aderarea la organizaţie. Germania anunţă că a făcut toate pregătirile pentru un proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda şi Suedia decid să solicite aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul de externe Annalena Baerbock, citat de Reuters. 

UPDATE ORA 13:00

Pe 14 mai, aproape 84.000 de persoane și peste 20.000 de vehicule au trecut granițele de vest ale Ucrainei cu UE și Moldova.

Peste 37.000 de oameni au părăsit Ucraina aseară. Peste 22.000 dintre ei au trecut granița cu Polonia, restul au mers în Slovacia, Ungaria, România și Moldova.

În ultimele zile, a existat o tendință de creștere a numărului de cetățeni care se întorc în Ucraina. În ultimele 24 de ore, aproape 46.000 de oameni au sosit, inclusiv peste 42.000 de ucraineni.

Au fost înmatriculate 259 de camioane cu ajutor umanitar.

UPDATE ORA 12:00

Războiul poate fi încheiat în acest an, dar are nevoie de un embargo real asupra petrolului, de arme grele și de avioane, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al OP.

Ucraina nu este interesată de un război prelungit cu Rusia, ca oricine altcineva din lume. Nu putem pune capăt acestui război în această lună, dar putem în acest an. Rețeta victoriei este simplă: un adevărat embargo petrolier + tancuri, avioane și artilerie. Haideți să punem capăt împreună, a transmis Podoliak.

UPDATE ORA 11:00

Secretarul de stat american Anthony Blinken a sosit la Berlin pentru o reuniune informală cu miniștrii de externe din NATO. El va discuta cu miniștrii de externe din NATO despre „alianța și acțiunea consecventă pentru a contracara agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.


Suntem încrezători că toate obiectivele stabilite de către comandantul șef vor fi atinse de către soldații ruși”, a declarat ambasadorul rus în SUA, Anatoly Antonov, conform Soloviev Live, citat de către agenția de știri rusă TASS.

Rusia asigură Statele Unite că nu va capitula în Ucraina. „Spunem asta ferm și clar și suntem extrem de încrezători, cel puțin noi, diplomații ruși care lucrăm aici (n.r. în SUA) că nu va există vreodată o capitulare”, a declarat Antonov.

Nu vom ceda niciodată și nu vom da înapoi”, mai spune ambasadorul.

UPDATE ORA 10:00

Rusia lovește rachete în apropierea graniței cu Polonia Ocupanții au lovit infrastructura militară din cartierul Yavorivskiy – aceasta este complet distrusă, potrivit șefului OVA din Lviv, Maxim Kozitsky.


În Melitopol, ocupanții au început să strângă liste de persoane sub pretextul culegerii de date pentru a oferi cetățenilor locuri de muncă”, a declarat primarul Melitopol, Ivan Fedorov, în cadrul unui teleton.

Primarul a remarcat că în acest fel rușii încearcă să reînnoiască registrul locuitorilor care au rămas în oraș pentru a-l folosi pe viitor pentru un eventual pseudo-referendum.


Rusia a pierdut o treime din toate forțele sale terestre pe care le adunase în februarie. Din cauza pierderilor de echipamente și de personal, este puțin probabil ca ocupanții ruși să își poată grăbi ofensiva în următoarele 30 de zile, afirmă serviciile secrete britanice.

UPDATE ORA 08:00

O serie de explozii au izbucnit în Lviv dimineața devreme.

Lovirea cu rachetă a avut loc asupra uneia dintre instalațiile de infrastructură militară. Până la această oră, nu există informații despre morți și răniți”, a declarat Maksym Kozytskyi, șeful Administrației Regionale de Stat Lviv.

The New York Times a publicat un videoclip despre consecințele atacurilor rusești asupra instituțiilor medicale din Ucraina.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe 9 mai, gloanțe și obuze ale rasiștilor au distrus 165 de unități sanitare din Ucraina, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a constatat cel puțin 200 de astfel de infracțiuni.

UPDATE ORA 07.00

Secretarul de stat Anthony Blinken sosește la Berlin pentru a se întâlni cu miniștrii de externe ai NATO. Împreună vor „discuta uniunea și acțiunile consecvente pentru a contracara agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”.


Ambasada Indiei în Ucraina se va întoarce la Kiev pe 17 mai. Este posibil ca Finlanda să solicite aderarea la NATO pe 18 mai.

UPDATE ORA 06.00

Dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO, așa cum se preconizează în prezent, puternica alianță militară a Occidentului va avea o rază de acțiune mai mare decât în orice alt moment din istorie.


Pe drumul de ieșire din regiunea Herson, controlată de Rusia, în sudul Ucrainei, podurile sunt echipate cu explozibili. Soldații ruși de la un labirint de puncte de control dezbracă bărbații pentru a căuta tatuaje de identificare și jefuiesc puținele bunuri pe care le au oamenii care se străduiesc să fugă. În mai multe rânduri în această săptămână, potrivit martorilor care au reușit să scape, forțele rusești au tras asupra convoaielor de mașini.

UPDATE ORA 05.00

Armata ucraineană emite un pachet de cărți de „criminali de război” – cartonașe cu imaginea rușilor pe care îi suspectează de crime de război. Ideea reproduce un set de 55 de cărți de joc pe care armata americană le-a emis în timpul invaziei Irakului din 2003, înfățișând ceea ce ei spun că sunt cei mai căutați membri ai guvernului lui Saddam Hussein.


Soldații ucrainei au lovit 8 ținte aeriene ale ocupanților în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 04.00

Putin este „grav bolnav”, a spus Christopher Steele, un fost spion britanic și autor al unui dosar despre Trump. „Din surse din Rusia și din alte țări, auzim că Putin este de fapt destul de grav bolnav. Nu este complet clar ce fel de boală este – incurabilă, terminală sau ceva de genul acesta. Dar, desigur, cred că sunt parțial ecuații”, a spus el pentru Sky News.


Potrivit experților din Ministerul Economiei și KSE, prejudiciul cauzat de ocupanți în Bucea este de 449 de milioane de dolari, spune ​​primarul din Bucea, Anatoly Fedoruk.

În total, în comunitatea Bucea au fost avariate 1.354 de clădiri:

  • 1230 dintre acestea sunt case de locuit;
  • 29 instituții de învățământ;
  • 9 instituții medicale; ▫️5 – clădiri administrative și clădiri de cult;
  • 12 dotări comune;
  • 69 lanțuri de retail și alte spații comerciale.

UPDATE ORA 03.00

Zelenski a felicitat Kalush Orchestra pentru victoria obținută la Eurovision, într-o postare scrisă, pe Telegram: „Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa! Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision! Pentru a treia oară în istoria sa. Și cred – nu ultima. Vom face tot posibilul ca într-o zi să găzduim participanții și oaspeții Eurovision în Mariupol. Liber, linistit, reconstruit! Mulțumesc Orchestrei Kalush pentru că am câștigat și tuturor celor care ne-au votat!”


Solistul Kalush, Oleg Psyuk, a explicat de ce trupa a cerut ajutor lui Azovstal și Mariupol, în ciuda riscului de descalificare.

 „Oamenii care își pun această întrebare nu înțeleg cât de multe probleme sunt în țara noastră. Pentru mine este cu siguranță mai important decât descalificarea”.

UPDATE ORA 02.00

Armata ucraineană a doborât deja avionul 201 al ocupantului rus, a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene.


Autoproclamata republică populară Donețk a emis o rezoluție prin care cere ca proprietățile băncilor ucrainene din teritoriile care au intrat sub controlul republicii să revină în proprietatea statului.

UPDATE ORA 01.00

Rusia trebuie să își asume responsabilitatea pentru pagubele provocate de războiul său din Ucraina, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock în timpul conferinței de presă de încheiere a reuniunii miniștrilor de externe ai G7 de sâmbătă de la Berlin.


Președintele SUA, Joe Biden, a promulgat Legea privind împrumutul de leasing pentru apărarea democratică a Ucrainei din 2022. Noua lege, care ușurează unele cerințe pentru ca SUA să împrumute sau să închirieze echipamente militare Ucrainei, a fost adoptată cu o majoritate bipartizană în Camera Reprezentanților și în Senatul SUA. Legislația îi oferă lui Biden o autoritate mult mai largă pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei și abordează modul în care SUA pot trimite mai rapid arme Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Putin avertizează că aderarea Finlandei la NATO ar fi o greșeală. Președintele rus Vladimir Putin l-a avertizat pe omologul său finlandez că aderarea la NATO și renunțarea la statutul de neutralitate al Finlandei ar fi o greșeală. El i-a spus lui Sauli Niinistö că nu există nicio amenințare la adresa securității Finlandei. Schimbul de replici a avut loc în timpul unei convorbiri telefonice efectuate de președintele finlandez, înainte de o cerere oficială pe care Finlanda ar trebui să o anunțe foarte curând. Suedia și-a manifestat, de asemenea, intenția de a se alătura alianței occidentale, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.


Ocupanții ruși aduc în masă clor la Mariupol pentru a fi folosit în gropi comune. Invadatorii ar putea să o folosească pentru a încerca să acopere urmele crimelor de război din oraș, a declarat consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko. Potrivit consilierului primarului, pe lângă creșterea rapidă a numărului de gropi comune din Mangush, există și informații despre redeschiderea cimitirului istoric Nekropol din cartierul central al orașului Mariupol.