• În discursul său nocturn de miercuri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat o inițiativă numită „UNITED24”, un punct principal de colectare a donațiilor caritabile în sprijinul Ucrainei.
  • Ministerul rus de Externe a declarat, miercuri, 85 de diplomați europeni „persona non grata”, ca răspuns la expulzarea a zeci de diplomați ruși în mai multe țări europene.
  • Senatul american a confirmat-o pe Bridget Brink în funcția de ambasador al SUA în Ucraina.

LIVE UPDATE ORA 23:00

Parlamentul European a susținut suspendarea taxelor de import ale UE pentru toate exporturile ucrainene timp de un an, pentru a sprijini economia de război a Ucrainei. Modificările reduc complet tarifele de import pentru produsele industriale, fructe și legume, precum și tarifele antidumping și măsurile prohibitive pentru importurile de oțel. Acestea sunt măsuri fără precedent din partea UE.

Un oraș cândva modern și dezvoltat, cu aproape o jumătate de milion de locuitori, se transformă în ruine. Mii de oameni cândva fericiți își pierd casele, pe cei dragi și liniștea.

Orașul Maria este una dintre cele mai tragice pagini ale acestui război.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

LIVE UPDATE ORA 22:00

Inamicul este demoralizat. Principalele forțe au fost concentrate în strâmtoarea Donețk, unde au folosit aviația, artileria și mortierele”, spune Statul Major al ZSU.

LIVE UPDATE ORA 21:00

Numai în ultima lună, ocupanții au aruncat pe Azovstal 714 tone de bombe echivalente cu TNT, fără a include obuze de Grad, Smerchiv, Tochok-U și rachete de chowder, a declarat primarul din Mariupol, Petro Andryushchenko.


Pe 19 iunie, 37 de persoane au putut fi evacuate din Sevierodonetsk sub un bombardament intens, a declarat șeful UDA din Luhansk, Serhiy Gaidai. Rușii bombardează întregul „drum al vieții”, un camion blindat de evacuare abia a reușit să scape.


Procuratura din Kiev a cerut o condamnare pe viață pentru soldatul rus Vadim Șișimarin, acuzat de uciderea unui civil.


Elveția își redeschide ambasada din Ucraina. De asemenea, ambasadorul Franței în Ucraina a revenit la Kiev, dar ambasada va funcționa în mod limitat.

LIVE UPDATE ORA 19:00

Corporația de internet ICANN a alocat 1 milion de dolari Ucrainei pentru a sprijini funcționarea stabilă a sistemului ucrainean de domenii.

Funcționarea fără întreruperi este un factor crucial în funcționarea internetului. Domeniile sunt motivul pentru care putem accesa site-ul web prin intermediul mai multor adrese ușor de înțeles, cum ar fi google.com și apple.com.

De la invazia rusă, sistemul de domenii ucrainean a fost supus unor atacuri cibernetice masive. Cu toate acestea, pentru a-și asigura funcționarea neîntreruptă, trebuie să investească într-un sistem de protecție.

Dominația a fost obținută prin cooperarea dintre Ministerul Informațiilor, Consiliul ICANN și părțile interesate ucrainene din industria domeniilor.

Continuăm să susținem funcționarea stabilă a internetului în condițiile unei agresiuni militare. Mulțumim pentru cooperarea echipelor furnizorilor de servicii de internet, administratorilor și registratorilor de domenii.

LIVE UPDATE ORA 18:00

Comisarul pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, a primit pe tot parcursul anului mesaje de la victimele abuzurilor sexuale comise de militarii ruși în regiunea Harkov și de la rudele acestora.

Printre victime se numără atât adulți, cât și copii: un băiat de 9 ani din Izum, ucis în brațele mamei sale, doi băieți de 10 ani, o fetiță de 9 luni.

LIVE UPDATE ORA 17:00

Blocarea conținutului ucrainean, în special a celui al regimentului Azov, pe Facebook și Instagram va fi redusă semnificativ, a declarat ministrul pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fiodorov.

El a declarat acest lucru după o întâlnire cu Nick Clegg, președintele Meta pe probleme globale. Fedorov a declarat că au ajuns deja la anumite acorduri și că în viitorul apropiat vor fi luate multe decizii.



Numai în ultima lună, ocupanții au aruncat asupra Azovstalului 714 tone de bombe echivalente cu TNT.

Armata rusă a comis atrocități împotriva umanității. Este o realitate. Acesta este cel mai mare genocid din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boychenko.

LIVE UPDATE ORA 14:00

Încă 771 de militari ucrainieni baricadaţi în Azovstal s-au predat astazi, informeaza mininsterul rus al apărării. În total, în ultimele patru zile s-au predat 1.730 de militari ucrainieni, anunţă instituţia. Dintre aceştia, 80 sunt răniţi. Rușii susțin în continuare că soldații s-au „predat”, deși aceeași presă din Rusia anunța un armistițiu și o serie de negocieri care au dus la eliberarea acestor soldați.

LIVE UPDATE ORA 12:00

Intrarea în incapacitate tehnică de plată a Rusiei ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare

Potrivit Reuters, licența specială acordată Rusiei pentru a efectua plăți către deținătorii de obligațiuni americane nu va fi reînnoită.

Licența expiră la 25 mai, iar Rusia trebuie să facă o plată pentru obligațiuni la aceeași dată.

În cazul în care Rusia încearcă să plătească în ruble în loc de dolari în cazul revocării licenței, aceasta ar putea duce la o neîndeplinire a obligațiilor tehnice

LIVE UPDATE ORA 10:00

În regiunea Kherson, poliția a înmânat ajutoare umanitare locuitorilor din comunitățile care au fost parțial strămutate în urma ocupației.

Așezările au fost bombardate de armata rusă, iar infrastructura a fost parțial distrusă.

În ciuda pericolului bombardamentelor și a demolării clădirilor, un număr mare de localnici rămân în sate, inclusiv multe familii cu copii mici și persoane de vârstă fragedă, pe care poliția le ajută atât cât poate.

Oamenii primesc kituri alimentare cu produse de bază: pâine, borș, slănină, ulei de măsline și produse lactate.


Turcia a înaintat 5 „dorințe” Suediei și Finlandei

Autoritățile turce sunt gata să ia în considerare cererile țărilor nordice de aderare la NATO dacă acestea îndeplinesc anumite condiții, relatează ziarul Türkiye.

Care sunt aceste condiții? Iată-le:

▪️ extrădarea în Turcia a „teroriștilor” PKK și FETO
▪ Recunoașterea celulei siriene YPG a PKK ca organizație teroristă
▪️ țările ar trebui să nu mai găzduiască membri FETO
▪️ țările ar trebui să desființeze structurile legate de organizațiile teroriste
▪️garanții pentru punerea în aplicare a celor menționate mai sus

LIVE UPDATE ORA 08:00

Ocupanții nu încetează să bombardeze zonele de frontieră din regiunile Sumy și Cernihiv

Astăzi, șapte astfel de atacuri au fost lansate de pe teritoriul rusesc: nouă în regiunea Sumy și două în regiunea Cernihiv.

Inamicul a folosit mitraliere de calibru mare, lansatoare automate de grenade, arme de calibru mic și artilerie reactivă.

Cel mai intens bombardament a durat aproape un an. Acesta a fost efectuat de ruși cu ajutorul mortierelor din partea satului Zernove, pe teritoriul din apropierea uneia dintre așezările de frontieră din districtul Shostkinskiy din regiunea Sumy.

Nu s-au înregistrat victime în rândul personalului militar în urma bombardamentelor menționate mai sus.

LIVE UPDATE ORA 07:00

Proces pentru crime de război

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani capturat a pledat „pe deplin” vinovat de crime de război în cadrul unui proces la Kiev.

Vadim Shishimarin este acuzat de uciderea unui bărbat de 62 de ani în regiunea Sumy. Este primul proces pentru crime de război care are loc de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

LIVE UPDATE ORA 06:00

Consilierul prezidențial al Ucrainei spune că este puțin probabil ca războiul să se încheie până la toamnă

Războiul din Ucraina va continua probabil până la sfârșitul verii și posibil și după, în pofida semnelor că unele părți ale țării revin la o oarecare normalitate, a declarat consilierul prezidențial ucrainean, Oleksii Arestovici, citat de NBC News.

„Este destul de clar pentru mine că este puțin probabil ca acest război să se încheie până în toamnă”, a declarat Arestovici la televiziunea ucraineană, potrivit NBC News.

Acest lucru vine în contextul în care președintele Volodimir Zelenski încearcă să prelungească legea marțială pentru încă 90 de zile, potrivit NBC News.

De la începutul războiului, pe 24 februarie, legea marțială a fost prelungită de două ori, ordinul actual urmând să se încheie pe 25 mai.

LIVE UPDATE ORA 05:00

Senatul o confirmă pe Bridget Brink în funcția de ambasador al SUA în Ucraina

Senatul american a confirmat-o pe Bridget Brink în funcția de ambasador al SUA în Ucraina.

Numirea a fost confirmată prin vot miercuri seară.

Brink este un ofițer din cadrul serviciului extern care a ocupat funcția de ambasador al SUA în Slovacia.

Ambasada SUA în Ucraina a rămas fără un ambasador confirmat de când Marie Yovanovitch a fost rechemată în mai 2019 de către președintele de atunci, Donald Trump, sub presiunea fostului avocat al lui Trump, Rudy Giuliani și a altor persoane.

LIVE UPDATE ORA 04:00

Rusia expulzează 85 de diplomați europeni în cadrul unor măsuri de retorsiune

Ministerul rus de Externe a declarat, miercuri, 85 de diplomați europeni „persona non grata”, ca răspuns la expulzarea a zeci de diplomați ruși în mai multe țări europene.

Printre diplomații expulzați de Moscova se numără 24 din Italia, 27 din Spania și 34 din Franța.

Ambasadorul Italiei în Rusia, Giorgio Starace, a fost convocat la Ministerul rus de Externe „din cauza acțiunilor deschis ostile și nejustificate ale Italiei cu privire la 30 de angajați expulzați ai misiunii diplomatice ruse”, se arată în comunicatul rus.

Ambasadorul Spaniei la Moscova, Marcos Gomez Martinez, a fost, de asemenea, convocat și „a fost exprimat un protest puternic în legătură cu decizia provocatoare” a autorităților spaniole de a declara 27 de diplomați ruși din Franța „persona non grata”, a precizat ministerul.

Diplomații francezi au fost expulzați de la Moscova ca răspuns la decizia Franței de a expulza 41 de diplomați ruși din această țară în aprilie, potrivit Ministerului rus de Externe.

LIVE UPDATE ORA 03:00

Duma de Stat a Federației Ruse amenință Ucraina cu atacuri cu rachete asupra sediului și clădirilor guvernamentale, pentru că ar fi bombardat satele rusești de la granița cu Ucraina.

LIVE UPDATE ORA 02:00

Un colonel rus critică invazia din Ucraina

Colonelul rus în retragere, Mihail Khodarenok, a declarat că informațiile care se răspândesc despre o „prăbușire morală sau psihologică” a forțelor armate ucrainene nu sunt nici măcar „apropiate de realitate”. El a mai spus că Ucraina ar putea înarma un milion de oameni și că Rusia trebuie să ia în considerare acest lucru în calculele sale operaționale și strategice.

„Situația pentru noi, sincer, se va înrăutăți”, a declarat el marți. El a criticat, de asemenea, izolarea geopolitică a Rusiei față de lume și înainte de invazie, a avertizat că va fi mai dificil decât anticipau mulți ca Rusia să ducă un război în Ucraina.

LIVE UPDATE ORA 01:00

Zelenski: Ucraina lansează o nouă inițiativă de strângere de fonduri

În discursul său nocturn de miercuri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat o inițiativă numită „UNITED24”.

„UNITED24” a fost lansat ca principal punct de colectare a donațiilor caritabile în sprijinul Ucrainei, potrivit site-ului său și lui Zelenski. Fondurile vor fi transferate în conturile oficiale ale Băncii Naționale a Ucrainei (BNU) și alocate de către ministere pentru a acoperi cele mai urgente nevoi, se arată pe site-ul web.

Primul ambasador al brandului este Andriy Shevchenko, un important jucător și antrenor de fotbal ucrainean.

„Statul are nevoie de această platformă chiar acum, care permite strângerea de fonduri pentru a sprijini Ucraina. Oricine din lume, cu un singur click, poate contribui la victoria noastră”, a declarat Zelenski.

Primul eveniment în sprijinul „UNITED24” va avea loc pe 8 iunie, a precizat el. Va fi o licitație de seară caritabilă la Londra.