• Cetățenii ucraineni care au fugit din țară din cauza războiului au cheltuit aproximativ 2 miliarde de dolari în afara țării numai în luna aprilie.
  • Franța face presiuni pentru impunerea celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce Comisia Europeană se așteaptă la o înfrângere a lui Putin.
  • Marea Britanie negociază cu aliații pentru a trimite nave de război în Marea Neagră pentru a proteja navele de marfă care transportă cereale ucrainene.

UPDATE ORA 23:00

Forțele armate ruse încearcă să încercuiască Lysychansk și Severodonetsk, înființând acolo un nou Mariupol, a declarat Oleksiy Arestovych, un consilier al șefului opoziției ucrainene, la Feygin Live. El a precizat că situația de acolo este extrem de dificilă pentru AFU deoarece există lovituri continue ale artileriei și aviației rusești.

UPDATE ORA 22:00

Doi înalți oficiali ruși au semnalat că Moscova este pregătită pentru un război prelungit în Ucraina, unul dintre ei afirmând că nu se grăbesc să respecte termenele limită în legătură cu conflictul. Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în cea mai activă fază a sa, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.


Premier League din Anglia a aprobat preluarea clubului de fotbal Chelsea Football Club, în valoare de 4,25 miliarde de lire sterline, de către un consorțiu condus de coproprietarul echipei de baseball americane LA Dodgers, Todd Boehly. Liga spune că consorțiul a trecut testul proprietarilor și directorilor. Clubul a fost scos la vânzare înainte ca proprietarul Roman Abramovici să fie sancționat din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

UPDATE ORA 21:00

Rusia preia controlul asupra a trei orașe din Donețk, anunță un guvernator. Forțele ruse au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat, marți, guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko, pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

Svitlodarsk a fost un punct cheie al atacurilor rusești din ultimele zile. La începutul zilei de marți, Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra orașului, înlocuind steagul ucrainean cu un steag rusesc.

UPDATE ORA 20:00

Se pregătește un pachet complet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru a fost declarat de către șeful adjunct al Biroului președintelui, Mykhailo Podolyak, în timpul unui teledon la Ukraine24.


Franța face presiuni pentru impunerea celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce Comisia Europeană se așteaptă la o înfrângere a lui Putin.


Inamicul a bombardat din nou punctele de control din regiunea Sumy – UC Pivnich. 7 bombardamente cu mortiere de pe teritoriul rusesc în apropiere de satul Boyaro-Lezhachy și 8 explozii în apropierea așezării Tovstodubove. Nu s-au înregistrat victime în rândul personalului sau echipamentelor militare. Nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 19:00

ZSU l-a omorât pe generalul-maior Kanamat Botashev, pensionat din Forțele Armate Ruse

Este probabil ca el să fie cel care a murit deasupra regiunii Luhansk, când soldații ucraineni au doborât Su-25. S-a raportat că pilotul nu a supraviețuit.

UPDATE ORA 18:00

Cu cât mergi mai spre vest, cu atât mai scumpe sunt locuințele de închiriat

Potrivit analiștilor de la Flatfy, cea mai mare creștere a prețurilor se înregistrează în regiunea Zakarpattia, unde prețurile de închiriere au urcat cu 225%, în regiunea Ivano-Frankivsk – cu 156%.

În regiunea Zaporizhzhia, din care o mare parte este ocupată temporar, există, de asemenea, o creștere a prețurilor.

În regiunea Odesa, care nu are ocupanți ruși, prețurile au scăzut cu 21%.

În regiunea eliberată a Kievului, prețurile au scăzut cu 11%.

UPDATE ORA 17:00

Cetățenii ucraineni care au fugit din țară din cauza războiului au cheltuit aproximativ 2 miliarde de dolari în afara țării numai în luna aprilie, plătind cu carduri bancare naționale sau retrăgând numerar de pe acestea. Roman Kachur, reprezentantul Ucrainei la Banca Mondială, a declarat pentru Forbes.

Aceste cifre au fost confirmate de Banca Națională, menționând că 80% din banii cheltuiți – reprezintă plata mărfurilor în rețelele de retail cu POS-terminale și în numerar.

În același timp, dacă luăm plata cu cardul, 17% din bani au fost cheltuiți pe produse alimentare în magazine/supermarketuri, 11% – pe achiziționarea de produse nealimentare, 8% – pe plăți la hotel, 5% – pe tranzacții la benzinării și 4% – pe plata facturilor în cafenele și restaurante.


O serie de decizii importante intră în vigoare pe 24 mai!

  • A fost acordată o indemnizație lunară suplimentară de șomaj de la 4.550 la 10.400 grivne.
  • Harta disponibilității carburanților în funcție de regiune.
  • La 23 mai, la ora 11:00, a fost luată decizia de a oferi gratuit CELL, TV și INTERNET în Ucraina de către operatorii de telefonie mobilă.
  • Schimbarea stingerii, a regulilor și restricțiilor în regiunile din Ucraina.
  • Sprijin financiar suplimentar de 4400 grivne de la ONU și UNICEF.

UPDATE ORA 15:00

5 milioane de ruble – costul tăcerii mamelor rusești
O mamă care și-a pierdut fiul în războiul din Ucraina a spus că multe alte femei refuză să vorbească despre război pentru că au primit plăți de la stat.

Putin a evaluat viața fiului meu la 5 milioane de euro. De ce ar trebui să mă plâng dacă primesc acești bani?„, a spus una dintre femei.


Rușii au capturat Svetlodarsk, regiunea Donețk, – șeful CAA, Serghei Goșko

Potrivit acestuia, invadatori înarmați deja se plimbă pe străzi, verificând documentele localnicilor. Localnicii scriu că invadatorii au intrat în oraș în dimineața zilei de 24 mai între orele 8 și 9.

„Populația locală, cu care comunic, spune că nu vede o prezență mare. Există anumite grupuri de câte 5 persoane fiecare”, notează Goshko.


UE a aprobat cea de-a patra tranșă de asistență militară acordată Ucrainei în valoare de 500 de milioane de euro, – Șeful Biroului Prezidențial Andriy Yermak

UPDATE ORA 13:00

Marea Britanie negociază cu aliații pentru a trimite nave de război în Marea Neagră pentru a proteja navele de marfă care transportă cereale ucrainene – Times

„O coaliție de bunăvoință va încerca să spargă blocada Rusiei și să asigure un „coridor de protecție” de la Odessa prin Bosfor. Acesta a fost subiectul unei întâlniri de ieri între ministrul lituanian de externe Landsbergis și ministrul britanic de externe Liz Truss.

Desigur, pentru acest plan merită să așteptăm încurajarea Turciei, care controlează Bosforul și NATO, deoarece ar trebui să se lupte cu flota rusă.


Ucraina face apel la parteneri să accelereze livrările de arme și muniții.
„Este prea devreme pentru a concluziona că Ucraina are deja toate armele de care are nevoie. Ofensiva Rusiei în Donbas este o bătălie nemiloasă, cea mai mare pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Îndemn partenerii să accelereze furnizarea de arme și muniții, în special MLRS, artilerie cu rază lungă de acțiune și APC-uri”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

UPDATE ORA 10:00

Putin va demisiona în curând și va fi înlocuit de secretarul Consiliului de Securitate, Patrușev – fostul șef al serviciilor secrete britanice MI6

Richard Dearlove sugerează că anturajul îl va înlătura pe Putin și „probabil îl va trimite într-un sanatoriu din care nu va ieși ca lider al Rusiei”.

„Dacă teza mea se adeverește și Putin dispare într-un sanatoriu, Patrușev ar fi un înlocuitor probabil”, a declarat fostul ofițer de informații.

De asemenea, el crede că Putin se va stinge din viață în 2023, dar nu a dat un motiv pentru această probabilă „moarte”.

UPDATE ORA 08:00

În Marea Neagră a crescut numărul navelor rusești, inclusiv rachete de croazieră

„Scopul inamicului este să blocheze în continuare portul Odessa și să controleze partea de nord-vest a Mării Negre. Inamicul instalează complexe S-400 în Crimeea ocupată temporar și organizează operațiuni defensive pe insula Zmiiny”, a spus Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al OVA din Odesa.S-400 este un sistem rusesc de rachete antiaeriene de nouă generație. Creat pentru a distruge avioanele de recunoaștere, avioanele strategice și tactice, rachetele. Fiecare sistem de rachete antiaeriene asigură tragerea simultană a până la 80 de ținte cu până la 160 de rachete îndreptate spre acestea.

UPDATE ORA 07:00

Alarmă în regiunile Harkov, Donețk și Luhansk.


Sinteza știrilor peste noapte :

▪️ În zonele interocupate din regiunile Mykolayiv și Kherson, ticăloșii au tras cu artilerie și mortiere asupra pozițiilor AFU și a civililor, continuând să construiască o linie de apărare de rezervă. În cursul zilei, Rusia a pierdut 23 de militari și mai multe vehicule blindate. Numărul rezidual urmează să fie clarificat.

▪️ În teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson și Zaporizhia, rasiștii au înființat circa douăzeci și cinci de așa-numite ,,birouri ale comandantului” pentru a spori controlul asupra populației.

▪️ Alte 580 de companii, care continuă să opereze în Rusia, raportează că nu s-a întâmplat nimic, declară ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

▪️ În trei luni, Estonia a transferat 1/3 din bugetul său militar către Ucraina, spune Mykhailo Podolyak, șeful Biroului Prezidențial.

▪️ 48 de militari ruși vor fi judecați în curând sub suspiciunea de crime de război, transmite procurorul general Iryna Venediktova.

▪️ Un grup de specialiști în desfășurare, respectiv 11 ingineri militari din Columbia, a zburat în Europa pentru a instrui militarii ucraineni, declară ministrul columbian al apărării Desego Molano.

UPDATE ORA 06:00

Informații operative de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei:
▪️ Cea mai mare activitate a ostilităților se observă în districtul operațional Donețk, și anume lângă Lysychansk și Severodonetsk.
▪️ Amenințarea cu rachete și lovituri aeriene asupra obiectelor de pe teritoriul Republicii Belarus este în creștere. Agresorul a mutat divizia Iskander-M OTRK în regiunea Brest la o distanță de până la 50 de kilometri de granița cu Ucraina.
▪️ În direcția Seversky, acoperirea frontierei ucraineno-ruse din regiunile Bryansk și Kursk continuă să fie întărită și trupele noastre nu pot fi transferate în alte direcții. Se remarcă echipamentul de inginerie al pozițiilor din zonele punctului de control auto internațional „Pohar” și așezarea din regiunea Sluchovsk din Bryansk.
▪️ Inamicul a lansat un atac aerian asupra pozițiilor trupelor noastre din zona Bilopillya, regiunea Sumy.

UPDATE ORA 05:00

Astăzi, aproape 20 de țări au statutul de principal aliat. Ultima țară cu statut de principal aliat, Qatar, care l-a primit în martie 2022.


Regiunile Donețk, Luhansk, Dnipropetrovsk și Zaporizhia sunt în pericol de raid aerian.

UPDATE ORA 04:00

Biden a inclus Columbia ca unul dintre principalii aliați ai SUA în afara NATO. Acest lucru a fost raportat de site-ul Casei Albe.


Statutul major aliat non-NATO le permite Aliaților SUA să participe la proiecte comune de combatere a terorismului și apărare și să primească finanțare SUA pentru o serie de sarcini de apărare.


Astăzi, aproape 20 de țări au statutul de principal aliat.

UPDATE ORA 03:00

Olena Zelenska, a anunțat luni că lansează un program național de sprijin psihologic, având în vedere criza de sănătate mintală și șoc din Ucraina.

Nimeni dintre ucraineni, nici un adult sau un copil nu poate fi sigur că se va trezi mâine”, a spus Zelenska într-o declarație video postată pe rețelele de socializare. „Toate lucrurile pe care le-au trăit ucrainenii în timpul ocupației, pe front, la adăposturile anti-bombe, sub bombardamente, în străinătate, au nevoie de reabilitare, la fel ca răniții fizic” , a declarat Olena.

Guvernul ucrainean va dezvolta „rapid” programul de sprijin pentru sănătatea mintală în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, potrivit declarației sale.

Războiul Rusiei a arătat orori pe care nu ni le-am fi putut imagina”, a spus Zelenska. „OMS se angajează să protejeze cele mai importante drepturi ale omului – la viață și sănătate. Acum, ambele sunt încălcate în Ucraina” .

UPDATE ORA 02:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează că cea mai dificilă situație de luptă acum este în Donbass.


În Ucraina, există 49 de suspecți de crime de război, transmite procurorul general Irina Venediktova.


Potrivit acesteia, Ucraina are o listă cu aproximativ 600 de militari ruși care ar putea fi implicați în crime de război.

UPDATE ORA 01:00

China s-a alăturat sancțiunilor privind furnizarea de echipamente GNL către Rusia. China încetează să mai lucreze cu Arctic LNG-2, fabrica lui Novatek.


Numărul forțelor de ocupație ruse din Donbas depășește forțele ucrainene cu un raport de „unu la douăzeci” , declară Zelenski.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina rezistă și în ziua 90 de război. Și îl are în frunte pe omul care nu a fugit de bombardamente, ci a rămas alături de țara lui. Zelenski a devenit un simbol mondial al rezistenței, optimismului și ambiției, iar în ziua 90 de război a fost premiat pentru curajul său.

În câteva cazuri excepționale în care curajul lor politic a inspirat lumea, am acordat Premiul Profil in Courage. Și în seara aceasta este unul dintre acele momente. Președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei face imposibilul în fiecare zi. Apărarea sa curajoasă a democrației ne amintește de ceea ce este cel mai prețios și mai fundamental pentru modul nostru de viață” , a declarat Caroline Kennedy diplomată americană și gazda premiilor John F. Kennedy Profile in Courage.

Președintele Zelenski le-a mulțumim țărilor care au sprijinit Ucraina cu echipamente militare. El a spus că pacea e un obiectiv comun.

Toți partenerii noștri sunt de acord că lupta Ucrainei în războiul împotriva Rusiei înseamnă apărarea valorilor comune ale tuturor țărilor din lume. Libertatea noastră comună. Și dacă este așa, avem dreptul să ne așteptăm la asistență deplină și necondiționată, inclusiv arme. Fiecare dintre discuțiile mele internaționale, fiecare apel către parlamente sau către alte audiențe străine este în mod necesar legat de această problemă. Și le sunt recunoscător tuturor partenerilor care ne ajută și ne oferă echipamentul și muniția necesară pentru a face diferența, inclusiv în ceea ce privește cantitatea de echipament și muniție de care dispune armata rus” , a spus Zelenski.

Și nici în ziua 90, Ucraina nu renunță. Ba din contră. În capitala Kiev a fost inaugurată în centru o expoziție cu tancuri și alte arme grele ale rușilor, distruse de militarii ucraineni.

Desigur, astfel de expoziții trebuie să existe astfel încât fiecare ucrainean, chiar și cei care nu au fost afectați de război, să vadă că Ucraina are în față o problemă globală, că trebuie să ne apărăm pământurile. Că și dacă inamicul este departe, ar putea fi în curând foarte aproape. Trebuie ca oamenii să știe, declară un localnic.

Serhiy Polishchuk, militar ucrainean, spune: Trebuie să arătăm eficiența lucrurilor făcute de Forțele Armate ale Ucrainei, a Trupelor Teritoriale de Apărare și a Gărzii Naționale. Trebuie arătat că ne distrugem inamicul și că vom elibera Ucraina de invazia inamică” .

Oricât ar încerca Kremlinul să țină poporul departe de adevăr, propaganda dă rateuri, mai ales în rândurile școlarilor din Rusia. În mijlocul unei festivități, o elevă de clasa a XI-a din Izberbaș, a transmis un mesaj anti-război și anti-Putin la care nimeni nu se aștepta. Colegii săi au aplaudat-o.

Armata rusă a bombardat tot ce a prins în cale și în ziua 89 de război. O bătrână dintr-un sat ucrainean a rămas, între ruine, doar cu hainele de pe ea.