• Forțele armate ruse încearcă să încercuiască Lysychansk și Severodonetsk, înființând acolo un nou Mariupol, a declarat Oleksiy Arestovych, un consilier al șefului opoziției ucrainene, la Feygin Live.
  • Forțele ruse au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat, marți, guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko.
  • Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, 82% dintre ucraineni nu sunt gata să sacrifice anumite teritorii ale Ucrainei pentru pace.

UPDATE, ORA 23:00

7 victime și 1 deces cauzate de un atac rusesc asupra orașului Balakliya, regiunea Kharkiv. Satele de frontieră au fost bombardate de forțele de ocupație timp de mai mulți ani la rând.

Cernigivschina, Khmelnychchyna, Vinnichyna, Rivne, Volyn, Zakarpattia, regiunea Poltava, regiunea Sumy – încă un triumf fiecare, dar situația este calmă.

UPDATE, ORA 22:00

Elveția vrea ca Ucraina să returneze bunurile confiscate ale lui Iuriy Ivanyushchenko, asociat al lui Ianukovici.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Guvernul elvețian notează că anterior, autoritățile ucrainene nu au reușit să ia o decizie de confiscare a acestor bunuri. Cu toate acestea, întrucât războiul din Ucraina a complicat foarte mult procedurile penale, Elveția consideră acum că o procedură de confiscare este „posibilă și adecvată”.

Ministerul de Finanțe cere acum Tribunalului Administrativ Federal Elvețian să accepte confiscarea activelor, astfel încât acestea să poată fi returnate Ucrainei.


Inamicul a bombardat districtul Kryvorizkyi de mai multe ori pe parcursul zilei. Loviți comunitatea Zelenodolsk cu artileria. Au lovit Velikiy Kostromtsy și Mar’yanskiy. Au fost avariate o grădiniță, o biserică, case”, a declarat Valentin Reznichenko, șeful OVA din Dnipropetrovsk.


SUA nu va ridica sancțiunile împotriva Rusiei ca răspuns la promisiunile privind exporturile de cereale din Ucraina, a declarat Departamentul de Stat.

UPDATE, ORA 21:00

Administraţia Vladimir Putin a reafirmat, miercuri după-amiază, oferta de a permite redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul denunţă „şantajul” Moscovei.


Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat, miercuri, Alianţa Nord-Atlantică de pasivitate în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, lăudând în schimb mobilizarea Uniunii Europene.

UPDATE, ORA 19:00

Regiunea Dnipropetrovsk

Inamicul a bombardat districtul Krivorizkyy de mai multe ori în timpul zilei.

Au lovit comunitatea Zelenodolsk cu artilerie.

Au lovit Velikiy Kostromtsi și Mar’yanskiy.

O grădiniță, o biserică și case au fost avariate.



Administraţia Vladimir Putin a reafirmat, miercuri după-amiază, oferta de a permite redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul denunţă „şantajul” Moscovei.!!!!!!

UPDATE, ORA 18:00

Au mai rămas doar 10 săptămâni de grâu pe Pământ, a avertizat Sarah Menker, expert în securitate alimentară, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Dar ea menționează că războiul ruso-ucrainean nu este cauza crizei alimentare.

Criza, pe care am descoperit-o cu mult înainte de pandemia COVID-19, arată fragilitatea lanțurilor noastre de aprovizionare.

Chiar dacă războiul se termină mâine, problema securității alimentare nu va dispărea prea curând.

Menker estimează că 400 de milioane de oameni din întreaga lume se află acum în „risc alimentar”.

UPDATE, ORA 17:00

Zaporizhzhya: poliția documentează consecințele bombardamentelor inamice

La 25 mai, trupele rusești au bombardat infrastructura civilă a orașului în două districte deodată. Forțele rusești au lansat patru rachete grosiere. Potrivit ultimelor informații, există morți și răniți.

▪️Unul dintre ele a fost lovit de apărarea antiaeriană ucraineană. Celelalte trei au fost lovite asupra infrastructurii civile din două zone ale orașului. Ca urmare a agresiunii militare, unul dintre complexele comerciale și de divertisment din centrul orașului a fost avariat.

▪️ De asemenea, naziștii au lovit sectorul privat într-unul din districtele din Zaporizhzhya. Peste 60 de clădiri au avut pereții, ferestrele și acoperișurile avariate, iar împrejurimile lor au fost distruse. Una dintre clădiri a fost distrusă de o lovitură directă a unei rachete.

▪️ Serviciile continuă să lucreze la fața locului și să documenteze urmările atacului cu rachete.
Zaporizhzhya: poliția documentează consecințele bombardamentelor inamice



Rusia a folosit 60% din stocul său de armament de înaltă precizie

Pentru unele tipuri chiar mai mult – 70%. Acest nivel de prag trebuie respectat în trupe, iar pragul este deja stabilit pentru rachetele Iskander”, a declarat Vadim Skibitsky, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

Iar Rusia nu-și poate reface rezervele atât de repede, așa cum a făcut Uniunea Sovietică☝️.

UPDATE, ORA 15:00

Alarmă în regiunile Harkov, Donețk și Luhansk!

Putin a semnat un decret privind procedura simplificată de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunile Zaporizhzhya și Kherson din Ucraina.

Anterior, cetățenia rusă putea fi acordată, în cadrul unei proceduri simplificate, rezidenților din regiunea separatistă a Ucrainei.


Dereglementarea prețurilor la benzină și motorină va fi anulată!

Ministrul adjunct al economiei, Denis Kudin, a declarat:

„Aș vrea să vă reamintesc că dereglementarea a fost suspendată, de îndată ce vom vedea suficiente resurse pe piață, vom relua controlul prețurilor.

UPDATE ORA 13:00

Secretarul consiliului municipal, Anatoliy Kurtev, raportează că rachete au lovit instalații din districtul Shevchenkivskyi și un centru comercial din districtul Oleksandrivskyi. Potrivit acestuia, numărul răniților a crescut la patru (anterior se vorbea de aproximativ 3).

În același timp, Ministerul rus al Apărării a precizat că rachetele sale au distrus atelierele uzinei Motor Sich, care „producea motoare pentru avioanele de luptă ucrainene, inclusiv drone”.

UPDATE ORA 12:00

Autoritățile poloneze, în cadrul discuțiilor privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, au propus o taxă suplimentară pentru țările care continuă să cumpere petrol din Rusia după ce alte state au respins astfel de livrări, a declarat premierul polonez Morawiecki.

UPDATE ORA 11:00

Lovituri nocturne cu rachete în Ucraina

Krivoy Rog (Dnipro): trei rachete trase, au lovit o uzină industrială, există pagube serioase.

Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare.

Zaporizhzhya: 4 rachete, „primite” în sectorul privat. O rachetă a fost doborâtă de un PGO.

Se raportează un mort și trei răniți.

Kramatorsk (Donețk): Pagube în zonele rezidențiale și în sectorul privat, nicio victimă.

Krasnopolye (regiunea Sumy): aproximativ 20 de case și linii electrice au fost avariate. Jumătate din sat a rămas fără electricitate. Au fost lovite rachete aeropurtate, adică de pe un avion.

În mod preliminar, nu s-au înregistrat victime.

UPDATE ORA 09:00

„Infernul” din regiunea Luhansk: șase morți și opt răniți

Șase morți și cel puțin opt răniți la Severodonetsk, majoritatea în apropierea adăposturilor antiaeriene, orașul menține apărarea. Acest lucru este raportat de șeful OVA din Luhansk, Serhiy Gaidai.

Potrivit acestuia, rușii bombardează locurile aglomerate. Ei știu că există adăposturi pentru bombe la uzina Azot din Severodonetsk și își îndreaptă obuzele acolo. Ieri au ucis patru localnici acolo, iar alți trei au fost spitalizați.

Inamicul știe, de asemenea, ce școli au adăposturi – nu este o coincidență că le lovește.


Rușii au lansat trei raiduri cu rachete împotriva Kryvyi Rih, potrivit șefului Ministerului de Interne din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.

Întreprinderea industrială a fost lovită. Informațiile despre victime sunt în curs de actualizare.

Comunitățile Shyrokyivka și Apostolivka au fost din nou bombardate cu uragane în districtul Kryvorizka.

Oamenii nu au fost loviți.

UPDATE ORA 07.00

Trupele rusești au tras patru rachete de croazieră spre Zaporijjea. Unul dintre ele a fost doborât de apărarea aeriană ucraineană. În prezent, se investighează loviturile, iar serviciile competente lucrează la fața locului.


China este îndemnată să deschidă coridoare verzi pentru exporturile de cereale ucrainene. Potrivit ministrului, Beijingul este pregătit să organizeze consultări pe această temă cu toate părțile interesate.

UPDATE ORA 06.00

Rusia intră în incapacitate de plată în iulie, anunță The Guardian. Kremlinul pare să fi prevăzut posibilitatea ca SUA să nu permită Rusiei să continue să-și plătească obligațiunile. Vineri, Ministerul rus de Finanțe a răscumpărat anticipat două obligațiuni scadente în această lună pentru a depăși termenul limită de 25 mai, a anunțat vineri ministrul rus de Finanțe.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu premierul canadian Justin Trudeau despre noi măsuri pentru a respinge agresiunea rusă. Președintele a subliniat că Ucraina a apreciat noua asistență financiară și de apărare a Canadei și i-a mulțumit lui Trudeau pentru sprijinul său.

UPDATE ORA 05.00

Serviciile secrete americane recent declasificate arată că o blocadă navală rusă a oprit comerțul maritim în porturile ucrainene, în ceea ce liderii mondiali numesc un atac deliberat asupra lanțului global de aprovizionare cu alimente care a stârnit temeri de instabilitate politică și penurie, cu excepția cazului în care cerealele și alte produse agricole esențiale sunt permise.


Armata rusă a abandonat probabil eforturile de a încercui formațiunile ucrainene din est. Încercarea de a asigura o mai mică încercuire și de a se concentra pe Severodonetsk, forțele ucrainene efectuează o retragere la sud-vest de Popasna, lângă Bakhmut, pentru a proteja liniile ucrainene de ofensivele rusești din sud-estul Bakhmut. Autoritățile de ocupație au anunțat că vor organiza procese ale soldaților ucraineni în Mariupol, probabil în încercarea de a spori controlul asupra orașului.

UPDATE ORA 04.00

SUA vor să convingă sectorul public și mediul de afaceri indian să nu cumpere petrol rusesc. Asistentul secretarului de stat Elizabeth Rosenberg se va întâlni cu membri ai guvernului indian, precum și cu rafinării de petrol.

Oficialii administrației Biden iau în considerare introducerea așa-numitelor sancțiuni secundare care ar putea limita aceste achiziții.

UPDATE ORA 03.00

Rusia recuperează morți și documente secrete de pe crucișătorul Moskva scufundat. Purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații, Vadim Skibitsky, a declarat că Rusia a efectuat o operațiune de salvare a crucișătorului scufundat – a durat cel puțin 2 săptămâni.

UPDATE ORA 02.00

Ministrul de Finanțe, Serhiy Marchenko, consideră că taxele ar trebui să fie majorate la nivelul de dinainte de război pentru a stabiliza bugetul de stat.

El a spus acest lucru în cadrul unui teledon de informare. „Cred că trebuie să readucem toate taxele la nivelul de dinainte de război. Am ajutat afacerile. Acum trebuie să ajutăm statul, care finanțează armata”, a spus Marchenko.


Ocupanții au lansat rachete în regiunea Sumî de la bordul unui avion. În jurul orei 20.00, un avion rusesc a lansat rachete pe teritoriul comunității Shalyhyn, a declarat șeful OVA, Dmytro Jivitski. Potrivit acestuia, nu au existat victime în niciunul dintre cazuri.

„Rușii continuă în continuare să încalce regulile de siguranță și de manipulare a propriilor arme. Se pare că acesta este motivul pentru care clădirile și întreprinderile lor sunt distruse pe teritoriul lor. Tot timpul se întâmplă ceva în apropierea granițelor noastre cu regiunea Sumî”, a adăugat președintele OVA.

UPDATE ORA 01.00

Luptătorii ucraineni folosesc deja obuziere autopropulsate franceze Cezar pe linia frontului. Anunțul a fost făcut de Valeriy Zaluzhnyy, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. El a reamintit că Cezar este o unitate de artilerie autopropulsată de nouă generație, care face posibilă lovirea inamicului la o distanță de 20 km sau mai mult de linia frontului cu o precizie ridicată.


Embargoul petrolier rusesc este o chestiune de săptămâni, anunță Ursula von der Leyen. Șeful Comisiei Europene a dat asigurări că se lucrează în prezent la impunerea embargoului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia va fi împinsă tot mai aproape de o potențială intrare în incapacitate de plată după ce Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că va lăsa să expire o scutire de sancțiuni cheie de care beneficiază investitorii americani.

Băncilor și persoanelor fizice din SUA li se va interzice să accepte plăți de obligațiuni de la guvernul Rusiei după ora 12:01, ora New York-ului, miercuri, când expiră o licență care a permis până acum fluxul de numerar, a precizat Trezoreria într-o declarație de marți.


Oligarhii ruși sunt gata să doneze miliarde de dolari Ucrainei pentru a scăpa de sancțiunile occidentale, a declarat ziarul german Handelsblatt.

Potrivit ministrului canadian de finanțe, Christie Freeland, inițiativa vine chiar de la oligarhi. Ei nu sunt de acord cu războiul agresiv pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, dar nu pot spune nimic împotriva lui din cauza amenințării cu represaliile din partea Moscovei.

Potrivit lui Freeland, oligarhii ruși i-au oferit următorul târg: trimit o parte semnificativă a activelor lor în Occident și sunt eliminați de pe listele de sancțiuni. Negocierile cu aceștia se află încă în stadii incipiente. Un astfel de acord ar putea aduce anumite avantaje pentru toate părțile. Kievul primește miliarde, Occidentul evită dezbaterea privind exproprierea, iar oligarhii își recapătă viețile luxoase.