• Aceasta este a cincea zi în care Ucraina luptă pentru a-și apăra pământul.
  • La Harkov, atacul a fost respins și situația este în curs de clarificare.
  • Volnovakha a fost recapturată. Berdiansk este ocupat de inamic.

SUMAR

Vladimir Zelensky a rezumat, în mod tradițional, ziua:

  • Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie trebuie oprit imediat. Distruge din punct de vedere economic. Pentru a arăta că omenirea este capabilă să se apere,
  • Rusia a încălcat toate convențiile, nimeni nu le va ierta vreodată”,
  • Zelensky a declarat că „nu există niciun rezultat” în discuțiile cu Rusia „pe care Ucraina ar dori să le obțină”,
  • Zelensky privind negocierile cu Federația Rusă: „Nu există un rezultat pe care să-l primim încă, dar vom fi determinați de a doua etapă când delegația va reveni”,
  • Astăzi, nicio instalație militară nu a fost bombardată în Harkov, ci a vizat în mod deliberat clădirile rezidențiale și cartierele. Este un tribunal”,
  • Va exista, cu siguranță, un tribunal pentru bombardarea Harkovului. Zelensky: „Forțele ruse au bombardat cu brutalitate Harkovul astăzi cu artilerie cu rachete. Aceasta este, în mod clar, o crimă de război. Un oraș pașnic, zone rezidențiale pașnice, nu o singură facilitate militară, exterminarea oamenilor. Rușii știau unde trag. Cu siguranță, va exista un tribunal pentru această crimă, unul internațional. Aceasta este o încălcare a tuturor convențiilor„,
  • Zelensky, pe fundalul bombardamentelor brutale de la Harkov, a cerut din nou lumii să închidă cerul pentru rachete, elicoptere și avioane rusești,
  • Zelensky invită Occidentul să ia în considerare închiderea completă a cerului pentru aviația și rachetele ruse
  • Președintele Ucrainei a cerut, de asemenea, excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU.
  • 56 de lovituri cu rachete, 113 rachete de croazieră trase în Ucraina în cinci zile de invazie”.

UPDATE ORA 23:00

O nouă bătălie a fost dusă în Harkov.

Ministerul rus al Apărării propune acordarea statutului de veteran personalului militar implicat în operatiunea Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Zelensky a semnat un regim fără viză pentru voluntarii străini.

Casa Albă SUA: „Statele pot discuta cu Federația Rusă relaxarea sancțiunilor în cazul începerii pașilor de detensionare”.

Emmanuel Macron a trimis în această seară un mesaj Armatei Franceze. „Franța stie că poate conta pe voi” și califică agresiunea Rusiei drept „cea mai grava și cea mai dezinhibată manifestare de putere de la căderea URSS”.

UPDATE ORA 22:00

Parlamentul European va adopta astăzi o rezoluție prin care îndeamnă UE să depună eforturi pentru acordarea Ucrainei a statutului de candidat la UE, conform The Guardian.

Pe parcursul crizei, Putin și Rusia au susținut eronat că sunt sub amenințare. Rusia și SUA au fost în multe rânduri de acord că un război nuclear nu trebuie să aibă loc. Așa că nu am văzut un motiv pentru a ridica nivelul de alertă, a spus Psaki, secretarul de presă al Casei Albe.

Rusia va finaliza operațiunea din Ucraina când Kievul va fi pregătit pentru demilitarizar, a spus reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că ucrainenii fac parte din familia europeană și vor fi acceptați în UE.

Președintele american Biden spune că americanii nu ar trebui să-și facă griji cu privire la războiul nuclear.

UPDATE 21:00

Rusia a pierdut deja 3 trilioane de dolari din cauza agresiunii pe scară largă împotriva Ucrainei, a spus directorul științific al Institutului Ucrainean de Conducere Economică Yaroslav Romanchuk.

Conform Reuters, artileria rusă a bombardat luni cartiere rezidențiale ale celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkovv, ucigând posibil zeci de oameni, au declarat oficiali ucraineni.

Pentru prima dată în istoria sa, NATO desfășoară Forța de Răspuns Strategic a Alianței.

Președinții Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei consideră că Ucraina merită perspectiva aderării imediate la UE.

UPDATE 20:00

Bursa de la Moscova va rămâne închisă marți.

UE va oferi Ucrainei date de informații spațiale despre trupele ruse, relatează Borrell.

Armata rusă lansează un atac cu rachete asupra orașului Vasilkov de lângă Kiev.

Ministrul Apărării din Ucraina spune că Ucraina va acorda amnistie și bani soldaților ruși care depun armele.

Purtatoarea de cuvânt a Casei Albe spune ca Biden refuză cererea lui Zelenski de a impune un no-fly zone deasupra Ucranei. Ar însemna agravarea situației. Și ministrul britanic al Apărării a exclus varianta.

Convoiul a fost văzut ,din nou, luni, la aproximativ 20 de mile nord de aeroportul Antonov. Convoiul se întinde pe cel puțin 17 mile, cu unele spații în coloana vehiculului. În unele zone, vehiculele au două sau trei rânduri adâncime.

Sediul OOC avertizează că există informații că ocupanții vor bloca comunicațiile în viitorul apropiat. Greva este planificată să se desfășoare atât pe comunicații mobile, cât și pe internet.

UPDATE 19.00

Televiziunea centrală a Chinei a arătat apelul lui Zelensky și bombardamentele oribile ale orașelor ucrainene de către armata rusă.

Secretarul britanic de Externe: „Vom ataca economia Rusiei și vom izola Rusia de scena mondială, Putin trebuie să piardă”.

Forțele ruse ar putea încerca să încercuiască Kievul în zilele următoare, a declarat Reuters, citează un înalt oficial american al apărării. Oficialul a declarat reporterilor că trupele ruse se aflau la aproximativ 16 mile de centrul orașului Kiev

Un raid aerian a fost raportat în zona Brovary. Primarul orașului Brovary susține că a fost rănit în urma raidului aerian și îndeamnă oamenii să se adăpostească.

A avut loc o explozie puternică la Kiev.

Ucraina și Federația Rusă au terminat prima rundă a negocierilor. Principala discuție fost despre încetarea focurilor pe teritoriul Ucrainei și a desfășurării luptelor. Mai mult, s-a stabilit prioritatea temelor care au nevoie deja de o implementare din punct de vedere logistic. Acestea vor merge la consultări în capitalele lor. De asemenea, s-a stabilit a doua rundă a negocierilor, în cel mai scurt timp, acolo unde aceste subiecte vor primi un plan concret de punere în practică

Rada Supremă a anunțat că va pregăti un proiect de lege privind confiscarea tuturor proprietăților rusești din Ucraina.

Măsurile decretului lui Putin:

  • Obligativitatea exportatorilor de a vinde 80% din câștigurile valutare creditate de la 1 ianuarie 2022 și vinderea a 80% din câștiguri, începând cu 28 februarie.
  • Interzicerea pentru ruși și pentru companiile ruse să transfere valută străină pentru rambursarea împrumuturilor și să crediteze valută străină în conturile lor din străinătate.
  • Permiterea companiilor de a răscumpăra acțiunile de pe piață cu anumite condiții. Una dintre ele este o prăbușire a prețului la bursă cu 20% sau mai mult (prețul mediu ponderat pentru orice trei luni de la 1 februarie până la acest preț). timp de trei luni de la 1 ianuarie 2021).
  • Permiterea acrodată rușilor de a deschide conturi bancare fără prezență personală, dacă este necesar, să schimbe banca.

Următoarea rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina va avea loc la granița polono-belarusă, a spus Medinsky, fostul Ministru al Culturii din Federația Rusă.

În cadrul celei de-a doua runde de negocieri dintre Federația Rusă și Ucraina, subiectele conturate vor primi o practică specifică de dezvoltare, a spus consilierul șefului biroului lui Zelensky.

Rusia și Ucraina au început să discute despre posibiltatea încheierii războiului. Cele două țări au au identificat o serie de subiecte asupra cărora au fost conturate soluții, a spus delegația ucraineană.

Guvernul a declarat că, în momentul de față, Rusia lucrează la o monedă digitală „unică în lume”. Aceasta urmează să fie folosită pentru comerțul internațional.

Putin a dat un nou decret. Conform acestuia, exportatorii trebuie să vândă 80% din câștigurile în valută străină, iar rezidenților ruși li se interzice să împrumute valută străină și să depună valută străină în conturi bancare din afara Rusiei.

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Explozii mari raportate în partea de nord-est a Kievului.

ATAC RACHETE. Consilierul guvernului ucrainean, Heraschenko, spune că ținta a fost un centru radar la , vestul Kievului.

UPDATE 17.00

Marea Britanie, Polonia, Letonia, Danemarca și Croația au dat permisiunea voluntarilor lor de a lupta în Ucraina.

Premierul britanic, Boris Johnson, într-o conversație telefonică, i-a promis lui Zelenski că va oferi un nou sprijin militar Ucrainei în următoarele ore și zile.

Rușii bombardează portul Berdyansk de pe Marea Azov.

UPDATE 16.00

În Harkov, ca urmare a bombardării de astăzi a zonelor rezidențiale, 11 civili au fost uciși, zeci de persoane au fost rănite, această cifră nu este definitivă. Acest lucru a fost declarat de șeful Administrației Regionale de Stat Harkov, Oleg Sinegubov.

În Zaporojie, localnicii au auzit sunetele exploziilor, a fost anunțată o alertă de raid aerian.

Unul dintre elicopterele ocupanților a fost doborât în ​​Bliznyuky, regiunea Harkov.

UPDATE 15.00

Armata ucraineană a capturat câteva tancuri lângă Cernihiv, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Procurorul general al Ucrainei transmite că situația de la Harkov, de astăzi, este pur și simplu teribilă.

Intervalul de acces a fost actualizat la Kiev – de la 20:00 la 7:00, în timpul acestuia: în capitală, oamenii se vor putea mișca numai cu permisele speciale actualizate ale comandantului militar al orașului Kiev – permisele emise anterior sunt anulate; abonamentele se eliberează numai pentru transport. Este strict interzis mersul pe jos în timpul orelor de acces; civilii care se vor afla pe stradă, în timpul stării de acces, fără permis special, vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj și recunoaștere ale inamicului; se vor putea părăsi casele în cazul unei alerte de raid aerian pentru a se deplasa la cel mai apropiat adăpost.

UPDATE 14.00

Un alt bombardament al unei clădiri rezidențiale, de către Forțele Armate ale Ucrainei, în centrul orașului Donețk.

Șeful Administrației Regionale de Stat Harkov, primarul din Yuzhny, adjunctul său, șeful departamentului de poliție locală și inspectorul de district au fost reținuți sub articolul „trădare”.

UPDATE 13.00

Alarma aeriană în Harkov și Svitlovodsk.

Zonele rezidențiale din Harkov sunt, în prezent, bombardate.

O alertă aeriană a fost declarată și la Kiev.

Harkov a fost bombardat masiv de la Gradov. „Zeci de morți și sute de răniți. Întreaga lume ar trebui să vadă această groază”, a spus Anton Gerașcenko, consilier ministru de interne Ucraina.

UPDATE 10.00

Un oficial al serviciilor de inteligență al Statelor Unite spune că „e de așteptat ca Belarus să trimită, luni, militari în Ucraina, pentru a-i ajuta pe invadatori”, potrivit AP.

Delegația ucraineană a sosit la granița cu Belarus pentru discuții cu Rusia. „Principala temă a negocierilor este încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din Ucraina”.

UPDATE 09.00

Ministerul rus al Apărării a anunțat că aviația rusă a câștigat supremația aeriană asupra întregului teritoriu al Ucrainei și a preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporojie.

Ministerul rus al Apărării a lansat un apel către locuitorii din Kiev: „Toți civilii din oraș pot părăsi liber capitala Ucrainei de-a lungul autostrăzii Kiev-Vasilkov. Această direcție este deschisă și sigură”.

UPDATE 08.00

Regiunea Berdiansk a fost ocupată. Administrația regională de stat a spus că invadatorii au reușit să pună mâna pe teritoriu, autoritățile locale refuzând să coopereze cu ei. Departamentul de poliție a fost desființat, transportul local s-a oprit complet, iar utilitățile funcționează parțial. La capturarea orașului, o persoană a fost rănită, iar alta a decedat.

Trezoreria britanică a anunțat că impune sancțiuni împotriva Băncii Rusiei.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina ar trebui să înceapă într-o oră.

UPDATE 07.00

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zluzhny, a confirmat noaptea că Rusia a folosit sistemele de rachete Iskander pentru a ataca Jitomir.

Trupele rusești au încercat în mod repetat să ia cu asalt la periferia Kievului. Toate mișcările erau sub control, coloanele de echipamente rusești au fost distruse. Rușii au suferit pierderi semnificative de personal, sunt demoralizați și epuizați, a transmis comandantul Apărării Kievului.

Șeful DPR Pușilin a fost atacat în apropiere de Mariupol El este bine. El a vorbit despre asta la emisiunea „Russia 24”.

UPDATE 06.00

Peste 400 de mercenari ruși operează la Kiev cu ordine de la Kremlin să-l asasineze pe președintele Ucrainei Zelensky și să pregătească terenul pentru ca Moscova să preia controlul, a anunțat The Times.

Compania norvegiană de petrol și gaze Equinor a anunțat că va înceta să investească în Federația Rusă și va începe să se retragă din întreprinderile mixte.

UPDATE 04.00

O rachetă a lovit o clădire de locuințe din centrul orașului Cernihiv.

Următoarele 24 de ore vor fi decisive pentru Ucraina. Volodimir Zelenski i-a spus premierului britanic Boris Johnson despre acest lucru.

UPDATE 03.10

Trupele cecene in Ucraina.

UPDATE 02.50

Un lunetist rus a fost reținut la Mariupol, căruia i s-a dat sarcina de a trage pentru a ucide serviciile de informații inamice.

În regiunea Mykolayiv, membrii DRG/ (separatistii) s-au predat locuitorilor locali și au fost predați poliției. Patru militari, fosti din Regimentul 33 din regiunea Volgograd, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

UPDATE 02.00

️ Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale raportează că avioanele de vânătoare au decolat din Belarus spre Ucraina. Video din Žlobin, regiunea Gomel, Belarus.

Volnovakha a fost recucerită, Mariupol ripostează, Berdyansk este capturat temporar, anunță Arestovich într-un nou rezumat al Biroului Președintelui privind situația militară.

Alarme aeriene însoțite de cerința ca populația să se pună la adapost:

Poltava 00:11
Kiev 00:16
Bila Țerkva 00:31
Bohuslav 00:31
Mironivka 00:31
Tarașcea 00:31
Vinniția 00:35
Cernăuți 00:35
Cernihiv 01:28
Cerkasi 01:28
Șostka 01:35

UPDATE 01.00

O altă încercare a ocupantului de a captura orașul Irpin nu a avut succes. Forțele de Apărare ucrainene au distrus noile echipamente inamice, anunță Statul Major General al Armatei din Ucraina. Makariv, în regiunea Kiev.

Cel mai mare avion din lume, Antonov AN-225 Mriya, a fost distrus de un atac rusesc asupra unui aeroport din apropierea Kievului, potrivit contului oficial de Twitter al guvernului ucrainean.

Mriya, care se traduce prin vis, se afla în hangarul său de la o bază aeriană ucraineană din Hostomel, care a fost scena unor confruntări intense joi, când armata rusă a preluat controlul bazei aeriene.

UPDATE 00.30

O explozie puternică s-a auzit în Harkov și în apropierea aeroportului din Harkov.

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi în Ucraina, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări. La rândul său, Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat că au fost înregistrate 1.684 de persoane rănite, inclusiv 116 copii.

Primul raid aerian la Cernăuți. Dintre populația civilă, 352 de persoane au fost ucise, inclusiv 14 copii, potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Școala nr. 134 este în flăcări în Harkov.

ȘTIRE INIȚIALĂ

A cincea zi de la invazie. În direcțiile Cernihiv și Sumy ar fi liniște. 11 nave de transport ale Federației Ruse, fiecare conținând câte un batalion, se îndreaptă spre Odesa, unde se va încerca debarcarea trupelor. Armata rusă a fost complet oprită, artileria Forțelor Armate ale Ucrainei și aviația le bombardează acum, a spus Arestovich.

O coloană de tancuri rusești a fost reperată la 64 de kilometri de Kiev. Imaginile din satelit au fost publicate de Reuters. Acestea au fost furnizate de compania americană Maxar Technologies. Potrivit acesteia, forțele terestre ruse au fost depistate la nord-est de satul Ivankiv, regiunea Kiev. Reuters relatează că fotografia arată și vehicule de luptă ale infanteriei și artilerie autopropulsată.

Pe parcursul săptămânii, ocupanții ruși au lovit Kievul și alte orașe cu rachete balistice și brute și au folosit aviația de pe teritoriul Republicii Autonome Tătare Crimeea și al Republicii Belarus. În districtul Mozirskiy din Belarus, gherilele au format un grup de atac al elicopterelor rusești, pentru a ataca infrastructura critică din orașe și trupele ucrainene. De asemenea, utilizarea infrastructurii feroviare ucrainene, prin întreruperea legăturilor feroviare cu țara agresoare, a fost împiedicată.