• Luni este cea de-a douăsprezecea zi de la începutul invaziei în Ucraina.
  • În zona Vinița, aeroportuile militare și civile au fost atacate cu rachete.
  • Trecerea în siguranţă a civililor din oraşul port Mariupol, asediat în estul Ucrainei, a fost din nou oprită duminică.
  • Numărul refugiaților ucraineni care au părăsit Ucraina a depășit deja 1,7 milioane.

UPDATE 03:00

Ministerul britanic al Apărării a acuzat forțele ruse că au atacat coridoarele de evacuare și că au ucis civili care încercau să evacueze orașul Irpin, care a rămas fără căldură, apă și electricitate de câteva zile.

Coridoarele umanitare se vor deschide la ora 9:00, din cinci orașe ucrainene: Kiev, Cernigău, Harkov, Sumî și Mariupol.

UPDATE 02:00

În ultimele 24 de ore, Rusia și-a regrupat trupe pentru a organiza un asalt asupra Kievului, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit Statului Major General, rușii intenționează să folosească cele mai pregătite unități de luptă ale armatei lor în asalt, inclusiv compania militară privată Liga (fostă PMC Wagner) și un regiment special al Gărzii Ruse, numit după Ramzan Kadyrov.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

O nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente, potrivit unei actualizări, din această seară, făcută de Agenția pentru Energie Atomică. Nu au fost detectate creșteri ale radiațiilor în apropierea instalației avariate din nord-estul Ucrainei, însă incidentul a alarmat autoritățile de reglementare, care trebuie să sublinieze, de urgență, riscurile în creștere.

„Am avut, deja, câteva episoade care compromit siguranța la site-urile nucleare ale Ucrainei”, a declarat generalul Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat. „Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni un accident nuclear în Ucraina, care ar putea avea consecințe grave pentru sănătatea publică și pentru mediu. Nu ne permitem să așteptăm”, a mai spus Grossi.

Forțele ruse au capturat centrala nucleară Zaporizhzhya, din Ucraina, după o noapte de bombardamente, care a produs un incendiu într-o clădire din apropiere, folosită pentru antrenament.

UPDATE 22:00

Rusia a anunţat, luni seară, decizia de a înceta, temporar, confruntările militare în mai multe oraşe din Ucraina, începând de marţi dimineaţă, pentru a permite funcţionarea culoarelor umanitare.

„Federaţia Rusă anunţă încetarea focului, începând de marţi, de la ora 10.00 (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României), pentru a permite evacuarea civililor”, a transmis, luni seară, Celula pentru operaţiuni umanitare a Ministerului Apărării de la Moscova, conform cotidianului Le Figaro.

UPDATE 20:00

Germania, SUA, Franța și Marea Britanie vor susține „toate eforturile diplomatice” pentru a depăși criza ucraineană, potrivit unui comunicat emis de Berlin după discuțiile dintre cancelarul Olaf Scholz, președinții Joe Biden și Emmanuel Macron și premierul Boris Johnson. Protecția populației civile are „prioritate absolută”, precizează textul, care cere din nou Rusiei să „înceteze imediat” atacul său „ilegitim” asupra Ucrainei și să își retragă complet trupele.

Războiul din Ucraina se intensifică pe frontul de război, eșuează pe frontul umanitar și se întunecă pe frontul diplomatic. Cea de-a treia întâlnire dintre părți, care a avut loc din nou în Belarus, s-a încheiat fără un acord clar și cu acuzații reciproce de boicot. Cele trei condiții maximaliste și intransigente pentru o încetare a focului sunt: recunoașterea Crimeei ca fiind rusă, recunoașterea independenței regiunilor din Donbas și neutralitatea țării, cu alte cuvinte, să nu adere la NATO.

UPDATE 18:00

Sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei se află 70% din teritoriul Irpenului. Acest lucru a fost declarat de primarul Irpin Alexander Markushin.

Au existat informații că Irpin este complet sub controlul trupelor ruse. O neg oficial. Trupele ruse au intrat în 30% din orașul nostru. Dar restul se află sub controlul Forțelor noastre Armate. Irpen deține și este comparabil cu aeroportul Donețk, iar apărătorii orașului – cu „cyborgii”, – a spus Markushin.

El a mai amintit că acum în fiecare dimineață, la ora 10, locuitorii orașului sunt evacuați cu autobuzul peste podul Romanovsky.

Mai multe lupte au avut loc, luni, în jurul Kievului, deoarece forțele ruse își continuă înaintarea dinspre est și sud, iar mișcările din nord-vest și nord-est se extind spre linia frontului. Bombardări rusești semnificative asupra unui număr de orașe/suburbii exterioare, cum ar fi Makriv.

UPDATE 16:00. Poliția Națională a Ucrainei: Luptele continuă, există o criză umanitară. Bombardamentele Makarov au afectat școli, grădinițe, o brutărie și clădiri rezidențiale.

Din 7 martie, situația rămâne gravă în Bucha, Irpen și Dmytrivka din regiunea Bucha. Luptele continuă, există o criză umanitară. Bombardamentele Makarov au afectat școli, grădinițe, o brutărie și clădiri rezidențiale.

Un atac aerian a fost efectuat și în centrul orașului Byshev. Clădirea farmaciei este avariată. În regiunea Brovary și Fastiv, poliția i-a reținut pe hoți care jefuiau case private.

Vehiculele inamice se deplasează activ în satele Mokrets și Zavorychi din districtul Brovary. Se poartă o bătălie în Victoria lui Baryshivska TG.

Evacuarea populației continuă în regiunea Vyshhorod.

Situația este sub control în regiunile Bila Tserkva, Obukhiv și Boryspil.

Oamenii legii continuă să servească 24/7 și sunt mereu gata să vină în ajutorul cetățenilor. Să rezistăm.

Truepele armatei ruse au lovit într-o clădire de locuințe. Acestea au ajuns la clădirea cu nouă etaje de pe Krasnodarskaya! Apartamentele sunt în flăcări!

UPDATE 15:00

Delegația Ucrainei a ajuns la a treia rundă de negocieri cu Federația Rusă la Belovezhskaya Pushcha cu elicopterul. Delegația ucraineană a sosit în Belarus din partea poloneză – culoarul aerian al Poloniei.

Orașul Tokmak, regiunea Zaporojie, civili au mers la un miting împotriva invadatorilor ruși.

Marea Britanie nu va ușura regimul de vize pentru Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Londra nu va introduce un regim simplificat de vize pentru refugiații din Ucraina. El a spus că Regatul Unit este „o țară foarte generoasă”, dar dorește să continue monitorizarea tuturor celor care vin în țară.

Șeful Consiliului European a promis că cererea Ucrainei de aderare la UE va fi discutată în zilele următoare.

Joe Biden va discuta situația din Ucraina prin intermediul unei legături video cu Macron, Scholz și Johnson pe 7 martie, a spus Casa Albă.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat, luni, că refugiații din Ucraina vor putea locui și munci legal în Polonia de la 18 la 36 de luni.

Asistentul președintelui Rusiei Vladimir Medinsky a acuzat, luni, că naționaliștii ucraineni ar fi împiedicat cetățenii să părăsească orașul, ceea ce a dus la nefuncționarea coridoarelor umanitare, potrivit declarațiilor acestuia.

Aproape niciun coridor umanitar nu a funcționat pe deplin. Rusia a monitorizat coridoarele umanitare din drone, naționaliștii ucraineni au împiedicat cetățenii să părăsească orașul”, a spus Medinsky

Totodată, Medinsky a precizat că Rusia va încerca încă o dată să discute cu Ucraina modul de operare a coridoarelor umanitare.

El a acuzat că naționaliștii din Ucraina folosesc civilii drept scuturi umane.

„Delegația rusă este pregătită de negocieri, se vor discuta aceleași chestiuni„, a declarat, luni, șeful delegației ruse la discuțiile cu partea ucraineană, asistentul președintelui Rusiei Vladimir Medinsky.

Numărul refugiaților ucraineni care au părăsit Ucraina a depășit deja 1,7 milioane, comunică Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

UPDATE 14:00

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza „nepăsării Kremlinului față de cetățeni (inclusiv) femei, copii (și) bărbați”, a declarat luni președintele Comisiei Europene.

O înregistrare video geolocalizată luni de CNN arată cum tancurile rusești ocupă poziții într-o zonă dens populată la vest de Kiev.

Clipul de 17 secunde ar fi fost filmat de un rezident dintr-un bloc de apartamente din cartierul Irpin, un loc din care forțele rusești au tras spre capitală duminică și luni, ucigând mai mulți civili.

Înregistrarea video arată cel puțin cinci tancuri rusești și echipajele acestora la câțiva metri de blocuri de apartamente înalte.

Guvernul ucrainean a criticat anunțul unilateral al Rusiei privind rutele de evacuare a civililor care încearcă să scape de conflict.

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a descris propunerea rusă ca fiind inacceptabilă, mai ales că toate coridoarele, cu excepția unuia, duc spre Rusia sau spre aliatul apropiat Belarus.

Între timp, un oficial al unei organizații umanitare a descris anunțul ca fiind „cinic, dar și nepractic, fără nicio pregătire”.

UPDATE 12.00

Evacuarea din Irpen continuă. În prezent, oamenii sunt transferați sub podul prăbușit. În două ore, până la două mii de oameni au părăsit orașul.

Viceprim-ministrul din Ucraina a spus că Rusia încă nu a deschis coridoarele umanitare, care să le faciliteze civililor ucraineni ieșirea din orașe.

Totodată, guvernul rus a lansat un videoclip care arată tancuri care conduc de-a lungul drumurilor în regiunea Kiev, din Ucraina.

În Enerhodar, luni are loc o ceremonie prin care civilii își iau rămas-bun de la militarii din Ucraina, care au murit apărând centrala nucleară Zaporijjea.

UPDATE 11.00

În regiunea Zhytomyr, polițiștii lucrează în urma atacurilor aeriene de noapte. În seara zilei de 6 martie, bombardamentele au distrus orașele Korosten, Malyn și Ovruch. De la ora 8, polițiștii au informații despre o persoană decedată și patru răniți. Poliția continuă să investigheze și să înregistreze consecințele crimelor de război. După 20 de ore, poliția a început să primească rapoarte despre lovituri aeriene asupra orașelor din regiunea Zhytomyr.

În orașul Ovruch, conform informațiilor disponibile, cartierul rezidențial al orașului a fost distrus. Până la zece case particulare au fost distruse, iar un bloc de locuințe și un bloc administrativ au fost avariate.

UPDATE 10.00

Ministerul rus al Apărării a declarat, luni, că pe teritoriul Ucrainei se deschid șase coridoare umanitare.

UPDATE 09.00. Rusia susține că va înceta focurile pentru ca civilii să poată părăsi orașele ucrainene

Ministerul rus al Apărării susține că va înceta focul luni la ora locală 10.00 (2.00 ET) pentru a permite civililor să își părăsească locuințele din orașele ucrainene Kiev, Harkov, Sumy și Mariupol, în ciuda încălcării repetate a acordurilor anterioare, informează CNN.

Într-o declarație de luni, ministerul a precizat că decizia vine „la cererea personală” a președintelui francez Emmanuel Macron și că detaliile relevante au fost comunicate organismelor internaționale, inclusiv Națiunilor Unite.

Rusia a afirmat că forțele sale și-au reluat ofensiva în Mariupol și Volnovakha din cauza „lipsei de voință a părții ucrainene”.

O a doua tentativă a fost zădărnicită în câteva ore duminică, autoritățile ucrainene afirmând că forțele rusești își regrupează forțele și reiau bombardarea intensă a Mariupolului.

Luni marchează cea de-a treia încercare.

UPDATE 08.00. „Putin crede că este ca țarii, chemat de Dumnezeu ca să restabilească gloria imperiului rus”, spune un expert american

Președintele rus Vladimir Putin „crede că este ca țarii” – dinastia imperială care a condus Rusia timp de secole, a declarat a declarat duminică Anna Makanju, fost director pentru Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Națională al SUA, potrivit CNN.

Împingerea lui Putin: Pe măsură ce Putin își intensifică asaltul asupra Ucrainei, unii observatori internaționali au comentat că acesta ar putea „încerca să reconstruiască URSS”, a declarat Makanju, referindu-se la Uniunea Sovietică, care a durat din 1922 până în 1991.

Cred că nu este chiar corect – el încearcă să o ducă înapoi la 1889„, a spus ea.

Pe atunci, „țarii credeau că, în esență, au fost rânduiți de Dumnezeu să conducă Rusia. De fapt, cred că Putin crede că el este ca țarii, potențial chemat de Dumnezeu pentru a controla și a restabili gloria imperiului rus”, a adăugat Anna Makanju.

UPDATE ORA 07.00

O lovitură militară a țintit duminică un punct de trecere pentru evacuare într-o suburbie a Kievului, ucigând o familie cu doi copii și alți câțiva civili care încercau să fugă de invazia rusă, potrivit primarului orașului. Două obuze de mortier sau de artilerie au lovit punctul de control din suburbia Irpin, la nord-vest de Kiev, au declarat autoritățile ucrainene, care a fost ținta unor bombardamente intense din partea armatei ruse în ultimele zile. Primarul din Irpin, Oleksandr Markushyn, a declarat că opt civili au fost uciși în tot districtul, iar presa internațională, care a filmat la punctul de control, a relatat că un obuz a căzut în timp ce un flux de civili trecea.

Harkov în această dimineață.

UPDATE ORA 06.00

O explozie puternică în Luhansk. Se pare că un depozit de petrol este în flăcări.

UPDATE ORA 05.00

O unitate a forțelor speciale ale poliției naționale ucrainene a doborât două tancuri rusești într-un mic sat situat la aproximativ 48 de kilometri nord-est de Kiev, a anunțat poliția națională.

Ministerul de Externe al Japoniei a ridicat luni recomandarea de călătorie pentru Rusia, îndemnând cetățenii japonezi să se abțină de la călătorii în această țară. Ministerul a ridicat avertismentul de risc pentru Rusia la nivelul 3 din patru niveluri.

Mykolaiv a fost lovit de mai multe lansatoare de rachete.

UPDATE ORA 04.00

Protestatarii anti-război din Sankt Petersburg, Rusia, au fost bătuți violent de poliție duminică, arată videoclipurile postate pe rețelele de socializare. Protestatarii sunt văzuți mergând pe bulevardul Nevsky din centrul orașului Sankt Petersburg. În afara Catedralei Kazan, o interacțiune violentă între protestatari și poliție a fost surprinsă în două dintre videoclipuri.

Cel puțin 4.640 de persoane au fost reținute duminică în Rusia în mitingurile anti-război din întreaga țară, potrivit OVD-Info, un grup independent de monitorizare a drepturilor omului care urmărește detențiile. Peste 13.000 de persoane au fost arestate în Rusia în legătură cu demonstrațiile anti-război de la invazie, a calculat grupul.

UPDATE ORA 03.00

UCRAINA SUSPENDĂ EXPORTURILE UNOR PRODUSE ALIMENTARE

Ucraina a suspendat exporturile unor produse alimentare, a anunțat duminică guvernul său. Exporturile de carne, secară, ovăz, hrișcă, zahăr, mei și sare vor fi oprite, se arată într-un comunicat al guvernului ucrainean. Exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă și ulei vor fi permise doar cu permisiunea Ministerului Economiei, potrivit comunicatului. Supermarketurile din întreaga țară duc lipsă de produse, pe măsură ce rutele de aprovizionare devin mai dificile.

UPDATE ORA 02.00

Regiunea Odesa a fost lovită de mare în apropierea satului Tuzla, a declarat purtătorul de cuvânt al sediului operațional al administrației militare regionale Odesa, Serghei Bratchuk: Infrastructura critică a fost lovită. Se știe încă că nimeni nu a fost rănit.

Forțele ruse au intensificat bombardamentele peste noapte asupra orașelor ucrainene din centrul, nordul și sudul țării duminică seara, a declarat consilierul prezidențial Oleksiy Arestovich. „Cel mai recent val de lovituri cu rachete a venit când s-a lăsat întunericul”, a declarat el postului local Belsat TV. Arestovich a spus că al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv , din nord-est, încă se luptă pentru a evita un atac rusesc, în timp ce toate regiunile din Cernihiv din nord sunt atacate cu rachete. Oficialul a descris o situație „catastrofală” în suburbiile Kievului Bucha, Hostomel și Irpin, unde eforturile de evacuare a locuitorilor duminică au eșuat. El a spus că guvernul face tot posibilul pentru a relua evacuările, relatează Associated Press.

Rusia recrutează sirieni cu abilități de luptă urbană pentru a-i transporta în Ucraina, a raportat Wall Street Journal, citând patru oficiali americani. Câți mercenari sirieni sunt planificați să fie trimiși, nu au precizat oficialii americani. Pe de altă parte, potrivit presei arabe, mulți sirieni au răspuns la apelul președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky de a veni să lupte voluntar de partea Ucrainei. Această informație este confirmată de organizația non-profit, cu sediul în Franța, Syrians for Truth and Justice.

Evacuare gara Harkov.

UPDATE ORA 01.00

Hackerii anonimi, care au declarat război cibernetic statului rus, au spart duminică emisiunile online ale mai multor canale TV de stat și au postat o proclamație împotriva războiului.

Șeful Statului Major General britanic i-a îndemnat pe cetățenii britanici să nu meargă în Ucraina pentru a lupta. Ofițerul superior al forțelor armate ale Marii Britanii, șeful Statului Major al Apărării (analog cu Statul Major), amiralul Sir Tony Radakin, a spus că britanicii nu ar trebui să meargă la luptă în Ucraina.

Orașul Ciuhuiv a fost eliberat în timpul luptelor. Ocupanții au suferit pierderi mari de personal și echipamente. Locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigăzii 61 Marina Separate a Forțelor Armate Ruse, și locotenent-colonelul Denis Glebov, comandantul adjunct al Brigăzii 11 Separate de Asalt Aeropurtat a Forțelor Armate Ruse, au fost uciși.

UPDATE ORA 00.15

Forțele Armate ale Ucrainei informează despre lichidarea comandantului Brigăzii 61 Marina Separate a Forțelor Armate RF, locotenent-colonelul Dmitri Safronov și a locotenentului colonel al Brigăzii 11 de specialitate a Forțelor Armate RF, locotenent-colonelul Denis Glebov.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, 211 școli au fost distruse sau avariate, a declarat ministrul Educației și Științei, Serhiy Shkarlett, în emisiunea teletonului. Potrivit lui, există din ce în ce mai multe astfel de obiecte:

„O situație îngrozitoare, statistici groaznice. Astăzi vedem că în fiecare zi sunt din ce în ce mai multe școli distruse sau avariate. Astăzi pot spune că sunt deja 211 școli, dintre care unele sunt complet distruse, altele sunt avariate. Dar există tot mai multe astfel de obiecte mai multe”.

Mai mult de jumătate dintre afacerile ucrainene funcționează chiar și în timpul războiului.

  • 52% dintre companiile ucrainene, deși cu restricții, lucrează. Alți 27% au suspendat, dar doresc să-și reia activitățile. Acest lucru se arată într-un sondaj realizat de Asociația Europeană a Afacerilor.
  • 63% dintre companii continuă să plătească salariile integral, iar 45% fac și plăți suplimentare sau în avans. Doar 3% dintre companii au fost obligate să reducă salariile, iar 1% au trimis angajații în concediu fără plată, nu au plătit salarii sau au fost forțați să concedieze lucrători.
  • Majoritatea afacerilor susțin armata sau apărarea teritorială: 41% ajută financiar, 35% sprijină muncitorii care apără țara, 31% furnizează produse, 29% prestează servicii, 16% – medicamente, 9% – apărare și apărare.

În cele 11 zile de invazie a trupelor rusești, 38 de copii au fost uciși. Ca urmare a atacului rusesc, aproape 1.000 de așezări (646.000 de ucraineni) rămân astăzi fără electricitate. Fără gaz au rămas aproximativ 130 de mii de ucraineni. Cea mai dificilă situație este acum în regiunile Donețk, Harkov, Cernigău Nikolaiv și Zaporojie.

Sumar ziua a unsprezecea

Rivne
Ziua a trecut liniștit. Veterani și foști anchetatori de poliție au plecat în patrulare. Lifturile din clădirile înalte au fost pornite în oraș. A fost publicată și o listă a medicilor care pot consulta pacienții online. A fost înființată o linie telefonică pentru refugiați, unde aceștia pot afla locurile de refugiu – acum sunt 2.717 dintre ei în regiune.

Lutsk
Totul este calm la granița din Volyn, nu au existat încercări de a o rupe. Peste 6.000 de refugiați au fost relocați în regiune. Orașul a început să verifice punctele de control. Aceștia au decis să confiște mașinile pentru nevoile armatei de la șoferii prinși la volan în stare de ebrietate.

Vinița
A 11-a zi de război a trecut neliniștit. Sirena atacului aerian a sunat de mai multe ori dimineața, iar după-amiaza Federația Rusă a lansat o lovitură cu rachete în aeroporturile militare și civile. De unde au venit rachetele – din Transnistria sau Marea Neagră – află. Se știe dinainte că 6 persoane sunt încă prinse, 1 persoană a murit.

Poltava
Amenințarea în regiunea Poltava există din direcția nord, unde sunt concentrate trupele și echipamentele inamice, a spus administrația militară regională. În prezent, situația se află sub controlul Forțelor Armate și Terorismului. În ultima săptămână, locuitorii din Poltava au trimis 450 de tone de ajutor umanitar în regiunile Harkov și Sumy. În cele 11 zile de război, în regiunea Poltava s-au născut 200 de copii și au apărut 163 de noi familii.

Sumî
Luptele de stradă au început la ora 18:00. Un convoi de echipamente rusești încă se deplasează dintr-un sat în altul. Au încercat să intre astăzi în oraș, dar apărarea nu le-a permis. Al nostru controlează toate abordările către oraș. Trostyanets rămâne singurul oraș aflat sub asediu de către ocupant – acesta și satele din apropiere sunt parțial fără comunicații mobile și electricitate. Utilitățile publice continuă să repare liniile. La Sumy au început să se răspândească zvonuri false despre evacuarea populației din stația de autobuz. Nu este adevarat. În prezent nu există coridoare verzi.

Ternopil
Ziua în oraș și regiune a trecut în liniște. Alarma aeriană nu a fost anunțată. După ședința Cartierului General de Apărare al Regiunii Ternopil, s-a anunțat că 5 mașini au fost deja confiscate de la șoferii beți. Mașinile vor merge la nevoile armatei. 300 de tone de ajutor au fost trimise la Kiev, Harkov și Cernigău într-o singură zi.