• Două clădiri din zone rezidențiale din Kiev au fost lovite, marți dimineață, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.
  • Japonia va îngheța activele a încă 17 ruși, a anunțat marți Ministerul de Finanțe al țării într-o declarație.
  • În orașul asediat Mariupol, peste 2.500 de civili au murit, estimează oficialii ucraineni, iar cei care au rămas sunt fără electricitate, apă și căldură.
  • Liderii Poloniei, Sloveniei și Cehiei au declarat că se vor întâlni, marți, la Kiev pentru a demonstra sprijinul UE pentru Ucraina.

UPDATE 23:00

ÎNTÂLNIRE ZELENSKI CU PRIM-MINIȘTRII POLONIEI, SLOVENIEI ȘI REPUBLICII CEHE|

Viceprim-ministrul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, după întâlnirea cu Zelenski, a propus trimiterea unei misiuni armate NATO sau a unei misiuni mai mari în Ucraina.

AJUTORUL UMANITAR AL SUA, ÎN UCRAINA, SE RIDICĂ LA APROXIMATIV 293 MILIOANE DOLARI|

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că, de la începutul războiului, țara sa a oferit ajutor umanitar în valoare de aproximativ 293 de milioane de dolari poporului ucrainean.

„MUSULMANII FAC PARTE DIN UCRAINA”|

Șeful muftiului îi îndeamnă pe sirieni să nu lupte pentru Putin. La câteva zile după ce Vladimir Putin a aprobat ceea ce a susținut că ar fi până la 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu, care să lupte pentru Rusia, muftiul-șef al Ucrainei a lansat un mesaj prin care îi îndeamnă pe sirieni să nu se alăture războiului.

„Putin vrea să te angajeze să aduci în Ucraina”, spune el.

„Nu veni aici să ne omori, nu comite un păcat. Musulmanii fac parte din Ucraina”.

„Noi ne apărăm națiunea. Ucraina nu a atacat Rusia. Rusia a atacat Ucraina.”

UPDATE 22:00

DATE INTERMEDIARE ALE ONU PRIVIND UCRAINA|
Între 24 februarie și 14 martie, Organizația Națiunilor Unite a înregistrat 1.834 de victime civile: 691 de morți, inclusiv 48 de copii; 1.143 de persoane au fost rănite, inclusiv 62 de copii, majoritatea în urma bombardamentelor și a atacurilor aeriene. În această statistică vorbim doar despre victimele documentate ale războiului. ONU subliniază că pierderile reale sunt mult mai mari. Mai devreme, organizația a raportat că un milion și jumătate de copii au fost forțați să părăsească Ucraina de la începutul războiului.

SUA VA ACORDA AJUTOR FINANCIAR SUPLIMENTAR REFUGIAȚILOR DIN UCRAINA|

Statele Unite vor acorda Ucrainei un ajutor suplimentar de peste 186 de milioane de dolari pentru a sprijini refugiații care fug din țară și sunt strămuți în Ucraina pe fondul invaziei în curs a Rusiei, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, relatează Reuters.

ZELENSKI S-A ÎNTÂLNIT CU PRIM-MINIȘTRII POLONIEI, SLOVENIEI ȘI REPUBLICII CEHE|

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-a întâlnit cu prim-miniștrii Poloniei, Sloveniei și Republicii Cehe, la Kiev. Au fost discutate, în special, chestiunile legate de armament și evacuare.

„Vizita dumneavoastră la Kiev, în această perioadă dificilă, pentru Ucraina este un semn puternic de sprijin. Apreciem cu adevărat”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei s-au deplasat, astăzi, la Kiev, pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina. Aceștia intenționează să prezinte un pachet larg de sprijin pentru Ucraina, în timpul călătoriei care are scopul de a arăta solidaritatea europeană cu poporul ucrainean.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a scris despre acest lucru pe Twitter.

Aici, în Kievul sfâşiat de război, se face istoria. Aici, libertatea luptă împotriva tiraniei. Aici, viitorul fiecăruia dintre noi atârnă în balanţă”, a scris Morawiecki.

„UE sprijină Ucraina, care poate conta pe ajutorul prietenilor săi. Acesta este mesajul pe care l-am adus, astăzi, la Kiev”, a adăugat el.

NAVALNÎI A ANUNȚAT DEZINTEGRAREA RUSIEI|

„Consecința tuturor acestor lucruri va fi prăbușirea, prăbușirea țării noastre. Sună ciudat. Dar și expresia război ruso-ucrainean sună ciudat. Am spus, în această cameră, când a început procesul, că toți cei care cred că va fi un război – sunt nebuni. Dezintegrarea țării noastre devine din ce în ce mai probabilă.”, a declarat acesta, astăzi, în instanță.

APCE A DECIS EXPULZAREA RUSIEI DIN CONSILIUL EUROPEI|

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis, în unanimitate, să expulzeze Rusia din Consiliul Europei. În plus, organismul a cerut să ofere Ucrainei mijloace de protejare a spațiului aerian. Decizia finală va fi luată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pe 17 martie.

Tot APCE a recunoscut Transnistria ca zonă de ocupație rusă și a cerut Ucrainei să primească fonduri pentru a-și proteja spațiul aerian.

ZELENSKI A PROMULGAT O LEGE PRIN CARE CONDAMNĂ ORICE ACT CARE PROMOVEAZĂ AGRESIUNEA RUSĂ ÎMPOTRIVA UCRAINEI|

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege cu privire la interzicerea producerii și distribuției de produse informaționale care vizează promovarea acțiunilor statului agresor al Federației Ruse. Responsabilitatea pentru negarea agresiunii ruse și sprijinirea persoanelor care au comis sau susțin agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei va fi, de acum, penală, potrivit Rada Supremă.

UPDATE 21:00

BIDEN A SEMNAT O LEGE CARE ALOCĂ UCRAINEI UN AJUTOR DE 13.6 MILIARDE DE DOLARI|

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat un proiect de lege care autorizează finanțarea Ucrainei în valoare de 13,6 miliarde de dolari, care să o ajute să reziste invaziei Rusiei.

ȘAPTE CADAVRE AU FOST GĂSITE DUPĂ UN ATAC AERIAN ASUPRA UNEI ȘCOLI DIN REGIUNEA KYKOLAYIV.

De asemenea, trei oameni au fost scoși dintre ruinele școlii din regiunea Kykolayiv.

„Șapte cadavre au fost găsite în ruinele unei școli din sudul Ucrainei. Clădirea a fost lovită de un atac aerian al armatei ruse”, a anunțat serviciul de urgență ucrainean.

„Clădirea a fost atacată duminică”, au mai spus cei de la serviciul de urgență. Aceștia au adăugat că misiunea de salvare s-a încheiat.

UPDATE 20:00

ARMATA RUSĂ A DISTRUS 600 DE CLĂDIRI ÎN HARKOV|

„Peste 600 de clădiri au fost distruse în Harkov de la începutul războiului”, a spus primarul Igor Terekhov.

„Școli, grădinițe, spitale au fost distruse. Armata rusă bombardează constant din sol și aer”, a adăugat el.

UPDATE 19:00

3 MILIOANE DE PERSOANE AU FUGIT DEJA DIN UCRAINA|
Potrivit ONU, peste 3 milioane de persoane au fugit deja din țară la 20 de zile de la începutul invaziei rusești. Asta înseamnă 3.000.381 de persoane din 24 februarie.

CUM S-AU STINS UCRAINA DE LA INVAZIE|
Sateliții NASA au surprins cum se sting luminile din Ucraina de la începutul invaziei.

UPDATE 18:00

UCRAINA DENUNȚĂ CĂ DOCTORII ȘI PACIENȚII UNUI SPITAL SUNT OSTATICI | Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, a denunțat faptul că armata rusă a luat ostatici medici și pacienți ai unui spital din orașul Mariupol. Kirilenko a declarat pe canalul său Telegram că această informație i-a fost confirmată de unul dintre angajații spitalului, care i-a spus că trupele rusești efectuează atacuri grele și că sunt ținute în subsolul spitalului.

CHINA ÎNTRE PUTIN ȘI BIDEN |
Într-un război, departe de ceea ce poate părea la prima vedere, nu există aproape niciodată doar două tabere. Cel de-al treilea este format din actori neutri, călduți, care nu vor să se decidă. În acest grup, cu privire la invazia rusă în Ucraina, se află China. Beijingul se află sub presiunea Rusiei și a Occidentului în același timp pentru a alege o tabără, iar Statele Unite (teoretic, principalul rival geopolitic al gigantului asiatic) trag deja sforile. De Carlos Pérez Palomino și Emilio Ordiz.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, discută de la Casa Albă cu președintele Chinei, Xi Jinping, în timpul întâlnirii virtuale dintre cei doi lideri.Președintele Statelor Unite, Joe Biden, discută de la Casa Albă cu președintele Chinei, Xi Jinping, în timpul întâlnirii virtuale dintre cei doi lideri.EFE

NATO: CHINA TREBUIE SĂ CONDAMNE FERM INVAZIA|
„Orice sprijin pentru Rusia, sprijin militar, orice alt tip de sprijin, va ajuta Rusia să ducă un război brutal împotriva unei națiuni independente și suverane, Ucraina, și o va ajuta să continue să ducă un război care provoacă moarte, suferință și o cantitate enormă de distrugeri”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO, care a avut loc miercuri la Bruxelles.

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului a estimat la 691 numărul civililor uciși în Ucraina în conflictul cu Rusia, dintre care 48 de copii. Agenția ONU a explicat că 135 dintre cei decedați sunt bărbați și 99 sunt femei, deși sexul majorității victimelor nu a fost încă stabilit, 409 adulți și 30 de minori nefiind încă identificați. De asemenea, a estimat numărul civililor răniți la 1.143, dintre care 62 de minori.

Oleksandra Matviichuk, director al Centrului ucrainean pentru libertăți civile, a prezentat marți fotografii de la Kiev.

UPDATE 17:00

SUMMIT EXTRAORDINAR NATO |
„Am convocat un summit extraordinar pe 24 martie la sediul #NATO. Vom aborda invazia Rusiei în Ucraina, sprijinul nostru ferm pentru Ucraina și vom consolida în continuare apărarea NATO. În acest moment critic, America de Nord și Europa trebuie să rămână unite”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

SUA ACUZĂ un oligarh rus de conspirație cu partenerii lui GIULIANI |
Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe oligarhul rus Andrei Muraviev că a participat la o schemă de finanțare neregulamentară cu doi parteneri de afaceri ai avocatului lui Rudy Guiliani – inculpat pentru finanțare neregulamentară în timpul campaniei fostului președinte Donald Trump – în schimbul unor licențe de cultivare și distribuție a canabisului și a marijuanei pentru o companie pe care acesta intenționa să o deschidă. „Muraviev a încercat să influențeze alegerile din 2018 prin conspirația de a trimite 1 milion de dolari din fondurile sale offshore candidaților pentru campaniile lor. El a încercat să corupă sistemul nostru politic pentru a-și promova interesele de afaceri”, a explicat Departamentul de Justiție într-un comunicat.


RUSIA SE RETRAGE DIN CONSILIUL EUROPEI |
Rusia a informat marți Consiliul Europei cu privire la retragerea sa din acest organism, care a suspendat deja aderarea ca represalii pentru invazia din Ucraina și a pus în discuție o expulzare definitivă. Grupurile politice ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au luat marți o poziție în favoarea ieșirii Rusiei, fie în mod voluntar, fie forțat de Comitetul de Miniștri. Moscova a mers mai departe cu o scrisoare semnată de ministrul de externe Serghei Lavrov.


Secretarul general @MarijaPBuric a primit astăzi notificarea oficială din partea #Federației #Ruse cu privire la retragerea sa din Consiliul Europei în temeiul articolului 7 din Statut, precum și cu privire la intenția sa de a denunța Convenția Europeană a Drepturilor Omului #CEDO


Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a fost reținută luni pentru că a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina și a propagandei lui Putin, a fost eliberată marți după ce a plătit o amendă de 255 de euro.


MICHEL ÎI SOLICITĂ LUI PUTIN SĂ OPREASCĂ RĂZBOIUL „FRATRICID” |
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că, în discuția telefonică purtată astăzi cu Putin, a subliniat „necesitatea urgentă de a opri războiul fratricid al Rusiei împotriva Ucrainei”. Fostul premier belgian i-a cerut, de asemenea, liderului de la Kremlin „o încetare imediată a focului și retragerea militarilor ruși” de pe teritoriul ucrainean.

ZELENSKI INSISTĂ PENTRU ÎNCHIDEREA SPAȚIULUI AERIAN Președintele ucrainean Volodymir Zelensky a insistat marți, în timpul unui discurs virtual în Parlamentul canadian, ca NATO să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei pentru a împiedica bombardamentele rusești asupra orașelor sale. „Acestea sunt vremuri disperate, dar în același timp ne permit să vedem cine au fost adevărații noștri prieteni în ultimele 20 de zile și în ultimii opt ani”, a declarat președintele ucrainean în cadrul unei sesiuni comune speciale a Camerei inferioare și a Senatului canadian.


Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny a spus că armata ucraineană se pregătește să lanseze o contraofensivă.

Am oprit agresorul, am desfășurat părți din rezervă și mergem la o contraofensivă în anumite direcții”, a spus comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny.

UPDATE 16:00

BATETET ÎL INVITĂ PE ZELENSKI SĂ VORBEASCĂ ÎN CONGRES | Președintele Congresului, Meritxell Batet, l-a invitat pe președintele Ucrainei, Volodymir Zelenski, să se adreseze prin videoconferință în plenul Parlamentului, după cum a informat marți instituția.

RUSIA ÎL SANCȚIONEAZĂ PE JOE BIDEN | Guvernul rus a impus sancțiuni împotriva președintelui american Joe Biden, a secretarului de stat Antony Blinken și a altor oficiali americani de rang înalt, ca răspuns la măsurile similare luate de Washington ca represalii la invazia Ucrainei.

ZELENSKI RENUNȚĂ la NATO : „A devenit clar că Ucraina nu este membră a NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni înțelegători. De ani de zile auzim că ușile trebuiau să fie deschise, dar am văzut că nu putem intra”, s-a resemnat președintele ucrainean în timpul unei întâlniri prin videoconferință cu cei mai importanți comandanți militari ai NATO.



NATO AFIRMĂ că RUSIA VREA SĂ UTILIZE ARME CHIMICE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat marți că Rusia caută un pretext pentru a folosi arme chimice în Ucraina, subliniind „minciunile” Kremlinului cu privire la dezvoltarea unor laboratoare biologice în Ucraina.

JURNALIST FOX NEWS, UCIS ÎN UCRAINA | Rețeaua americană de știri Fox News a anunțat marți că un cameraman, Pierre Zakrzewski, a fost ucis în același atac din Ucraina în care un corespondent, Benjamin Hall, a fost rănit, relatează rețeaua. El este al doilea jurnalist american ucis în acest conflict.

UCRAINENII SE ADAPTEAZĂ LA ATACURILE RUSIEI | Situația nouă și tulbure din Ucraina i-a obligat pe cetățenii săi să își adapteze spațiile și unitățile la noile nevoi. Unul dintre cazuri este cel al unui atelier mecanic din Kiev, care până în urmă cu trei săptămâni era dedicat reparării mașinilor, iar acum este locul unde se realizează adaptarea armelor rechiziționate.

RUSIA VA PROPUNE PROPRIA „REZOLUȚIE UMANITARĂ” PRIVIND UCRAINA După ce a blocat un proiect promovat de Franța și Mexic, Rusia a anunțat astăzi că va propune Consiliului de Securitate al ONU propria rezoluție privind situația umanitară din Ucraina, solicitând, printre altele, o încetare a focului negociată și condamnând atacurile asupra civililor. „Am spus de la început că suntem pregătiți să adoptăm o rezoluție umanitară privind situația din Ucraina, atâta timp cât nu este un pretext pentru a da vina pe Rusia”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

PRIMARUL KIEVULUI ÎL INVITĂ PE PAPA ÎN ORAȘ : Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, l-a invitat pe Papă să viziteze orașul său, care se află sub asediu și complet înconjurat de armata rusă, deoarece consideră că prezența sa acolo, în calitate de lider religios, este „cheia” salvării de vieți și a avansării procesului de dialog. „Credem că prezența în persoană a liderilor religioși la Kiev este esențială pentru a salva vieți omenești și pentru a pune bazele căii păcii în orașul nostru, în țara noastră și dincolo de ea”, a declarat primarul capitalei ucrainene într-o scrisoare trimisă Vaticanului, a cărei autenticitate a fost confirmată pentru Europa Press de ambasadorul ucrainean pe lângă Sfântul Scaun, Andriy Yurash.

UPDATE 15:00

JURNALIȘTI. Cel puțin trei jurnaliști au fost uciși și alți 35 au fost răniți în conflictul ucrainean, potrivit comisarului pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Liudmyla Denisova, care a acuzat trupele rusești pentru aceste evenimente. „Ocupanții ruși luptă împotriva acoperirii obiective a crimelor lor de război din Ucraina, cel puțin 35 de jurnaliști au fost deja răniți”, a declarat Denisova, potrivit Interfax-Ucraina.

SANCȚIUNI. Autoritățile britanice au anunțat marți impunerea unui nou pachet de sancțiuni împotriva a 370 de persoane și entități legate de Rusia din cauza invaziei din Ucraina. Ministrul de externe, Liz Truss, a declarat că măsurile vizează persoane „apropiate președintelui (Vladimir) Putin” și a precizat că noile sancțiuni au ca scop să pună mai multă presiune asupra persoanelor apropiate guvernului rus, de la mari oligarhi la membri ai cabinetului.

NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat marți că Rusia caută un pretext pentru a folosi arme chimice în Ucraina, după ce a subliniat „minciunile” Kremlinului cu privire la dezvoltarea unor laboratoare biologice în Ucraina.

MACRON. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că îi va oferi azil jurnalistei ruse Marina Ovsiannikova, care a fost arestată după ce a afișat în direct un banner critic la adresa agresiunii împotriva Ucrainei și ar putea fi condamnată la închisoare.

SISTEM DE RECUNOAȘTERE FACIALĂ UTILIZAT DE UCRAINA Ministerul ucrainean al Apărării a început sâmbătă să utilizeze un sistem de recunoaștere facială pentru a număra victimele ucise și pentru a înregistra inamicii ruși. Tehnologia pe care o folosesc a fost dezvoltată de compania americană Clearview AI

CANADA. Ministerul canadian de Externe a impus marți un nou pachet de sancțiuni împotriva a 15 înalți oficiali ruși ca răspuns la invazia din Ucraina, ridicând la peste 500 numărul persoanelor și entităților sancționate de Ottawa de la începutul războiului.

UPDATE 14:00

SE SUBȚIAZĂ RÂNDURILE OPOZIȚIEI din Rada Ucrainei Deputații Alexander Feldman, Igor Abramovici, Tatyana Plachkova și Vadim Stolar au scris o declarație despre retragerea lor din fracțiunea parlamentară Platforma pentru Viață a Opozitiei


VIZITA LUI BIDEN ÎN EUROPA
NATO ia în considerare organizarea unui summit extraordinar al liderilor cu participarea președintelui american Joe Biden săptămâna viitoare la Bruxelles, au informat surse aliate pentru Europa Press. Reuniunea de monitorizare a războiului din Ucraina ar urma după reuniunile miniștrilor de externe și ai apărării din cadrul Alianței Atlantice de la începutul lunii martie și ar reprezenta un nou pas în coordonarea Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit cu partenerii europeni.


KREMLIN numește „vandalism” protestul jurnalistei de la televiziune
Kremlinul a calificat drept „vandalism” protestul de luni al unei jurnaliste de la televiziunea de stat rusă Channel 1, care a intrat în direct cu un banner prin care își exprima dezacordul față de invazia Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat protestul, dar a exonerat guvernul de orice posibilă acțiune împotriva jurnalistei, Marina Ovsiannikova, spunând că este de competența canalului însuși să ia măsuri, relatează Interfax. Ovsiannikova rămâne în detenție, iar Comitetul de anchetă a deschis deja un dosar pentru a stabili dacă a comis o infracțiune, în special infracțiunea de răspândire de informații false despre activitățile forțelor armate. Pe bannerul său, Ovsiannikova, originară din Odesa (Ucraina), a condamnat agresiunea împotriva Ucrainei și i-a avertizat pe spectatori că sunt induși în eroare. Kremlinul a impus o cenzură severă, împiedicând utilizarea unor termeni precum „invazie” și a amenințat cu închiderea instituțiilor media care nu respectă aceste doctrine.


Oleksiy Arestovych, consilier: Situația privind invazia rusă – informarea consilierului șefului Biroului Președintelui Alexei Arestovich (15 martie 2022).

Teze principale

  • Inamicul și-a mutat principalele eforturi către zona de protecție a mediului, Mariupol și Mykolayiv.
  • Pentru a 3-a zi, inamicul aproape că nu folosește avioane la Kiev, Harkov, Sumy.
  • Rușii își concentrează atacurile aeriene în zona de protecție a mediului și asupra Mariupolului.
  • Forțele Armate ale Ucrainei demonstrează cele mai bune exemple de arte marțiale din lume.
  • Forțele ruse de apărare aeriană doboară avioanele rusești timp de 20 de zile.
  • Inamicul își va muta eforturile principale în direcția loviturilor cu rachete cu rachete balistice. Trebuie să fim pregătiți pentru asta.

Boris Johnsos ( în conditiile în care MBS nu răspunde apelurilor SUA) Premierul va cere Arabiei Saudite să condamne acțiunile Rusiei.
Boris Johnson va călători în Arabia Saudită mai târziu în cursul săptămânii pentru discuții privind furnizarea de petrol în urma invaziei ruse a Ucrainei.

În această după-amiază, purtătorul de cuvânt al său a declarat că Johnson va cere Arabiei Saudite să condamne acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina.

Întrebați dacă acesta este cazul, aceștia au spus: „Absolut. Cu siguranță dorim să lărgim coaliția împotriva acțiunilor lui Putin”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Marea Britanie va cere Chinei să joace un „rol constructiv” în a exercita presiuni asupra lui Putin pentru a-și retrage trupele.


Vladimir Putin plănuiește să ordone exploatarea forestieră în masă a pădurilor ucrainene să fie vândută ca cherestea în Rusia, susține un document publicat de informațiile militare ale Ucrainei

Documentul, publicat astăzi de serviciile secrete ucrainene de apărare, arată o scrisoare a ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, adresată preşedintelui rus.

Scrisoarea discută subiectul „posibilității tăierii pe terenuri de apărare”, susțin serviciile de informații ucrainene, banii din vânzarea lemnului fiind destinati finanțării armatei ruse.


Forbes a făcut o evaluare a pierderii activelor oligarhilor ucraineni de la începutul atacului rusesc.

Valoarea activelor lui Ahmetov a scăzut de peste trei ori. Alți oligarhi au și ei pierderi mari.

UPDATE 13:00

Aproximativ 20 de servicii VPN populare blocate în Rusia
Aproximativ două duzini de servicii VPN populare în Rusia au fost deja blocate, Roskomnadzor va continua această activitate, a declarat Alexander Khinshtein, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Politica Informațională, Tehnologii Informaționale și Comunicații


Vladimir Putin plănuiește să ordone exploatarea forestieră în masă a pădurilor ucrainene să fie vândută ca cherestea în Rusia , susține un document publicat de informațiile militare ale Ucrainei

Documentul, publicat astăzi de serviciile secrete ucrainene de apărare, arată o scrisoare a ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, adresată preşedintelui rus.

Scrisoarea discută subiectul „posibilității tăierii pe terenuri de apărare”, susțin serviciile de informații ucrainene, banii din vânzarea lemnului fiind destinati finanțării armatei ruse.


Federația Rusă a primit garanții scrise din partea Statelor Unite că sancțiunile nu vor afecta cooperarea sa cu Iranul, a spus ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Lavrov a declarat că ministrul ucrainen de Externe, Dimytro Kuleba, a îndemnat Iranul, într-o conversație telefonică cu ministrul iranian de Externe, să „oprească războiul” cât mai curând posibil și că, Federația Rusă ar face exact asta.


13:20. Pompierii ucraineni lucrează de câteva ore să stingă incendiul provocat într-o zonă rezidențială de trupele armatei ruse

Procuratura Generală al Ucrainei a transmis că armata rusă a ucis 97 de copii ucraineni și a rănit peste 100, în timpul războiului.

Pompierii ucraineni lucrează de câteva ore pentru a stinge un incendiu care a izbucnit într-o clădire rezidențială înaltă din cartierul Sviatoshinsky din Kiev, în urma unui atac rus la fața locului.

Delegațiile Ucrainei și ale țării agresoare au reluat discuțiile după o pauză tehnică, a spus unul dintre mmbrii delegației ucrainene David Arahamiya.

Zona Saltovka, din nord-estul Harkovului, este cuprinsă de flăcări.

UPDATE 13:00. Trupele armatei rusești au atacat regiunea Dnipropetrovsk

„În noaptea de 15 martie, inamicul a atacat aeroportul din Nipru. Două lovituri cu rachete. Pistă distrusă. Terminalul este deteriorat. Distrugere pe scară largă”, a transmis, marți, șeful OVA al Niprului Valentin Reznichenko.

În orașul Harkov, bombardamentele trupelor rusești continuă și în timpul evacuărilor cetățenilor ucraineni.

UPDATE 12:00. Doi morți în bombardamentele asupra unor zone rezidențiale din vestul Kievului, anunță serviciile de urgență

Două persoane au fost ucise în bombardamentele asupra unei zone rezidențiale din vestul Kievului, marți dimineață, potrivit serviciilor de urgență din Ucraina.

O clădire de apartamente cu 16 etaje din cartierul Sviatoshynskyi a fost semnificativ avariată de bombardamente și de un incendiu ulterior, informează CNN.

Două persoane au fost găsite moarte la fața locului și 46 au fost salvate din clădire, au precizat serviciile de urgență.

O lovitură separată a provocat pagube minore la o clădire de nouă etaje din același district, au declarat serviciile de urgență.

Cel puțin patru clădiri rezidențiale din capitala ucraineană au fost lovite de lovituri marți dimineață, inclusiv cele două din Sviatoshynskyi, potrivit serviciilor de urgență.

Zonele rezidențiale din estul, nordul și vestul centrului orașului au fost lovite de bombardamente la o oră distanță una de alta.

UPDATE 11:00. Liderii Poloniei, Sloveniei și Cehiei au declarat că se vor întâlni la Kiev pentru a demonstra sprijinul UE pentru Ucraina.

Liderii din trei țări europene se vor deplasa la Kiev pentru a se întâlni marți cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu premierul ucrainean Denis Shmyhal, potrivit guvernului polonez.

Într-o declarație de marți, biroul prim-ministrului polonez a precizat că premierul Mateusz Morawiecki, vicepremierul Jarosław Kaczyński, premierul ceh Petr Fiala și premierul sloven Janez Janša vor vizita capitala ucraineană în calitate de reprezentanți ai Consiliului European.

Vizita este organizată în consultare cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Scopul vizitei este de a confirma sprijinul neechivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei. Scopul acestei vizite este, de asemenea, de a prezenta un pachet larg de sprijin pentru Ucraina și ucraineni„, se arată în comunicat.

UPDATE 10:00

Două clădiri din zone rezidențiale din Kiev au fost lovite, marți dimineață, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.

O locuință privată din Osokorky – un cartier situat la est de centrul orașului – a fost lovită de bombardamente cu puțin înainte de ora locală 6 dimineața, marți, au precizat serviciile de urgență într-un comunicat.

Un incendiu a izbucnit în clădirea cu două etaje, dar a fost stins la scurt timp după aceea. Nu au fost raportate victime.

La scurt timp după lovitura din Osokorky, o clădire de apartamente cu zece etaje din Podil – la nord de centrul orașului – a fost bombardată, provocând un incendiu la primele cinci etaje ale clădirii.

O persoană a fost transportată la spital, au anunțat serviciile de urgență.

UPDATE 09:00. Japonia sancționează alți 17 ruși ca răspuns la invazia din Ucraina

Japonia va îngheța activele a încă 17 ruși, a anunțat marți Ministerul de Finanțe al țării într-o declarație.

Printre țintele noilor sancțiuni se numără membrii familiei miliardarului rus Iuri Kovalciuk, parlamentari din Parlamentul rus și oligarhul rus Viktor Vekselberg, potrivit ministerului.

Cea mai recentă măsură ridică la 61 numărul total de ruși vizați de înghețarea activelor Japoniei.

UPDATE 08:00

Dimineață îngrozitoare pentru Kiev – rachetele rusești lovesc un bloc înalt în Mostytska St, în interiorul orașului.

UPDATE 06:00

Luni au avut loc explozii puternice la Kiev, iar un bloc de apartamente dintr-una dintre suburbiile orașului a fost lovit mortal.

În orașul asediat Mariupol, peste 2.500 de civili au murit, estimează oficialii ucraineni, iar cei care au rămas sunt fără electricitate, apă și căldură.

Între timp, o a patra rundă de discuții între negociatorii ruși și ucraineni a fost pusă pe `pauză” până marți, potrivit negociatorului ucrainean, care a precizat că „negocierile continuă”.

UPDATE 04:00

Bombardarea Harkovului de către ocupanții ruși continuă. Ei lovesc cartierele rezidențiale.

Un avion cu reacție legat de oligarhul rus sancționat Roman Abramovici a sosit luni la Istanbul din Israel, la scurt timp după ce acesta a fost văzut pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv.

Două explozii au fost auzite la Kiev.

Rușii intră în Berdiansk.

Spania a confiscat iahtul oligarhului rus de la Rostec.

90 de copii au murit din cauza agresiunii ruse. Încă aproximativ 100 au fost răniți.

Ei nu se așteptau la o asemenea rezistență, dar credeau în propaganda lor, care ne minți de zeci de ani. Trupele ruse de astăzi sunt de fapt unul dintre furnizorii de echipamente pentru armata noastră”, a spus Zelenski.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor fi reluate pe 15 martie, a spus Zelenski.

Rusia poate introduce răspunderea penală pentru încheierea căsătoriilor fictive de către migranți cu cetățeni ai Federației Ruse în vederea legalizării în țară, a informat Ministerul Afacerilor Interne.

Din 15 martie, nu există acorduri privind „coridoarele verzi” în regiunea Sumî. Negocierile sunt în derulare. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației locale regionale de stat, Dmitri Zhivitsky.

Slovacia a expulzat trei diplomați ruși, relatează Ministerul de Externe slovac.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 11 reprezentanți ai sectorului de apărare al Federației Ruse.

Acțiunile companiilor chineze s-au prăbușit într-un mod record, relatează agenția americană Bloomberg.

La sfârșitul zilei de 14 martie, au fost înregistrați 2357 de morți în Mariupol.

UPDATE 01:00

Raport UK Army- Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia ar putea plănui să folosească arme chimice și biologice în „atac fals”.

UPDATE 00:00

Consilierul șefului biroului lui Zelenski, Arestovich, consideră că un acord de pace cu Rusia poate fi ajuns cel mai devreme în 1/2 săptămâni, cel mai târziu în luna mai.

Jurnalistul Fox este în stare grava, iar echipa este dispărută, în aceeasi zonă ca cel de la Time. În același timp, membrii echipei sale au dispărut. În special, cameramanul Fox News, cetățeanul irlandez Pierre Zakrewski și producătorul Alexander Kuvshinov. Soarta lor este momentan necunoscută.

Franța, care deține președinția UE, a arătat într-o declarație că blocul celor 27 de națiuni a aprobat un pachet care vizează „persoanele și entitățile implicate în agresiunea împotriva Ucrainei”, precum și sectoare ale economiei ruse.

UE a aprobat al 4-lea set de sancțiuni împotriva Moscovei Uniunea Europeană a aprobat un al patrulea set de sancțiuni pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Ne vom asigura că Ucraina are arme să se apre împotriva invaziei ruse. Vom trimite bani, alimente și sprijin pentru a salva viețile ucrainenilor. Vom primi refugiații ucraineni cu brațele deschise”, a spus Joe Biden.

Două surse CNN au declarat că Rusia cere Chinei să furnizeze rații uscate – produse alimentare pentru depozitare pe termen lung eliberate soldaților în condițiile în care este imposibil să aprovizioneze trupele cu alimente în timp util.

Rusia a cerut Chinei mese preambalate pentru a hrăni soldații, relatează CNN.

O serie de cerințe ale Federației Ruse, în special cele teritoriale, sunt inacceptabile; pe altele, Kievul este pregătit să negocieze, a informat biroul președintelui Ucrainei.

În Harkov, exploziile continuă.