• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat Ordinul Curajului de gradul III primarului Melitopol, Ivan Fedorov.
  • Un al doilea artist a murit în Ucraina în timpul bombardamentelor. Solistul baletului Operei Naționale a Ucrainei Artem Datsishin a fost ucis.
  • Armata din Belarus se grăbește să distrugă armata de ocupație rusă. Voluntarii din Belarus vor fi implicați în eliberarea Mariupolului.

UPDATE 23.00

Opt din cele nouă coridoare de evacuare convenite au funcționat conform planului joi, inclusiv unul din Mariupol, potrivit guvernului ucrainean. Ministrul responsabil, Irina Vereshchuk, a declarat că aproape 800 de mașini particulare au părăsit Mariupol joi, iar peste 2.000 de persoane au reușit să ajungă prin teritoriul ocupat de Rusia în orașul Zaporizhzhia până la jumătatea serii.

Mai mult de 320.000 de cetățeni s-au întors acasă pentru a ajuta Ucraina să lupte de când Rusia și-a început invazia, potrivit Serviciului Gărzii de Stat de Frontieră din Ucraina. Cei mai mulți dintre ei sunt bărbați.

UPDATE 22.00

100.000 DE SOLDAȚI AMERICANI ÎN EUROPA. De joi, există 100.000 de soldați americani în Europa, pe măsură ce NATO își sporește prezența pe flancul estic, iar invazia Rusiei asupra Ucrainei intră în a patra săptămână. Într-o conferință de presă alături de ministrul de externe al Germaniei, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că numărul soldaților americani în Europa a crescut cu câteva mii în ultimele câteva săptămâni.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

NOUA ZEELANDĂ IMPUNE SANCȚIUNI RUSIEI.

Noua Zeelandă impune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Statul va îngheța bunurile președintelui rus Vladimir Putin și pe cele din averea a 12 membri ai Consiliului de Securitate dacă vor fi descoperiți.

Bombardamentele din Herson.

UPDATE 21.00

Al doilea artist mort in Ucraina, în bombardamente. Solistul baletului Operei Naționale a Ucrainei Artem Datsishin a murit. Pe 26 februarie a fost supus focului și a fost grav rănit. Artem a murit în spital.

Au fost 43 de atacuri asupra instituțiilor medicale în Ucraina până acum, spune OMS. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat Consiliului de Securitate al ONU: „În orice conflict, atacurile asupra asistenței medicale reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar”.

UPDATE 20.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat Ordinul Curajului de gradul III primarului Melitopol, Ivan Fedorov, care a fost luat prizonier, dar a refuzat să coopereze cu ocupanții.

Eforturile de salvare pentru găsirea supraviețuitorilor bombardamentului rusesc asupra unui teatru din orașul ucrainean asediat Mariupol au fost îngreunate de distrugerea completă a serviciilor sociale din oraș, potrivit fostului șef al regiunii Donețk, Sergiy Taruță. Vorbind într-un interviu la televiziunea ucraineană, Taruță a spus că crede că 1.300 de persoane se aflau în clădire când a fost bombardată și 130 au fost salvate până acum.

Într-o declarație separată de joi, serviciile de urgență ale Ucrainei au spus că, în procesul de curățare a molozului dintr-o clădire avariată în loviturile anterioare, au descoperit cadavrele unei familii de cinci persoane, inclusiv a unei fetițe de 12 ani și a unor gemeni de 3 ani. un baiat si o fata.

UPDATE 19:00

Pentagonul a declarat pentru RIA Novosti că nu dețin date despre eliminarea a trei presupusi mercenari din Statele Unite în RPD.

Până în prezent, doar trei state din NATO au votat decizia instituirii unui No Fly Zone deasupra Ucrainei. Este vorba de statele baltice: Letonia, Estonia și Lituania

Biden l-a numit pe Putin un dictator ucigaș și un infractor pur care duce un razboi impotriva ucrainenilor.

Echipament de război, abandonat și avariat în Izium.

Până în prezent, doar 3 state din NATO au votat decizia instituirii unui No Fly Zone deasupra Ucrainei. Este vorba de statele baltice: Letonia, Estonia și Lituania.

Pentagonul a declarat pentru RIA Novosti că nu dețin date despre eliminarea a trei presupusi mercenari din Statele Unite în RPD.

Secretarul General al ONU are o întâlnire cu Reprezentantul Permanent al Federației Ruse Nebenza pentru Ucraina, transmite biroul lui Guterres. Guterres este interesat de o poziție unificată a Consiliului de Securitate asupra Ucrainei, biroul Secretarului General al ONU raportează despre proiectul de rezoluție al Federației Ruse.

Armata din Belarus se grăbește să distrugă armata de ocupație rusă. Voluntarii din Belarus vor fi implicați în eliberarea Mariupolului.

Macron spune că intenționează să vorbească cu Putin în curând.

UPDATE 18:00

Informații operaționale de la ora 18 cu privire la invazia rusă din partea Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei:

  • Trupele ocupante și-au pierdut potențialul ofensiv și au fost oprite în toate direcțiile.
  • Ocupatorii ruși continuă să ia ostatici și să omoare civili, să doboare mașini civile, să obstrucționeze circulația convoaielor umanitare pentru a evacua populația prin „coridoare verzi” definite și convenite de comun acord, să folosească infrastructura civilă pentru a găzdui arme și echipamente și să recurgă la arme. .
  • Inamicul continuă să țină sub asediu orașul ucrainean Mariupol și a trecut la distrugerea totală a infrastructurii civile, a locuințelor și a mijloacelor de trai, ceea ce creează condițiile preliminare pentru adâncirea crizei umanitare din oraș.
  • Pentru a intimida populația civilă din teritoriile ocupate temporar, invadatorii au răpit și reținut reprezentanți ai autorităților statului și ai autonomiei locale.
  • Unitățile de aviație ale Regimentului 960 Aviație de Asalt al Armatei 4 a Forțelor Armate ale Federației Ruse au suferit pierderi semnificative.
  • Apărătorii ucraineni au provocat pierderi semnificative unităților Regimentului 252 de pușcași motorizați din districtul militar de vest, care luptă în zonele Harkov și Izyum. Până la 30% din personal, arme și echipamente militare au fost pierdute.
  • În plus, unitățile Forțelor de Apărare l-au eliminat pe comandantul Diviziei 3 Puști Motorizate, colonelul Igor Nikolaev.

Zelenski a decorat salvatorii.

Artista onorată a Ucrainei Oksana Shvets a murit în timpul unui atac cu rachetă asupra Kievului. Această informație a fost confirmată de „Teatrul Tânăr”.

Consecințele bombardamentelor inamice în districtul Sviatoshynskyi. Pe 17 martie, Serviciul de Salvare 101 a primit mai multe semnalări de incendii în cartierul Sviatoshynskyi al capitalei.

Incendiu în Irpen lângă Kiev.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că astăzi, 17 martie, a vorbit prin videoconferință cu primarii a aproape 30 de orașe care sunt membre ale Asociației Orașelor Europene din subordinea Comisiei Europene.

UPDATE 17:00

Procuratura generală din Belarus al lui Lukașenka a deschis un dosar penal împotriva lui Aleksey Arestovich pentru „apel la terorism”, a spus consilierul lui Zelenski.

În orașele din jurul Kievului, invadatorii ucid în mod sistematic populația locală, a spus Arestovich.

În urma bombardamentelor de către invadatori, satul Novye Petrivtsi din regiunea Kiev a fost avariat. Acest lucru a fost anunțat de șeful Poliției Naționale din regiunea Kiev, Andri Nebitov.

„Forțele noastre sunt singura armată cu drepturi depline de pe continentul european. Trebuie să creștem investițiile pentru a fi pregătiți pentru un posibil conflict armat de mare intensitate care ar putea izbucni pe continentul nostru”, a spus Macron.

Bombardamentele în Harkov nu s-au oprit.

Rușii au tras cu artilerie grea în Novi Petrivtsi, spune poliția din Regiunea Kiev

Ministrul de Externe al MFA, Dmytro Kuleba, a declarat că a convenit cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, să se concentreze pe organizarea unei întâlniri a președinților Rusiei și Ucrainei.

Regatul Unit încetează cooperarea cu Rusia și Belarus în domeniul schimbului de informații fiscale, a declarat Ministerul Finanțelor.

„Putin blufează cu folosirea armelor nucleare”, a spus Andrei Illarionov, fost consilier economic al președintelui Vladimir Putin.

„Dacă atacurile rusești vizează civili în Ucraina, aceasta este o crimă”, a spus șeful Pentagonului.

Ocupanții au tras cu artilerie grea asupra clădirilor rezidențiale din regiunea Vyshhorod.

Republica Cehă nu mai poate accepta refugiați din Ucraina, anunță premierul ceh Petro Fiala.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis să suspende toate legăturile cu Belarus din cauza situației din jurul Ucrainei.

Vyshgorod (oraș la nord de Kiev) a fost puternică bombardat.

UPDATE 16:00

Un nou centru din Harkov este în flăcări.

Ucraina cere Turciei să garanteze orice înțelegere cu Rusia, a spus ministrul turc.

Vladimir Putin a avut o conversație telefonică cu președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.

„O mie de voluntari din Cecenia conduși de Alaudinov sunt trimiși în Ucraina pentru a participa la o operațiune specială”, a spus Kadîrov.

Americanul James Whitney Hill a fost ucis din cauza bombardamentelor militare ruse la Cernigău. Acest lucru a fost anunțat de consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne Anton Gerashchenko.

21 de persoane au fost ucise, 25 rănite, 10 dintre ele în stare gravă în urma bombardării lui Merefa la ora 3:30 pe 17 martie.

Întâlnirea Zelensky-Putin poate avea loc după finalizarea lucrărilor privind acordul de pace. Date potențiale – în următoarele săptămâni Acest lucru a fost declarat de consilierul șefului OP Mihail Podolyak.

Armata rusă a distrus o baterie de artilerie de obuziere de 152 mm a armatei ucrainene cu arme de înaltă precizie.

UPDATE 15:00

Podolyak, consilier al șefului biroului lui Zelensky, consideră că acordul privind un tratat de pace între Rusia și Ucraina poate dura de la câteva zile până la o săptămână și jumătate.

Programul lui Putin pentru astăzi include o conversație telefonică cu Erdogan.

Momentul prăbușirii avionului inamic a fost surprins.

Pierderile de luptă ale Federației Ruse în Ucraina au ajuns la 14 mii de oameni și aproape 1,5 mii de vehicule blindate de luptă, 10 unități ale aviației ruse au fost doborâte în ultima zi.

Generalul Roman Gavrilov, adjunctul șefului Rosgvardia din Rusia, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse din cauza „scurgerii de informații militare care au dus la pierderi de vieți omenești”.

Camerele de luat vederi ale magazinelor din Kiev au filmat noaptea un obuz.

În regiunea Kiev, din zona Buchansky, armata ucraineană a doborât elicopterul inamic KA 52.

Fotografii din Mariupol, după două săptămâni de lupte de stradă.

KGB-ul din Belarus a prevenit un atac terorist în regiunea Mozyr, îndreptat împotriva armatei și echipamentelor ruse, relatează televiziunea de stat din Belarus.

UPDATE 14:00

Ministerul rus al Apărării: „Proiectul patogenului de lilieci condus de SUA în Georgia și Ucraina a început în octombrie 2019, în ajunul pandemiei de coronavirus”.

No explozii au fost raportate în Mariupol.

„În timpul a aproape două zile de oprire în Kiev, mai multe grupuri de sabotaj rusești au fost reținute”, a spus consilierul ministrului Afacerilor Interne, Vadym Denisenko.

Rușii distrug un SPG ucrainean și un mic depozit de muniții lângă Harkov.

Ministerul rus al Apărării a publicat un document din 6 martie 2015, prin care sustine participarea Pentagonului la finanțarea proiectelor biologice militare în Ucraina.

Soldații ruși sunt în Mariupol.

În Cernigău, 53 de persoane au murit sub bombardamente.

„Am doborât două rachete ucrainene de pe rachetele Tochka-U. Dacă ne provoacă, vom răspunde. Dar nu va trebui să lupți cu Ucraina”, a spus Lukașenko. De asemenea, a mai declarat că Zelenski va trebui să semneze un act de predare dacă nu va încheia un acord cu Putin.

Lukașenko a spus că, dacă Ucraina continuă să escaladeze împotriva Belarusului, Minsk va răspunde.

„Biden va discuta mâine cu Xi Jinping, va discuta despre evoluțiile din Ucraina și despre relațiile bilaterale”, a spus Casa Albă.

„Ultimii 8 ani au dovedit cât de corectă a fost alegerea liberă și conștientă a Crimeei de a se reuni cu Federația Rusă. Reunificarea Crimeei cu Federația Rusă a fost decizia corectă și în timp util. Doar uitați-vă la ce se întâmplă acum în Donbass!.

Acum, toate afacerile rusești, cărora le era frică de sancțiuni din Occident, pot veni în siguranță în Crimeea, le vom sprijini pe toate. În contextul noilor sancțiuni împotriva Federației Ruse, marile structuri de afaceri rusești, inclusiv băncile, pot veni în siguranță în Crimeea. Acum nu au de ce să se teamă. Sancțiunile anti-ruse dau naștere multor probleme, dar deschid și noi oportunități.

Anii trecuți au dovedit, în mod convingător, cât de corectă și de oportună a fost alegerea Crimeei de a se reuni cu Rusia”, a spus Putin în timpul discursului ținut la 8 ani de la preluarea Crimeei.

UPDATE 13:00

Human Rights Watch îndeamnă Ucraina să nu mai publice videoclipuri cu prizonierii de război ruși și cu încălcarea drepturilor acestora.

Kadyrov a scris că luptătorii ceceni continuă să asalteze Mariupol, iar, în viitorul apropiat, orașul va fi complet „curățat de Bandera și de acoliții lor”.

Armata ucraineană păzește sinagoga din Capitală în timpul bombardamentelor

„Aceste mâini îl apără în mod eroic pe Izyum de invadatorii ruși”, a scris Maxim Strelnik, șeful departamentului Consiliului orașului Izyum.

Piața en gros din Mariuopol a fost bombardată.

Astăzi, președintele Rusiei este programat să aibă o convorbire telefonică internațională.

Kremlinul a explicat cuvintele lui Putin despre autopurificarea naturală a societății ruse de trădători. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a menționat că aceștia își părăsesc funcțiile, din viața oficială activă, părăsind țara.

Rusii au atacat Biserica Icoanei Smolensk a Maicii Domnului din Harkov.

A început evacuarea cetățenilor din districtul Brovary.

Bombardamentele continuă în Lugansk.

Președintele sirian Bashar al-Assad a promis că va oferi Rusiei 40.000 de luptători pentru războiul din Ucraina. Potrivit informațiilor militare din Ucraina, în viitorul apropiat este planificat transferul de arme, echipamente militare și alte resurse din Siria în Rusia și în Belarus.

Câteva nave au fost reperate în Marea Neagră, lângă Odesa.

UPDATE 12:00

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni joi, la ora 21:00.

„Da, bineînțeles, vor încerca să mizeze pe așa-zisa coloană a cincea, pe trădătorii naționali, pe cei care câștigă bani aici, la noi, dar locuiesc acolo și trăiesc nici măcar în sensul geografic al cuvântului, ci în felul lor gânduri, în conştiinţa lor de sclavi. Nu îi judec deloc pe cei care au o vilă în Miami sau pe Riviera Franceză, care nu se pot lipsi de foie gras, stridii sau așa-zisele libertăți de gen.

Astfel de oameni sunt gata să-și vândă propria mamă, dacă li s-ar permite să stea pe holul acestei cele mai înalte caste. Vor să fie ca ea, imitând-o în toate felurile posibile.

Așa-numitul Vest colectiv și a cincea sa coloană sunt obișnuite să măsoare totul și pe fiecare de unul singur. Ei cred că totul este de vânzare și totul este de cumpărat”, a spus Putin.

Fotografii de la incendiul din Harkov pe Saltovka. Obuzul a ajuns pe piață. Trei persoane au murit, cinci au fost rănite.

Mishustin: astăzi, la miezul nopții, toate restricțiile privind circulația cetățenilor între Rusia și Belarus vor fi ridicate.

Marea Britanie va desfășura sistemul de apărare aeriană Sky Sabre și 100 de soldați în Polonia, a declarat secretarul britanic al apărării.

„Președintele a afirmat în repetate rânduri că Ucraina ar trebui recunoscută la granițele internaționale ca stat pentru 1991”, se arată în briefing-ul lui Arestovich.

O mină a explodat pe plaja din Odesa.

Scholz a spus că NATO nu intenționează să intervină militar în Ucraina.

OCDE SUGEREAZĂ ACORDAREA DE AJUTOARE DIRECTE UTILIZATORILOR VULNERABILI, ÎN LOCUL REDUCERII TAXELOR ȘI LIMITĂRII PREȚULUI ENERGIEI ELECTRICE.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) consideră că este necesară introducerea de măsuri pentru a atenua impactul asupra consumatorilor și companiilor al escaladării prețurilor la energie, accentuate de războiul din Ucraina, deși și-a manifestat preferința pentru ajutorul direct acordat utilizatorilor vulnerabili, în detrimentul altor acțiuni precum reducerea taxelor sau stabilirea unor prețuri maxime. În acest sens, grupul de reflecție pentru economii avansate avertizează că reducerea ratelor de impozitare și plafonarea prețurilor reduc direct costul energiei, dar avantajează gospodăriile cu venituri mai mari, precum și pe cele mai vulnerabile.

HARTA Ucraina respinge ofensiva rusă asupra orașelor și raportează 53 de morți în Cernigov în 24 de ore. Este a 22-a zi de război în Ucraina, iar negocierile dintre Kiev și Moscova se apropie de un posibil acord pentru a pune capăt războiului. Un document în cincisprezece puncte, inclusiv renunțarea Ucrainei la statutul de membru NATO, a fost discutat miercuri în cadrul celei de-a cincea sesiuni de discuții, în timp ce bombele continuă să cadă pe linia frontului.

Aproximativ 4.500 de refugiați ucraineni au fost înregistrați în Spania de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, dar numărul real este mult mai mare, a declarat joi ministrul spaniol al Migrației, Jose Luis Escriva.

Un apartmanet din centrul orașului Harkov a fost bombardat.

Unitățile Forțelor Aeropurtate, care îndeplinesc sarcini în cadrul unei operațiuni militare speciale, au început să servească la punctele de control din regiunea Kiev.

„Ieri, domnul Zelensky a vorbit în fața Congresului American și au arătat acolo videoclipuri atât de colorate și tragice. Și în acest videoclip, aceste fotografii au fost folosite (cu consecințele unei greve la Donețk). Vedeți, adică aceasta este o minciună monstruoasă, este metodică, se grăbește, ceea ce înseamnă că persoanele din Congresul American, credule și emoționate, au aplaudat cu entuziasm toate astea. Ei bine, chiar a fost, da”, a spus Peskov.

Forțele armate simulează o luptă la periferia orașului Kiev.

Coloana Forțelor Armate ale Ucrainei a fost văzută în orașul Rivne.

Armata rusă a bombardat satul Markhalevka de lângă Kiev, unde sunt doar case particulare.

„China va continua cooperarea economică și comercială normală cu Rusia și Ucraina, bazată pe principiile respectului reciproc, egalității și beneficiului reciproc”, a declarat Gao Feng, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului chinez.

„Rusia nu va putea lua în considerare decizia Curții Internaționale de Justiție privind operațiunea din Ucraina. Declarația lui Biden despre Putin a fost inadmisibilă, președintele unei țări care a bombardat alte state nu are dreptul la astfel de cuvinte. Putin nu plănuiește încă o călătorie în zona operațională din Ucraina, nici întâlnirile cu luptătorii din spitale nu sunt încă planificate”, a spus Peskov.

Ministrul Apărării al Ucrainei a spus despre Kremlin că este un „adevăratul Hitler de astăzi”.

UPDATE 11:00

RUSIA DEZAPROBĂ COMPARAȚIA CU CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că Rusia nu este de acord cu compararea ofensivei împotriva Ucrainei cu evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial. „Este diferit, vorbim despre lucruri diferite”, a subliniat el. În cele din urmă, el a calificat drept „impardonabile” declarațiile președintelui american Joe Biden despre Putin, pe care l-a descris drept „un criminal de război”. „Declarațiile lui Biden sunt absolut inacceptabile”, a spus el, înainte de a sublinia că Statele Unite „bombardează oameni de ani de zile”. „Au aruncat o bombă atomică asupra unei țări care fusese deja învinsă, ceea ce nu are niciun sens. Mă refer la Hiroshima și Nagasaki. Președintele unei astfel de țări nu are dreptul să spună astfel de cuvinte. Este convingerea noastră profundă”, a spus el.

CIJ VA CONTINUA SĂ STUDIEZE CAZUL ÎN PROFUNZIME.
CIJ a explicat că este vorba de „măsuri provizorii”, adică va continua să studieze cazul în profunzime înainte de a emite o eventuală sentință, dar a precizat că Rusia trebuie să pună capăt operațiunilor sale. Mesajul se extinde, de asemenea, la toate grupurile conexe „dirijate sau sprijinite” de Moscova, într-o aluzie voalată la rebelii separatiști care operează în estul Ucrainei.

RUSIA RESPINGE MĂSURA PREVENTIVĂ IMPUSĂ DE CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE. Moscova respinge ordinul emis cu o zi înainte de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care cere Rusiei să suspende imediat operațiunile militare din Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu, nu putem să respectăm această decizie. Curtea Internațională face apel la un astfel de concept ca fiind un acord între părți. Nu poate exista niciun acord aici. În acest caz, este ceva ce nu putem lua în considerare”, a spus el.

Divizii ale Forțelor Aeropurtate Ruse au pășit în puncte de control, pentru a asigura siguranța trecerii coloanelor militare și a circulației rezidenților pe drumurile din regiunea Kiev.

Ministerul de Externe al Rusiei: „Furnizarea de arme din Statele Unite către Ucraina va deveni un factor destabilizator și poate avea consecințe periculoase”.

Ucraina cere Japoniei imagini prin satelit de înaltă calitate, pentru a o ajuta să se apere de trupele ruse, a informat joi ziarul Nikkei.

Ucraina și Rusia au convenit asupra a nouă coridoare umanitare pentru azi.

Deputatul Radei Supreme a Ucrainei Serhiy Taruta a scris pe Facebook că oamenii din adăpostul de sub teatrul de teatru bombardat ieri din Mariupol sunt în viață. „Au început să demonteze dărâmăturile, oamenii ies în viață”, spune el.

„Am vrut să ne împușcăm unul pe altul în picioare, cu cartușe ucrainene și să ne ducem toți la spital”, a fost conversația interceptată dintre un soldat rus și mama lui.

La Herson, invadatorii au scos steagul Ucrainei de pe clădirea administrației orașului.

Casa de Cultură din Merefa, regiunea Harkov, a fost și ea bombardată.

Pe 17 martie, în urma unui alt bombardament, rachetele inamice au lovit una dintre instituțiile de învățământ din orașul Merefa din regiunea Harkov.

La Kiev, din cauza căderii rămășițelor unei rachete doborâte, au avut loc distrugeri și incendii într-o clădire înaltă.

Luptele din Izium nu se potolesc. Invadatorii ruși au străbătut râul în zona autostrăzii Barvinkovskaya, dar au fost înfrânți complet lângă ferma piscicolă Izyum din regiunea Harkov.

Zelenski a vorbit în Bundestagul german. Acesta a declarat că Ucraina va adera la UE.

Ești din nou în spatele zidului. Nu în spatele Zidului Berlinului, ci în inima Europei, unde există libertate. Acest zid devine din ce în ce mai puternic cu fiecare cochilie care cade pe pământul nostru din Ucraina, cu fiecare decizie pe care nu o iei. Ai spus că Holocaustul nu s-ar mai putea întâmpla niciodată. Dar, încă o dată, se încearcă în Europa distrugerea unei întregi națiuni. De ce? De ce? Pentru ce motiv?”, a spus acesta.

Rezultatul ostilităților de ieri de la Bolshaya Danilovka sunt vizibile.

Ministerul Apărării al Federației Ruse publică imagini cu distrugerea pozițiilor camuflate ale Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kiev, detectate de UAV-uri.

Sistemul rus de apărare aeriană Buk-M2 trage în UAV-ul Forțelor Armate ale Ucrainei

UPDATE 10:00

Un atac rusesc a fost efectuat asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Darnytskyi din Kiev.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost eliberat din captivitate pe schimb de prizionieri: 1 primar pe 9 cadeți ruși.


Trosteaneț este un oraș din regiunea Sumî și este ocupat de ruși.

Elicoptere rusești, în zona Donețk.

Severodonetsk, după sosirea rușilor.

Consecințele căderii fragmentelor inamice pe o casă din Kiev. Fotografie au venit de la Serviciul de Stat de Urgență.

În Volcensk, regiunea Harkov, invadatorii au adus „ajutor umanitar”.

În districtul Darnytskyi din Kiev, ultimele etaje ale unui bloc de apartamente au fost distruse ca urmare a unui atac inamic. Oamenii sunt evacuați.


Școala din Merefa a fost cuprinsă de flăcări în urma exploziilor.

Explozii puternice au fost raportate în Harkov.


UPDATE 09:00

Zelenski a vorbit în Parlamentul German și a criticat țara, pentru că nu a impus sancțiuni suficiente împotriva Rusiei.

UPDATE 08:00

Imaginile din satelit arată un incendiu mare și o serie de mijloace aeriene distruse ieri în baza aeriană Herson ocupată de ruși în urma unui atac ucrainean. Locație: 46.672634, 32.506839 (Planet).


În Merefa, regiunea Harkov, invadatorii au distrus o școală și o casă de cultură. Bombardamentele au început în jurul orei 3:30. Casele din apropiere au fost și ele avariate.


UPDATE 05:30

Șeful Ministerului Afacerilor Interne Denis Monastirski a declarat că, în prezent, în Ucraina nu mai există locuri unde să nu existe o amenințare militară evidentă.

Nu vom mai numi zonele în care nu au avut loc bombardamente sau în care nu au existat reprezentanți ai grupurilor de sabotaj. Din păcate, acest fenomen a devenit deja obișnuit pentru noi. La Kiev, de exemplu, primesc zilnic informații despre reprezentanții reținuți ai inamicului. DRG-uri, observatori de incendii. Există și în regiunile Lviv, Ivano-Frankivsk, Rivne. Această problemă există peste tot astăzi”, a spus Șeful Ministerului Afacerilor Interne Denis Monastirski.


Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, despre evacuarea civililor.

Ultimele cinci zile am făcut totul pentru a ne asigura că vehiculele și autobuzele umanitare au intrat în Mariupol. Nu a fost liniște. Dar transportul privat a început să fie eliberat din oraș. Oamenii au intrat sub foc, sub grindină și rachete”, a spus primarul Mariupolului.

El a transmis că, în două zile, 6.500 de mașini private au părăsit Mariupol. Cei care au reușit să ajungă la Berdyansk, dar din diverse motive nu au putut merge mai departe, au fost luați cu autobuzele.

Unii dintre cei din Mariupol au fost scoși și sunt deja în Zaporijjea. Acolo vor primi primul ajutor necesar. Astăzi (n. red. miercuri) ocupanții au distrus Teatrul Dramatic. Un loc în care mai mult de o mie de oameni și-au găsit refugiu. Nu vom ierta niciodată asta. Vom continua să facem totul pentru a scoate cât mai mulți oameni din Mariupol”, a mai spus primarul.

UPDATE 05:00. OMS amână evaluarea vaccinului rusesc Sputnik, împotriva coronavirusului, din cauza invaziei Ucrainei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a amânat evaluarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V pentru utilizare de urgență din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova.

Trebuia să mergem să facem inspecții în Rusia pe 7 martie, iar aceste inspecții au fost amânate pentru o dată ulterioară. Noi date vor fi stabilite cât mai curând posibil”, a declarat Mariângela Simão, director general adjunct al OMS pentru Acces la Medicamente și Produse de Sănătate.

UPDATE 04:00

SUA vor furniza drone Switchblade Ucrainei, spun surse.

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri o asistență suplimentară a SUA pentru Ucraina, inclusiv drone, iar două surse familiare cu chestiunea au declarat pentru CNN că, în special, SUA vor furniza drone Switchblade, care sunt așa-numite drone mici, portabile, așa-numite kamikaze sau sinucigașe, care poartă un focos și detonează la impact.


„Negocierile dintre Ucraina și Rusia decurg destul de dificil, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat televiziunii NBC

Liderul ucrainean a subliniat că orice conflict armat „poate fi oprit la masa negocierilor”. Totodată, el nu a comentat informațiile apărute anterior în presă despre presupușii termeni ai unui eventual acord între părți.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că, în noaptea de joi, pe cerul de deasupra regiunii Kiev, SU-25 a fost distrus și adversarul SU-35 a fost învins. În total, mai mult de zece ținte aeriene rusești pe zi sunt în minus.


UPDATE 03:00. Ministerul Apărării al Ucrainei a descris orașul Mariupol drept cel mai rău front al războiului

Potrivit instituției, la marginea orașului Mariupol au fost săpate gropi comune, iar trupurile bărbaților, femeilor și copiilor au fost lăsate pe străzi. Peste 400.000 dintre locuitorii orașului sunt fie fără, fie cu acces în scădere la apă curentă, alimente și provizii medicale.

Oficialii locali au spus că peste 2.500 de persoane au fost ucise.

Oficialii ucraineni au acuzat, de asemenea, forțele ruse că au bombardat un convoi de mașini de civili. Aceștia fugeau din oraș, iar în acest timp, cel puțin cinci persoane, între care și un copil, au fost rănite.

Oficialii locali au distribuit fotografii și videoclipuri cu consecințele presupusului atac.

Artileria grea a forțelor inamice a tras asupra unui convoi de civili care se deplasa de-a lungul autostrăzii spre Zaporijjea”, a declarat guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh, într-o postare online.

Armata ucraineană a raportat, de asemenea, greva într-o declarație separată. Se lucrează la confirmarea numărului de victime, se arată în comunicat.

Peste 400 de persoane, pe care autoritățile ucrainene le-au comparat cu ostatici, rămân prinse într-un spital de la Mariupol confiscat de forțele ruse.

Este imposibil să ieși din spital. Trag din greu, noi stăm la subsol. Mașinile nu au mai putut să circule la spital de două zile. Clădiri înalte ard în jur. Rușii au dus 400 de oameni din casele vecine la spitalul nostru. Nu putem pleca”, a spus un angajat pe platforma de socializare Telegram.

Oficialii le-au spus familiilor să-și lase morții afară, pe străzi, deoarece organizarea înmormântărilor este prea periculoasă.

UPDATE 02:30. Cel puțin cinci copii sunt uciși în bombardamente în Ucraina în fiecare zi – Procurorii pentru minori

Până în dimineața zilei de 16 martie, 103 copii au murit și peste 100 au fost răniți în agresiunea armată a Rusiei.

Majoritatea copiilor au fost afectați în regiunile Kiev, Harkov, Donețk, Cernihiv, Sumi, Herson, Mykolaiv și Jytomyr.

Atentatele și bombardamentele au afectat peste 400 de instituții de învățământ, dintre care 59 au fost complet distruse.

Cel mai mare număr de distrugeri a fost în Donețk – 119, Harkov – 50, Mykolaiv – 30, Sumy – 28, Kiev – 35, Kherson – 21 și în Kiev – 24. Au fost bombardate 11 instituții medicale și trei centre de reabilitare, inclusiv pentru copiii cu dizabilități.

Aceste date nu sunt concludente din cauza incapacității de a inspecta locurile în care au loc ostilități active și în teritoriile ocupate temporar.

Cu toate acestea, în doar 21 de zile de război pe scară largă în Ucraina, peste 10.000 de cupluri au fost căsătorite și 725 de copii s-au născut numai la Kiev în această perioadă.


Unul dintre locuitorii supraviețuitori din Mariupol a reușit să iasă din adăpostul anti-bombe și a făcut publice listele persoanelor aflate într-unul dintre adăposturi.

Pe listă sunt puțin peste 100 de persoane. Locația adăpostului împotriva bombelor nu este dezvăluită public din motive de siguranță publică.

UPDATE 02:00

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Albania, Norvegia şi Irlanda au solicitat joi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza deteriorării situaţiei umanitare din Ucraina , au declarat surse diplomatice

Rusia comite crime de război și vizează civili. Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare pentru noi toți”, a declarat misiunea diplomatică britanică la ONU pe contul său de Twitter.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit miercuri cu Dr. Thanos Dokos, consilier pentru securitate națională al Greciei.

Dl Sullivan a subliniat puterea cooperării noastre bilaterale și a salutat eforturile în curs de extindere și aprofundare a parteneriatelor noastre diplomatice, economice și de apărare. Domnul Sullivan și Dr. Dokos au discutat despre agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv a comunității etnice grecești cu sediul la Mariupol”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Ei și-au reiterat angajamentul față de eforturile internaționale de a trage Moscova să răspundă pentru acțiunile sale și de a se asigura că Ucraina are capacitatea de a se apăra.

UPDATE 01:00

China nu va ataca niciodată Ucraina, ci o va sprijini economic și politic. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul Republicii Populare Chineze în Ucraina, Fang Xianrong, la o întâlnire din cadrul Administrației Militare Regionale Lviv.

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) Karim Khan a trimis o cerere oficială Federației Ruse pentru a se întâlni cu reprezentanții autorităților competente și a discuta situația din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ține, joi, un discurs prin link video în fața Camerei inferioare a Parlamentului Germaniei.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu va vizita Ucraina.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin va organiza o întâlnire cu privire la dezvoltarea socio-economică a Crimeei și a Sevastopolului.

Canada interzice aeronavelor belaruse să intre în spațiul aerian al țării ca răspuns la sprijinul acordat Rusiei.

Aeronavelor belaruse le este interzisă intrarea în spațiul aerian canadian ca răspuns la sprijinul acordat agresiunii neprovocate a Rusiei în Ucraina”, potrivit unui tweet al ministrului canadian al Transporturilor, Omar Algahabra.

Voluntari germani pregătesc paturi pentru cei care fug din Ucraina

Pompierii de la departamentul de pompieri voluntari din Eichenau, lângă München, au amenajat paturi într-o sală de sport pentru persoanele care fug de invazia Rusiei în Ucraina.


Civilii din Izium, în estul Ucrainei, „sunt în pragul unui dezastru umanitar”, spune Amnesty International, o organizație internațională non-guvernamentală, care se ocupă de drepturile omului.

Organizația a intervievat locuitorii evacuați din oraș, care a fost asediat de forțele ruse.

Directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, Marie Struthers, a declarat că „mărturiile pe care le-am adunat de la Izium dezvăluie teroarea trăită de populația civilă a orașului, blocată în subsolurile lor, aproape fără hrană sau apă și sub atac constant”.

Aceasta a declarat că Izium și alte orașe din prima linie au nevoie urgent de coridoare umanitare pentru a permite evacuarea în siguranță a civililor care doresc să plece. Ea a subliniat necesitatea livrării de provizii umanitare, care să ajungă la cei care rămân în urmă.

UPDATE. Raport armata ucraineană, retrospectiva zilei a douăzeci și una de război

„Adversarul continuă operațiunea ofensivă împotriva statului nostru. Începând cu 16 martie, niciun obiectiv strategic al viitoarei operațiuni nu a fost atins de inamic pe deplin.
În direcția Volyn, trupele de ocupație ruse, cu sprijinul deplin al conducerii militare și politice a Republicii Belarus, continuă să-și folosească în mod activ teritoriul pentru a desfășura complexe de rachete, a lansa lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei și a organizațiilor de toate tipurile militare. Securitate. De asemenea, forțele armate ale Federației Ruse utilizează în mod activ rețeaua aeroportuară și infrastructura de transport a Republicii Belarus.

Comitetul de Frontieră de Stat al Republicii Belarus monitorizează constant situația de la granița cu regiunile Ucrainei. Pentru a obține informații despre natura serviciilor de informații din Belarus, se efectuează un sondaj asupra cetățenilor care trec granița ucraineană-belarusă.

Inamicul continuă să concentreze eforturile de bază pe conducerea informațiilor și eforturile de organizare a luptei de contrabaterie în direcția inamicului. Nu există un succes semnificativ. În procesul de luptă, unitățile Armatei Generale a 36-a din Districtul Militar de Est au suferit pierderi semnificative de personal și echipament și au fost nevoite să ia rezerve premature.

Pe direcțiile Siversky și Slobozhansky ale acțiunilor ofensive active din partea inamicului nu sunt fixate. Ocupanții încearcă să întărească frontierele ocupate anterior, să regrupeze trupele și să reînnoiască proviziile.

Adversarul nu lasă o încercare de a progresa spre sudul orașului Izum, probabil, pentru a continua pașii spre slav. Nu există succes.

În zona de operare South Bus, adversarul continuă să încerce să se țină de pozițiile pozițiilor. După ce misiunea Forțelor Armate ale Ucrainei a atacat Aeroportul Herson, care se află temporar sub controlul inamicului, ocupanții încearcă să implementeze o redenumire a tehnologiei vizate.

Șantierul naval al Marii Negre din Federația Rusă continuă blocarea navelor în partea de nord-vest a Mării Negre.
Împreună vom câștiga! Glorie Ucrainei!”

UPDATE. Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) vor semna un acord privind siguranța nucleară

Șeful companiei de stat de energie nucleară Energoatom Petro Kotin a declarat că între Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică se creează un acord privind garanțiile de securitate pentru instalațiile și materialele nucleare.

UPDATE

Ocupanții ruși încearcă să stabilească un pseudo-organ al puterii în orașul pe care l-au ocupat – Herson.

Ei au anunțat crearea la Herson a „Comitetului de salvare pentru pace și ordine”, care a inclus politicieni și colaboratori pro-ruși locali:

  • Fostul primar al orașului Herson Volodimir Saldo, acuzat anterior de uciderea și răpirea omului de afaceri Igor Pașcenko;
  • Tatiana Kuzmich, o activistă pro-rusă suspectată de trădare;
  • Fostul președinte al consiliului comunal Antonovski Igor Semenchev, care este acuzat într-o serie de cazuri de infracțiuni de corupție;
  • Georgy Kalenov, care a fost schimbat cu militari ucraineni în timpul unuia dintre schimburi;
  • Kirill Stremousov, un activist pro-rus din Herson, suspectat de trădare;
  • Fost activist al organizației pro-ruse „Ucrainean Choice” Dmitri Savluchenko.

Mass-media rusă a început deja să popularizeze acest pseudo-organ ca o presupusă autoritate care acționează în Herson.

Aproximativ 400 de veste antiglonț, destinate Ucrainei, au fost furate de la o organizație non-profit din New York, a declarat poliția newyorkeză

Poliția a spus că vestele folosite, care au fost donate de departamentele de poliție, au fost luate de la birourile Comitetului Ucrainean al Congresului Americii și ale Ligii Naționale a Femeilor ucrainence din America, de pe Second Avenue din Manhattan.

Poliția „a fost informată că aproximativ 400 de veste antiglonț au fost îndepărtate din locație”, a spus sergentul NYPD Edward Riley.

Vestele ar fi fost probabil folosite de echipele de securitate civilă și medicală, inclusiv de cetățenii obișnuiți, care s-au alăturat luptei împotriva Rusiei, mai degrabă decât de soldații ucraineni înșiși, au spus oficialii.

Marea Britanie, Statele Unite, Franța și o serie de alte țări au solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Ucraina, potrivit ambasadei britanice.