• Zelenski a îndemnat lumea să se unească împotriva invaziei Rusiei, spunând că „războiul Rusiei nu este doar războiul împotriva Ucrainei, ci are o semnificație mult mai largă”.
  • UE și-a dublat ajutorul militar acordat Ucrainei la un miliard de euro.
  • Astăzi au loc trei summituri importante la Bruxelles – NATO, UE și G7.

UPDATE 23.00

Joe Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spun că sunt „uniți în condamnarea” invaziei Rusiei în Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au afirmat că sunt „uniți în condamnarea războiului de agresiune nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-o declarație comună a celor doi lideri.

Suntem uniți în sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Și suntem uniți în hotărârea noastră de a apăra valorile noastre comune, inclusiv democrația, respectarea drepturilor omului, pacea și stabilitatea globală și ordinea internațională bazată pe reguli„, se arată în declarație, înainte de a enumera „eforturile transatlantice de susținere a poporului ucrainean”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Printre eforturile pe care liderii le-au evidențiat, Biden și von der Leyen au declarat că „Statele Unite și Uniunea Europeană sprijină activitatea experților în documentarea crimelor de război care adună dovezi pe teren în Ucraina”, pe lângă sublinierea eforturilor lor în probleme precum securitatea alimentară și ajutorul umanitar.


Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereshchuk, a declarat, joi, că locuitorii orașului Mariupol au fost evacuați prin coridoarele umanitare. De asemenea, aceasta a transmis că toți șoferii și angajații Serviciului de Stat de Urgență, care au fost capturați de invadatori în urmă cu două zile, au fost eliberați.

Veseshchuck a spus că, în ce privește activitatea coridoarelor umanitare, mariupolenii au fost evacuați joi.

De asemenea, alte 5.926 de persoane au sosit astăzi cu mașinile lor de la Mariupol la Zaporojie.

Potrivit viceprim-ministrului ucrainean, la Berdyansk au sosit joi ajutoare umanitare și 24 de autobuze, care, mâine, de la ora 09:00, vor începe să ia persoane de la punctul de colectare – din apropierea complexului sportiv.

Pe 24 martie, autoritățile ucrainene au evacuat peste 3.000 de civili prin coridoarele umanitare, inclusiv peste 2.700 de persoane din Mariupol; evacuarea a fost efectuată de-a lungul tuturor celor șapte rute umanitare declarate”, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereshchuk.

UPDATE 22.00

Forțele ruse au bombardat un tren care transporta ucraineni de la Kiev la Ivano-Frankivsk, în timp ce acesta trecea prin apropierea orașului Vasilkiv din regiunea Kiev, potrivit președintelui Consiliului Ukrzaliznytsia Olekandr Kamyshin.

Geamurile au fost sparte în trei vagoane. Nu au fost raportati răniți


Autoritățile americane au acuzat patru ruși de crime cibernetice, a spus Departamentul de Justiție.


Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că speră să vadă refugiații ucraineni atunci când va vizita Polonia vineri, deși a spus că se îndoiește că faptul de a fi martor direct al crizei îi va schimba abordarea.

Intenționez să încerc să îi văd pe acești oameni, la fel cum sper că voi putea să văd – cred că nu ar trebui să spun unde mă duc, nu-i așa. Sper să văd o mulțime de oameni„, a declarat Biden la o conferință de presă la Bruxelles.

Biden este așteptat să viziteze vineri Polonia, unde milioane de refugiați au fugit pe fondul războiului din Ucraina.

Detaliile precise ale vizitei sale în această țară sunt ținute în mare secret din motive de securitate.

Biden, menționând că a vizitat „multe, multe zone de război”, a spus că înțelege situația dificilă a migranților.

Am fost în tabere de refugiați. Am fost în zone de război în ultimii 15 ani. Și este… este devastator. Lucrul la care te uiți cel mai mult este să vezi acești copii mici care se află în acele tabere”, a declarat Joe Biden.

Biden a declarat că vizitarea refugiaților îi va întări opinia că SUA trebuie să acționeze într-un mod major pentru a ajuta la relocarea celor strămutați de război.

Cel puțin 10 milioane de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele din Ucraina în urma invaziei Rusiei de mai puțin de o lună, a declarat duminică șeful agenției ONU pentru refugiați, informează CNN.

Dintre cei care și-au părăsit casele, majoritatea – 6,48 milioane la 16 martie, potrivit cifrelor furnizate vineri de Organizația Internațională pentru Migrație – au fost strămutați în interiorul țării de la începutul conflictului, la 24 februarie.

Alții au căutat refugiu în țările vecine, printre care Polonia, România, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia, Rusia și Belarus.


Biden spune că liderii occidentali au discutat despre penuria de alimente, despre care spune că va fi „reală”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că liderii au discutat despre posibilitățile de penurie de alimente declanșate de invazia rusă în Ucraina.

Biden a spus că penuria de alimente va fi „reală” și a numit Ucraina și Rusia „coșul de pâine” pentru Europa, informează CNN.

Aprovizionarea din cele două țări reprezintă împreună aproape 30% din comerțul global cu grâu.

Prețul sancțiunilor nu este impus doar Rusiei. Este impus și asupra unui număr foarte mare de țări, inclusiv asupra țărilor europene și a țării noastre”, a declarat Biden în remarcile făcute după o reuniune de urgență a NATO la Bruxelles.

Am avut o discuție lungă în cadrul G7 cu … atât cu Statele Unite, care au un producător semnificativ – al treilea producător de grâu din lume -, cât și cu Canada, care este, de asemenea, un producător important, important. Și am discutat amândoi despre cum am putea crește și disemina mai rapid alimentele … În plus, am vorbit despre îndemnul adresat tuturor țărilor europene și tuturor celorlalți de a pune capăt restricțiilor comerciale privind trimiterea, limitările privind trimiterea de alimente în străinătate. Așadar, suntem în curs de a stabili împreună cu prietenii noștri europeni ce ar fi, ce ar fi necesar pentru a ajuta la atenuarea preocupărilor legate de lipsa de alimente”, a declarat el.

Biden a menționat, de asemenea, un model de investiții „semnificativ” al SUA pentru asistența umanitară, care ar include alimente.

UPDATE 21.00

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că el crede că Republica Populară Chineză înțelege consecințele economice potențial nefaste care ar urma în cazul în care această țară ar oferi asistență Rusiei în războiul din Ucraina.

Biden a declarat că a avut o „conversație foarte directă” cu președintele chinez Xi Jinping săptămâna trecută pe această temă.

El a precizat că „nu a făcut nicio amenințare”, dar a precizat că Xi „a înțeles consecințele ajutorului pe care l-ar putea da Rusiei”.

El a spus că a subliniat consecințele comportamentului Rusiei și a subliniat că statul chinez a încercat să dezvolte legături economice mai puternice cu Occidentul. El a spus că i-a spus lui Xi „că s-ar pune pe sine însuși în pericol semnificativ în aceste obiective, dacă, de fapt, ar merge mai departe”.

Cred că Republica Populară Chineză înțelege că viitorul său economic este mult mai strâns legat de Occident decât de Rusia. Și, prin urmare, am speranța că nu se va angaja”, a mai spus Biden.


Putin „miza pe divizarea NATO”, spune Biden

Președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin i-a indicat în primele lor conversații că el crede că alianța NATO nu va rămâne unită.

Putin miza pe faptul că NATO va fi divizată. Conversația mea timpurie cu el în decembrie și la începutul lui ianuarie – mi-a fost clar că nu credea că putem menține această coeziune. NATO nu a fost niciodată mai unită decât este astăzi. Putin obține exact opusul a ceea ce a intenționat să aibă, ca urmare a intrării în Ucraina„, a declarat Biden reporterilor la Bruxelles, Belgia, joi.


Biden a avertizat că Statele Unite vor reacţiona dacă armata rusă va utiliza arme de distrugere în masă în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA ar răspunde dacă președintele rus Vladimir Putin ar folosi arme de distrugere în masă, dar că răspunsul ar depinde de situație.

Așadar, ați avertizat în legătură cu amenințarea reală a utilizării armelor chimice. Ați adunat informații specifice care să sugereze că președintele Putin desfășoară aceste arme, le deplasează pe poziție sau ia în considerare utilizarea lor? Și ar răspunde SUA sau NATO cu o acțiune militară dacă el ar folosi arme chimice?”, l-a întrebat Associated Press pe președintele american în timpul conferinței de presă.

Biden a răspuns că nu poate oferi informații privind serviciile de informații, dar a adăugat, în ceea ce privește problema armelor chimice: „Am răspunde dacă le-ar folosi. Natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”.

La începutul zilei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își va consolida sistemele de apărare chimică, biologică și nucleară, de teamă că Rusia intenționează să folosească astfel de arme împotriva populației din Ucraina.


În remarcile făcute după întâlnirea cu liderii NATO de la Bruxelles, președintele american Joe Biden a declarat că „suntem hotărâți să susținem” eforturile schițate în timpul reuniunii de urgență a NATO imediat după invazia Rusiei în Ucraina și „să ne bazăm pe ele”.

Statele Unite s-au angajat să furnizeze peste 2 miliarde de dolari în echipamente militare Ucrainei de când am devenit președinte. Sisteme antiaeriene, sisteme antiblindate, , muniția și armele noastre curg în Ucraina în timp ce vorbesc. Iar astăzi, anunț că Statele Unite sunt pregătite să aloce peste 1 miliard de dolari în asistență umanitară pentru a ajuta la acordarea de ajutor milioanelor de ucraineni afectați de războiul din Ucraina”, a declarat Biden.

Biden a precizat că SUA este pregătită să primească 100.000 de refugiați ucraineni în țară. Președintele a confirmat, de asemenea, noi sancțiuni împotriva a sute de persoane și membri ai guvernului rus.

NATO nu a fost niciodată, niciodată mai unită decât este astăzi. Putin obține exact opusul a ceea ce a intenționat să aibă ca urmare a intrării în Ucraina„, a spus el.

UPDATE 20.00

Președintele american Joe Biden a vorbit, joi, într-o conferință de presă la sediul NATO din Bruxelles, Belgia, după ce s-a întâlnit cu alți lideri mondiali din cadrul NATO, al Consiliului European și al G7, în încercarea de a-și alinia răspunsurile la invazia Rusiei.


Un incendiu a izbucnit la baza de combustibil și lubrifianți de lângă Kiev.


Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că în următoarele „zile și săptămâni” Canada va furniza Ucrainei arme letale suplimentare.

UPDATE ORA 19.00

Biden s-a exprimat în favoarea excluderii Rusiei din G20 și a propus să ofere Ucrainei posibilitatea de a participa la reuniunile G20.

„Kievul trebuie să decidă dacă Ucraina ar trebui să sacrifice un anumit teritoriu în numele unei așezări”, a spus președintele SUA Joseph Biden.

Un minut mai târziu, el a spus că nu crede că Ucraina va trebui să renunțe la o parte din teritoriu pentru a rezolva conflictul.


„Decizia summitului NATO de a continua să susțină regimul de la Kiev confirmă interesul alianței de a continua conflictul”, a declarat Ministerul de Externe rus Serghei Lavrov.

Incendiu puternic în Obukhivka lângă Nipru.

Lituanienii au spus că nu vor putea cumpăra gaz de la Federația Rusă pentru ruble, invocând faptul că în contractul stabilit „nu (este) prevăzută posibilitatea de a plăti într-o altă monedă”, cu excepția euro.

Parlamentul austriac a interzis difuzarea Russia Today pe teritoriul Austriei.


Marea Britanie va analiza solicitarea lui Zelenski de a trimite tancuri și avioane, dar asta va fi dificil de făcut din punct de vedere logistic, a spus Johnson.

Biden a discutat cu Macron în cadrul summitului NATO despre angajamentul de a continua presiunea asupra Federației Ruse și asistența Ucrainei, a spus Casa Albă.

Germania va crește valoarea ajutorului umanitar la 370 de milioane

Germania va crește cuantumul ajutorului umanitar acordat Ucrainei și țărilor vecine care găzduiesc refugiați la 370 de milioane de euro și va aloca, de asemenea, 430 de milioane de euro pentru combaterea unei potențiale crize alimentare. Acest lucru a fost anunțat joi de cancelarul german Olaf Scholz.

Războiul declanșat de Rusia dăunează aprovizionării cu alimente dincolo de granițele Ucrainei. Prin urmare, trebuie să facem totul pentru a preveni foametea”, a declarat Scholz, citat de Reuters, după summiturile G7 și NATO de astăzi.

MAREA BRITANIE TRIMITE AJUTOR SUPLIMENTAR UCRAINEI. Marea Britanie va trimite încă 6.000 de rachete și va oferi fonduri de 25 de milioane de lire sterline pentru forțele armate ale Ucrainei, spune el. Johnson spune că își consolidează sprijinul pentru țările NATO aflate în prima linie, trimițând o nouă desfășurare de trupe britanice în Bulgaria, pe lângă dublarea trupelor noastre atât în Polonia, cât și în Estonia.

TRUPE RUSE RESPINSE. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că trupele sale au respins forțele ruse din unele zone din jurul capitalei Kiev, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei a vorbit la un briefing televizat. În unele sectoare inamicul a fost respins cu mai mult de 70 km (44 mile), în unele sectoare inamicul se află la o distanță de 35 km.

CIVILI UCIȘI ÎN CERNIGĂU. Până la 200 de civili au fost uciși în Cernigău. Cernigău nu mai are sicrie. „Cernigău este sub foc constant. Oamenii mor. Dacă în urmă cu două sau trei zile am vorbit despre Suta de Cernigău, acum pot spune cu încredere că ne apropiem de cei 200 de civili morți uciși la Cernigău, a spus Vyacheslav Chaus.
Trebuie menționat că mai devreme autoritățile orașului au raportat că în Cernigău există o lipsă de dulgheri și au cerut să se alăture producției de sicrie.

UPDATE ORA 18.00

SOLICITĂRI POLONIA ȘI STATELE BALTICE. Polonia și statele baltice solicită UE să închidă transportul rutier și maritim de mărfuri către Rusia. Guvernele Poloniei și ale celor trei țări baltice au cerut Uniunii Europene să închidă complet legăturile de transport rutier și maritim cu Rusia și Belarus. Polonia, Estonia, Letonia și Lituania cer, de asemenea, interzicerea accesului navelor rusești și belaruse în porturile europene.

RUSIA ȘI IRAN COLABOREAZĂ. Rusia și Iranul lucrează împreună pentru a-și conecta sistemele de mesagerie interbancare pentru a ocoli rețeaua de tranzacții financiare SWIFT, potrivit Kazem Jalali, ambasadorul Iranului în Rusia. Ambele țări sunt supuse unor sancțiuni severe occidentale, ceea ce face ca reglementările comerciale prin SWIFT să fie dificile sau imposibile.

Cea mai mare companie aeriană charter din Federația Rusă a încetat să mai funcționeze din cauza sancțiunilor.

UPDATE ORA 17.00

CHINA. China neagă că ar fi avut cunoștințe prealabile despre invazia Ucrainei de către Rusia, într-o declarație a ministerului chinez al Apărării Afirmațiile potrivit cărora China a ignorat avertismentele Statelor Unite că Rusia va ataca Ucraina au fost complet false și inventate pentru a „scăpa de responsabilitate și defăima China”, se arată în comunicat.

ELIBERARE DE PE INSULA ȘERPILOR. Eroii eliberați sunt deja pe drum spre casă. Zece militari ucraineni și 19 civili – întregul echipaj al navei de salvare „Sapphire”, un șofer și un far al insulei Snake sunt în drum spre rude. „Facem tot posibilul pentru a ne asigura că nava de salvare se întoarce și în Ucraina. Unsprezece marinari civili salvați de pe o navă scufundată în apropiere de Odesa vor pleca în Rusia”, a scris adjunctul șefului de stat Kyrylo Timoșenko.

UPDATE ORA 16.00

Echipajele Su-34 ale Forțelor Aerospațiale Ruse au distrus instalațiile militare și echipamentele militare ale Forțelor Armate ucrainene. Bombardarea asupra țintelor terestre descoperite a fost efectuată de la altitudini medii. Au fost lovite parcări de echipamente militare, vehicule blindate și depozite de arme.

PRIMUL SCHIMB DE PRIZONIERI DE RĂZBOI. Astăzi a avut loc primul schimb cu drepturi depline de prizonieri de război. În schimbul a 10 invadatori capturați, am scos 10 dintre militarii noștri. „Tot astăzi, am trimis 11 marinari civili ruși la ruși, pe care i-am salvat de pe o navă scufundată lângă Odesa. În urma acestui schimb, 19 marinari civili ucraineni de pe nava de salvare Sapphire, capturată de invadatori, se întorc acasă în timp ce încercând să ne luăm armata de pe insula Zmeiny. în condițiile schimbului, nava de salvare în sine va fi, de asemenea, returnată în Ucraina și va fi trimisă într-un port din Turcia”, a scris Vereshchuk.

UPDATE ORA 15.00

AZOV si ucrainenii anuntă că rusii au capturat cea mai mare biserică din Mariupol. Ocupanții au capturat cea mai mare biserică din oraș.Catedrala Mijlocirii Maicii Domnului. Ocupanții nu au o atitudine ortodoxă față de sanctuarele MOC.

După zvonuri îndelungate că Putin a decis să-l înlăture definitiv pe Shoigu, au decis să-l prezinte la televizor ca participant la ședința de guvern. Cu toate acestea, telespectatorii au observat ciudățenii în timpul transmisiunii. Fiți atenți la colțul din stânga sus.


RAPORT VICTIME.Șase persoane au fost ucise, 15 rănite în urma bombardării centrului de ajutor umanitar Novaya Poshta pe stradă. Academician Pavlova”, a anunțat guvernatorul Regiunii Harkov Oleg Sinegubov.


Guvernul Ucrainei a discutat cu președinții parlamentelor Estoniei, Letoniei și Lituaniei despre necesitatea întăririi sancțiunilor împotriva agresorului. Acest lucru a fost anunțat de premierul Ucrainei Denis Shmygal.


SANCȚIUNI IMPUSE DE SUA. Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a zeci de întreprinderi rusești de apărare și împotriva a 328 de deputați ai Dumei de Stat. Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Dumei de Stat în ansamblu.

UPDATE ORA 14.00

DECLARAȚII ALE LUI MIHAIL PODOLIAK. Rușii încearcă să transforme războiul într-o „fază prelungită” parțial, a spus Mihail Podoliak, un consilier al șefului OP. „Motivul este pierderile prea mari de personal și echipamente. Și, de asemenea, – lipsa oricărui progres semnificativ în toate direcțiile. Nu poți ascunde toate acestea de publicul tău. Prin urmare, conducerea rusă încearcă să folosească tactici diferite. Pentru a reduce dramatic numărul de pierderi la un nivel acceptabil (din punct de vedere al propagandei). Și să nu obțină câteva sute de morți în fiecare zi, inclusiv comandanții de vârf și de mijloc”.

MAPN RUS DECOREAZĂ SOLDAȚI. Comandantul Forțelor de Apărare Aeriană, generalul colonel Alexander Chaiko, a înmânat premii militare militarilor care s-au remarcat în timpul unei operațiuni militare speciale. Atribuirea a avut loc direct la pozițiile avansate ale unităților aflate la 30 de kilometri de Kiev, unde comandantul a ajuns pentru a stabili sarcini și a clarifica situația. Premii militare – Ordinele Curajului și medaliile „Pentru curaj” au fost primite de ofițerii și militarii unităților raionale implicate în cea mai importantă – direcția Kiev a operațiunii militare speciale.

REGIUNEA DONEȚK. Peste 200.000 de oameni nu au acces la apă în regiunea Donețk, a spus ONU. Ei cred că în următoarele săptămâni problema lipsei de apă se poate extinde la toate așezările din regiune. „Există temeri tot mai mari că întreaga regiune Donețk ar putea fi tăiată de apă în următoarele săptămâni, lăsând milioane de oameni fără acces la apă”, au transmis responsabilii ONU.

SUA PRIMEȘTE REFUGIAȚI. Statele Unite intenționează să accepte până la 100.000 de ucraineni care fug de invazia rusă. Nu a fost imediat clar cum va funcționa efortul, inclusiv logistica călătoriilor și a imigrației. Nu toți ucrainenii acceptați vor veni prin programul american pentru refugiați, a spus un oficial al administrației Biden. Alții vor primi vize de familie sau un alt proces cunoscut sub numele de eliberare condiționată umanitară.

RUSIA CONTINUĂ SARCINILE OPERAȚIUNII. Forțele Armate ale Federației Ruse continuă să îndeplinească sarcinile operațiunii militare speciale. Până în dimineața zilei de 24 martie, unitățile armatei ruse au preluat complet controlul asupra orașului IZYUM din regiunea Harkov. În urma loviturilor, au fost distruse 13 lansatoare de sisteme de rachete antiaeriene, inclusiv nouă S-300 și patru Buk-M1 în satul DANILOVKA, la sud de Kiev, sediul unității și depozitul de rachete și artilerie. arme în satul BAKHMUT, regiunea Donețk, precum și punct de staționare temporară al batalionului naționalist din orașul LYSICHANSK.

UPDATE ORA 13.00

Coridoare umanitare. Ucraina și Rusia au convenit asupra a 7 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din regiunile Donețk, Zaporojie și Kiev, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk. Potrivit acesteia, un coridor umanitar a fost convenit pentru evacuarea din Mariupol – de la Berdyansk la Zaporojie, ceea ce înseamnă că nu va fi posibil să părăsești centrul orașului asediat într-o manieră organizată.

Șeful Crucii Roșii a discutat cu Lavrov despre coridoarele umanitare
Președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) Peter Maurer se află la Moscova, unde a ajuns după Kiev, unde a fost săptămâna trecută, pentru a discuta despre războiul din Ucraina. Cu ministrul de externe Serghei Lavrov, acesta a discutat despre coridoarele umanitare și necesitatea de a proteja populația civilă și intenționează să discute despre tema prizonierilor de război cu ministrul apărării Serghei Șoigu.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat capturarea orașului Izium. Reprezentantul oficial al departamentului, Igor Konașenkov, a declarat într-un briefing de dimineață că armata rusă a capturat complet orașul Izyum. Acesta este un centru districtual din regiunea Harkov, cu o populație de aproximativ 50 de mii de oameni. Orașul este un important nod feroviar. Administrația ucraineană a orașului spune că luptele continuă.

În plus, Konașenkov a spus că avioanele rusești au atacat 60 de facilități militare, inclusiv două posturi de comandă, în noaptea de 23 spre 24 martie. Două drone au fost doborâte, 13 lansatoare de sisteme de rachete antiaeriene ale Ucrainei au fost distruse.

UPDATE ORA 12.00

Vladimir Putin va organiza joi o reuniune a Consiliului de Securitate. Acest lucru a fost anunțat de secretarul său de presă, Dmitri Peskov.

Regiunea Kiev: incendiul din spațiile de producție și depozitare cauzat de bombardamente a fost eliminat. Pe 24 martie, Serviciul 101 de Dispecerare Operațională a primit un raport de bombardare a teritoriului întreprinderii în regiunea Vasylkiv. Salvatorii au fost trimiși de urgență la fața locului. La sosirea la locul apelului, s-a dovedit că incendiul a cuprins suprafața de producție și depozitare de peste 4.000 de metri pătrați și există risc de incendiu în clădirea de birouri. Nu au fost raportate victime.

O LUNĂ DE LA INVAZIE:

  • Câștigurile Ucrainei: Forțele ucrainene au împins forțele rusești înapoi pe linia frontului din jurul Kievului, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării pentru reporteri. Forțele rusești se află la aproximativ 55 de kilometri (aproximativ 34 de mile) de centrul orașului Kiev, la est, a declarat oficialul.
  • Rusia își intensifică acțiunile în est: În același timp, oficialul a declarat că forțele rusești devin mai active în partea de est a Ucrainei, în zona Donbas, afirmând că au aplicat mult mai multă energie în regiunile Luhansk și Donețk, cele două zone pe care Kremlinul le-a declarat republici independente înainte de invazia de luna trecută.
  • Navă rusească distrusă: O navă rusă de mari dimensiuni a fost distrusă în portul Berdiansk, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei, potrivit Marinei ucrainene, joi.
  • Stocurile rusești se redeschid parțial: Piața bursieră din Rusia s-a deschis joi pentru prima dată într-o lună, investitorii participând la o sesiune de tranzacționare foarte restricționată. Indicele de referință MOEX a câștigat până la 10% în primele tranzacții la Moscova. Acțiunile rusești au fost tranzacționate ultima dată pe 25 februarie, după ce invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina a dus la prăbușirea acțiunilor.
  • Biden sosește la summitul NATO: Președintele american Joe Biden a sosit la Bruxelles pentru summiturile de urgență pentru a răspunde războiului din Ucraina. Vizita are loc în timp ce Occidentul continuă să se lupte cu modul în care să întrerupă invazia Rusiei.

UPDATE ORA 11.00

87 de clădiri rezidențiale avariate în Kiev din 24 februarie. Potrivit Administrației de Stat a orașului Kiev, atacurile rusești au distrus și 10 case private, 12 școli și 6 grădinițe din capitala Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă.

Boris Johnson afirmă că președintele Putin este în mod clar hotărât să continue pe calea violenței și a agresiunii în Ucraina. Premierul britanic spune că aliații trebuie să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina și să strângă menghina economică în jurul lui Putin, sancționând mai multe persoane astăzi, așa cum facem și noi. El spune că trebuie să analizeze ce poate face pentru a-l opri pe Putin să-și folosească rezervele de aur.

O navă rusă de mari dimensiuni a fost distrusă în portul Berdyansk, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei, potrivit Marinei ucrainene, a anunțat joi Marina ucraineană.

UPDATE ORA 10.00

Unul din doi copii ucraineni a fost strămutat de când Rusia și-a început invazia pe 24 februarie, potrivit Fondului ONU pentru copii. „Este halucinant”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, pentru CNN. „De la începutul războiului, în urmă cu o lună, din fiecare băiat și fată din țară, unul din doi a trebuit acum să își părăsească locuințele.” Elder a declarat că UNICEF încearcă să trimită în țară pături, tablete de purificare a apei, generatoare, provizii medicale și truse obstetricale pentru mamele care nasc.

UPDATE ORA 09.00

Ce se redeschide:

  • Bursa de Valori din Moscova se va redeschide parțial joi pentru tranzacționarea acțiunilor rusești, a anunțat Banca Centrală a Rusiei.
  • Banca Rusiei a precizat că tranzacționarea a 33 de acțiuni va fi reluată între orele 9.50 și 14.00, ora locală.
  • Printre acțiunile rusești cărora li s-a permis reluarea tranzacționării se numără companii mari precum Gazprom, Lukoil, VTB Bank, Sberbank, Rusal și Rosneft.
  • Banca centrală a precizat că va fi aplicată o interdicție privind scurtarea de rachete pentru aceste acțiuni.

UPDATE ORA 08.00

Potrivit lui Michael Horowitz, analist geopolitic și de securitate la institutul Le Beck, Rusia a început recent să folosească portul Berdyansk pentru a descărca echipament militar. Horowitz a sugerat că o navă ar putea fi în flăcări, dar nu a putut confirma. Alte rapoarte neconfirmate susțin că un depozit de muniții, precum și mai multe nave navale rusești au fost lovite de un atac cu rachete.

UPDATE ORA 07:00

Liderii occidentali se pregătesc pentru o zi critică de summituri

O serie de summituri de urgență, organizate joi, ar putea ajuta la stabilirea următoarei faze a răspunsului occidental la războiul Rusiei din Ucraina, care, potrivit oficialilor americani, intră într-o etapă incertă, dar sângeroasă.

Potrivit oficialilor americani și europeni, se așteaptă ca anunțurile privind noile sancțiuni, poziția forțelor NATO și asistența militară să facă parte din această serie diplomatică. Reprezentanți ai Casei Albe și ai guvernelor europene au petrecut, zilele premergătoare summitului, în conversații intense pentru a finaliza măsurile pe care liderii le vor dezvălui în urma discuțiilor lor.

Ceea ce nu vor face este ceea ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut în mod repetat: Să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Oficialii SUA și ai NATO au declarat, în repetate rânduri, că o astfel de măsură ar risca să îl provoace pe președintele Vladimir Putin și să declanșeze un război mai amplu cu Rusia.

UPDATE ORA 06:00

Investitorii străini fug din Taiwan în urma invaziei rusești din Ucraina

Războiul din Europa a declanșat o fugă masivă de capital de pe o insulă asiatică aflată la aproape 8.000 de kilometri distanță.

În ultima lună, invazia Rusiei în Ucraina a sporit îngrijorările legate de riscul ca China să își sporească forța militară împotriva Taiwanului, declanșând ceea ce unii analiști au descris ca fiind un exod, fără precedent, al investitorilor de peste mări.

În cele trei săptămâni care au urmat invaziei, investitorii străini s-au debarasat de acțiuni în valoare de aproximativ 480 de miliarde de dolari taiwanezi (16,9 miliarde de dolari), potrivit lui Alex Huang, director la Mega International Investment Services, o firmă din Taipei.

Această scurgere este cea mai mare înregistrată vreodată, a spus el, depășind valoarea acțiunilor taiwaneze vândute de investitorii străini în tot anul 2021, pe care analiștii Bank of America au estimat-o la 15,6 miliarde de dolari.

Analiștii de la Goldman Sachs estimează că Taiwanul a înregistrat o ieșire de 15,6 miliarde de dolari în ultima lună, depășind valoarea de 15,3 miliarde de dolari înregistrată anul trecut.

Carnagiu total. Primarul din Cernihiv spune că cimitirul nu poate face față morților

Primarul din Cernihiv a declarat că cimitirul orașului din nordul Ucrainei nu poate face față tuturor morților, în condițiile în care atacurile asupra orașului continuă.

„Cimitirul orașului nu poate face față tuturor morților, așa că ținem oamenii în morgi și frigidere mai mult decât în mod normal. Îngropăm oamenii în cimitirele vechi care nu au mai fost folosite de ceva vreme”, a declarat Atroshenko.

UPDATE ORA 05:00

Cel puțin 264 de civili au fost uciși la Kiev de la începutul invaziei rusești, afirmă primarul orașului

Cel puțin 264 de civili, dintre care patru copii, au murit în capitala ucraineană de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit primarului Kievului, Vitaly Klitschko.

Peste 300 de persoane au fost spitalizate din cauza rănilor și peste 80 de clădiri au fost distruse, a precizat Klitschko.

„Ținta agresorilor este capitala Ucrainei”, a mai declarat, miercuri, primarul.

UPDATE ORA 04:00

Charles Michel l-a invitat pe Zelenski să se adreseze, astăzi, membrilor Consiliului European

Charles Michel, un politician belgian care ocupă funcția de președinte al Consiliului European din 2019, îl invită pe Volodimir Zelenski să se adreseze membrilor Consiliului European.

„L-am invitat pe președintele Zelenski să se adreseze membrilor Consiliului European. Ucrainenii curajoși luptă pentru libertate, iar UE este puternică în sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Suntem alături de Ucraina”, a spus Michel.

Premierul Australiei: a sta la masă cu Putin la summitul G20 este „un pas prea departe”

Premierul australian, Scott Morrison, și-a exprimat, joi, îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca președintele rus, Vladimir Putin, să participe la summitul G20 din Indonezia din noiembrie.

„Ideea de a sta la o masă cu Vladimir Putin, pe care Statele Unite sunt, deja, în poziția de a îl acuza (pentru) crime de război în Ucraina, pentru mine este un pas prea departe”, a declarat Morrison în timpul unui briefing de presă.

„Ne-am exprimat îngrijorarea în legătură cu acest lucru. Iar Rusia a invadat Ucraina. Vreau să spun că acesta este un act violent și agresiv care spulberă statul de drept internațional”.

UPDATE ORA 03:00

Sejm-ul polonez l-a declarat pe Putin criminal de război

Legislativul Poloniei a prezentat o rezoluție privind comiterea de către Rusia a crimelor de război și a crimelor împotriva umanității și a încălcărilor drepturilor omului în Ucraina.

SeJm-ul a cerut ca Putin și complicii săi să fie tras la răspundere pentru crime de război, crime împotriva umanității, acte de genocid și încălcări sistemice ale drepturilor omului comise în Ucraina.

Refugiați din Mariupol găzduiți în Rusia

Refugiați din Mariupol stau într-un centru de cazare temporară din Taganrog, Rusia.

Diplomat rus: „Trebuie să calculezi toate rezultatele posibile” atunci când ai de-a face cu o putere nucleară

Un diplomat rus de rang înalt a lansat, miercuri, un avertisment către țările NATO, spunând că au de-a face cu o putere nucleară și că nu ar trebui să amenințe Moscova.

„Dacă Rusia este provocată de NATO, dacă Rusia este atacată de NATO, nu știu… suntem o putere nucleară, de ce nu?”. a declarat ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, într-un interviu pentru Sky News.

Când a fost întrebat dacă acesta este un „lucru legitim” de spus, Polyanskiy a răspuns: „Nu cred că este un lucru corect de spus, dar nu este un lucru corect să ameninți Rusia și să încerci să intervii. Așadar, atunci când ai de-a face cu o putere nucleară, bineînțeles că trebuie să calculezi toate rezultatele posibile ale comportamentului tău”.

Într-un interviu acordat CNN, purtătorul de cuvânt principal al președintelui rus, Vladimir Putin, a refuzat, anterior, să excludă posibilitatea ca Rusia să ia în considerare folosirea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova consideră a fi o „amenințare existențială”.

UPDATE ORA 02:00

SUA își face planuri de urgență în cazul în care Rusia folosește arme chimice, biologice sau nucleare în Ucraina

Casa Albă a reunit o echipă de oficiali din domeniul securității naționale pentru a schița scenarii cu privire la modul în care Statele Unite și aliații săi ar trebui să răspundă în cazul în care președintele rus, Vladimir V. Putin își dezlănțuie stocurile de arme chimice, biologice sau nucleare.

Echipa „Tiger”, așa cum este cunoscut grupul, examinează, de asemenea, răspunsurile în cazul în care Putin ajunge pe teritoriul NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme și ajutoare în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicați în acest proces. Întrunită de trei ori pe săptămână, în sesiuni clasificate, echipa analizează, de asemenea, răspunsurile în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul la națiunile vecine, inclusiv Moldova și Georgia și cum să pregătească țările europene pentru refugiații care sosesc la o scară nemaiîntâlnită în ultimele decenii.

UPDATE ORA 01:00

UE și-a dublat ajutorul militar acordat Ucrainei la un miliard de euro

Consiliul European a dublat finanțarea pentru Ucraina din Fondul European de Pace. Ajutorul militar a crescut cu cinci sute de milioane de euro. Acest lucru se precizează într-o declarație pe site-ul Consiliului European. Astfel, suma bugetului inițial, alocat în cadrul Fondului European pentru Pace, s-a dublat la un miliard de euro. Aceste fonduri vor fi folosite pentru achiziționarea, în special, de echipament individual de protecție, truse de prim ajutor, combustibil, echipament militar și arme letale cu caracter defensiv.

UPDATE ORA 00:00

Declarații Zelenski:

„Îmi frânge inima, inimile tuturor ucrainenilor și ale tuturor persoanelor libere de pe planetă. De aceea v-am cerut să vă ridicați împotriva războiului, începând cu 24 martie, la exact o lună de la invazia rusă. Din această zi și după aceea, arătați-vă poziția, veniți de la birourile, casele, școlile și universitățile voastre, veniți în numele păcii, veniți cu simboluri ucrainene pentru a susține Ucraina”, a pledat Zelenski.

„Trupele ruse ne distrug orașele. Civilii sunt uciși fără discriminare. Femeile sunt violate. Copiii sunt răpiți. Trupele ruse nu cunosc limite.”

„Pe 24 martie, vor avea loc trei summituri importante la Bruxelles – NATO, UE și G7. Politicienii trebuie să susțină libertatea. Așteptăm, cu nerăbdare, pași serioși din partea NATO, UE și G7”.

Zelenski a mai declarat că invazia Rusiei în Ucraina este un război împotriva libertății și că Rusia urmărește să învingă libertatea întregii Europe și a lumii.

„Acesta este războiul pentru independență. Și trebuie să câștigăm.”

Pentru a susține libertatea, pentru a susține viața. Veniți în piețele și pe străzile voastre, faceți-vă vizibili și ascultați. Spuneți că oamenii contează, că libertatea contează, că pacea contează, că Ucraina contează”, a spus Zelenski.

Marea Britanie va anunța un nou pachet „major” de sprijin militar pentru Ucraina la reuniunile liderilor NATO și G7

Marea Britanie urmează să anunțe un „nou pachet major de sprijin militar” pentru Ucraina la reuniunile, de joi, ale liderilor NATO și G7.

Pachetul de sprijin va include 6.000 de rachete, constând în arme antitanc și arme explozive de mare putere și un sprijin financiar de 25 de milioane de lire sterline (33 de milioane de dolari SUA) pentru armata ucraineană, potrivit unui comunicat de presă al Downing Street de miercuri.

De asemenea, Marea Britanie va oferi încă 4,1 milioane de lire sterline (5,5 milioane de dolari americani) pentru BBC World Service, „pentru a aborda dezinformarea în Rusia și Ucraina, precum și un nou sprijin financiar și polițienesc pentru ancheta Curții Penale Internaționale privind crimele de război”.

Baraj de focuri de ieșiri la care s-a asistat în nord-vestul Kievului

Echipele CNN aflate la fața locului au fost martorele unei rafale de focuri de ieșire, miercuri seara târziu, care a avut loc în nord-vestul Kievului. Anterior, miercuri, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat reporterilor că forțele ucrainene au împins forțele rusești înapoi pe linia frontului la est de Kiev.

La nord-vest de centrul orașului Kiev, forțele rusești „stabilesc poziții defensive”, a spus oficialul.

„Ele nu s-au apropiat mai mult de centrul orașului Kiev de-a lungul acestei linii”, a adăugat oficialul. Ele rămân la o distanță de 15-20 de kilometri (9-12 mile) de centrul orașului Kiev, la nord-vest.

Renault suspendă producția la uzina sa din Moscova

Constructorul auto francez, Renault, a anunțat, miercuri, într-un comunicat, că a suspendat toate activitățile la fabrica sa din Moscova. Anunțul vine în contextul în care liderii ucraineni au cerut un boicot împotriva companiei, acuzând Renault că „sponsorizează mașina de război a Rusiei”.

Cu doar o zi înainte, Renault anunțase că reia producția doar pentru trei zile.