• Guvernul ucrainean și autoritățile orașului Mariupol au respins termenii stabiliți de Rusia, care le cereau să predea forțelor rusești orașul asediat din sudul țării.
  • Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a raportat că cel puțin 902 de persoane au murit în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „pregătit pentru negocieri” cu președintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă acestea eșuează, „ar însemna că este vorba de un al treilea război mondial”.

UPDATE 23.00

Singurul producător de tancuri din Federația Rusă, Uralvagonzavod, și-a oprit lucrul din cauza lipsei de componente. Acest lucru a fost anunțat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei Există, de asemenea, informații conform cărora, din cauza lipsei de bonuri de componente de fabricație străină, uzina de tractoare Chelyabinsk a încetat și ea să funcționeze. Aceste întreprinderi sunt specializate în producția și repararea tancurilor, precum și a altor vehicule blindate pentru nevoile Forțelor Armate RF.

Șeful administrației militare regionale Donețk a guvernului ucrainean a declarat luni că orașul Avdiivka și zonele înconjurătoare au fost lovite de avioane și tiruri de artilerie rusești. Într-o declarație pe contul său de Telegram, acesta a declarat că cel puțin un civil a fost ucis și cel puțin doi au fost răniți în recentele lovituri și că au fost înregistrate pagube provocate de bombardamente și incendii la 15 adrese locale.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs video publicat luni că orașul portuar ucrainean Mariupol este redus la cenușă de agresiunea militară a Rusiei, dar a adăugat că orașul va supraviețui.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

UPDATE 22.00

„SUA poartă discuții în curs de desfășurare cu alte națiuni pentru a oferi Ucrainei genul de capacități de apărare, inclusiv apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, pe care știm că se simt confortabil să le folosească”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei ședințe de informare la Pentagon. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a vizitat Slovacia și Bulgaria săptămâna trecută, după ce a participat la reuniunea ministerială NATO privind apărarea de la Bruxelles.

RAPORT CORIDOARE AZI. Din 8 coridoare umanitare au funcționat 7. În total, 8.057 de persoane au fost salvate astăzi. Regiunea Donețk: 3.007 locuitori din Mariupol au sosit din Mariupol la Zaporojie. Astăzi, 26 de autobuze au ajuns și la Berdiansk.

Evacuarea din Berdyansk și așezările OTC Mangush, în special satele Melekino și Nikolskoye, va avea loc mâine dimineață, între orele 09:00-11:00.

Regiunea Kiev: peste 4.370 de persoane au plecat de la Bolshaya Dymerka la Brovary, 380 de persoane de la Bucha la Vorzel, iar acolo a fost livrat și ajutor umanitar.
Evacuarea din satul Kozarovici la Vyshgorod a eșuat, rușii au tras în convoi și nu au permis oamenilor să plece.

Regiunea Lugansk: peste 300 de persoane au fost evacuate din orașele Lisichansk, Severodonetsk și Gorskoye la Bakhmut. Peste 200 de tone de ajutor umanitar au fost, de asemenea, livrate acestor așezări.

UPDATE 21.00

RAPORT ARMATA RUSĂ. Principalul lucru din declarația Ministerului Apărării al Federației Ruse:

  • Peste 62.000 de locuitori din Mariupol au fost evacuați în Rusia;
  • Kievul a refuzat propunerile Federației Ruse de a crea coridoare pentru ieșirea civililor și naționaliștilor fără arme din Mariupol;
  • Naționaliștii creează puncte de tragere și fortărețe în instituțiile medicale din Odesa și Cernihiv;
  • Kievul a instruit batalioanele naționale din Mariupol să părăsească orașul sub masca civililor, inclusiv prin coridoare umanitare;
  • În porturile maritime ale Ucrainei, din cauza pericolului mare de mine, 67 de nave din 15 state rămân blocate;
  • În cursul zilei au fost primite 6.267 de apeluri de la cetățeni ucraineni care doresc să evacueze în Rusia;
  • Naționaliștii din regiunea Nikolaev împușcă bărbați care nu sunt de acord să se alăture rândurilor lor;
  • Fără participarea autorităților de la Kiev, 16.054 de persoane au fost evacuate în Rusia din regiunile periculoase ale Ucrainei, LPR și RPD pe zi, inclusiv 4.631 de copii. De la începutul operațiunii militare speciale, 346.740 de persoane au fost evacuate în Rusia, dintre care 73.614 sunt copii;
  • Din 2 martie, Federația Rusă a livrat 4.165 de tone de marfă umanitară în Ucraina, a efectuat 513 acțiuni umanitare.

UPDATE 20.00

Ministerul rus al Apărării relatează că, în regiunea Nikolaev din Ucraina, militanții apărării teritoriale obligă bărbații să se înscrie în rândurile lor, iar dacă refuză, sunt împușcați pe loc. Potrivit armatei ruse, la Odesa și Cernigov, pacienții sunt externați din spitale pentru a fi echipați de naționaliști în aceste clădiri pentru fortături și puncte de tragere.

MAPN RUS/ MARIUPOL Ministerul rus al Apărării: Kievul, prin refuzul său la propunerile umanitare pentru Mariupol, a arătat indiferență totală față de viețile umane. Armata rusă raportează că Kievul a instruit batalioanele naționale să părăsească Mariupolul în grupuri mici sub masca civililor. Așadar, la ieșirea din oraș au fost reținuți neonaziști din batalionul Azov, care au încercat să părăsească orașul, ascunzându-se în spatele copiilor ai căror părinți i-au ucis.

UPDATE 19:00

Autobuzele cu copii au fost atacate în Mariupol.
Convorbirea președintelui Biden cu omologii săi din Franța, Marea Britanie, Italia și Germania cu privire la Ucraina s-a încheiat după 58 de minute.

Prim-ministrul Israelului acceptă invitația de a călători la Kiev.
Biroul lui Bennett a instruit serviciile de securitate israeliene să elaboreze planuri pentru ca acesta să viziteze Kievul în scurt timp.

Pentagon: Rusia nu a încercat încă să interfereze cu furnizarea de arme Pentagonul a găzduit un alt briefing neoficial despre cursul războiului din Ucraina. Iată cele mai notabile teze:

Timp de o săptămână, trupele ruse nu au făcut progrese vizibile în niciuna dintre direcții. În special, lângă Kiev, ele rămân la 15 km spre nord-vest și la 30 km spre est.
Incapacitatea armatei de a avansa privează Rusia de un potențial pârghie în negocieri.
Până acum, Rusia nu a făcut nicio încercare de a ataca proviziile de arme peste granița de vest.
Dronele kamikaze Switchblade din SUA promise Ucrainei săptămâna trecută nu au fost încă livrate
Pentagonul vede o ușoară schimbare a situației în direcția maritimă – aproximativ 12 nave de diferite dimensiuni se află în largul coastei Ucrainei și ar fi putut lua parte la bombardamentele din jurul Odessei.
Pentagonul este nedumerit cu privire la afirmațiile Rusiei că ar fi folosit rachete hipersonice. Ei spun că acest lucru este posibil în principiu, dar sensul practic al acestui lucru este neclar – ei admit că acest lucru se face fie pentru a-și demonstra capacitățile către Occident, fie pentru că stocurile de rachete convenționale de înaltă precizie (de croazieră) se epuizează treptat. .
Pentagonul estimează că Rusia a lansat peste 1.100 de rachete în Ucraina de la începutul războiului.
Statele Unite sunt conștiente de faptul că armata rusă discută posibilitatea desfășurării unor grupuri tactice de batalion suplimentare în teatrul de operații ucrainean, dar nu a observat încă pași concreti în această direcție.

UPDATE 18:00

Oamenii fug de explozii în Harkov.
Un interogatoriu al unui cetățean de la Kiev, care a fost primul care a divulgat o fotografie a echipamentului militar ucrainean din centrul comercial Retroville, a fost publicată. Acesta a fost reținut de forțele de securitate și riscă o pedeapsă gravă.

Televiziunea rusă Channel One o acuză pe Marina Ovsyannikova că este un spion britanic.
Autoritățile americane furnizează Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică ce au fost achiziționate în secret cu zeci de ani în urmă, a informat The Wall Street Journal, citând o sursă din administrația americană.

UPDATE 17:00

Ucraina îndeamnă China să joace un “rol important” în rezolvarea conflictului

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut, luni, Chinei să joace un “rol important” în eforturile de rezolvare a conflictului dintre Kiev și Moscova.

″Împărtășim poziția Beijingului cu privire la necesitatea de a găsi o soluție politică la războiul împotriva Ucrainei și facem apel la China, ca putere globală, să joace un rol important în acest efort”, a reacționat Kuleba pe Twitter.

Apelul a venit după ce săptămâna trecută Kievul a cerut Beijingului să condamne invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său chinez Xi Jinping că vor exista “consecințe” dacă Beijingul va oferi sprijin material Moscovei, notează France24.

Nivelurile de radiații din jurul centralei de la Cernobîl “riscă să crească”

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl “riscă să crească”, deoarece sistemele de monitorizare a radiațiilor nu funcționează.

“Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacție adecvată la amenințări”, a precizat compania.

Centrala, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forțele rusești la 24 februarie.

La doar câteva zile mai târziu, forțele Kremlinului au atacat centrala nucleară Zaporojie, situată în orașul Enerhodar din sud-estul țării, declanșând un incendiu uriaș, notează Sky News.

Ministrul ucrainean al Apărării acuză Rusia de “terorism de stat”

Rusia practică “terorism de stat” în Ucraina și va continua să atace alte țări, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Vorbind alături de ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, în timpul unei vizite la Londra, Oleksii Reznikov a declarat că 150 de copii ucraineni au fost uciși de la invadarea Rusiei, peste 400 de școli și grădinițe și peste 110 spitale au fost distruse.

“Acesta este un terorism de stat. De aceea, Kremlinul trebuie oprit, pentru că va merge mai departe. Va ataca alte țări”, a declarat Reznikov.

Rusia neagă că ar fi vizat civili, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 16:00

ONU: Cel puțin 925 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul conflictului

Cel puțin 925 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul conflictului, în urmă cu aproape o lună, a anunțat Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR).

Până la miezul nopții de 20 martie, 925 de civili au murit și 1.496 au fost răniți, a precizat acesta.

Numărul real al civililor uciși până în prezent în războiul din Ucraina este probabil considerabil mai mare, deoarece OHCHR, care are o echipă de monitorizare numeroasă în țară, nu a putut încă să primească sau să verifice rapoartele privind victimele din mai multe orașe grav afectate, inclusiv Mariupol, transmite The Guardian.21-03-2022 16:28

Klaus Iohannis a discutat cu premierul Marii Britanii despre situația din Ucraina

„Înainte de viitorul summit NATO, am avut un schimb de opinii aprofundat cu premierul BorisJohnson, cu privire la situația din Ucraina și la eforturile comune de sprijinire a Ucrainei. Am discutat, de asemenea, despre măsurile necesare care trebuie luate pentru a consolida Flancul de Est”, a scris președintele României pe Twitter.

UPDATE 14:00 – 15:00

Rusia interzice Facebook și Instagram, declarând că Meta este „un grup extremist”

Un tribunal rus a ordonat Meta să oprească imediat activitățile Facebook și Instagram în Rusia, pe motiv de “activitate extremistă”.

Agenția de știri rusă de stat TASS, citată de CNN, a relatat anterior că un tribunal din Moscova a respins o încercare a Meta Platforms de a obține respingerea acuzațiilor de extremism împotriva sa.

Agenția a relatat că Meta a cerut mai mult timp pentru a-și pregăti poziția juridică și a pus la îndoială autoritatea instanței de a interzice activitățile sale la cererea procurorilor de stat.21-03-2022 15:56

Poroșenko promite că Ucraina îl va “opri pe Putin”

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a avertizat că Ucraina se confruntă cu “cea mai dificilă perioadă din istoria sa”, dar a calificat drept “miraculoase” eforturile de a ține la distanță asaltul rusesc.

“Prin toată țara, ucrainenii au oprit armata rusă și au surprins lumea”, a declarat Poroșenko pentru Al Jazeera.

“Suntem aici pentru a lupta pentru întreaga Europă și pentru a lupta pentru întreaga lume. Noi îl vom opri pe Putin”, a adăugat Poroșenko, înainte de a lăuda “unitatea unică a ucrainenilor”.

“Nu există nicio națiune din lume care să își dorească pacea mai mult decât noi, ucrainenii, dar nu renunțăm niciodată și, prin urmare, va fi pace, nu capitulare. Și dacă acum îi permitem lui Putin să pună mâna pe Ucraina, el nu se va opri, va merge atât de departe cât noi, lumea, îi vom permite să meargă”, a spus Poroșenko.

Rușii au dispersat cu grenade un miting al localnicilor din Herson. Există răniți

În orașul Herson, în Piața Libertății, ocupanții ruși au aruncat cu grenade asupra manifestanților pro-ucraineni și au deschis focul, iar câteva persoane au fost răniți. Potrivit pravda.com.ua, militarii ruși au tras câteva focuri de armă în aer. În același timp, printre ei se află și răniți, care sunt preluați de ambulanțe. Videoclipurile publicate arată că oamenii încercau să se apropie de un monument, când rușii au început să tragă și să arunce cu grenade luminoase și sonore. Potrivit unor surse preliminare ale UE, ocupanții au tras asupra protestatarilor.

UPDATE 13:00

ZELENSKI AVERTIZEAZĂ CĂ DACĂ NEGOCIERILE CU PUTIN EȘUEAZĂ, VA FI „AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „pregătit pentru negocieri” cu președintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă acestea eșuează, „ar însemna că este vorba de un al treilea război mondial”. „Sunt gata să negociez cu el. Am fost în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri nu putem pune capăt acestui război”, a declarat el pentru Fareed Zakaria de la CNN. „Cred că trebuie să folosim orice format, orice oportunitate pentru a avea posibilitatea de a negocia, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, ar însemna că acesta este un al treilea război mondial”, a adăugat el.

GUVERNUL BRITANIC ÎL NUMEȘTE PE PUTIN „MINCINOS COMPULSIV” ȘI SPUNE CĂ RUȘII „NU SUNT DE ÎNCREDERE”

Ministrul Sănătății, Sajid Javid, l-a acuzat luni pe președintele rus Vladimir Putin că este un „mincinos compulsiv” și a deplâns faptul că „rușii nu sunt de încredere”, în contextul invaziei din Ucraina. El a subliniat necesitatea ca Occidentul să fie „realist” cu privire la „situația actuală” privind războiul din Ucraina și a avertizat asupra „puterii militare” a Rusiei. Într-o intervenție la postul de televiziune BBC, ministrul britanic a declarat că „se teme că lucrurile s-ar putea înrăutăți și mai mult dacă comunitatea internațională nu găsește modalități de a-i ține în frâu pe Putin și Rusia în această etapă”. „Rușii, în special Putin, care este un mincinos compulsiv, nu pot fi de încredere. Știm că are dificultăți în a separa ficțiunea de realitate”, a spus el.

DARIAS AVERTIZEAZĂ CU PRIVIRE LA CONSECINȚELE RĂZBOIULUI ASUPRA SĂNĂTĂȚII MINTALE A COPIILOR: „COPIII PLĂTESC UN PREȚ PREA MARE”.

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a avertizat luni cu privire la consecințele războiului din Ucraina asupra sănătății mintale a milioane de persoane afectate, a celor care fug de conflict și a celor care nu au putut pleca, și a subliniat că cei mai vulnerabili „sunt din nou copiii”. Darias, care a făcut aceste considerații în cadrul intervenției sale la conferința „Mintea nu așteaptă: sănătatea mintală și copilăria și adolescența”, organizată de Save The Children, a insistat că războiul nu aduce doar consecințe fizice „ci și consecințe mentale în viitor”, mai ales la copiii care „plătesc un preț prea mare”.

Rusia atacă Odessa pentru prima dată

Primăria din Odessa spune că nu există victime. Atacurile au început dimineața.


Lovituri aeriene au fost raportate asupra unei școli de artă și a unei maternități. Clădiri de apartamente rezidențiale care au fost atacate de tancuri. Peste 900 de civili uciși în doar câteva săptămâni.

UPDATE 12:00

UCRAINA RESPINGE ACUZAȚIILE RUSEȘTI PRIVIND DEZVOLTAREA UNUI PLAN DE ARME BIOLOGICE.

Ucraina a denunțat luni utilizarea falsă de către autoritățile ruse a organizațiilor internaționale „pentru a răspândi acuzații absurde” la adresa Kievului, inclusiv „dezinformări” privind dezvoltarea unui program de arme biologice. Într-o declarație a Ministerului de Externe, Ucraina a condamnat „acuzațiile nefondate” pe care Rusia le-a făcut duminică în Consiliul de Securitate al ONU la adresa autorităților și forțelor sale militare, inclusiv pregătirea „atacurilor teroriste împotriva misiunilor diplomatice străine din Lviv, precum și „planurile de a folosi arme chimice în Sumy și Kotliarevo”. „Rusia se folosește din nou de organizațiile internaționale pentru a răspândi acuzații absurde împotriva Ucrainei, inclusiv dezinformări despre presupusa dezvoltare a unui program de arme biologice”, a denunțat Ministerul Afacerilor Externe.


Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că a vizat civili, rezidenții prinși în capcană descriind atacul ca pe un „iad”.

Termenul limită emis de Rusia pentru ca autoritățile din Mariupol să predea orașul a trecut la ora 5 a.m. Moscova (10 p.m. ET duminică), ucrainenii respingând ultimatumul.

UPDATE 11:00

Mariupol a fost supus în continuare unor bombardamente intense în cursul nopții, potrivit unui ofițer ucrainean din interiorul orașului.

„Bombele cad la fiecare 10 minute; navele de război ale marinei rusești bombardează. Ieri, soldații au dezamorsat patru tancuri, [precum și] vehicule blindate și trupe. Încă mai avem nevoie de muniție, de arme antitanc și de apărare antiaeriană”, a declarat pentru CNN căpitanul Svyatoslav Palamar din Regimentul Azov al Gărzii Naționale din Mariupol.

Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unui centru comercial din cartierul Podilskyi, din Capitala ucraineană Kiev, potrivit procurorului general ucrainean.

UPDATE 10:00

„Ca urmare a loviturii cu rachete inamice și a incendiului care a rezultat, un centru comercial a fost distrus, ferestrele clădirilor rezidențiale din apropiere și vehiculele parcate în apropiere au fost avariate”, a declarat procurorul general într-o postare pe canalul său Telegram.

UPDATE 09:00

China va furniza un alt lot de ajutor umanitar, în valoare de 10 milioane de RMB (1,57 milioane de dolari), Ucrainei „în funcție de evoluția situației și de nevoile reale”, a declarat luni Ministerul chinez de Externe.

Până în prezent, patru jurnaliști au fost uciși în timp ce relatau despre război, iar mulți alții sunt răniți sau dispăruți.

UPDATE 08.00

„Este posibil ca forțele rusești să acorde prioritate încercării de a încercui Kievul în următoarele săptămâni”, a declarat Ministerul britanic al Apărării, conform CNN.

UPDATE 07:00

Noua Zeelandă va oferi „asistență militară neletală” Ucrainei, potrivit unei declarații a guvernului de luni.

Noua Zeelandă va oferi o contribuție suplimentară de cinci milioane de dolari (3,4 milioane de dolari americani) de asistență militară neletală pentru a sprijini Ucraina și a pune la dispoziție o serie de echipamente de apărare excedentare pentru a le împărți cu Ucraina la cererea acesteia„, se arată în declarație.

Pachetul militar va include 1.066 de plăci antiglonț, 473 de căști de protecție și 571 de veste de camuflaj și chingi pentru hamuri.

Este pentru prima dată când Noua Zeelandă a oferit finanțare directă unei organizații terțe pentru asistență militară neletală de acest tip și subliniază importanța respingerii oricăror acțiuni care au consecințe negative asupra suveranității statului și faptul că trebuie să apărăm, pe toate căile posibile, instituțiile și principiile democratice în care Noua Zeelandă crede atât de profund„, a declarat premierul Jacinda Ardern.

Forțele de apărare ale Noii Zeelande „lucrează acum de urgență la detaliile privind modul în care acest echipament atât de necesar va fi livrat rapid Ucrainei”, a declarat ministrul de externe Nanaia Mahuta.

Noua Zeelandă a adăugat vineri încă 364 de ținte politice și militare rusești pe o listă a interdicțiilor de călătorie. De asemenea, 13 persoane și 19 entități au fost adăugate pe o listă de sancțiuni care include înghețarea activelor. Printre cei de pe listă se numără președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov.

UPDATE 06:00

Guvernatorul din Sumy avertizează asupra scurgerilor de substanțe chimice de la uzina avariată

O uzină chimică avariată de bombardamentele rusești prezintă scurgeri de amoniac, contaminând o zonă de 2,5 kilometri în jurul instalației, potrivit guvernatorului din Sumy, în nord-estul Ucrainei, luni dimineața devreme.

În postări pe Facebook și Telegram, Dmytro Zhyvytsky a avertizat că satul Novoselytsia, aflat sub vânt, este în pericol. Este puțin probabil ca orașul Sumy să fie afectat din cauza direcției vântului, a spus el.

Personalul de urgență al centralei și Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență răspund problemei, a scris Zhyvytsky.

Orașul Sumy, situat în apropiere de granița ruso-ucraineană, a fost supus unor atacuri aeriene rusești intense zilnice. Duminică, Zhyvytsky a declarat că 71 de copii de la un orfelinat din Sumy au fost evacuați în siguranță după ce au petrecut două săptămâni într-un subsol, adăpostindu-se de atacurile trupelor rusești.


Biden va merge în Polonia după întâlnirile de la Bruxelles cu aliații NATO, a informat Casa Albă. Pe 25 martie, Biden va avea discuții la Varșovia cu Duda în legătură cu situația din Ucraina.


În districtul Podolsk al capitalei Kiev, patru persoane au fost ucise și o persoană a fost rănită în urma bombardamentelor ruse asupra unui mall.

La ora 02:18, salvatorii au localizat incendiul pe o suprafață totală de 1.500 de metri pătrați.

UPDATE 03:00

Ministerul britanic al Apărării spune că trupele ruse care avansează din Crimeea încă încearcă să depășească Nikolaev în încercarea de a merge spre vest, spre Odesa.

Ministerul britanic al Apărării a transmis că forțele ruse au făcut puține progrese în ultima săptămână.

Blocada coastei ucrainene ar putea exacerba situația umanitară din Ucraina, împiedicând livrarea de provizii vitale populației ucrainene”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit unei postări publicate pe Twitter.


Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis va vizita granița polono-ucraineană pe 21 martie. Elveția gata să poarte discuții între Ucraina și Rusia

Președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat, la un miting de la Berna, că speră că „armele vor tăcea în curând” și că Elveția este pregătită să medieze sau să găzduiască negocieri. Cassis va vizita granița polono-ucraineană pe 21 martie.


La Mariupol, oamenii s-au înghesuit în patru autobuze ca să părăsească orașul dominat de trupelor rusești.


Consulul Greciei Manolis Andrulakis a fost până în ultimul moment la Mariupol și a ajutat grecii să fie evacuați. El a comparat distrugerea din oraș cu Stalingrad și Aleppo.

Sper că nimeni nu va vedea vreodată ceea ce am văzut. Mariupol va fi inclus pe lista orașelor care au fost complet distruse de război”, a spus diplomatul.


Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a raportat că cel puțin 902 de persoane au murit în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei. În același timp, aproximativ 1.459 de ucraineni au fost răniți.

UPDATE 02:00

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a declarat pe 20 martie că serviciile de salvare sting un incendiu care a început la mai multe etaje ale mall-ului din Kiev și în zona parcării acestuia, din cauza bombardamentelor rusești din districtul Podil din Kiev. Informațiile despre victime nu au fost încă confirmate.


Primarul Kievului, precum și poliția orașului, au postat duminică pe Telegram imagini cu exploziile din districtul Podilskyi din capitala Ucrainei.

O persoană a fost ucisă în urma exploziilor, a declarat primarul Vitali Klitschko duminică târziu.


Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a declarat că, în urma bombardamentelor inamice, un centru comercial și mașini din parcare au fost ocupate.

„Pe 20 martie, la ora 22:48, Serviciul de Salvare 101 a primit sesizarea unui incendiu în cartierul Podilskyi al capitalei. Salvatorii sosiți la fața locului au constatat că în urma bombardamentelor inamice mașinile au luat foc în parcarea și la 3-4 etaje ale mall-ului. Se stinge focul. La fața locului sunt implicate opt unități, un echipament de stingere a incendiilor și 37 de persoane. Informațiile despre decese și victime sunt în curs de clarificare”, a transmis Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 01:00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, a calificat acțiunile Rusiei de duminică de la Mariupol drept „un capitol din cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Mai întâi au venit să distrugă orașele, bombardând spitale, teatre, școli și adăposturi, ucigând civili și copii. Apoi au mutat cu forța oamenii speriați și epuizați pe teritoriul invadatorului. Un capitol din cel de-al doilea război mondial? Nu – acțiunile armatei ruse, astăzi, în Mariupol„, a scris Nikolenko într-o postare pe contul său de Twitter.


Vicepremierul ucrainean și șeful Ministerului pentru Reintegrarea teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereșciuk, a răspuns ultimatumului Rusiei privind predarea orașului Mariupol, până la primele ore ale zilei de 21 martie.

Există [în scrisoarea către Rusia] opt pagini cu o întoarcere la istorie și alte prostii. Ei au trimis aceeași scrisoare Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Comitetului Internațional al Crucii Roșii, în speranța că structurile internaționale vor reacționa și vor începe să facă presiuni asupra Ucrainei. Acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk.

Aceasta a spus că, în ce privește situația orașului Mariupol, nu se poate vorbi de vreo predare și de o depunere a armelor.

Am raportat deja acest lucru părții ruse. Am scris: «În loc să pierdeți timpul cu opt pagini de scrisori, deschideți coridorul»”, a spus viceprim-ministrul și șeful Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar Irina Vereșchuk într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda.

UPDATE 00:34

Primăria Praga vrea să instaleze refugiați ucraineni în clădirile care aparțin ambasadei Rusiei.

Unele dintre aceste clădiri sunt goale și nefolosite. Autoritățile orașului consideră că acestea pot fi folosite în folosul celor aflați în nevoie.

Ambasada Rusiei nu a răspuns încă cererii autorităților de la Praga.


RAPORT ARMATĂ UCRAINA/ Rezumatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de la ora 24:00 privind invazia rusă

„Ocupanții ruși continuă agresiunea armată pe scară largă împotriva Ucrainei.

Sarcinile ocupanților privind înfrângerea Forțelor Armate, accesul la frontierele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk, încercuirea Kievului și stabilirea controlului asupra malului stâng al Ucrainei nu au fost îndeplinite.

O parte a inamicului a reușit să atingă obiectivul în zona operațională Donețk și să mențină coridorul de uscat în partea de sud a regiunilor Herson, Zaporojie și Donețk.

Din cauza lipsei de succes semnificativ în operațiunea de la sol, diseminarea dezinformarii și propagandei în rândul populației Rusiei continuă – se pregătesc lucrările de bază pentru a justifica prelungirea războiului și a crea o concepție greșită cu privire la eficacitatea sancțiunilor internaționale.

Ocupanții ruși au tras rachete și bombe în timpul zilei, folosind activ lovituri aeriene. Ocupanții și-au concentrat atacurile asupra infrastructurii civile importante și a zonelor rezidențiale ale așezărilor, pentru a intimida populația civilă și a reduce potențialul economic al Ucrainei.”

00:00

Reprezentanții Poliției din Kiev au informat duminică seară că în Kiev se aud mai multe explozii.

Potrivit acestora, la fața locului lucrează medici, salvatori și polițiști.

Informațiile despre cetățenii afectați și locuințele avariate sunt în curs de clarificare.


Ocupanții au cerut primăriei din Mariupol să treacă de partea Rusiei. Așadar, autoritățile locale au timp „până (luni) dimineață” să formuleze un răspuns.

Consilierul primarului din Mariupol, Petr Andryushchenko, a afirmat că un răspuns deja hotărât nici nu are nevoie de așteptare până la termenul limită.

Și de ce să aștepți atât de mult dacă răspunsul este gata în avans. La naiba, nu Mariupol!”, a spus consilierul primarului Petr Andryushchenko.