• Numărul cetățenilor care se întorc acasă să ofere sprijin Ucrainei a trecut de 320.000.
  • În Ucraina, opt dintre cele nouă coridoare de evacuare planificate au funcționat conform acordului.
  • Rusia a stabilit o zonă de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas, Ucraina.

UPDATE 23:00

Belgia a anunțat că amână cu 10 ani decizia de a abandona energia nucleară din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE 22:00

Oficialii ucraineni spun că astăzi alte 9.145 de persoane au fost evacuate din orașe prin coridoarele umanitare.

Casa Albă: SUA vor urmări îndeaproape acțiunile președintelui Xi după apelul cu Biden. Biden va discuta despre rolul Chinei în conflict atunci când se va întâlni cu liderii NATO și G7 la Bruxelles săptămâna viitoare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

UPDATE 21:00

Biden îl avertizează pe Xi despre „consecințe” în cazul în care China sprijină Rusia, spune Casa Albă.

China arată puține semne că se retrage din sprijinul Rusiei după apelul Biden cu Xi, relatează FOX News.

„Prioritatea principală este continuarea dialogului și a negocierilor, prevenirea victimelor civile, evitarea unei crize umanitare și accelerarea încetării focului”, a spus Xi. În plus, președintele chinez a cerut renunțarea pe termen lung a mentalității Războiului Rece și confruntarea blocurilor.

„Statele Unite rămân preocupate de posibilul sprijin material al Chinei pentru operațiunea Rusiei în Ucraina și vor monitoriza demersurile Beijingului”, a spus Psaki.

Șeful Consiliului European a discutat cu Zelenski despre crearea unui fond internațional pentru finanțarea armatei ucrainene și reconstrucția țării, a spus diplomatul european.

Navele rusești au dezactivat actualizările hărților de navigație, conform Black Sea News.

Hassan Nasrallah: „Luptătorii Hezbollah nu participă la ostilitățile din Ucraina sub nicio circumstanță, toate rapoartele despre acest lucru nu sunt adevărate”, a spus Hassan Nasrallah, secretarul general al mișcării șiite.

J.Psaki: „China trebuie sa ia o decizie unde stă în istorie”.

Noile imagini din satelit ale lui Mariupol arată mai mult din distrugerea provocată de bombardamentele rusești nediscriminatorii.

O dronă a fost doborâtă în Odesa.

Sunt 6,5 milioane de ucraineni strămutați în interior și 3,2 milioane de oameni forțați să se mute în străinătate din cauza invaziei Rusiei, relatează ONU.

UPDATE 20.00

SUA au văzut Rusia făcând „o serie de pași greșiți” în invazia Ucrainei, a declarat secretarul american al apărării pentru CNN.

UPDATE 19:00

Președintele Biden spune că apelul său de aproape două ore cu președintele Xi „a mers bine”, relatează un reporter CNN.

Briefing Pentagon: Rusia a tras 1.080 de rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, dar ofensiva sa a stagnat.

Viktor Medvedciuk a fost arestat în lipsă și trecut pe lista de urmărire internațională, transmite Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei.

Ancheta OSCE privind încălcările drepturilor omului în războiul Rusiei declanșat din Ucraina este în curs de desfășurare.

Colonelul Forțelor Armate ale Federației Ruse Vadim Pankov este planificat să fie înlăturat, acesta fiind acuzat că nu a îndeplinit o misiune de luptă pe aerodromul Gostomel.

Conducerea militară a Federației Ruse intenționează să transfere în Ucraina unele unități de la baza 102 militară rusă din Armenia.

MACRON A DISCUTAT, DIN NOU, CU PUTIN, CERÂNDU-I SĂ ÎNCETEZE ATACURILE ASUPRA UCRAINEI

La inițiativa părții franceze, Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat „preocupare extremă” în cursul unei noi convorbiri cu omologul său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele efectuate de armata rusă în oraşul ucrainean Mariupol, iar liderul de la Kremlin a transmis că încearcă protejarea civililor.

În conversaţia de peste o oră, Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin „să oprească asediul asupra oraşului Mariupol şi să permită accesul organizaţiilor umanitare„, anunţă Preşedinţia Franţei.

Emmanuel Macron a cerut, din nou, instituirea unui „armistiţiu general” în Ucraina, conform Palatului Elysée.

La rândul său, Kremlinul a comunicat că preşedintele Vladimir Putin „a atras atenţia asupra numeroaselor crime de război comise zilnic de serviciile de securitate şi de naţionaliştii ucraineni„. Preşedintele Rusiei a denunţat, în mod special, „atacurile masive cu rachete şi obuze de artilerie asupra oraşelor din Donbas”.

„Forţele armate ruse fac tot posibilul pentru protejarea vieţilor civililor, în special, prin crearea de culoare umanitare de evacuare”, i-a spus Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului.

Poziţiile Moscovei şi Kievului „s-au apropiat” în privinţa eventualului statut al Ucrainei de neutralitate militară, a anunţat, vineri după-amiază, Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse care negociază cu oficiali ucraineni pentru oprirea confruntărilor militare.

UPDATE 18:00

ONU CONSTATĂ PROGRESE ÎN NEGOCIERILE CU RUSIA ȘI UCRAINA PRIVIND CORIDOARELE UMANITARE

„ONU constată progrese în negocierile cu Rusia și Ucraina privind coridoarele umanitare și de asistență”, a declarat biroul Secretarului General.

CHINA L-A APELAT PE PREMIERUL CAMBODIEI PENTRU A DISCUTA PROBLEMA UCRAINEI

China a dezvăluit că Xi Jinping l-a apelat pe premierul Combodia, Hun Sen, pentru a discuta despre problema Ucrainei și despre sprijinul în ASEAN, înainte de apelul lui Biden.

O JURNALISTĂ DIN UCRAINA ESTE ȚINUTĂ CAPTIVĂ DE CĂTRE RUȘI

Jurnalista Victoria Roshchyna ar fi fost răpită în timp ce se afla în Berdiansk, localitate din Ucraina, ocupată temporar de ruși. De acest lucru sunt convinși colegii ei de la Hromadske.

Într-o declarație, publicația Hromadske a afirmat că, în opinia redacției, jurnalista Victoria Roshchyna, a fost reținută de FSB-ul rus.

„Jurnalista noastră, Victoria Roshchyna, este ținută captivă de ocupanții ruși. Ea relata din punctele fierbinți din estul și sudul Ucrainei încă de la începutul războiului ruso-ucrainean. Din 12 martie, nu am putut să o mai contactăm pe Victoria. După cum am aflat de la martori, în acel moment, jurnalista se afla în Berdianskul ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că, cu o zi înainte (probabil pe 15 martie), Victoria a fost reținută de FSB-ul rusesc. În prezent, nu știm unde se află aceasta. Facem apel la comunitatea ucraineană și internațională să ne ajute să o găsim și să o eliberăm pe Victoria Roshchyna, jurnalista Hromadske”, au transmis colegii jurnalistei, citați de The Guardian.

BILANȚ ONU: CEL PUȚIN 816 MORȚI ȘI PESTE 1.300 DE RĂNIȚI ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA

Cel puţin 816 oameni au fost ucişi în Ucraina, iar alţi peste 1.300 au fost răniţi de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Naţiunile Unite.

„Bilanţul real probabil este considerabil mai mare”, a transmis Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, precizând că sunt multe date în curs de procesare.

„Cele mai multe victime civile sunt rezultatul utilizării de armament exploziv cu impact pe zone largi, inclusiv al atacurilor cu obuze de artilerie, sisteme de rachete mutiple şi bombardamente aeriene”, a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

UPDATE 17:00

ACTIVIȘTI AU MONTAT CĂRUCIOARE PENTRU A MARCA MOARTEA A PESTE O SUTĂ DE COPII ÎN UCRAINA

Numărul victimelor în invazia Rusiei în Ucraina este în creștere. În centrul orașului Lviv, activiștii și autoritățile locale au amplasat o sută nouă cărucioare goale pentru a simboliza copiii care au fost uciși în timpul invaziei.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, o sută nouă copii au fost uciși. Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a luat act, vineri, de raportul biroului.

UPDATE 16:00

CONVORBIREA DINTRE BIDEN ȘI XI JINPING S-A ÎNCHEIAT

„Convorbirea video securizată a președintelui american, Joe Biden, cu președintele chinez, Xi Jinping, s-a încheiat la ora 10:53 a.m. EDT” (16:53 ora României), a anunțat Casa Albă.

Convorbirea a durat o oră și cincizeci de minute.

Potrivit presei de stat chineze CCTV, Xi i-a spus lui Biden că „nu sunt în interesul nimănui conflictul și confruntarea” și că „China și SUA au responsabilitatea de a lucra pentru pace”.

GRECIA ESTE PREGĂTITĂ SĂ RECONSTRUIASCĂ MATERNITATEA DIN MARIUPOL

„Grecia este gata să reconstruiască o maternitate în Mariupol, centrul minorității grecești din Ucraina, orașul nostru drag și simbol al barbariei războiului”, a spus, într-un mesaj pe Twitter, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis

PREȘEDINTELE CHINEI PLEDEAZĂ, ÎN DISCUȚIA CU BIDEN, PENTRU EVITAREA CONFLICTELOR ȘI CONFRUNTĂRILOR.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat, în discuţia cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pentru evitarea conflictelor militare şi a confruntărilor între naţiuni, în contextul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

„Relaţiile între state nu pot ajunge în etapa confruntărilor militare. Conflctele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea şi securitatea sunt cele mai valoroase comori ale comunităţii internaţionale”, i-a transmis Xi Jinping lui Joseph Biden, în videoconferinţa desfăşurată vineri, conform postului public CCTV, citat de CNN.

UPDATE 15:00

INFORMAȚII ACTUALIZATE DESPRE SUPRAVIEȚUITORII TEATRULUI DIN MARIUPOL

„130 de persoane au fost salvate dintr-un adăpost anti-bombă de sub teatrul din Mariupol, distrus de un atac aerian. Însă,1.300 de victime sunt, în continuare, prinse sub dărâmături”, potrivit comisarului Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova.

Într-o declarație publică, Denisova a mai spus că operațiunile de salvare sunt în desfășurare. Sute de oameni se adăposteau într-un adăpost antiaerian înainte ca clădirea să fie lovită, potrivit autorităților ucrainene.

DISCURSUL LUI PUTIN DIN TIMPUL CONCERTULUI PENTRU ANIVERSAREA CRIMEEI A FOST BRUSC ÎNTRERUPT

Președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre unitatea poporului rus, dar apoi difuzarea a fost întreruptă de cântecul lui Oleg Gazmanov. Ulterior, discursul său a fost reluat de către postul Rusia 24. Potrivit explicațiilor, discursul a fost întrerupt din cauza unor defecțiuni tehnice.

PREȘEDINTELE SUA, JOE BIDEN ȘI LIDERUL CHINEZ, XI KINPING, AU ÎNCEPUT CONVERASȚIA TELEFONICĂ

„Convorbirea video securizată a președintelui american, Joe Biden, cu președintele chinez, Xi Jinping, a început la ora 9:03 a.m. ET” (15:03 ora României), a declarat un oficial de la Casa Albă.

Media de stat chineză CCTV a raportat, de asemenea, că apelul dintre cei doi lideri mondiali era în curs de desfășurare.

UPDATE 14:00

POLONIA A SEMNAT O NOUĂ LEGE PRIVIND APĂRAREA ȚĂRII

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a semnat o nouă lege privind apărarea Poloniei, prin care va dubla armata – până la trei sute de mii de soldați.

AEROPORTUL DIN MARIUPOL A INTRAT SUB CONTROLUL FORȚELOR REPUBLICII POPULARE DONEȚK

Aeroportul din Mariupol, celebru pentru închisoarea sa, a intrat complet sub controlul forțelor Republicii Populare Donețj (DNR).

PREȘEDINTELE SUA INTENȚIONEAZĂ SĂ ÎI CEARĂ LIDERULUI CHINEZ, XI JINPING, SĂ ÎL INFLUENȚEZE PE PUTIN PENTRU A OPRI RĂZBOIUL DIN UCRAINA

ȚĂRILE BALTICE EXPULZEAZĂ ZECE DIPLOMAȚI RUȘI PRIN ACȚIUNI COORDONATE

Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat, vineri seară, decizii de expulzare a zece diplomaţi ruşi, din cauza unor activităţi incompatibile cu atribuţiile oficiale, în contextul tensiunilor dintre NATO şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Ministerul lituanian de externe a anunţat că expulzează patru diplomaţi ruşi.

„Serviciile speciale ruse sunt implicate activ în planificarea şi derularea invaziei militare în Ucraina, ameninţând nu doar securitatea Ucrainei, ci şi pe cea a Lituaniei”, a comunicat Ministerul de externe de la Vilnius, citat de CNN.

Edgars Rinkēvics, Ministrul leton de externe, a anunţat expulzarea a trei diplomaţi ruşi, „într-o acţiune coordonată cu Lituania şi Estonia”.

„Actualele activităţi ale unor persoane care au statut diplomatic sunt incompatibile cu acest statut şi generează efecte negative asupra Republicii Letonia”, a argumentat Ministerul leton de Externe.

La rândul său, Ministerul de externe din Estonia a anunţat expulzarea a trei diplomaţi ruşi implicaţi în „acţiuni de subminare a securităţii ţării”.

Tot vineri, Bulgaria a anunţat expulzarea a zece diplomaţi ruşi.

Cel mai probabil, Rusia va riposta prin măsuri simetrice la acţiunile de expulzare a diplomaţilor.

PARLAMENTUL EUROPEAN A INTERZIS INTRAREA DIPLOMAȚILOR RUȘI ȘI BELARUȘI

„De astăzi, personalului diplomatic și guvernamental din Rusia și Belarus le este interzis să intre în clădirile Parlamentului European. Casa Democrației nu are loc pentru cei care distrug ordinea democratică mondială.”, a spus Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

UPDATE 13:00

ZELENSKI A VORBIT CU URSULA VON DER LEYEN

„Comisia Europeană va decide cu privire la problema acordării de membru UE al Ucrainei în câteva luni”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, după o conversație cu șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

PUTIN SE ÎNTÂLNEȘTE CU MEMBRII PERMANENȚI AI CONSILIULUI DE SECURITATE ȘI DISCUTĂ DESPRE SITUAȚIA DIN UCRAINA

Șeful statului rus, Vladimir Putin, a susținut, prin videoconferință, o întâlnire operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate. S-a discutat despre situația internațională actuală și despre operațiunea specială, în desfășurare, a Forțelor Armate Ruse în Ucraina.

Președintele a informat, în detaliu, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate despre numeroasele sale contacte telefonice internaționale.

LA COMPLEXUL SPORTIV LUZHNIKI, DIN MOSCOVA, ARE LOC UN CONCERT DEDICAT REUNIFICĂRII CRIMEEI CU RUSIA

Oamenii s-au adunat la intrarea în fața complexului sportiv Luzhniki, din Moscova, pentru un concert dedicat aniversării anexării Crimeei și sprijinului pentru războiul din Ucraina.

POLONIA CERE „DERUSIFICAREA” ECONOMIEI

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că executivul țării se va angaja în „derusificarea” economiei. În opinia sa, o serie de alte țări pot lua aceeași poziție.

UPDATE 12:00

ZECE DIPLOMAȚI RUȘI AU FOST DECLARAȚI PERSONA NON GRATA ÎN BULGARIA

Ministerul bulgar de Externe a comunicat, vineri, că a decis, în coordonare cu premierul Kiril Petkov, declararea a zece diplomaţi ruşi drept personae non gratae. Cei zece diplomaţi ruşi au la dispoziţie trei zile pentru a părăsi Bulgaria.

„Aceşti diplomaţi au desfăşurat activităţi incompatibile cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile internaţionale”, a transmis Ministerul de Externe de la Sofia, citat de cotidianul Le Monde.

Această formulă este utilizată, de obicei, atunci când există suspiciuni privind activităţi de spionaj. Bulgaria expulzase, deja, recent, alţi doi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj.

Kremlinul acuză Ucraina că încearcă să tragă de timp în privința negocierilor de pace

Kremlinul a acuzat Ucraina că încearcă să tragă de timp în ceea ce privește discuțiile de pace, afirmând că delegația Rusiei s-a arătat dispusă să lucreze mai repede decât partea ucraineană, conform Al Jazeera.

Două milioane de refugiați au fugit în Polonia din Ucraina

Două milioane de persoane au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, afirmă agenția poloneză a poliției de frontieră.

Numărul a fost atins vineri la ora 08:00 GMT, a scris agenția pe Twitter.

Sunt predominant femei și copii, a precizat agenția.

Mai mult de jumătate de milion de persoane au părăsit deja Polonia, potrivit profesorului de cercetare în domeniul migrației de la Universitatea din Varșovia, Maciej Duszczyk.

Cei mai mulți au plecat în marile orașe, inclusiv Varșovia și Cracovia, ale căror oficialități se plâng că și-au atins capacitatea de a-i găzdui, transmite BBC.

UPDATE 11:00

Kremlin: Declarațiile lui Biden despre Putin, alimentate de “iritare, oboseală și uitare”

Kremlinul a declarat că ultimele caracterizări ale președintelui Joe Biden despre Putin echivalează cu insulte personale – adăugând că declarațiile sale sunt alimentate de “iritare, oboseală și uitare”.

De asemenea, Kremlinul a calificat drept “nebunie” decizia Marii Britanii de a revoca licența postului Russia Today.

Aceasta vine în contextul în care Putin ar fi vorbit la telefon cu cancelarul german și a declarat că delegația rusă la negocierile de pace din Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a lucra mult mai rapid, notează Sky News.

Rusia ar fi pierdut 14.200 de militari pe frontul din Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia a pierdut aproximativ 14.200 de militari de la începutul invaziei, la 24 februarie, dintre care aproximativ 200 în ultimele 24 de ore.

De asemenea, ministerul a precizat că forțele ucrainene au distrus 450 de tancuri rusești, 1.448 de vehicule blindate, 93 de avioane, 112 elicoptere și 12 drone.

Ministerul rus al Apărării a raportat bilanțul morților o singură dată, la 2 martie, spunând că 498 de militari au fost uciși în Ucraina, potrivit Al Jazeera. 

Sursa menționată subliniază că nu există nicio modalitate de a verifica afirmațiile ambelor părți.

Lavrov: SUA vor ca lumea să arate ca un “salon american”. Sancțiunile ne fac mai puternici

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Statele Unite vor ca lumea să arate ca un “salon american” în care ei iau deciziile.

Rusia și-a pierdut orice iluzie în ceea ce privește încrederea în Occident, iar Moscova nu va accepta o lume dominată de o SUA care vrea să se comporte ca un șerif global, a declarat, vineri, Lavrov, potrivit Sky News.

Există multe țări, a spus Lavrov, care “nu vor să primească ordine de la ‘Unchiul Sam’”.

El a adăugat că “sancțiunile ne fac mai puternici”.

Două persoane ucise și 6 rănite după un atac aerian rusesc în Kramatorsk, regiunea Donețk

O rachetă a lovit, vineri, o clădire rezidențială și o clădire administrativă, potrivit lui Pavlo Kirilenko, șeful Administrației militare regionale din Donețk, informează The Kyiv Independent.

UPDATE 10:00

Fost comandant NATO: Europa ar trebui să fie în gardă împotriva atacurilor nucleare

Războiul din Ucraina “merge absolut pe calea ucraineană”, dar Europa ar trebui să fie în gardă împotriva atacurilor nucleare, a avertizat un fost comandant NATO.

Fostul adjunct al comandantului suprem aliat al NATO, generalul Sir Richard Shirreff, a declarat pentru Sky News că forțele ruse au dat dovadă de “incompetență extraordinară și lipsă de profesionalism”.

Moralul în rândul trupelor ruse este “absolut la pământ”, a spus Shirreff.

“Se așteptau să fie întâmpinați de mulțimi care fluturau steaguri și au fost întâmpinați de o apărare feroce”.

El a continuat: “Putin nu poate accepta înfrângerea și, prin urmare, în stilul tipic KGB, dacă se confruntă cu probleme într-o direcție, ar putea provoca probleme și mai mari în alta. Ar trebui să fim în gardă în fața unui atac chimic, foarte posibil să fie folosită arma nucleară tactică”.

Ofcom revocă licența de emisie a Russia Today în Marea Britanie

Rețeaua de televiziune controlată de statul rus nu mai poate fi urmărită în Marea Britanie, după ce autoritatea de reglementare Ofcom i-a revocat licența cu efect imediat.

Autoritatea de reglementare a declarat că nu consideră că RT este “adecvată și corespunzătoare” pentru a deține o licență de emisie în Marea Britanie, în urma unei investigații privind imparțialitatea reportajelor sale despre invazia rusă.

“Libertatea de exprimare este un lucru pe care îl păzim cu înverșunare în această țară, iar ștacheta pentru acțiunile asupra radiodifuzorilor este, pe bună dreptate, stabilită foarte sus”, a declarat Ofcom, potrivit Sky News.

RT a fost deja retrasă din emisie ca urmare a sancțiunilor impuse în UE, astfel că măsura luată de Ofcom este în mare măsură simbolică pentru moment.

În replică, RT a declarat că acest lucru arată că autoritatea de reglementare a mass-media este pur și simplu o “unealtă” a guvernului britanic, argumentând că decizia a fost prost judecată.

UPDATE 09.00

RUSIA A STABILIT O ZONĂ DE EXCLUDERE AERIANĂ DEASUPRA REGIUNII DONBAS, UCRAINA.

„Rusia a stabilit o zonă de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas din Ucraina”, a anunțat un oficial pro-rus din Doneţk, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.

Regiunea din estul Ucrainei este compusă din Doneţk și Luhansk. Parțial, regiunea este controlată de separatiștii care au înființat două republici populare.

Decizia privind stabilirea zonei de excludere aeriană deasupra regiunii Donbas a fost luată de ruși, anunță sursele citate de Sky News.

În zona de excludere aeriană nu au voie să intre aparatele de zbor, iar cele care încalcă regula pot fi doborâte. Măsura este folosită pentru a proteja ținte de la sol și populația civilă.

PRIMARUL DIN LVIV: RACHETELE RUSEȘTI AU LOVIT O FABRICĂ DE REPARAȚII DE AVIOANE.

Rachete rusești au lovit, vineri dimineață, o fabrică de reparații de avioane din Lviv, potrivit primarului Andriy Sadovyi.

El a spus că mai multe rachete au lovit locația, care se află în apropierea aeroportului din Lviv.

Într-o actualizare pe pagina sa de Facebook, primarul a declarat că lucrările la uzină au fost oprite înainte de lovirea rachetelor și că nu au fost raportate victime în acest stadiu.

UPDATE 08.00

FUM ÎN DIRECȚIA AEROPORTULUI DIN LVIV. PRIMARUL DIN LVIV: O RACHETĂ RUSEASCĂ A LOVIT O ZONĂ DIN APROPIEREA AEROPORTULUI.

Primarul din orașul Lviv a declarat că o rachetă rusească a lovit o zonă din apropierea aeroportului.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Andriy Sadovyi a declarat că nu a putut confirma locația, dar a precizat că nu a fost vorba de aeroport.

„Rachetele au lovit zona din apropierea aeroportului din Lviv. Nu pot spune locația în acest moment, dar, cu siguranță, nu este vorba de aeroport. Ferestrele clădirilor unei companii [de transport auto] sunt avariate. Situația de la fața locului este în curs de clarificare și vom actualiza mai târziu”, a declarat Sadovyi.

De asemenea, primarul a cerut oamenilor să nu împărtășească fotografii ale locației care a fost atacată.

Echipa CNN din Lviv a filmat imagini cu fumul care se ridica din direcția aeroportului din oraș, după ce s-au auzit explozii vineri dimineață.

Lviv se află la aproximativ șaptezeci de kilometri de granița cu Polonia și a fost relativ neatins de atacurile rusești până în prezent.

UPDATE 07.00

PREȘEDINTELE SUA ȘI PREȘEDINTELE CHINEI VOR DISCUTA ASTĂZI.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va avea un videocall cu președintele chinez, Xi Jinping. Subiectul este situația din Ucraina.

UPDATE 06.00

Sirenele de raid aerian au sunat în Lviv la ora 06:08, iar fumul gros se putea vedea cum se ridică în depărtare. Rapoarte neconfirmate spun că aeroportul orașului a fost lovit. Vestul țării a fost în mare parte ferit de atacuri din partea Rusiei în acest război care durează de trei săptămâni. Duminica trecută, un atac la o bază militară din apropierea orașului și aproape de granița cu Polonia a provocat moartea a cel puțin 35 de persoane.

Serviciile de urgență ale statului ucrainean au distribuit aceste fotografii cu evacuările de peste noapte din regiunea Kiev. Peste 1.000 de ucraineni au fost transportați joi seară cu autobuze și mașini, au anunțat oficialii într-o postare pe rețelele de socializare.

Sirenele raidurilor aeriene sună în mai multe zone din vestul Ucrainei în această dimineață, spun rapoartele. Potrivit agenției naționale de știri Ukrinform, sirenele sună în regiunile Rivne, Volyn, Lviv, Ternopil și Ivano-Frankivsk.

UPDATE 05.00

Analiza ISW arată că forțele rusești nu au înregistrat joi progrese teritoriale majore, ceea ce coincide cu evaluările serviciilor de informații din SUA și Marea Britanie. Dar ISW concluzionează că distrugerea totală din Mariupol și țintirea sporită a zonelor sale rezidențiale ar putea duce la capitularea sau eventuala capturare a acestuia. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Rusia și-ar fi consumat aproape tot stocul de rachete de croazieră de precizie în primele 20 de zile de la invazia sa.

Între timp, se raportează un moral scăzut în rândul recruților sirieni, inclusiv mai multe cazuri de automutilare pentru a evita lupta.

Biden spune că el crede că războiul din Ucraina reprezintă o luptă reală între autocrație și democrație și că Xi nu crede că democrațiile pot fi susținute în secolul XXI.

UPDATE 04.00

A începutl cea de-a 23-a zi a invaziei rusești. Principalelor evoluții din ultima zi:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a invocat căderea Zidului Berlinului și a cerut parlamentarilor germani să dărâme un nou tip de zid care separă Europa între libertate și opresiune.
  • Omologul său rus, Vladimir Putin, și-a expus cererile pentru un acord de pace cu Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice cu liderul turc
  • Rusia a anunțat că nu va prezenta vineri o rezoluție umanitară pentru un vot la ONU, așa cum plănuia, acuzând SUA că face presiuni asupra națiunilor pentru a nu o susține
  • Oficiali din domeniul apărării din SUA și Marea Britanie spun că forțele rusești nu au făcut recent progrese teritoriale și s-ar putea să se confrunte cu probleme de moral și logistice
  • Bombardamentele au plouat asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, dar forțele locale au rezistat
  • Autoritățile locale spun că orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei rămâne sub asaltul puternic al forțelor rusești, dar aproximativ 30.000 de persoane au reușit să fugă
  • Se așteaptă ca președintele american Joe Biden să îl avertizeze pe omologul său chinez Xi Jinping, în cadrul unei convorbiri telefonice care va avea loc mai târziu vineri, că China se va confrunta cu „costuri” dacă va salva Rusia de sancțiunile occidentale

UPDATE 03.00

Pentagonul anunță că armata ucraineană a stabilit un record în eficacitatea utilizării sistemelor antitanc Javelin. Pentru 112 lovituri – 100 de lovituri precise la țintă.

UPDATE 02.00

Rusia este forțată să devieze „un număr mare” de trupe pentru a-și apăra liniile de aprovizionare, mai degrabă decât să-și continue atacurile în Ucraina , cred analiștii britanici de informații despre apărare.

Ministerul Regatului Unit al Apărării a lansat recent cel mai recent raport al serviciilor de informații, spunând că problemele logistice continuă să împodobească invazia zdruncinată a Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 01.00

Mariupol suferă zilnic între 50 și 100 de atacuri, spune consiliul municipal. Mariupol este lovit zilnic de între 50 și 100 de obuze de artilerie, potrivit consiliului orașului ucrainean asediat.

Orașul a fost blocat de șaisprezece zile, peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi și subsoluri de bombardamentele continue din partea forțelor de ocupație ruse”, se arată într-un comunicat al consiliului municipal. A continuat: „Aproximativ 80% din fondul de locuințe al orașului a fost afectat, din care aproape 30% nu poate fi restaurat”. Declarația, care a fost lansată joi seara devreme, spune că informațiile despre victimele din atacul asupra teatrului folosit ca adăpost sunt încă în curs de clarificare.

Un atac al hackerilor asupra organelor de stat ale Ucrainei a fost înregistrat de pe teritoriul regiunii Lugansk, care nu este controlată de Ucraina. Acest lucru a fost raportat de echipa guvernamentală de răspuns în situații de urgență a Ucrainei CERT-UA. Potrivit acestora, atacul este efectuat de grupul UAC-0020 (Vermin), ale cărui activități sunt asociate cu așa-numitele agenții de securitate ale așa-numitului „LPR”.

De la începutul războiului din Ucraina, 19 salvatori au murit deja în mâinile ocupanților, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență.

Volodimir Zelenski este gata să se întâlnească cu Putin „cel puțin mâine”, a anunțat ministrul de externe Dmytro Kuleba.

„Președintele Zelenski este pregătit pentru această întâlnire. Poziția sa este clară, este formulată pe toate problemele, iar Ucraina este pregătită pentru această conversație”. Ministrul a mai explicat pe larg că reuniunile delegațiilor Ucrainei și Rusiei, care au loc în prezent, au o serie de probleme pe care negociatorii nu le pot rezolva singuri.

ȘTIRE INIȚIALĂ


Peste 320.000 de cetățeni s-au întors acasă pentru a ajuta Ucraina să lupte de când Rusia și-a început invazia, potrivit Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei. Majoritatea sunt bărbați.

Băieții noștri nu renunță, așa că trebuie să ajutăm, trebuie să luptăm pentru țara noastră. Ucraina trebuie să fie liberă, ca toți oamenii”, a spus Serviciul de Stat al Grănicerii într-un tweet joi.

Opt din cele nouă coridoare de evacuare convenite au funcționat conform planului joi, inclusiv unul din Mariupol, potrivit guvernului ucrainean.

Ministrul responsabil din Ucraina, Iryna Vereshchuk, a declarat că aproape 800 de mașini particulare au părăsit Mariupol joi, iar peste 2.000 de persoane au reușit să ajungă prin teritoriul ocupat de Rusia în orașul Zaporijjea până la jumătatea serii.

Este pentru prima dată în multe zile când s-a convenit asupra unui coridor de ieșire din Mariupol, Ucraina, deși Vereshchuk nu a menționat dacă un convoi umanitar planificat destinat orașului asediat a fost lăsat să părăsească Berdyansk de către forțele rusești.

SUMARUL SITUAȚIEI DIN UCRAINA

  • Situația de pe teren nu se schimbă dramatic, iar Ucraina ar putea lupta cu Rusia până la un punct mort, spun oficialii occidentali jurnaliștilor.
  • În mod similar, Pentagonul spune că avansul rusesc este înghețat în jurul țării pe mai multe linii de axe.
  • Civilii ar ieși în viață din ruinele unui teatru din Mariupol care, potrivit autorităților ucrainene, a fost bombardat de Rusia.
  • Între 1.000 și 1.200 de persoane s-ar fi aflat înăuntru, a declarat viceprimarul orașului pentru BBC.
  • Un număr de 53 de civili ar fi fost uciși de forțele rusești în orașul Cernihov, la nord în Ucraina, începând de miercuri, potrivit guvernatorului regional al acestuia.
  • Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova spune că speră că protestul ei televizat, cu o pancartă pe care scria nu războiului, îi va determina pe oameni să pună sub semnul întrebării relatările din presa locală.
  • Autoritățile din orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei, care a fost bombardat în mod constant de forțele rusești, spun că aproximativ 30.000 de persoane au plecat până în prezent.