• Vicepremierul polonez, Yaroslav Kaczynski, a propus trimiterea unei misiuni NATO de menținere a păcii sau a unei misiuni mai mari în Ucraina, care să fie capabilă „să se apere”.
  • Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva lui Vladimir Putin și Rusiei.
  • Familia Regală a Belgiei va oferi locuințe pentru trei familii de refugiați ucraineni.
  • Președintele american, Joe Biden, ar putea oferi un ajutor militar Ucrainei de aproape un miliard de dolari.

UPDATE 23.40

Marea Britanie, Statele Unite, Franța și o serie de alte țări au solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Ucraina, potrivit ambasadei britanice.

Șeful administraţiei militare regionale, Vitaliy Koval, a declarat că atacul din oraşul Sarny a căzut asupra „uneia dintre facilităţile de infrastructură militară”, adăugând că nu au fost victime și că situaţia este sub control.

UPDATE 23.00. Autoritățile din Cernigău: 13 morți la coadă pentru pâine

Numărul morților din cauza bombardării liniei pentru pâine la Cernigău a crescut la 13 persoane, a declarat Volodimir Nidzelski, șeful poliției din regiune. Zeci de persoane au fost rănite.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Potrivit acestuia, în jurul orei 10 dimineața, o clădire înaltă dintr-o zonă rezidențială din Cernigău a luat foc – obuzele au lovit-o în timp ce un șir mare de oameni stătea la coadă pentru pâine.

Inițial, au fost raportate zece decese.

UPDATE 22.00

Președintele american Joe Biden anunță că SUA vor trimite Ucrainei:

• 800 de sisteme de apărare antiaeriană;
• 9000 de sisteme de rachete antitanc;
• 20 de milioane de cartușe de muniție;
• unele dintre cele mai moderne drone ale sale.

Aproximativ 11.000 de oameni au plecat, miercuri, de la Mariupol spre Zaporijjea, transmite consiliul orășenesc Mariupol.

În total, de la Mariupol spre Zaporijjea, se îndreaptă aproximativ 2,5 mii de mașini.

Pentru cei care au ajuns sub propriile puteri în Berdyansk (un oraș din regiunea Zaporijjea) și din diverse motive nu au putut continua să se deplaseze, au fost organizate autobuze, care se deplasează acum la Zaporojjea, însoțite de preoți ortodocși”, a spus consiliul orășenesc în o declarație.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că anexarea Crimeei este contrară dreptului internațional.

Trei rachete inamice au lovit orașul Sarnî (regiunea Rivne).

Banca Centrală Europeană a ordonat băncilor UE să examineze tranzacțiile tuturor clienților ruși și bieloruși, inclusiv celor cu rezidența în UE, ca să se asigure că nu sunt folosiți pentru a ajuta Rusia să se sustragă de la sancțiunile rusești, informează Reuters.

UPDATE 21.00

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat 43 de lovituri direcționate asupra spitalelor și instituțiilor medicale din Ucraina.

Dr. Mike Ryan, director executiv al programului OMS pentru situații de urgență medicală, spune că atacurile inacceptabile asupra unităților medicale „devin parte din strategia și tactica războiului”.

Sistemul de sănătate din Ucraina se echilibrează la limită. Funcționează eficient, dar trebuie susținut, trebuie asigurat, trebuie să i se ofere instrumentele de bază pentru a salva vieți”, a spus el.

În alte conflicte, unitățile sanitare au fost și ele ținta atacurilor – OMS a raportat 46 de astfel de atacuri în timpul conflictelor armate din Afganistan, Burkina Faso, Republica Democrată Congo, Libia și alte țări.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că la următorul summit NATO se va pune problema posibilității trimiterii unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina.

Familia Regală a Belgiei va oferi locuințe pentru trei familii de refugiați ucraineni. Acest lucru este raportat de canalul TV belgian RTBF.

Secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu au discutat despre situația din Ucraina în timpul unei conversații telefonice.

RAPORT CIFRE ARMATA RUSIEI/ Principala declarație a Ministerului Apărării al Federației Ruse:

▪️Forțele Armate Federației Ruse au evacuat peste 31.000 de cetățeni din Mariupol într-o zi. Locuitorii salvați vorbesc despre atrocitățile în masă și crimele naționaliștilor ucraineni;

▪️În ultima zi, 12.440 de persoane au fost evacuate din regiuni periculoase ale Ucrainei, inclusiv 2.242 de copii. În total, de la începutul operațiunii militare speciale din Ucraina, au fost deja evacuate 271.231 de persoane, dintre care 58.422 sunt copii;

▪️99% dintre civilii evacuați din Mariupol și-au exprimat dorința de a merge în Rusia și în teritoriile controlate de Forțele Armate Ruse;

▪️Partea ucraineană a tras într-un convoi cu refugiați care se deplasează de-a lungul coridorului de gumă spre Federația Rusă în direcția Harkov, patru persoane au fost ucise.

UPDATE 20.00

Italienii îl pictează pe Dostoievski. Lângă Napoli, pe peretele școlii a apărut o pictură murală cu celebrul scriitor rus Fiodor Mihailovici Dostoievski.

Slovacia și-a dat acordul preliminar să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare aeriană din epoca sovietică. Potrivit a două surse, Slovacia, unul dintre cei trei aliați NATO care au sistemele de apărare în cauză, dorește asigurări că sistemele vor fi înlocuite imediat, potrivit CNN.

Dacă o țară și-a furnizat S-300-urile, țara furnizoare este probabil să primească sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, pentru a completa capacitatea la care ar renunța.

Șeful biroului președintelui Zelenski, Andriy Yermak, a anunțat eliberarea primarului din Melitopol, regiunea Zaporijjea, Ivan Fedorov, care a fost răpit anterior de invadatorii ruși.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat din captivitatea rusească”, a scris Yermak pe Telegram miercuri seara.

În plus, voluntarii și lucrătorii Consiliului Local Bucansk, luați ostatici de invadatori mai devreme, au fost eliberați. Potrivit informațiilor preliminare, unii dintre invadatorii ruși au fost uciși.

Ministerul rus al Apărării a declarat, în legătură cu atacurile aeriene de miercuri asupra orașului Mariupol, că acestea nu au venit din partea aviației ruse.

Aviația rusă în ziua de 16 martie nu a îndeplinit nicio sarcină legată de lovituri împotriva țintelor terestre din orașul Mariupol. Militanții batalionului naționalist „Azov” au aruncat în aer clădirea teatrului minat de ei la Mariupol. Ministerul Apărării al Federației Ruse a negat acuzațiile Kievului de atac aerian asupra clădirii teatrului din Mariupol, unde civilii ar putea fi ținuți ostatici”, se arată în declarația Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 19.00

Ucraina a confirmat moartea a zece persoane la Cernigău. Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, în jurul orei 10 dimineața, ora locală, „militari ruși au tras în oamenii care stăteau la coadă pentru pâine, lângă un magazin alimentar”. Nu este clar cum au murit oamenii, dar corespondenții presei locale au declarat pentru BBC că localnicii care stăteau la coadă ar fi putut fi atacați de artileria rusă aflată în afara orașului.

UPDATE 18.00

Poliția a arestat iahtul lui Medvedchuk Royal Romance, unul dintre cele mai mari cinci iahturi din lume, acostat în portul orașului croat Rijeka. Potrivit jurnaliştilor, autorităţile au mai confiscat câteva nave care sunt asociate cu oficialii ruşi.

TEATRUL DRAMATIC DIN MARIUPOL A FOST ATACAT. Rușii au aruncat o bombă puternică asupra Teatrului Dramatic Mariupol. Mii de cetățeni, majoritatea mame cu copii, s-au ascuns acolo de bombardamente.Nu se știe câți au murit sub dărâmături. Din cauza bombardării constante, este imposibil să demonteze blocajele.

Forțele de ocupație ruse au împușcat un convoi de refugiați. Astăzi, pe 16 martie, în zona Stepnogorsk, artileria grea a forțelor inamice a tras asupra unui convoi de civili care se deplasa de-a lungul autostrăzii spre Zaporizhia. Din fericire, nimeni nu a fost ucis. În prezent se cunosc aproximativ 5 răniți, inclusiv un copil în stare gravă. Un incendiu a izbucnit de-a lungul drumului din cauza bombardamentelor.

UPDATE 17.00

Pe 16 martie, bombardamentele au incendiat pavilioane comerciale din piață. Suprafața incendiului este de aproximativ 3.600 de metri pătrați.

Curtea Internațională de Justiție a ONU a ordonat Rusiei să pună capăt imediat invaziei sale din Ucraina.

UPDATE 16.00

Autoritățile spaniole au reținut un mega-iaht numit „Crescent” andocat în portul Tarragona din Catalonia, în cadrul unei investigații pentru a stabili dacă acesta aparține unui oligarh rus vizat de sancțiuni, a anunțat Ministerul Transporturilor din Spania. Iahtul de 135 de metri lungime, care navighează sub pavilionul Insulei Caiman, a sosit acolo din Italia în noiembrie 2021, potrivit site-ului de monitorizare Marine Traffic.

Dentons va începe procedura de ieșire de pe piața din Rusia și se va separa de birourile sale din Moscova și Sankt Petersburg, care vor opera ca o societate de avocatură independentă.

Federația Rusă a fost dată afară din Consiliul Europei. Consiliul este cel mai vechi organism politic al Europei și are ca scop apărarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept pe întreg continentul.

UPDATE 15.00

Un locuitor al unui sat situat la nord de Kiev a povestit la CNN cum este prins între forțele opuse ale Rusiei și Ucrainei, angajate în atacuri intense una împotriva celeilalte de mai bine de o săptămână. Vitaly Kryshtal a declarat că satul său Nemeshaevo, situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Kiev, se află acum între două focuri. Mii de oameni au rămas blocați în zonă, cu trupe opuse de ambele părți.

Exploziile sună non-stop, la fiecare două sau trei minute. Adesea, obuzele zboară în curțile oamenilor„, a declarat Kryshtal. Oamenii au putut părăsi adăposturile doar câteva minute pe zi.

„Operaţiunea Forţelor Armate Ruse în Ucraina se dezvoltă cu succes, strict conform planurilor. Tactica Forțelor Armate RF în timpul desfășurării unei operațiuni militare speciale s-a justificat pe deplin” , a anunțat președintele Vladimir Putin.

UPDATE 14.00

SISTEME DE RACHETE SOL-AER ÎN UCRAINA. În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește să ceară Congresului un ajutor militar suplimentar pentru țara sa, SUA și aliații săi din NATO trimit deja mai multe sisteme de rachete sol-aer în Ucraina pentru a contribui la apărarea acesteia. Potrivit unui oficial american de rang înalt, aceste sisteme suplimentare includ sistemele mobile de apărare antiaeriană SA-8, SA-10, SA-12 și SA-14 din epoca sovietică. Aceste sisteme au o rază de acțiune la o altitudine mai mică decât sistemul S-300, pe care Ucraina l-a solicitat. Cu toate acestea, ele au o rază de acțiune mai mare decât rachetele Stinger cu foc de umăr furnizate anterior Ucrainei, ceea ce le conferă capacitatea de a lovi rachete de croazieră.

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit cu Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga, care se află în Ucraina și a început deja lucrările pentru a trage ocupanții la răspundere pentru toate crimele de război împotriva ucrainenilor.

RAPORT ARMATĂ UCRAINA: Informații operative privind invazia rusă din partea Statului Major al Forțelor Armate:

  • Forțele de ocupație ruse continuă operațiunea ofensivă strategică împotriva Ucrainei.
  • Atins parțial obiectivul pe direcția Donețk, oprit pe direcția Nikolaev.
  • În direcția Volyn, inamicul nu a desfășurat acțiuni ofensive.
  • Inamicul încearcă să reia operațiunile ofensive în direcția Vyshgorod. Nu a reușit și a trecut în apărare.
  • În direcția nord a inamicului oprit.
  • Inamicul nu încetează să încerce să cucerească orașul Cernihiv, însă nu desfășoară operațiuni ofensive active.
  • În direcția Brovary are loc o deplasare a unor grupuri mici de echipamente ale ocupanților în zona ocupată a așezărilor Bogdanovka și Velyka Dymerka.
  • În direcția Slobozhansky, ocupanții încearcă să pună picior pe frontierele ocupate, regrupând trupe și reaprovizionând stocurile de muniție și combustibil și lubrifianți.
  • Inamicul continuă să blocheze orașele Sumî, Lebedyn și Okhtyrka.
  • În direcțiile Donețk și Tavriya, în urma atacurilor din zona Popasna, inamicul a suferit pierderi și a fost nevoit să se retragă pentru regrupare.
  • În zona Severodonetsk, ocupanții au efectuat recunoașteri prin lupte, nu au avut succes, încercând să pună un punct de sprijin la periferia de est și vest a orașului Rubijne. În același timp, conform informațiilor disponibile, pe 15 martie, aeronavele inamice au tras asupra pozițiilor trupelor lor din apropierea satului Smolyaninovo.
  • În direcția Volnovakha, ocupanții încearcă să dezvolte o ofensivă în direcția așezării Velyka Novosilka.
  • În direcția Kryvyi Rih, inamicul încearcă să reia ofensiva în direcția așezărilor Velyka Kostroma, Mala Kostroma și Kryvyi Rih.
  • Avioanele inamice continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii militare și civile din regiunile Kiev, Cernihiv, Jytomyr, Vinnytsia, Sumî și Donețk, folosind activ rețeaua de aerodromuri din Republica Belarus și Crimeea ocupată.
  • În zona operațională a Mării Negre, nave de război au bombardat coasta mării în zonele așezărilor Lebedivka, Sanzheika, Zatoka și Bilenke.

UPDATE 13.00

ELVEȚIA EXTINDE LISTA DE SANCȚIUNI. Elveția, în urma UE, a extins listele de sancțiuni, adăugând la acestea 197 de persoane și nouă organizații. Un mesaj despre extinderea listei de sancțiuni este postat pe siteMinisterul Economiei, Educației și Științei din Elveția. Elveția s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva persoanelor și entităților ruse ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova, care a fost anunțată cu o zi înainte, a anunțat miercuri guvernul elvețian.

„Lista sancțiunilor elvețiene repetă acum complet lista sancțiunilor UE”, se arată pe site-ul guvernului elvețian. Potrivit raportului, au fost sancționați oameni de afaceri cunoscuți, ale căror bunuri în Elveția ar trebui înghețate de la prânz.

PRĂBUȘIREA UNEI CLĂDIRI REZIDENȚIALE

Pe 16 martie, la ora 6:16, Serviciul de Salvare a primit un raport privind prăbușirea unei clădiri rezidențiale din districtul Shevchenkivskyi. Astfel, în urma căderii fragmentelor de obuze într-o clădire de locuințe cu 12 etaje, a avut loc o prăbușire la etajele 12 și tehnice, iar clădirea vecină de 9 etaje a fost parțial avariată. De la ora 07:45, incendiile au fost eliminate la balcoanele etajelor 3, 10, 11 și 12, precum și în apartamentul de la ultimul etaj. În clădirea rezidențială de nouă etaje nu este incendiu.

Unitățile SES au evacuat 37 de persoane, dintre care două sunt rănite. Lucrările la căutarea victimelor și dezmembrarea structurilor continuă. La fața locului au fost implicați 35 de cadre și opt unități de echipamente SES, inclusiv psihologi de la Serviciul de Salvare.

Jurnaliştii străini continuă să arate distrugerea Kievului. „Atât de puternice bombardamente la Kiev în ultimele 48 de ore. Este bine că majoritatea populației civile a părăsit orașul. Și acest videoclip cu dronă arată de ce„, transmite jurnalistul australian Chris Reason.

O casă din Harkov și o grădiniță din apropiere sunt în flăcări.

UPDATE 12.00

O campanie de crowdfunding menită să strângă bani pentru arme destinate Ucrainei a strâns peste 30 de milioane de dolari de la peste 100.000 de susținători de când a fost lansată luna trecută, potrivit Ministerului ceh al Apărării. Campania este coordonată de guvernul ceh, iar banii sunt direcționați către Ambasada Ucrainei la Praga.

Orașul Zaporijjea, din centrul Ucrainei, a intrat pentru prima dată sub focul Rusiei, potrivit oficialilor din administrația regională. Oleksandr Starukh, șeful administrației regionale, a declarat pe canalul său Telegram că au fost lovite gara și zona din jurul grădinii botanice. Nu au fost înregistrate victime. Separat, comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene a declarat că pagubele au fost provocate probabil de două rachete, dar una nu a explodat.

UPDATE 11.00

Serviciile de urgență din regiunea de est a Ucrainei, regiunea Harkiv , au declarat miercuri că cel puțin 500 de locuitori ai orașului au fost uciși de la invadarea Rusiei pe 24 februarie.

Nouă din zece ucraineni s-ar putea confrunta cu sărăcia și vulnerabilitatea economică extremă dacă războiul se prelungește în următorul an, ștergând două decenii de câștiguri economice

UPDATE 10.00

Forțele armate ale Ucrainei lansează contraofensive împotriva forțelor ruse „în mai multe zone operaționale”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak.

Țările de Jos și alte țări NATO vor continua să livreze arme Ucrainei , chiar dacă aceste livrări ar putea deveni ținta atacurilor rusești, a declarat miercuri ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren. „Țările de Jos și alte țări vor continua să livreze arme Ucrainei”, a spus Ollongren la sosirea ei pentru o întâlnire cu miniștrii apărării NATO la Bruxelles. „Ucraina are dreptul să se apere, vom continua să o susținem.”

UPDATE 09.00

PIERDERI ALE OCUPANȚILOR RUȘI

Armata ucraineană spune că 13.800 de soldați ruși au murit de când Rusia a lansat o invazie în Ucraina pe 24 februarie. Potrivit raportului publicat de Ministerul Apărării al Ucrainei, alte 430 de tancuri, 1375 de vehicule blindate de luptă, 190 de sisteme de artilerie și 108 elicoptere au fost de asemenea distruse.

CLĂDIRE ATACATĂ ÎN APROPIERE DE KIEV

O clădire rezidențială cu 12 etaje din apropierea centrului Kievului a fost lovită de un bombardament rusesc miercuri dimineață, declanșând incendii la mai multe etaje, potrivit unui comunicat al serviciilor de urgență ale statului ucrainean. Clădirea din cartierul Shevchenkivski este situată la doar câțiva kilometri de centrul capitalei ucrainene.

Potrivit primelor informații, două persoane au fost rănite în urma bombardamentului. Echipele de salvare au evacuat 37 de persoane din clădire, se arată în comunicat. O clădire învecinată cu nouă etaje a fost, de asemenea, avariată în atac.

(Sursă foto – ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images)

UPDATE 08.00

Într-o evaluare zilnică a stadiului invaziei rusești, Ministerul britanic al Apărării afirmă că forțele Moscovei se luptă să mențină ritmul de avansare în Ucraina. În analiza postată pe Twitter, oficialii din domeniul securității spun că trupele rusești se străduiesc să depășească provocările reprezentate de terenul din Ucraina, care le-a limitat la drumurile și autostrăzile din țară.

Oficialii notează, de asemenea, că distrugerea podurilor de către forțele ucrainene a jucat un rol cheie în blocarea avansului Rusiei.

UPDATE 07.00

Condițiile din Mariupol sunt „insuportabile” și „pur și simplu infernale”, au declarat pentru CNN locuitorii care au fugit din orașul asediat din sud-estul Ucrainei, în timp ce imagini șocante filmate cu drone și fotografii din satelit arată devastarea totală provocată de bombardamentul rusesc.


DISTRUGEREA ORAȘULUI: Orlov a declarat că forțele rusești „distrug” Mariupol prin atacuri regulate. „Ieri, am numărat 22 de avioane care ne bombardau orașul și cel puțin 100 de bombe pe care le-au folosit pentru a ne bombarda orașul. Pagubele sunt îngrozitoare„, a declarat el marți. Imaginile din satelit ale Maxar Technologies de luni arată amploarea pagubelor, inclusiv casele care ard după ce aparent au suferit lovituri rusești, un complex de apartamente distrus și coloane de fum gros care se ridică.

UPDATE 06:00

PAKISTAN A TRIMIS AJUTOR DE URGENȚĂ UCRAINEI|

Pakistanul a trimis, marți seară, două avioane C-130 de asistență umanitară în Ucraina, potrivit ministrului pakistanez de externe, Shah Mehmood Qureshi. Acesta a declarat că ajutorul a fost trimis la cererea Ambasadei Ucrainei din Islamabad. Ajutoarele includ corturi, pături, saci de dormit, generatoare, săpun, spălători de mâini, medicamente și conserve.

Șefii diferitelor misiuni străine din Pakistan, inclusiv UE, SUA, Marea Britanie, Norvegia și Japonia, au emis, anterior, o scrisoare comună prin care au îndemnat Islamabadul, capitala țării, să condamne invazia Rusiei.

ZELENSKI SEMNALEAZĂ CĂ NU SE AȘTEAPTĂ CA UCRAINA SĂ ADERE LA NATO PREA CURÂND|

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. a lăsat să se înțeleagă că nu se așteaptă ca țara sa să adere la NATO prea curând.

„De ani de zile auzim că ușa ar fi fost deschisă (pentru aderarea la NATO), dar acum auzim că nu putem intra. Și este adevărat și trebuie să recunoaștem acest lucru”, a declarat el în timpul unei alocuțiuni, prin legătură video, în fața liderilor Forței Expediționare Mixte conduse de britanici.


„Mă bucur că poporul nostru începe să înțeleagă acest lucru și să se bazeze pe el însuși și pe partenerii noștri care ne ajută.”, a mai adăugat acesta.

UPDATE 05:00

FEMEILE UCRAINENE CARE AU REUȘIT SĂ FUGĂ DIN ȚARA SE ÎNTORC PENTRU A AJUTA LA LUPTA ÎMPOTRIVA RUSIEI|

Mariia Halligan a declarat pentru CNN că se duce în orașul natal, Kiev, pentru a fi alături de familie și de soțul ei canadian, pentru a lupta, după spusele ei, împotriva „teroriștilor ruși”.

„Dacă va trebui să fac asta, o voi face pentru țara mea, pentru rudele mele, pentru prietenii mei”, a spus ea, adăugând că nu este loc pentru ea să fie nervoasă.

SLOVENIA AFIRMĂ CĂ UCRAINA APĂRĂ „VALORILE FUNDAMENTALE EUROPENE” PRIN EFORTURILE SALE DE REZISTENȚĂ ÎMPOTRIVA INVAZIEI RUSIEI|

Premierul Sloveniei, Janez Jansa, afirmă că Ucraina apără „valorile europene fundamentale”.

Ucrainenii nu luptă doar pentru patria lor, ci și pentru apărarea „valorilor europene fundamentale”, a declarat, marți, premierul sloven, Janez Jansa.

Jansa a vorbit la Kiev, după ce s-a întâlnit cu președintele și premierul Ucrainei, alături de prim-miniștrii Republicii Cehe și Poloniei.

UPDATE 04:00

BORIS JOHNSON VA DISCUTA DESPRE INVAZIA RUSĂ CU LIDERII EMIRATELOR ARABE UNITE ȘI ARABIEI SAUDITE|

Pemierul britanic, Boris Johnson, va discuta, miercuri, despre creșterea presiunii diplomatice și economice asupra Rusiei cu liderii Emiratelor Arabe Unite și Arabiei Saudite, potrivit unui comunicat de presă al 10 Downing Street.

NATO LE VA TRANSMITE COMANDANȚILOR SĂI MILITARI SĂ ELABOREZE NOI PLANURI PENTRU A DESCURAJA RUSIA|

NATO urmează să le spună comandanților săi militari, miercuri, să elaboreze planuri pentru noi modalități de a descuraja Rusia, inclusiv mai multe trupe și apărare antirachetă în Europa de Est, au declarat oficiali și diplomați.

Miniștrii Apărării vor ordona consilierea militară la sediul NATO, înainte cu o săptămână ca liderii aliați, inclusiv președintele american, Joe Biden, să se adune la Bruxelles pe 24 martie, potrivit unui raport al Reuters.

Miniștrii vor începe o discuție importantă privind măsurile concrete pentru a consolida securitatea transatlantică pe termen lung, în toate domeniile.

Deși cel puțin zece dintre cei mai mari aliați ai NATO, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Franța, au desfășurat, deja, mai multe trupe, nave și avioane de război pe flancul estic și au pus mai multe în așteptare, alianța trebuie să ia în considerare cum să facă față noii arhitecturi de securitate din Europa pe termen mediu.

UPDATE 03:00

LIBAN ESTE PRIMA ȚARĂ ARABĂ CARE A SPRIJINIT UCRAINA|

Liban este prima țară arabă care a sprijinit Ucraina și a condamnat invazia militară a Rusiei. Vila Syursok, unul dintre cele mai frumoase muzee din Beirut, scoate în evidență culorile drapelului ucrainean.

UPDATE 02:00

SUA A ADOPTAT O REZOLUȚIE PRIN CARE ÎL CONDAMNĂ PE VLADIMIR PUTIN PENTRU CRIME DE RĂZBOI|

Senatul SUA a adoptat, în unanimitate, o rezoluție prin care îl condamnă și consideră pe președintele rus, Vladimir Putin, drept criminal de război, o rară demonstrație de unitate în Congresul American profund divizat.

Rezoluția, introdusă de senatorul republican, Lindsey Graham și susținută de senatorii ambelor partide, a încurajat Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga și alte națiuni să vizeze armata rusă în orice anchetă a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Toți cei din această Cameră ne-am unit împreună, cu democrații și republicanii, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de răspunderea pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”, a spus liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumeliderur, într-un discurs, în Senat, înaintea votului.

MINISTRUL APĂRĂRII DIN UCRAINA SE VA ADRESA MINIȘTRILOR APĂRĂRII DIN NATO|

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, se va adresa, astăzi, reuniunii miniștrilor apărării din NATO, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

Reuniunea de la Bruxelles se va concentra pe compararea evaluărilor crizei din Ucraina cu alți aliați și parteneri NATO și pe modul în care NATO vede „unde se află operațiunile militare ale Rusiei”, potrivit oficialului. Miniștrii vor examina, de asemenea, ce înseamnă această invazie nu doar acum, ci și „gândindu-se la implicațiile pentru mediul strategic și mediul de securitate pentru Alianța Transatlantică pe viitor”, a adăugat oficialul.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se află în capitala belgiană și va participa la reuniune.

SCHOLZ A RESPINS INTERVENȚIA MILITARĂ A NATO|

Cancelarul german, Olaf Scholz, a respins intervenția militară a NATO.

La Summitul Economic Mondial WELT 2022, de la Berlin, din 15 martie, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că se bazează, în întregime, pe sancțiunile din războiul din Ucraina.

„Măsurile punitive au avut un efect mai puternic decât și-ar fi putut imagina vreodată Rusia”, a spus acesta.

RUSIA STRÂNGE NOI TRUPE PENTRU A ÎNLOCUI VICTIMELE MILITARE DIN UCRAINA|

Rusia încearcă să adune mai multe trupe pentru a înlocui victimele militare din Ucraina, redistribuind forțele din străinătate, potrivit Agenției de Informații pentru Apărare din Marea Britanie.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Rusia aduce trupe din districtul Eastern Mil, Flota Pacificului, Siria, Armenia și contractori privați.

EXPLOZII AEROPORT DIN KHERSON|

Cel puțin trei elicoptere militare rusești au fost aruncate în aer în urma unui atac ucrainean asupra aeroportului din Kherson. Armata ucraineană a distrus, marți, mai multe elicoptere militare rusești pe aeroportul internațional din Kherson.

UPDATE 01:00

ZELENSKI ESTE AȘTEPTAT SĂ ȚINĂ UN DISCURS ÎN FAȚA CONGRESULUI SUA|

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat, astăzi la ora 15:00, să țină un discurs în fața Congresului Statelor Unite ale Americii.

MESAJUL LUI ZELENSKI DESPRE NEGOCIERILE DINTRE RUSIA-UCRAINA|

„Orice război se termină cu un tratat. Întâlnirile delegațiilor Ucrainei și Federației Ruse continuă. Mi se spune că pozițiile de negociere sunt mai realiste. Cu toate acestea, este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie tocmai în interesul Ucrainei”, spune acesta.

BIDEN VA ANUNȚA UN NOU AJUTOR MILITAR DE APROAPE UN MILIARD DE DOLARI|

„Președintele SUA, Joe Biden, este așteptat să anunțe o asistență suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru securitatea Ucrainei”, a declarat un oficial american.

Acest lucru ar duce totalul promis la un miliard de dolari în ultima săptămână și la două miliarde de dolari de la începutul administrației Biden.

Noul pachet va include rachete antitanc, potrivit unor oficiali familiarizați cu aceste planuri. Dar nu va cuprinde nici zona de interdicție aeriană și nici avioanele de luptă despre care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că sunt necesare pentru a susține lupta Ucrainei împotriva Rusiei.

UPDATE 00:00

CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE DE LA HAGA SE VA PRONUNȚA ÎN CAZUL ACUAȚIILOR DE GENOCID ADUSE DE UCRAINA ÎMPOTRIVA LUI PUTIN|

ÎNTÂLNIRE ZELENSKI – PRIM-MINIȘTRII POLONIEI, SLOVENIEI ȘI REPUBLICII CEHE. VICEPRIM-MINISTRUL POLONIEI A PROPUS TRIMITEREA UNEI MISIUNI ARMATE NATO ÎN UCRAINA|

„Cred că avem nevoie de o misiune de menținere a păcii NATO sau, poate, de una mai largă, care să se poată apăra, care să opereze în Ucraina cu acordul președintelui și guvernului acestei țării. Aceasta nu va fi o misiune neînarmată. Va servi lumea, va transporta ajutor umanitar, dar va fi protejat și de forțele corespunzătoare, forțele armate.”, a spus Viceprim-ministrul Poloniei, Jaroslav Kaczynski.