• Invazia rusă în Ucraina continuă.
  • Rușii au bombardat o bază pentru antrenamente în apropiere de granița cu Polonia.
  • Un jurnalist a fost omorât de către trupele rusești.
  • În cursul zilei de astăzi, au fost raportate trei atacuri aeriene rusești separate în și în jurul regiunii Kiev: în districtul Kurenivka, în cartierul Obolon și la uzina de avioane Antonov.

UPDATE 23:00

Bombardarea Pieței Centrale urmată de incendiu- Harkov.

Turcia a furnizat Ucrainei noi drone, muniție, echipament militar, armuri și căști. Acest lucru este dovedit de datele Adunării Exportatorilor Turci (TİM), conform Reuters.

În cartierul Obolon, 1 persoană a fost ucisă când un bloc de 9 etaje a fost lovit de un obuz de artilerie. 3 persoane au fost transportate la spital, iar alte 9 au fost tratate la fața locului. Oficialii spun că 15 rezidenți au fost salvați și au fost 63 evacuați.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Din informațiile disponibile, primarul răpit al Melitopolului, Ivan Fedorov, se află în Lugansk, unde este acuzat de un caz de „terorism”.

Primarul din Dneprorudnîi, Yevgeny Matveyev, este și el prizonier al invadatorilor, dar soarta lui nu este cunoscută

Rusia a restricționat temporar exportul de zahăr și cereale.

Harkov, supus unui nou atac.

Republica Belarus exclude agresiunea militară de pe teritoriul său împotriva altor state”. Clauza privind statutul non-nuclear și neutru al statului a dispărut din Constituție, se arată în Constituția votată a Belarusului a intrat în vigoare.

China solicită Federației Ruse și Ucrainei să reducă escaladarea și să prevină o criză umanitară, a declarat un membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC în cadrul discuțiilor cu Sullivan.

Se bănuiește că trei ofițeri ai forțe speciale britanice au murit în atacul rusesc de lângă granița poloneză din Ucraina.

Macron a spus că intenționează să-l sune din nou pe Putin în următoarele ore. „În programul de astăzi al lui Putin nu are o conversație cu Macron”, a declarat Peskov

Cu ajutorul unui vehicul aerian fără pilot, a fost descoperită locația a două lansatoare de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 22:00

În termen de o săptămână sau două va exista un acord de pace cu retragerea trupelor sau o încercare de a doua rundă de ofensivă”. Totuși, toată lumea va înțelege mai târziu că Putin a pierdut, iar Rusia se confruntă cu o criză socio-politică”, a spus consilierul lui Zelenski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Radei Supreme un proiect de lege pentru prelungirea regimului legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie.

Marina Ovsyannikova ar fi susținut, în urmă cu doar câteva zile, invazia Ucrainei.

În prezent, Statele Unite nu văd dovezi ale unei reduceri de escaladare de către Federația Rusă a Ucrainei. Decizia finală cu privire la posibilitatea călătoriei lui Biden în Europa nu a fost luată. Statele Unite vor crea „consecințe semnificative” pentru China în cazul unor măsuri care vizează încălcarea sancțiunilor SUA împotriva Rusiei, a spus Psaki.

Statele Unite intenționează să impună un embargo complet asupra comerțului cu Rusia, precum și să blocheze accesul țării la rutele maritime internaționale, relatează CNBC

UPDATE 21:00

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit astăzi cu membrul Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez și directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe Yang Jiechi la Roma, Italia. Kremlinul a spus că nu a cerut ajutorul Chinei pentru operațiunea din Ucraina.

Unităţile Forţelor Armate Ruse, continuând ofensiva, au capturat Stepnoye. Gruparea de trupe a Republicii Populare Lugansk continuă ofensiva în raioanele de nord-est ale orașului Severodonețk. n dimineaţa zilei de 14 martie, arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune au atacat infrastructura militară a Ucrainei”, a spus Ministrul Rus al Apărării.

NASA a raportat că va continua să lucreze la pregătirea unui acord privind schimbul de echipaje cu Federația Rusă pentru zborurile către ISS, în ciuda evenimentelor din Ucraina.

Pentagon: Ofensiva rusă a stagnat aproape peste tot.

Astăzi, din 10 coridoare umanitare, 7 au funcționat.

Noi bombardamente au loc la Harkov.

Biden: „Nu vă înșelați, creșterea actuală a prețurilor la gaze este, în mare parte, vina lui Vladimir Putin. Nu are nimic de-a face cu planul de salvare american”.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța în cazul Ucrainei împotriva Rusiei, în care Vladimir Putin este acuzat de uciderea civililor, miercuri, pe 16 martie.

Parlamentul Estoniei, membrĂ NATO, a votat în favoarea introducerii unui ”no-fly zone” deasupra Ucrainei.

UPDATE 20:00

O angajată a postului de televiziune Channel One a intrat cu o pancartă despre război în timpul buletinului principal de știri și a strigat „Opriți războiul! Nu războiului!”. „Nu credeți propaganda! Ei vă mint aici. Rușii împotriva războiului”.

Alertă aeriană a început în seara asta, în Liov.

În Odesa, există o amenințare de aterizare a pușcașilor marini ruși, a spus șeful Administrației Regionale de Stat Odesa Maxim Marchenko.

Guvernul israelian a aprobat amplasarea unui spital de campanie ăn vestul Ucrainei, a spus serviciul de presă al Ministerului Sănătății.

Nu sunt discuții despre posibilitatea unei întâlniri între Vladimir Putin și Joe Biden, a declarat agenția de știri rusă Tass, citat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Forțele ruse blochează convoiul umanitar către Mariupol, spune Ucraina.

Mai mulți activiști au fost arestați, pentru că au ocupat o vilă franceză legată de oligarhi ruși.

UPDATE 19:00

Zelenski rămâne la Kiev pe Bankova, a spus șeful adjunct al biroului său.

Bennett a trebuit să părăsească ședința cabinetului care a avut loc luni pentru a vorbi cu președintele rus într-un apel care a durat aproximativ 90 de minute, a declarat o sursă din Ierusalim.

Un alt colonel rus a fost eliminat de Forțele Armate ale Ucrainei.

În Velyka Dymerka, invadatorii au tras într-o stație de autobuz unde erau oameni.

Administrația ucraineană, potrivit Kremlinului, nu a cerut o convorbire telefonică cu Putin.

Facebook interzice apelurile pentru uciderea lui Putin, relatează Reuters.

Putin a discutat telefonic despre situația din Ucraina cu premierul israelian, a spus Kremlinul.

Kadîrov, un alt om politic ce începe un conflict cu Elon Musk. „Elon Musk, nu te-aș sfătui să concurezi cu Putin. Categorii de greutate prea diferite. Și nici măcar nu e vorba de arte marțiale sau, de exemplu, de judo. Ce îți imaginezi? Sunteți în colțul roșu al ringului – un om de afaceri și un blogger pe Twitter. Putin în albastru este un politician mondial, un strateg, o furtună a Occidentului și a SUA. Vladimir Vladimirovici va arăta nesportiv când va învinge un adversar mai slab. Prin urmare, trebuie să pompați pentru a vă transforma din Ilona blândă în Ilona brutală

Fondatorului Wikileaks, Julian Assange, i s-a refuzat dreptul de a contesta decizia Înaltei Curți din Londra de a-l extrăda în Statele Unite de către Curtea Supremă britanică.

Un jurnalist britanic Fox News a fost rănit în timpul unui bombardament în Ucraina. Acum este la terapie intensivă, medicii l-au diagnosticat cu o fractură fragmentară a două picioare. Tragedia s-a petrecut acum aproximativ trei ore.

UPDATE 18.00

Kuleba spune că a vorbit cu Ministrul de Externe al Iranului și că Iranul e împotriva războiului din Ucraina.

Nouă persoane au murit într-un atac aerian asupra turnului TV din regiunea Rivne.

La Melitopol, invadatorii scot steagul ucrainean de pe catarg.

Mai multe bombardamente au fost efectuate în Lugansk.

„Ucraina solicită ONU, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și OSCE să înființeze un grup de observatori pentru activitatea coridoarelor umanitare”, a spus vicepremierul Olga Stefanyshyna

„Aproximativ 600 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov”, a spus Igor Terekhov. Mii de familii au rămas fără adăpost.

Kremlinul și Elon Musk sunt într-un conflict.

Secretarul general al ONU consideră „posibilă” perspectiva unui conflict nuclear.

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a anunțat că în curând ar putea incepe un schimb de prizonieri cu Federația Rusă.

Ucraina solicită ONU, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și OSCE să înființeze un grup de observatori pentru activitatea coridoarelor umanitare, potrivit vicepremierului Olga Stefanyshyna.

UPDATE 17.00

UE pregăteşte al 4-lea val de sancţiuni împotriva Rusiei. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris, pe Twitter, că l-a informat pe Volodimir Zelenski despre faptul că UE pregătește al 4-lea val de sancțiuni.

„Războiul lui Putin devine din ce în ce mai brutal în fiecare zi. Tocmai l-am informat pe preşedintele Zelenski despre al 4-lea pachet de sancţiuni”, a scris președintele CE.

Ursula Von der Layen spune că UE este cu poporul ucrainean.

„Îl sprijinim cu un pachet de asistenţă macro-financiară de 1,2 miliarde de euro şi 500 de milioane de euro ajutor umanitar”, mai spune, pe rețeaua de socializare, preşedintele Comisiei Europene.

Peste 2,8 milioane de oameni s-au refugiat în afara Ucrainei din cauza invaziei militare ruse, care a început pe 24 februarie”, anunţă Agenţia Naţiunilor Unite pentru Migraţie.

„Oamenii continuă să fugă de războiul din Ucraina în fiecare minut. Până astăzi, peste 2,8 milioane de oameni au fugit în ţările vecine, inclusiv 127.000 de cetăţeni din naţiuni terţe”, a comunicat Agenţia ONU pentru Migraţie, prin Twitter.

„Aceşti oameni au nevoie de asistenţă continuă”, subliniază agenţia Naţiunilor Unite.

Sâmbătă, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) anunţase că 2,59 milioane de civili din Ucraina s-au refugiat în alte ţări din cauza războiului. Cei mai mulţi refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, peste 1,57 milioane.

„Cel puţin 636 de civili au fost ucişi, iar alţi 1.125 au fost răniţi, în Ucraina, de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie”, a comunicat Biroul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, conform CNN.

Bilanţul victimelor, elaborat pe baza datelor obţinute până duminică, include în plus patruzeci de morţi comparativ cu cifrele precedente.

Printre victime, se numără patruzeci și șase de minori, potrivit datelor obţinute de Naţiunile Unite. Alţi 1.125 de civili au fost răniţi în confruntările militare ruso-ucrainene.

„Cele mai multe victime civile sunt rezultatul utilizării de armament exploziv cu impact pe zone largi, inclusiv al atacurilor cu obuze de artilerie, sisteme de rachete mutiple şi bombardamente aeriene”, a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului, avertizând că numărul victimelor probabil este „considerabil mai mare”.

UPDATE 16.30

Negocierile între Ucraina şi Rusia vor fi reluate marţi, fiind necesară „o pauză tehnică” pentru formularea conceptelor administrative, a declarat şeful delegaţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

„A fost luată o pauză tehnică în negocieri până mâine. Pentru activităţi suplimentare în subgrupurile de lucru şi pentru clarificarea definiţiilor tehnice. Negocierile continuă”, a transmis Mihailo Podoliak, prin Twitter.

Noua sesiune de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Rusiei s-a derulat prin videoconferinţă.

UPDATE 15.00

Compania farmaceutică Pfizer va suspenda investițiile în Rusia, dar va continua să furnizeze medicamente. În plus, Pfizer va folosi profiturile primite în Rusia pentru a ajuta victimele războiului.

„Pfizer a concluzionat că suspendarea voluntară a furnizării medicamentelor noastre către Rusia ar fi o încălcare directă a principiului nostru fondator al priorității pacienților”, a spus compania.

„Întreruperea livrării de medicamente, inclusiv pentru tratarea cancerului sau a bolilor cardiovasculare, va avea ca rezultat suferințe semnificative ale pacienților și potențiale pierderi de vieți, în special în rândul copiilor și vârstnicilor. Furnizarea medicamentelor către Rusia nu înseamnă că vom continua să facem afaceri în Rusia ca înainte”.

Un comunicat de pe site-ul companiei spune că medicamentele vor fi furnizate Rusiei, dar Pfizer va trimite toate profiturile către asistență caritabilă victimelor din Ucraina.

Astăzi, „culoarul verde” pentru evacuarea civililor din Mariupol funcționează cu succes. Potrivit consilierului primarului din Mariupol, Petr Andryushchenko, peste cincizeci de mașini private au reușit, deja, să părăsească orașul. În ultimele zile, Mariupol a rămas blocat atât pentru evacuare, cât și pentru mărfurile umanitare. Ucraina a acuzat Rusia că încalcă constant regimul tăcerii și bombardează coridoarele umanitare. În schimb, Ministerul rus al apărării susține că evacuarea a fost împiedicată de „formațiunile militare naționaliste” ale Ucrainei.

Orașele din apropierea Kievului sunt evacuate cu succes, deoarece încetarea focului se menține, potrivit declarației guvernatorului regional, Oleksiy Kuleba.

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereschuk, a confirmat, mai devreme, că echipele vor încerca să evacueze civilii prin zece coridoare umanitare astăzi. Ea a adăugat că aceste coridoare vor include rute din orașele din apropierea Kievului și din regiunea de est a Luhansk. Vicepremierul a mai asigurat că Ucraina va încerca, din nou, să livreze un convoi umanitar în orașul-port din sudul asediat Mariupol.

4.000 de cereri de viză ucrainene acordate, până acum, în Marea Britanie.

Polonia și Lituania solicită acordarea „imediată” Ucrainei a statutului de candidat la UE – declarație Triunghiul de la Lublin.

Peste 150 de mașini au părăsit orașul asediat Mariupol, după mai multe zile de încercări nereușite.

UPDATE 14.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, susține o conferință de presă, în timp ce Ucraina a declarat că a început discuții dificile cu Rusia în speranța de a ajunge la o încetare a focului. Ambele părți au raportat progrese putine în weekend.

O parte din regiunea Luhansk a pierdut comunicațiile mobile.

„Israelul nu va deveni o platformă pentru eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei”, a declarat ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a instruit Cabinetul de Miniștri să uşureze taxele cât mai mult posibil și să creeze un nou model fiscal pe timp de războiu și pentru perioada postbelică.

„Vom restaura fiecare stradă din fiecare oraș. Fiecare casă, apartament al fiecărui ucrainean”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

„Nu avem dreptul să ne relaxăm. Statul rus se pregătește de zeci de ani pentru acest război. Au acumulat o mare resursă de dragul răului, de dragul distrugerii Ucrainei”, a adăugat acesta.

„Economia Ucrainei ar trebui să se reia. Pe cât posibil, chiar și în condițiile dificile actuale”, a mai spus Zelenski.

UPDATE 13.00

Linia electrică care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl a fost, din nou, avariată de către armata rusă.

„Ieri, 13 martie, echipa de reparații Ukrenergo a reparat linia de înaltă tensiune care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl și orașul Slavutych. Cu toate acestea, lucrările nu au putut fi finalizate, deoarece ocupanții au deteriorat, din nou, linia. Echipa de reparații a Ukrenergo este nevoită să se deplaseze pe teritoriul ocupat de lângă Cernobîl, în vederea eliminării daunelor”, a spus Ukenergo.

Biserica Ortodoxă din Amsterdam a decis să se retragă din Biserica Ortodoxă Rusă. Consiliul parohial al Bisericii Sf. Nicolae a Bisericii Ortodoxe Ruse din Amsterdam a decis, în weekend să se retragă din Patriarhia Moscovei.

„În cadrul ședinței, clerul parohiei a declarat, în unanimitate, că le-a devenit imposibil să-și îndeplinească serviciul ca parte a Patriarhiei Moscovei și să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru enoriași.”

Preoții parohiei vor să intre sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului. Totodată, consiliul parohial a raportat că templul și slujitorii săi au primit amenințări, care au devenit argumentul final pentru părăsirea BORu. Pe douăzeci și șase martie va avea loc o ședință generală parohială (la care toți enoriașii pot discuta decizia clerului). Până atunci, au decis să nu țină slujbe în biserică.

„Această decizie este extrem de dureroasă și dificilă pentru toată lumea”.

Vladimir Putin a avut o conversație telefonică cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel. La solicitarea lui Xavier Bettel, Vladimir Putin a informat despre situația legată de desfășurarea operațiunii militare speciale ruse de protejare a Donbass, explicând, în detaliu, scopurile și obiectivele acesteia și a vorbit, de asemenea, despre starea de fapt de la negocierile aflate în desfășurare între Rusia și Ucraina.

Guvernul german a anunțat că, din motive de securitate, va înceta să mai informeze public despre detaliile livrărilor de arme către Ucraina.

Putin a semnat o lege care face posibilă înregistrarea, în Rusia, a aeronavelor străine închiriate de companiile aeriene ruse.

Bombardarea Kievului de azi: 2 morți, 16 răniți până acum. Mai devreme, astăzi, un proiectil (probabil o rachetă de croazieră) a fost doborât deasupra orașului. În urma căderii de resturi, două persoane au murit, alte 16 au fost rănite, a spus Primarul, Vitali Klitschko.

UPDATE 12.00

Cel puțin nouăzeci de copii au fost uciși și alți o sută au fost răniți de când Rusia a invadat Ucraina, a anunțat, luni, biroul procurorului general al Ucrainei.

„Cel mai mare număr de victime este în Kiev, Harkov, Donețk, Cernigău, Sumî, Herson, Nikolaiev și Jîtomîr”, a spus sursa ucraineană.

Mai devreme, administratorii orașului port Mariupol au confirmat că numărul deceselor înregistrate din 24 februarie a trecut de 2.500.

În același timp, ONU anunță că a confirmat 1.663 de decese în rândul civililor, dar probabil numărul este mult mai mare.

Zelensky cere, din nou, să închidă cerul.

„Anul trecut, i-am avertizat pe liderii NATO: dacă nu există sancțiuni preventive dure împotriva Federației Ruse, aceasta va intra în război. Și am avut dreptate. Repet încă o dată: dacă nu ne închideți cerurile, rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO. E doar o chestiune de timp”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 09.00

O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va începe în curând. Negocierile vor începe la ora locală 10.30, potrivit lui Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de interne ucrainean.

Speranțele de a avea progrese diplomatice au crescut după ce negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat, anterior, că negocierile din weekend au fost „constructive”, fiind cea mai optimistă evaluare de până acum, notează Sky News.

„Rusia începe, deja, să vorbească în mod constructiv”, a declarat Podoliak într-o înregistrare video online.

„Cred că vom obține unele rezultate în câteva zile”.

În cursul zilei de astăzi, vor avea loc, de asemenea, discuții separate între SUA și China, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de posibilitatea ca Beijingul să trimită ajutor Rusiei.

Aeroportul Antonov din Kiev a fost bombardat de trupele ruse, afirmă autoritățile din capitala Ucrainei, citate de BBC.

„Antonov”, cunoscut și sub numele de „Hostomel”, este cel mai important aeroport internațional de marfă, din Ucraina, precum și o bază aeriană militară cheie. Videoclipuri neverificate de BBC, apărute pe rețelele de socializare, arată o coloană groasă de fum care se ridică de deasupra aeroportului.

Duminică noaptea, forțele armate ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete, avioane și elicoptere de pe teritoriul bielorus, din amplasamentele Luniniec, Mazyr, Mačuliščy, Kalinkavičy. La fiecare cinci minute, escadrilele ruse bombardează și se întorc. Armata bielorusă nici măcar nu este informată.

„Este corect să spunem că Belarus se află sub ocupația temporară a Rusiei”, susține Franak Viačorka, consilier principal al Sviatlanei Tsikhanouskaya, liderul opoziției bieloruse, aflată în exil.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat că afirmațiile oficialilor americani conform cărora Rusia a cerut Beijingului echipament militar pentru campania sa în Ucraina sunt „dezinformare” din partea Statelor Unite. Comentariile au venit în timpul unui briefing regulat al ministerului chinez de externe la Beijing, a informat Reuters.

UPDATE 08.00

A fost stins incendiul pornit la o clădire din Obolon, regiunea Kiev. Clădirea cu nouă etaje aproape s-a prăbușit, după ce trupele ruse au tras cu un obuz, luni noaptea, în jurul orei cinci. În urma atacului, două persoane au fost găsite decedate, iar trei au fost duse la spital, potrivit The Kiev Independent. Unitățile SES au salvat 15 persoane și au evacuat 63 de persoane, căutările continuă.

Delegațiile ucrainene și ruse vor relua negocierile prin videoconferință la 10.30 a.m., ora Kievului, potrivit consilierului Ministerului de Interne, Anton Gerashchenko, citând membrul delegației ucrainene, David Arakhamia.

UPDATE 07.00

În actualizarea sa zilnică, Statul Major al forțelor armate ucrainene a declarat că a reușit să doboare cu succes patru avioane, trei elicoptere și mai multe avioane fără pilot aparținând forțelor rusești în ultimele 24 de ore.

De asemenea, a precizat că a lansat lovituri zdrobitoare asupra bazelor și depozitelor de teren ale Rusiei pentru a întrerupe sistemul său de aprovizionare logistică pe teritoriul ucrainean. Acesta a adăugat că forțele rusești nu au mai făcut alte câștiguri și că se concentrează pe consolidarea și menținerea frontierelor ocupate anterior.

Declarația a precizat că infrastructura civilă – inclusiv facilitățile religioase – au fost cooptate de forțele rusești pentru a echipa poziții de tragere și pentru a desfășura arme și echipamente militare.

De asemenea, a afirmat că starea morală și psihologică a forțelor ruse a rămas la un nivel scăzut, citând refuzul soldaților ruși de a se supune comenzilor sau de a participa la luptă.

UPDATE 06.00

Procurorii ruși au emis avertismente către mai multe entități străine – prin apeluri, scrisori și vizite în persoană – inclusiv către Coca-Cola, McDonald’s, Procter & Gamble, IBM și Yum Brands, compania mamă a KFC și Pizza Hut. Autoritățile ruse, care se confruntă cu o potențială calamitate economică pe măsură ce sancțiunile occidentale se consolidează, au amenințat companiile străine care speră să se retragă din țară cu arestări și confiscări de bunuri, a relatat Wall Street Journal.

Ambasada SUA la Kiev a îndemnat din nou cetățenii americani să părăsească imediat Ucraina, deoarece atacurile continue ale Rusiei au făcut ca situația de securitate să devină violentă și imprevizibilă.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va furniza Ucrainei peste 500 de generatoare. Generatoarele vor furniza energie pentru serviciile esențiale, inclusiv pentru adăposturi și spitale. De asemenea, vor furniza suficientă energie pentru a alimenta 20.000 de locuințe. Acest anunț a fost făcut după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o cerere directă către Marea Britanie pentru generatoare.

UPDATE 05.00

Republica Cehă intenționează să ofere Ucrainei asistență militară suplimentară în valoare de cel puțin 31,5 milioane de dolari.

Gazprom a crescut drastic livrările de combustibil către Europa, lăsând în urmă furnizorii de GNL și Norvegia
Venitul zilnic al Gazpromului depășește 350 de milioane de dolari. În martie, după invadarea Ucrainei de către Rusia, Gazprom a mărit livrările de gaz către consumatorii europeni. Potrivit operatorilor GTS și UGS din țările UE (ENTSOG și GIE), exportul mediu zilnic din Rusia este de 379 de milioane de metri cubi pe zi, excluzând Turcia.

  • UE/ sancțiuni. Comitetul Reprezentanților Permanenți ai statelor membre UE va finaliza și aproba propuneri pentru un nou pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. Se presupune că importul de produse din oțel din Federația Rusă, exportul de bunuri de lux în Rusia și investițiile în proiecte petroliere vor intra sub interdicție.
  • NEGOCIERI. Negocierile dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei vor continua în format video. 10.30
  • SUA/CHINA. Asistentul președintelui Statelor Unite pentru Securitate Națională, Jake Sullivan și șeful biroului Comisiei Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez pentru Afaceri Externe, membrul Biroului Politic Yang Jiechi se va întâlni la Roma pentru a discuta despre situația din Ucraina.
  • Boris Johnson. Îngrijorări baltici. UK organizează un summit cu țările baltice și nordice pentru protejarea lor de atacurile rusești. Premierul UK va organiza un summit de două zile cu liderii țărilor nordice și baltice în discuții menite să le protejeze de atacurile Rusiei. Summitul va avea loc la Checkers luni și în Downing Street marți Cele 9 țări implicate sunt Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Suedia și Norvegia.
  • Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va organiza o ședință extraordinară pentru a discuta despre acțiunile Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Va ține un discurs și Zelenski.
  • RUSIA – Qatar/ Ministrul rus de externe Serghei Lavrov discuta cu viceprim-ministrul şi ministrul de externe al Qatarului, Mohammed Al Thani,
  • SUSPENDĂRI PRODUCȚII ÎN RUSIA. Avtovaz suspendă în Rusia linia de asamblare B0, de pe care pleacă Lada XRay, Largus, Renault Sandero și Logan . Nissan va suspenda producția la Sankt Petersburg timp de trei săptămâni din cauza întreruperilor în furnizarea de componente.
  • SCHOLZ. Cancelarul german Olaf Scholz va vizita în premieră Ankara. Discută de Ucraina
  • Rusia reia legăturile aeriene cu China și Indonezia , cu zboruri de trei ori pe săptămână către fiecare țară. Aeroflot va opera zboruri din Egipt și Sri Lanka pentru turiștii ruși. Majoritatea aeronavelor ruse nu mai au certificate de navigabilitate.
  • PREZIDENTIALE. Turkmenistanul va anunța oficial rezultatele alegerilor prezidențiale.

UPDATE 04.00

Primarul pro-Kremlin din Melitopol anunță difuzarea televiziunii ruse în oraș. Halyna Danylchenko spune că este „o mare lipsă de informații demne de încredere” motiv pentru care a decis să introducă difuzarea televiziunii de stat rusă în orașul ocupat. Anterior, primarul Melitopolului, Ivan Fedoriv, a fost răpit de forțele pro ruse care susțin că l-au arestat.

NOI SANCȚIUNI. Australia impune sancțiuni împotriva a 33 de oameni de afaceri din Federația Rusă și a familiilor acestora, potrivit presei locale. Lista sancțiunilor îi include pe Abramovici, Miller, Lebedev, Chemezov, Tokarev, Shuvalov și Kirill Dmitriev.

Ucraina folosește recunoașterea facială Clearview AI. Se pare că Ministerului Apărării i s-a acordat acces gratuit la sistemul start-up-ului din SUA, care va ajuta la identificarea persoanelor la punctele de control, a forțelor ruse și a decedaților, precum și la combaterea dezinformării.

MĂRCI GLOBALE CARE RĂMÂN ÎN RUSIA. Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei amintește de mărcile globale care, în ciuda boicotului general al Rusiei, continuă să desfășoare activități economice în țara agresoră.

  • Compania suedeză de cosmetice Oriflame spune că rămâne în Rusia pentru a-și sprijini personalul
  • Companie franceză specializată în vânzarea de mărfuri pentru construcția Leroy Merlin, nu intenționează să părăsească piața rusă, ci în schimb va crește volumul de aprovizionare și gama
  • Raiffeisen Bank continuă să opereze și pe teritoriul agresorului
  • Cei mai mari producători chinezi de smartphone-uri Huawei și Xiaomi au înjumătățit numărul de produse livrate în Rusia, dar continuă să opereze în Rusia.

JRS la Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei va continua să publice numele acelor companii care au rămas să-și construiască afacerea pe sânge.

AUTORITĂȚI ARESTATE DE RUȘI. Potrivit diverselor surse, rușii au arestat: 1) primarul orașului Melitopol Ivan Fedorov, 2) șeful Consiliului raional Melitopol Serghei Pryima, 3) organizatorul mitingurilor anti-ruse la Melitopol Olga Gaimusova, 4) primarul orașului vecin Dneprorudnoe Yevgeny Matveev și, de asemenea, 5) un adjunct al Consiliului Regional Zaporozhye, 6) o tătară din Crimeea Leyla Ibragimova.

UPDATE 03.00

UE a condamnat presupusa răpire a primarilor din două orașe ucrainene de către forțele rusești. Oficialii ucraineni au declarat duminică că bărbați înarmați l-au răpit pe Evhen Matveyev, primarul orașului Dnipro din sud-estul țării.

Aceasta a avut loc după ce imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat cum un bărbat care se presupune că ar fi Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol din apropiere, a fost scos vineri dintr-o clădire cu un sac pe cap.

Pe Twitter, Josep Borrell Fontelles, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a declarat: UE condamnă cu fermitate răpirea primarilor din Melitopol și Dniprorudne de către forțele armate ruse.

UPDATE 02.00

China spune nu vrea ca situația din Ucraina să scape de sub control, după ce Financial Times a dezvăluit că Rusia ar fi cerut Bejingului sprijin militar. Consilierul pentru securitate al lui Joe Biden, Jake Sullivan a averizat că și pentru China există consecințe dacă ajută Moscova. O întâlnire importantă între oficialii Chinei și SUA pe situația din Ucraina are loc astăzi la Roma.

Pe măsură ce prețul uman al agresiunii Rusiei începe să crească, poate dincolo de așteptările Moscovei și ale Beijingului, China trebuie să ia acum o decizie. Până în prezent, guvernul de la Beijing s-a referit în mod conștiincios la operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, semnalând înțelegere față de presupusele motive ale invaziei – presupusa încercuire a Rusiei de către Occident. Mass-media de stat chineză retransmite fără încetare dezinformarea rusă.

China poate juca un rol important în susținerea negocierilor pentru a pune capăt conflictului. Dar, cel puțin pentru moment, Beijingului ar trebui să i se spună că trebuie să ofere de la prietenii săi de la Moscova coridoare umanitare autentice, fără bombardamente și obstrucții, pentru mii de civili încercuiți și înfometați.

Un activist francez a intrat in vila fiicei lui Putin din Biarritz, a schimbat încuietorile și a declarat că vila este pregătită să accepte refugiați din regimul lui Putin, în primul rând refugiați ucraineni.

UPDATE 01.00

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podoliak a confirmat duminică că discuțiile cu Rusia vor avea loc luni prin legătură video. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk, a declarat că nouă din cele 14 coridoare umanitare declarate duminică au permis civililor să scape de lupte.

UPDATE 00.30

Zelenski, despre negocierile cu Rusia: În fiecare zi, reprezentanții delegațiilor noastre vorbesc în format video. Delegația noastră are o sarcină clară: să facă totul pentru ca ședința președinților să aibă loc. Este clar că acesta este un drum dificil, dar necesar. Și scopul nostru este ca Ucraina să obțină rezultatul dorit în această muncă complexă de negociere.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA condamnă atacul Rusiei asupra Centrului Internațional de Menținere a Păcii și Securității. Atacul a adus luptele aproape de granița poloneză și s-au soldat cu moartea a 35 de persoane.

Kadirov relatează că deputatul Dumei de Stat, Adam Delimkhanov, se află în Ucraina. În plus, șeful Republicii Cecene s-a adresat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski:

„Și acum un apel personal către Zelenski și gașca lui. Oriunde ai merge, oriunde te ascunzi, luptătorii noștri te vor depăși. Îi vor incinera cu napalm pe toți oamenii voștri, pe toți cei care au încălcat vreodată viețile populației civile din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

David Arakhamia a spus că negocierile cu Rusia vor avea loc mâine dimineață prin link video, începând la ora 10:30. Ucraina afirmă că până la 30 de rachete rusești au fost trase asupra unei baze de antrenament militar, în apropiere de granița cu Polonia, membră a NATO. Oficialii spun că cel puțin 35 de persoane au fost ucise și 134 rănite în atacul asupra bazei din Yavoriv. Baza este folosită pentru antrenamente cu instructori NATO, dar alianța a declarat că nu se afla personal acolo în acel moment

Jurnalistul american Brent Renaud a fost împușcat mortal în orașul Irpin, în afara Kievului, fiind primul reporter străin care a murit în acest conflict. Ucraina spune că 140.000 de civili au fost evacuați din unele locații de pe linia frontului, dar nu și din orașul înconjurat Mariupol. Se spune că locuitorii din Mariupol îndură temperaturi de îngheț, fără energie electrică și cu puțină apă și mâncare, în timp ce trupele rusești fac progrese în cucerirea orașului

Informații operaționale ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, începând cu ora 00:00:

În direcția Slobozhansky, inamicul încearcă să pună un punct pe frontierele realizate, regrupând trupe și încercând să reia operațiunile ofensive pe Harkov și Sumî.

În direcția Izium, inamicul a suferit pierderi în zona așezărilor Topolske, Shpakivka, Donețk și s-a retras.