• În urma atacurilor aeriene ruse asupra zonelor rezidențiale din Cernigău, 33 de persoane au fost ucise și 18 rănite.
  • Mariupol a rămas fără curent, apă și încălzire. Există probleme serioase cu comunicațiile mobile. De la începutul războiului, peste 200 de locuitori au fost răniți.
  • În Harkov, trei case au fost bombardate, trei persoane au fost ucise și două au fost rănite. Poliția clarifică numărul victimelor.

UPDATE 23.00

Fotografii din satelit ale aerodromurilor Baranovichi, Machulishchi și Shatalovo. Acestea sunt principalele aerodromuri de unde Federația Rusă efectuează atacuri aeriene asupra Ucrainei.

Clădiri avariate și mașini distruse, în urma bombardamentelor de joi date în orașul Izyum.

UPDATE 22.00

Şeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, le-a cerut partenerilor, într-o posatre pe Twitter, să nu amâne livrarea de avioane de luptă, necesare în Ucraina.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Piloții noștri sunt eroi, dar agresorul are un avantaj numeric”, a spus ministrul Kuleba.

Refugiații ucraineni vor avea dreptul de a trăi și de a lucra în UE timp de până la trei ani.

Turcia a livrat noi drone Bayraktar Ucrainei

Apelurile telefonice către Rusia au fost blocate în Ucraina, au declarat autoritățile ucrainene.

În Croația s-a turnat vopsea peste gardul ambasadei Rusiei. Incidentul a avut loc la Zagreb.

Potrivit secretarului de presă al misiunii diplomatice ruse, Matvey Sidorov, atacul a fost înregistrat de polițistul croat responsabil cu protecția misiunii diplomatice.

UPDATE 21.00

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat noi date despre victimele unui atac aerian de la Cernigău: 33 de persoane au recuperat deja cadavrele din dărâmături. Alți 18 au fost răniți, iar 33 de cadavre au fost recuperate de sub dărâmături.

UPDATE 20.49

Parașutiștii belaruși au primit ordin de trecere a graniței cu Ucraina, a transmis Statul Major al Ucrainei.

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a anunțat că Ucraina va primi 4.500 de lansatoare de grenade M-72 LAW și 7.500 de grenade de mână.

UPDATE 20.00

Director al Serviciului de Informatii Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat că Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse are dovezi că Ucraina dezvolta arme nucleare, iar Statele Unite știau despre asta și erau gata să ajute.

Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a reținut un trădător implicat în atacuri cu rachete asupra unui turn de televiziune din Kiev.

El a oferit inamicului informații despre război și a făcut campanie pentru bombardarea turnului de televiziune din Kiev, astfel încât să oprească difuzarea canalelor TV ucrainene. Ca urmare a bombardării turnului TV, cinci civili din Kiev au fost uciși.

UPDATE ORA 19.00

La ora 18:20, în urma atacurilor aeriene ruse asupra zonelor rezidențiale din Cernigău, 33 de persoane au fost ucise și 18 rănite, potrivit Vechiului Serviciu de Urgență.

Situația în orașele ucrainene:

  • În Energodar, două tancuri și două vehicule blindate de transport de trupe s-au apropiat de oraș. Ei încearcă să spargă apărarea și să spargă barierele inginerești pentru a avea acces la drumul care duce la CNE Zaporojie.
  • În Okhtyrka, două persoane au murit în urma unui atac aerian asupra CHP. O femeie a fost rănită. Ocupanții au tras și în gara. O parte din oraș a rămas fără lumină, căldură și apă
  • În Odesa, ocupanții au scufundat o navă civilă sub pavilion panamez, pe care au luat-o ostatică alaltăieri. Până acum, 6 membri ai echipajului au fost salvați și aduși la mal
  • În urma atacului aerian de la Cernihiv, 33 de persoane au murit și alte 18 au fost rănite. Din cauza bombardamentelor puternice, operațiunile de salvare au fost suspendate temporar
  • Mariupol a rămas fără curent, apă și încălzire. Există probleme serioase cu comunicațiile mobile. De la începutul războiului, peste 200 de locuitori au fost răniți
  • Ocupanții ruși au tras asupra Mangush în regiunea Donețk, o femeie a fost ucisă în Mayorsk în urma bombardamentelor, și Krasnohorivka a fost bombardată
  • În Harkov, trei case au fost bombardate, 3 persoane au fost ucise și 2 au fost rănite. Poliția clarifică numărul victimelor
  • În Kherson, ocupanții au început să mine orașul – a spus șeful Administrației Regionale de Stat din Herson, Gennady Laguta.

UPDATE 18.00

La ora 18:20, în urma atacurilor aeriene ruse asupra zonelor rezidențiale din Cernigău, 33 de persoane au fost ucise și 18 rănite, potrivit Vechiului Serviciu de Urgență. Harkiv acum. Trupele ruse au lovit populația civilă. Începând cu ora 18:00, 140 de persoane și 48 de persoane au fost implicate în căutarea, salvarea și stingerea incendiilor în districtul North Saltivka din Harkov. Echipamente SES.

Primarul Kievului Klitschko într-un interviu pentru Reuters, spune că nu se vor da bătuți.

Secretarul adjunct de stat al SUA susține că Washingtonul are dovezi ale utilizării de către Rusia a bombelor cu dispersie în Ucraina. Dacă Putin este gata să retragă trupele din Ucraina, SUA sunt gata să negocieze, a spus Nuland. Statele Unite nu au ridicat nivelul de securitate nucleară pentru a calma și detensiona situația. Statele Unite nu văd o disponibilitate din partea Chinei de a impune sancțiuni împotriva Rusiei, o condamnă pentru acțiuni în Ucraina, a spus Pentagonul.

Orașul Energodar, regiunea Zaporojie, care se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, este distrus chiar acum de artileriştii și rachetele ruși.

UPDATE 17.00

O coloană de invadatori pătrunde în Energodar. Incendiul face ravagii in apropierea centralei nucleare Zaporozhye.

Rusia consideră expulzarea a doi diplomați din Bulgaria drept o provocare și își rezervă dreptul de a riposta, a anunțat Ministerul rus de Externe.

Cereri Ucraina/ Începem să vorbim cu reprezentanții ruși. Problemele cheie de pe ordinea de zi:

  1. Încetarea imediată a focului
  2. Armistițiu
  3. Coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele/orașele distruse sau bombardate constant

UPDATE ORA 16.00

Ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, s-a adresat ucrainenilor. Teze principale:

  • De mai bine de 168 de ore, Ucraina respinge ocupanții ruși
  • Nimeni nu a crezut că vom rezista și vom supraviețui.
  • Fiecare își păstrează frontul, țara nu s-a oprit și se luptă
  • Armata noastră a distrus deja atât de mult echipament inamic încât ar fi posibil să înarmeze armatele mai multor țări.
  • Ocupatorii s-au temut de înfrângere și au început să comită crime împotriva umanității, bombardând spitale. Aceasta nu mai este o armată, aceștia sunt lași obișnuiți.
  • Acum avem toate motivele să avem încredere în noi și în cei din jurul nostru

Forțele speciale cecene sub conducerea comandantului Hussein Mezhidov continuă să dezvolte succese în operațiunile ofensive împotriva Banderei. Cu o singură apariție a luptătorilor noștri, naziștii în regimente întregi se grăbesc pe călcâie, dacă au timp, desigur. Hussein spune că un întreg batalion de naționaliști a fost învins, peste 2.500 de Bandera au fugit fără rezistență. Luptătorii noștri au capturat cea mai mare bază militară din Ucraina. În depozitele situate pe teritoriul său s-a găsit nu doar o cantitate imensă de arme, muniție, muniție, ci și vehicule blindate moderne: șapte tancuri, 12 vehicule blindate de transport de trupe, TIGERI și instalații de artilerie. Astfel de trofee au revenit luptătorilor ruși.

Ucraina a interzis exportul de gaze de pe teritoriul țării, inclusiv din depozitele subterane. Exportul de gaze din Ucraina este temporar interzis, a informat Ukrtransgaz.

UPDATE ORA 15.00

Ministrul rus al Apărării: Toți mercenarii occidentali care sosesc în Ucraina nu vor avea dreptul la statutul de prizonier de război.

Bucha este un alt oraș din regiunea Kiev a Ucrainei. Rusia a mai efectuat un alt bombardament asupra orașului.

Ministerul German al Economiei a spus că sancțiunile au tăiat complet piața financiară rusă, aceasta nu mai este lichidă.

O navă de transport a Estoniei s-a scufundat în largul Odesei după o explozie. Doi membri ai echipajului s-au salvat într-o barcă, patru sunt dați dispăruți. Nava de marfă uscată estonă Helt s-a scufundat în largul coastei Ucrainei. Există rapoarte că nava a lovit o mină.

UPDATE ORA 14.00

Apărarea aeriană ucraineană a doborât un avion rusesc în regiunea Odesa. A încercat să bombardeze o substație electrică într-un sat de lângă Zatoka, districtul Belgorod-Dnestrovsky. Martorii oculari spun că pilotul a reușit să se ejecteze și îl caută.

UE a semnat un memorandum cu Ucraina privind acordarea de asistență macrofinanciară în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Rusia ocupă clădirea administrației regionale Herson. Trupele ruse au preluat controlul asupra clădirii administrației regionale de stat Herson, la câteva ore după ce Moscova a susținut că orașul a căzut. Hennadiy Lahuta, guvernatorul regional, a declarat pe Facebook că cei care lucrează pentru administrația locală „nu au renunțat la îndatoririle noastre”.

El a adăugat: „Personalul operațional regional, pe care îl conduc, continuă să lucreze și să abordeze probleme stringente pentru a ajuta rezidenții din regiune. Așteptăm ajutor umanitar”. Domnul Lahuta și-a încheiat mesajul cu: „Vă rog să nu credeți în falsuri și să nu intrați în panică”.

UPDATE ORA 13.00

O delegație ucraineană călătorește cu elicopterul pentru a se întâlni cu omologii ruși pentru a doua rundă de discuții, a declarat Reuters, citat de un consilier prezidențial ucrainean.

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia vor începe în câteva ore, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak într-o postare online.

Anterior, agenția de știri de stat din Bela l-a citat pe negociatorul șef rus Vladimir Medinsky spunând că a doua rundă de discuții va începe în Belarus la 1200 GMT.

Un convoi uriaș de camioane rusești se deplasează din Ucraina. În vecinătatea lui Mozyr, coloana s-a întors spre Khoiniki.

Cel mai recent bilanț arată că 9.000 de soldați ruși au fost uciși până acum în conflict. Acest număr a fost citat anterior de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Între timp, Ucraina spune că alte pierderi ale Rusiei includ:

  • 217 tancuri
  • 90 sisteme de artilerie
  • 30 de avioane
  • 31 de elicoptere
  • 374 de vehicule

Marele Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Trecem acum de la modul de apărare la modul de contraofensivă.

Un grup de chinezi care încercau să treacă în Rusia a fost atacat, a declarat Ministerul rus al Apărării. Potrivit departamentului, au s-a tras asupra lor de către „naziști”. Două persoane au fost grav rănite. Au loc explozii în Cernigău.

UPDATE ORA 12:00

Consilierul lui Zelenski, Arestovich, a spus că, lângă Harkov, ocupanții ruși au suferit pierderi catastrofale, iar ofensiva a încetinit. „Aproximativ 3.500 de ocupanți ruși au fost uciși ieri. În total, pentru o săptămână – 9 mii”.

Regiunea Kiev, cartierul Fastiv, grav afectată de bombardamente.

Comitetul de aplicare a legii a Radei Supreme a votat pentru întărirea responsabilității pentru jaf și, de asemenea, a permis folosirea armelor de către populația civilă în timpul legii marțiale. Acest lucru a fost declarat de primul vicepreședinte al comitetului, deputatul poporului Andrei Osadchuk.

Comitetul de aplicare a legii al Radei Supreme a Ucrainei tocmai a votat în unanimitate pentru o creștere semnificativă a răspunderii penale pentru jaf și a ridicat toate restricțiile privind utilizarea armelor de foc de către populația civilă”, a spus el.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat că tâlharii vor fi neutralizați fără avertisment în temeiul legii marțiale.

Comitetul Radei Supreme a ridicat restricțiile privind utilizarea armelor de foc de către populația civilă.

Acesta a mai adăugat că dialogul Rusiei cu Occidentul trebuie să se bazeze pe respect reciproc, a acuzat NATO că încearcă să-și mențină supremația și a spus că, deși Rusia are multă bunăvoință, nu poate lăsa pe nimeni să-și submineze interesele.

El a spus că nu are nicio îndoială că va fi găsită o soluție la criza din Ucraina, iar o nouă rundă de discuții este pe cale să înceapă între oficialii ucraineni și ruși..

Lavrov este de părere că unii lideri străini se pregătesc de război împotriva Rusiei. În consecință, Moscova va continua operațiunea militară în Ucraina până la „sfârșit”. Lavrov a mai spus că Rusia nu are gânduri de război nuclear, potrivit unui raport Reuters.

Steagul Ucrainei tocmai a fost arborat peste orașul Bucha: „Steagul nostru s-a întors”.

Primarul Vitali Klitschko: Situația din capitala Ucrainei Kiev este „dificilă, dar sub control”.

În centrul Kievului, în jurul lui Maidan Nezalezhnosti, au fost instalați arici antitanc.

Peskov: Zvonurile despre legea marțială sunt o prostie; Ucraina amână negocierile.

Kremlin: „Putin va avea astăzi o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate. Și poate că va vorbi despre acest subiect”. Kremlinul a comentat pierderile anunțate de Ministerul Apărării în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina și speră că delegația ucraineană va ajunge astăzi la locul negocierilor cu partea rusă. Moscova este de părere că ei târăgănează procesul și „evident că nu se grăbesc”.

Kremlinul a condamnat decizia de a scoate rușii de la Jocurile Paralimpice. Peskov a numit situația monstruoasă și o rușine pentru Comitetul Paralimpic.

UPDATE ORA 11.00

Occidentul are nevoie de subiectul unui nuclear sau al celui de-al treilea război mondial pentru a sprijini rusofobia”, a mai spus Lavrov.

Lavrov a spus că livrările europene de arme către Kiev vor duce la pierderi și mai mari în Ucraina. Acesta și-a exprimat condoleanțe pentru moartea civililor din Ucraina. „Este rău că oamenii mor acum, dar mii de oameni au murit în 8 ani de conflict în Donbass”.

Oamenii care locuiesc acolo trebuie să decidă asupra viitorului Ucrainei. Orice viață umană este neprețuită, dar, din păcate, orice acțiune militară implică victime. Moscova nu justifică nicio acţiune care să ducă la moartea civililor”, a mai declarat acesta.

Ursula von der Leyen a spus că aderarea la UE a Ucrainei va avea loc atunci când războiul se va încheia.

Lavrov spune că străinii nu pot părăsi Ucraina, dar și că nu există trupe rusești în Harkov. „Există informații despre provocări pregătite de ucraineni, inclusiv la Mariupol. Nu există nicio îndoială că delegația ucraineană la discuții primește semnale de la Washington. Statele Unite au subjugat Europa, așa cum au făcut cândva Napoleon sau Hitler. Negocierile dintre reprezentanții Federației Ruse și Ucrainei vor avea loc astăzi.”, a spus acesta.

Orașul Herson a fost grav afectat de explozii.

Aprovizionarea cu muniție continuă.

Explozii puternice au avut loc în Borodyanka.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un alt discurs adresat poporului, a spus că rezistența de care au dat dovadă ucrainenii a forțat Rusia să schimbe tactica.

Atacul cu rachete și bombă ale Rusiei asupra orașelor ucrainene este o recunoaștere că nu au putut face nimic semnificativ pe solul nostru. Toate liniile noastre de apărare au fost păstrate. Inamicul nu are succes în niciuna dintre direcțiile strategice. Sunt suprimate sau condamnat”, a spus Zelensky.

Vom restaura fiecare casă, fiecare stradă, fiecare oraș. Și îi spunem Rusiei: învață cuvântul reparațiilor și despăgubirilor. Ne vei despăgubi pentru tot ce ai făcut împotriva statului nostru, împotriva fiecărui ucrainean, în întregime„, a continuat el.

Nu există o astfel de armă pe care să nu o folosiți împotriva noastră, împotriva cetățenilor liberi ai Ucrainei. Și acum ieșiți și le spuneți propagandenților voștri că veți trimite așa-zise convoai umanitare în Ucraina. Amintiți-vă, atei, când milioane de oameni de oameni blestemă, nu ai cu ce să te salvezi„, a adăugat președintele ucrainean.

El a menționat că 16 mii de străini s-au înscris în legiunea străină, a cărei creare a anunțat-o mai devreme, iar primii dintre ei încep deja să sosească.

UPDATE ORA 10.00

Un convoi de blindate rusesti a fost complet distrus in Bucha, Kiev.

Pompierii se luptă cu flăcările izbucnite după bombardentele de la Chernihiv. Aici există depozite de petrol.

UPDATE ORA 09.00

Chudinov pe teritoriul SE „Kombinat Aystra” în timpul bombardării, un proiectil a lovit depozitul de petrol, rezultând un incendiu în grupul de rezervoare cu o capacitate totală de 5 mii de metri cubi. combustibil diesel. Informațiile despre victime și răniți sunt clarificate. SES a implicat 25 de persoane și 9 unități. tehnici.

UPDATE ORA 08.00

La Cernihiv, la aproximativ 8:10, rușii au tras într-un depozit de petrol. Grupul de tancuri a luat foc, 6 rezervoare cu combustibil pe 5 mii de metri cubi ard toată lumea, relatează „Public”, cu referire la purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență din zonă Irina Shchukina. La locul incendiului lucrează 9 echipamente și 25 de persoane.

O clădire a facultății militare a Universității de Stat Sumi din orașul Sumy, din nord-estul Ucrainei, a fost bombardată în această dimineață de forțele ruse, a informat șeful Administrației Militare Regionale Sumi, Dmytro Jivytsky.

Orașul ucrainean Izyum (regiunea Harkiv) a fost lovit de bombardamente, ucigând cel puțin opt civili, potrivit viceprimarului Volodymyr Matsokin. Atacul a lovit un bloc de apartamente și o casă privată, a declarat viceprimarul orașului, Volodymyr Matsokin.

UPDATE 06:52

Orașul ucrainean Izyum – regiunea Harkiv – a fost lovit de bombardamente. Opt persoane au murit în urma atacurilor ruse, potrivit viceprimarului Volodimir Matsokin. Atacul a lovit un bloc de apartamente și o casă privată, a declarat viceprimarul orașului, Volodimir Matsokin.

Consecințele unui atac aerian nocturn asupra Izyum din regiunea Harkov.

UPDATE 02:12

Raid aerian la Kiev.

UPDATE 01:52

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat cu privire la situația de la nivelul orașului următoarele:

Avem o situație foarte acută cu medicamentele, au mai rămas câteva zile de medicamente pentru hemodializă. Despre mâncare: Situația este mai bună, pot fi suficiente pentru aproape o săptămână. Despre jaf: Am organizat echipe voluntare care patrulează orașul și păzesc abatoarele”, a transmis primarul Melitopolului, Ivan Fedorov.

La Kiev, au avut loc două explozii puternice în centrul orașului.

UPDATE 01:35

Petiția adresată NATO de a închide spațiul aerian deasupra Ucrainei a primit numărul necesar de voturi – peste 1 milion de semnături.

UPDATE 00.26

Marina Fenina, angajat al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, a murit în timpul bombardării Harkovului, a declarat Secretariatul OSCE din Viena.

Totodată, Banca Mondială și-a oprit toate programele în Rusia și Belarus, a informat Reuters

Între timp, în Ucraina, primarul orașului Mariupol a transmis un nou raport. Acesta a spus că miercuri a fost cea mai grea și mai brutală zi din toate cele șapte zile de război.

Rusii au vrut să omoare pe toată lumea, au tras în case și au lăsat orașul fără lumină, apă și căldură”, a spus primarul.

În Piața Sfântul Petru din Vatican, o mulțime de tineri participă la o adunare în cadrul căreia se roagă pentru pacea din Ucraina.