SUMAR

  • Ucraina afirmă că până la 30 de rachete rusești au fost lansate asupra unei baze de antrenament militar, în apropiere de granița cu Polonia, membră a NATO
  • Oficialii spun că cel puțin 35 de persoane au fost ucise și 134 rănite în atacul asupra bazei din Yavoriv
  • Baza este folosită pentru antrenamente cu instructori NATO, dar alianța a declarat că nu se afla personal acolo în acel moment
  • Jurnalistul american Brent Renaud a fost împușcat mortal în orașul Irpin, în afara Kievului, fiind primul reporter străin care a murit în acest conflict
  • Ucraina spune că 140.000 de civili au fost evacuați din unele locații de pe linia frontului, dar nu și din orașul înconjurat Mariupol
  • Se spune că locuitorii din Mariupol îndură temperaturi de îngheț, fără energie electrică și cu puțină apă și mâncare, în timp ce trupele rusești fac progrese în cucerirea orașului.

UPDATE 23.00

Și Bahamas s-au alăturat sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Țara va opri toate tranzacțiile cu companiile și oamenii de afaceri care se află pe lista de sancțiuni. Acest lucru este precizat pe site-ul Băncii Centrale a statului.

Peste 5.550 de persoane au fost evacuate din orașele din prima linie, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk îin această seară. Aceștia au fost evacuați prin nouă coridoare umanitare, iar 3.950 au fost evacuați din regiunea Kiev.

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz va efectua luni prima sa vizită oficială în Turcia. Pe lângă problemele relațiilor bilaterale, se va pune problema Ucrainei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

UPDATE 22.00

Coridoarele din cinci localități nu au funcționat astăzi

  • Mariupol – orașul a fost bombardat toată ziua, iar marfa umanitară a rămas blocată în Berdiansk.
  • În regiunea Lugansk – orașele Popasnaya, Shchastya și satul Gorskoe, evacuarea a eșuat și din cauza bombardamentelor.
  • Orașul Pologi, regiunea Zaporojie – coridorul a fost blocat de bombardamente.

Potrivit oficialilor americani, Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru a sprijini invadarea Ucrainei, ​conform oficialilor americani, stârnind îngrijorarea la Casa Albă că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara. Oficialii americani au declarat pentru Financial Times că Rusia a cerut echipament militar și altă asistență de la începutul invaziei. Ei au refuzat să ofere detalii despre ceea ce a cerut Rusia.

O altă persoană familiarizată cu situația a spus că SUA se pregătește să-și avertizeze aliații, pe fondul unor indicii că China s-ar putea pregăti să ajute Rusia. Alți oficiali americani au spus că există semne că Rusia rămâne fără anumite tipuri de armament, deoarece războiul din Ucraina se întinde până la a treia săptămână. Casa Albă nu a comentat. Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la o solicitare de comentariu.
Dezvăluirea vine în timp ce Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al SUA, se îndreaptă luni la Roma pentru discuții cu Yang Jiechi, cel mai înalt oficial al politicii externe a Chinei.

UPDATE ORA 21.00

Adresa primarului Kievului Vitaly Klitschko, teze principale:

  • Kievul continuă să trăiască sub legea marțială și să se pregătească pentru apărarea orașului.
  • A avut loc o ședință a Consiliului orașului Kiev, am mărit fondul de rezervă al capitalului la 1 miliard 300 de milioane de grivne
  • Vom acorda despăgubiri întreprinderilor de transport ale capitalei, în primul rând – metroul care funcționează în regim de adăpost și celor care scot oameni din locurile în care au loc lupte.
  • Sediul umanitar funcționează
  • Strângeți fonduri pentru achiziționarea de echipamente pentru luptătorii SRS și alți apărători
  • Toate utilitățile funcționează.

UPDATE 20.00

Rezumatul Statului Major ucrainean:

  • Rusia se pregătește pentru un atac asupra Krivoy Rog
  • Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și-a publicat rezumatul de seară. Iată principalul lucru de acolo:
  • Încă de la începutul zilei în sud, Rusia și-a concentrat principalele eforturi pe o descoperire în direcția lui Krivoy Rog și pe capturarea lui Nikolaev.
  • Încercările de capturare a lui Mariupol continuă
  • În direcția est (din Donețk), rușii continuă să acumuleze rezerve pentru un atac asupra Vuhledar. De asemenea, Statul Major raportează că fac lovituri de artilerie în zonele rezidențiale ale orașului.
  • Grupul naval rusesc din largul coastei Ucrainei rămâne pe deplin operațional.

Luni, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și oficiali ai Consiliului de Securitate Națională și ai Departamentului de Stat vor fi la Roma. Sullivan se va întâlni cu membrul Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez și directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe Yang Jiechi, ca parte a eforturilor noastre continue de a menține linii deschise de comunicare între Statele Unite și Republica Populară Chineză (RPC).

Jake Sullivan, consilierul pe securitate nationala al lui Joe Biden, urmează să se întâlnească mâine cu diplomatul de rang inant al Chinei Yang Jiechi la Roma, si se se așteaptă ca invadarea Ucrainei de către Rusia să fie un subiect important.

UPDATE 19.00

Poporul Ucrainei se opune cu curaj și hotărâre invaziei, dar zilele următoare vor exacerba probabil situația”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru ziarul german Welt am Sonntag.

Convoiul umanitar încă nu poate ajunge la Mariupol, a declarat vicepremierul Ucrainei. Peste 140.000 de civili au fost evacuați din zonele de conflict din Ucraina, a declarat pentru televiziunea națională vicepremierul țării, Irina Vereșciuk. Aceasta a inclus câteva mii de persoane evacuate astăzi din orașele din regiunea Kiev, a adăugat ea.

UPDATE 18:00

Aproximativ 2,7 milioane de refugiați ucraineni au părăsit pana acum Ucraina, sustine ONU.

„Războiul nu este doar o opoziție militară pe pământul ucrainean. Este, de asemenea, o bătălie acerbă în spațiul informațional. vreau să mulțumesc @Meta și alte platforme care au o poziție activă care îi ajută și stau cot la cot cu ucrainenii”, a spus Zelenski.

„În Severodonețk, Rubijne și Popasna, zeci de case sunt în flăcări, sunt victime, salvatorii lucrează non-stop”, a declarat Gaidai, șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk.

Bombardamentele de la Mariupol continuă.

Diplomele de la universitățile rusești (AACSB, BGA, AMBA, EFMD) nu mai sunt recunoscute de lume.

Peste 2.100 de locuitori din Mariupol au fost uciși de la începutul ofensivei, spune primăria.

CNE Chornobîl a fost reaprovizionată cu energie electrică, relatează Energoatom.

Oameni aleatori au fost reținuți astăzi la Nijni Novgorod. Mulți dintre ei nu înțeleg motivul reținerii. Unuia dintre deținuți i s-a spus de un polițist: „Cu cât sunt mai mulți deținuți, cu atât mai bine”. 28 de persoane au fost reținute astăzi la Nijni Novgorod.

UPDATE 17:00

Forțele Armate Ruse au intrat în orașul Izium din regiunea Harkov.

Coloana invadatorilor intră în Sadovsk, Herson.

Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Sullivan, a vorbit despre consecințele ce vor trebui să fie suportate de armata rusă care a omorât un jurnalist american: „Da, este teribil și șocant. Tocmai am aflat despre asta când am venit la emisiune. Voi discuta despre asta cu colegii mei, vom discuta despre asta cu partea ucraineană, pentru a stabili cum s-a întâmplat acest lucru, iar, apoi, vom calcula și aplica sancțiuni grave”.

Din conversația SBU interceptată, devine clar că unitățile au plecat într-o călătorie de afaceri în Cecenia și au ajuns în războiul din Ucraina.

SBU a reținut informatori inamici la Harkov, Odesa și Severodonețk.

În regiunea Donețk, fabrica de cocs Avdeevka este în flăcări.

În Moscova, aproximativ 300 de persoane au fost reținute la un miting împotriva războiului

Exploziile continuă la Harkov.

Evacuarea din Irpen se face pe la podul Romanovsky.

Televiziunea cecenă confirmă că Ramzan Kadyrov este acum unul dintre ocupanții Rusiei în Ucraina. Acesta se află la doar câteva mile în afara Kievului.

Casa Albă intenționează să afle toate împrejurările morții jurnalistului înainte de a decide o reacție. Primarul Irpenului, Alksandr Markushin, a spus că, din cauza ostilităților, jurnaliştii nu vor avea voie să intre în oraș.

La Melitopol, invadatorii ruși l-au răpit pe șeful consiliului raional, Serghei Pryima.

NATO va răspunde „cu toată forța” dacă Rusia va trage pe teritoriul său, avertizează SUA. „Dacă există un atac militar asupra teritoriului NATO, acesta ar duce la invocarea articolului 5, iar noi vom folosi întreaga forță a alianței NATO pentru a răspunde la acesta”, a spus Jake Sullivan pentru CBS.

Zelenski a vizitat soldații ucraineni răniți, în spital. Șeful statului a acordat ordine și medalii militare pentru curaj și pentru dăruire. De asemenea, a onorat personalul spitalului pentru munca exemplară în condiții dificile.

UPDATE 16:00

În Harkov, o clădire rezidențială a fost distrusă. Femeile și copiii s-au ascuns de bombardamentele rusești.

Vitaly Kim relatează că, în Nikolaev, invadatorii au lovit școala.

„Orașul care poartă numele Sfintei Fecioare Maria, Mariupol, a devenit un oraș martir al războiului sfâșietor care epuizează Ucraina. Înaintea barbariei uciderii copiilor, a civililor inocenți și lipsiți de apărare, nu pot exista argumente strategice convingătoare. : această agresiune armată inacceptabilă trebuie oprită înainte de a transforma orașele în cimitire”, a spus Papa Francisc.

Al treilea jurnalist american care era pe front, Jane Ferguson, un reporter pentru PBS Newshour, care se afla în apropiere când Renaud a fost ucis, a scris pe Twitter: „Tocmai am părăsit locul de lângă Irpin, unde cadavrul jurnalistului american Brent Renaud zăcea sub o pătură. Medicii ucraineni nu au putut face nimic pentru a-l ajuta”.

Serviciile secrete ucrainene raportează că Rusia recrutează activ mercenari în Siria.

Serviciul Anticorupție din Kazahstan l-a reținut pe nepotul lui Nazarbayev, omul de afaceri Kairat Satybaldyuly, în cazul deturării de fonduri de la Kazakhtelecom.

Un incendiu a fost raportat la Nikolaev.

În Herson, a fost văzută o coloană de tancuri rusești.

În data de 13.03.22, 16:06, peste 649 de persoane au fost deja reținute în 35 de orașe. Totalul (din 24 februarie): 14.633 de rețineri.

UPDATE 15:00

Statele Unite au semnalat Beijingului că se vor confrunta cu consecințe foarte grave în cazul în care China încearcă să ajute Rusia să compenseze pierderile din sancțiunile occidentale, a spus Casa Albă.

New York Times spune că jurnalistul ucis nu mai lucra pentru publicație de mai mulți ani și a folosit legitimația pe care o avea de când era angajat.

Un alt jurnalist a fost rănit și a fost transportat la spital. „Treceam primul pod în Irpin. Mergeam să filmăm alți refugiați în timp ce părăseau Irpinul. Cineva s-a oferit să ne ia cu mașina către celălalt pod. Am trecut pe la punctul de verificare și, în acel moment, au început să ne împuște. Soferul s-a întors, însă ei au continuat să tragă spre mine si spre prietenul meu Brent Renaud. A fost împușcat și a rămas în urmă”.

UPDATE 14:00

Un jurnalist american de la New York Times a fost ucis de armata rusă, conform Poliției din Kiev. Un al doilea jurnalist este rănit.

Ora 14:30: peste 381 de persoane au fost deja reținute în 28 de orașe, totalul fiind de 14.363.

Invadatorii au folosit bombe cu fosfor în Popasna.

Salvatorii continuă să demonteze structurile administrației regionale avariate în urma atacului aerian și să elibereze străzile din apropiere, transmite Direcția Principală a Ministerului pentru Situații de Urgență din Harkov.

Zelenski: „Sunt recunoscător tuturor. Tuturor celor care nu renunță, cine protestează, cine le demonstrează invadatorilor că Ucraina este țara noastră, Herson, Melitopol, Berdyansk și alte orașe. Ucraina va câștiga!

„Țările occidentale au înghețat aproximativ jumătate/aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur și de schimb valutar ale Rusiei”, a declarat ministrul rus de Finanțe Siluanov

În data de 13.03.22 14:06, peste 282 de persoane au fost deja reținute în 25 de orașe, totalul ajungând la 14.247.

O dronă tactică rusă a fost doborâtă deasupra regiunii Vinița.

Un alt ajutor militar de 31,5 milioane de dolari (24,16 milioane de lire sterline) va fi trimis din Republica Cehă în Ucraina, a declarat duminică ministrul ceh al apărării.

UPDATE 13:00

„Astăzi, sarcina cheie este Mariupol. Coloana noastră este la 2 ore de Mariupol, la doar 70 km”, a spus Zelenski. El a mai adăugat că aproape 125.000 de persoane au fost deja evacuate pe teritoriul sigur prin coridoare umanitare.

În Krasnodar, cel puțin 5 persoane au fost deja reținute la un miting împotriva războiului.

Pe străzile din Energodar, Ucraina, forțele de securitate ruse chestionează masiv oamenii și caută mașini.

Câțiva soldați ruși au fost capturați în orașul Mariupol.

Utilizarea de către Rusia a armelor chimice în Ucraina ar putea forța NATO să-și reconsidere decizia de a nu interveni în conflictul militar, a spus președintele polonez Andrzej Duda.

Ministrul turc de externe susține că, în timpul unei conversații telefonice cu Erdogan, Putin a spus că nu este împotriva întâlnirii cu Zelenski.

O locație și un cadru pentru discuții sunt în curs de finalizare pentru negocierile cu Rusia, a declarat consilierul prezidențial și negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak.

Ucraina lucrează cu Israelul și cu Turcia ca potențiali mediatori în discuțiile de pace. „Când se va rezolva, va avea loc o întâlnire. Cred că nu va dura mult până ajungem acolo”, a declarat el pentru televiziunea națională, potrivit Reuters.

Ministrul de externe al Turciei a spus că speră să se facă progrese în evacuarea turcilor blocați într-o moschee din Mariupol Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că moscheea a fost bombardată, iar acolo s-au refugiat peste 80 de adulți și de copii.

UPDATE 12:00

Un autobuz care transporta aproximativ 50 de ucraineni s-a răsturnat în Italia. O persoană a fost ucisă, conform Reuters.

Un miting în masă împotriva ocupației ruse are loc la Herson: „Kherson este Ucraina”.

O bombă a fost scoasă dintr-o clădire din Cernigău.

Ca urmare a bombardării bazei Lavoriv, ​​35 de persoane au murit și 134 au fost rănite, a declarat Kozytskyi, șeful OVA.

Numărul oficial al persoanelor ucise în atacul aerian din Lvov a ajuns la 35.

9 persoane au fost ucise la Nikolaev, lângă Odesa, în bombardamente.

Mănăstirea Lavra Svyatogorsk, din regiunea Donețk, a fost bombardată.

Începând cu 13.03.22, la ora 12:00, cel puțin 122 de persoane au fost reținute pentru proteste în 13 orașe.

UPDATE 11:00

Bombardamentele din regiunea Harkov au efecte devastatoare.

Gruparea de hackeri Squad303 a trimis către 6,3 milioane de telefoane mobile rusești mesajul „Kremlinul minte!”. Mesajul a fost trimis prin SMS în limba rusă.

Detenție în Ekaterinburg. Poliția le cere jurnaliștilor „să nu interfereze în munca polițiștilor”.

La Mariupol, au murit 1.582 de civili.

Ocupanții au părăsit Skadovsk (regiunea Herson), situația din oraș este sub control”, a spus primarul orașului, Alexander Yakovlev.

UPDATE 10:00

30 de rachete de croazieră au fost trase asupra poligonului Yavorsky de la avioane din zona Mării Negre.

În Melitopol, invadatorii încearcă să interzică mitingurile și să impună o oprire.

Ministerul britanic al Apărării a raportat că invadatorii vor încerca să ocolească Nikolaev pentru a ataca Odesa. Potrivit informațiilor, rușii încearcă să izoleze Forțele Armate ale Ucrainei în est de Harkov și Mariupol.

️Invadatorii continuă să tragă în clădirile rezidențiale din Mariupol și să omoare civili.

Armata se conectează la sateliții Starlink ai lui Elon Musk.

Ca urmare a bombardării terenului de antrenament din regiunea Lviv, 9 persoane au fost ucise, 57 au fost rănite.

Rachete rusești zboară spre Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Prizonieri ruși spun că vor să meargă acasă și că nu au nevoie de acest război.

Șeful Administrației Regionale de Stat, Zaporizhzhya, a spus că primarul orașului Dniprorudnîi a fost răpit.

Noaptea, invadatorii au lovit o clădire cu mai multe etaje din Cernihiv.

UPDATE 09:00

În Bashtanka, regiunea Mykolaiv, salvatorii au scos oamenii de sub dărâmăturile clădirilor prăbușite.

Au fost trase opt rachete către Centrul Internaţional pentru Pace şi Securitate, în Liov.

UPDATE 06:00.

Atacuri aeriene ale trupelor rusești au lovit o bază militară lângă Lvov.

Atacuri aeriene ale trupelor rusești au lovit Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securității (IPSC) din apropierea orașului Lvov, situat în nord-vestul țării, duminică dimineața devreme, potrivit biroului de presă al guvernului regional din Lvov.

IPSC este o bază militară uriașă care include un centru de pregătire a soldaților, preponderent pentru misiuni de menținere a păcii.

Potrivit datelor preliminare, Rusia a tras opt rachete în apropiere de Lvov, a precizat guvernul regional. Oficialii verifică dacă există victime.

UPDATE 05:00

Explozii multiple în apropiere de Lvov

Mai multe explozii au fost auzite cu puțin timp înainte de ora locală 6 dimineața, duminică, la periferia orașului Lvov din nord-vestul țării, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia.

Exploziile au fost auzite de o echipă CNN aflată la fața locului.

UPDATE 04:00. Sute de avioane rusești riscă să fie reținute în urma deciziei autorităților din Bermude

Din 13 martie, multe avioane ale companiilor aeriene ruse;ti se pot confrunta cu reținerea în străinătate, avertizează Asociația Tour Operatorilor din Rusia (ATOR).

Autoritățile aviatice din Bermude vor anula certificatele de zbor ale tuturor aeronavelor din flota companiilor aeriene ruse care sunt înregistrate în Bermuda – de la 23.59 pe 12 martie.

Aceasta înseamnă că astfel de aeronave rusești, care se află în aeroporturi străine după această dată, ar putea să nu aibă voie să zboare în Rusia”, a declarat ATOR.

Un număr de 745 de aeronave ale transportatorilor ruși sunt înregistrate în Bermude, potrivit agenției de consultanță IBA. Ministerul Transporturilor din Rusia a raportat că în țară erau operate 1.367 de aeronave.

UPDATE 03:00. Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol

Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol, aflat sub control militar rusesc, după ce primarul ales a fost răpit vineri, potrivit administrației regionale Zaporojie.

Sâmbătă, administrația regională din Zaporojie a instalat un nou primar, Galina Danilchenko, fost membru al consiliului municipal.

În declarația sa televizată, care a fost postată de administrația regională pe Telegram, Danilchenko a declarat că „principala sa sarcină este de a lua toate măsurile necesare pentru ca orașul să revină la normalitate„.

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei, care se află între orașul Mariupol, aflat sub asediu, și orașul Herson, ocupat acum de Rusia. Forțele rusești au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei, dar de atunci orașul a cunoscut proteste sporadice.

Vineri, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost văzut pe o înregistrare video în timp ce era scos dintr-o clădire guvernamentală din oraș de către bărbați înarmați. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Lugansk, susținut de Rusia, a spus că Fedorov a comis infracțiuni de terorism și că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Lugansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la o comunitate criminală.

Reținerea lui Fedorov de către oamenii înarmați este primul caz cunoscut de reținere a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești sau susținute de acestea, de la începutul invaziei.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a cerut eliberarea imediată a acestuia, afirmând că este vorba despre o „crimă împotriva democrației” și că Rusia a „trecut la o nouă etapă de teroare” în invazia sa, „încercând să elimine fizic reprezentanții autorităților locale legitime ucrainene”.

UPDATE 01:00

Oficialii ucraineni au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) – organismul de supraveghere nucleară al ONU – că Rusia plănuiește să preia controlul „deplin și permanent” al centralei nucleare Zaporijjea – o acuzație pe care Rusia a negat-o.

Forțele rusești au preluat săptămâna trecută controlul asupra centralei – cea mai mare de acest tip din Europa – după un atac care a declanșat un incendiu în apropierea unuia dintre cele șase reactoare ale sale și care a atras condamnarea mai multor lideri mondiali ca fiind nechibzuită și iresponsabilă.

De atunci, aproximativ 400 de soldați ruși „sunt prezenți cu normă întreagă la fața locului”, iar centrala rămâne sub controlul comandantului forțelor militare ruse, după cum a scris Petro Kotin, președintele operatorului centralei nucleare ucrainene Energoatom, într-o scrisoare adresată ONU.

Eforturile de reparare a liniilor electrice avariate la centrala nucleară de la Cernobîl erau, de asemenea, în curs de desfășurare.

Trupele rusești se profilează în apropierea Kievului: Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află în prezent la aproximativ 15,5 mile de centrul capitalei ucrainene, a declarat sâmbătă ministerul britanic al Apărării, potrivit CNN.

Distrugeri semnificative observate în orașe și localități: În Mariupol, imaginile din satelit au arătat pagube și incendii în clădiri de apartamente și benzinării. Un coordonator de urgență al organizației „Medici fără Frontiere” a declarat pentru CNN că orașul se află acum în „faza de dezastru”.

În Makariv, un sat aflat la 50 de kilometri vest de Kiev, atacurile aeriene rusești au lovit complexe de apartamente, școli și o unitate medicală.