• Președintele ucrainean a adus în atenție că Ucraina se pregătește să îi primească în această săptămână, la Kiev, pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și pe președintele Diplomației Europene Josep Borrell.
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că va furniza mii de doze de medicamente antiretrovirale vitale Ucrainei, pentru a acoperi nevoile pacienților cu HIV în următoarele 12 luni.
  • Ambasadorii UE vor analiza planurile pentru un al cincilea pachet de sancțiuni, care include interzicerea importurilor de cărbune rusesc și împiedicarea majorității navelor deținute sau operate de ruși de a folosi porturile UE.

UPDATE 23:00

Ucraina ar putea primi despăgubiri din partea Federației Ruse la sfârșitul verii. Ministrul ucrainean al justiției, Denys Malyuska, a declarat acest lucru în cadrul emisiunii maratonului național. „Fondurile rusești se află în conturi occidentale ale UE sau ale Elveției, așa că puțin depinde de voința noastră. În cele mai optimiste scenarii, dacă Rusia oripilează lumea cu crimele sale indescriptibile în același ritm și vedem disponibilitatea Occidentului de a răspunde în mod adecvat, atunci scenariul optimist este sfârșitul verii”, a declarat oficialul.

Situația în Nikolaev astăzi, 6 aprilie, este calmă, dar există lupte grele de-a lungul liniei frontului. Șeful administrației militare regionale din Nikolaev, Vitaliy Kim, a declarat acest lucru în cadrul unui telejurnal de informare. Kim a negat informațiile potrivit cărora Nikolaev ar putea fi înconjurat.

„Există lupte grele de-a lungul liniei frontului, situația din oraș este astăzi calmă. Nu au avut loc bombardamente, deși încă nu este seară. Poate că verifică situația și tensiunea din oraș, poate că vor să își acopere acțiunile. Ei verifică reacția oamenilor la orice informație aruncată”, a spus el.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE 22:00

SUA le-a vizat pe fiicele adulte ale președintelui Putin, Katerina Tihonova și Maria Vorontsova, pentru sancțiuni deoarece Casa Albă consideră că femeile ar putea controla o parte din bunurile tatălui lor criminal.

Jurnaliștii au arătat cum arată Borodyanka după ocupația rusă. Ocupanții au distrus aproape complet clădirile rezidențiale, locurile de joacă, grădinițele, școlile și parcurile. Salvatorii și forțele de ordine lucrează acum în Borodyanka eliberată.

UPDATE 21:00

Potrivit presei rusești de propagandă, nava de patrulare Donbass a fost distrusă astăzi Aceasta este o navă din proiectul Island, care a fost predată de SUA țării noastre și a fost primită personal de Poroșenko. Deocamdată nu există niciun raport oficial din partea Ucrainei cu privire la acest incident.

UPDATE 20:00

Chinei îi este rușine să susțină Rusia. Acesta este punctul de vedere exprimat de Linda Thomas-Greenfield, reprezentantul permanent al SUA la ONU.

Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a publicat informațiile din regiune din seara zilei de 6 aprilie. Iată care sunt principalele puncte:

  • Armata rusă a fost cea mai activă astăzi în centrul și sudul regiunii Donețk.
  • Remember a tras asupra civililor din Ugledar care veniseră pentru ajutor umanitar. Rezultatul a fost de patru morți și patru răniți.
  • Comunitatea Ocheretinskaya a fost atacată de două ori. Cel puțin o persoană a fost ucisă, iar cel puțin șase case, o grădiniță și o clădire nerezidențială au fost avariate.
  • În comuna Maryinka, patru persoane au fost rănite și două case au fost avariate din cauza bombardamentelor;
  • Grodovka și Novhorodivka au fost, de asemenea, lovite.

UPDATE 19:00

Rușii au tras asupra locuitorilor din Vugledar, care așteptau ajutoare umanitare – patru persoane au fost ucise și alte patru rănite. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kyrylenko.

În regiunea Donețk:

  • Cel puțin o persoană a fost ucisă, șase clădiri rezidențiale și o grădiniță au fost avariate în bombardamentele din comunitatea Ocheretyn.
  • În comunitatea Mariinska, patru civili au fost răniți și două clădiri rezidențiale au fost avariate în urma bombardamentelor.

Șapte țări sunt pregătite să discute conținutul unui acord internațional privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Habertürk din Turcia. „SUA, Marea Britanie, Turcia, Polonia, Germania, Franța, Israel – nu sunt încă toți garanții, dar am numit acele țări care sunt gata să vină și să discute lista garanțiilor de securitate. Deci acesta este primul pas. O întâlnire cu acești garanți, apoi o înțelegere comună a garanțiilor de securitate și apoi o comunicare cu partea rusă”.

Potrivit acestuia, unele țări sunt pregătite să sprijine pe deplin Ucraina, în timp ce altele nu, motiv pentru care este necesară o întâlnire la nivel de consilieri și discutarea punctelor din potențialul document. Zelenski a declarat că o astfel de întâlnire va avea loc cu siguranță.

UPDATE 18:00

Pentagonul declară: Statele Unite au purtat discuții cu Ucraina cu privire la nevoile sale de combustibil și aceste discuții vor continua. Armata rusă, trebuie reamintit, a lovit metodic cu rachete în ultimele săptămâni infrastructura de combustibil a Ucrainei, în special depozitele de petrol. Aceasta include regiunile vestice ale țării.

Departamentul american al Trezoreriei a anunțat impunerea de sancțiuni americane împotriva ministrului rus al justiției, Konstantin Chuichenko, a primarului Moscovei, Serghei Sobyanin, și a șefului Serviciului Federal Vamal rus, Vladimir Bulavin.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că țara sa așteaptă cu nerăbdare mai multe întâlniri între reprezentanții Ucrainei și ai Rusiei. Aceasta include reuniuni la nivel de miniștri de externe. La sfârșitul lunii martie, Cavușoğlu a declarat că se așteaptă ca miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei – Dmytro Kuleba și Serghei Lavrov – să viziteze Turcia în viitorul apropiat. De asemenea, partea turcă încearcă în mod activ să organizeze o întâlnire a președinților celor două țări.

UPDATE 17:00

Spitalul din Severodonetsk după un bombardament.

Rusia a simplificat recunoașterea diplomelor din țări neprietenoase. Cetățenii ruși care au urmat studii superioare în țări neprietenoase vor putea beneficia de o procedură simplificată de recunoaștere a educației și calificărilor străine. Un decret în acest sens a fost semnat de prim-ministrul rus Mihail Mișușin.

SUA impune sancțiuni de blocare totală împotriva Sberbank și Alfa Bank din Rusia. De asemenea, SUA interzic noi investiții în economia rusă. Se spune că statele încearcă să interzică accesul Rusiei la dolari pentru ca aceasta să nu-și poată plăti datoria externă. Casa Albă a SUA a declarat că SUA a blocat complet peste 2/3 din sectorul bancar rusesc și că economia rusă nu se va mai afla printre primele douăzeci de țări ca urmare a sancțiunilor occidentale. Casa Albă a mai spus că SUA impune sancțiuni fiicelor lui Putin, soției și fiicei lui Lavrov. Noile sancțiuni americane îi afectează, printre alții, pe vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Medvedev, și pe premierul rus Mișușin.

În ultimele zile, soldații Gărzii Naționale a Ucrainei au identificat, dezmembrat și distrus muniția explozivă lăsată în urmă de gărzile rusești în regiunea Kiev.

UPDATE 16:00

Peste 400 de persoane au fost date dispărute în Gostomel. Acest lucru a fost raportat de Taras Dumenko, șeful administrației militare a satului Gostomel.

Germania discută cu Ucraina despre garanții de securitate, dar procesul este confidențial și nu s-a ajuns încă la un acord, a anunțat cancelarul Scholz. Cancelarul spune că propunerea Ucrainei de neutralitate pe termen lung este o mare concesie făcută Rusiei, dar discuțiile nu trebuie să se încheie cu o pace dictată.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Putin a răspuns pozitiv la propunerea sa de a se întâlni la Budapesta cu liderii Ucrainei, Franței și Germaniei.

UPDATE 15:00

Batalionul Krym al tătarilor din Crimeea, care activează în cadrul forțelor de apărare ucrainene, a returnat proprietarului său un laptop, pe care soldații ruși mardeiași îl luaseră dintr-o casă privată din Severinivka, districtul Buchanskyi.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că Statele Unite și aliații vor furniza în curând Ucrainei zece sisteme antitanc pentru fiecare tanc rusesc care intră în țară.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că, dacă Rusia cere să plătească gazul în ruble, atunci țara va plăti în ruble. Anterior, ministrul de externe al țării, Peter Szijjártó, a declarat că țara va avea prima obligație de plată către Gazpromul rusesc la sfârșitul lunii mai, iar acum se lucrează la o soluție tehnică la problema plății gazului în ruble.

UPDATE 14:00

Adjunctul șefului biroului prezidențial, Oleh Tatarov, i-a lăsat să scape pe Viktor Medvedciuk, pe Andriy Portnov și pe fiul lui Portnov Potrivit Centrului Anticorupție, Oleg Tatarov încearcă, de asemenea, să deblocheze conturile înghețate în Ucraina ale unei companii a oligarhului Deripaska, rafinăria de alumină Nikolaev, care aparține oligarhului lui Putin.

În Italia, o vilă de pe lacul Como, aparținând propagandistului și belicosului Vladimir Solovyov, a fost incendiată.

Primarul din Skadovsk, Alexander Yakovlev, a părăsit orașul din cauza amenințărilor și a „ofertelor” de cooperare din partea armatei ruse.

Cazacii de la Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență au scos o femeie dintre dărâmături în Rubizhne, regiunea Luhansk.

Se aud din nou bombardamente în Harkov.

Peste 30 de case distruse într-o singură zi în Dergachy.

Singura modalitate de a împiedica războiul Rusiei să se extindă dincolo de Ucraina este de a ne oferi tot sprijinul său, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

„Sancțiuni maxime. Toate armele. Politica nu-l provocați pe Putin a eșuat în ultimii ani. Ajutați-ne să stăpânim acest rău acum sau riscați ca Putin să verifice articolul 5 (articolul NATO conform căruia un atac asupra unui membru al blocului este un atac asupra întregului bloc – n.r.) mai târziu”, a scris Kuleba.

Irlanda susține cererea de aderare a Ucrainei la UE, a anunțat premierul Irlandei, Michael Martin.

Soldații ruși care nu vor să lupte în Ucraina ar putea primi azil în UE. Aceasta este „o idee valoroasă care ar trebui să fie pusă în aplicare”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. El a făcut apel la țările UE să se gândească la modul în care să acorde azil transfugilor ruși.

„Dacă nu vreți să luați parte la uciderea fraților și surorilor voastre ucraineni, dacă nu vreți să fiți criminali, aruncați armele, nu mai luptați, părăsiți câmpul de luptă”, a făcut Michel apel la militarii ruși.

Există o întreagă alee de morminte ale militarilor aeropurtați în Mikhailovsk, Teritoriul Stavropol al Federației Ruse, pe care Federația Rusă i-a luat și i-a îngropat.

UPDATE 13:00

Zelenski s-a adresat parlamentului irlandez:

  • I-a spus Irlandei să comunice din nou cu partenerii din UE în privința sancțiunilor dure împotriva Rusiei. Genul de sancțiuni care ar dezactiva cu adevărat mașina de război a Rusiei.
  • Este necesar să se oprească orice comerț cu Rusia. Blocarea legăturilor dintre băncile rusești și sistemul financiar mondial.
  • Să taie fluxul de bani pe care bugetul rusesc îl primește pentru petrol și îl cheltuiește pe rachete, bombe, bombardamente de artilerie…. Lumea a dezvoltat de mult timp mecanisme adecvate.
  • Lideri politici, lideri de afaceri care încă mai cred că războiul și crimele de război nu sunt la fel de grave ca pierderile financiare. Sunt convins că liderii Irlandei pot schimba această situație.

„Pădurea roșie” de pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernobîl a transformat militarii ruși în atentatori sinucigași.

„Experții spun că în timpul a două zile de ședere în pădurea Ryzhy o persoană primește radiații comparabile cu doza anuală de radiații. Asta este, de fapt, toți cei care au fost acolo. Sunt atentatori sinucigași, sunt oameni care nu mai au nicio șansă la viață”, a spus Streleț.

Zolochevul a fost bombardat în timpul nopții. Au tras din Lopan, ocupat de cazaci. Bombardamentele au lovit case rezidențiale. Bombardamentele s-au soldat cu mai multe victime și un deces. Optsprezece case au fost distruse, iar spitalul a fost avariat.

UPDATE 12:00

Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a calificat ceea ce s-a întâmplat la Buchea drept o crimă de război. „Este imposibil să rămâi indiferent la imaginile înfiorătoare din orașul Buchea de lângă Kiev, după retragerea armatei ruse. Atingerea deliberată a civililor este o crimă de război și o condamn cu fermitate”, a scris Yair Lapid pe Twitter.

Israelul a adoptat anterior o poziție categoric neutră față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, trebuie remarcat faptul că Israelul este întotdeauna extrem de atent cu limbajul și expresiile sale.

Papa Francisc a ridicat steagul ucrainean trimis de la Bucha în timpul audiențelor tradiționale de la Vatican

„Știrile recente despre războiul din Ucraina, în loc de o ușurare și speranță, au dezvăluit un nou eșec. Acesta este războiul din Bucha. Brutalitatea devine din ce în ce mai violentă, chiar și față de civili, femei și copii. Acestea sunt victimele al căror sânge nevinovat strigă către cer. Puneți capăt acestui război!”.

UPDATE 11:00

Dimensiunea craterului provocat de un obuz sau de o rachetă care a trecut ieri în Chuguev, regiunea Harkov.

Polonia lucrează la crearea unui „port uscat” la granița cu Ucraina, pentru a crește capacitatea de export a produselor agricole ucrainene.

Sistemul de rachete de coastă Bastion a lovit rachete de croazieră Onyx din Crimeea împotriva unor instalații ale forțelor armate ucrainene.

Stingerea incendiilor în districtul Novomoskovsk, regiunea Dnipropetrovsk. Acesta este rezultatul atacului cu rachete rusești de ieri.

UPDATE 10:00

Există informații despre o altă „explozie” pe cer, în Belgorod. Presa locală relatează, de asemenea, că toate școlile și grădinițele au fost minate.

„UE va trebui, mai devreme sau mai târziu, să impună restricții împotriva petrolului și gazelor din Rusia”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Informare din partea Ministerului rus al Apărării:

  • Armata rusă a distrus peste noapte 24 de instalații militare ucrainene,
  • Mijloacele de apărare aeriană rusești doboară patru drone ucrainene,
  • Armata rusă a distrus alte cinci baze de depozitare a combustibilului din Ucraina cu rachete de mare precizie, atât aeriene, cât și terestre,
  • Forțele armate ruse au distrus: 407 drone, 215 sisteme MLRS și 1.981 de tancuri și vehicule blindate de la începutul operațiunii speciale din Ucraina.

UPDATE 09:00

Locuitorii din regiunea Luhansk au fost rugați să evacueze regiunea înainte ca inamicul să distrugă posibilitatea de a pleca pe calea ferată.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a relatat, că dovezile au arătat că trupele rusești au comis crime de război în Ucraina.

Primarul din Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat pentru BBC că militarii ruși au împușcat cel puțin 320 de civili în timpul ocupării orașului. De asemenea, a declarat că a asistat personal la executarea mai multor persoane de către armata lui Putin.

„Am văzut și eu câteva episoade. Trei mașini civile au încercat să plece spre Kiev, dar au fost împușcate cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soț a strigat și a cerut să nu o împuște, dar ei au împușcat-o cu brutalitate”, a spus Fedoruk.

Donbass este un punct cheie spre care se îndreaptă toată atenția, a spus consilierul ministrului de interne, Vadym Denysenko. „Ne așteptăm la bătălii mari, într-adevăr, mari”, a spus el.

Ambasadorul Indiei la ONU, T.S. Thirumurthy, a condamnat masacrul civililor de la Bucha, marcând o schimbare semnificativă în abordarea statului față de invazia Ucrainei de către partenerul său de lungă durată, Rusia.

SUA vor aloca 100 de milioane de dolari în plus pentru achiziționarea de sisteme antitanc pentru Ucraina, a declarat secretarul de stat Blinken.

În cursul zilei de marți, 5 aprilie, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât opt rachete de croazieră ale invadatorilor ruși, inclusiv cele trase de pe teritoriul Belarusului.

SUA va interzice Rusiei să folosească conturile în valută înghețate în băncile americane, pentru a rambursa datoria suverană, așa cum era posibil anterior, a declarat Casa Albă.

În regiunea Kherson, forțele de apărare ucrainene au dislocat două așezări în comunitatea teritorială Visokopilska și una în TG Novovorontsivska. „Inamicul, ca urmare a acțiunilor ofensive ale Forțelor Armate ucrainene, a pierdut controlul asupra așezărilor Dobryanka, Novovoznesenske și Trudolyubivka. Luptele din zona Oleksandrivka continuă”.

Republica Cehă a trimis tancuri T-72 și vehicule de luptă pentru infanterie în Ucraina. Este prima țară NATO care trimite echipamente grele în Ucraina.

Străzile din Buchea sunt, în continuare, curățate de pericolul exploziilor.

Jurnaliști de la cele mai importante mass-media ucrainene și străine au vizitat una dintre locațiile cheie de pe harta Ucrainei în acest an – orașul Buchea. Organizatorii evenimentului au fost Departamentul de comunicare al Ministerului Afacerilor Interne și Departamentul de Suport Informațional și Acces la Informația Publică al Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE 08:00

3 de milioane de euro au fost strânse în sprijinul Ucrainei prin concerte cu participarea Jamala în Europa.

Borodyanka, după eliberarea de ocupanții ruși, 5 aprilie 2022.

Borodyanka: Rușii au aruncat bombe asupra clădirilor de 9 etaje. Oamenii din subsoluri au fost îngropați de vii, a spus șeful interimar al consiliului sătesc. Invadatorii nu au permis asistență și au tras în persoanele care au încercat să demonteze dărâmăturile, a adăugat el.

UPDATE 07:00

Dmitro Chumachenko, comandantul escadrilei de aviație a Brigăzii de aviație tactică Sevastopol, Oleksandr Pokryshkin, a fost ucis într-o luptă aeriană în regiunea Jiromir.

Sunt mândră că în 15 decembrie 2018 viața m-a adus alături de tine. Sunt mândră că am devenit soția ta. Sunt mândră că nu ai ezitat și ai realizat un act despre care toată lumea știe și despre care va ști. Eroii nu vor muri!”, a scris soția lui.


Twitter nu va mai recomanda conturi guvernamentale rusești.

Acest lucru a fost anunțat pe site-ul Twitter.

Această decizie a fost luată din cauza războiului pe scară largă pe care Rusia l-a lansat împotriva Ucrainei.


Orașul Cernigău a primit, luni, cinci camioane de ajutor umanitar de la Ministerul Sănătății și din partea UNICEF, potrivit șefului Administrației Regionale de Stat Cernigău Viacheslav Chaus.

Generatoare puternice, medicamente, consumabile și diverse echipamente – toate acestea au ajuns la spitalele din Cernigău și regiune.

UPDATE 06:00

Donatorii europeni și internaționali au convenit să prelungească ajutorul de 659,5 milioane de euro pentru Moldova, cea mai săracă țară din Europa, care găzduiește peste 100.000 de refugiați din Ucraina într-o perioadă de creștere a prețurilor la energie, relatează Reuters.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania va depune eforturi pentru a ajuta Moldova să se elibereze de dependența sa de Rusia pentru aprovizionarea cu energie, în timp ce vorbea după o conferință a donatorilor pe care a găzduit-o la Berlin.

Am convenit astăzi să sprijinim Moldova cu împrumuturi, sprijin bugetar și alte tipuri de asistență financiară în valoare de 659,5 milioane de euro.”

UPDATE 05:00

Producătorul american de cipuri Intel Corp a anunțat că a suspendat operațiunile comerciale din Rusia, alăturându-se astfel numeroaselor companii care au părăsit țara în urma invaziei Ucrainei.

Compania, care luna trecută a suspendat livrările către clienții din Rusia și Belarus, a declarat că a implementat măsuri de continuitate a activității pentru a reduce la minimum perturbarea operațiunilor sale globale.

Intel continuă să se alăture comunității globale în condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și în apelul pentru o revenire rapidă la pace„, a declarat compania, potrivit Reuters.

UPDATE 04:00

Statele Unite și Uniunea Europeană urmează să impună miercuri sancțiuni suplimentare Rusiei, inclusiv împotriva oficialilor de la Kremlin și a familiilor acestora.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA va interzice noi investiții în Rusia și va impune sancțiuni suplimentare instituțiilor financiare rusești

Wall Street Journal relatează, de asemenea, că Washingtonul ia în considerare sancțiuni suplimentare împotriva celor două fiice ale lui Putin și a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Ambasadorii UE vor analiza planurile pentru un al cincilea pachet de sancțiuni, care include interzicerea importurilor de cărbune rusesc și împiedicarea majorității navelor deținute sau operate de ruși de a folosi porturile UE.

Statele Unite vor anunța noi sancțiuni împotriva băncii rusești Alfa Bank chiar miercuri, a scris pe Twitter un jurnalist de la Wall Street Journal.


Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost susținut de Venezuela, Cuba, Nicaragua, Eritreea, Belarus, Siria, Myanmar și Coreea de Nord.

The Economist a publicat o hartă a lumii și poziția guvernului lor, pe care au luat-o în legătură cu războiul cu Ucraina.

În același timp, Ucraina a fost susținută de aproape toate țările europene, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite, Canada și Columbia.

UPDATE 03:00

Statele Unite furnizează Ucrainei echipamente de protecție care pot salva vieți și care ar putea fi utilizate în cazul în care Rusia ar folosi arme chimice și biologice, a declarat marți un oficial al administrației Biden.

Echipamentele și proviziile, care au fost solicitate de Kiev, sunt livrate în mod continuu, iar o parte dintre ele au fost deja livrate, a precizat oficialul, citat de Reuters.

UPDATE 02:00

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că va furniza mii de doze de medicamente antiretrovirale vitale Ucrainei, pentru a acoperi nevoile pacienților cu HIV din această țară, în următoarele 12 luni.

OMS, împreună cu Planul de urgență al președintelui Statelor Unite pentru ajutorarea bolnavilor de SIDA (PEPFAR), autoritățile ucrainene și alți parteneri, a achiziționat 209.000 de pachete de medicamente antiretrovirale generice TLD.

Se estimează că în Ucraina trăiesc aproximativ 260.000 de persoane infectate cu HIV, al doilea cel mai mare număr din Europa după Rusia, iar înainte de invazia Moscovei, aproximativ jumătate dintre acestea urmau un tratament antiretroviral.

Luna trecută, agenția ONU pentru HIV/SIDA a avertizat că Ucraina a rămas cu mai puțin de o lună de aprovizionare cu medicamente pentru pacienții cu HIV.

Acest război are potențialul de a submina progresul obținut cu greu în ultimii ani în ceea ce privește o serie de probleme de sănătate, inclusiv HIV. Nu puteam lăsa să se întâmple acest lucru când Ucraina începuse să dea un pas înainte în privința HIV”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri Kluge.

„Ministrul Sănătății din Ucraina a vizitat depozitul OMS din Lvov pentru a discuta despre furnizarea de materiale medicale în regiunile prioritare. Până în prezent, OMS a livrat aproximativ 180 de tone de provizii medicale în cele mai afectate zone din Ucraina, ajungând la jumătate de milion de persoane”, a raportat, marți, OMS Ucraina, într-un tweet.

UPDATE 01:00

Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, condamnă crimele de război în Ucraina

Fotografiile și mărturiile care vin din Ucraina sunt groaznice. Trupele ruse au comis crime de război împotriva civililor lipsiți de apărare. Condamn ferm aceste crime de război. Dar există și un punct de lumină în întuneric: lumea nu tace. Lumea nu este cinică și nu se limitează la interese și beneficii economice”, a scris Lapid pe Twitter.


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a rezumat, la sfârșitul zilei de marți, rezultatele celei de-a patruzeci și una zi de război:

  • Zelenski a anunțat că a propus Conferința Globală a ONU de la Kiev.
  • El a spus că a făcut apel la Parlamentul Spaniol, „un stat care susține lupta noastră pentru libertate și democrație.”
  • Acesta a spus că a vorbit cu președintele Franței Emmanuel Macron despre situația umanitară din regiunile ocupate temporar din Ucraina.
  • Volodimir Zelenski a anunțat, totodată, că Franța va oferi sprijinul tehnic și expert necesar pentru a investiga crimele ocupanților ruși.
  • El a spus că Rusiei i se pregătește un nou pachet de sancțiuni puternice și că acestea ar trebui să fie proporționale cu gravitatea crimelor.
  • Președintele ucrainean a adus în atenție că Ucraina se pregătește să îi primească la Kiev pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și pe președintele Diplomației Europene Josep Borrell.
  • El a menționat că a prezentat ordinele Steaua de Aur militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei și membrilor familiilor de militari cărora li s-a acordat postum acest ordin în sala Palatului Mariinsky, care se numește acum Sala Albă a Eroilor din Ucraina.
  • În același timp, Zelenski a transmis că a predat Ordinul Curajului familiei fotoreporterului Max Levin, care a fost ucis de ocupanți în regiunea Kiev și că a semnat un decret de acordare a premiilor de stat a 292 de militari, dintre care 57 postum.