• Un ofițer superior al trupelor de frontieră ucrainene din Mariupol s-a aruncat în aer împreună cu postul de radio, pentru ca acesta să nu ajungă la inamic.
  • Un nivel galben de amenințare teroristă va fi introdus în regiunea Kursk din Federația Rusă începând cu 11 aprilie.
  • Președintele ucrainean Zelenski a spus astăzi că a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz și că cei doi au discutat despre posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei, precum și despre apărarea și sprijinul financiar pentru Ucraina.

UPDATE 04:00

Economia ucraineană ca urmare a războiului se va micșora cu 45% până la sfârșitul anului – Banca Mondială

Majoritatea ucrainenilor luptă pe front sau au părăsit țara. Ca urmare, multe companii s-au închis, iar fabricile, drumurile și alte infrastructuri au fost distruse de Rusia.


Cancelarul austriac Karl Negammer se va întâlni cu președintele Vladimir Putin la Moscova pe 11 aprilie. El a anunțat acest lucru pe Facebook.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES

„Austria este neutră din punct de vedere militar, dar are o poziție clară cu privire la războiul Rusiei în Ucraina. Acest război trebuie să se termine! Acum avem nevoie de coridoare umanitare, de încetare a focului și de o explicație completă a crimelor de război ”, a scris cancelarul.

El a adăugat că a informat deja președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel, cancelarul german Olaf Scholz, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre vizită.

Potrivit BBC, aceasta va fi prima întâlnire dintre liderul UE și Vladimir Putin de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei.


Harkov – ocupanții l-au răpit pe scriitorul Volodymyr Vakulenko și pe fiul acestuia.

„În urmă cu aproximativ o săptămână, fie soldați ruși, fie reprezentanți ai maniei de ocupare au fost luați în urma unui denunț”, a scris fosta soție a scriitorului Iryna Novytska.

Vladimir s-a oferit voluntar din primele zile ale invaziei la scară largă. Fiul său adolescent are un handicap.


Banca Mondială avertizează cu privire la consecințele economice ale războiului din Europa de Est.
Banca Mondială estimează că economia Ucrainei în acest an va fi cu 45,1% mai mică decât anul trecut, Rusia suferind o pierdere de 11,2% din PIB. În plus, instituția financiară anticipează că declinul va afecta toate țările în curs de dezvoltare din zonă, care ar putea pierde până la 4,1% din PIB. Doar Europa de Est ar putea pierde până la 30,7%.


UPDATE 02:00

„Peste 50 de oameni au murit de-a lungul întregului drum de la Berezovka la Dmitrovka. Au fost împușcați direct”. În satul Buzovaya din regiunea Kiev, care a fost recent eliberat de trupele rusești, a fost găsit un alt mormânt cu zeci de cadavre, locuitorii vorbesc și despre zeci de oameni uciși.

Peste 15.000 de ucraineni s-au născut în ultimele 45 de zile.


UPDATE 01:00

Din cauza războiului din Ucraina, 42 de țări au făcut apel la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Investigarea crimelor de război la nivel internațional a început.


Informații britanice despre situația din teritoriile eliberate de ruși:

▫️Noi dovezi ale presupuselor crime de război ale Rusiei continuă să apară după retragerea acesteia din nordul Ucrainei.

▫️Dovezile includ relatări despre descoperirea unui mormânt improvizat cu civilii ucraineni decedați în apropierea districtului Buzova Buchansky din regiunea Kiev.

▫️Reclamațiile de violență sexuală din partea militarilor ruși continuă.


AP: Un sistem antiaerian chinez sofisticat a fost livrat aliatului rus, Serbia, într-o operațiune voalată în acest weekend, pe fondul îngrijorărilor occidentale că o acumulare de arme în Balcani în timpul războiului din Ucraina ar putea amenința pacea fragilă din regiune.


UPDATE 23:00

Principalele puncte ale discursului președintelui Zelensky:

▪️În ciuda tuturor eforturilor Rusiei de a ne distruge, noi ne apărăm. Răspunde la lovituri. Ne dezvoltăm relațiile cu partenerii. Primim ajutor. Oferim maximă atenție a lumii nevoilor noastre. Influențează dezbaterea globală. Propunem și promovăm noi sancțiuni împotriva Rusiei.

▪️Rusia justifică și neagă. Încearcă să-și schimbe responsabilitatea, minte despre crimele din Bucha, despre Kramatorsk, despre oricare dintre orașele noastre distruse, satele arse. Aceasta este lașitate.

▪️Apărare, diplomație, economie, confruntare informațională, responsabilitate juridică – avem algoritmi de acțiune în toate domeniile. Fiecare oficial guvernamental își cunoaște sarcinile și trebuie să le îndeplinească sută la sută.

▪️Astăzi este a douăsprezecea comemorare a prăbușirii aviatice de lângă Smolensk, care a luat viețile președintelui Lech Kaczynski și ale membrilor elitei poloneze. În această zi, suntem solidari cu prietenii și aliații noștri polonezi care se opun ferm agresiunii ruse.

UPDATE 22:00

Rusia susține că a efectuat atacuri cu rachete în regiunile Ucrainei

Ministerul rus al Apărării susține că a efectuat atacuri asupra a 86 de unități militare din Ucraina sâmbătă seara, într-un comunicat publicat duminică, conform BBC.

Aceștia se aflau în orașul central-estic Dnipro, orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei și al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv.

Potrivit purtătorului de cuvânt, generalul-maior Igor Konașenkov, lista obiectivelor afectate include:

– două puncte de control;

– două depozite de muniţii;

– trei depozite de ardere;

– 49 de echipamente militare și puncte de sprijin ucrainene.

Se spunea că opt avioane ucrainene fără pilot au fost doborâte în aer.

BBC nu a putut verifica independent afirmațiile.

UPDATE 21:00

Bilanțul victimelor atacului cu rachete asupra unei gări din orașul Kramatorsk a crescut la 57 de morți, a anunțat guvernatorul regional. Pavlo Kyrylenko a adăugat că alte 109 persoane au fost rănite în urma atacului.

„Cei cu răni ușoare au fost eliberați pentru a se întoarce acasă, iar cei grav răniți sunt transportați în regiuni sigure și li se oferă ajutorul necesar”, a declarat el. Atacul a avut loc în timp ce mii de ucraineni – în principal femei și copii – așteptau un tren care să îi ducă spre vest, într-un loc relativ sigur.

UPDATE 20:00

Ministerul rus al Apărării susține că a efectuat atacuri asupra a 86 de unități militare din Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un comunicat publicat duminică. Acestea au avut loc în orașul central-estic Dnipro, în orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei și în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov.

Potrivit purtătorului de cuvânt, generalul-maior Igor Konașenkov, lista locurilor afectate include:

  • două puncte de control
  • două depozite de muniții
  • trei depozite de combustie
  • 49 de puncte de echipament militar ucrainean și puncte de sprijin.

La centrala nucleară de la Cernobîl a avut loc o rotație a personalului pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, a declarat astăzi Rafael Mariano Gross – directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) – în fața oficialilor ucraineni. Fosta centrală nucleară – și locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986 – a fost preluată de forțele rusești în prima zi a invaziei. Aproximativ 170 de gărzi naționale ucrainene au fost ținute captive în subsol și folosite pentru a asigura securitatea instalației, care se află acum din nou sub controlul Ucrainei.

UPDATE 19:00

Inamicul se pregătește să încerce să ajungă la granițele administrative ale regiunii Herson. Încercările de capturare completă a lui Mariupol continuă. Informații operaționale din 10.04.2022 la ora 19.00 de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

  • Ocupatorii mută grupuri tactice de batalion din districtele militare de est și central în zonele de graniță ale regiunilor Belgorod, Voronezh și Kursk cu Ucraina.
  • Este posibilă creșterea eforturilor inamicului în direcția Slovyansk, parte a forțelor – în Barvinkove. Există o posibilitate de intensificare a ostilităților pentru orașul Harkov.
  • Inamicul are o serie de probleme în logistica Districtului Militar de Vest. Aceasta este lipsa pieselor de schimb, a anumitor tipuri de muniție de artilerie, precum și imperfecțiunea sistemului de depozitare și aprovizionare a logisticii.
  • În direcțiile Donețk și Tavriya, inamicul își concentrează principalele eforturi pe preluarea controlului asupra așezărilor Popasna, Rubizhne, Nyzhne și Novobakhmutivka. Ocupanții nu încetează să încerce să preia controlul deplin asupra orașului Mariupol.
  • Pentru a întări sistemul de apărare aeriană în direcția Donețk, ocupanții au mutat o divizie de sisteme de rachete antiaeriene cu rază medie S-350 „Vityaz” în zona Taganrog, regiunea Rostov.
  • În direcția Sud-Bug, inamicul a încercat să-și refacă poziția – să preia pozițiile pierdute în zona așezării Osokorivka. Probabil, inamicul va încerca să încerce să ajungă la granițele administrative ale regiunii Herson.
  • În teritoriile ocupate temporar, forțele de ocupație continuă măsurile de restrângere a drepturilor și libertăților cetățenilor ucraineni. Jafurile și uciderile de civili continuă.

UPDATE 18:00

Trudeau și șeful UE se angajează să sprijine refugiații ucraineni.

Am primit deja peste 14.000 de persoane și continuăm să facem multe, multe altele”, a declarat Trudeau la emisiunea „State of the Union” de la CNN, la Jake Tapper.

Inițiativa Tribunalului lui Putin a documentat peste o mie de crime de război comise de Rusia în Ucraina. Este vorba de cel puțin 414 decese, 392 de cazuri de răni, 868 de bombardamente și bombardamente de artilerie, 559 de atacuri asupra bunurilor civile, 349 de cazuri de distrugere sau deteriorare a proprietății.

Un ofițer superior al trupelor de frontieră ucrainene din Mariupol s-a aruncat în aer împreună cu postul de radio, pentru ca acesta să nu ajungă la inamic. Acest lucru a fost anunțat în timpul unui briefing de către Oleksiy Arestovych, un consilier al șefului biroului prezidențial:

„Conform datelor preliminare, astăz,i la Mariupol, unul dintre ofițerii superiori ai Trupelor de Frontieră, înconjurat de inamici și răniți, s-a aruncat în aer împreună cu postul de radio, pentru ca acesta să nu ajungă la inamic. Ultimele cuvinte de la postul de radio au fost „Glorie Ucrainei!”.

UPDATE 17:00

Casa Albă spune că noua conducere militară a Rusiei este o continuare „a ceea ce am văzut deja” în Ucraina.

Fostul director al CIA afirmă că bătălia din estul Ucrainei„”va fi o luptă pe cinste”, pe măsură ce forțele rusești se grupează.

Kuleba: „Extrem de dificil” să ne gândim la negocieri după atacurile rusești de la Kramatorsk și Bucha.

„Turcia nu va permite nave de război să intre în Marea Neagră până la sfârșitul războiului”, a declarat ministrul Apărării Hulusi Akar. „Vom respecta Convenția de la Montreux. Nu vom permite navelor de război să intre în Marea Neagră”, a spus el.

Un nivel galben de amenințare teroristă va fi introdus în regiunea Kursk din Federația Rusă începând cu 11 aprilie.

Armata rusă a atacat din nou aeroportul din Dnipro, distrugând instalația și infrastructura adiacentă acestuia.
Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale, a relatat acest lucru pe Telegram, relatează Ukrinform

„Atacul repetat asupra aeroportului din Dnipro. Nu a mai rămas nimic din el. Aeroportul și infrastructura din apropiere au fost distruse. Și rachetele continuă să zboare. Ne clarificăm numărul victimelor”, a scris el.

UPDATE 16:00

Serhii Khlan, membru al consiliului regional din Kherson, a declarat că simpatizanți ruși cu steaguri tricolore rusești au încercat să organizeze un miting în orașul Nova Kakhovka, postând pe Facebook o fotografie despre care a spus că a arătat o participare foarte mică în comparație cu un miting pro-ucrainean.

Duminică, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că rușii din orașul Nova Kakhovka, din regiunea Kherson, au folosit tipografii locale pentru a pregăti broșuri și afișe în vederea pregătirii unui aparent referendum privind înființarea unei așa-numite „Republici Populare Kherson”.

„Astăzi, în Kherson, a avut loc un miting pașnic în fața sălii de concerte Yubileiny pentru a comemora victimele agresiunii rusești”, a declarat Iurii Sobolevskyi, șeful adjunct al Consiliului Regional Kherson, pe Facebook. „Așa cum era de așteptat, ocupanții l-au dispersat”, a mai spus acesta.

Președintele ucrainean Zelenski a spus astăzi că a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz și că cei doi au discutat despre posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei, precum și despre apărarea și sprijinul financiar pentru Ucraina.

UPDATE 15:00

Rusia și Ucraina efectuează al treilea schimb de prizonieri, potrivit unor oficiali de la Amy Cassidy și Nathan Hodge de la CNN.

„Doisprezece dintre militarii noștri se întorc acasă, inclusiv o femeie ofițer. De asemenea, am obținut eliberarea a 14 civili, dintre care nouă femei. În total, 26 dintre oamenii noștri”, a scris vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk pe Telegram.

Zelensnki vrea să se stea de vorbă cu președintele rus Vladimir Putin doar după o anticipată bătălie majoră pentru regiunea estică Donbas, a declarat duminică consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

„Ucraina este pregătită pentru bătălii mari. Ucraina trebuie să le câștige, în special în Donbas. Iar, după aceea, Ucraina va obține o poziție de negociere mai puternică, din care poate dicta anumite condiții. După aceea, președinții se vor întâlni. Acest lucru poate dura două sau trei săptămâni”, a declarat Podolyak în declarații televizate.

Refugiații ucraineni din Polonia primesc sprijin pentru sănătate mintală.

UPDATE 14:00

Armata rusă susține în mod obișnuit că vizează „mercenari străini” și formațiuni „naționaliste” din Ucraina ca parte a mesajelor sale de relații publice în jurul războiului din Ucraina și neagă că vizează infrastructura civilă.

Forțele rusești au efectuat lovituri cu rachete în regiunile ucrainene Dnipropetrovsk, Mykolaiv și Harkov a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării.

„În timpul nopții, în satul Zvonetske – regiunea Dnipropetrovsk – rachete de mare precizie cu baza maritimă au distrus cartierul general și baza batalionului naționalist Dnipro, unde au sosit zilele trecute întăriri de mercenari străini”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, într-un comunicat.

Rusia anunță greve în regiunile Dnipropetrovsk, Mykolaiv și Kharkiv.

UPDATE 13:00

Într-o declarație pentru CNN, duminică, Căile Ferate ucrainene au declarat că au evacuat 3,5 milioane de persoane de la începutul invaziei rusești, în principal copii, femei și grupuri de persoane cu dizabilități.

„Ucraina și-a pierdut conexiunile aeriene de pasageri, drumurile sunt blocate de multiple puncte de control, prin urmare rețeaua sa extinsă de căi ferate a devenit singura arteră de transport fiabilă”, a declarat aceasta.

Premierul britanic Boris Johnson le-a mulțumit celor din cadrul personalului feroviar ucrainean, într-o înregistrare video apărută duminică.

„Îmi pare foarte rău pentru pierderea unora dintre colegii și camarazii voștri la Kramatorsk. Iar noi, în Marea Britanie, vă suntem alături și suntem solidari cu voi”, a spus el.

Nouă coridoare de evacuare au fost convenite pentru astăzi, afirmă vicepremierul ucrainean. Un coridor va funcționa în regiunea Donețk, de la Mariupol la Zaporojie, doar cu vehicule private, a precizat ea.

UPDATE 12:00

NATO planifică să desfășoare o prezență militară permanentă la granița sa.

Într-un interviu acordat publicației The Sunday Telegraph, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că alianța se află ”în mijlocul unei transformări foarte fundamentale” care va reflecta “consecințele pe termen lung” ale războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Stoltenberg spune că NATO plănuiește o prezență militară permanentă la granița sa, în efortul de a lupta împotriva viitoarelor agresiuni rusești, informează BBC.


Rusia confirmă un schimb de prizonieri cu Ucraina.

Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a confirmat că Rusia și Ucraina au efectuat sâmbătă un schimb de prizonieri.

Moskalkova a declarat că printre cei care au fost schimbați în Rusia se numără patru angajați ai corporației de stat pentru energie atomică Rosatom și soldați. “Dis-de-dimineață au aterizat pe teritoriul rusesc”, a declarat Moskalkova într-o postare online, potrivit Al Jazeera.


O nouă groapă comună, cu zeci de cadavre a fost descoperită lângă Kiev.

UPDATE 11:00

Primarul din Irpin, Alexander Markushin, a spus că mașinile abandonate, parcate lângă podul peste râul Irpen, au fost evacuate în trei locații din oraș. Proprietarii le pot ridica din parcarea de lângă cimitir.

În regiunea Luhansk, polițiștii de frontieră au respins un atac inamic și au capturat un artilerist. „Aceasta a fost cea de-a patra tentativă de ofensivă din partea rasiștilor”, a declarat ofițerul, cu indicativul Roy.

Israelul a pregătit șase avioane cargo cu ajutoare umanitare pentru Ucraina. Ambasadorul israelian în Ucraina, Mihail Brodsky.

Avioanele vor livra medicamente, materiale medicale și alimente. Primul lot de marfă se află deja în Ucraina. Restul va sosi în următoarele câteva săptămâni.

UPDATE 10:00

Andrei Yermak relatează ce sancțiuni importante împotriva Rusiei sunt deja în vigoare:

  • SUA, UE și Marea Britanie au impus împreună sancțiuni împotriva a peste 1.000 de persoane și companii rusești, inclusiv oligarhi apropiați de Kremlin,
  • SUA au impus sancțiuni generale de blocare împotriva Sberbank și Alfa Bank, cele mai mari bănci din Rusia. Mai mult de două treimi din sectorul bancar din Rusia a fost blocat,
  • UE a impus un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta include, în special, un embargo asupra cărbunelui care va costa Kremlinul 4 miliarde de euro anual,
  • Orice tranzacții cu patru bănci rusești cheie sunt interzise: Sberbank, Alfa Bank, VTB și Otkritie,
  • Importurile de bunuri și de materii prime din Rusia, inclusiv lemn, semințe, fructe de mare și alcool sunt interzise,
  • Companiile rusești nu vor putea participa la achizițiile publice europene. De asemenea, nu vor avea niciun sprijin financiar din partea UE,
  • SUA au interzis toate importurile de petrol și de gaze rusești, iar Marea Britanie va elimina treptat importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022. Statele baltice resping, de asemenea, gazul rusesc,
  • Sancțiunile au fost impuse lui Mihail Mișușin și Dmitri Medvedev, precum și copiilor adulți ai lui Putin și soției și fiicei ministrului de externe, Lavrov,
  • Sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie interzic orice noi investiții în economia rusă. UE și G7 s-au alăturat și ele,
  • Regatul Unit a interzis, de asemenea, exportul de echipamente de rafinare a petrolului în Rusia și importul de produse siderurgice din Rusia. Activele Sberbank și Moscow Credit Bank vor fi înghețate.

UPDATE 09:00

Guvernul estonian a interzis orice afișare publică a simbolurilor folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei, în special a literelor latine „Z”, „V” și „O”, precum și a panglicilor de Sfântul Gheorghe.

Rusia a lansat deja prima etapă a ofensivei din Donbas, acum așteaptă întăriri din Orientul Îndepărtat, spune Arestovici, consilier al șefului OPU.

Harkovul este bombardat cu un nou tip de bombă. Rușii le lansează cu parașuta.

29 de locuitori din Melitopol, care așteptau evacuarea de aproape 4 zile, se află, în sfârșit, în Zaporojie.

UPDATE 08:00

Două clădiri rezidențiale și o școală au fost vizate de trupele ruse în Sieverodonetsk, regiunea Lugansk, în această dimineață devreme.

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, s-a declarat profund dezamăgit și întristat de comportamentul președintelui rus, Vladimir Putin. Berlusconi a spus că Putin trebuie să-și asume întreaga responsabilitate în ochii lumii cu privire la invazia Ucrainei, conform Reuters.

Canada va trimite zboruri de evacuare în Europa pentru migranții ucraineni, a declarat premierul canadian Justin Trudeau. Canada va negocia cu transportatorii aerieni comerciali pentru a stabili mai multe zboruri charter în săptămânile următoare, a spus el.

UPDATE 07:00

Armata ucraineană tocmai a publicat cel mai recent raport operațional de la ora 6 dimineața.

Oficialii susțin că forțele rusești încearcă să străpungă apărarea ucraineană în Izium, în Harkov, în estul Ucrainei, prin relocarea unor unități suplimentare în zonă, încercând totodată să stabilească un control total asupra orașului Mariupol.

O blocadă parțială a Harkovului și bombardarea orașului continuă, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene.

Sosirea constantă a soldaților [ruși] răniți” pune presiune asupra personalului medical, se transmite în același raport.

În absența unei aprovizionări stabile cu piese de schimb și unități, trupele rusești sunt forțate să „lucreze non-stop” pentru a restaura și repara echipamentele, au susținut oficialii.

În regiunea Lugansk, măsurile administrațiilor de ocupație rusești privind mobilizarea forțată a populației din teritoriile ocupate temporar sunt consolidate.

Potrivit raportului, pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, soldații ucraineni au dejucat opt atacuri rusești, au distrus patru tancuri, opt unități de vehicule blindate și 13 ținte aeriene, inclusiv trei avioane, un elicopter, cinci vehicule aeriene fără pilot și patru rachete cu aripi.

UPDATE 06:00

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) le cere donatorilor să trimită urgent 50 de milioane de dolari în Ucraina pentru a-i ajuta pe micii fermieri „să își planteze câmpurile, să își recolteze culturile, să își salveze animalele și să continue producția de alimente”.

Potrivit site-ului web al organizației, fermierilor li se vor da bani în numerar, iar aceștia vor primi semințe și utilaje agricole. Se așteaptă ca peste 240.000 de fermieri să primească acești bani.

Conform FAO, banii sunt necesari imediat, deoarece campania de însămânțare este în curs de desfășurare. Iar aceasta va fi doar prima tranșă. În total, sunt necesare 183,5 milioane de dolari.

Deplasările, perturbarea infrastructurii agricole, lipsa de inputuri agricole la prețuri accesibile și întreruperea piețelor și a lanțurilor de aprovizionare cu alimente ar putea afecta securitatea alimentară atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a declarat FAO.

Lumea vorbește deja despre o criză alimentară iminentă.


Serviciile secrete externe știau de planurile lui Putin de a invada Ucraina încă din 2021, informează BBC

În primăvara anului 2021, a fost luată decizia de a publica datele colectate.

În același timp, imaginile din satelit au indicat că Rusia plănuia o operațiune de amploare încă de acum un an, dar analiștii nu au înțeles prea bine intențiile Kremlinului la acea vreme.

În vară am văzut un mic grup de oficiali care plănuiau o invazie la scară largă”, a declarat un oficial din serviciile de informații pentru BBC.


NATO se află „în mijlocul unei transformări fundamentale”, iar deciziile privind resetarea vor fi luate la summitul Alianței din iunie.

„Ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normă pentru securitatea europeană. De aceea am cerut comandanților noștri militari să ofere opțiuni pentru ceea ce numim o resetare, o adaptare pe termen lung a NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Telegraph

Potrivit lui Stoltenberg, NATO lucrează la planuri pentru o prezență militară permanentă la granița sa pentru a respinge o eventuală agresiune viitoare a Rusiei.

UPDATE 05:00

JYSK își încetează activitatea în Belarus

Lanțul danez de magazine de mobilă și articole de uz casnic JYSK părăsește piața din Belarus. Compania suspendă activitatea punctelor sale de vânzare și a site-ului.

Compania va închide toate magazinele începând cu 18 aprilie. Site-ul încă funcționează, dar nu mai acceptă comenzi online.


Franța este pregătită să interzică importurile de gaz rusesc din cauza invaziei rusești în Ucraina”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

UPDATE 04:00

Italia a ajuns la un acord cu Algeria pentru a înlocui gazul rusesc, relatează Reuters

Italia își importă aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia și încearcă să diversifice aprovizionarea cu energie.

Premierul italian Mario Draghi va vizita Algeria pe 11 aprilie pentru a semna un acord de creștere a importurilor de gaze naturale.


Invadatorii ruși, care timp de aproape 30 de zile au trăit și au săpat tranșee în Pădurea Roșie din zona Cernobîl, se confruntă cu boli de diferite grade de gravitate”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom.

Potrivit acestuia, în locurile în care au săpat trupele ruse, au fost înregistrate niveluri anormal de ridicate de radiații.

Indicatorul de expunere la radiații externe (fond gamma) în locurile de măsurare a fost de 3,2 până la 4 μSv/oră (microsievert pe oră), ceea ce este de 10-15 ori mai mare decât norma.

UPDATE 03:00

Italia cere ca Odesa să fie inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Videoconvorbire cu primarul din #Odessa #GennadiyTrukhanov. Un oraș minunat, legat de Italia de secole de istorie comună, care riscă să fie distrus. Acționați acum pentru ca acesta să poată fi declarat de @UNESCO Patrimoniul mondial”, a declarat ministrul italian al culturii, Dario Franceschini, potrivit unei postări de-ale sale pe Twitter.

UPDATE 02:00

Republica Cehă a livrat tancuri, lansatoare multiple de rachete, obuziere și vehicule de luptă de infanterie Ucrainei, printre livrările militare care au ajuns la sute de milioane de dolari și vor continua, au declarat pentru Reuters două surse cehe din domeniul apărării.

Republica Cehă are în depozite echipamente de rezervă cu care forțele ucrainene sunt familiarizate, precum și o industrie de apărare axată pe modernizări și comerț cu astfel de arme. A fost una dintre cele mai active națiuni din UE în susținerea Ucrainei.

Surse din domeniul apărării au confirmat pentru Reuters un transport de cinci tancuri T-72 și cinci vehicule de luptă pentru infanterie BVP-1, sau BMP-1, văzute pe vagoane de cale ferată în fotografii pe Twitter și imagini video în această săptămână, dar acestea nu au fost primele transporturi de echipamente grele.

„De câteva săptămâni, furnizăm echipament terestru greu – o spun în general, dar prin definiție este clar că acesta include tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie, obuziere și lansatoare multiple de rachete. Ceea ce a plecat din Republica Cehă este de ordinul sutelor de milioane de dolari„, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

Sursele au refuzat să discute numărul de arme furnizate.

Înaltul oficial din domeniul apărării a declarat că Cehia a furnizat, de asemenea, o gamă de armament antiaerian.


Premierul britanic Boris Johnson și-a schimbat avatarul oficial de pe Instagram

Fotografia sa este acum plasată într-un cerc de culoarea steagului ucrainean.


Președintele Zelenski a mulțumit inițiatorilor proiectului #StandUpForUkraine, respectiv președintei CE, Ursula von der Leyen și premierului Canadei, Justin Trudeau, pentru întreg ajutorul dat.

Mulțumiri sincere către Ursula von der Leyen și Justin Trudeau pentru că ați sprijinit Ucraina, milioane de ucraineni. Inițiativa #StandUpForUkraine a strâns deja peste 10 miliarde de dolari. Aceasta este o contribuție uriașă la susținerea Ucrainei după invazia Rusiei. Mulțumesc tuturor celor care se alătură. Haideți să o facem împreună!”, a scris Zelenski pe contul său de Twitter.


Forțele Armate ale Ucrainei au raportat distrugeri ale echipamentelor trupelor ruse, pe parcursul celei de-a patruzeci și cincea zi de invazie.

Potrivit Forțelor Armate ucrainene, personalul militar ucrainean a doborât sâmbătă patru rezervoare ale trupelor ruse, opt vehicule blindate și șapte alte vehicule, o aeronavă, un elicopter, patru vehicule aeriene fără pilot și trei rachete cricket.


În Mariupol, infractorii colectează cadavrele civililor uciși pentru a le distruge apoi în crematorii sau pentru a le îngropa în gropi comune”, a declarat Consiliul Municipal Mariupol.

Șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, Oleksandra Matviichuk, a anunțat, de asemenea, despre acțiunile rușilor în Mariupul.

„Ei le colectează într-un pasaj subteran de la periferia orașului, în cartierul Sadki. Echipe speciale de curățenie cheamă zilnic sute de cadavre în aceste puncte din tot orașul. Rușiii fac totul pentru a provoca o tragedie în Mariupol. Dimensiunea crimei este de zece ori mai gravă decât genocidul de la Bucea”, relatează consiliul municipal din Mariupol.