• Rusia denunţă deciziile Germaniei şi Franţei de a expulza diplomaţi şi va riposta simetric.
  • Fostul prim-ministru ucrainean, Arseni Iațeniuk, afirmă că actualul conflict din Ucraina este cel mai dramatic eveniment de după Al Doilea Război Mondial.
  • Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU marți dimineață.

UPDATE 00:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a rezumat rezultatele celei de-a patruzeci și una zi de război:

▪️„Am propus Conferința Globală a ONU de la Kiev.

▪️Am făcut apel la Parlamentul Spaniol, un stat care susține lupta noastră pentru libertate și democrație.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

▪️Am vorbit cu președintele Franței Emmanuel Macron despre situația umanitară din regiunile ocupate temporar din Ucraina.

▪️Franța va oferi sprijinul tehnic și expert necesar pentru a investiga crimele ocupanților ruși.

▪️Pregătim un nou pachet de sancțiuni puternice împotriva Rusiei – acestea ar trebui să fie proporționale cu gravitatea crimelor.

▪️Ne pregătim să îi primim la Kiev pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și pe președintele Diplomației Europene Josep Borrell.

▪️Am prezentat ordinele Steaua de Aur militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei și membrilor familiilor de militari cărora li s-a acordat postum acest ordin în sala Palatului Mariinsky, care se numește acum Sala Albă a Eroilor din Ucraina.

▪️Am predat Ordinul Curajului familiei fotoreporterului Max Levin, care a fost ucis de ocupanți în regiunea Kiev.

▪️Am semnat un decret de acordare a premiilor de stat a 292 de militari, dintre care 57 postum.”

UPDATE 23:00

Dacă războiul din Ucraina va dura până la sfârșitul anului 2022, va duce țara înapoi cu 18 ani”, a declarat, marți, secretarul general adjunct al ONU, Rosemary DiCarlo, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Citând cifrele, DiCarlo s-a referit la calculele efectuate de experți ai Programului de Dezvoltare al ONU.

Acest lucru ar duce țara – și regiunea – înapoi cu zeci de ani și ar lăsa fisuri sociale și economice profunde pe termen lung”, a declarat secretarul general adjunct.

UPDATE 22:00

Șefa Ministerului Transporturilor și Turismului, Irina Vereșciuk, despre rezultatele activității coridoarelor umanitare în trimestrul 5:

  • Astăzi au fost evacuate 3.846 de persoane.
  • De la Mariupol și Berdyansk la Zaporojie au fost evacuate 2.216 de persoane.
  • Un convoi de șapte autobuze pentru evacuarea persoanelor din Mariupol, condus de Comitetul Internațional al Crucii Negre, a fost nevoit să se întoarcă după ce a fost blocat în orașul Mangush.
  • Cele 17 microbuze care fuseseră trimise peste noapte la Berdyansk s-au întors în Zaporojie – 150 de persoane din Lisichansk, Sievierodonetsk, Rubizhne și Kremlinna au fost evacuate cu ele.
  • 1.080 de persoane au putut fi evacuate din regiunea Lugansk.

UPDATE 21:00

Ucraina investighează aproape cinci mii de abuzuri militare rusești, a spus, marți, procurorul general Iryna Venediktova, în cadrul unui briefing de presă în orașul strămutat Bucea.

Șeful Procuraturii Generale a menționat că investigarea crimelor de război este acum sarcina numărul unu pentru întregul sistem de aplicare a legii din Ucraina.

Ea a spus că mii de astfel de infracțiuni au fost înregistrate până în prezent. Aproape cinci mii cu calificative sunt crime de război. Aproape două mii sunt infracțiuni premilitare. Toate urmăririle penale variază în ceea ce privește domeniul de aplicare și numărul de episoade.

Trebuie să înțelegem că, chiar și într-o situație atât de brutală, crimele de război reprezintă prima linie de gradație. Apoi vin atrocitățile împotriva umanității, genocidul. Vom investiga toate aceste atrocități pentru a-i aduce în fața justiției pe toți cei care au început acest război pentru a-i extermina pe ucraineni”, a declarat Iryna Venediktova.

UPDATE 20:00

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, două elicoptere ucrainene Mi-8 care ar fi încercat, din nou, să evacueze conducerea batalionului național Azov din Mariupol, au fost doborâte.

UPDATE 19:00

Pe fondul înmulțirii vizitelor liderilor europeni în Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu are intenția de a merge la Kiev.

Cred că datoria mea este să-mi fac treaba pentru a fi util poporului ucrainean și pentru a-i proteja pe francezi de război. Mergând la Kiev cu o vizită, fără rezultat sau beneficiu, nu o voi face. Dacă pot face ceva și va avea un efect, o voi face”, a declarat Macron, citat de Le Monde.

De asemenea, președintele francez a explicat discuțiile sale frecvente cu președintele rus Putin, în legătură cu care a fost în repetate rânduri ținta criticilor.

Nu suntem în război și nu am fost niciodată în război cu Federația Rusă, iar președintele Putin este un lider ale cărui opinii nu le împărtășesc, dar cu care am dialogat întotdeauna, în ciuda contradicțiilor… Am făcut același lucru de la începutul războiului, de fiecare dată la cererea președintelui ucrainean Zelensky. Atât timp cât președintele ucrainean îi va cere acest lucru, el va dialoga cu Putin, iar atâta timp cât Franța poate juca un rol în promovarea negocierilor și în furnizarea de ajutor umanitar, o va face”, a declarat Macron marți, în timpul unei deplasări electorale, adăugând că atâta timp cât președintele ucrainean îi va cere acest lucru.


Statul Major General a publicat o nouă actualizare operațională începând cu data de 5 aprilie, ora 18:00.

Redăm declarațiile acestuia:

  • „În Federația Rusă este în curs o mobilizare clandestină.
  • Inamicul încearcă, de asemenea, să implice profesorii din școlile militare în război, dar una dintre aceste școli a refuzat deja să trimită profesori în Ucraina.
  • În Izyum, ocupanții desfășoară acțiuni provocatoare.
  • În Tokmak, medicii sunt forțați să semneze așa-numitele contracte cu ministerul rus al sănătății.”

SUA vor aloca un ajutor de peste 1 miliard de dolari pentru persoanele afectate din Ucraina. Banii vor fi alocați pentru a oferi ajutor umanitar celor 10 milioane de refugiați și persoane strămutate din Ucraina, precum și țărilor care îi găzduiesc pe acești oameni.

UPDATE 18:00

Șeful Statului Major al SUA, Milly, a declarat că probabilitatea unui conflict major între marile puteri este în creștere.

O parte dintr-o rachetă inamică doborâtă la Ternopil a avariat un rezervor de îngrășăminte cu amoniac de la un depozit de îngrășăminte minerale.

Primarul din Herson susține că trupele rusești au obținut o bază de date cu activiștii orașului. Până la 100 de persoane au fost arestate din această bază de date, Igor Kolihaev este sigur că cineva din propria sa echipă a creat această bază de date. Printre cei reținuți se numără activiști, foști militari, străini și jurnaliști.

UPDATE 17:00

Regatul Unit, care deține președinția Consiliului de Securitate al ONU, a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate pentru marți, 5 aprilie, pentru a discuta despre crimele în masă de la Bucha, în regiunea Kiev. Toate aceste atrocități au fost comise de armata rusă.

Dmitri Kuleba a avut o întrevedere cu președintele BGK Bank:

„Explorez posibilitatea ca băncile poloneze de top să participe la redresarea economică a Ucrainei”, a scris Ministerul ucrainean de Externe. Bank Gospodarstwa Krajowego este singura bancă din Polonia deținută de guvern.

UPDATE 16:00

Masacrul de la Bucha este doar începutul adevărului despre Rusia de astăzi, a declarat consilierul șefului OP, Mihail Podolyak, adresându-se partenerilor europeni. El a spus că cea mai bună prevenire pentru Europa de sindromul Bucha ar fi să furnizeze Ucrainei arme grele.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a confirmat oficial pe Twitter că, în timpul conversației sale cu Volodimir Zelenski, s-a convenit ca acesta să viziteze Kievul în curând.

Rușii au tras cu muniție interzisă cu fosfor și muniție termobarică în zona Malaya Rogan din regiunea Harkov. Potrivit medicilor militari, aceștia au fost nevoiți să evacueze luptători cu arsuri, iar unii au suferit de pe urma consecințelor vaporilor de fosfor alb care le-au pătruns în căile respiratorii.

UPDATE 15:00

Ministerul de Finanțe al Federației Ruse a declarat că nu a primit 302 miliarde de ruble din venituri din petrol și gaze din cele așteptate în luna martie.

Kremlinul a reacționat la sugestia președintelui american Joe Biden potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat pentru crime de război. Comentariile lui Biden au fost făcute în urma reacției internaționale tot mai mari legate de presupusa ucidere a civililor din Bucha, un oraș din apropierea capitalei Kiev.

UPDATE 14:00

Rapoartele privind atrocitățile din apropierea Kievului au determinat Franța și Germania să expulzeze luni diplomați ruși, iar Italia, Danemarca și Suedia au făcut același lucru. Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din cauza unor probleme de securitate, citează un purtător de cuvânt al ministrului de externe Luigi Di Maio.

Aproximativ 18.500 de membri ai forțelor rusești au fost uciși în luptă de la începutul invaziei, potrivit oficialilor ucraineni. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat într-o postare pe Facebook că alte pierderi rusești de la invazia din 24 februarie includ 676 de tancuri, 1.858 de vehicule blindate, 150 de avioane de război și 134 de elicoptere.

UPDATE 13:00

La Budapesta, mamele ucrainene au creat o groapă comună simbolică pentru copii.

Un protestatar din Moscova a fost fotografiat întins cu fața în jos pe pământ și cu mâinile legate, în semn de omagiu pentru modul în care au fost găsite cadavrele unor ucraineni în orașele din apropierea Kievului, care au fost ocupate până de curând de forțele rusești.

Imaginile șocante cu cadavrele de pe străzile din Bucha- unele cu mâinile legate – au provocat o avalanșă de condamnări internaționale la adresa Rusiei în ultimele zile.

UPDATE 12:00

Ministerul Energiei al Federației Ruse nu exclude posibilitatea de a transfera exporturile de energie electrică în conturi în ruble. În același timp, ministerul spune că decizia finală ar trebui să aparțină exportatorului Inter RAO.

La Rubizhne, în regiunea Lugansk, trupele ruse au deschis o cisternă cu acid azotic – oamenii sunt îndemnați să nu părăsească adăposturile și să închidă ușile și ferestrele din camere, a anunțat șeful administrației regionale din Lugansk, Serhiy Haidai.

UPDATE 11:00

Zelenski, despre situația din Mariupol:

  • Este foarte dificil pentru oamenii de acolo – atât pentru militari, cât și pentru civili;
  • Încă nu se pune problema înfrângerii militare a orașului;
  • Ocupanții continuă să blocheze coridoarele umanitare;
  • Turcia a fost de acord să transporte răniții și morții din Mariupol din portul Berdyansk. Portul Mariupol nu poate fi abordat.

UPDATE 10:00

Comandamentul aerian din Zakhid raportează că în timpul nopții două avioane de luptă SU-35 din Belarus au tras patru rachete de croazieră, probabil asupra unor facilități de infrastructură critică din vestul Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus trei ținte, în timp ce a patra a fost avariată și deviată de la curs. Armata a precizat că ghidarea și recunoașterea rachetelor au fost efectuate de trupele rusești cu ajutorul dronelor, care au fost de asemenea distruse de luptătorii ucraineni.

Forțele ucrainene au recucerit terenuri cheie în nordul Ucrainei, după ce au negat Rusiei capacitatea de a-și asigura obiectivele și au forțat forțele rusești să se retragă din zonele din jurul Cernihovului și din nordul Kievului.

UPDATE 09:00

Noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei ar putea afecta leasingul de aeronave, produsele din oțel, bunurile de lux și combustibilul pentru avioane, a relatat CNBC, citând două surse.

Multe dintre unitățile rusești care se retrag din nordul Ucrainei vor avea probabil nevoie de o reechipare și recondiționare semnificativă înainte de a putea fi redistribuite pentru operațiuni în estul Ucrainei. Este posibil ca luptele de nivel scăzut să continue în unele părți ale regiunilor recent recucerite, dar să se diminueze semnificativ în cursul acestei săptămâni, pe măsură ce restul forțelor rusești se vor retrage.

UPDATE 08:00

Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a declarat că linia de cale ferată din oraș a fost avariată în urma unui atac aerian desfășurat peste noapte. Șeful administrației regionale de stat din Rivne, Vitaliy Koval, a declarat că două ținte au fost doborâte de forțele de apărare aeriană din regiune în timpul nopții.

Informații de la Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Harkov din dimineața zilei de 5 aprilie

  • Treizeci și trei de vizite pe zi, dintre care 15 pentru stingerea incendiilor ca urmare a bombardamentelor. Serviciul de stat pentru situații de urgență (SES) a ieșit de cinci ori să curețe molozul.
  • Incendii provocate de bombardamente au avut loc în clădiri de apartamente, case particulare, stații de benzină și garaje în districtele Kievskyi, Moskovskyi, Shevchenkivskyi, Nemyshlyanyi, Industrialnyi și Kholodnogorskyi din Harkov, precum și în Izyumskyi și în regiunea Harkov.
  • O femeie rănită și trupurile a trei morți au fost recuperate de sub dărâmături.

UPDATE 07:00

În Severodonetsk, ocupanții au lovit aceeași casă pentru a cincea oară

Japonia a interzis exportul de bunuri de lux în Rusia, inclusiv mașini de lux și alcool scump

Interdicția se referă la exporturile în Rusia de mașini cu o valoare mai mare de 50.000 de dolari. Intervalul de preț include, de exemplu, mașinile Lexus de la Toyota, motociclete de peste 5.000 de dolari, bijuterii de peste 350 de dolari și haine de peste 870 de dolari.

În total, pe listă se află 19 categorii de bunuri de diferite tipuri.

UPDATE 06:00

Ministrul canadian de externe califică uciderea civililor de la Bucha drept crimă de război

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a adăugat că, în mod cert, se va ajunge la responsabilitate, iar Canada va continua să sprijine eforturile Curții Penale Internaționale.

Finlanda cere ca UE să interzică importurile de petrol din Rusia

Această declarație a fost făcută de ministrul finlandez al economiei, Mika Lintilä.

„Acum, petrolul negru se transformă în sânge roșu în Ucraina. Rusia are nevoie de izolare energetică, deoarece este singura modalitate de a influența economia rusă suficient de mult pentru a le afecta acțiunile.”

Pentagonul a anunțat că SUA va oferi asistență militară suplimentară de 300 de milioane de dolari Ucrainei

În total, Statele Unite au oferit 1,6 miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul invaziei.

UPDATE 05:00

SUA a testat o rachetă hipersonică la jumătatea lunii martie, dar au păstrat tăcerea pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia

Statele Unite au testat, cu succes, o rachetă hipersonică la jumătatea lunii martie, dar au păstrat tăcerea timp de două săptămâni pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia în momentul în care președintele american, Joe Biden, urma să călătorească în Europa, potrivit unui oficial din domeniul apărării familiarizat cu această chestiune.

Conceptul de armă hipersonică cu respirație aeriană (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept – HAWC) a fost lansat de pe un bombardier B-52 în largul coastei de vest, a precizat oficialul, în primul test de succes al versiunii „Lockheed Martin” a sistemului.

Testul a avut loc la câteva zile după ce Rusia a declarat că a folosit propria rachetă hipersonică în timpul invaziei din Ucraina, susținând că a vizat un depozit de muniții din vestul Ucrainei.

Oficialii americani au minimalizat semnificația utilizării de către Rusia a rachetei lor hipersonice „Kinzhal”. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu a considerat-o ca fiind „un fel de schimbare a jocului” după ce rușii au anunțat lansarea rachetei.

La momentul testului american, Biden se pregătea pentru o vizită la aliații NATO din Europa, inclusiv o oprire în Polonia, unde s-a întâlnit cu ministrul de externe și cu ministrul apărării din Ucraina.

Alarmă aeriană în aproape toată Ucraina

Ministrul francez al Justiției, Eric Dupont-Moretti, a oferit omologilor săi ucraineni sprijin în investigarea crimelor de război, strângerea de probe și aplicarea justiției

„I-am oferit omologului meu ucrainean și Procurorului General al Ucrainei sprijin operațional din Franța în investigarea crimelor de război. Trebuie strânse dovezi. Trebuie făcută dreptate”, a scris ministrul francez.

Ministrul finlandez al Economiei a declarat că Europa ar trebui să renunțe complet la importul de energie din Rusia, în ciuda faptului că ar înrăutăți nivelul de trai al europenilor.

UPDATE 04:00

Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Andrei Deshchytsia, consideră că premierul ungar, Viktor Orban, ar trebui obligat să viziteze Bucha pentru a vedea crimele la care este complice

„Trebuie să îl luăm cu forța și să îl ducem acolo, pentru că nu vrea să știe asta”, a spus Andrei Deszczyca la postul de televiziune polonez, TVN24.

Potrivit acestuia, Viktor Orban ar trebui să fie și el responsabil pentru crimele armatei ruse.

„Sprijinindu-l pe Putin, chiar și verbal, el devine complice la aceste crime”, a spus ambasadorul ucrainean.

Peste 425 de copii au fost răniți în războiul din Ucraina

Până la 4 aprilie 2022, peste 425 de copii au fost răniți în războiul din Ucraina.

161 de copii au fost uciși și 264 de copii au fost răniți.

UPDATE 03:00

Vicepremierul Ucrainei: Dacă nu-l oprim pe Putin, „acesta este doar începutul atrocităților”

Un grup de unsprezece primari de orașe ucrainene continuă să fie ținuți în captivitate de forțele ruse, a reiterat, luni, vicepremierul ucrainean.

„Acest lucru este absolut adevărat. Știm că toți primarii de orașe, se află în captivitate, sunt ținuți ostatici de ruși, din păcate nu ni-i dau înapoi”, a declarat, luni, Iryna Vereshchuk pentru Erin Burnett de la CNN.

„Din păcate, până acum nu am reușit să luăm legătura sau să eliberăm alți primari de orașe și nici măcar nu știm, credem că unii dintre ei au fost uciși”, a spus ea, vorbind prin intermediul unui translator.

Duminică, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Vereshchuk a declarat că 11 primari locali din regiunile Kiev, Kherson, Mykolaiv și Donețk „se află în captivitate rusească”.

CNN nu a putut verifica, în mod independent, aceste afirmații. Forțele rusești au reținut oficiali guvernamentali locali în mai multe cazuri în Ucraina.

În timp ce fotografiile cu cadavre de civili aliniate pe o stradă din Bucha au devenit rapid imagini de neșters ale conflictului, Vereshchuk s-a temut de noi violențe.

„Dacă nu îl oprim pe Putin astăzi, împreună, acesta este doar începutul acelor atrocități pe care le vom dezvălui mai târziu. Pentru că, în timp ce vorbim acum cu dumneavoastră, există… mai mult de 100.000 de civili, femei, copii, bătrâni, care mor în orașul Mariupol în acest moment”, a spus ea.

„Oamenii mor, mor de foame, de sete, de răni grave, de lovituri aeriene, mii dintre ei sunt uciși. Este un genocid, împotriva civililor ucraineni. Iar Putin, își dă seama că nu poate opri armata ucraineană și de aceea are o altă tactică. El torturează și violează civili ucraineni, femei, și asta face așa-numita sa a doua armată. Luptă împotriva civililor, iar noi se pare că doar privim neputincioși împotriva lor.”

UPDATE 02:00

Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU marți dimineață

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va adresa, marți dimineață, Consiliului de Securitate al ONU, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului de Securitate.

Discursul va avea loc în timpul ședinței de informare a Consiliului de la ora 10:00 (ora Europei Centrale) privind Ucraina, a confirmat Mungo Woodifield pentru CNN.

Zelenski avertizează că numărul victimelor civile ar putea fi mai mare în alte orașe eliberate după Bucha

Numărul victimelor civile ar putea fi mult mai mare la Borodyanka și în alte orașe ucrainene eliberate decât la Bucha, a declarat, luni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o alocuțiune video.

„Există, deja, informații potrivit cărora numărul victimelor ocupanților ar putea fi chiar mai mare în Borodyanka și în alte câteva orașe eliberate. În multe sate din districtele eliberate din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumy, ocupanții au făcut lucruri pe care localnicii nu le-au văzut nici măcar în timpul ocupației naziste de acum 80 de ani. Ocupanții vor purta, cu siguranță, responsabilitatea pentru acest lucru”, a declarat Zelenski.

În Bucha, Zelenski a declarat că au fost ucise peste 300 de persoane, dar că numărul total al victimelor va crește, probabil, pe măsură ce întregul oraș va fi verificat.

Zelenski a subliniat importanța jurnaliștilor care documentează consecințele în orașele ucrainene eliberate.

„Oferim acces maxim pentru jurnaliști la Bucha și în alte orașe eliberate din Ucraina. Pentru sute de jurnaliști din întreaga lume. Și suntem interesați să avem mii de jurnaliști acolo. Cât mai mulți posibil! Pentru ca lumea să vadă ce a făcut Rusia”, a spus el.

Zelenski a avertizat că Rusia va încerca să ascundă urmele violențelor comise la Bucha și în alte orașe.

„Ei încearcă să denatureze faptele. Dar, ca și atunci, nu vor reuși. Ei nu vor putea să înșele întreaga lume”, a spus Zelenski.

Zelenski și-a reiterat apelul de a i se trimite mai multe arme pentru a lupta împotriva forțelor rusești.

„Subliniez încă o dată: Ucraina trebuie să primească toate armele necesare pentru a-i alunga pe ocupanți din țara noastră cât mai curând posibil, pentru a ne elibera orașele. Și dacă am fi primit, deja, ceea ce ne trebuie – toate aceste avioane, tancuri, artilerie, arme antirachetă și anti-navă, am fi putut salva mii de oameni”, a declarat el.

Reprezentantul permanent al Regatului Unit la ONU, Barbara Woodward, a declarat că pe 5 aprilie va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind crimele din Bucha

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit, Liz Trass a cerut excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Fostul prim-ministru ucrainean: „Putin va pierde acest război”

Fostul prim-ministru ucrainean, Arseni Iațeniuk, afirmă că actualul conflict din Ucraina este cel mai dramatic eveniment de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Acesta nu este doar un dezastru. Tot ceea ce [președintele rus Vladimir] Putin și așa-zișii săi acoliți și soldații săi au făcut poporului ucrainean, acestea sunt crime de război și crime împotriva umanității”, a declarat Iațeniuk pentru Jake Tapper de la CNN.

Cea mai mare întrebare, a spus Iațeniuk, este ce se va întâmpla, în cele din urmă, cu Putin și armata sa.

„Cum să îl aducem personal în fața justiției pe Putin și pe fiecare comandant în parte din lanț și pe fiecare soldat care a comis aceste atrocități împotriva poporului ucrainean”, a detaliat el.

Deși președintele rus pare să acționeze, în prezent, fără niciun fel de recurs, Iațeniuk a prezis că domnia lui Putin se va încheia cu un eșec.

„Încă mai cred că Putin va pierde acest război … Acesta este războiul împotriva lumii libere. Acesta este războiul împotriva, de fapt, fiecărei ființe umane. Acesta este războiul împotriva libertății”, a declarat el pentru Tapper.

„El va pierde acest război, dar trebuie să ne pregătim chiar acum … Cred că trebuie să lansăm urgent un fel de grup comun de investigație pentru a fi pregătiți să-l aducem pe Putin în fața justiției și să-l vedem pe Putin stând în spatele gratiilor.”

UPDATE 01:00

Lituania anunţă expulzarea ambasadorului Rusiei

Guvernul Lituaniei a anunţat, luni seară, expulzarea ambasadorului Rusiei, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina şi la atrocităţile atribuite militarilor ruşi.

„Ca reacţie la agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei suverane şi ca reacţie la atrocităţile comise de forţele armate ruse în diverse oraşe ucrainene ocupate, inclusiv oribilul masacru de la Bucha, Guvernul lituanian a decis reducerea reprezentării diplomatice, iar ambasadorul Federaţiei Ruse va trebui să părăsească Lituania”, a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, citat de cotidianul „Le Figaro”.

UPDATE 00:00

Premierul kosovar afirmă că Rusia comite „cu siguranță” crime de război

Premierul kosovar, Albin Kurti, a declarat, luni, într-un interviu acordat CNN, că Rusia comite „cu siguranță” crime de război în Ucraina.

„Aceste crime oribile pe care le vedem cu toții că se întâmplă în estul Ucrainei sunt, cu siguranță, crime de război și depinde de anchetatori să dovedească și crime împotriva umanității și genocid”, a declarat Kurti în cadrul unei discuții cu Bianca Nobilo de la CNN.

„Cred că [Kremlinul] a ordonat toate aceste mașini de război în aceste crime împotriva civililor neînarmați”, a spus Kurti, adăugând că Vladimir Putin ar trebui să se confrunte cu un tribunal internațional.

De asemenea, premierul a declarat că Kosovo își consolidează bugetul și capacitățile de apărare în cazul unei interferențe rusești sau al unui conflict de propagare în Balcanii de Vest.

Rusia denunţă deciziile Germaniei şi Franţei de a expulza diplomaţi şi va riposta simetric

Administraţia de la Moscova a avertizat, luni seară, că va riposta la acţiunile Germaniei şi Franţei de expulzare a zeci de diplomaţi ruşi, criticând poziţiile proucrainene ale celor două ţări şi avertizând că relaţiile diplomatice vor continua să se deterioreze.

„Reducerea nefondată a personalului diplomatic din Germania va limita spaţiul care să permită menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va conduce la deteriorarea suplimentară a relaţiilor ruso-germane”, a transmis Ambasada Rusiei din Berlin, potrivit cotidianului „Le Monde”, denunţând decizia „inamicală” a Guvernului Olaf Scholz de expulzare a 40 de diplomaţi ruşi.

Un avertisment similar a transmis Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului prezidenţial de Securitate de la Moscova. „Ştie toată lumea răspunsul: va fi simetric şi distructiv pentru relaţiile bilaterale”, a atras atenţia Dmitri Medvedev.