• Ucraina a intrat în a șaptesprezecea zi de război. Zelenski a anunțat pentru prima dată pierderile armatei ucrainene. Aproximativ 1.300 de oameni au murit în lupte.
  • UE va aplica al patrulea pachet de sancțiuni asupra Rusiei.
  • SUA acuză Rusia că a încălcat principiile de securitate nucleară.

UPDATE 00:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit cu prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, pentru a primi asistență în vederea obținerii eliberării lui Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, care a fost capturat vineri de forțele rusești.

UPDATE 23:00. Aproximativ 13.000 de persoane au fost evacuate prin coridoarele umanitare

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a declarat că aproximativ 13.000 de ucraineni au fost evacuați, sîmbătă, prin coridoarele umanitare.

Acesta a fost aproape de două ori numărul celor care au reușit să iasă vineri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cu toate acestea, nimeni nu a reușit să părăsească Mariupol.

Vereshchuk a dat vina pe obstrucția forțelor ruse.

Rusia a acuzat anterior forțele ucrainene că au prins în mod deliberat civili în oraș, care a fost supus bombardamentelor rusești.

UPDATE 22:00

Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis, sâmbătă, că în regiunea Kiev, șapte persoane, printre care și un copil, au murit în timpul evacuărilor.

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei raportează că în regiunea Kiev, în timpul evacuărilor de sâmbătă, un convoi în care se aflau femei și copii, a fost supus focului. Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, șapte persoane au murit, inclusiv un copil.

Potrivit informațiilor ucrainene, acest lucru s-a întâmplat pe 11 martie, în timpul unei încercări de evacuare din satul Peremoga (raionul Baryshevsky) spre satul Ostroluchie, de-a lungul coridorului verde convenit cu Rusia.

Viceprim-ministrul ucrainean, Irina Vereshchuk, a rezumat rezultatele de sâmbătă, 12 martie.

Potrivit acesteia, nouă din cele 12 „culoare verzi” au funcționat. Coridorul din Energodar nu a funcționat – invadatorii nu au lăsat convoiul umanitar să intre în oraș. Regiunea Kiev a funcționat parțial: coridoarele de la Vorzel și Irpen nu au funcționat, dar Bucha a funcționat, de unde au fost scoși aproape 1.000 de oameni.

UPDATE 21:00

Un sondajul realizat de Institutul Francez de Opinie Publică a arătat că aderarea Ucrainei la UE este susținută de 70% dintre rezidenții din Germania, Franța, Italia și Polonia. În Polonia, în general, procentul celor care susțin aderarea Ucrainei la UE este de 92%.

▪️75% au o atitudine pozitivă față de Volodymyr Zelensky. Și 90% dintre respondenți sunt negativi despre Putin.

▪ 79% dintre respondenți susțin sancțiuni dure împotriva Rusiei. 57% susțin pe deplin, alți 22% – mai degrabă sprijin.

▪️67% susțin furnizarea de arme către Ucraina.

▪️87% consideră că este necesar să accepte și să ajute refugiații din Ucraina.

▪️70% dintre respondenți susțin aderarea Ucrainei la UE. Polonia – 92%. Italia – 71%, Germania – 68%, Franța – 62%.

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Igor Zhovka, a descris situația actuală din Ucraina, care încă rezistă invaziei ruse.

Potrivit acestuia, situația este extrem de tensionată în jurul capitalei deoarece „o parte din localitățile din jurul Kievului sunt distruse”.

Dacă se mărește numărul la 200.000 de soldați în jurul Kievului, rușii îl pot distruge. Rușii vor încerca să blocheze complet Kievul, așa cum au făcut cu Mariupol”, a declarat consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Igor Zhovka.

Acesta a precizat că „rușii nu își respectă angajamentele față de civili” și că „un convoi umanitar a făcut obiectul unor împușcături, au murit șapte persoane”.

UPDATE 20:00

Primarul Melitopolului a fost răpit și torturat de invadatori. În locul lui a fost pusă Galina Danilchenko, colaborator de la Platforma Opoziției pentru Viață.

S-a știut că pe 11 martie, ocupanții au împușcat un convoi de femei și copii în timpul evacuării. Șapte persoane au murit.

Zelenski a anunțat pentru prima dată pierderile armatei ucrainene. Aproximativ 1.300 de oameni au murit în lupte.

Deputatul Ilya Kiva va fi trecut pe lista de urmărite internațională.

Rușii plănuiesc să organizeze un „referendum” privind crearea „Republicii Populare Herson”.

Tranzacționarea la Bursa din Moscova nu va fi reluată până pe 18 martie.

În timpul războiului din Ucraina, echipamente militare rusești, în valoare de peste cinci miliarde de dolari, au fost distruse.

Din ce în ce mai mulți ruși capturați raportează despre detașamentele lor.

UPDATE 19:00

UN AL CINCILEA AVION SPANIOL CU ARME AJUNGE ÎN UCRAINA.
Cel de-al cincilea avion al Forțelor Aeriene spaniole cu material ofensiv pentru Ucraina a ajuns sâmbătă la destinație, potrivit unor surse din Ministerul Apărării.

BORRELL AFIRMĂ CĂ NU VA EXISTA O „NATO EUROPEANĂ”.
Planurile de cooperare militară în cadrul Uniunii Europene, care ar urma să fie adoptate luna aceasta la Bruxelles, nu vor însemna dezangajarea din NATO, a declarat sâmbătă Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

UPDATE 18:00

MINISTRUL ELVEȚIAN DE FINANȚE SE OPUNE ÎNCHIDERII COMERȚULUI CU MATERII PRIME.

Ministrul elvețian de finanțe, Guy Parmelin, s-a declarat astăzi împotriva impunerii de sancțiuni asupra comerțului cu materii prime cu Rusia, despre care a spus că „ar putea avea efecte secundare la nivel mondial”.

RUSIA ASIGURĂ DESPRE COOPERAREA CU UCRAINA ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CERNOBÎL.
Guvernul rus a asigurat Agenția pentru Energie Atomică (AIEA) că Ucraina controlează gestionarea centralelor nucleare de la Cernobîl și Zaporiya, în fața acuzațiilor ucrainene potrivit cărora Moscova încearcă să preia controlul asupra instalațiilor.

MACRON ȘI SCHOLZ SPUN CĂ PUTIN NU VREA SĂ OPREASCĂ RĂZBOIUL.
Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au declarat sâmbătă că președintele rus Vladimir Putin nu are nicio intenție de a „opri războiul” și au avertizat că intenționează să aplice sancțiuni profunde de nivel iranian împotriva regimului rus. „Președintele și cancelarul l-au pus la zid pentru că nu și-a respectat angajamentele”, au declarat sâmbătă surse de la Elysée, după o discuție pe care Macron și Schollaf Scholz au avut-o cu Putin la telefon.

UPDATE 16:00/17:00

PROTEST ANTI-RĂZBOI ÎN GEORGIA.
Aproximativ 300 de cetățeni ruși, belaruși și ucraineni, precum și mai multe activiste din cadrul colectivului FEMEN, au protestat sâmbătă la Tbilisi împotriva războiului din Ucraina, unde s-au adunat în fața Secției de interese rusești, situată într-o parte a Ambasadei Elveției.

BELARUSUL TRIMITE TRUPE LA GRANIȚA CU UCRAINA, DAR SPUNE CĂ NU O VA TRECE.
Șeful Statului Major General al forțelor armate belaruse, Viktor Gulevich, a raportat sâmbătă că cinci grupuri de batalioane tactice au fost trimise la granița de sud a țării cu Ucraina, dar a insistat că este vorba doar de trupe de înlocuire și că nu există planuri de a le adăuga la trupele concentrate acolo.

SPANIA APĂRĂ FORȚA ÎMPOTRIVA LUI PUTIN, DAR CU „PRUDENȚĂ”.
Președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, a insistat asupra faptului că guvernul spaniol se angajează să fie ” vehement” împotriva președintelui rus, Vladimir Putin, deși a subliniat că este necesar să fie „prudent” pentru a nu contribui la o escaladare militară care ar putea duce la o „situație ireversibilă”.

UPDATE 14:00/15:00

600 DE MARINARI RUȘI REFUZĂ SĂ COBOARE PE USCAT PENTRU A LUPTA.
Aproximativ 600 de marinari ruși s-ar fi răzvrătit pentru a nu se supune ordinelor de a debarca și de a lupta în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), principala agenție de servicii secrete din Ucraina. „În apropiere de Odessa, aproximativ 600 de marinari s-au revoltat și au refuzat să debarce pentru că au înțeles ce se întâmplă”, a declarat serviciul de informații SBU într-un mesaj postat pe Telegram.

579 DE CIVILI UCIȘI DE LA ÎNCEPUTUL INVAZIEI.
Organizația Națiunilor Unite a confirmat sâmbătă că 579 de civili (cu 15 mai mulți decât vineri) au fost uciși și 1.002 răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești în această țară, la 24 februarie.

ZELENSKI LE CERE AJUTORUL LUI MACRON ȘI SCHOLZ PENTRU ELIBERAREA PRIMARULUI DIN MARIUPOL. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor Franței și Germaniei, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, să facă presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l elibera pe primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, care a fost luat prizonier vineri de trupele rusești.

PAPA: „ÎN NUMELE LUI DUMNEZEU, OPRIȚI-VĂ!
Papa Francisc a lansat astăzi un nou apel pentru încetarea invaziei rusești în Ucraina și a războiului și a denunțat repercusiunile dure pe care vor trebui să le trăiască copiii : „În numele lui Dumnezeu, opriți-o!”, a îndemnat el. „Niciodată război! Gândiți-vă mai ales la copii, cărora li se ia speranța unei vieți demne: copii uciși, răniți, orfani; copii care au drept jucării resturi de război În numele lui Dumnezeu, opriți-vă!”, a postat el pe Twitter, încurajând rugăciunile.

UPDATE 12:00

PERSONALUL CRUCII ROȘII DIN MARIUPOL, RĂMAS FĂRĂ ALIMENTE

Personalul Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) din orașul Mariupol, aflat sub asediu în estul Ucrainei, se adăpostește în prezent în birourile lor din oraș, aproape fără electricitate, apă sau gaz și fără hrană pentru „câteva zile”, împreună cu aproximativ 60 de persoane pe care încearcă să le protejeze de forțele rusești și de milițiile aferente din Donețk.

UPDATE 11:00

UCRAINA NEAGĂ PRESIUNILE DIN PARTEA ISRAELULUI PENTRU A ACCEPTA O ÎNCETARE A FOCULUI.
Guvernul ucrainean a negat că Israelul ar fi exercitat presiuni asupra sa pentru a accepta cererile rusești de încetare a ostilităților în țară, inclusiv recunoașterea republicilor separatiste Donețk și Lugansk, încetarea eforturilor de recucerire a Crimeei și un angajament de neutralitate în ceea ce privește orice aderare la NATO.

ELVEȚIA ÎȘI AVERTIZEAZĂ CETĂȚENII SĂ PĂRĂSEASCĂ RUSIA.

Ministerul elvețian de Externe le-a recomandat cetățenilor săi care locuiesc în Rusia să părăsească țara din cauza „situației imprevizibile” provocate de războiul din Ucraina, iar celor rămași acolo li s-a recomandat să evite participarea la demonstrații sau exprimarea de opinii politice.

MOSCHEE CU 80 DE PERSOANE BOMBARDATĂ ÎN MARIUPOL.
Forțele rusești au bombardat o moschee din orașul portuar Mariupol, în sudul Ucrainei, unde se adăposteau peste 80 de adulți și copii, inclusiv cetățeni turci, a declarat sâmbătă Ministerul ucrainean de Externe pentru Reuters.

APEL ÎN STRADĂ PENTRU ELIBERAREA PRIMARULUI DIN MELITOPOL.
Aproximativ 2.000 de locuitori din Melitopol au ieșit sâmbătă în stradă pentru a cere eliberarea primarului Ivan Fedorov, care de ieri seară este reținut de forțele ruse care au ocupat orașul ucrainean. În prezent, Fedorov este de negăsit, potrivit consilierului ministrului ucrainean de interne Anton Gherșcenko. Primarul a fost răpit, a spus el, în timpul unui raid efectuat de o duzină de soldați ruși în centrul de criză în care era ținut.

UPDATE 10:00

NU EXISTĂ UN CONSENS ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ADERAREA EXPRESĂ A UCRAINEI LA UE.

Uniunea Europeană a lansat săptămâna aceasta procesul de aderare pentru Ucraina, Moldova și Georgia, dar nu există un consens între liderii europeni pentru aderarea rapidă solicitată de președintele ucrainean Volodymir Zelenski.

BORRELL SE ÎNTÂLNEȘTE ÎN TURCIA PENTRU A DISCUTA DESPRE RĂZBOI.

Războiul din Ucraina și eforturile de a pune capăt invaziei rusești au fost în centrul întâlnirii de astăzi dintre Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, și ministrul turc de externe, Mevlüt Çavusoglu.

UCRAINA CONFIRMĂ DISTRUGEREA BAZEI AERIENE VASILKOV.

Autoritățile locale ucrainene au confirmat sâmbătă distrugerea bazei aeriene Vasilkov, un oraș situat la doar 30 de kilometri de capitala țării, Kiev. Instalația a fost distrusă după ce cel puțin opt rachete au lovit-o în jurul orei 07.00. Primarul capitalei, Natalia Balasinovici, a confirmat distrugerea instalației.

CEL PUȚIN 79 DE COPII AU FOST UCIȘI DE LA ÎNCEPUTUL RĂZBOIULUI.
Cel puțin 79 de copii au fost uciși și o sută au fost răniți de la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, la 24 februarie, potrivit unui bilanț publicat sâmbătă de procuratura ucraineană pentru copii pe contul său de Telegram.

UPDATE 8:00/9:00

UCRAINA CREDE CĂ AMENINȚAREA DE INVASIUNE DIN BELARUS CONTINUĂ.

Ucraina nu are nicio înregistrare privind trecerea trupelor belaruse în Ucraina, dar amenințarea unei astfel de invazii rămâne destul de ridicată, potrivit lui Fedir Venislavski, membru al Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate națională, apărare și informații, relatează agenția Ukrinform.

RUSIA SUSȚINE CĂ A DISTRUS UN CENTRU DE INFORMAȚII UCRAINEAN.

Rusia și-a continuat sâmbătă loviturile aeriene asupra Ucrainei, pe care le califică drept „de precizie”, distrugând o bază militară aeriană din Vasilkov, la sud-est de Kiev, și un centru de informații electronice din Brovary, la est de capitala ucraineană, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

LOVITURI AERIENE ÎN REGIUNEA KIEV.
Loviturile aeriene ale armatei ruse din ultimele ore au incendiat un terminal petrolier din orașul Vasilkiv din regiunea Kiev, în timp ce alte orașe rămân cu întreruperi de apă și electricitate, au declarat autoritățile locale. „Un depozit de petrol a luat foc în Vasilkiv după un atac aerian. În satul Kriachky, ocupantul (rus) a tras noaptea asupra depozitului de petrol”, a declarat Oleksiy Kuleba, șeful Administrației Regionale de Stat din Kiev, pe contul său de Telegram.

70% DIN LUGANSK SE AFLĂ ACUM SUB CONTROL RUSESC.

Aproximativ 70% din regiunea Lugansk din estul Ucrainei este ocupată de trupele rusești, a declarat sâmbătă guvernatorul Serghei Haidai. Lugansk a fost scena conflictului dintre Ucraina și autoproclamata republică separatistă pro-rusă timp de opt ani. Zona a fost împărțită de-a lungul liniei de contact care a servit drept front până la invazia rusă.

KIEV RAPORTEAZĂ EXPLOZIA UNUI REZERVOR DE PETROL ÎN APROPIERE DE KIEV.

Autoritățile ucrainene au confirmat explozia unui rezervor de petrol în urma unui atac aerian rusesc asupra orașului Vasilkov, situat la mai puțin de 30 de kilometri de capitala țării și care coincide cu o evaluare a Ministerului britanic al Apărării care confirmă că trupele rusești sunt deja pe punctul de a înconjura orașul.

UPDATE 07:00

Cel puțin două explozii în orașul ucrainean Dnipro. Jurnaliștii CNN aflați în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, au declarat că au auzit cel puțin două explozii și au observat ceea ce par a fi rămășițele unor tiruri antiaeriene, sâmbătă dimineață. Echipa a văzut, de asemenea, fum ridicându-se la est de râul care trăbate orașul.

Sirenele de raid aerian au început la ora locală 5:25 a.m. sâmbătă și continuă să sune. Loviturile aeriene au afectat o școală, o clădire de apartamente și o fabrică de încălțăminte. Un civil a fost ucis.

Explozii auzite la Kiev, în timp ce trupele rusești se apropie de capitala Ucrainei. Echipele CNN din Kiev au raportat că au auzit explozii în primele ore ale dimineții de sâmbătă. Nu este clar dacă exploziile au fost lovituri rusești sau ucrainene. Luptele continuă la periferia capitalei ucrainene, administrația orașului afirmând că zonele din nord rămân cele mai periculoase, inclusiv suburbiile Bucha, Irpin și Hostomel, precum și districtul Vyshorod, la nord de Kiev. Luptele s-au intensificat, de asemenea, în Brovary, dincolo de râul Nipru, la est de oraș.

„Pe măsură ce forțele rusești presează din mai multe direcții, pare că intenția este de a înconjura complet orașul, de a înfometa orașul, de a bombarda orașul și apoi, în cele din urmă, de a încerca să răstoarne guvernul (pe Volodimir Zelenski)”, a declarat un corespondent CNN.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru CNN că orașul dispune de resurse, inclusiv alimente și provizii medicale doar pentru una sau două săptămâni.

„Forțele ucrainene sunt peste tot” în Kiev, spune corespondentul CNN: „Au săpat poziții defensive de-a lungul tuturor arterelor principale care duc în oraș, au pus capcane pentru tancuri în jur. Acesta este un oraș puternic fortificat acum. Și chiar dacă forțele rusești vor reuși să-l încercuiască, va fi o bătălie puternică”.

UPDATE 03:00

„De luni, Instagramul va fi blocat în Rusia. Această decizie îi va îndepărta, pe cei optzeci de milioane de oameni din Rusia, unul de celălalt și de restul lumii.”, a declarat CEO-ul Instagram, Adam Mosseri.

Compania americană Colgate-Palmolive încetează să mai importe și să investească în publicitate în Rusia, rămânând doar bunuri „importante pentru sănătate și igienă”, a spus șeful companiei.

UPDATE 02:00

Rusia a început mobilizarea în „L/DPR” și în Crimeea ocupată.

Se raportează că bombardarea orașului Nikolaev continuă. Trupele lui Putin încearcă să pătrundă până la Odesa.

„Rusia se bazează pe rachete nedirijate”, a afirmat Ministerul britanic al Apărării.

SUA acuză Rusia că a încălcat principiile de securitate nucleară. Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, spune, vineri, că SUA este îngrijorată de „acțiunile nesăbuite ale Rusiei și încălcările principiilor de securitate nucleară”.

Într-o serie de tweet-uri, Granholm a spus că SUA rămân „preocupate de lipsa datelor de la monitoarele de garanții de la #Cernobyl sau #Zaporizhzhia , care împiedică capacitatea lumii de a urmări materialele din acele site-uri.”

Al patrulea pachet de sancțiuni UE:

„Primele trei valuri de sancțiuni nu l-au oprit pe Putin: agresiunea împotriva Ucrainei continuă”, a remarcat Uniunea Europeană.

„Mâine vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru a spori izolarea Rusiei și a epuiza resursele cu care aceasta plătește acest război barbar”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

A doua parte a noilor sancțiuni este îndreptată împotriva cercului interior al lui Putin. Săptămâna viitoare, miniștrii G7 ai finanțelor, justiției și afacerilor interne vor decide cum intenționează să îi pună în judecată pe complicii înrădăcinați ai liderului rus în Rusia. A treia linie de atac sunt criptomonede. UE (ca și SUA) speră să întrerupă canalele de eludare a sancțiunilor prin utilizarea instrumentelor financiare impersonale. În al patrulea rând, UE va interzice exportul de bunuri de lux în Rusia. Europenii speră că oficialii și procurorii din Rublyovka și Chelyabinsk „nu se vor putea bucura de viață în timp ce bombele cad asupra capetelor civililor din Ucraina”. A cincea componentă a celui de-al patrulea pachet este interzicerea importului de oțel și alte produse din metalurgie feroasă din Rusia. Iar, în ultimul rând, europenilor li se va interzice să investească în orice proiect din sectorul energetic rus. Pe lângă faptul că petrolul și gazele sunt principala sursă de venit pentru Rusia, UE, în ansamblu, va abandona resursele energetice rusești până în 2027.

„Actuala criză este fără precedent. La fel ca răspunsul prietenos și rapid la ea din partea țărilor democratice. Am spus deja și voi repeta: Ucraina va câștiga”, a spus șefa Comisiei Europene, von der Leyen.

UPDATE 01:00

Zelenski declarații: „Răpirea primarului Melitopolului este o crimă de război împotriva democrației. Vă asigur 100% că toți oamenii din toate țările democratice vor afla despre acest lucru și acțiunile ocupanților ruși vor fi echivalate cu acțiunile teroriștilor ISIS”.

„Mariupol rămâne blocat de inamic. Dar mâine vom încerca din nou să trimitem acolo apă, mâncare și medicamente”.

„Astăzi, Cabinetul de Miniștri a creat Cartierul General de Coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război. Mii de soldați inamici, care au fost capturați sau predați, vor primi de la statul nostru tratamentul cerut de convențiile internaționale”.

„Rusia va fi lipsită de oportunitatea de a face comerț normal cu țările G7”.

„Astăzi, toată lumea câștigă gloria Ucrainei în locul lor. La Jocurile Paralimpice de iarnă, băieții și fetele noastre au câștigat deja douăzeci și cinci de medalii! Și ocupă locul doi în clasamentul general, pe locul doi după gazdele competiției – China”.

„Jocurile Paralimpice se vor încheia în două zile. Aș vrea foarte mult să spun același lucru despre război. Din păcate, acest lucru este încă nerealist. Dar cu siguranță va fi. Atât victoria pentru Ucraina, cât și pacea pentru Ucraina sunt realizabile”.

UPDATE 00:00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a restabilit comunicațiile și primește, din nou, date de la Centrala nucleară Zaporizhzhya, care se află, acum, sub ocupație rusă.

În ceea ce privește Cernobîl, datele nu sunt încă transmise de la acesta. Totuși, se precizează că tehnicienii au început, deja, repararea liniilor electrice avariate de la Centrala nucleară de la Cernobîl și acolo a fost livrat combustibil suplimentar pentru generatoarele diesel. În același timp, sursa externă de alimentare este, încă, deconectată.

„Decizia de a interzice transferul luptătorilor polonezi MiG-29, în Ucraina, a fost luată de președintele american, Joe Biden, pentru a nu provoca o escaladare a conflictului”, susține The Wall Street Journal.

Banca Centrală a Rusiei a anunțat că rușii, care primesc transferuri de la bănci străine, pot retrage doar numerar în ruble, potrivit Reuters.

„Rușilor, care primesc transferuri de bani de la bănci străine, li se va permite doar să retragă numerarul în ruble”, a declarat, vineri, Banca Centrală, cea mai recentă mișcare în încercarea de a face față sancțiunilor occidentale.

Banca a declarat că noua măsură temporară va intra în vigoare sâmbătă. Nu a dat o dată de încheiere. Banca a mai declarat, marți, că până la nouă septembrie, băncile nu pot vinde valută cetățenilor ruși.