• Astăzi este cea de-a treisprezecea zi de la începutul invaziei Ucrainei.
  • Statul Major General anunță că ritmul de înaintare al trupelor a încetinit semnificativ.
  • Ocupanții sunt demoralizați și jefuiesc din ce în ce mai mult.

SUMAR

Polonia va preda avioanele MiG-29 bazei militare americane din Germania.

Gigantul petrolier Shell anunță că se retrage din Rusia.

Președintele SUA, Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și altor tipuri de carburanți din Rusia, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Kamala Harris, vicepreședinta SUA, vizitează Polonia și România pentru a discuta despre invazia Ucrainei și criza refugiaților.

Rusiei și Belarusului nu ar trebui să li se permită să participe la evenimentele sportive internaționale după invadarea Ucrainei, susțin SUA și aliații.

UNESCO cere protejarea patrimoniului Ucrainei în fața războiului.

McDonald’s închide temporar restaurantele din Rusia.

Uniunea Europeană adoptă a treia serie de sancțiuni vizând un număr și mai mare de oligarhi și oficiali apropiați președintelui Vladimir Putin.

UPDATE 22.00

La 19:05 într-un sat din regiunea Harkov, în timpul unui atac aerian, un obuz a lovit o clădire rezidențială din districtul Chuhuiv, în urma căruia două persoane au murit. Printre acestea se afla și un copil născut în 2015.

O persoană a fost salvată din dărâmături de unitățile SES.

În Harkov, locuitorii au cerut primăriei permisiunea de a instala în centrul orașului, sub un ceas, o icoană. Scopul așezării acesteia sub ceas ar fi acela de protejare a orașului de invazia rusească.

UPDATE 21.00

Numai în ultimele 24 de ore, 27 de civili au murit la Harkov.

Acest lucru a fost anunțat de șeful departamentului de investigații al Poliției Naționale a orașului, Serghei Bolvinov.

În total, în timpul războiului, 170 de civili din Harkov, inclusiv cinci copii, au fost uciși în urma atacului rusesc.

Situație evacuări oraș Sumy:

Primul convoi de evacuare a sosit de la Sumy la Poltava. 22 de autobuze, 2.100 de persoane, dintre care 1.100 sunt străini din India și China. Evacuații vor merge la Lvov cu trenul – un tren special a fost pregătit.

Gara de Sud din Poltava. Străinii evacuați din Sumy.

Civilii din orașul Sumy au fost evacuați.

Adjunctul șefului biroului lui Zelenski a spus că două convoaie cu evacuați din Sumy se află deja în regiunea Poltava, iar 1.100 de studenți străini din Sumy continuă să fie evacuați cu trenul spre Lvov.

Prizonierii de război ruși vor lucra pentru restabilirea economiei Ucrainei”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Rușii au lovit regiunea Korbutovka, lângă Jitomir.

Am ajuns la cămin, clădirea a fost complet distrusă”, a spus primarul din Jitomir.

Informațiile privind numărul victimelor sunt in curs de clarificare.

UPDATE 20.00

În orașul Mariupol au fost bombardate clădiri ale Crucii Roșii, au fost distruse și clădiri de locuințe și un centru comercial. Numărul victimelor este în curs de clarificare.

Hackerii au spart site-urile Serviciului Federal al Penitenciarelor, Serviciului Federal pentru Securitate Socială, Serviciului Federal Antimonopol, Ministerului Culturii, Ministerului Energiei și Rosstat.

Casa Albă a anunțat că SUA interzice noi investiții în complexul rusesc de combustibil și energie. De asemenea, Biden va semna un ordin executiv pe 8 martie prin care interzice importul de petrol rusesc, gaz natural lichefiat și cărbune în Statele Unite, a spus Casa Albă.

UPDATE 19.00

Fostul ministru al Apărării al Georgiei Irakli Okruashvili, împreună cu voluntari georgieni, au venit în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva fasciștilor ruși.

Hackerii au spart site-urile Serviciului Federal al Penitenciarelor, Serviciului Federal pentru Securitate Socială, Serviciului Federal Antimonopol, Ministerului Culturii, Ministerului Energiei și Rosstat.

În orașul Mariupol au fost bombardate clădiri ale Crucii Roșii, au fost distruse și clădiri de locuințe și un centru comercial! Numărul victimelor este în curs de clarificare.

UPDATE 18.00

Între 2.00 și 4.000 de soldați ruși au fost uciși în invazia Ucrainei, a declarat șeful CIA William Burns. Diplomatul veteran, un fost ambasador al SUA la Moscova, a mai spus că SUA au făcut „partajare intensivă de informații” cu Ucraina, inclusiv detalii despre planificarea militară a Rusiei și continuă să facă acest lucru zilnic.

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că loviturile ruse au distrus peste 200 de școli ucrainene, 34 de spitale și 1.500 de clădiri rezidențiale. 61 de spitale din Ucraina nu sunt operaționale din cauza atacurilor forțelor ruse, a declarat ministrul sănătății al țării

Premierul israelian Naftali Bennet l-a sunat pe Putin: „Au discutat diferite aspecte ale situației care se dezvoltă în legătură cu operațiunea militară specială a Rusiei pentru protejarea Donbassului. Putin și-a împărtășit aprecierile cu privire la cea de-a treia rundă de discuții dintre delegația rusă și reprezentanții autorităților ucrainene, care a avut loc pe 7 martie în Belarus. Am convenit să continuăm dialogul pe această problemă.

Forțele armate ale Ucrainei în drum spre Harkov au capturat mașina blindată rusă Tigr.

UPDATE 17.00

Președintele Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanchuk și ministrul Afacerilor Interne Denys Monastyrskyi au verificat funcționarea punctelor de control de la intrările și ieșirile din Kiev. Atenția principală a șefilor Parlamentului și Ministerului Afacerilor Interne s-a concentrat pe organizarea și activitățile punctelor de control și a TPO în general.

„În prezent, există anumite probleme legate de funcționarea punctelor de control, trecerea vehiculelor, cozile și logistica în general. Suntem pregătiți nu doar să vorbim deschis despre problemele existente, ci și să lucrăm la rezolvarea lor în fiecare zi”, a spus Denis Monastirski.

UPDATE 16.00

A doua coloană de evacuare a început să se deplaseze de la Sumî de-a lungul traseului coridorului umanitar.

Guvernator al regiunii Nikolaev, Vitali Kim: „Am nevoie de anvelope la fiecare intersecție din oraș – dacă vehiculele s-au străpuns în oricare dintre direcții, sarcina va fi să le dau foc, astfel încât să fie fum și vizibilitate limitată. O mulțime de arme care funcționează pe distanță scurtă: RPG-uri, grenade, sticle (cocteiluri Molotov) – în condiții urbane se vor încurca și vom începe să le împușcăm – până la urmă, acesta este orașul nostru și îl știm pe de rost”.

Mesajul prim-ministrului Ucrainei, Denis Shmyhal:

  • Pe teritoriile apropiate zonei de luptă, Forțele Armate ale Ucrainei resping efectiv loviturile aeriene și cu rachete și atacurile aeriene inamice.
  • Războiul nu este doar un front. Războiul este și spatele, care trebuie să fie de încredere și stabil. Este, de asemenea, eroism – să te depășești în condițiile unor alarme de aer constante, griji pentru rude, stres, mergi la muncă în fiecare zi și fă-ți treaba.
  • În urmă cu o săptămână, a fost creat un Centru de Coordonare, al cărui scop este primirea și distribuirea ajutorului umanitar.
  • În ultimele 6 zile, aproape 3.000 de camioane au trecut granița cu Ucraina, aducând 20.000 de tone de ajutor umanitar.
  • Asistența pentru familiile cu venituri mici, mamele singure, copiii cu boli grave, plățile către persoanele strămutate interne vor fi prelungite fără a fi nevoie să contactați autoritățile de asigurări sociale.
  • Dacă autoritățile locale de securitate socială nu își îndeplinesc funcțiile, beneficiile și subvențiile vor fi furnizate direct Ministerului Politicii Sociale prin Oschadbank.

Cel puțin 474 de civili, dintre care 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit celor mai recente cifre prezentate de Biroul ONU pentru Drepturile Omului. Alte 861 de persoane au fost rănite în timpul conflictului, ceea ce ridică la 1.335 numărul total al victimelor civile transmis de ONU.

Președintele chinez Xi Jinping a avut marți o discuție virtuală cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron și a reiterat că China este dispusă să colaboreze activ cu comunitatea internațională pentru a media criza din Ucraina, fără a oferi detalii.

Un convoi rus se îndreaptă spre regiunea Kiev.

UPDATE 15.00

Toate întreprinderile din infrastructura critică de susținere a vieții a orașului funcționează. Cele mai multe magazine alimentare și farmacii sunt deschise. Spitalele și maternitățile funcționează, de asemenea”, a transmis primarul Kievului Vitaliy Klitschko.

Kuleba: Rusia ține ostatici 300.000 de civili la Mariupol și împiedică evacuarea umanitară, în ciuda acordurilor cu medierea CICR. Un copil a murit ieri de deshidratare! Crimele de război fac parte din strategia deliberată a Rusiei. Îndemn toate statele să ceară public: RUSIA, LĂSAȚI OAMENII!

Starea actuală privind evacuarea și coridoarele verzi în zonele de luptă:

  • Irpin. Evacuarea populației de la Irpin la Kiev este în desfășurare. Aproape 3.000 de civili au fost asistați. Lucrările sunt în curs.
  • Evacuarea în Romanivka durează până la ora 17:00. Autobuzele vă așteaptă acolo.
  • Sumî. Coloana de evacuare din Sumî se deplasează conform planului.
  • Zaporijjea – Mariupol: au plecat autobuze pentru evacuare, s-a trimis marfa umanitara.
  • Cernihiv. Potrivit lui Vyacheslav Chaus, șeful Administrației Regionale de Stat Cernihiv, grupuri separate continuă să părăsească Cernihiv astăzi:

UPDATE 13.00

Evacuarea populației de la Irpin la Kiev este în desfășurare. Aproape 3.000 de civili au fost asistați. Lucrările sunt în curs.

UPDATE 12.00

Oficialii ucraineni spun că ruta de evacuare planificată pentru a ajuta civilii să părăsească orașul Sumy din nord-estul țării, care a fost supus unor atacuri rusești susținute și lovituri aeriene în ultimele zile, este acum operațională. Coridorul se află între Sumî și orașul ucrainean Poltava – o călătorie de puțin mai puțin de 160 de kilometri.

UPDATE 11.00

Guvernul ucrainean a convenit asupra unui coridor de evacuare pentru civilii care fug din orașul Sumî, situat în nord-estul țării, care a fost afectat de atacuri rusești susținute și de lovituri aeriene în ultimele zile.

Irina Vereshchuk, ministrul ucrainean al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că acest coridor a fost aprobat de Ministerul rus al Apărării într-o scrisoare adresată Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Traseul coridorului de evacuare ar urma să ducă de la Sumy prin Holubivka și Lokhvytsia până la Poltava, un oraș din centrul Ucrainei. Acesta va fi deschis marți între orele 9.00 și 21.00, a declarat Vereshchuk, adăugând că „toate obstacolele … trebuie să fie îndepărtate de-a lungul întregului traseu”.

UPDATE 10.00

Nouă persoane au fost ucise de un atac aerian rusesc asupra orașului Sumî din nord-estul Ucrainei în noaptea de luni spre marți, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina. Doi copii se numără printre morți, a precizat SES.

Ministerul ucrainean de Interne a declarat că atacul a fost un atac aerian împotriva unei clădiri de apartamente. O femeie rănită a fost salvată dintre dărâmături.

Cel puțin 1,2 milioane de refugiați au trecut granița din Ucraina în Polonia de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie, a anunțat marți dimineață pe Twitter Garda de Frontieră poloneză.

UPDATE 09.00

Rada Supremă a Ucrainei a raportat noi cazuri de decese în urma atacului aerian din noaptea de 7 martie asupra orașului Sumî. La ora actuală, se anunță despre decesul a 18 civili, printre care și doi copii.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că a introdus un regim de tăcere de la ora 10 dimineața, ora Moscovei, pentru a deschide coridoarele umanitare din Kiev, Cernihiv, Sumi, Harkov și Mariupol și pentru a evacua civilii. La rândul său, Ucraina este pregătită să asigure circulația de-a lungul coridorului umanitar de la Sumi la Poltava pe 8 martie, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk.

UPDATE 06.00

Informații operative de la Statul Major General (8 martie, ora 6:00)

Inamicul continuă operațiunea ofensivă, dar ritmul de înaintare al trupelor sale a încetinit semnificativ.

Direcții:

  • Direcția nord. Apărarea eroică a orașului Cernihiv continuă. Forțele de Apărare ale orașului Kiev continuă să apere capitala de-a lungul graniței exterioare a apărării și în zone definite suplimentar.
  • Direcția de sud. Se desfășoară o operațiune defensivă de-a lungul graniței de stat, iar coasta mării este acoperită, se duc bătălii defensive în suburbiile Mykolayiv.
  • Alte direcții. Operaţiunea de stabilizare este în desfăşurare şi se execută sarcinile de apărare teritorială în zona operaţională definită

Ocupanții sunt demoralizați și jefuiesc și încalcă din ce în ce mai mult regulile dreptului internațional umanitar privind conflictele militare. În teritoriile zonelor Herson și Nikolaev ocupate temporar de inamic, după 24 februarie 2022, pentru influențare asupra populației locale, ocupanții folosesc diviziuni de luptă psihologică.

UPDATE 05.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat țările occidentale că războiul nu se va opri în Ucraina – iar un atac asupra libertăților din această țară va afecta restul lumii. În timpul unui interviu, Zelenski a subliniat din nou necesitatea de a securiza spațiul aerian al Ucrainei – un lucru pe care a îndemnat SUA și NATO să ajute la realizarea acestui lucru, fără succes.

„Nu putem permite Rusiei să fie activă doar acolo, pentru că ne bombardează, ne bombardează, trimit rachete, elicoptere, avioane de luptă – o mulțime de lucruri”, a spus Zelenski. „Noi nu ne controlăm cerul”.

El a adăugat că el crede că președintele american Joe Biden „poate face mai mult” pentru a opri războiul. „Sunt sigur că poate și mi-ar plăcea să cred asta. El este capabil să facă acest lucru„, a spus Zelenski.

UPDATE 03:00

Ministerul britanic al Apărării a acuzat forțele ruse că au atacat coridoarele de evacuare și că au ucis civili care încercau să evacueze orașul Irpin, care a rămas fără căldură, apă și electricitate de câteva zile.

Coridoarele umanitare se vor deschide la ora 9:00, din cinci orașe ucrainene: Kiev, Cernigău, Harkov, Sumî și Mariupol.

UPDATE 02:00

În ultimele 24 de ore, Rusia și-a regrupat trupe pentru a organiza un asalt asupra Kievului, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit Statului Major General, rușii intenționează să folosească cele mai pregătite unități de luptă ale armatei lor în asalt, inclusiv compania militară privată Liga (fostă PMC Wagner) și un regiment special al Gărzii Ruse, numit după Ramzan Kadyrov.

O nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente, potrivit unei actualizări, din această seară, făcută de Agenția pentru Energie Atomică. Nu au fost detectate creșteri ale radiațiilor în apropierea instalației avariate din nord-estul Ucrainei, însă incidentul a alarmat autoritățile de reglementare, care trebuie să sublinieze, de urgență, riscurile în creștere.

„Am avut, deja, câteva episoade care compromit siguranța la site-urile nucleare ale Ucrainei”, a declarat generalul Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat. „Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni un accident nuclear în Ucraina, care ar putea avea consecințe grave pentru sănătatea publică și pentru mediu. Nu ne permitem să așteptăm”, a mai spus Grossi.

Forțele ruse au capturat centrala nucleară Zaporijjea, din Ucraina, după o noapte de bombardamente, care a produs un incendiu într-o clădire din apropiere, folosită pentru antrenament.

ȘTIRE INIȚIALĂ

A început cea de-a treisprezecea zi de invazie. Rusia continuă să atace blocurile civililor, iar marile orașe ale Ucrainei sunt bombardate constant de către ruși.