- Biden: „Cele mai severe sancțiuni împotriva lui Putin” din istoria lumii sunt deja în vigoare împotriva Rusiei, dar vor urma altele noi.
- Din 26 martie, refugiații ucraineni din Polonia vor putea primi 500 de zloți pe lună.
- Prim-ministrul polonez Morawiecki a declarat că Polonia, Slovenia și Republica Cehă au pregătit un „plan în 10 puncte pentru sprijinirea Ucrainei”.
UPDATE 23.00
1.500 de rachete antiaeriene Strela și 100 de mitraliere MG livrate în Ucraina. Acest lucru este raportat de agenția germană DPA, citând surse din guvernul ucrainean.
Advertisment
Deputatul Federației Ruse Serghei Savostyanov propune desfășurarea unei operațiuni militare în țările baltice, Moldova, Polonia și Kazahstan El face apel deschis să nu se oprească numai la Ucraina și să se extindă granițele operațiunii militare de demilitarizare și denazificare.
UPDATE 22.00
Forțele armate ucrainene au eliberat Novovorontsovka, regiunea Herson, a declarat primarul în Consiliul orășenesc Apostolovsky.
Recomandări
Poliția a confiscat 11 tancuri, alte arme de la civili din Regiunea Poltava. În 30 de zile de război total al Rusiei împotriva Ucrainei, poliția din regiunea Poltava a confiscat 30 de piese de echipament militar deținute ilegal, inclusiv 11 tancuri, 2 vehicule blindate, 8 mitraliere și 5 puști.
SITUATIE CORIDOARE. Irina Vereshchuk, despre coridoarele umanitare
- 2 coridoare functionate. Un total de 7.331 de persoane au fost evacuate.
- Mariupol – Zaporijjea 2.800 de persoane au călătorit cu propriul mijloc de transport;
- 4.000 de locuitori din Mariupol au fost evacuați din Berdiansk cu autobuzele;
- Benzina a fost livrată la Berdiansk, locuitorii Mariupolului vor putea să facă plin și să ajungă la Zaporojiea;
- Pentru continuarea sediului umanitar de la Mariupol, 80 de tone de alimente, medicamente și produse esențiale au fost livrate orașului Berdyansk;
- Melitopol – Zaporojjea 531 de persoane. Ajutor umanitar livrat orașului;
- Mâine ei convin să deschidă coridoare umanitare din Mariupol, precum și orașe din regiunile Kiev și Lugansk.
UPDATE 21.00
Repere din Ucrana:
- Numărul victimelor unui atac aerian asupra teatrului de teatru din Mariupol a crescut la 300, a informat Consiliul Local, citând martori oculari
- În regiunea Kiev, cele mai aprige bătălii au loc în zona Bucha, Irpen și Gostomel. Invadatorii s-au apropiat de Slavutych
- Federația Rusă a reușit parțial să străbată coridorul terestru din Crimeea până în regiunea Donețk. Au fost oprite noi atacuri asupra Izium din regiunea Harkov și Brovary din regiunea Kiev
- Generalul locotenent Yakov Ryazantsev, comandantul Armatei 49 Combinate din Districtul Militar de Sud al Federației Ruse, a fost lichidat. În general, pierderile Federației Ruse s-au ridicat la aproximativ 16100 de invadatori
- Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a spus că nu există un consens între Ucraina și Federația Rusă
- Ministerul Apărării al Federației Ruse a subestimat de mai multe ori pierderile trupelor sale în Ucraina, resursele de propagandă rusă susțin că 1.351 de morți și 3.825 de răniți
- Valoarea pagubelor cauzate infrastructurii Ucrainei în timpul războiului, la 24 martie, a atins 63 de miliarde de dolari sau 1,8 trilioane UAH.
Presa poloneză relatează că oligarhul rus Roman Abramovici a sosit în Polonia. Exact când președintele american Joe Biden este acolo. Jurnaliştii nu exclud că ar putea avea o întâlnire cu privire la discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina. Rusia a recunoscut zilele trecute că Abramovici e emisarul său și că au fost implicat în negocierile de pace. De altfel, și Zelenski i-ar fi cerut lui Biden să nu-l sancționeze prea dur pe Abramovici.
Putin a semnat o lege care impune sancțiuni penale și administrative pentru informații false despre orice agenție guvernamentală rusă care operează în străinătate:
- Răspunderea penală pentru falsurile despre agențiile guvernamentale este similară cu cea introdusă anterior pentru informații false despre Forțele Armate Ruse – contravenitorii riscă până la trei ani de închisoare sau o amendă de până la 1,5 milioane de ruble.
- În cazul în care încălcarea este săvârșită cu uz de poziție oficială, din motive egoiste, pe motive de ură sau dușmănie politică, ideologică, rasială, națională sau religioasă, legea prevede o pedeapsă de până la 10 ani închisoare sau amendă de până la 5 milioane de ruble.
- În cazul în care informațiile false au consecințe grave, pedeapsa închisorii va fi de la 10 la 15 ani.
UPDATE 20.00
LANSAREA ATACURILOR ÎN UCRAINA. Demilitarizarea Ucrainei se realizează atât prin lansarea de lovituri de înaltă precizie împotriva infrastructurii militare, locațiilor formațiunilor și unităților militare, aerodromurilor, posturilor de comandă, arsenalelor, depozitelor de arme și echipamente militare, cât și prin acțiunile trupelor de a învinge grupurile inamice adverse. În prezent, forțele aeriene ucrainene și sistemul de apărare aeriană au fost aproape complet distruse. Forțele navale ale țării au încetat să mai existe. Au fost înfrânte 16 aerodromuri militare principale din care au fost efectuate incursiuni de luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Au fost distruse 39 de baze de depozitare și arsenale, care conțineau până la 70% din toate stocurile de echipamente militare, materiale și combustibil, precum și peste 1 milion 54 de mii de tone de muniție.
UPDATE 19:00
Începând cu 4 martie, în fiecare zi, exclusiv în scopuri umanitare, Federația Rusă asigură coridoare umanitare pe direcțiile Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov și Mariupol, dintre care un coridor umanitar către Rusia și încă unul prin teritoriile controlate de Kiev. autoritățile către granițele de vest ale Ucrainei.
Compania americană de bijuterii Tiffany nu va mai lucra cu diamante din Rusia și nici cu diamante de origine rusă, indiferent de locul în care acestea au fost șlefuite, anunță Bloomberg.
366.182 de cetățeni ai Ucrainei au fost deportați din Ucraina în Rusia. 77.062 dintre ei sunt copii. Avocatul Poporului Lyudmila Denisova a raportat despre asta. Informații din 22 martie 2022.
UPDATE 18:00
Invadatorii din teritoriile ocupate temporar distrug și monumente.
Armata Ucrainei recâștigă controlul asupra nord-estului Kievului, cu excepția Irpin, Lutizh, Makariv.
Biden: „Cele mai severe sancțiuni împotriva lui Putin” din istoria lumii sunt deja în vigoare împotriva Rusiei, dar vor urma altele noi.
Ieri, 24 martie, 70 de militari ruși staționați la Melitopol au organizat o revoltă și au refuzat să urmeze ordinele conducerii lor, a informat Administrația Militară Regională Zaporojie.
UPDATE 17:00
Franța și Mexic au solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situația umanitară din Ucraina pe 29 martie.
O nouă conductă de gaze a fost bombardată la Saltovka.
Ministrul german de Finanțe Christian Lindner a recomandat companiilor germane să nu plătească pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia în ruble rusești, așa cum cere Moscova, relatează Die Welt TV.
Bombardarea districtului Barabashovo din Harkov-Proiectilul a lovit o conductă de gaz.
UPDATE 16:00
Zelenski și ucrainenii și o parte din ruși nu sunt de acord cu cererile din negocieri ale lui Vladimir Putin. 83% dintre cetățenii ucraineni vor ca ucraineana să fie singura limbă de stat iar o treime dintre vorbitorii de limbă rusă sunt gata să treacă exclusiv la ucraineană în viața de zi cu zi.
Rușii au capturat 14 primari ai Ucrainei, sustine viceprim-ministrul Irina Vereșciuk. În același timp, ea a amintit că Rusia este de acord cu schimbul de prizonieri exclusiv în condiții de paritate.
Faptul că Occidentul furnizează arme Ucrainei este „o mare greșeală”, spune Rusia.
Potrivit administrației militare, incendiul și explozia au avut loc în apropierea pieței Barabashovo, Harkov.
Din 26 martie, refugiații ucraineni din Polonia vor putea primi 500 de zloți pe lună.
Un avion de rezervă l-a dus pe președintele polonez la Rzeszow (stânga în videoclip), unde se va întâlni cu Biden.
Kuleba: Nu există un consens cu Rusia asupra celor patru puncte menționate de președintele Turciei.
Sergey Shoigu: Este într-o neînțelegere. Kadyrov, la întâlnire, a promis că va lua Mariupol în 20 de ore și va redenumi zona „Akhmat”.
Statele Unite și Europa nu discută propunerea Poloniei de a trimite o misiune NATO de menținere a păcii în Ucraina, a spus consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.
UPDATE 15:00
Ministerul rus al Apărării: în general, principalele sarcini ale primei etape a „operațiunii speciale” din Ucraina au fost finalizate.
Negocierile privind problemele cheie dintre Ucraina și Rusia au înregistrat progrese limitate în negocierile de pace, a declarat vineri negociatorul de la Moscova Vladimir Medinsky, potrivit agenției de presă ruse Interfax.
Marea Britanie va acorda o finanțare de un milion de lire sterline Curții Penale Internaționale. Banii îi vor „ajuta să adune dovezi vitale pentru a-i aduce în fața justiției pe comandanții ruși care comit crime de război”.
Guvernul danez se pregătește pentru sosirea a peste 100.000 de refugiați din Ucraina, a declarat ministrul pentru Integrare și Imigrare, Matthias Tesfaye.
Biden a sosit în Polonia, unde va fi informat despre situația refugiaților ucraineni.
Incendiu la Saltovka, lângă una dintre piețele din Harkov.
Ministerul rus al Apărării: sunt multe solicitări din partea rușilor care doresc să participe la operațiunea din Ucraina, peste 23.000 de străini din 37 de țări și-au exprimat disponibilitatea de a lupta de partea republicilor populare
„Am oferit conducerii LPR și DPR să accepte această asistență, dar ei au spus că își vor apăra singuri pământul. Au suficiente forțe și mijloace”, a mai spus acesta.
Depozitul de petrol este în flăcări.
Casa Albă a confirmat că va continua să lucreze la transferul sistemelor moderne de apărare aeriană în Ucraina.
Șoigu: Armata rusă va răspunde imediat în mod corespunzător la încercările de a închide spațiul aerian deasupra UcraineI.
Rusia practic nu a început încă să introducă măsuri de represalii împotriva sancțiunilor occidentale, a spus Lavrov.
Ucraina și Rusia sunt aproape de a ajunge la un consens cu privire la patru din șase puncte, a declarat președintele turc, Erdogan.
Boris Johnson a avut o convorbire de 50 de minute cu președintele chinez Xi Jinping în această dimineață în legătură cu războiul dintre Ucraina și Rusia, a spus No10.
Ministerul rus al Apărării: „Armata ucraineană nu mai are rezerve organizate”. „Inițial, nu am plănuit să le asaltăm pentru a preveni distrugerea și a minimiza pierderile în rândul personalului și al civililor”, a mai spus acesta.
UPDATE 14:00
Incendiile din Harkov nu se opesc.
La Cernobaievka, comandantul Armatei a 49-a a întregii armate din Districtul Militar de Sud al Federației Ruse, generalul locotenent Yakov Ryazantsev, a fost ucis.
La cea de-a 30-a aniversare a Serviciului de Securitate al Ucrainei, președintele Zelenski a înmânat angajaților SBU premii de stat pentru curaj, pentru dăruire și pentru îndeplinirea exemplară a datoriei în apărarea suveranității și a integrității teritoriale a statului.
„Cultura rusă este întotdeauna îndreptată către oameni”, a spus Vladimir Putin. Acesta a comparat atacul actual asupra culturii ruse din Occident cu ceea ce s-a întâmplat în Germania nazistă
„Ucraina era frumoasa. Dar acum va fi grozavă, pentru că aceasta este națiunea noastră. Ucraina Mare. Excelent proiect de recuperare. De dragul oamenilor. Pentru dezvoltarea țării noastre și a întregii Europe”, a spus Zelenski.
Prim-ministrul polonez Morawiecki a declarat că Polonia, Slovenia și Republica Cehă au pregătit un „plan în 10 puncte pentru sprijinirea Ucrainei”.
Harkov continuă să fie bombardat.
Președintele turc afirmă că Ucraina și Rusia au ajuns la „o înțelegere” pe anumite teme de negociere.
Premierul Kishida a anunțat o asistență umanitară suplimentară de 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina și țările vecine.
Japonia va adăuga încă 25 de oficiali și oligarhi ruși pe lista sa de persoane sancționate.
Germania primește peste 250.000 de refugiați ucraineni.
UPDATE 13:00
Putin a semnat un decret privind demiterea lui Chubais din funcția de trimis special prezidențial, a spus Peskov.
Soldaţii din Insula Șerpilor, capturaţi de forţele ruse, au fost eliberaţi
Marinarii ucraineni care au fost capturați după ce au transmis armatei ruse mesajul „du-te dracu” prin staţie, în timp ce apărau insula din Marea Neagră, au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Moscova. Cei 19 marinari care apărau Insula Zmiinyi (Șerpilor) au fost consideraţi iniţial uciși de marina rusă invadatoare în prima săptămână de război, dar s-a confirmat ulterior că au fost ținuți ca prizonieri de război, potrivit Daily Mail.
ONU confirmă existenţa „gropilor comune” în Mariupol
Șeful echipei ONU pentru drepturile omului din Ucraina a declarat vineri că echipa sa a primit din ce în ce mai multe informații despre gropile comune din orașul Mariupol, Ucraina , inclusiv una care părea să conţină peste 200 de cadavre.
UPDATE 12:00
Rusia dezminte vineri orice încălcare a dreptului internaţional, după ce a fost acuzată de Ucraina de faptul că a folosit bombe cu fosfor în cadrul intervenţiei sale militare în această ţară vecină, relatează AFP. Kremlinul îl acuză totodată pe preşedintele Statelor unite Joe Biden de faptul că vrea ”să deturneze atenţia” de la un program de înarmare chimică şi biologică american din Ucraina prin declaraţii cu privire la un posibil recurs al Rusiei la armament chimic în Ucraina.
Dmitri Medvedev spune că sancţiunile occidentale nu vor influenţa Kremlinul
Ar fi “prostesc” să se creadă că sancţiunile occidentale împotriva companiilor ruseşti ar putea avea vreun afect asupra guvernului de la Moscova, a declarat, vineri, Dmitri Medvedev, fost preşedinte al ţării şi actual şef adjunct al Consiliului de Securitate din Rusia, potrivit Reuters.
Sancţiunile nu vor face decât să consolideze societatea rusă, nu să producă nemulţumire publică faţă de autorităţi, a spus Medvedev într-un interviu pentru agenţia rusă de presă RIA.
UPDATE 11:00
Ar fi cel puțin 300 de morți, în urma atacului de la Teatrul Dramatic din Mariupol
Cel puțin 300 de oameni ar fi murit în atacului asupra Teatrului Dramatic Mariupol, conform consiliului local.
„Din păcate, începem această zi cu vești proaste”, au transmis reprezentanții consiliul pe canalul său Telegram. „Conform martorilor oculari, au apărut informații că aproximativ 300 de persoane au murit în teatrul din Mariupol în urma bombardamentului rusesc”, transmite EuroNews.
”Nu vrem să credem în această oroare. Până la capăt, vrem să credem că toată lumea este teafără. Însă mărturiile celor care se aflau înăuntrul acestei clădiri în momentul actului terorist spun contrariul”, afirmă ei.
Amintim că în teatru se adăposteau peste 1.000 de oameni, iar pe 16 martie a fost bombardat.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a informat distribuitorii de servicii de programe că pot retransmite posturile Espreso şi Rada TV din Ucraina fără a solicita acorduri de retransmisie din partea acestora.
Ucraina susține că a ucis peste 16.000 de soldați ruși
Rusia se angajează să permită evacuarea, pe un ”culoar umanitar”,a 67 de nave din 15 ţări, blocate în porturi în Ucraina
Armata rusă s-a angajat să permită o evacuare pe un „coridor umanitar”, începând de vineri, a aproape 70 de nave străine blocate în porturi ucrainene, relatează The Associated Press.
Rusia propune navelor străine să se adune la Marea Neagră, la 32 de kilometri sud-est de portul Ilicivsk, de unde să evacueze zona în siguranţă, pe un ”coridor umanitar” de 129 de kilometri, a anunţat joi general-colonelul Mihail Mizinţev.
Această rută sigură urmează să fie deschisă zilnic, între orele locale 8.00-19.00 (7.00-18.00, ora României), începând de vneri, a anunţat el.
Pierderile rușilor ar fi ajuns la 16.100 de soldați, 115 avioane, 561 de tancuri, 1.089 de vehicule, 5 nave, 125 de elicoptere și 53 de drone, printre altele.
These are the indicative estimates of Russia’s losses as of March 25, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/61gpAwgQGX— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 25, 2022
UPDATE 10:00
Jumătate dintre copiii din Ucraina își părăsesc casele din cauza invaziei rusești
Rachetele au distrus o gară din regiune, ucigând o persoană și deteriorând șinele suficient de mult încât să împiedice trecerea trenurilor pe termen nelimitat, a declarat dl Reznychenko, conform Reuters.
Un atac cu rachete lovește o unitate militară ucraineană din Dnipro. Guvernatorul regional al orașului, Valentyn Reznychenko, a scris pe Telegram că rachetele au provocat „distrugeri grave”, iar salvatorii căutau supraviețuitori printre dărâmături.
UPDATE 09:00
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk speră că un coridor umanitar va fi deschis vineri, ora locală, pentru civilii care au rămas în Mariupol și care pot pleca cu mașini personale.
Forțele ucrainene au recucerit orașe și poziții defensive la periferia estică a Kievului, a anunțat vineri Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor.
Kremlinul a declarat că Shoigu a participat la reuniunea Consiliului de Securitate, alături de alți oficiali de rang înalt.
Serghei Shoigu, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, supraveghează ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială”.
Țările UE critică amenințarea lui Putin de a le face să plătească gazele naturale în ruble rusești, spunând că ar fi o încălcare gravă a contractelor lor.
UPDATE 08:00
Ministrul de externe al Greciei intenționează să trimită ajutoare la Mariupol. Ministrul de externe Nikos Dendias a declarat că va conduce o misiune de ajutorare a orașului în coordonare cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Premierul britanic Boris Johnson susține că Vladimir Putin nu își dorește încheierea războiului, deoarece nu vrea pace între el și între țara invadată.
„I’m not optimistic Putin really wants [peace]. I think he’s decided to double down and try to Groznyfy the great cities of Ukraine.”
Prime Minister Boris Johnson on the prospects for peace talks between Russia and Ukraine
Watch at 2230 on @BBCTwo#Newsnight | @nicholaswatt pic.twitter.com/cO47BN28il— BBC Newsnight (@BBCNewsnight) March 24, 2022
Războiul din Ucraina face ca aceasta să devină o povară strategică mai mare pentru China, conform Pentagonului.
„Cred că există o anumită măsură în care ceea ce a făcut Putin în Ucraina face ca Rusia să devină o povară strategică mult mai mare pentru Beijing decât era în urmă cu șase săptămâni sau șase luni„, a declarat subsecretarul american al Apărării pentru politică, Colin Kahl.
UPDATE 07:00
Companiile occidentale de petrol și gaze au plătit 15 miliarde de dolari în taxe către Rusia de când aceasta a anexat Crimeea, potrivit ONG-urilor
Nouă companii europene și americane de combustibili fosili au plătit în total 15,8 miliarde de dolari Rusiei sub diverse forme de taxe și impozite de când această țară a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, a declarat joi un grup de ONG-uri.
Grupurile, Global Witness, Greenpeace USA și Oil Change International, au folosit date de la Rystad Energy din Oslo, o firmă independentă de cercetare în domeniul energiei, pentru a calcula câți bani au trimis statului rus companiile de petrol și gaze cu sediul în America de Nord și Europa. Au fost luate în considerare doar companiile cu operațiuni de explorare și producție în Rusia.
Au luat în considerare redevențele, taxele de export, bonusurile, impozitele și taxele, precum și „petrolul cu profit guvernamental”, care include valoarea petrolului pe care companiile l-ar fi dat Rusiei. A fost întocmită o listă cu nouă companii din aceste regiuni care au plătit cei mai mulți bani Rusiei. Toate aceste plăți au fost legale, iar alte companii multinaționale din afara sectorului energetic au făcut, de asemenea, plăți similare către statul rus.
Shell, care este înregistrată în Marea Britanie, a trimis 7,85 miliarde de dolari, cea mai mare sumă dintre companiile enumerate, au precizat grupurile într-o declarație, împărtășită în premieră de CNN. Ea a fost urmată de ExxonMobil, cu sediul în SUA (2,81 miliarde de dolari). Două companii înregistrate în Germania, Wintershall și Wintershall DEA, care între timp au fuzionat, au plătit un total combinat de 2,86 miliarde de dolari. BP, compania multinațională britanică de petrol și gaze, a plătit 817 milioane de dolari, arată datele Rystad.
Datele au fost împărtășite pe fondul criticilor potrivit cărora achizițiile Occidentului de cărbune, petrol și gaze rusești – care sunt în mare parte active deținute de stat – au contribuit la finanțarea războiului Rusiei din Ucraina. Adăugarea impozitelor, taxelor și redevențelor pentru companiile care au ales să opereze în Rusia subliniază cât de mult capital au transferat companiile energetice occidentale în Rusia.
Cele trei grupuri care au compilat datele au declarat că, deși cifra de 15,8 miliarde de dolari este substanțială, companiile identificate au fost, de asemenea, responsabile pentru alte zeci de miliarde de dolari care au ajuns la statul rus datorită participațiilor pe care le dețin în companiile rusești de petrol și gaze.
UPDATE 06:00
Președintele Joe Biden se va deplasa vineri în Polonia, a doua oprire a unei călătorii în Europa, menită să coordoneze răspunsul Occidentului la invazia Rusiei în Ucraina.
Ziua președintelui începe la Bruxelles, unde se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de a pleca spre Polonia.
La sosirea sa pe aeroportul Rzeszów-Jasionka, Biden va fi întâmpinat de președintele polonez Andrzej Duda și va primi o informare privind răspunsul umanitar la război. El se va întâlni cu membri ai serviciului din Divizia 82 din Rzeszów înainte să călătorească spre Varșovia în cursul serii.
Sâmbătă, Casa Albă precizează că Biden va avea o întâlnire bilaterală cu Duda pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații răspund la criza refugiaților care a urmat din cauza războiului. De asemenea, el va ține un discurs înainte de a se întoarce la Washington.
Deplasarea lui Biden în Polonia are loc după întâlnirile de joi de la Bruxelles, unde a participat la o serie de summituri de urgență. El a anunțat noi acțiuni – cum ar fi sancțiuni împotriva a sute de membri ai parlamentului rus și un angajament de a admite 100.000 de refugiați care fug din Ucraina – și s-a consultat cu liderii globali cu privire la modul în care lumea va răspunde dacă Rusia va desfășura o armă chimică, biologică sau nucleară.
Criza refugiaților: Casa Albă a declarat că vizita în Polonia este menită să evidențieze criza masivă a refugiaților care a urmat de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.
Președintele a confirmat joi că speră să se întâlnească cu refugiații ucraineni în timpul vizitei în Polonia. Nu este clar, însă, când sau unde vor avea loc aceste potențiale întâlniri.
Mai mult de 3,6 milioane de refugiați au fugit acum din Ucraina, potrivit datelor Agenției ONU pentru refugiați. Marea majoritate a acestor refugiați au fugit către vecinii occidentali ai Ucrainei din Europa.
Polonia, care se învecinează cu Ucraina la vest, a înregistrat peste 2 milioane de refugiați ucraineni care au trecut în țară. Cu toate acestea, numărul refugiaților care rămân în Polonia este mai mic, mulți dintre ei continuându-și călătoria spre alte țări.
UPDTE 05:00
Australia a impus sancțiuni președintelui belarus Alexander Lukașenko pentru că a susținut invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat, vineri, Ministerul de Externe australian, într-un comunicat.
Noul set de sancțiuni vizează, de asemenea, 22 de „propagandiști ruși și agenți ai dezinformării”, inclusiv editori de rang înalt de la instituțiile media Russia Today, Fundația pentru Cultură Strategică, InfoRos și NewsFront, potrivit declarației.
Printre ceilalți se numără soția lui Lukașenko, Galina, și fiul său Viktor, care au deținut anterior funcții de conducere în domeniul securității naționale în cadrul guvernului.
În declarație se precizează că sancțiunile au ca scop „să se asigure că Rusia și cei care susțin invazia ilegală și neprovocată a vecinului său democratic plătesc un cost ridicat”.
Australia va „continua să impună sancțiuni suplimentare pentru a impune costuri semnificative celor din Rusia și Belarus care poartă responsabilitatea sau dețin pârghii de putere”, se arată în același comunicat.
UPDATE 04:00
Consiliul Orășenesc Mariupol face apel la ajutor pe măsură ce locuitorii încep să moară de foame.
Consiliul municipal a spus că tot mai mulți oameni rămân fără hrană, deoarece încercările multiple de a crea coridoare umanitare și de a oferi ajutor au eșuat din cauza încălcării continue de către trupele ruse a acordurilor de încetare a focului.
Un mare miting în sprijinul Ucrainei a avut loc, joi seară la Sofia, Bulgaria
Potrivit organizatorilor acțiunii, așa a răspuns orașul la cuvintele ambasadorului rus în Bulgaria, conform cărora poporul bulgar nu sprijină Ucraina.
De asemenea, în cadrul evenimentului, cetățenii bulgari au cerut guvernului lor să adopte o poziție mai dură în sprijinul Ucrainei împotriva agresiunii ruse.
UPDATE 03:00
60% dintre rachetele de înaltă precizie ale Rusiei nu au atins ținta, potrivit unor oficiali americani, citați de Reuters.
Oficialii nu au dezvăluit care este motivul ratelor mari de eșec ale rachetelor rusești. Statele Unite estimează că Rusia se confruntă cu respingerea a până la 60% dintre rachetele de înaltă precizie pe care le folosește pentru a ataca Ucraina.
Citând serviciile de informații americane, trei oficiali americani au spus că SUA estimează că rata de eșec a Rusiei se schimbă pe zi ce trece. Depinde de tipul de rachetă lansată și uneori poate depăși 50%. Doi dintre ei au spus că rata de eșec a ajuns la 60%. Un oficial a spus că informațiile au arătat că rata de eșec a rachetelor de croazieră rusești a variat între 20 și 60% în funcție de zi.
Doi experți intervievați de Reuters au spus că orice rată de eșec de 20% sau mai mare ar fi considerată ridicată.
Oficialii nu au dezvăluit care este motivul ratelor mari de eșec ale rachetelor rusești.
Jurnaliştii notează că o rată de eşec atât de mare poate acoperi orice, de la lansări eşuate până la faptul că racheta nu va exploda la impact.
La începutul acestei săptămâni, Departamentul de Apărare al SUA a declarat că Pentagonul estimează că Rusia a lansat peste 1.100 de rachete de toate felurile de la începutul războiului.
UPDATE 02:00
Scholz: Germania nu va plăti pentru gaz și petrol în ruble
Cancelarul german a menționat și el, pe lângă alți oficiali, că acele contracte de furnizare a gazului și petrolului prevăd plata în dolari sau euro.
„Peste tot există contracte rigide în care moneda în care se face plata face parte din contract. Și asta funcționează acum. Și există mai ales euro sau dolar. Trebuie să pornim de la asta”, a spus Scholz la o conferință de presă la Bruxelles, după întâlnirea liderilor G7.
Cancelarul a adăugat că sancțiunile adoptate de UE împotriva Federației Ruse au fost pregătite cu atenție, țările discutând care sancțiuni ar avea cel mai mare efect.
„Vedem că aceste măsuri sunt foarte eficiente și le dezvoltăm în mod constant, încercând să împiedicăm ocolirea lor. Cu toate acestea, a fost o decizie foarte conștientă ca, din cauza structurii economice care există și a dependenței foarte mari a unor țări de anumite importuri de petrol, gaze sau cărbune, aceste importuri să nu facă parte din regimul de sancțiuni”, a explicat Scholz.
3.343 de persoane au plecat sau au fost evacuate din zonele de luptă joi – Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk
Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk, în raportul său regulat de seară, a declarat că în ziua de 24 martie, 3.343 de persoane au plecat sau au fost scoase din zonele de luptă, de-a lungul a șapte coridoare umanitare.
Potrivit lui Vereșciuk, 2.717 de persoane au părăsit singure orașul asediat Mariupol, 509 persoane au fost evacuate din trei sate de la est de Kiev, iar 117 persoane au fost evacuate dintr-un oraș din regiunea Zaporojie, inclusiv 35 de orfani dintr-un internat.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: o navă mare de debarcare „Saratov” a fost distrusă în Berdyansk
Potrivit rezumatului de seară al Statului Major al Ucrainei, în urma rezultatelor din 24 martie, ca urmare a unei lovituri asupra portului ocupat Berdyansk, marea navă de debarcare „Saratov” a fost distrusă.
Anterior, Marina Ucraineană a raportat distrugerea unei nave din același proiect Orsk. Conform acestor rapoarte, alte două nave – „Saratov” și „Novocherkassk” au fost avariate.
Însă, joi seară, Statul Major General a precizat că marile nave de debarcare „Caesar Kunikov” și „Novocherkassk” au fost avariate.
„Precizarea altor pierderi ale inamicului continuă”, transmite Statul Major.
Ministerul rus al Apărării nu a comentat informațiile despre distrugerea și deteriorarea navelor.
UPDATE 01:00
Summit UE – SUA: UE și SUA susțin reducerea dependenței energetice de Rusia printr-o cooperare solidă
Liderii ţărilor Uniunii Europene şi preşedintele SUA, Joseph Biden, au pledat joi seară, la summitul de la Bruxelles, pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia şi pentru consolidarea instituţiilor democratice în Ucraina, Republica Moldova şi în zona Parteneriatului Estic.
„Liderii au discutat despre nevoile urgente cauzate de agresiunea Rusiei, s-au angajat să continue să ofere asistență umanitară, inclusiv țărilor vecine care găzduiesc refugiați, și au subliniat necesitatea ca Rusia să garanteze accesul umanitar pentru cei afectați de violențe sau care fug de acestea”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.
De asemenea, liderii au fost de acord cu privire la importanța consolidării rezilienței democratice în Ucraina, Moldova și în regiunea mai largă a parteneriatului estic.
„În plus, liderii au discutat despre cooperarea dintre UE și SUA pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, pentru a accelera tranziția către energia curată, precum și despre necesitatea de a răspunde la nevoile de securitate alimentară în evoluție la nivel mondial”, a transmis Consiliul European.
În cele din urmă, liderii au subliniat importanța consolidării securității și apărării transatlantice, inclusiv prin intermediul unei cooperări solide între NATO și UE, astfel cum este descrisă în Compasul strategic al UE.
Autoritățile americane intenționează să lanseze o inițiativă de sprijinire a societății civile din Ucraina și din țările învecinate. În acest sens, Washingtonul urmează să aloce cel puțin 320 de milioane de dolari, potrivit unei declarații comune a președintelui american Joe Biden și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, eliberată de Casa Albă.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a spus că „țările NATO ar trebui să înceteze retorica lor beligerantă pentru cel puţin o zi în memoria victimelor agresiunii din 1999 împotriva Iugoslaviei”.
Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a transmis detalii despre bombardarea Niprului.
„În jurul orei 22:38, ocupanții au lansat două atacuri cu rachete asupra uneia dintre unitățile militare de la marginea orașului. Au fost două incendii. Părți din clădire au fost distruse semnificativ, se stabilesc informații despre morți și răniți. Încă nu se știe ce rachetă a fost folosită”, a infromat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.
Administrației de Stat a orașului Kiev a transmis că locuitorii Kievului au fost avertizați să închidă ferestrele.
„Din cauza incendiilor și exploziilor care au avut loc în regiunea Kiev, oamenii din capitală sunt rugați să-și închidă ferestrele în timpul nopții”, potrivit Administrației de Stat a orașului Kiev.
Armata ucraineană raportează că a doborât 130 de militari, nouă tancuri și șase vehicule de luptă de infanterie pe frontul de est, într-o zi. Grupul Operațional Tactic „Est” al Ucrainei a respins cinci atacuri separate ale forțelor ruse pe 24 martie.
Partenerii noștri