• S-a încheiat ziua a 34-a a confruntării eroice a poporului ucrainean cu invazia militară rusă.
  • „Rusia a acceptat că nu a reușit să încercuiască Kievul”, a anunțat Ministerul britanic al Apărării.
  • Biden semnează legea prin care face linșajul rasist motivat de ură o infracțiune federală.
  • În Melitopol, invadatorii au instalat baraje rutiere și au întărit procedurile de trecere la periferia orașului.

SINTEZA

  • Discuțiile cu delegația rusă în format online vor fi reluate la 1 decembrie. Peste o săptămână, părțile urmează să se pregătească pentru întâlnirea președinților – Arahamia.
  • Trupele rusești au început să părăsească AES de la Chornobîl. Ocupanții se îndreaptă direct spre Belarus, spune Departamentul de Apărare al SUA.
  • În Dergachy, regiunea Harkov, naziștii au bombardat consiliul municipal. O persoană a fost ucisă și trei au fost rănite.
  • Departamentul american al Apărării a înmânat ZSU primul lot de echipamente pentru creșterea pregătirii de luptă. Soldații ucraineni vor primi Javelin și Stinger.
  • Regimentul Azov a dejucat forțele speciale rusești lângă Mariupol. Un total de trei tancuri au fost doborâte de luptătorii Azov la sfârșitul săptămânii trecute, inclusiv peste 64 de unități de infanterie inamice.
  • Ucraina poartă discuții cu privire la închiderea completă a frontierei Poloniei cu Belarus, a declarat ambasadorul ucrainean în Polonia, Andriy Deshchytsia.
  • În Trostyanets, în regiunea Sumy, fasciștii au înlocuit zvintarul, au rămas un număr mare de afișe – pe câmpuri, uzbeci, drumuri.
  • Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că puterile occidentale trebuie să strângă lațul economic asupra Rusiei până când aceasta își va retrage toți soldații din Ucraina. El recunoaște că a furnizat transportoare blindate pentru a ajuta trupele ucrainene să evadeze din orașul blocat Mariupol. În ceea ce privește posibilitatea ca Marea Britanie să devină unul dintre garanții de securitate pentru Ucraina: a exclus posibilitatea de a oferi Kievului echivalentul articolului 5 al NATO, dar Ucraina ar putea beneficia de un alt concept de securitate „bazat pe ideea de reținere prin interdicție”.
  • Guvernul lituanian a inclus Rusia și Belarus pe lista statelor și teritoriilor ostile, pe baza cărora companiile înregistrate acolo pot fi excluse de la licitațiile pentru achiziții publice sau pot rezilia acordurile existente.
  • Petrolierele rusești sunt din ce în ce mai mult retrase din sistemele de monitorizare. Acest lucru sugerează că aceștia se angajează în „activități obscure” – deturnarea temporară a echipamentului lor pentru a ocoli sancțiunile. Potrivit Windward, activitatea obscură în rândul petrolierelor rusești a crescut cu 600% de la începutul războiului cu Ucraina, potrivit CNN.

UPDATE 23:00

Un tanc rusesc a fost incendiat de către ruși, în apropiere de Chernihivschina.

„Procesul de negociere este doar vorbe. Forțele rusești se acumulează pentru un atac în Donbas. Ne pregătim pentru asta”, a spus Zelenski.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Mai mult de 20% dintre femeile refugiate și strămutate în interiorul țării spun că au fost abuzate sexual.

Ocupanții ruși iradiați au fost aduși la Gomel, în Belarus.

Invadatorii din Hoarda Sălbatică au fost alungați într-un subsol și apoi capturați de soldații ucraineni din Brigada 93.

Armata rusă a luat, de asemenea, măsuri pentru a preveni folosirea forței în zona de responsabilitate a Task Force Vostok care, în prezent, este supusă la trei atacuri ale forțelor de ocupație rusești.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că se estimează că în prezent există aproximativ 1.000 de wagnerieni în Donbass.

Trupele rusești care luptă în Ucraina au folosit mine antipersonal interzise, a anunțat Human Rights Watch.

UPDATE 22:00

În regiunea Dnipropetrovsk, două rachete au fost lovite de ocupanții depozitului de petrol, a spus șeful administrației regionale de stat din Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk.

Alexey Arestovici, consilier al șefului PO, pe tema negocierilor de pace. Punctul principal:

  • Ucraina nu face compromisuri;
  • Rusia devine garantul de securitate al Ucrainei în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU;
  • În caz de agresiune militară împotriva Ucrainei, în termen de trei zile, statele garante trebuie: să înceapă consultări de urgență, să ofere ajutor militar, economic, umanitar și politic.
  • Toți semnatarii se angajează să ajute Ucraina să adere la UE, inclusiv Rusia, care a fost de acord cu acest lucru;
  • AFU a extras condițiile ideale de negociere pentru Ucraina, reducerea circulației în UE cu minim 20 de ani;
  • Rusia spune acum: „Timp de 15 ani, vom rezolva împreună problema Crimeei”.

Evacuarea civililor din Mariupol: Rusia este pregătită să declare „regim de tăcere”, a spus presa rusă.

Poor House: SUA nu pot vorbi încă în mod concret despre garanții de securitate pentru Ucraina. În același timp, ministrul german de externe a declarat că Germania este pregătită să ofere garanții de securitate.

Senatorii americani propun redirecționarea către Ucraina a fondurilor confiscate de la ruși din cauza sancțiunilor.

Guvernul german a declarat că Rusia va permite țărilor europene să plătească pentru gazul său în euro și nu în ruble.

Pentagonul a declarat că SUA abordează revizuirea prezenței sale militare în Europa cu o înțelegere a schimbărilor ireversibile din regiune și nu exclude o consolidare a forțelor.

Un depozit de petrol a fost lovit la Dnipropetrovsk, a declarat șeful consiliului regional din Dnipropetrovsk.

Germania este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei.

UPDATE 21:00

Sursele ucrainene raportează explozii în toate zonele din orașul Harkov.

Ministerul rus al Apărării: „Militanții Forțelor de Securitate Națională ucrainene” au înființat „escadroane ale morții zburătoare” care „circulă pe străzile din Harkov, intimidează cetățenii și trag fără discriminare cu mitraliere de calibru mare în clădirile rezidențiale”.

Forțele armate ucrainene îndepărtează invadatorii ruși din regiunea Harkov, a spus șeful OVA Harkov Oleg Siniegubov.

Presa suedeză: Avioane rusești cu arme nucleare au violat spațiul aerian suedez.

UPDATE 20:00

Primarul Harkivului, Igor Terekhov, a spus că aproximativ 15% din fondul de locuințe al orașului a fost distrus și nelocuitor. Prin urmare, oamenii trebuie mutați în grădinițe, școli și metrou.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat că nu vede niciun progres în negocierile dintre Rusia și Ucraina.

Putin l-a anunţat pe Scholz că UE va putea plăti gazele în euro, dar va fi făcută conversia în ruble.

Rusia își retrage parțial unitățile de pe teritoriul regiunilor Kiev și Cernihiv.

SUA au crescut importurile de petrol din Rusia cu peste 40%, până la 100.000 bpd, între 19 și 25 martie.

Regiunea Donețk- Rușii au folosit din nou obuze cu fosfor.

Casa Albă dezvăluie detalii despre convorbirea telefonică dintre Biden și Zelensky: SUA vor acorda Ucrainei un ajutor bugetar direct de 500 de milioane de dolari, Sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi consolidate, Ajutorul umanitar va fi consolidat.

UPDATE 19:00

Parlamentul lucrează la un proiect de lege pentru a compensa ucrainenii pentru locuințele pierdute în timpul războiului, conform Shulyak.

Casa Albă: Biden i-a spus lui Zelenski că SUA vor oferi Ucrainei un „ajutor bugetar direct” de 500 de milioane de dolari

Președintele american, Joe Biden, a discutat cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, timp de aproximativ o oră, potrivit Casei Albe.

Zelenski a transmis pe Twitter, după convorbire, că au „împărtășit evaluarea situației de pe câmpul de luptă și de la masa negocierilor”. Au discutat despre un sprijin defensiv specific, un nou pachet de sancțiuni sporite, ajutor macrofinanciar și umanitar.

Într-o declarație, Casa Albă a precizat că Biden i-a spus lui Zelenski că SUA „intenționează să ofere guvernului ucrainean un ajutor bugetar direct în valoare de 500 de milioane de dolari” în timpul convorbirii.

UE va face presiuni asupra Federației Ruse până când își va retrage trupele din Ucraina

Acest lucru a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, în urma negocierilor cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

„Am reafirmat sprijinul continuu al UE pentru Ucraina și poporul său. Vom continua să exercităm presiuni pentru a opri agresiunea armată a Rusiei și a realiza retragerea forțelor armate ruse de pe teritoriul Ucrainei”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 18:00

Biden și președintele ucrainean Zelenski au o convorbire telefonică

Președintele american, Joe Biden, vorbește, acum, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Convorbirea a fost programată pentru ora 10:45 ET (17:45 la Kiev) „pentru a discuta despre sprijinul nostru continuu pentru Ucraina în fața agresiunii rusești”. Ea a început la ora 11:08 a.m. ET.

Convorbirea are loc la o zi după ce Biden și alți oficiali americani au exprimat o prudență extremă față de semnalele că Rusia își reduce operațiunile militare în apropierea Kievului, sugerând că așteaptă să vadă semne mai puternice de dezescaladare înainte de a face o evaluare a intențiilor Moscovei.

„Vom vedea. Nu interpretez nimic până nu văd care sunt acțiunile lor. Vom vedea dacă vor duce la îndeplinire ceea ce sugerează”, a declarat, marți, Biden la Casa Albă.

Biden a precizat că, între timp, SUA vor continua să „mențină puternice sancțiunile” și „să ofere armatei ucrainene capacitatea de a se apăra”.

UPDATE 17:00

Secretarul american al apărării: Putin atacă „nucleul securității transatlantice”

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că invazia președintelui rus, Vladimir Putin, nu implică doar atacarea Ucrainei, ci și „atacarea principiilor care stau la baza securității transatlantice”.

Austin a numit războiul din Ucraina „războiul ales de Putin”, în timpul discursului de deschidere, de miercuri, de la Pentagon, înaintea unei întâlniri cu ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.

„Războiul de alegere al lui Putin a avut un număr teribil de victime civile și a forțat milioane de ucraineni nevinovați să își părăsească țara”, a spus el.

Austin a mulțumit Germaniei pentru că a colaborat cu SUA pentru desfășurarea de forțe „către și prin Germania în ultimele luni”, ca parte a prezenței sporite a securității SUA în Europa. El a mai spus că aplaudă decizia Germaniei de a cheltui 2% din „producția lor economică pentru apărare”.

„Împreună, trimitem un mesaj clar, iar acest mesaj este că orice provocare la adresa securității noastre va primi un răspuns ferm și unit. Iar angajamentul nostru față de apărarea colectivă a NATO este de fier”, a spus Austin.

Lambrecht a declarat, în discursul său de deschidere, că relația dintre SUA și Germania este „bună” și „permanentă”.

„Ne-am întâlnit în vremuri foarte tulburi, iar ceea ce este important pentru mine este că relația transatlantică, în special relația dintre Germania și Statele Unite, este menită să dureze și este durabilă, astfel încât am reușit să arătăm că am reușit să unim NATO, că am reușit să unim Europa împotriva președintelui Putin sub forma sancțiunilor pe care le-am decis împreună și mai ales, prin sprijinul pe care l-am arătat aliaților noștri din alianță”, a declarat Lambrecht prin intermediul unui traducător.

Oficial american: „Credem că Putin este dezinformat” cu privire la performanțele militare rusești

Statele Unite consideră că președintele rus, Vladimir Putin, este „dezinformat” de consilierii săi cu privire la cum se comportă armata rusă în Ucraina și la impactul sancțiunilor asupra economiei ruse, a declarat un oficial american pentru CNN.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se descurcă armata rusă și despre cum economia rusă este paralizată de sancțiuni, deoarece consilierii săi de rang înalt se tem să îi spună adevărul”, a declarat un oficial american.

Oficialul a precizat că evaluarea se bazează pe constatări declasificate ale serviciilor de informații americane.

Oficialul a adăugat că SUA deține informații care indică faptul că Putin a devenit conștient de dezinformare, ceea ce a dus la o ruptură între Putin și principalii săi oficiali din domeniul apărării.

„Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de către armata rusă. Există acum o tensiune persistentă între Putin și (Ministerul Apărării), care provine din neîncrederea lui Putin în conducerea MOD”, a declarat oficialul american.

Oficialul a spus că Putin nu știa că armata sa „folosea și pierdea recruți în Ucraina, ceea ce arată o ruptură clară în fluxul de informații exacte către președintele rus”.

UPDATE ORA 16:00

Zelenski cere mai multe arme și îndeamnă la închiderea porturilor în discursul din parlamentul norvegian

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut mai multe arme și ca Europa să își închidă porturile maritime în fața Rusiei, într-un discurs rostit, miercuri, în parlamentul norvegian.

Zelenski a cerut rachete anti-navă, rachete Harpoon, sisteme de rachete antiaeriene și tunuri antitanc.

„Toate armele cu care ne puteți ajuta vor fi folosite doar pentru a ne proteja libertatea noastră, libertatea voastră”, a spus el.

Zelensky a declarat că Rusia blochează porturile maritime ale Ucrainei, ceea ce echivalează cu pirateria.

„Rusia nu ar trebui să poată folosi, în mod liber, porturile lumii. Aceasta este o chestiune de securitate maritimă globală”, a spus el.

El a avertizat că viitorul „întregului continent, de la nord la sud, de la est la vest, se decide chiar acum” în Ucraina.

Human Rights Watch: Rusia a folosit mine antipersonal interzise în Ucraina

Forțele rusești care luptă în Ucraina au folosit mine antipersonal interzise în estul regiunii Harkov din țară, potrivit Human Rights Watch.

Organizația internațională a precizat că minele antipersonal au fost localizate de tehnicienii ucraineni de eliminare a munițiilor explozive la 28 martie.

„Se știe că Rusia deține aceste mine terestre recent amplasate, care pot ucide și mutila, fără discriminare, oameni pe o rază aparentă de 16 metri”, a declarat HRW, adăugând că Ucraina nu deține acest tip de mină sau sistemul său de lansare.

„Țările din întreaga lume ar trebui să condamne, cu fermitate, utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal interzise în Ucraina”, a declarat Steve Goose, directorul pentru arme al Human Rights Watch. „Aceste arme nu fac diferența între combatanți și civili și lasă o moștenire mortală pentru anii următori.”

Tratatul internațional de interzicere a minelor din 1997 interzice utilizarea, producția, stocarea și transferul de mine antipersonal. Rusia nu se numără printre cele 164 de țări care au aderat la acest tratat, a precizat HRW.

„Utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal în Ucraina încalcă, în mod deliberat, norma internațională împotriva utilizării acestor arme oribile”, a adăugat Goose.

CNN a solicitat Ministerului rus al Apărării un răspuns la acest raport.

UPDATE 15:00

Vicepremier britanic: Marea Britanie nu este pregătită să ofere Ucrainei garanții de securitate, ca în NATO

Vom analiza, cu mare atenție, tot ceea ce președintele Zelenski spune că are nevoie. Dar cred că nu vom repeta unilateral angajamentele NATO față de membrii NATO”, a spus Vicepremierul britanic, Dominic Raab.

El a exclus faptul că acordul privind garanțiile ar putea include posibilitatea participării directe a trupelor britanice la războiul cu Federația Rusă.

„Am spus foarte clar că nu vom fi atrași într-o confruntare militară directă cu Rusia. Ucraina nu este membră a NATO”, a spus Raab.

Vicepremierul britanic, Dominic Raab, a spus că Londra ar putea lua în considerare cererea Ucrainei de a deveni un garant al securității sale, dar exclude asumarea obligațiilor pe care le au membrii NATO în cadrul Alianței.

Fostul premier britanic David Cameron spune că Putin este „un criminal de război”

Fostul premier britanic, David Cameron, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, este „efectiv un criminal de război” și a subliniat că Marea Britanie „trebuie să facă partea noastră din punct de vedere economic, la fel cum forțele armate ucrainene își fac partea lor din punct de vedere militar”.

Cameron a îndemnat SUA, Marea Britanie, țările europene și altele să nu participe la viitorul summit G20, din noiembrie, de la Bali, Indonezia, dacă Putin este invitat și poate participa.

„Este de neconceput ca, știți, un președinte american să fie nevoit să stea alături de cineva care este efectiv un criminal de război. Care bombardează fără discriminare civili în casele, școlile și spitalele lor. Ar trebui să fie de neconceput”, a declarat el pentru John Berman de la CNN,

UPDATE 14:00

Numărul morților din bombardarea Administrației Regionale de Stat Nikolaev a crescut la 15 persoane

Germania și-a semnalat disponibilitatea de a acționa ca un garant de securitate pentru Ucraina

Cancelarul german, Olaf Scholz, a discutat despre garanțiile de securitate cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și a spus că Germania este pregătită pentru asta. Până acum, opt state au anunțat, deja, garanțiile.

UPDATE 13:00

Guvernator regional: Exploziile din regiunea rusă Belgorod s-ar putea datora unui incendiu

„Este posibil ca exploziile din regiunea rusă Belgorod, în noaptea de marți spre miercuri, să se fi produs din cauza unui incendiu la un depozit de muniții”, a declarat, miercuri, guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, citând informații preliminare.

Exploziile au fost raportate, marți seara târziu, în apropierea satului Krasny Oktyabr, nu departe de granița cu Ucraina. Gladkov a precizat că nu au existat victime în urma incidentului și că nu au existat pagube la clădirile rezidențiale.

„Așteptăm un anunț oficial din partea Ministerului Apărării al Federației Ruse”, a declarat Gladkov pe Telegram.

Rusia contrazice Ucraina. Negocierile de pace nu au oferit niciun progres

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat presa cu privire la discuțiile care au avut loc, marți, în Turcia, cu Ucraina și a minimizat orice speranță de progres.

Marți, Rusia a declarat că intenționează să își reducă activitatea militară în Kiev și Chernihiv, iar Ucraina a declarat că va lua în considerare posibilitatea de a deveni un stat „neutru”.

„Ceea ce este pozitiv este că partea ucraineană a început să formuleze clar și să pună pe hârtie ceea ce propune. Până acum nu reușisem să realizăm acest lucru”, a declarat Peskov.

„În ceea ce privește restul, nu putem, ca să spunem așa, să afirmăm că au existat progrese, ceva foarte promițător”, a spus el, a raportat agenția de presă Interfax, citată de BBC.

Primarul orașului: Cernihiv este supus unui „atac colosal”, în ciuda afirmațiilor Moscovei privind reducerea operațiunilor

Primarul orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, a respins afirmația Moscovei privind o reducere a operațiunilor, în urma a ceea ce el descrie ca fiind un „atac colosal”.

Cuvintele sale au fost rostite după ce s-a aflat că orașul a fost „sub focul” loviturilor aeriene rusești, în timp ce bombardamentele au continuat, pe parcursul nopții, potrivit lui Viacheslav Chaus, șeful administrației regionale din Cernihiv.

Într-un interviu acordat lui John Berman de la „New Day”, primarul orașului, Vladyslav Atroshenko, a atacat afirmația Rusiei de marți, potrivit căreia aceasta intenționează să „reducă drastic” asaltul său militar asupra orașului Cernihiv și asupra capitalei ucrainene Kiev.

„Aceasta este încă o confirmare a faptului că Rusia minte întotdeauna”, a declarat el pentru Berman.

UPDATE 12:00

Oficial ucrainean: Negocierile au avansat pentru prima dată

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Ihor Zhovkva, a declarat, într-o intervenție la BBC, că, pentru prima dată, negocierile au avansat, însă Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” din teritoriu.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina „au avansat cu siguranță”, a spus Ihor Zhovkva, adjunctul șef al Administrației președintelui, Volodimir Zelenski.

El a declarat că în cadrul discuțiilor de la Istanbul a fost, prima dată, când, în loc să dea ultimatumuri și de stabilirea liniilor roșii, partea rusă a ascultat poziția ucraineană. Dar, întrebat despre regiunile estice, Zhovkva a declarat că Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” de teritoriu.

De asemenea, el a spus că Rusia nu și-a retras trupele nici de la Kiev, nici de la Cernihiv, în ciuda faptului că negociatorii rusi au declarat, marți, că își va reduce operațiunile în aceste zone.

35 de zile de la invazia Ucrainei. Rusia ar fi pierdut 17.300 de soldați în timpul invaziei

Ucraina susține că Rusia a pierdut de la începutul invaziei 17.300 de soldați.

În actualizarea periodică a pierderilor rusești, Ucraina adaugă că au fost distruse peste 600 de tancuri, 75 de rezervoare de combustibil, 131 de elicoptere și 1.700 de transportoare blindate de trupe.

„The Kyiv Independent” notează că sunt estimări ale pierderilor suferite de Rusia până miercuri, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.

ONU: Peste 4 milioane de ucraineni au părăsit țara; trei coridoane anunțate miercuri

Peste patru milioane de persoane au părăsit Ucraina, de la începutul războiului, potrivit ONU.

Aproximativ 4.019.287 de persoane au părăsit Ucraina până în prezent, potrivit Agenției ONU pentru refugiați. Dintre acestea, 2,3 milioane au ajuns în Polonia.

Reprezentanții ONU spun că fluxul de refugiați a încetinit în ultimele zile. Se estimează că 6,5 milioane de persoane au fost, de asemenea, strămutate din casele lor în Ucraina.

UPDATE 11:00

Trei coridoare de evacuare au fost anunțate în Ucraina

„Ucraina și Rusia au convenit asupra a trei coridoare de evacuare pentru miercuri”, a anunțat vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk.

Vereshchuk a precizat că un coridor pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol și livrarea de ajutoare umanitare către Berdyansk, o rută pentru livrarea de ajutoare umanitare către și evacuarea din Melitopol și una pentru o coloană de persoane în vehicule personale din Enerhodar către Zaporizhzhia.

„Convoaiele de autobuze și camioane cu ajutoare umanitare au plecat deja din Zaporizhzhia”, a declarat ea într-un mesaj video miercuri.

„Cerem ca forțele de ocupație să își respecte angajamentele și să permită coloanelor umanitare să treacă prin punctele de control”, a adăugat Vereshchuk.

Anunțul lui Vereshchuk vine la două zile după ce primarul orașului asediat Mariupol a declarat că coridoarele de evacuare au ajuns, în mare parte, sub controlul forțelor ruse, după ce săptămâni de bombardamente au lăsat orașul în bucăți, au ucis un număr necunoscut de civili și au forțat sute de mii de locuitori să își părăsească locuințele.

Minele în derivă din Marea Neagră provin din Crimeea anexată

„Minele, dintre care una a fost, deja, distrusă de turci în Bosfor, precum și de români, în apropierea țărmurilor lor, sunt rusești. Acest lucru este confirmat de marcajele relevante. Aceste mine au fost confiscate în 2014 în Sevastopol, așa că rușii profită de acest lucru. L-au împrăștiat și încearcă să dea vina pe Ucraina”, a spus Serghei Bratchuk.

Această informație a fost confirmată și de Ministerul ucrainean de externe.

Înalt oficial ucrainean: nu au existat „zone fără sirene” în timpul nopții

La o dimineață după ce oficialii ruși au anunțat că va avea loc o dezescaladare militară în jurul Kievului și al orașului Cernihiv din nordul țării, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat, miercuri, că în Ucraina nu au existat „zone fără sirene” în timpul nopții.

„A existat o alarmă aeriană în toată țara în timpul nopții”, a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului ucrainean de interne. „De fapt, nu au existat zone fără sirene. Dimineața au fost repetate. În special, în Donbas – Kramatorsk, Bakhmut – orașul Kiev, regiunea Kiev etc. A existat un bombardament al orașului Cernihiv. Au fost bombardamente în regiunea Khmelnytsky. În Kiev, au fost trase mai multe rachete deasupra capitalei”.

UPDATE 10:00

O băcănie de lângă Kiev a ars din cauza bombardamentelor

„Suprafața incendiului a fost de 20.000 de metri pătrați”, a precizat Parchetul General.

Pompierii au publicat o înregistrare video cu urmările bombardamentului. Pe lângă alimente, în el erau depozitate și produse chimice de uz casnic și alte bunuri.

SUA reeditează recomandările de călătorie pentru Ucraina și Rusia, avertizând că americanii ar putea fi luați în vizor de oficialii ruși

Departamentul de Stat al SUA a republicat, marți, recomandările de călătorie pentru Ucraina și Rusia, avertizând că „oficialii de securitate ai guvernului rus pot selecta și reține cetățeni americani” în ambele țări.

„Există, în continuare, rapoarte conform cărora cetățeni americani sunt selectați și reținuți de către armata rusă în Ucraina și atunci când sunt evacuați, pe uscat, prin teritoriul ocupat de Rusia sau către Rusia sau Belarus”, se arată în avertismentul de călătorie actualizat pentru Ucraina.

Avizele pentru ambele țări avertizează cetățenii americani să nu călătorească în Ucraina și Rusia și îi îndeamnă să plece imediat.

UPDATE 09:00

Ministrul german al economiei: Germania a activat un regim de alertă timpurie de urgență în cazul în care livrările de gaze din Rusia vor fi întrerupte

De asemenea, acesta a reitera că germanii nu vor plăti pentru gazul rusesc în ruble.

„Germania nu va încălca contractele și nu va plăti gazul în ruble, firmele germane sunt de acord cu acest lucru”, a declarat Ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Miniștrii de externe rus și chinez se întâlnesc la Tunxi, în China

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov și ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-au întâlnit, miercuri, la Tunxi, în China, potrivit unei fotografii publicate de Ministerul rus de externe.

Președintele francez, Emmanuel Macron, nu a reușit să ajungă la un acord privind evacuarea orașului Mariupol

Orașul se află de mai bine de o lună sub controlul forțelor de ocupație.

Șeful administrației regionale din Khmelnytskyy, Serhiy Gamaliy, a prezentat un raport privind situația din regiune:

Pe 29 martie, ocupanții au lansat un atac cu rachete asupra unei instalații militare din orașul Starokostyantyniv.

În cursul nopții, trei lovituri au fost lansate împotriva unor instalații industriale din regiune. Incendiile au fost localizate de forțele DSNS. Informațiile privind victimele sunt în curs de verificare.

Bombardamente Donețk

Un obuz a lovit și o clădire cu mai multe etaje, care s-a prăbușit, în Donețk, ucigând o persoană și rănind patru. Acestea sunt datele furnizate de Ministerul pentru Situații de Urgență al Republicii Populare Donețk.

Potrivit salvatorilor, acoperișul casei a luat foc. Din cauza bombardamentelor, o școală învecinată a fost avariată, iar un bărbat a fost rănit. De asemenea, o mașină parcată în curte a luat foc, iar o țeavă de gaz a fost spartă.

Douăzeci și nouă de persoane au fost evacuate, inclusiv doi copii.

De asemenea, se raportează bombardamente puternice în Gorlovka. Autoritățile locale spun că doi civili au fost uciși în timpul nopții și că 16 case au fost distruse.

UPDATE 08:00

Informare Ministerul Apărării Marea Britanie

Unitățile rusești care au suferit pierderi grele au fost forțate să se întoarcă în Belarus și Rusia pentru a se reorganiza și a se realimenta.

Această activitate demonstrează dificultățile cu care se confruntă Rusia în reorganizarea unităților sale din zonele înaintate din Ucraina.

Rusia va continua, probabil, să compenseze capacitățile sale limitate de manevră la sol cu lovituri masive de artilerie și rachete.

Accentuarea Rusiei pe ofensiva din Donețk și Luhansk este, probabil, o recunoaștere tacită a faptului că se luptă să mențină mai mult de o linie ofensivă semnificativă.

Cancelarul german, Olaf Scholz, acuză Rusia de imperialism

„Rusia a atacat Ucraina cu viziuni extrem de imperialiste, iar războiul cel mai agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei are ca scop acapararea teritoriului. Nu putem și nu vom accepta acest lucru”, a declarat Scholz

Ministru de externe german: „ Berlinul a prezis amenințarea energetică a Rusiei”

„Berlinul a prezis amenințarea energetică a Rusiei”, a spus șefa Ministerului de Externe al Germaniei, Annalena Berbock.

Ea a recunoscut că europenii erau conștienți de pericolul creșterii dependenței energetice de Rusia după ocuparea Crimeei și că acum plătesc pentru că au ignorat problema.

UPDATE 07:00

Rușii au bombardat Lysychansk, provocând pierderi de vieți omenești. „În jurul orei 6:30, inamicul a deschis focul cu arme grele asupra zonelor rezidențiale dintr-unul dintre cartierele din Lysychansk. Clădirile cu mai multe etaje au suferit pagube semnificative. Informațiile privind numărul de morți și răniți sunt în curs de clarificare. Există o mulțime de moloz. Salvatorii încearcă să salveze supraviețuitorii la timp”, a declarat Serhiy Gaidai, șeful regiunii Luhansk. Primarul din Pokrovsk, regiunea Donețk, a declarat, de asemenea, că un atac cu rachete a fost lansat împotriva orașului.
Ce a fost bombardat, precum și datele privind pagubele și victimele nu sunt încă disponibile.

UN OBUZ A LOVIT UN BLOC DE LOCUINȚE DIN DONEȚK. Blocul civililor nu se află sub control ucrainean. S-a întâmplat în cartierul Tekstilshchik din districtul Kirovskyi. Localnicii împărtășesc fotografii pe rețelele de socializare.

BILANȚ ONU – REUFUGIAȚI. Peste 10 milioane de ucraineni și-au părăsit casele din cauza invaziei rusești. 6,5 milioane sunt persoane strămutate în interiorul țării și 3,9 milioane au devenit refugiați.

Rusia a mutat în Ucraina unități din teritoriile ocupate de Georgia: aproximativ 1.200 de militari din Osetia de Sud și 800 din Abhazia, a anunțat Statul Major al forțelor armate ucrainene.

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete asupra clădirii administrației regionale de stat din Nikolaev a crescut la 12. Potrivit rapoartelor preliminare, 34 de persoane au fost rănite.

UPDATE 06:00

Continuă căutările în regiunea Kiev pentru persoanele care s-ar putea afla sub dărâmături în localitățile eliberate de ocupanții ruși.

După eșecul planului Blitzkrieg, forțele rusești au trecut la planul B. Acest plan implică provocarea unui dezastru umanitar în Ucraina și distrugerea potențialului agricol al țării pentru a intimida conducerea politică și populația ucraineană și a o determina să capituleze.

Informații operaționale de la Statul Major General la 30 martie:

  • În scopul dotării forțelor armate ale Federației Ruse, unitățile bazelor militare 4 (regiunea Tskhinvali, Osetia de Sud) și 7 (Abhazia), parte a Districtului Militar Sud, au fost transferate în Ucraina din teritoriile ocupate ale Georgiei.
  • Din Baza militară 4 au fost formate și trimise în Ucraina trei BTGr cu un efectiv total de până la 1.200 de militari ruși și oseți. Două BTGr formate din unități ale Bazei Militare 7, în total aproximativ 800 de oameni.
  • Inamicul continuă să comită acte ilicite împotriva populației locale în teritoriile ocupate temporar de inamic în regiunile Zaporijjea și Herson.
  • În satul Bolșaia Belozerkha, unitățile ocupanților ruși s-au dispersat în toată așezarea și și-au poziționat echipamentele între clădirile rezidențiale.
  • În Melitopol, invadatorii au instalat baraje rutiere și au întărit procedurile de trecere la periferia orașului.
  • Dușmanii continuă să jefuiască casele și apartamentele localnicilor și să rețină activiști pro-ucraineni și angajați ai agențiilor de stat ucrainene.
  • În teritoriul ocupat temporar al regiunii Luhansk, autoritățile de ocupație intenționează să desfășoare un nou val de mobilizare începând cu 1 aprilie anul acesta. Nu este exclus ca astfel de încercări să aibă loc și în teritoriile recent cucerite din regiune.
  • Forțele armate ruse continuă să se confrunte cu probleme de personal. De exemplu, recruții Regimentului 26 de tancuri al Diviziei 47 de tancuri, care au semnat contracte după participarea lor la războiul cu Ucraina, au început să solicite anularea contractelor și trimiterea lor pentru continuarea serviciului în cadrul detașamentului permanent.
  • Gruparea Forțelor Unite din regiunile Donețk și Luhansk a respins patru atacuri ale ocupanților ruși în ultimele 24 de ore. Soldații noștri au distrus 7 tancuri, 7 vehicule blindate, 2 vehicule și un tun antitanc. Inamicul a suferit, de asemenea, pierderi de efective.

UPDATE 05:00

BOOKING OFERĂ REDUCERE REFUGIAȚILOR. Refugiații ucraineni vor putea rezerva cazarea prin Booking cu o reducere de 50%. Compania a precizat că refugiații din Ucraina vor putea rezerva cazarea cu 3 zile înainte de sosire, cu o reducere de 50% sau chiar gratuit. În unele cazuri, vor trebui plătite doar impozitele și taxele.

DIRECTORUL GENERAL AL AIEA ESTE ÎN UCRAINA. Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), se află în Ucraina pentru discuții urgente cu guvernul ucrainean cu privire la siguranța instalațiilor nucleare din această țară. Grossi a postat marți pe Twitter o fotografie cu el însuși stând în fața unui vehicul oficial al ONU, spunând că tocmai a trecut granița în Ucraina pentru a începe misiunea AIEA de a asigura siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ale țării”.

UPDATE 04:00

SITUAȚIA ACTUALĂ ÎN IZIUM. Max Strelnyk, deputat în biroul consiliului municipal din Izium, spune că situația umanitară din oraș se înrăutățește” pe zi ce trece. Nu a existat nicio pauză în bombardamentele – care au început acum câteva săptămâni – din partea rușilor. Deși Rusia pretinde că va diminua operațiunile militare în regiunile Kiev și Cernihov, Izium și marea regiune Harkov nu vor avea acest noroc”, a declarat Strelynk.

UPDATE 03:00

ONU: 3,9 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia a lansat invazia. Peste 2,3 milioane de oameni au părăsit Ucraina spre Polonia începând cu 24 februarie, potrivit biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

CONCERT CARITABIL PENTRU UCRAINA. În Marea Britanie, un concert de caritate pentru Ucraina a strâns 16 milioane de dolari. 12,2 milioane de lire sterline (16 milioane de dolari) au fost deja strânse într-un concert de caritate în sprijinul Ucrainei la Birmingham, Marea Britanie. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a oferi sprijin umanitar ucrainenilor – ITV și BBC.

UPDATE 02:00

RITTER SPORT NU PLEACĂ DIN RUSIA. Producătorul german de ciocolată Ritter Sport a refuzat să oprească munca în Rusia. Compania a menționat că oprirea muncii în Rusia va afecta producția și fermierii de cacao.

ACTIVITĂȚI ILEGALE ALE MARINEI RUSE. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei afirmă că încă de la începutul războiului de agresivitate pe scară largă împotriva Ucrainei, Federația Rusă a intensificat activitățile ilegale ale marinei sale în Marea Neagră. Pe lângă capturarea și distrugerea navelor civile, bombardarea Ucrainei din mare, Rusia a inventat o nouă metodă de piraterie, care este utilizarea minelor marine ca muniție necontrolată în derivă. Astfel de mine în derivă au fost descoperite în perioada 26-28 martie 2022 în largul coastelor Turciei și României

RUȘII BLOCHEAZĂ NAVELE ALIMENTARE CIVILE. Marina rusă blochează peste 94 de nave civile în regiunea Mării Negre, destinate transportului de cereale și alte alimente. Acest lucru a fost declarat în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de către prim-adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman.

ATACURI DIN PARTEA RUSIEI. Rusii au atacat în Kiev, Harkovl și Hmelnițki marți seara, 29 martie. Incendii grave au izbucnit în Harkiv și Hmelnîțki. Nu există încă informații oficiale despre ceea ce se întâmplă. Potrivit informațiilor disponibile, două explozii au avut loc la Kiev. În același timp, un incendiu puternic a izbucnit la Harkov după atacul aerian.

UPDATE 01:32

Arestovich crede că punctul de cotitură în războiul cu Federația Rusă va avea loc la începutul lunii mai.

BIDEN ADOPTĂ O NOUĂ LEGE. Biden semnează legea prin care face linșajul rasist motivat de ură o infracțiune federală. Legiuitorii americani nu au putut adopta legea timp de 100 de ani. Au fost 200 de încercări în total.

GAZELE ÎN FRANȚA. În cazul unei reduceri semnificative a livrărilor de gaze rusești, Franța intenționează să oprească temporar și sistematic furnizarea de gaze naturale către cei mai mari consumatori fără a compromite activitățile economice ale acestora.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Eșecurile repetate ale rușilor și contraatacurile reușite ale ucrainenilor înseamnă că ofensiva realizată de Rusia „aproape sigur” nu și-a îndeplinit scopul de a încercui Kievul.

Declarațiile Rusiei despre reducerea activităților în direcția Kiev și rapoartele care indică retragerea unei părți a forțelor din această regiune pot indica acceptarea Rusiei cu privire la faptul că a pierdut inițiativa.

Situația Ucrainei după cea de-a 34-a zi de război

S-a încheiat ziua a 34-a a confruntării eroice a poporului ucrainean cu invazia militară rusă. Sarcina de a intra la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk, înconjurând orașul Kiev și stabilirea controlului asupra coastei stângi a Ucrainei rămâne incompletă.

Retragerea unităților armate trimise de Rusia de pe teritoriul regiunilor Kiev și Cernihov continuă. Potrivit unor semne, adversarul regrupează unități pentru a concentra eforturile de bază în direcția Est. În același timp, așa-numita „retragere a trupelor” este probabil o rotație a unităților individuale și urmărește să înșele conducerea militară a Forțelor Armate ale Ucrainei și să creeze o idee falsă despre refuzul ocupanților de la ideea de a înconjura orasul Kiev.

  • În direcțiile Volyn, Polisky și Siversky nu sunt remarcate schimbări semnificative în compoziția și poziția trupelor inamice. Ocupanții încearcă să păstreze frontierele ocupate anterior, nu se desfășoară acțiuni ofensive active în direcțiile menționate.
  • În direcția Slovyansk, adversarul continuă să mențină pozițiile de ocupare în zona așezărilor Kamyanka, Suha Kamyanka. Măsurile privind securizarea trupelor, regruparea unităților și reumplerea proviziilor erau în curs de desfășurare.
  • În direcția Donețk, adversarul continuă influența focului și acțiunile de asalt. A impus lovituri de aviație și rachete în zonele așezărilor Kreminna și Mariupol. Eforturile principale s-au concentrat pe preluarea controlului asupra așezărilor Popasna, Rubizhne, dar și a întregului entuziasm al lui Mariupol.
  • În direcția tavrieană nu s-au înregistrat schimbări în compoziția și poziția adversarului.
  • În direcția Sud-Buzky, adversarul ia măsuri pentru a restabili muniția unităților lor. Artileria de foc și loviturile aviației, încearcă să compună acțiunile forțelor armate ale Ucrainei.
  • Inamicul a efectuat bombardarea cu artilerie a pozițiilor unităților Forțelor de Apărare din apropierea așezărilor Stepnogirsk, Orikhov, Gulyaypole.
  • În zonele așezărilor Novokarlívka și Lugívsʹke, adversarul continuă să execute echipamentele de fortificare a pozițiilor ocupate și să instaleze garduri minno-explozive.
  • În zonele de operare a Mării Negre și Azov nu există modificări semnificative.

Adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman a acuzat marți că războiul Rusiei în Ucraina a creat o criză alimentară critică în Ucraina, cu efecte de propagare a unei crize alimentare globale resimțite în întreaga lume.

La o reuniune a Națiunilor Unite organizată marți pe tema impactului războiului Rusiei asupra securității alimentare globale, Sherman a declarat că Rusia a bombardat cel puțin trei nave civile care transportau bunuri din Marea Neagră. Ea a spus că Rusia blochează accesul la porturile ucrainene, tăind capacitatea Ucrainei de a exporta cereale și împiedicând aproximativ 94 de nave cu alimente să ajungă în Marea Mediterană.

Bilanțul ucrainenilor care au părăsit țara

Peste 10 milioane de ucraineni, inclusiv mai mult de jumătate din populația de copii din Ucraina, și-au părăsit casele de la începutul războiului, luna trecută, a declarat marți un reprezentant al ONU pentru afaceri umanitare, în timp ce se adresa Consiliului de Securitate al ONU. Dintre aceștia, 6,5 milioane sunt strămutați în interiorul țării, iar 3,9 milioane au trecut granițele în țările vecine, a declarat Joyce Msuya, coordonator adjunct al afacerilor umanitare ale ONU pentru situații de urgență. Msuya a declarat că ajutorul umanitar se intensifică în fiecare zi, iar în prezent peste 1.230 de membri ai personalului Națiunilor Unite se află în țară și lucrează cu peste 100 de organizații umanitare din Ucraina.

Un grup special a fost creat în Oficiul Prezidențial pentru a analiza impactul sancțiunilor asupra Federației Ruse, a spus Andrei Yermak.

Șeful Președinției a transmis mai multe informații în mesajul video:

  • Grupul „sancțiuni” nou creat angajează experți ucraineni și internaționali care analizează impactul real al sancțiunilor asupra Federației Ruse.
  • Astăzi a avut loc o întâlnire online cu un grup de specialiști din Rusia și SUA – s-au adunat peste 30 de experți în relații internaționale și politică economică. Din Ucraina – Rostyslav Shurma, Andrey Pyshny, Alexander Rodnyansky Jr., Dmitry Natalukha.
  • Am discutat despre impactul sancțiunilor împotriva celor mai mari bănci rusești și al embargoului asupra exporturilor de petrol. Sau interzicerea reaprovizionării trezoreriei ruse cu fonduri din comerțul cu petrol.

Noul acord multilateral ar trebui să facă imposibilă orice agresiune împotriva Ucrainei și să devină un element cheie al noului sistem internațional de securitate. Acest lucru a declarat șeful Biroului Președintelui Ucrainei Andriy Yermak, comentând runda față în față a discuțiilor ucraineno-ruse, care a avut loc pe 29 martie la Istanbul.