• Ucraina este acuzată de un atac cu elicopterul asupra unui depozit de petrol din interiorul Rusiei.
  • Animal International Survival (ASI) a transmis că, pe fondul desfășurării războiului din Ucraina, grădinile zoologice din stat au fost bombardate, „iar animalele din grădinile zoologice au murit de foame în cuștile lor”.
  • Peste 4,1 milioane de ucraineni au părăsit Ucraina și și-au găsit refugiu în țările vecine, potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați.

UPDATE 23:00

Zelenski și Putin s-ar putea întâlni în Turcia

Publicația ucraineană Interfax scrie că Turcia ar putea fi locația în care Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni pentru negocieri.

Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei nu au fost uşoare, dar este important ca acestea să continue, a  declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-un interviu acordat unui postul de televiziune belarus, care urmează să fie difuzat sâmbătă seara, Peskov a mai spus că Rusia ar dori să continue discuţiile cu Ucraina în ţara vecină Belarus, dar Kievul nu este de acord cu ideea.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Imagini din orașul Borodeanka, reluat de ucraineni de la forțele ruse

Parlamentul Ucrainei a transmis că, de la începutul invaziei, 274 de centre medicale și 70 de ambulanțe au fost distruse, nouă cadre medicale ucise și alte 30 rănite.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina susține că forțele țării au reluat întreaga regiune Kiev.

„Întreaga regiune Kiev este eliberată de invadator”, a spus acesta potrivit BBC.

Publicația nu a putut verifica afirmația, însă forțele ucrainene au reluat teritoriul din jurul capitalei în ultimele zile, în timp ce forțele ruse au început să se retragă.

UPDATE 21:00

O pistă a unui aerodrom și un depozit de combustibil din apropierea orașului Myrhorod, regiunea Poltava, au fost lovite de un atac aerian rusesc, susține guvernatorul Dmytro Lunin, conform Reuters.

Rușii au bombardat un spital din regiunea Harkov

Rușii au bombardat un spital din regiunea Harkov, unde se aflau aproximativ 70 de pacienți și cadre medicale, potrivit The Kyiv Independent care nu a confirmat încă informația.

Guvernatorul Oleh Sinegubov a transmis că Rusia a bombardat spitalul din Balaklia, oraș ocupat de forțele ruse, pentru a da vina pe Forțele Armate ucrainene. Acesta a mai spus că spitalul este parțial distrus.

Vicepremierul Ucrainei susține că 4.217 de persoane au fost evacuate din zonele de conflict, sâmbătă.

UPDATE 20:00

Cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în haine civile zăceau sâmbătă pe o stradă din Bucea, oraş la nord-vest de Kiev pe care militarii ucraineni tocmai l-au recucerit de la forţele ruse, a constatat un jurnalist AFP.

Unul dintre bărbaţi avea mâinile legate, iar cadavrele erau împrăştiate pe câteva sute de metri.

Premierul Poloniei: Rusiei trebuie să i se impună „sancţiuni reale”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki face presiuni pentru o înăsprire a sancţiunilor UE care vizează Rusia, apreciind că măsurile adoptate până acum nu sunt nici pe departe suficiente, transmite sâmbătă dpa.

UPDATE 19:00

Politicianul conservator a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova reuşeşte să evite sancţiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice – microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare – nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a apreciat Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

Peste 170 de persoane au fost arestate, sâmbătă, în Rusia, pentru că au protestat faţă de ofensiva armată în Ucraina, a anunţat OVD-Info.

Atacurile ruşilor în regiunea Dnipropetrovsk au întrerupt traficul feroviar şi au cauzat un incendiu, a anunţat sâmbătă, şeful administraţiei militare regionale.

O rachetă a lovit calea ferată. Şinele şi liniile electrice sunt avariate grav. Au explodat vagoane. Traficul feroviar este suspendat. Salvatorii sting focul”, a precizat acesta.

El a menţionat că în atacul cu rachetă nu a decedat nicio persoană. Însă încă un atac a ţintit o zonă deschisă, provocând un incendiu. A fost rănit un om.

Forțele ucrainene au doborât un elicopter rusesc tip Mi-28N cu ajutorul unui sistem de rachete britanic, în regiunea Lugansk. Este pentru prima dată când sunt folosite rachete de rază scurtă Starstreak în Ucraina, potrivit presei britanice.

UPDATE 18:00

Aproximativ 620.000 de ucraineni s-au întors în Ucraina de la începutul războiului, potrivit The Kyiv Independent.

În primele săptămâni de război, cei mai mulți ucraineni care s-au întors acasă erau bărbați, dar acum vedem un număr tot mai mare de femei și copii care se întorc în Ucraina”, a declarat Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri de Stat.

În primele săptămâni de război, cei mai mulți ucraineni care s-au întors acasă erau bărbați, dar acum vedem un număr tot mai mare de femei și copii care se întorc în Ucraina”, a declarat Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri de Stat.

UPDATE 17:00

Shepetivka, regiunea Khmelnitsky- un alt depozit de petrol este în flăcări.

Directorul executiv al Gazprombank din Rusia a demisionat din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei.
Ruslan Dostovalov a declarat pe rețelele de socializare că, în situația actuală, conștiința sa nu îi permite să continue să lucreze pentru Gazprombank.

O alertă aeriană a fost declanșată la Kiev.

Mai multe rachete rusești au explodat pe teritoriul Parcului Central de Cultură și Agrement Gorki din Harkov în dimineața zilei de 2 aprilie.

UPDATE 16:00

Vineri, 1 aprilie, Letonia a încetat să mai furnizeze gaze naturale printr-o conductă din Rusia.

Străzile din Mariupol și o mașină cu inscripția „COPII”, care nu a ajuns la destinație, au fost devastate.

Vladimir Zelenski a avut o întâlnire cu blocurile economice ale PO și Cabinetul de Miniștri, unde s-au discutat:

  • Surse de costuri de finanțare,
  • Asistența partenerilor internaționali ai Ucrainei,
  • Prespectează trecerea la un sistem simplificat de impozitare, care este programată pentru luna aprilie,
  • Desfășurarea unei campanii de semănat, inclusiv asigurarea fermierilor cu combustibil,
  • Modalități de diversificare a importurilor de combustibil și de a proteja infrastructura energetică a Ucrainei de bombardamentele invadatorilor.

Astăzi, 2 aprilie, Oleh Kozhemyakin, fost deputat al consiliului municipal, activist și participant la războiul din estul Ucrainei, a fost răpit la Kahovka.

Ucrainenii încep să se întoarcă acasă. Șeful OVA din Lviv, Maxim Kozitsky, a spus că în ultima zi s-au întors în Ucraina mai mulți oameni decât au plecat.

Crimele Federației Ruse au fost comise în timpul invaziei pe scară largă din 2 aprilie 2022.

Atacul aerian asupra depozitului de petrol din Belgorod este calificat drept atac terorist.

Invadatorii ruși au lansat o lovitură cu rachete asupra Pavlogradului, regiunea Dnipropetrovsk.

În urma atacului, circulația trenurilor a fost paralizată, iar infrastructura au fost grav avariate.

Șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, a declarat pe canalul său Telegram că forțele ruse au luat cu asalt uzina din Mariupol. Probabil, vorbim despre Azovskal.

Primarul orașului Pavlograd, regiunea Dnipropetrovsk, Anatoli Verșin, a spus că orașul a fost lovit de aer.

În Burin, regiunea Sumy, ocupanții au bombardat casele și mașinile civililor.

UPDATE 15:00

Consilierul economic al lui Zelenski, Oleg Ustenko, a declarat că autoritățile ucrainene se așteaptă să primească 400 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate în fondul de reconstrucție a țării.

Hackerii Anonymus au „pirat” uzina mecanică rusă Lipetsk care produce componente pentru sisteme de rachete antiaeriene. Hackerii au scurs 25 GB de date ale fabricii, ceea ce va ajuta la găsirea punctelor slabe ale apărării aeriene a Rusiei. A fost făcută publică și corespondența fabricii.

Sancțiunile impuse Rusiei nu funcționează, așa cum demonstrează întărirea rublei, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

UPDATE 14:00

Șeful administrației de stat din regiunea Sumy, Dmytro Zhywickiy, a declarat că un număr mare de trupe rusești a intrat în districtul Konotop din regiunea Sumy de pe teritoriul Rusiei. S-a format un coridor condiționat prin care echipamentele militare se deplasează dinspre Kiev și Cernăuți înapoi în Federația Rusă.

Ocupanții nu permit trecerea a 2.000 de persoane prin punctul de control în drum spre Zaporojie. Un convoi de mașini nu este lăsat să treacă la punctul de control rusesc din Vasylivtsi.

Steagul ucrainean flutură din nou deasupra centralei nucleare de la Cernobîl. Potrivit paginii oficiale a centralei ChNPP, personalul operațional al centralei a ridicat-o astăzi, 2 aprilie.

O femeie de 60 de ani din Rusia și-a atârnat la geam steagul Ucrainei.

O femeie în vârstă de 60 de ani din orașul rusesc Novosibirsk a atârnat la geam steagul Ucrainei. Femeia a refuzat să lase poliția să intre în apartament, otează Nexta. Pentru a da steagul jos, poliția a chemat o echipa specială de la Ministerului Situațiilor de Urgență cu echipament de alpinism. Aceștia au coborât de pe bloc până la geamul femeii pentru a da steagul jos. 

UPDATE 12:00

Poliţia de Frontieră a anunţat că în ultimele 24 de ore au intrat în România, aproape 70.000 de persoane, iar dintre acestea peste 7.300 au fost cetăţeni ucraineni, în scădere cu 11% faţă de ziua precedentă.


Papa Francisc, care se află într-o vizită în Malta, se gândește să meargă într-o vizită la Kiev, conform Nexta. 


Consiliul local din Kiev a transmis că 154 de clădiri rezidențiale, 20 de proprietăți private, 27 de grădinițe și 44 de școli au fost avariate în timpul războiului, conform The Kyiv Independent. 

Trupele ruse l-ar reținut pe primarul orașului Tavriisk

Trupele ruse l-ar reținut pe primarul orașului Tavriisk, Nikolai Rizak, conform Nexta, care citează comunitatea locală. 


UPDATE 11:00

Un bărbat care ține în mână un afiș cu pe care scria „Copiii ar trebui să trăiască în pace” a fost arestat în Rusia.

Volodimir Zelenski

Zelenski: Ucraina “nu va accepta niciun rezultat” în afară de “victorie”. Integritatea teritorială nu intră în discuţie

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina nu va accepta nimic mai puţin decât victoria în conflictul cu Rusia, iar dacă ”va fi pusă la colţ”, armata va răspunde cu toată puterea

UPDATE 10:00

Associated Press: Premierul ungar Viktor Orban consideră că situația economică a țării s-ar deteriora semnificativ dacă vor fi impuse sancțiuni împotriva importurilor de energie din Rusia.

Statul Major General: Rusia începe mobilizarea trupelor în Transnistria.

Hackerii Anonymous au compromis serverul Uzinei mecanice Lipetsk din Rusia care produce componente pentru lansatoare de rachete.

Pentagonul: SUA va acorda Ucrainei un nou ajutor militar de 300 de milioane de dolari.

Invadatorii l-au răpit pe primarul orașului Tavriysk, Mykola Rizak, a spus comunitatea teritorială a orașului Tavriysk.

În regiunea Sumy, un alt pod a fost distrus chiar de ucraineni.

SUA a anulat un test al unei rachete balistice intercontinentale, pentru a evita o escaladare nucleară cu Rusia.

În Kiev, 154 de clădiri rezidențiale, 20 de grădinițe private, 27 de grădinițe și 44 de școli au fost avariate de la izbucnirea războiului, conform KMDA.

Germania ia în considerare cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană de la Israel sau SUA, conform Reuters.

„Nu știu dacă lui Biden îi este frică de Putin. Vreau să cred că nu se teme, pentru că este liderul unei mari puteri. Sper să nu i se întâmple niciunui președinte american să se teamă de Rusia”, a spus Zelensky într-un interviu pentru Fox News.

„Aș dori să subliniez că acesta este un război pe care Putin l-a început, un război brutal în care forțele rusești continuă să bombardeze orașe din Ucraina și să comită acte de violență oribile. Singurul agresor aici este președintele Putin și armata rusă sub conducerea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Borodianka, după ce a fost bombardat de către ruși.

UPDATE 09:00

Republica Populară Donețk a declarat că toate bunurile mobile și imobile deținute anterior de statul ucrainean sau de municipalitățile din orașele, care au trecut sub controlul său, vor fi preluate în proprietatea sa. „Un decret” în acest sens a fost semnat de „șeful DNR” Denys Pushylin la 1 aprilie.

Peste 30 de țări au decis să deblocheze rezervele de petrol pentru a scădea prețurile.

„Noaptea în Cernihiv și în regiune a fost liniștită, nu au fost bombardamente… Ortacii se retrag din regiunea Cernihiv, acum este necesar să înceapă reluarea activă a vieții acelor orașe care au avut de suferit. În primul rând este vorba de Cernihiv însuși – a suferit mai mult decât altele”, a spus Direcția lui Vyacheslav Chaus, șeful Administrației de Stat din regiunea Cernihiv.

Bombardamentele în Mariupol continuă.

Președintele Maya Sandu: Moldova va rămâne neutră și nu se va alătura sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei. „Desigur, trebuie să facem totul pentru a opri acest război. Dar sunt lucruri care sunt necesare cetățenilor noștri și pe care trebuie să le asigurăm. Lăsând țara fără resurse energetice și destabilizând situația de aici, nu vom ajuta pe nimeni”.

Consecințele teribile ale urmărilor luptei de la Bucha, lângă Kiev:

Borodyanka, după sosirea deșeurilor rusești.

Trupele ucrainene continuă ofensiva în timpul retragerii forțelor ruse de lângă Kiev, potrivit informațiilor britanice.

UPDATE 08:00

Ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Esimasa Hayashi, sosit în Polonia, plănuiește să ia aproximativ 30 de refugiați din Ucraina în țara sa, la bordul unui avion guvernamental după vizită.

„Nu suntem un stat slab. Nu ne propunem să ne facem mai puternici datorită NATO… Suntem complementari. Suntem una dintre componentele importante ale continentului european” , a declarat Zelenski la Fox News .

FUIB Bank va transfera 21 de milioane UAH în taxe în avans pentru a sprijini economia și armata Ucrainei.

În ceea ce privește orașul Kremenchuk, la ora 6 dimineața erau trei avioane, anterior, instalațiile industriale din Kremenchuk au fost atacate. Acum este un incendiu. Salvatorii lucrează la fața locului. În ceea ce privește victimele, nu există încă informații”, a spus șeful Administrației Militare Regionale Poltava, Dmytro Lunin, într-un maraton de televiziune în întregime ucraineană.

Centrul pentru Combaterea Dezinformării de la Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei raportează o altă manipulare a Federației Ruse. În prezent, este un curs de schimb al rublei.

UPDATE 07:00

Pentru prima dată, armata ucraineană a folosit cu succes Starstreak, un proiectil care lovește ținte cu trei săgeți cinetice. Forțele armate ucrainene au doborât, astfel, un elicopter rusesc în regiunea Lugansk, scrie The Times.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o serie de legi importante:

  • Cu privire la creșterea taxelor pentru companiile internaționale care operează în Ucraina și nu părăsesc Rusia,
  • Cu privire la naționalizarea proprietăților rușilor și a celor care susțin sau neagă agresiunea rusă,
  • Cu privire la interzicerea utilizării simbolurilor V și Z în țară și recunoașterea Rusiei ca țară teroristă,
  • La ordinul interzicerii partidelor și mișcărilor pro-ruse,
  • Cu privire la garanțiile de siguranță a depozitelor persoanelor fizice în timpul legii marțiale.

„Nu există victime”, a spus primarul din Kryvyi Rih despre bombardamentul nocturn al orașului.

Peste 4,1 milioane de ucraineni au părăsit Ucraina și și-au găsit refugiu în țările vecine, potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați.

Conform organizației, oamenii au mers în:

  • Polonia – 2.384.814
  • România – 623.627
  • Moldova – 390 187
  • Ungaria – 374.535
  • Rusia – 350 632
  • Slovacia – 292.039
  • Belarus – 12.746

Harta alarmelor aeriene din Ucraina, în dimineața zilei de 2 aprilie. Aproape toate zonele sunt expuse riscului de lovire cu rachete.

Noaptea s-au raportat bombardamente la Nipru, Harkov, Odesa, Poltava și Krivoi Rog.


Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: nouă atacuri inamice au fost respinse într-o singură zi. Soldații noștri au distrus opt tancuri, 44 de vehicule blindate de luptă, 16 unități de vehicule și 10 sisteme de artilerie

  • Trupele Federației se retrag în anumite zone pentru operațiuni ofensive ulterioare în zonele Slobozhansky, Donețk și Lugansk.
  • Inamicul și-a intensificat munca cu așa-zișii „voluntari”.
  • În perioada 4 aprilie – 23 mai, Rusia va ține întâlniri militare cu rezerviștii. În plus, unități cu sediul în regiunea transnistreană a Moldovei sunt implicate în comiterea de provocări la granița cu Ucraina.
  • Forțele inamice continuă să comită acte ilegale și, cu încălcarea dreptului internațional umanitar, răpesc rezidenți locali, bombardează zonele rezidențiale, minează infrastructura civilă, jaf și jaf.
  • Inamicul continuă să sufere pierderi semnificative în regiunea Lugansk. Astfel, în orașul Alchevsk, spitalul local din zona ostilităților din apropierea satului Popasna a primit aproximativ 30 de ocupanți răniți-Kadyrov. Conform informațiilor disponibile, ocupanții morți sunt lăsați pe câmpul de luptă. Totodată, săptămâna trecută, pierderile ireparabile de personal în unitățile așa-numitului Corp 2 Armată s-au ridicat la circa 800 de persoane.

UPDATE 06:00

Într-un interviu acordat Fox News, președintele Zelenski nu a confirmat sau infirmat informațiile conform cărora APU, așa cum se susține în Rusia, a lovit depozitul de petrol din Belgorod, Rusia.

„Îmi pare rău, nu discut despre niciunul dintre ordinele mele în calitate de comandant-șef suprem”, a spus Zelenski.

Între timp, guvernatorul regiunii Belgorod a Federației Ruse, Viacheslav Gladkov, a declarat că incendiul de la depozitul de petrol a fost stins. Locuitorii străzilor învecinate, care au fost evacuați aseară, s-au întors la casele lor.


Două orașe din regiunea Poltava au fost lovite de rachete, potrivit guvernatorului Dmitri Lunin.

„La Poltava, una dintre facilitățile de infrastructură a fost atacată. Kremenchug-ului i-au fost date multe lovituri dimineața: infrastructura și casele au fost avariate. Nu există încă informații despre victime”, a declarat guvernatorul Dmitri Lunin.

UPDATE 05:00

Secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, Olexiy Danilov, a apărut la televizor, potrivit lui Victor Kovalenko, fost jurnalist și militar ucrainean. Danilov a declarat că este prea devreme pentru a sărbători aparenta retragere a Rusiei, potrivit traducerii lui Kovalenko.

Aș vrea ca toată lumea să realizeze că Putin nu abandonează o idee de a distruge Ucraina. Acum el își reface forțele pentru a continua loviturile. Nu vă bucurați că cineva părăsește voluntar orașele noastre – aceasta este munca armatei noastre. În spatele eliberării fiecărui oraș se află viețile pierdute ale bărbaților și femeilor noastre. De aceea, spunând că ei fug…eu nu aș spune așa ceva. Există un preț mare pentru noi pentru retragerea lor. Ei vor foarte mult să se reformuleze. Au nevoie de o victorie. Au o dată sacră – 9 mai. La această dată au ca obiectiv să încheie totul cu o paradă a victoriei. Ne așteaptă multe bătălii, așa că nu recomand nimănui să se relaxeze. Situația nu este atât de veselă, așa cum ne-am dori cu toții”, a scris secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare Olexiy Danilov.


SUA vor acorda Ucrainei încă 300 de milioane de dolari pentru asistență în domeniul securității

Reuters: Departamentul american al apărării va oferi Ucrainei asistență suplimentară de securitate în valoare de 300 de milioane de dolari, care va include sisteme de rachete ghidate cu laser, drone și servicii comerciale de imagistică prin satelit.

Acest anunț reprezintă începutul unui proces de contractare pentru a oferi noi capabilități forțelor armate ale Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, John Kirby, într-un comunicat.

La începutul zilei de vineri, departamentul de comerț al SUA a adăugat 120 de entități ruse și belaruse, majoritatea companii legate de armată, pe lista celor care au restricții de a primi bunuri și provizii din SUA.

UPDATE 03:00

Totodată, grupul Anonymus a pătruns în uzina mecanică rusă Lipetsk, care produce componente pentru sistemele de rachete antiaeriene. Acești au stocat 25 GB de date din fabrică.


Hackerii din grupul Anonymous au spart aripa de caritate a Bisericii Ortodoxe Ruse, au selectat 15 GB de date și au publicat aproximativ 57.500 de e-mailuri.

UPDATE 02:00

Atacul de la Belgorod este probabil să complice atacurile Rusiei asupra Harkovului, în special, ocupanții se vor confrunta cu o lipsă de resurse, potrivit Ministerul britanic al Apărării.

Pierderea probabilă a lanțului de aprovizionare cu muniție și muniție din aceste depozite ar putea duce la o povară suplimentară pe termen scurt pentru logistica deja complicată a Rusiei”, se arată în postarea de pe Twitter a Ministerului britanic al Apărării.

În dimineața zilei de 1 aprilie, s-a aflat despre un incendiu la depozitul de petrol din Belgorod, mai multe rezervoare de combustibil au fost distruse. Pe 30 martie, depozitele de muniții au explodat în regiunea Belgorod.

UPDATE 01:00

Trupele rusești se retrag „încet, dar în mod vizibil” din nordul Ucrainei, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video.

Ocupanții își retrag forțele din nordul țării noastre. Retragerea este lentă, dar vizibilă. Pe undeva sunt expulzați cu bătălii. Undeva ei părăsesc poziții pe cont propriu„, a declarat Zelenski.

Zelenski i-a îndemnat, de asemenea, pe ucraineni să rămână prudenți în nordul țării, pe măsură ce trupele se retrag.

„Noi mergem înainte. Ne mișcăm cu grijă. Și toți cei care se întorc în această zonă trebuie, de asemenea, să fie foarte atenți. Este încă imposibil să se revină la viața normală, așa cum a fost. Chiar și în zonele în care ne întoarcem după lupte. Va trebui să așteptați. Așteptați ca pământul nostru să fie curățat. Așteptați până când veți fi siguri că noi bombardamente sunt imposibile”, a spus el.

Zelenski a declarat că, în estul Ucrainei, se fac pregătiri pentru noi lovituri rusești în regiunea Donbas și în al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov.

„În estul țării noastre, situația rămâne extrem de dificilă. Militarii ruși se acumulează în Donbas, în direcția Harkov. Ele se pregătesc pentru noi lovituri puternice. Noi ne pregătim pentru o apărare și mai activă”, a declarat Zelenski.
„Catastrofă umanitară”: Zelenski a adăugat că 6.266 de persoane au fost salvate vineri prin coridoarele de evacuare din Donețk, Lugansk și Zaporojie.

Zelenski a comentat, de asemenea, o conversație pe care a avut-o cu președintele francez Emmanuel Macron, în care au discutat despre situația umanitară din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării.

Europa nu are dreptul să reacționeze în tăcere la ceea ce se întâmplă în Mariupolul nostru. Întreaga lume trebuie să reacționeze la această catastrofă umanitară”, a declarat Zelenski.


Ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereșciuk, a declarat că 6.266 de persoane au fost evacuate vineri din orașele ucrainene.

Actualizarea a venit prin intermediul unei declarații, în care Vereshchuk a precizat că cifra include 1.431 de persoane care s-au deplasat din orașele sudice Berdiansk și Melitopol – cu propriile vehicule – către orașul Zaporojie, controlat de guvernul ucrainean, prin coridoarele de evacuare.

Din acest număr, a precizat ea, 771 de persoane au venit inițial din orașul asediat Mariupol.

Între timp, a precizat Vereșciuk, un convoi separat de 42 de autobuze din orașul Berdiansk – care transporta locuitori din Mariupol – a trecut un punct de control cheie al Rusiei și era în drum spre Zaporizhzhia. Incluzând autobuzele suplimentare din Melitopol, aceste convoaie transportau peste 2.500 de persoane.

În plus, oficialul a declarat că zece autobuze au sosit din Zaporojie la Berdiansk, livrând 80 de tone de ajutor umanitar.

Mâine dimineață vor continua evacuarea locuitorilor din Mariupol”, a adăugat ea.


Peste 50 de situri emblematice din Ucraina, avariate de invazia rusă, conform UNESCO

Agenția culturală a ONU a declarat vineri că cel puțin 53 de situri istorice, clădiri religioase și muzee ucrainene au suferit daune în timpul invaziei țării.


Consiliul orașului Mariupol a transmis că evacuarea locuitorilor din Mariupol la Zaporojie va începe mâine, 2 aprilie, la ora 7:00 dimineața.


Ucraina se poate aștepta deja să primească 400-500 de miliarde de dolari pentru reconstrucția postbelică

Această sumă include active ale Băncii Centrale a Federației Ruse în valoare de 300 de miliarde de dolari, care au fost deja înghețate în Occident. Alte 100 de miliarde de dolari pot fi obținute din bunurile înghețate ale cercului de apropiați ai lui Putin – acestea vor fi adunate într-un fond tangibil și vor fi emise obligațiuni în schimbul lor. În plus, sunt așteptate venituri de la partenerii internaționali și instituțiile internaționale”, a declarat consilierul economic prezidențial Oleg Ustenko.


SUA livrează Ucrainei kituri de apărare chimică. Livrările se fac din cauza unei posibile amenințări din partea Rusiei, potrivit secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, în cadrul unui briefing.

În efortul de a-i ajuta pe partenerii noștri ucraineni, guvernul american transferă guvernului ucrainean echipamente și bunuri de protecție care ar putea fi utilizate în cazul în care ar folosi arme chimice și bacteriologice împotriva Ucrainei. Transferăm acest lucru împreună cu o serie de alte materiale și echipamente„, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, în cadrul unui briefing.


Animal International Survival (ASI), o organizație care lucrează pentru a ajuta animalele din întreaga lume care sunt amenințate, a transmis, joi, că pe fondul desfășurării războiului din Ucraina, grădinile zoologice din stat au fost bombardate, „iar animalele din grădinile zoologice au murit de foame în cuștile lor”, potrivit unui comunicat al ASI.

„ASI se opune în mod fundamental grădinilor zoologice, dar nu vom sta niciodată deoparte și nu vom privi niciun animal suferind. Ca urmare a războiului, gardurile grădinilor zoologice au fost distruse, adăposturile pentru animale au fost bombardate, iar animalele din grădinile zoologice au murit de foame în cuștile lor. Ne-am asociat cu Grupul ucrainean de conservare a naturii (UNCG), un ONG format din oameni de știință și experți în fauna sălbatică, pentru a face tot ce putem pentru a ajuta”, se arată în comunicatul emis de către ASI.