• Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, va fi primul lider al unei instituții europene care se va deplasa în Ucraina de la începutul invaziei rusești.
  • Președintele SUA, Joe Biden, nu va discuta cu președintele rus, Vladimir Putin, până nu se opreşte conflictul din Ucraina.
  • Volodimir Zelenski a declarat că situația din sudul Ucrainei și din Donbas „rămâne extrem de dificilă”, în condițiile în care Rusia continuă să acorde prioritate operațiunilor militare în regiunea controlată de separatiști.

UPDATE 23:00

Veneția va trimite la muzeele din Lvov panouri rezistente la impact și o țesătură specială, care vor proteja exponatele de majoritatea solvenților, gazelor, mucegaiului și ciupercilor.

Șefa Fundației de la Veneția pentru Muzeele Orașului, Maria-Christina Gribaudi, a declarat că aproximativ 65.000 de opere de artă și 2.000 de sculpturi au fost depozitate în Lvov de la începutul războiului, dar nu au fost protejate corespunzător.


Aproximativ 30 de țări retrag petrolul din rezerve pentru a reduce prețurile

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Aproximativ 30 de țări au decis să reducă rezervele de petrol pentru a reduce prețurile la această resursă energetică. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat acest lucru:

Peste 30 de țări s-au reunit pentru o reuniune de urgență și au convenit să retragă alte zeci de milioane de barili de petrol pentru piață.

Diferitele țări au fost unite în eforturile lor de a împiedica Rusia să își transforme resursele energetice în arme de război împotriva Statelor Unite, Europei și altor țări.


Volodimir Zelenski a semnat o lege care prevede desființarea instituției de învățământ de stat (SEI) și a examenului universal de admitere în instituțiile de învățământ superior în 2022.


Focuri de armă în administrația regională de stat din Mykolaiv: Bilanțul morților a crescut la 31 de persoane

Începând cu ora 20:00 a zilei de 1 aprilie, continuă lucrările de înlăturare a resturilor și de îndepărtare a cadavrelor de la locul unde a fost lovită o rachetă inamică în clădirea administrației regionale de stat din Mykolaiv. Trupurile a 30 de persoane au fost scoase de sub dărâmături, iar o altă persoană a murit la spital”, a anunțat într-un comunicat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Mykolaiv.


Moldova va rămâne neutră și nu se va alătura sancțiunilor pe care Occidentul le-a impus Rusiei, a declarat președintele Maia Sandu.


Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că bombardamentele asupra orașelor-satelit ale capitalei ucrainene continuă, în ciuda promisiunilor Rusiei de a retrage trupele din regiune.

La Sky News, Klitschko a precizat că luptele continuă în Brovary, la est de Kiev.

„Pentru cei care vor să se întoarcă la Kiev, este mai bine să aștepte câteva săptămâni pentru a vedea cum va evolua situația”, a rezumat șeful capitalei.


Sergey Orlov, viceprimarul din Mariupol, a vorbit în detaliu despre situația din orașul asediat.

Orașul este complet distrus. Doar ruine… nu suntem îndurerați din cauza infrastructurii, ci din cauza oamenilor. Nu știm cum să ne ajutăm cetățenii care suferă în oraș. De multe zile, Rusia nu a permis rezolvarea niciunei probleme umanitare, nici predarea de ajutoare umanitare și nici evacuarea cetățenilor noștri”, a declarat Orlov pentru CNN.

Pentru cei care se află încă în Mariupol, una dintre cele mai presante probleme este hrana.

Nici măcar nu pot descrie în cuvinte cum arată viața în Mariupol. Oamenii nu au ce să mănânce. Dacă în mod normal oamenii mănâncă trei mese, noi mâncăm trei mese pe săptămână – luni, marți și vineri„, a spus Orlov.

El a remarcat că ucrainenii din oraș trăiesc acum „ca șoarecii”:

Toți trăiesc sub pământ, în adăposturi, adăposturi antiaeriene în fel de fel de subsoluri, doar pentru a putea supraviețui, pentru a nu fi uciși de lovituri aeriene, rachete, bombardamente. Ei împart mâncarea între ei, astfel încât o masă tipică pentru o zi este un pahar de apă cu una sau două prăjituri, un pahar de supă în timpul zilei și un pahar de apă și o prăjitură seara”, a transmis, vineri, viceprimarul din Mairupol.

UPDATE 22:00

Bulgaria anunţă expulzarea unui diplomat rus suspectat de spionaj

Guvernul Bulgariei a anunţat, vineri seară, decizia de expulzare a unui diplomat rus suspectat de activităţi de spionaj, după ce Sofia a expulzat recent alţi zece diplomaţi ruşi, în contextul tensiunilor apărute din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Ministerul de Externe de la Sofia a comunicat vineri seară că prim-secretarul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească Bulgaria în cel mult 72 de ore. „Parchetul General a iniţiat o investigaţie privind activităţi nereglementate de colectare a informaţiilor, probabil în favoarea Federaţiei Ruse”, a precizat Ministerul bulgar de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

De asemenea, autorităţile bulgare au anunţat vineri că doi funcţionari din cadrul Agenţiei pentru Siguranţă Naţională sunt suspectaţi de activităţi de spionaj în favoarea Rusiei.

Bulgaria a expulzat deja zece diplomaţi ruşi pe 18 martie, în cadrul acţiunilor coordonate cu alte naţiuni occidentale ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina.


Premierul ucrainean Denis Șmigal a declarat că Federația Rusă dorește să creeze o criză alimentară în lume.

Astăzi distrug unele grânare din Ucraina, închid exporturile de cereale din porturile ucrainene printr-o blocadă navală”, a afirmat premierul Șmigal.


Urmează mai multe lovituri pentru sistemele economice, financiare și comerciale ale Rusiei”, a transmis, vineri, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, după o întâlnire cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.


Primăria orașului Mariupol anunță că evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporojie va începe mâine, 2 aprilie, la ora 7:00 dimineața.

Locul de îmbarcare în autobuze este la „Lunacharski ring”. Plecarea va avea loc atunci când autobuzele vor fi pline.

UPDATE 21:00

Armata rusă a tras trei rachete din sistemul de rachete Iskander din Crimeea asupra unei zone populate din districtul Oktyabrsky, provocând răniți„, a declarat șeful Ministerului de Interne din Oktyabrsky, Maxim Marchenko.


Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre data întâlnirii dintre Putin și Zelenski la Istanbul, deoarece sunt multe chestiuni care trebuie discutate.

Totodată, el a spus că sancțiunile impuse de Ankara împotriva Rusiei ar lovi mai puternic Turcia.


Șeful administrației regionale de stat din Odesa Maxim Marchenko: Trupele ruse au lovit o localitate din regiunea Odesa cu trei rachete Iskander din Crimeea. Există răniți.


Putin a devenit mai realist în ceea ce privește strategia sa militară”, potrivit ministrului ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Cred că a devenit deja mai realist, pentru că nu-mi pot imagina că retragerea trupelor rusești din nordul Ucrainei ar fi arbitrară. Dacă traducem aceste manevre recente în limbaj uman, înseamnă că nu are suficiente forțe pentru a ataca Ucraina din trei direcții simultan. Acesta este motivul pentru care își redistribuie o parte din forțele sale într-o altă direcție pentru a întări armata din zonă„, a declarat ministrul Kuleba.

Kuleba a sugerat că acest lucru este legat de ofensiva din Donbass.

Am primit informații că ei încă privesc Donbasul ca pe un fruct care trebuie zădărnicit. Ei trebuie să regrupeze resursele și să se pregătească pentru bătălia pentru Donbas„, a spus ministrul ucrainean.


Dinamo Kiev va disputa o serie de meciuri amicale cu echipe europene de top

Dinamo Kiev, campioana în exercițiu a primei ligi ucrainene, a confirmat vineri că va juca o serie de meciuri amicale împotriva unor cluburi de top din Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina.

Într-o declarație pe site-ul lor, Dinamo a precizat că meciurile amicale vor avea loc între aprilie și iunie și se vor desfășura sub sloganul „Meci pentru pace! Opriți războiul!”

Barcelona, Paris Saint-Germain și Borussia Dortmund sunt doar trei dintre echipele care vor participa la această serie.

Clubul a precizat că scopul seriei este de a informa „comunitatea internațională cu privire la războiul teribil din Ucraina și de a strânge fonduri pentru a-i sprijini pe ucrainenii care au avut de suferit în urma războiului cu agresorul rus”.

Prima ligă ucraineană a fost întreruptă de război, viitorul ei fiind incert, deoarece infrastructura aparținând cluburilor a fost deteriorată, iar unii jucători străini au părăsit țara.

Dinamo Kiev va disputa un meci amical și în România, în compania celor de la FCSB, detaliile oficiale nefiind încă comunicate. Cel mai probabil, meciul va avea loc pe Stadionul Arcul de Triumf, în data de 6 aprilie.


Compania energetică britanică Shell ar putea să nu poată plăti gazul rusesc în această lună, deoarece Marea Britanie, spre deosebire de țările UE, a impus sancțiuni împotriva Gazprombank, informează Bloomberg.


În prezent, 6.266 de persoane au fost evacuate din zonele ucrainene periculoase. În special, 3.071 de persoane au fost evacuate din Mariupol, potrivit adjunctului șefului biroului prezidențial ucrainean, Kirilo Timoșenko.

Între timp, un grup de nouă membri ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii a declarat că nu a reușit să ajungă la Mariupol pentru a asigura trecerea în siguranță a civililor. Crucea Roșie nu a oferit un motiv specific. Grupul s-a întors în Zaporojie, dar intenționează să pună în aplicare planul mâine, până la urmă.


Wizz Air anulează toate zborurile spre și dinspre Rusia până pe 30 octombrie.


UNESCO: Peste 50 de monumente istorice, clădiri religioase și muzee ucrainene au fost deteriorate de la izbucnirea războiului în Ucraina luna trecută.

Acestea includ patrimoniul arhitectural din estul regiunii Harkov, Kiev și regiunea Cernigău. Informațiile din Mariupol și Herson nu au fost incluse în listă.


Președintele Comitetului rus de Investigații, Bastrikin, a ordonat o anchetă privind circumstanțele atacului aerian asupra Belgorodului de către Ucraina.


Potrivit CNN, războiul din Ucraina va afecta turismul global cu aproape 7 miliarde de dolari.

Pe măsură ce războiul provoacă haos pe piețele de energie și de alimente, precum și o inflație galopantă în întreaga lume, acesta afectează, de asemenea, industriile turistice ale unor țări mai mult decât altele, potrivit publicației.

Potrivit Euromonitor International, turismul receptor global va suferi 6,9 miliarde de dolari în 2022 din cauza prăbușirii turismului rusesc și ucrainean. Turcia, Egiptul și Emiratele Arabe Unite vor fi cele mai afectate.


În Ucraina, una din cinci persoane a început să economisească pentru alimente de la izbucnirea războiului, potrivit ONU.


Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care își întrerupe o vizită la Kiev, a dat asigurări că Ucraina va fi recunoscută ca țară candidată la aderarea la UE și va fi ajutată să se refacă după război:

Ucraina va fi recunoscută oficial și rapid ca și candidat la aderarea la UE. Vă promit acest lucru din partea Parlamentului European”, a spus președintele Parlamentului European Roberta Metsola.

Reamintim că cererea de aderare a Ucrainei la UE se află în curs de examinare la Bruxelles din 21 martie.

UPDATE 20:00

Consiliul Popular al Republicii Populare Lugansk (LNR) a adoptat o lege privind răspunderea penală pentru falsurile despre forțele armate ruse și republicile din Donbass, precum și despre funcționarea autorităților de stat ale Federației Ruse, LNR și DNR.


Crucea Roșie amână încercarea de evacuare a Mariupolului

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a informat că a amânat încercarea de evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol.

„Echipa CICR care se îndreptase, vineri, spre Mariupol pentru a facilita trecerea în siguranță a civililor a trebuit să se întoarcă la Zaporojie”, a spus CICR, precizând că vor încerca, din nou, sâmbătă.

„Pentru ca operațiunea să reușească, este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare”, a punctat Crucea Roșie, conform BBC. 

UPDATE 19:00

Cercetătorul Nathan Ruser, de la Institutul Australian de Politici Strategice, a realizat o hartă a zonelor recuperate joi și vineri de soldații ucraineni.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a avertizat pe cei care au fugit din capitala Ucrainei la începutul războiului cu Rusia să nu se întoarcă, deoarece „riscul de a muri este destul de mare”.

Fostul campion mondial la box la categoria grea a spus că se așteaptă la „bătălii uriașe” în următoarele zile în orașele satelit și la periferia orașului, transmite The Guardian. 

UPDATE 18:00

86 de soldați ucraineni au fost eliberați într-un schimb de prizonieri

86 de soldați ucraineni au fost eliberați de ruși în timpul celui de-al doilea schimb de prizonier. Schimbul de prizonieri a avut loc în regiunea Zaporojie, vineri. Potrivit vicepremierului Iryna Vereshchuk, 15 dintre militarii eliberați sunt femei. Numărul soldaților ruși eliberați este încă necunoscut, conform The Kyiv Independent.


Parlamentul din Ucraina adoptă o lege care permite confiscarea bunurilor susținătorilor războiului . Legea permite confiscarea proprietăților care aparțin nu numai statului rus sau rezidenților acestuia, ci și nerezidenților care au legătură cu guvernul rus, neagă sau susțin războiul Rusiei, conform The Kyiv Independent.


Nexta publică un video despre care spune că este momentul în care Forțele Armate Ucrainene au doborât un elicopter militar rusesc în regiunea Luhansk folosind un sistem portabil de rachete antiaeriene.

Protopopul ortodox rus Andrei Tkachev susține că autoritățile ucrainene au folosit vrăjitorie și magie neagră împotriva trupelor ruse și au organizat ritualuri satanice, conform canalului rus RBC, citat de Kyiv Post. Andrei Tkachev a atras atenția și în 2020, când i-a criticat pe cei care purtau mască de protecție împotriva Covid-19 și a făcut acest lucru în timpul unei slujbe purtând o mască de gaze.

UPDATE 17:00

Se pare că forțele ucrainene au preluat controlul asupra Vorzel, Ivankiv, Gostomel, inclusiv aeroportul, și Borodeanka, pe lângă Bucha.

Charles Michel anunţă că UE şi China au convenit că războiul din Ucraina ameninţă securitatea globală

Uniunea Europeană şi China au convenit că războiul din Ucraina ameninţă securitatea globală, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel. De asemenea, Michel a avertizat China să nu ajute la războiul Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

”UE şi China am convenit că acest război ameninţă securitatea globală şi economia mondială”, a declarat Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după primul summit UE-China din ultimii doi ani, în format virtual, conform News.ro. 

”Orice încercare de a evita sancţiunile sau de a oferi ajutor Rusiei ar prelungi războiul. Acest lucru ar duce la mai multe pierderi de vieţi omeneşti şi un impact economic mai mare”, a spus el.

Nexta transmite că și orașul Bucha, din regiunea Kiev, a fost eliberat și se află sub conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei. 

UPDATE 16:00

Berlinul dă undă verde Cehiei să revândă Ucrainei foste blindate ale armatei germane

Guvernul german a permis unei companii cehe să vândă Ucrainei 58 de vehicule de luptă pentru infanterie, care au făcut parte iniţial din echipamentele armatei fostei Republici Democrate Germane (RDG), relatează dpa.

A fost emis un permis pentru vehicule blindate de luptă bV-501 (fostele BMP-1), a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german. Aceste tancuri, dotate cu un tun şi mitraliere, erau echipamente militare standard în armatele Pactului de la Varşovia, conform Agerpres. 

Mai multe autobuze care evacuează civilii din Melitopol (controlat de forţele ruse) în Zaporijie a plecat vineri, a declarat Kyrylo Timoşenko, directorul adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, relatează CNN.

„Aproximativ 500 de persoane sunt în autobuzele care pleacă de la Melitopol la Zaporijie. Aproximativ 300 de maşini private s-au alăturat coloanei de evacuare”, a declarat Kyrylo Timoşenko pe contul de Telegram.

După ce joi se anunțase că rușii nu se mai află la centrala nucleară Cernobîl, vineri şeful Agenţiei pentru managementul acestei zone a transmis că mai sunt soldați ruși în “zona de excludere” din jurul centralei. Şefului Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere, Ievhen Kramarenko, a confirmat, vineri, la televiziunea ucraineană că forţele ruse care ocupau centrala nucleară de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie au părăsit centrala, dar că unele efective militare au fost văzute în zona de excludere în afara perimetrului centralei nucleare dezafectate, conform Agerpres.

Kuleba: Nimeni nu va îndrăzni să facă presiuni asupra președintelui Zelenski

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, neagă zvonurile conform cărora țările occidentale presează Ucraina să facă concesii cu Rusia. „După 36 de zile de război, vă asigur că nimeni din Europa sau de peste mări nu va îndrăzni să facă presiuni asupra președintelui Zelenski sau Ucrainei”, a spus Dmitro Kuleba, conform The Kyiv Independent. 

Prima fotografie realizată în satul Ivankov, din regiunea Kiev,  unde ucrainenii au preluat, din nou controlul, conform Nexta.  

UPDATE 15:00

Kuleba spune că nu are informații despre cine a efectuat atacul de la Belgorod

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că “nu poate nici confirma, nici infirma” dacă forțele ucrainene au fost implicate în presupusul atac de la Belgorod, deoarece nu este la curent cu toate informațiile militare.

Kuleba a mai spus că Ucraina așteaptă răspunsul oficial al Rusiei la propunerile Kievului prezentate în cadrul discuțiilor de pace din Turcia la începutul acestei săptămâni.

El a adăugat că statele occidentale nu au împins Ucraina să facă compromisuri în negocierile cu Moscova, relatează Al Jazeera

UPDATE 14:00

Putin va discuta din nou cu președintele Turciei

Președintele rus Vladimir Putin va discuta vineri la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunțat Kremlinul, potrivit agenției de presă Reuters, citată de BBC.

Aceasta vine după ce Istanbulul a găzduit marți discuții de pace ruso-ucrainene.

Erdogan a declarat că Turcia este pregătită, în principiu, să acționeze ca o țară garant al securității Ucrainei, dar detaliile unui astfel de format ar trebui să fie stabilite. Erdogan a vorbit joi, prin telefon, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar Ankara s-a oferit să medieze în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Presupusul atac ucrainean de la Belgorod ar putea afecta tratativele de pace

Kremlinul a apreciat vineri că ceea ce consideră a fi un atac al elicopterelor ucrainene contra unui depozit de carburanţi de pe teritoriul rus nu creează condiţii propice pentru continuarea tratativelor de pace cu Ucraina, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Este clar că nu putem considera acest lucru ca ceva care va crea condiţii adecvate pentru continuarea negocierilor”, a afirmat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Rusia a acuzat vineri Kievul de atacarea unui depozit de carburanţi din oraşul rus Belgorod, situat la 35 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

UPDATE 11:00

Lavrov: Rusia „apreciază răspunsul Indiei” față de războiul din Ucraina

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, se află în India în cadrul eforturilor de consolidare a legăturilor cu Delhi.

Înainte de discuțiile cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, Lavrov a declarat că Rusia a apreciat răspunsul Indiei privind războiul din Ucraina, potrivit agenției de știri Reuters, citată de BBC.

„Apreciem faptul că India ia această situație în ansamblul faptelor și nu doar într-o manieră unilaterală”, a declarat Lavrov.

India, care  s-a abținut să critice Rusia pentru invadarea Ucrainei, a încercat să meargă pe o cale diplomatică în ceea ce privește războiul, în timp ce încearcă să își echilibreze legăturile cu Moscova și cu Occidentul.

SUA anunță noi sancțiuni împotriva unor companii din Rusia și Belarus

Departamentul de Comerț al SUA va adăuga 120 de entități pe lista de sancțiuni în zilele următoare.

În zilele următoare, Departamentul Comerțului va lua, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a degrada sectoarele de apărare, aerospațial și maritim al Rusiei prin adăugarea a 120 de entități din Rusia și Belarus pe lista entităților de sancționare”, a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicare al Casei Albe, în cadrul unei ședințe de informare, potrivit Ukrinform.

După cum s-a precizat, adăugarea pe această listă înseamnă că aceste entități nu mai pot obține tehnologie de ultimă oră din SUA fără o licență, care, în majoritatea, dacă nu în toate aceste cazuri, va fi refuzată.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că Australia va trimite vehicule Bushmaster blindate în Ucraina, după ce președintele Volodimir Zelenski le-a cerut în mod expres în timpul unui apel video adresat legislatorilor australieni.

Zelenski s-a adresat joi Parlamentului australian și a cerut vehiculele blindate cu tracțiune 4×4 fabricate în Australia. Morrison a declarat că vehiculele vor fi trimise cu avioane de transport Boeing C-17 Globemaster, însă nu a precizat câte vor fi trimise și nici când, relatează The Guardian.

UPDATE 9:00 – 10:00

Zelenski, despre regruparea trupelor rusești: „Le cunoaștem intențiile”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că retragerile rusești din nordul și centrul țării din ultimele zile au fost doar o tactică militară pentru a acumula forțe în vederea unor noi atacuri puternice în sud-est.

„Le cunoaștem intențiile. Știm că se îndepărtează de acele zone în care i-am lovit pentru a se concentra asupra altora, foarte importante, în care ne poate fi greu. Vor fi lupte în continuare”, a declarat Zelenski, potrivit Euronews.

O nouă rundă de negocieri între cele două țări a fost programată vineri.

Rușii nu ar permite intrarea ajutoarelor umanitare în Maruipol

Mesaje contradictorii privind eforturile umanitare din estul Ucrainei vineri.

Guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk spune că în zonă au fost convenite cinci coridoare umanitare pentru astăzi. Cu toate acestea, în schimb, un consilier al primarului din Mariupol este citat spunând că forțele rusești nu permit intrarea ajutorului umanitar și că orașul este “foarte periculos” pentru oricine încearcă să plece.

Petro Andriușcenko a declarat că forțele rusești au împiedicat încă de joi chiar și cea mai mică cantitate de provizii umanitare să ajungă la locuitorii blocați, precizând că un “coridor umanitar” planificat nu a fost deschis, notează The Guardian.

Primarul din Mariupol a declarat în această săptămână că până la 170.000 de locuitori au fost blocați acolo, fără energie electrică și cu provizii din ce în ce mai puține.

UPDATE 8:00

Războiul din Ucraina, în centrul atenției la summitul UE-China

Invazia Rusiei în Ucraina va fi în centrul atenției în timpul unei întâlniri virtuale la nivel înalt între liderii UE și China, care va avea loc vineri, după luni de relații tensionate, transmite Euronews.

Bruxelles-ul este hotărât să împingă Beijingul să mențină o abordare echidistantă și lipsită de implicare în conflict, temându-se că orice fel de intervenție ar putea oferi Kremlinului un impuls atât de necesar pentru a-și revigora campania militară aflată în impas.

Rusia redislocă trupe din Georgia, anunță britanicii

Ministerul britanic al Apărării a publicat o actualizare a informațiilor de ultimă oră cu privire la situația din Ucraina.

Acesta a declarat că Rusia “redistribuie elemente ale forțelor sale din Georgia pentru a-și consolida invazia în Ucraina”.

Ministerul britanic al Apărării a adăugat că între 1.200 și 2.000 dintre aceste trupe sunt reorganizate în trei grupuri tactice de batalioane: “Este foarte puțin probabil ca Rusia să fi planificat să genereze întăriri în acest sens și este un indiciu al pierderilor neașteptate pe care le-a suferit în timpul invaziei”, anunță Sky News.

3.457 de dosare penale deschise împotriva militarilor ruși

Parchetul ucrainean a deschis 3.457 de dosare penale împotriva armatei ruse, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Sky News.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, Mikhailo Podoliak a scris: “Biroul procurorului a deschis deja 3.457 de dosare penale împotriva militarilor Federației Ruse”.

Podoliak a continuat spunând că cele mai grave infracțiuni au fost “uciderea civililor, violența, abuzul asupra copiilor și tortura”, înainte de a adăuga că urmările pentru Rusia au fost “dezastruoase în toate jurisdicțiile”.

UPDATE ORA 07:00

Serghei Lavrov se va întâlni la New Delhi cu premierul indian, Narendra Modi

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a sosit, joi, la New Delhi, urmează să se întâlnească, vineri, cu premierul indian, Narendra Modi, potrivit ministrului de externe al Rusiei.

De asemenea, Lavrov se va întâlni cu ministrul indian al afacerilor externe, S. Jaishankar.

India a refuzat, până acum, să ia o poziție cu privire la conflictul din Ucraina și s-a abținut de la mai multe voturi la Națiunile Unite.

Premierul Scott Morrison: Australia va trimite vehicule blindate în Ucraina în urma cererii lui Zelenski

Australia va trimite Ucrainei vehicule blindate produse pe plan local, în urma unei solicitări din partea președintelui, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, premierul australian, Scott Morrison.

Morrison nu a precizat când și câte vehicule – cunoscute sub numele de Bushmasters – vor fi trimise în Ucraina.

„Nu trimitem doar rugăciunile noastre, ci și armele noastre, trimitem munițiile noastre, trimitem ajutorul nostru umanitar, trimitem toate acestea și veste antiglonț”, a declarat Morrison.

„Vom trimite și vehiculele noastre blindate, și Bushmasterele noastre. Și le vom transporta acolo cu avioanele noastre C-17″.

Zelenski a făcut apel la vehicule blindate în timp ce vorbea, joi, în fața parlamentului australian prin legătură video, spunând că „trebuie să îi ținem înarmați pe cei care luptă împotriva acestui rău”.

Australia a oferit, anterior, ajutor militar și umanitar Ucrainei și a anunțat, de asemenea, o interdicție privind exporturile de minereu de aluminiu către Rusia. Rusia se bazează pe Australia pentru aproape 20% din nevoile sale de alumină, potrivit guvernului australian.

UPDATE 06:00

Ambasadorul rus în SUA ripostează la sancțiunile care vizează sectorul tehnologic

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a calificat, joi, drept „ilegale” sancțiunile americane care vizează sectorul tehnologic rusesc, după ce Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat această măsură ca parte a unei acțiuni de combatere a evaziunii de sancțiuni din partea Rusiei.

Ca răspuns la o întrebare pe Facebook, Antonov a scris că administrația Biden își arată „atitudinea intransigentă”, deoarece și-a extins „listele de sancțiuni ilegale”.

„Vorbim despre încercări intenționate de a limita dezvoltarea tehnologică a țării noastre”, a spus Antonov.

Incendiu la depozitul de petrol din orașul Belgorod

A avut loc un incendiu la depozitul de petrol din orașul Belgorod. Potrivit guvernatorului, Vyacheslav Gladkov, serviciile de urgență au plecat la fața locului. Se iau măsuri pentru eliminarea acestuia.

Două persoane au fost rănite, iar locuitorii de pe trei străzi din apropiere au fost evacuați.

Incendiul de la depozitul de petrol ar fi avut loc ca urmare a unei lovituri aeriene din partea a două elicoptere ucrainene, potrivit autorităților ruse.

Potrivit guvernatorului regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, depozitul de petrol a fost bombardat de două elicoptere ucrainene care zburau la joasă altitudine.

Microsoft nu va părăsi complet piața rusă

Compania va continua să coopereze cu clienții ruși împotriva cărora nu au fost impuse sancțiuni, inclusiv cu spitale și școli.

„Privarea acestor instituții de upgrade-uri de software și servicii ar putea pune în pericol sănătatea și siguranța civililor nevinovați, inclusiv a copiilor și a persoanelor în vârstă”, a declarat Brad Smith, CEO.

UPDATE 05:00

Premierul canadian: Rusia nu ar trebui să participe la summitul G20 din acest an

Rusiei nu ar trebui să i se permită să participe la summitul G20 din acest an, a declarat premierul canadian, Justin Trudeau.

„Prin invadarea Ucrainei, Rusia a împiedicat creșterea economică a întregii lumi și nu poate fi un partener constructiv în discutarea crizei create de invazia Ucrainei”, a subliniat premierul.

AIEA caută mai multe informații despre afirmațiile privind expunerea Rusiei la radiații

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că solicită mai multe informații despre afirmațiile conform cărora forțele rusești au fost expuse la radiații în timpul ocupării sitului nuclear de la Cernobîl. Operatorul național ucrainean al centralelor nucleare a declarat, joi, că forțele rusești se retrag de la Cernobîl și din orașul satelit Slavutîc, pe care le-au capturat la începutul invaziei.

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a declarat că trupele rusești, care au săpat tranșee în pădure, au fost expuse la radiații, relatează „The Associated Press”.

„AIEA nu a fost în măsură să confirme rapoartele potrivit cărora forțele rusești ar fi primit doze mari de radiații în timp ce se aflau în zona de excludere de la Chornobîl”, a declarat agenția internațională. „AIEA caută informații suplimentare pentru a oferi o evaluare independentă a situației”.

Cernobîl, situat la nord de capitala ucraineană Kiev și în apropiere de granița cu Belarus, este locul unde a avut loc dezastrul nuclear mortal din 1986. Reactorul avariat este înconjurat de o mare zonă de excludere.

UPDATE 04:00

Crucea Roșie se deplasează pentru a facilita evacuarea din Mariupol asediat

Comitetul Internațional al Crucii Roșii s-a deplasat pentru a ajuta la facilitarea evacuării locuitorilor din orașul ucrainean asediat Mariupol, a anunțat, joi, această organizație umanitară.

Georgia se alătură tuturor sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei

Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili , a declarat, după mai bine de o lună de război în Ucraina, că țara se alătură tuturor sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Mai devreme, Tbilisi nu a vrut să facă acest pas.

De menționat că liderul autoproclamatei „Osetie de Sud”, care este teritoriul Georgiei, a anunțat, cu o zi înainte, planurile de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

Oficial american: Peste 1.400 de rachete depuse de Rusia împotriva Ucrainei

Au fost lansate peste 1.400 de rachete împotriva Ucrainei de la atacul Rusiei de luna trecută, iar numărul atacurilor aeriene rusești a crescut în ciuda discuțiilor privind detensionarea situației, a declarat, joi, un oficial american din domeniul apărării.

„În pofida retoricii de dezescaladare, observăm, în continuare, tiruri de artilerie și lovituri aeriene în Kiev și în jurul acestuia”, a declarat oficialul de rang înalt al Departamentului Apărării în cadrul unui briefing.

Unele forțe rusești au fost văzute plecând din Kiev, capitala Ucrainei, dar nu a existat o „mișcare în masă, cel puțin nu în acest moment”, a spus oficialul american. Oficialul a estimat acest număr la aproximativ 20% din forțele rusești dispuse doar împotriva Kievului.

Adjunctul ministrului rus al apărării a declarat, săptămâna aceasta, că s-a luat decizia de a reduce activitatea militară în zonele Kiev și Cernihiv. Oficialii americani și-au exprimat scepticismul față de această afirmație.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că acele trupe nu au fost trimise acasă, iar evaluarea este că vor fi realimentate și folosite în alte părți din Ucraina.

Ministerul britanic al apărării: Rusia își va redistribui o parte din forțele din Georgia în Ucraina

Rusia își redistribuie o parte din forțele sale din Georgia pentru a-și întări invazia în Ucraina, au declarat, joi, serviciile de informații militare britanice.

„Între 1.200 și 2.000 dintre aceste trupe rusești sunt reorganizate în grupuri tactice de 3 batalioane”, a declarat Ministerul britanic al apărării în ultima sa actualizare a informațiilor.

„Este foarte puțin probabil ca Rusia să fi planificat să genereze întăriri în acest mod și este un indiciu al pierderilor neașteptate pe care le-a suferit în timpul invaziei”.

UPDATE 03:00

Zelenski revocă doi generali ucraineni de rang înalt și spune că nu are „timp să se ocupe de toți trădătorii”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a înlăturat doi generali ucraineni de rang înalt, numindu-i „antieroi”, în discursul său nocturn, postat joi seară, pe rețelele de socializare.

„Astăzi a fost luată o altă decizie cu privire la antieroi. Acum nu am timp să mă ocup de toți trădătorii. Dar, treptat, toți vor fi pedepsiți”, a spus el.

Generalii – fostul șef al Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych și fostul șef al Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Kherson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych – au fost deposedați de gradul lor.

„Acei militari din rândul ofițerilor superiori, care nu s-au hotărât unde este patria lor, care încalcă jurământul militar de credință față de poporul ucrainean în ceea ce privește protecția statului nostru, a libertății și independenței sale, vor fi, în mod inevitabil, lipsiți de gradele militare superioare. Generalii aleatorii nu au ce căuta aici!”. a declarat Zelenski.

UPDATE 02:00

Zelenski: situația din sudul Ucrainei și Donbas „rămâne extrem de dificilă”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că situația din sudul Ucrainei și din Donbas „rămâne extrem de dificilă”, în condițiile în care Rusia continuă să acorde prioritate operațiunilor militare în regiunea controlată de separatiști.

Vorbind într-o înregistrare video postată, joi, pe rețelele de socializare, Zelenski a declarat că forțele rusești „încearcă să afle cum să-și consolideze prezența acolo”.

În regiunea Donbas, în orașul asediat Mariupol din sud și în direcția orașului nord-estic Harkov, „trupele rusești acumulează potențialul pentru lovituri”, a avertizat Zelenski.

Acest lucru face ecoul observațiilor unui înalt oficial american din domeniul apărării de joi, care a declarat că Donbasul este una dintre cele patru zone în care Rusia concentrează actualele lovituri aeriene.

Joi seară, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că este „clar că rușii vor să-și reprioritizeze operațiunile în zona Donbas”.

Forțele rusești se regrupează pentru a „intensifica operațiunile în zonele prioritare și, mai presus de toate, pentru a finaliza operațiunea de eliberare completă a Donbasului”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

Zelenski a reiterat angajamentul Ucrainei de a „face tot ce ne stă în putință pentru a-i opri pe invadatori”.

Vicepremier ucrainean: Rusia confiscă 14 tone de alimente și medicamente

„Forțele rusești continuă să blocheze eforturile umanitare din Ucraina”, a declarat vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk.

Într-un mesaj postat, joi, pe Telegram, Vereshchuk a declarat că trupele ruse au luat 14 tone de alimente și medicamente destinate civililor ucraineni. De asemenea, armata rusă a blocat 45 de autobuze trimise de oficialii ucraineni în Berdyansk.

„Aproximativ 600 de persoane trebuie să aștepte până vineri dimineață pentru a pleca spre Zaporizhzhia”, a spus Vereshchuk. Mai mult de 30 de autobuze rămân la intrarea în Berdyansk până atunci.

„Aproape 1.460 de persoane au reușit să ajungă, joi, la Zaporizhzhia, folosind trei coridoare umanitare”, a adăugat ea. Majoritatea provin din Mariupol și din orașe din regiunea Zaporizhzhia.

Ucrainenii care caută refugiu la granița dintre SUA și Mexic, blocați în incertitudine juridică

Ihor Solomko este unul dintre sutele de ucraineni care locuiesc în SUA și care s-au grăbit să îi ia pe cei dragi de la granița dintre SUA și Mexic, care a devenit un punct sensibil, în ultimele săptămâni, pentru est-europenii care se așteptau să fie primiți imediat în SUA.

Dar confuzia și frustrarea umbresc eforturile umanitare, deoarece informațiile contradictorii din partea administrației Biden lasă mii de persoane blocate din punct de vedere legal, fără o modalitate directă de a solicita azil și îngreunând contactarea rudelor care sunt reținute sau procesate de oficialii de imigrare de către cei dragi din SUA.

Președintele Parlamentului European va fi primul lider al unei instituții UE care se va deplasa în Ucraina de la începutul invaziei

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, va fi primul lider al unei instituții europene care se va deplasa în Ucraina de la începutul invaziei rusești.

Niciun detaliu al călătoriei sau al agendei președintelui, în Ucraina, nu a fost împărtășit înainte de vizită „din cauza preocupărilor legate de securitate”, a declarat un oficial al Parlamentului European pentru CNN.

Într-un discurs de luni, Metsola a spus că este „important ca Parlamentul European să sprijine aspirația Ucrainei de a fi o țară candidată la aderare”.

Joi, Metsola a postat o fotografie în care scria „În drum spre Kiev”. https://twitter.com/EP_President/status/1509629896229888006?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1509629896229888006%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2Feurope%2Flive-news%2Fukraine-russia-putin-news-03-31-22%2Findex.html

UPDATE 01:00

Zelenski spune că țara se eliberează, treptat, de „ocupanți

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că țara se eliberează, treptat, de „ocupanții” ruși.

Zelenski a declarat, pe contul său oficial de Telegram, că forțele rusești, despre care a spus că nu se așteptau niciodată să lupte după mai bine de o lună, slăbesc.

„Am îndurat de zece ori mai mult decât credea inamicul că vom îndura. Ei au spus – trei sau cinci zile. Au crezut că acest lucru le va fi suficient pentru a ne captura întreaga țară. Și au trecut, deja, 36 de zile. Și noi suntem în picioare. Și vom continua să luptăm”, a spus el.

„Forțele noastre armate, Garda Națională, Poliția Națională, comunitatea de informații, fac o treabă excelentă. Recunoștință absolută față de ei. La nord de Kiev, în direcția Cernihiv, în regiunea Sumy, expulzarea ocupanților continuă. Ei înșiși își dau seama că nu sunt capabili să facă față intensității operațiunilor de luptă pe care au reușit să le asigure în prima jumătate a lunii martie. … Ei părăsesc acele direcții în care îi învingem, pentru a se putea concentra pe altele.”

Deși cea mai mare parte a tonului lui Zelenski a fost optimist, el a spus că Rusia face ravagii în sudul Ucrainei și în Donbas, unde situația a rămas „foarte dificilă”.

UPDATE 00:00

Un ministru ucrainean oferă informații actualizate cu privire la evacuările de joi din Mariupol și alte orașe-cheie

Iryna Vereshchuk, ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat, joi, că 1.458 de persoane au ajuns, astăzi, în Zaporizhzhia cu mașinile proprii, dintre care 631 au venit din Mariupol și 827 din orașele Berdiansk, Enerhodar, Melitopol, Polohy, Huliapole și Vasylivka din regiunea Zaporizhzhia.

Patruzeci și cinci de autobuze mergeau, joi, la Berdiansk în drum spre Mariupol și că forțele rusești nu le-au lăsat să intre în Berdiansk, a spus ea.

„600 de persoane au ieșit din (Berdiansk) în autobuze și mâine dimineață ar trebui să plece spre Zaporizhzhia. Peste 30 de autobuze stau la intrarea în orașul Berdiansk, înainte de a merge mai departe spre Mariupol și apoi, înapoi la Berdiansk,pentru a livra, în cele din urmă, locuitorii în Zaporizhzhia”, a adăugat Vereshchuk.

„12 autobuze pline cu ajutoare umanitare au mers, joi, la Melitopol, dar cele 14 tone de alimente și medicamente pe care le transportau au fost confiscate de forțele ruse”, potrivit lui Vereshchuk.

„Acesta este prețul pentru coridoarele convenite și pentru garanțiile Crucii Roșii că acestea vor fi asigurate și vor funcționa. Negociem pentru ca autobuzele să fie returnate și pentru ca locuitorii din Melitopol să se poată evacua, mâine, folosind aceste autobuze. 50 de mașini particulare și un autobuz cu copii au părăsit, astăzi, Enerhodar. Au trecut toate punctele de control și au ajuns acum în Zaporizhzhia”, a declarat ea. „Mâine vom continua să cerem coridorul de evacuare pentru Mariupol”.

Joe Biden nu va discuta cu Vladimir Putin până nu se opreşte conflictul din Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, nu are niciun plan de a discuta cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, până când nu va exista o reducere „serioasă” a conflictului din Ucraina, anunţă Kate Bedingfield, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Nu există niciun plan în momentul de faţă. Noi am fost foarte clari că orice reimplicare în diplomaţie la acel nivel ar necesita o demonstraţie semnificativă din partea ruşilor în sensul unei reduceri serioase a tensiunilor, iar noi nu am văzut acest lucru”, a declarat Kate Bedingfield, citată de CNN.