• Invazia rusă în Ucraina continuă.
  • În timp ce armata Rusiei continuă bombardamentele, Zelenski cere mai multe aeronave militare.
  • În cursul nopții, Harkov a fost lovit de o rachetă rusă.
  • În Rusia, au loc proteste împotriva războiului.

UPDATE ORA 23.00

Polonia nu își va trimite avioanele de luptă în Ucraina și nu va acorda permisiunea de utilizare a aerodromurilor – Biroul Primului Ministru al Poloniei.

Șeful Ministerului britanic al Afacerilor Interne a trimis o scrisoare către Interpol cu ​​o cerere de a lua o decizie privind excluderea imediată a Rusiei din organizație în termen de o săptămână.

UPDATE ORA 22.00

Rusia a început pregătirile active pentru deconectarea de la internetul global. Acest lucru decurge din telegramele guvernamentale scurse de canalele legate de Roskomnadzor. Nu mai târziu de 11 martie, toate serverele și domeniile trebuie să fie transferate în zona rusă. În plus, sunt colectate date detaliate despre infrastructura de rețea a site-urilor.

Recomandări

CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
ARTA CERE SACRIFICII
CE MĂNÂNC AZI?

Șase persoane rămân sub dărâmăturile clădirii aeroportului din Vinnița. Sub dărâmăturile aeroportului din Vinnița, asupra căruia rușii au lansat astăzi un atac cu rachete, au mai rămas șase persoane, starea lor nu este cunoscută, a anunțat primarul orașului Vinnitsa, Serghei Borzov. „Sunt victime atât în ​​rândul militarilor, cât și în rândul civililor. Acum dărâmăturile nu au fost încă demontate, așa că vom lămuri în continuare câți oameni au murit”, transmite agenția Interfax-Ucraina cuvintele primarului.

UPDATE ORA 21.00

PRESĂ UCRAINA: „Este posibil: cel mai masiv atac aerian asupra Ucrainei va începe acum. O mulțime de avioane au decolat simultan de pe aerodromurile din Belarus. Cel mai probabil, țintele sunt aerodromurile din Ucraina. Acest lucru se datorează anunțului recent al oficialilor americani cu privire la posibilitatea de a transfera aeronave în Ucraina. Rușii vor să distrugă infrastructura aeriană”, o sursă din serviciile speciale ucrainene.

AVERTISMENT PE KIEV. Trupele ruse au atras un număr mare de trupe în satele și orașele din apropierea Kievului, în zilele următoare Vladimir Putin va încerca probabil să cucerească capitala Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de consilierul ministrului afacerilor interne, Vadim Denisenko. „Un număr suficient de mare de echipamente rusești și trupe rusești sunt concentrate pe abordările de la Kiev. Înțelegem că bătălia pentru Kiev este bătălia cheie a zilelor următoare”.

SITUAȚIE DONEȚK. Șeful administrației regionale de stat Donețk, Pavlo Kyrylenko, a vorbit despre situația din regiune:

  • În Kramatorsk, o rachetă de croazieră a fost doborâtă în apropierea zonelor rezidențiale. O persoană a murit și opt au fost rănite. Kyrylenko a clarificat că, în ciuda distrugerii rachetei noastre de apărare aeriană, epava amenință casele și viețile cetățenilor;
  • Aproximativ 150 de persoane au fost evacuate în Volnovakha. Datele exacte despre câți locuitori ai orașului au plecat vor fi disponibile mâine;
  • Un coridor de evacuare a fost convenit cu Rusia la Mariupol, dar trupele ruse au încălcat din nou toate acordurile. De asemenea, s-a încercat atacarea periferiei Mariupolului cu un atac de 10 tancuri. Acest atac a fost respins, cel puțin 6 tancuri rusești au fost distruse;
  • În prezent, sub conducerea PO și a Cabinetului de Miniștri, se elaborează un alt algoritm pentru deschiderea și implementarea „coridoarelor verzi” și salvarea Mariupolului de la o catastrofă umanitară.

Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina și nu va acorda permisiunea de a folosi aerodromurile sale. Acest lucru a fost anunțat de guvernul de la Varșovia.

UPDATE ORA 20.00

Primarul Harkovului Igor Terekhov a vorbit despre situația de seară din oraș:

  • În regiunea Harkov au fost doborâte 2 avioane ale trupelor rusești, elicoptere zboară, cartierele rezidențiale sunt bombardate, sunt victime și răniți;
  • A negat deteriorarea turnului de televiziune din Harkov: „Nu, din informațiile mele. Avionul a fost lovit, cablul a fost rupt. Să vedem când se termină bombardamentul, vom restabili”, a spus el;
  • Gara de evacuare funcționează, UZ oferă trenuri, în plus, călătorie gratuită la Kiev, unde locuitorii Harkovului pot ajunge cu vehiculele personale;
  • Daunele infrastructurii sunt reparate cu promptitudine, orașul primește ajutor umanitar prin PO, precum și ajutând orașele surori din Polonia, Italia și orașele ucrainene.

Putin i-a acordat lui Vokha titlul de Erou al Rusiei postum. Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Rusiei comandantului batalionului Sparta al formațiunilor armate din autoproclamata RDP, Vladimir Zhoga, care a fost ucis cu o zi înainte, care avea indicativul Vokha. În vârstă de 28 de ani, acesta a murit cu o zi înainte în apropierea orașului Volnovakha, la sud de Donețk și la nord de Mariupol. A fost șofer și apoi adjunct fondator al Spartei, Motorola – Arsen Pavlov, iar când a fost aruncat în aer într-un lift din Donețk în 2016, a condus batalionul.

Harkov a fost lovit din nou. Administrația Regională de Stat Harkiv a confirmat că orașul a rămas fără difuzare de televiziune. Avioanele rusești au avariat turnul TV.

Șase persoane sunt încă sub dărâmături în urma atacului asupra aeroportului Gavrishivka, anunță primarul din Vinița, Serhiy Morgunov.

UPDATE 19:00

Harkov. Există rapoarte despre atacuri aeriene continue, precum și că avioane rusești zboară spre oraș. Conform informațiilor preliminare de la salvatori, avioanele rusești au lovit turnul TV de pe câmpul Pavlov. Există, de asemenea, informații despre bombardamentele din zona Pieței Sutei Cerești, a declarat purtătorul de cuvânt al SES al regiunii Eugene Vasilenko.

Arakhamia, consilierul lui Zelenski, despre o posibilă ieșire din Ucraina

Acum câteva zile am avut o conversație serioasă și am decis să rămânem în Ucraina până în ultimul minut. Și dacă trebuie să murim, vom deveni un simbol și toți ceilalți ucraineni se vor lupta până la ultima picătură de sânge. Acesta este un semnal puternic pentru Rusia.”

ONU AFIRMĂ CĂ RUSIA PUNE ÎN PERICOL SIGURANȚA UZINEI DE LA ZAPORIYIA.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că un ofițer militar rus se află acum la conducerea tehnică a centralei nucleare Zaporiyia, bombardată și confiscată de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina, ceea ce contravine principiilor de bază pentru funcționarea în siguranță a acesteia.

UPDATE 18:00

MSF CONFIRMĂ SOSIREA PRIMULUI SĂU TRANSPORT DE AJUTOARE MEDICALE.

Organizația Medici Fără Frontiere a confirmat duminică sosirea în capitala ucraineană, Kiev, a primului său transport de ajutoare medicale pentru spitalele din oraș.

AMBASADOARE RUSĂ ÎȘI CERE SCUZE PENTRU CĂ A NUMIT ȚĂRILE NATO „URINALE”.

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, și-a cerut scuze pentru că s-a referit la țările NATO drept ” urinale ” într-un mesaj publicat la 28 februarie pe rețelele de socializare, ceea ce a provocat un protest oficial din partea guvernului Bulgariei, membră a Alianței.

UPDATE 17:00

PUTIN ÎI SPUNE LUI MACRON CĂ CENTRALELE NUCLEARE NU SUNT ȚINTA SA.

Președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat duminică pe Emmanuel Macron că nu are nicio intenție de a ataca instalațiile nucleare din Ucraina și a spus că este de acord să garanteze securitatea acestora în conformitate cu criteriile tehnice ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

GUTERRES CONSIDERĂ CĂ ÎNCETAREA FOCULUI ESTE ACUM ESENȚIALĂ PENTRU EVACUAREA CIVILILOR.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat duminică că este „absolut esențial” să se obțină o „pauză” în lupte pentru a facilita evacuarea civililor din orașele în care luptele fac ravagii, cum ar fi cei peste 400.000 de civili blocați în orașul ucrainean Mariupol.

UPDATE 16:00

Evacuarea planificată a Mariupolului a fost oprită pentru a doua zi. Crucea Roșie a declarat că evacuarea locuitorilor din Mariupol a fost oprită pentru a doua zi, din cauza bombardamentelor rusești.

Într-o declarație, Crucea Roșie a spus:

„Pe fondul scenelor devastatoare de suferință umană din Mariupol, a doua încercare de a începe evacuarea a aproximativ 200.000 de oameni din oraș a fost oprită. Încercările eșuate de ieri și de astăzi subliniază absența unui acord detaliat și funcțional între părțile în conflict. Astăzi, echipele noastre au început să deschidă calea de evacuare din Mariupol înainte de reluarea ostilităților. Echipele noastre rămân la Mariupol și sunt gata să contribuie la facilitarea încercărilor ulterioare, dacă părțile ajung la un acord detaliat pe care să îl implementeze și să îl respecte.”

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei raportează că situația de securitate din Nikolaev este stabilă și este controlată de oamenii legii.

UPDATE ORA 15:00

Evacuările din Mariupol și Irpin sunt oprite. În timpul evacuării din Irpin, trupele rusești au deschis foc de mortar asupra oamenilor. Obuzul a ucis cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii. O altă persoană se află în stare critică din cauza rănilor.

UPDATE ORA 14:00

Rusii au perturbat, din nou, evacuarea din Mariupol. A doua încercare de a genera un „coridor verde” pentru civili s-a încheiat cu bombardarea rușilor.

„Cerul de deasupra Ucrainei trebuie închis urgent., a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la atacul cu rachete pe aeroportul din Vinița. Potrivit acestuia, aeroportul a fost complet distrus de opt rachete trase de Federația Rusă.

„Repetăm în fiecare zi – închideți cerul deasupra Ucrainei. Datoria voastră umanitară este să protejați oamenii sau măcar să ne dați avioane. Dacă nu o faceți, vom trage o concluzie – vreți să fim uciși încet,” a mai spus Zelensky.

UPDATE ORA 13:00

Statele Unite iau în considerare trimiterea de avioane în Polonia, dacă Varșovia ar decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, a declarat duminică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-o vizită în Moldova.

Șeful Administrației Regionale de Stat din Harkov raportează distrugerea unei alte aeronave rusești de atac, Su-25, de către forțele de apărare aeriană ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 12:00

În zona Mariupol, până acum au fost evacuate aproximativ trei sute de persoane.

De la ora 12:00 până la ora 21:00 noaptea, la Mariupol și Zaporojie, va fi declarată încetarea focului, ca parte a acordului de coridor umanitar, convenit pentru evacuarea populației civile.

Au început negocierile dintre Putin și Erdogan. Președintele Turciei s-a oferit să devină mediator și chiar să organizeze o întâlnire cu Zelenski.

Potrivit Comitetului Executiv al orașului Berdyansk, orașul a întrerupt rețelele de comunicații ale tuturor operatorilor de telefonie mobilă din Ucraina. Orașul rămâne sub control ucrainean.

UPDATE ORA 11:00

Trupele rusești au deschis focul asupra civililor în timp ce aceștia încercau să evacueze orașul Irpin.

Proteste Rusia: În Tomsk, aproximativ o sută de oameni au ieșit să protesteze împotriva războiului, iar douăzeci de persoane au fost reținute. Artiștii din St. Petersburg protestează în aer liber. Ei pictează imagini folosind culorile drapelului ucrainean.

Primul convoi umanitar a plecat din Zaporojie spre Mariupol.

UPDATE ORA 10:00

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat „mai multe” atacuri asupra unor centre de sănătate din Ucraina, care s-au soldat cu mai mulți morți și răniți, a declarat șeful agenției. Rapoarte suplimentare sunt în curs de investigare, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o postare pe Twitter duminică.

„Atacurile asupra centrelor sau lucrătorilor din domeniul sănătății încalcă neutralitatea medicală și reprezintă încălcări ale dreptului umanitar internațional”, a adăugat el.

Consiliul orașului Mariupol anunță evacuarea civililor la ora 12:00.

UPDATE ORA 05:00

Harkov, după bombardamentul nocturn:

Orașul Ovruci (regiunea Jîtomîr) a fost lovit aseară de o rachetă. Acoperișurile oamenilor au fost rupte de o astfel de explozie.

️O explozie a avut loc lângă Harkov. Afost observat un avion inamic.

UPDATE ORA 04:00

️Rușii au distrus termocentrala din Otîrka: cinci angajați au murit. Nu există încălzire în oraș, parțial – nu există apă și electricitate în case

Antony Blinken susține că Rusia nu lasă mass-media să informeze populația în legătură cu cele întâmplate în Ucraina.

Uzina blindată din Jîtomîr, după bombardamentele rușilor:

UPDATE ORA 03:00

Potrivit prognozei, prăbușirea președintelui Federației Ruse este așteptată în următoarele 12 luni.

Armata rusă jefuiește și uneori trage în mașinile civililor ucraineni. Videoclipul a fost publicat de șefului administrației militare Dmytro Zhyvytsky.

În Harkov, au loc evacuări, după ce un obuz a lovit în regiune.

Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29 și avioane de atac Su-25, în schimbul avioanelor de vânătoare F-16 din Statele Unite, relatează The Wall Street Journal, citând surse din administrația SUA.

Israelul va înființa și opera un spital de campanie la Lviv, Ucraina.

UPDATE ORA 02:00

Trupele ruse plănuiesc să pună mâna pe barajul hidrocentralei Kaniv, a declarat Marele Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ucraina va crea închisori cu drepturi depline pentru prizonierii de război ruși, a declarat Aleksey Arestovich, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în favoarea Ucrainei cu privire la toate plângerile viitoare împotriva Rusiei, relatează Rada Supremă.

UPDATE ORA 01:00

Armata rusă a creat un „scut viu” al sătenilor din districtul Ohtîrka, pentru a proteja sistemul de rachete antiaeriene S-300 desfășurat, s dpud șeful Administrației Regionale de Stat Sumi, Dmitri Zhyvytsky.

Mariupol este sub asediu: inamicul a capturat 400.000 de ucraineni. Ocupanții, care au zădărnicit evacuarea Mariupolului, au capturat, de fapt, întreg orașul

Zelenski a vorbit cu Elon Musk și i-a mulțumit pentru ajutor.

UPDATE ORA 00:00

Statul Major al Armatei Ucrainene: „Apărarea noastră antiaeriană a doborât o dronă spion rusă”.

Armata rusă a transformat Groznîul și Alep în ruine. Acum vrea să ia Kievul, conform BBC.

Putin a semnat un decret privind plățile către familiile soldaților căzuți. Răniții vor primi o despăgubire totală de 5,9 milioane de ruble.

Zelenski, în timpul unei teleconferințe cu senatorii americani, a cerut ca aeronave militare să fie furnizate Ucrainei, a spus liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer.