• Președintele polonez a declarat că invazia Rusiei în Ucraina nu este „război”, ci „terorism” și a afirmat că cei care au comis crime de război trebuie pedepsiți.
  • UE a aprobat, miercuri, o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pentru echipamente militare destinate forțelor armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European al Uniunii Europene.
  • Columbia este pregătită să intensifice livrările de energie către vest pentru a înlocui importurile rusești.

UPDATE 23:00

Nava de luptă a Rusiei – „Moskva” – s-a scufundat în timp ce era remorcată la destinație în timpul unei furtuni, a raportat joi seară Ministerul rus al Apărării.

În timpul remorcării crucișătorului Moscova către portul de destinație, din cauza avariei aduse carenei primite în timpul incendiului de la detonarea muniției, nava și-a pierdut stabilitatea, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Anterior, reprezentanții autorităților ucrainene au raportat că nava de luptă Moskva a fost atacată de rachete ucrainene Neptun. Rusia nu recunoaște acest lucru.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În urmă cu exact 110 ani, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, în Atlantic, pe drumul de la Southampton, Marea Britanie, spre New York, SUA, lovind un aisberg, cel mare mare vapor de pasageri – Titanic – s-a scufundat.

UPDATE 22:00

BBC: Joi, Australia s-a alăturat sancțiunilor impuse de multe țări ale lumii împotriva Moscovei, limitând legislativ contactele de afaceri cu reprezentanții a 14 companii rusești de stat.

Potrivit analiștilor, sancțiunile internaționale au provocat deja cea mai gravă criză economică din Rusia în ultimii 30 de ani, în ciuda faptului că aproape toate măsurile introduse au un efect întârziat, adică principala lovitură pentru economia rusă urmează să vină. .

În prezent, există o criză acută pe piața muncii. Sute de mii de oameni din toată țara și-au pierdut locurile de muncă pe măsură ce companii precum McDonald’s, Apple, IKEA și toți producătorii auto străini părăsesc Rusia.

Banca Mondială estimează că până la sfârșitul acestui an numărul rușilor care trăiesc sub pragul sărăciei va crește cu 2,6 milioane de oameni


Statele Unite mențin contacte regulate cu Federația Rusă la nivelul ambasadelor și consideră că este deosebit de importantă menținerea relațiilor diplomatice în timpul crizelor, a spus Departamentul de Stat.

UPDATE 21:00

În Bucea, 73 de cadavre au fost ridicate deja dintr-o groapă comună din apropierea bisericii „Sf. Andrei Cel Primul Chemat”, a declarat pentru UNIAN primarul orașului, Anatoly Fedoruk.

Potrivit acestuia, din 403 cadavre găsite în oraș, au fost identificate 167. Procesul de identificare continuă.

Între timp, șeful parlamentului polonez, Thomas Grodzsky, după ce a vizitat Bucea, a spus că a fost lovit de mirosul greu al cadavrelor în descompunere.

Acesta este un act de distrugere a populației civile de către barbari, în special, femei și copii”, a subliniat el.


Emiratele Arabe Unite au trimis în Ucraina un avion cu 50 de tone de marfă umanitară și ambulanțe echipate, transmite ambasada Ucrainei în Emiratele Arabe Unite.


Ambasada Franței în Ucraina se întoarce de la Lviv la Kiev. Acest lucru a fost anunțat de ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian omologului său ucrainean Dmitri Kuleba.


Ministerul Apărării al Federației Ruse:

  • În ultimele 24 de ore, șapte unități militare din Ucraina au fost lovite. Printre acestea: un depozit de arme de rachete și artilerie în zona așezării Privolye, șase zone de acumulare de forță de muncă și vehicule blindate ale brigăzilor 54 separate mecanizate și 128 de asalt montan ucrainene în zonele așezărilor din Velyka Novosyolka, Teminovka, Ivanovka, Kramatorsk și Bogorodichnoye.
  • Trupele de rachete și artileria au lovit 132 de obiecte, inclusiv: opt posturi de comandă, 110 fortărețe și zone de acumulare a forței de muncă, patru baterii de artilerie și un depozit de muniții.
  • În total, de la începutul operațiunii militare speciale au fost distruse: 131 avioane, 104 elicoptere, 245 sisteme de rachete antiaeriene, 448 vehicule aeriene fără pilot, 2188 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 248 instalații de lansare multiplă. sisteme de rachete, 957 de tunuri de artilerie de câmp și mortiere, precum și 2088 de unități de vehicule militare speciale.

Crucișătorul „Moskva” arde în Marea Neagră. Acest lucru a fost raportat de șeful OVA din Odesa, Maxim Marchenko.


Google încetează să monetizeze conținut care răspândește falsuri despre războiul rusesc împotriva Ucrainei, îl neagă sau îl justifică. Acest lucru este valabil și pentru materialele care neagă evenimentele tragice, a spus șeful Ministerului Dezvoltării Digitale al Ucrainei Mihail Fedorov.

UPDATE 20:00

Un număr de 447 de civili, dintre care 69 de copii, au fost scoși din Mariupol de către ocupanți aseară, pe 13 aprilie, potrivit Comisarului parlamentar pentru drepturile omului, Liudmila Denisova.

În acest moment, se află în „punctul de relief”, cu alte cuvinte, „lagărul de filtrare”, a spus avocatul poporului.


Şeful Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acordat un interviu corespondentului BBC Svyatoslav Khomenko . Printre altele, el a spus că Rusia a vrut să atace Ucraina pe 22 februarie, iar scopul său principal a fost eliminarea fizică a președintelui țării, Volodimir Zelenski.

Redăm în cele ce urmează principalele citate din interviul BBC:

Am înțeles ce se va întâmpla pe teritoriul țării noastre. Mai mult, data atacului nu a fost 24 februarie, ci 22 februarie. Trebuia să atace țara noastră pe 22 februarie în formatul pe care îl avem acum. Singurul lucru nu ne așteptam, este că teritoriul Belarusului va fi implicat. Au fost discuții despre asta, dar ca urmare am citit că va fi diferit. Dar s-a întâmplat, așa cum s-a întâmplat.”

Nu puteam să ieșim și să spunem public populației: Prieteni, războiul va începe pe 22 februarie’. Sunt lucruri inacceptabile din punctul de vedere al administrației publice. Dar ne pregătim.”

Când prima coloană de tancuri rusești a intrat pe teritoriul regiunii Lugansk pe 24 februarie la ora 5 dimineața – deși invazia a început de fapt la ora 03:40 dimineața – atunci când membrii Consiliului de Securitate și Apărare Națională s-au adunat între cinci și jumătate. șase, pregătisem deja toate actele normativ-legale pe care trebuia să le adoptăm”.

Avem o idee clară că ar fi trebuit să fie pe 22. Cercetașii noștri din lupte au primit ordine care au fost emise pe 22 și apoi corectate pentru 24.

Planul a fost destul de simplu și obscen: în primul rând, distrugerea președintelui țării noastre. Acesta a fost problema lor numărul unu, și au fost mai multe încercări în acest sens. Mai mult, pot spune că pe 22 februarie, pe la cca. 19:20, am primit informații că acest lucru se poate întâmpla în viitorul apropiat.”

Apoi au mai fost patru încercări. Ultima a fost pe 7 martie – apoi am primit informații de la partenerii noștri, agențiile de informații că o astfel de operațiune era planificată”.

Au fost multe împușcături în primele zile. Nu vreau să numesc numărul de oameni care au ucis în primele zile, DRG [grupurile de sabotaj și recunoaștere – n.d.], care se aflau pe teritoriu”.

Au fost aici. Să nu credeți că au fost nepregătiți. A fost o rețea, s-au rezolvat multe momente. Dar sunt recunoscător protecției președintelui și Departamentului de Protecție a Statului, care a păstrat și păstrează cartierul guvernamental, și tuturor militarilor noștri”.

Cine trebuia, conform planului Rusiei, să-l înlocuiască pe Zelenski?

Înțeleg pe cine se pregăteau pentru această poziție. Și nu este Medvedciuk sau Ianukovici”.

Rușii nu ne-ar putea conduce niciodată, este imposibil. Aceasta este presupunerea mea că aceștia sunt oameni în uniforme mari. Atât pentru funcția de prim-ministru, cât și pentru funcția de șef al statului.”

Autoritățile ruse nu au comentat acuzațiile privind intenția de a-l elimina fizic pe președintele Zelenski.

La începutul războiului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia nu are sarcina de a schimba puterea în Ucraina. Cu toate acestea, pe 25 februarie, însuși Vladimir Putin a cerut armatei ucrainene „să preia puterea în propriile mâini”.


Președintele american Biden spune că decide dacă va trimite un înalt oficial al administrației în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat joi că lucrează în continuare cu echipa sa pentru a determina dacă ar trebui să trimită un membru înalt al administrației sale în Ucraina, o dovadă potențial dramatică de sprijin pentru națiune, pe măsură ce aceasta este atacată din partea Rusiei.

Luăm această decizie acum”, a spus Biden când a fost întrebat dacă va trimite un înalt oficial în Ucraina. Întrebat pe cine va trimite, Biden s-a întors către un reporter și a spus: „Ești gata să pleci?”

După cum știți, evident că suntem în contact cu guvernul ucrainean în fiecare zi – destul de regulat, așa că nu am nimic de previzualizat în continuare”, a declarat adjunctul principal al secretarului de presă Karine Jean-Pierre reporterilor de la bordul Air Force One.

De când forțele ruse s-au retras din regiunea din jurul Kievului, un număr de lideri occidentali s-au îndreptat spre capitala Ucrainei pentru a-și demonstra sprijinul.

Oficialii americani au purtat discuții preliminare cu privire la trimiterea unui membru de rang înalt al administrației în Ucraina, potrivit unei surse familiare cu discuțiile.

În timp ce probabilitatea ca președintele Biden și vicepreședintele Kamala Harris să viziteze Kievul în curând este destul de mică, oficialii au discutat despre trimiterea secretarului Apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat Antony Blinken.

Totuși, sursele au spus că o decizie este departe de a fi finalizată și că vizita nu s-ar putea concretiza în cele din urmă.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a făcut o vizită surpriză la Kiev weekendul trecut. Oficialii americani au spus ulterior că Biden nu plănuia în prezent o călătorie proprie.

În prezent, nu plănuim o călătorie a președintelui Statelor Unite în Ucraina”, a declarat luni secretarul de presă Jen Psaki. Ea a spus mai important că o vizită prezidențială este o aprovizionare continuă de arme și sprijin.

Ceea ce este cel mai important pentru conducerea ucraineană este că amplificăm armele și le oferim sistemele de asistență și securitate de care au nevoie și pe asta ne concentrăm”, a spus ea.

Într-un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, Biden și-a informat omologul despre un nou pachet de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari, inclusiv 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade, 18 obuze și echipamente de protecție pentru a se proteja împotriva atacurilor chimice.


Turcia continuă să lucreze la organizarea unei întâlniri a liderilor Ucrainei și Rusiei, potrivit ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu.

În ciuda tuturor provocărilor, președintele Zelenski a spus că discuțiile ar putea continua… Dar cei doi lideri trebuie să spună asta. În special președintele Putin”, a adăugat el.

UPDATE 19:00

În perioada 18 aprilie – 27 mai, forțele NATO se vor aduna lângă granița cu Rusia

Letonia va deveni un teren de testare pentru forțele armate ale Statelor Unite, Republicii Cehe, Poloniei, Marii Britanii, Lituaniei și Estoniei. Episoade separate ale unui număr de exerciții internaționale Defender Europe, Knight Legion, Swift Response, Summer Shield și Hedgehog se vor desfășura pe teritoriul și în spațiul aerian al țării.

În plus, în manevre vor fi implicați reprezentanți ai Albaniei, Cehiei, Italiei, Islandei, Muntenegrului, Canadei, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei și Spaniei, dislocați în cadrul grupului de luptă al batalionului NATO.


Uniunea Europeană intenționează să introducă o interdicție treptată a importului de petrol rusesc, astfel încât țările membre să aibă timp să negocieze cu alți furnizori, relatează The New York Times.


China servește drept „partener tăcut” al președintelui rus Vladimir Putin în războiul său împotriva Ucrainei, afirmă directorul CIA, William Burns.

Șeful CIA a numit China singura și principala provocare geopolitică pentru Statele Unite în secolul XXI.


Cabinetul de miniștri al Ucrainei, împreună cu procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, au discutat despre lansarea unei anchete privind crimele de război ale Rusiei și aducerea tuturor responsabililor în fața justiției.

Anchetatorii echipei de la Poliția Națională și procurorii documentează cu atenție crimele împotriva civililor comise de armata rusă. Această lucrare se desfășoară, inclusiv în teritoriile în care încă se desfășoară ostilitățile. Ucraina va continua să ofere sprijinul necesar în colectarea de probe ale crimelor internaționale ale Rusiei”, a anunțat premierul Ucrainei Denis Șimal.


Statele Unite au anunțat asistență militară suplimentară pentru Ucraina, potrivit unui anunț al Ambasadei SUA pe Twitter.

Noul nostru ajutor de 800 de milioane de dolari include obuziere, sute de vehicule blindate, aproape o duzină de elicoptere și 40.000 de obuze de artilerie. Urmează altele”, au scris diplomații.


Echipa ucraineană va participa la competițiile sportive internaționale «Games of the Unquered». Printre membrii echipei se numără actualii militari care apără Ucraina. Astăzi este important pentru noi să câștigăm în fiecare zi și peste tot”, a anunțat Zelenski într-o postare pe pagina sa de Facebook.


Ministrul de Externe și Apărare al Irlandei, Simon Coveney, este primul ministru de externe care a vizitat Kievul în timpul războiului. Recunoscător pentru curajul său, precum și pentru ajutorul umanitar, financiar și militar al Irlandei. Pași suplimentari coordonați privind: embargoul petrolului asupra Rusiei, aderarea rapidă a Ucrainei la UE”, a spus ministrul ucraineand de externe, Dmitri Kuleba.


Liderul opoziției Navalny cere Occidentului să lanseze o campanie uriașă pe rețelele sociale împotriva „regimului nebun al lui Putin”

Opozantul rus, Alexei Navalnîi , a emis o serie de tweet-uri prin care îndeamnă la un nou front al „adevărului şi informaţiilor libere” împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care el îl numeşte „criminal de război de la Kremlin”.

Navalnîi, care ispășește o pedeapsă de nouă ani într-o colonie penală rusă după ce a fost condamnat luna trecută pentru fraudă, a spus în tweet-urile sale că „adevărul și informațiile gratuite au lovit regimul nebun al lui Putin la fel de puternic ca și Javelins”, armele antitanc americane, fiind folosite de forţele ucrainene împotriva blindajelor ruseşti.

El a subliniat cazurile penale intentate împotriva unor indivizi ruși, spunând că un bărbat a fost arestat la Moscova pentru că stătea în stradă ținând „Războiul și pacea” a lui Lev Tolstoi.

Navalnîi a spus că „Rusia a închis și a blocat toate mass-media independente, inclusiv pe cele destul de precaute, în doar o lună și jumătate. Ar fi fost necesar dacă războiul cu Ucraina ar fi avut într-adevăr acest tip de sprijin?”

Dar el a recunoscut că închiderea „își face treaba încet”, deoarece majoritatea rușilor „au o viziune complet distorsionată asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina”.


OVD-info: aproximativ 1000 de cazuri de discreditare a forțelor armate au fost deja deschise în Rusia

Portalul pentru drepturile omului OVD-info (înscris în registrul „agenților străini”) a calculat că de la începutul războiului au fost deschise cel puțin 993 de dosare administrative în Rusia în temeiul articolului despre discreditarea forțelor armate.

În plus, au fost deschise cel puțin 26 de dosare penale pe „falsuri militare”, care se referă la difuzarea oricăror informații despre război, diferite de rapoartele oficiale ale departamentelor ruse.

Pe 4 martie au fost aprobate amendamentele care introduc sancțiuni pentru discreditarea Forțelor Armate și „falsuri”. Parlamentul rus a aprobat de urgență modificări la Codul Penal după începerea invaziei ruse a Ucrainei și blocarea masivă a mass-media care reflectă războiul.

OVD-info notează că numărul de cazuri din calcule este subestimat, deoarece Ministerul Afacerilor Interne și instanțele din toate regiunile nu raportează cazuri noi și nu toate victimele au apelat la activiști pentru drepturile omului.

UPDATE 18:00

Ucraina este posibil să primească drone de atac americane MQ-9 Reaper, conform Forbes.

Rada Supremă a declarat oficial acțiunile Rusiei împotriva poporului ucrainean drept genocid, se arată în rezoluție.

Crucișătorul rusesc Moskva doborât ar putea transporta focoase nucleare, relatează Defense Express.

Marea Britanie sprijină potențiala aderare la NATO a Suediei și Finlandei, a spus ministrul de externe.

Polonia este pregătită de război cu Rusia – Ministerul de Externe al țării a comentat riscul atacului lui Putin. „Suntem mereu pregătiți pentru asta. Și nu numai noi, ci și aliații noștri. Toți membrii NATO sunt pregătiți. Dacă Vladimir Putin începe un fel de agresiune împotriva Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei sau Finlandei, dacă sunt în NATO, va exista o linie roșie pentru noi toți”.

UPDATE 17:00

Administrația Biden extinde schimbul de informații cu Ucraina despre Donbas și Crimeea, spun oficialii.

Pușcașii motorizați ai Districtului Militar Central au distrus o coloană de vehicule blindate ale unui inamic simulat în timpul unui exercițiu în regiunea Kemerovo.

Statele Unite nu intenționează să returneze ulterior bunurile confiscate oamenilor de afaceri ruși, susține Casa Albă

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, spune că o întâlnire personală între liderii ucraineni și ruși va depinde de acordul lui Vladimir Putin, dar Kremlinul așteaptă semnarea unui document între grupurile de negociere.

Putin a instruit Cabinetul de Miniștri să elaboreze un proiect de plan pe termen lung pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de petrol și gaze din Federația Rusă până la 1 iunie.

Moldova acuză Rusia că încearcă să recruteze moldoveni în armată.

UPDATE 16:00

Irlanda sustine decizia de a impune un embargo asupra petrolului și gazelor din Rusia.

Președintele Macron a insistat că nu consideră că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt „genocid”.

Pirotehnica Serviciului de Stat de Urgență continuă să curețe regiunea Kiev de muniție. Obuzele și minele se găsesc în curțile caselor particulare, de-a lungul drumurilor, în zone deschise și în infrastructură.

Salvatorii continuă lucrările de urgență și căutare în Cernigău.

Inflația în Ucraina poate depăși 20% până la sfârșitul anului 2022, a informat Banca Națională.

Mariupol a fost ținta unor noi atacuri.

Banca Națională a Ucrainei: PIB-ul țării în 2022 va fi redus cu o treime.

SUA nu pot confirma încă ce s-a întâmplat cu nava de război rusă Moskva, deoarece nu au suficiente informații, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

UPDATE 15:00

Germania va ajuta la reconstruirea stadionului din Cernigău distrus de trupele ruse, a declarat ministrul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, Oleksandr Tkachenko.

Putin despre situația din industria petrolului și gazelor:

  • Băncile țărilor neprietenoase întârzie plata pentru resursele energetice rusești, există eșecuri în plăți,
  • Sarcina de a trece la decontări în monede naționale încă merită, este necesar să pregătim piața valutară rusă pentru acest lucru,
  • Încercările de a scoate Rusia de pe piața energiei vor afecta economia globală, consecințele vor fi dureroase,
  • Nu există acum o alternativă reală la gazul rusesc, aprovizionarea cu energie din SUA către Europa va costa de multe ori mai mult,
  • Europa, vorbind despre respingerea gazului rusesc, destabilizează însăși piața și crește prețurile pentru cetățenii săi,
  • Rusia trebuie să reorienteze exporturile de energie către piețele din sud și est.

În ziua de a patra, a avut loc astăzi un schimb de prizonieri de război la ordinul președintelui Zelenski. S-au schimbat 5 ofițeri și 17 militari. De asemenea, 8 civili, inclusiv o femeie, au fost eliberați.

UPDATE 14:00

Grecia nu va mai furniza arme Ucrainei, a spus Ministrul Apărării Nikos Panagiotopoulos.

Din subsolul satului Shevchenkove, au fost scoase 6 cadavre de civili torturați și împușcați de invadatori.

Începând cu 14 aprilie, nouă coridoare umanitare au fost convenite în Ucraina pentru a evacua oamenii din așezările afectate de invazie din regiunile Zaporizhia, Lugansk și Donețk. Acest lucru a fost anunțat de viceprim-ministrul – ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk.

Shoigu, în vârstă de 66 de ani, se pare că se află acum la terapie intensivă, după ce a suferit „un atac de cord masiv” care „nu ar fi putut să apară din cauze naturale”, potrivit lui Leonid Nevzlin, sugerând că aliatul de multă vreme al lui Putin ar fi putut fi subiectul unei tentative de asasinat, comandată de şeful său.

Raid aerian a fost semnalat în regiunile Kiev, Kiev, Cherkasy, Zhytomyr, Vinnitsa, Lugansk și Donețk.

Polonia nu vrea să intre în război cu Rusia, dar este pregătită să riposteze”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

UPDATE 13:00

Serviciul Federal de Securitate raportează bombardarea unui punct de control de frontieră în apropiere de satul Klimovo din regiunea Bryansk, Rusia.

„Putin nu refuză să se întâlnească cu Zelenski, dar terenul trebuie pregătit”, a spus Peskov.

usia plănuia să cucerească Ucraina sub masca unor exerciții militare strategice. Documentele primite de serviciile de informații militare ale Ucrainei mărturisesc intențiile ocupanților de a captura capitala Ucrainei. În special, grupul de trupe rusești „Centru”, care operează în zonele Cernihiv și Sumy, a fost însărcinat să cucerească malul stâng al Kievului.

SUA vor instrui apărătorii ucraineni pentru a folosi noul armament, a spus un oficial al Pentagonului.

Armata ucrainei spune că a lovit Moskva cu o rachetă Neptun, iar nava a suferit daune semnificative. Crucișătorul a început să se scufunde după incendiu, muniția de pe el a explodat, potrivit sursei citate.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, într-un interviu acordat agenției austriece de știri APA că, în cadrul discuțiilor de la Moscova, Putin l-a asigurat că Rusia va furniza volumele de gaze specificate în acord și că poate continua să plătească pentru acestea în euro.

Ministrul rus al Apărării susține că nava Moskva nu s-a scufundat, iar nava va fi remorcată în port.

Locuitorii Kievului sunt în continuare îndemnați să nu se întoarcă în capitală pentru moment. Viceministrul ucrainean al apărării, Anna Malyar, a făcut o altă declarație pe această temă. „Așteaptați puțin! Începând de astăzi, există o amenințare constantă a utilizării de către inamic a armelor cu rachete în întreaga Ucraină. Dinamica evenimentelor din următoarele săptămâni va fi grăitoare”.

Anonymous a piratat „Gazprom”.

Donald Trump a numit, de asemenea, evenimentele din Ucraina un genocid. „Ce se întâmplă acum în Ucraina…oamenii nu au văzut niciodată până acum asa ceva”, a spus fostul președinte american.

UPDATE 12:00

Ucraina a fost aleasă și în Comisia pentru Statutul Femeii și în Comisia pentru Dezvoltare Socială pentru perioada 2023-2027, care sunt platforme importante, în special pentru combaterea crimelor Federației Rus

Pentru prima dată în istorie, Rusia nu a fost aleasă în acest organism, unde timp de mai bine de două decenii a ocupat un loc în grupul regional.

Pentru prima dată în istorie, Ucraina a fost aleasă în Forumul permanent al ONU pentru popoarele indigene.

Guvernatorul regiunii Donețk: 238 de civili uciși în regiune din 24 februarie.

Producătorul rus de gaze naturale de stat Gazprom a transmis că a continuat să furnizeze gaze naturale în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni, care au crescut joi.

UPDATE 11:00

Rămâne o mică fereastră de oportunitate pentru discuții între Rusia și Ucraina, a spus cancelarul austriac, după vizitele la Kiev și Moscova.

Comitetul de Investigații al Rusiei a spus joi că a deschis dosare penale privind presupusele torturi ale militarilor ucraineni asupra omologilor lor ruși. Comitetul susține că unii soldați ruși au fost capturați de forțele ucrainene în regiunile Zaporojie și Nikolaev și deținuți ilegal de către serviciul de securitate ucrainean.

Vameșii finlandezi au anunțat că au oprit la sfârșitul săptămânii trecute returnarea în Rusia a unor opere de artă în valoare de aproximativ 42 de milioane de euro, din cauza sancțiunilor Uniunii Europene și că se vor consulta cu Bruxelles-ul cu privire la statutul lor de bunuri de lux.

Poliția din regiunea Kiev împreună cu polițiști francezi consemnează crime de război ale Federației Ruse.

Erdogan plănuiește discuții telefonice cu liderii Rusiei și Ucrainei în zilele următoare, a declarat șeful Ministerului de Externe al Turciei.

Le Figaro scrie că Rusia a suferit unul dintre cele mai mari dezastre materiale de la începutul invaziei din Ucraina – crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei Mării Negre, a fost „grav avariată” de explozia de muniție, potrivit autorităților oficiale ruse. Pierderea navei amiral a fost o lovitură devastatoare pentru forțele armate ruse.

The Times a relatat că nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre a fost lovită și grav avariată de două rachete ucrainene. Este posibil ca furtuna să fi împiedicat canonierele rusești să o ajute, în timp ce ardea.

Reuters relatează că traderii internaționali intenționează să oprească achizițiile de petrol și combustibil de la companiile petroliere de stat rusești, începând cu 15 ianuarie, pentru a evita încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei.

UPDATE 10:00

Comisia Europeană a examinat cererea președintelui Vladimir Putin de a plăti gazul în ruble și a ajuns la concluzia că acest lucru ar încălca sancțiunile. Astfel, nicio țară din UE nu este obligată să plătească benzina în moneda rusă.

Peste 6.300 de crime de război rusești sunt investigate în Ucraina.

Rusia numește Suedia și Finlanda potențiali adversari. „Rusia își va întări granițele, dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO. Dacă aceste țări se vor alătura Alianței, Rusia va avea mai mulți adversari înregistrați oficial”, a declarat Medvedev.

Potrivit biroului procurorului regional, 137 de persoane, inclusiv patru jurnaliști, sunt ținute ostatice de către militanții ruși. „Izolarea” este o închisoare amenajată pe teritoriul unei fundații de artă din Donețk. Autoritățile de invazie rusă de acolo dețin ilegal și torturează „dușmanii” așa-numitei „LDNR” și prizonierii de război.

Rusia nu mai poate produce rachetele sale „hipersonice” Dagger Acest lucru este cauzat de sancțiunil, deoarece Rusia a pierdut accesul la elemente-cheie necesare pentru modernizarea și producerea de armament avansat.

La cererea Biroului de Stat de Investigații din Ucraina, au fost confiscate 154 de bunuri ale oligarhului Viktor Medvedciuk și ale soției sale.

Printre acestea se numără 30 de terenuri, 32 de apartamente, 23 de case, 17 parcări, un iaht și o flotă de 26 de mașini de lux.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, a raportat că forțele ruse au continuat să atace cartierele rezidențiale din Harkov în ultimele 24 de ore..

UPDATE 09:00

Consilierul lui Zelenski, Arrestovich, raportează că pentru a 15-a oară invadatorii ruși au încercat să preia Chernobaivka.

Elicopterele Mi-17, care anterior urmau să fie trimise în Afganistan, vor fi furnizate Ucrainei ca parte a unui nou pachet de ajutor militar al SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, John Kirby.

Letonia a dat Ucrainei o treime din bugetul său de apărare în două luni, a declarat președintele Levits

„Noi, în Letonia, am cheltuit deja o treime din bugetul nostru militar anual în două luni pentru a consolida forța militară a Ucrainei”, a declarat președintele leton.

Levits a adăugat că există și alte state membre NATO care ajută Ucraina, iar acest lucru înseamnă foarte mult. Dar, în același timp, el a precizat că Ucraina are nevoie de ajutor din partea tuturor membrilor alianței.

Institutul pentru Studiul Războiului a publicat miercuri noapte o nouă evaluare a situației militare din Ucraina:

-Forțele rusești au continuat să câștige teren în Mariupol, dar afirmațiile rusești privind o capitulare în masă a ucrainenilor sunt probabil false.
-Trupele de invazie au continuat atacurile locale nereușite în estul Ucrainei, pe fondul continuării pregătirilor pentru o probabilă ofensivă mai amplă.
-Forțele ruse au continuat să se regrupeze în regiunea Harkov pentru operațiuni ofensive și au efectuat doar atacuri minore la sud de Izium.

UPDATE 08:00

FDS din Ucraina au aruncat în aer un pod cu echipament militar rusesc lângă Izyum.

Războiul din Ucraina ar putea împinge mai mult de 1/5 din populația lumii în sărăcie și foamete nemaiîntâlnite de zeci de ani, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

O parte din Brigada 36 de pușcași marini a fost capturată în timp ce încerca să pătrundă în regimentul Azov din Mariupol – Arestovici.

Rușii își întăresc pozițiile în apropiere de Severodonetsk și acumulează aviație în apropierea graniței. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Unități individuale ale Armatei a 2-a de Arme Combinate a Districtului Militar Central întăresc gruparea inamică de lângă Severodonetsk.

Inamicii continuă să construiască o grupare aeriană în apropierea graniței de est a Ucrainei, întărește unitățile de artilerie, optimizează sistemele existente de comandă, informații și sprijin medical.

Medvedchuk este suspect în cazul intruziunii Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, conform The New York Times.

ORA 07:00

Columbia este pregătită să crească rapid exporturile de energie către Occident și nu către Rusia, a declarat președintele columbian Ivan Duque.

Franța prezice o ofensivă rusă în Donbass în aproximativ 10 zile. „În următoarele câteva zile, 10 zile sau cam așa ceva, Rusia ar putea lansa o ofensivă pe scară largă în est și sud, pentru a cuceri regiunile Donețk și Luhansk… sau chiar să avanseze până la Nipru (râu), dacă capacitățile lor o permit”, a declarat Ministerul francez al Apărării.

Aceștia au remarcat că „în acest stadiu nu s-au înregistrat succese semnificative în ceea ce privește câștigurile teritoriale ale trupelor rusești pe frontul de est”.

Premierul canadian consideră că este corect să califice drept genocid acțiunile Rusiei în Ucraina. Justin Trudeau a subliniat că Rusia comite crime de război și crime împotriva umanității, pentru care Putin ar trebui să fie tras la răspundere.

Ministerul Afacerilor Interne: Există negocieri în curs de desfășurare pentru schimbul a 169 de militari ai Gărzii Naționale a Ucrainei capturați la Chornobîl.

Potrivit ministrului de interne Denys Monastyrsky, forțele rusești i-au dus pe soldați în Rusia și Belarus.

Premierul canadian consideră că este corect să califice drept „genocid” acțiunile Rusiei în Ucraina

Prim ministrul Canadei, Justin Trudeau, a subliniat că Rusia comite crime de război și crime împotriva umanității, pentru care Putin ar trebui să fie tras la răspundere.

ORA 06:00

Pentagonul se gândește cum să înarmeze mai repede Ucraina

Pentagonul i-a găzduit, miercuri, pe directorii executivi ai celor mai mari opt contractori principali ai armatei americane pentru a afla cum să înarmeze mai repede Ucraina, potrivit unei lecturi a reuniunii clasificate.

Masa rotundă, condusă de adjunctul secretarului adjunct al apărării, Kathleen Hicks, s-a axat pe obiectivele Pentagonului de a continua să aprovizioneze Ucraina cu armament, reușind, în același timp, să mențină starea de pregătire a forțelor americane și să sprijine apărarea aliaților.

Nava de război rusă evacuată în Marea Neagră a fost implicată în schimbul din Insula Șerpilor

O navă de război rusă care a fost evacuată, miercuri, în Marea Neagră a fost una dintre navele implicate în celebrul schimb de la Insula Șerpilor din februarie, potrivit unui consilier prezidențial ucrainean.

Insula a fost lovită de rachete rusești după ce apărătorii ucraineni au răspuns la amenințarea de invazie rusă cu aceste cuvinte: „Navă de război rusă, du-te dracului”.

Au apărut rapoarte contradictorii din partea rușilor și ucrainenilor cu privire la incidentul de la bordul navei „Moskva” de miercuri. Rusia a declarat, în mass-media de stat, că crucișătorul a fost evacuat după ce un incendiu la bord a detonat muniție.

Administratorul regional al statului Odesa a susținut că acesta a fost lovit de rachete ucrainene.

CNN nu poate verifica, în mod independent, ce s-a întâmplat.

ORA 05:00

Zelenski este „recunoscător” pentru ajutorul militar de 800 de milioane de dolari

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că este „sincer recunoscător” Statelor Unite pentru noua rundă de asistență militară de 800 de milioane de dolari.

ORA 04:00

Ultimii locuitori ai orașului fantomă din estul Ucrainei înfruntă bombele rusești

Severodonetsk este orașul deținut de forțele ucrainene și a devenit o epavă comparativ cu ceea ce a fost, deoarece trupele invadatoare ale Rusiei au făcut din el o țintă cheie.

ORA 03:00

Președintele Duque: Columbia este pregătită să intensifice livrările de energie către vest pentru a înlocui importurile rusești

Columbia este pregătită să joace un rol central pentru a ajuta la aprovizionarea țărilor occidentale cu resurse energetice, după lacunele provocate de sancțiunile impuse Rusiei, a declarat președintele columbian, Iván Duque, pentru CNN.

„[Țările nord-americane și europene] știu, cu siguranță, că nu se mai pot baza pentru aprovizionarea cu energie din Rusia. Acum, poate Columbia să contribuie la această soluție? Răspunsul este da”.

Duque a enumerat trei domenii în care Columbia ar fi pregătită să crească producția: extracția de petrol și gaze, sursele regenerabile, cum ar fi hidrogenul curat și cărbunele.

Întrebat despre folosirea de către președintele american, Joe Biden, a cuvântului „genocid” pentru a descrie acțiunile rusești din Ucraina, Duque a declarat că este de acord cu omologul său american. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un genocid. Și trebuie să se oprească. … Este o nebunie”, a declarat Duque pentru Quest.

Duque se află la New York într-o vizită de trei zile pentru a promova investițiile străine în Columbia și pentru a prezenta acțiunile guvernului său în domeniul securității și al luptei împotriva drogurilor, a precizat biroul președintelui columbian într-un comunicat.

ORA 02:00

Casa Albă: SUA se află în primele discuții pentru a trimite un oficial de rang înalt în Ucraina, decizia este departe de a fi finalizată

Oficialii americani au avut discuții preliminare pe plan intern despre trimiterea unui membru de rang înalt al administrației în Ucraina, potrivit unei surse familiare cu discuțiile.

Deși este puțin probabil ca președintele, Joe Biden și vicepreședintele, Kamala Harris să viziteze Kievul în curând, oficialii au discutat despre trimiterea secretarului apărării, Lloyd Austin sau a secretarului de stat, Antony Blinken. Însă o decizie este departe de a fi finalizată, iar vizita ar putea, în cele din urmă, să nu se materializeze.

Premierul britanic, Boris Johnson, a făcut o vizită surpriză la Kiev în ultimele zile. Oficialii americani au declarat ulterior că Biden nu plănuia, în prezent, o călătorie proprie.

ORA 01:00

Uniunea Europeană acordă încă 500 de milioane de euro Ucrainei pentru ajutor militar

Uniunea Europeană a aprobat, miercuri, o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro (544 de milioane de dolari) pentru echipamente militare destinate forțelor armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European al Uniunii Europene.

„Următoarele săptămâni vor fi decisive. În timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este crucial să continuăm și să ne intensificăm sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul și populația și pentru a preveni noi suferințe”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

ORA 00:00

Președintele polonez: Invazia rusă în Ucraina „nu este război, ci terorism”

Președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina nu este „război”, ci „terorism” și a afirmat că cei care au comis crime de război trebuie pedepsiți, după ce el și liderii țărilor baltice s-au întâlnit, miercuri, la Kiev, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Nu este război. Este terorism atunci când soldații sunt trimiși să ucidă civili. Este o față a războiului pe care nu suntem capabili [să] și nu o putem accepta”, a scris el pe Twitter.

Casa Albă: Declararea de către Biden a „genocidului” în Ucraina nu va schimba politica și nu ar trebui să deruteze liderii mondiali

Declarația președintelui american, Joe Biden, potrivit căreia în Ucraina are loc un genocid, nu va schimba politica SUA și nu ar trebui să creeze confuzie în rândul altor lideri mondiali, a insistat, miercuri, Casa Albă.

Biden a făcut această remarcă în timp ce observatorii obțin un acces tot mai mare în zonele devastate din Ucraina și vorbea despre „ceea ce vedem cu toții, ceea ce el simte clar ca lumina zilei în ceea ce privește atrocitățile care se întâmplă pe teren”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Psaki a declarat că procesul legal pentru a stabili dacă este în curs de desfășurare un genocid va continua. Dar ea a spus că Biden și-a exprimat opiniile în calitate de președinte al SUA, nu doar o poziție personală.

„El este președintele și suntem aici pentru a-i pune în aplicare opiniile”, a spus ea.

Ea a spus că nici măcar o desemnare oficială a genocidului nu ar schimba neapărat politica SUA.

„Nu schimbă o politică”, a spus ea. „Ar exista un efort internațional pentru a explora acest lucru și o anchetă la nivel internațional. Acestea durează adesea mulți ani”.