UPDATE 23:00

Pentagon: Ucraina a primit avioane suplimentare de la aliații SUA, precum și piese de avion.

Un grup de trupe care s-a strecurat prin Kremennaya și a declarat că a fost luat, lichidat, a spus Alexei Arestovich.

Rusia „oferă încetarea focului” la Mariupol pentru ca ucrainenii să se predea. Ministerul rus al Apărării a declarat că va oferi miercuri o încetare a focului în Mariupol pentru a permite apărătorilor ucraineni ascunși în combinatul siderurgic Azovstal să depună armele, relatează Reuters.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Se anunță explozii în Nikolaiev.

Scholz spune că Germania va continua să înarmeze Ucraina, dar capacitatea Berlinului este „aproape epuizată”.

Kuleba a declarat: „Sfârșitul acestui război va fi decis pe câmpul de luptă, nu la masa negocierilor”.

UPDATE 22:00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, într-un interviu acordat postului France 24, a reluat teza șefului diplomației europene, Josep Borrell, potrivit căreia „acest război (războiul din Ucraina – n.r.) va fi câștigat pe câmpul de luptă”.

Afişarea literei „Z” şi a altor simboluri ale invaziei ruse în Ucraina, interzisă prin lege în Lituania.

„Armata rusă din acest război va rămâne mereu în istoria lumii ca fiind una dintre cele mai barbare și mai puțin umane armate din lume. Atacarea civililor, distrugerea zonelor rezidențiale și a infrastructurii civile, utilizarea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convențiile internaționale, este deja marca armatei ruse. Și este un astfel de pedigree încât, pentru o generație, statul rus va fi cunoscut ca o sursă a răului absolut”, a spus Zelenski.

Forțele armate ucrainene au respins 10 atacuri ale invadatorilor ruși în Donbass.

UPDATE 21:00

Canada va trimite artilerie grea în Ucraina, a declarat premierul Justin Trudeau.


CNN relatează că premierul ucrainean Shmyhal, ministrul de finanțe Serhiy Marchenko și guvernatorul Băncii Naționale Kyrylo Shevchenko se vor întâlni joi, 21 aprilie, cu șefii Băncii Mondiale și ai FMI și cu mai multe țări anonime. Scopul reuniunii este de a discuta despre asistența financiară pentru Ucraina.


Oficialii din Harkov raportează o nouă rundă de morți și de răniți în urma bombardamentelor rusești.


Mariupol ar putea fi capturat în totalitate de forțele rusești în câteva zile, a declarat un oficial european pentru Reuters. „Ne așteptăm la distrugerea totală a orașului și la numeroase victime civile în Mariupol”, a spus un oficial.

Armata ucraineană recuperează controlul asupra orașului Marinka, în regiunea Donețk.


Turcia va ajuta Ucraina la deminare, a declarat ministrul de interne Denys Monastyrskyy.


SUA spun că rușii se pregătesc de asaltul extins în estul Ucrainei. Statele Unite văd în actuala activitate militară a Rusiei în estul Ucrainei doar începutul unei ofensive mai largi, a declarat marţi un responsabil al Pentagonului, potrivit Reuters şi CNN.


Prim-ministrul autoproclamatei republici populare Lugansk (LNR), Serghei Kozlov, scrie pe contul său de socializare: „Vești triste din prima linie. Un patriot al LNR, locotenent-colonelul Mikhail Kișcik a murit”.


Comandantul batalionului separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, Mihail Kișcik, a fost ucis, scrie BBC. Mai cunoscut sub porecla Mișa Cecenul, Kișcik a murit în timp ce trupele ruse și forțele separatiștilor au început un nou asalt împotriva armatei ucrainene, în estul țării.

UPDATE 20:00

Rusia minează drumuri, câmpuri în apropiere de Khersonul ocupat. Rușii au minat dens zona de-a lungul autostrăzii Kherson – Snihurivka în cursul nopții de 18 aprilie, potrivit serviciilor de informații ale Ministerului ucrainean al Apărării. Autostrada este una dintre principalele rute din regiunea Mykolaiv către Kherson.


Bombardamentele din Harkov au reînceput.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea pentru „crimele de război” din Ucraina care au provocat moartea a mii de civili, potrivit AFP.

„Invazia rusă este o încălcare clară a dreptului internațional, iar moartea a mii de civili reprezintă crime de război pentru care președintele rus poartă responsabilitatea”, a declarat cancelarul într-o conferință de presă la Berlin, după o videoconferință cu președintele american Joe Biden și mai mulți omologi europeni.


Fabrica Azovstal a fost aproape complet distrusă, a declarat Svyatoslav Palamar, comandantul adjunct al Azov.

UPDATE 19:00

Eduard Basurin, care reprezintă autoproclamata Republică Populară Donețk, a negat rapoartele ucrainene potrivit cărora 1.000 de civili ucraineni se află, de asemenea, în uzină, unde se refugiază în buncăre și tuneluri, potrivit Sky News.

Luptătorii susținuți de Rusia au început să ia cu asalt uzina Azovstal, o imensă fabrică de fier și oțel, potrivit unui oficial pro-Moscova citat de BBC.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat ofensiva rusă în estul Ucrainei și a cerut celor două părți în conflict „o pauză umanitară” de patru zile, cu ocazia Paștelui Ortodox.

UPDATE 18:00

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a declarat că 76 de prizonieri de război s-au întors în urma unui schimb cu Moscova, relatează AFP, citată de The Guardian.

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Moscova trebuie să fie pregătită pentru posibile acțiuni agresive din partea NATO, a relatat agenția de presă de stat rusească TASS, potrivit Sky News.

Prim-ministrul al Poloniei, Mateusz Morawiecki, afirmă că țara sa nu își poate lăsa „vecinii singuri” și a făcut apel la alte națiuni să sprijine Ucraina.

UPDATE 17:00

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki spune că țara nu-și poate lăsa „vecinii singuri” și a cerut altor națiuni să susțină „spiritul de luptă” al Ucrainei. Morawiecki spune că trupele ucrainene luptă pentru siguranța Europei.

El a vorbit în orașul Lviv, din vestul ucrainean, la inaugurarea unui nou cămin temporar pentru persoanele strămutate. „Trebuie să sprijinim acest spirit de luptă, inclusiv prin grija pentru cei mai slabi”, spune el. „Astăzi am văzut femei și copii, pentru că bărbații luptă pe front pentru o Ucraina liberă și, de asemenea, pentru siguranța noastră”.

Guvernul polonez spune că, în parteneriat cu Ucraina, până la 5.000 de ucraineni strămutați din alte părți ale țării vor fi găzduiți în orașe temporare din Lviv, într-un cămin ca cel pe care l-au inaugurat.

Orașul Lviv, din vestul ucrainean, devine un „nod umanitar” și un loc valoros pentru cei forțați să-și părăsească casele în altă parte. Potrivit viceprimarului orașului, Serhiy Kiral, ei au deschis 500 de spații pentru refugiați. De asemenea, le oferim și transportul necesar pentru a se deplasa de la stația de tren sau autobuz, a spus el.

Kiral a adăugat că localnicii contribuie la efortul de război investindu-și timpul și banii în voluntariat. ,,Cred că toată lumea aduce un fel de contribuție la victoria noastră finală”. El a spus că serviciile disponibile pentru persoanele strămutate interne din Lviv sunt în creștere.

Anterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki a deschis un nou loc de cazare temporară compus din containere maritime în Lviv.


Orcii” ruși au preluat controlul asupra orașului Kreminna din estul Ucrainei, a declarat marți Serhii Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, într-un briefing. „Kreminna este sub controlul „orcilor, a spus Haidai.

Evacuarea civililor continuă, în timp ce Rusia atacă și bombardează din toate părțile. Potrivit guvernatorului militar, aproximativ 350.000 de oameni au trăit în regiune înainte de a trece sub controlul Rusiei. El crede că au mai rămas în jur de 70.000 de oameni. ,,Au plecat fie singuri, fie cu ajutorul voluntarilor sau al organizațiilor religioase. Ei merg în vestul Ucrainei”, a spus Haidai.

„Totul este distrus complet. Echipele noastre de reparații pot repara puțin, dar apoi o oră mai târziu, noul bombardament întrerupe din nou comunicarea. Este același proces de fiecare dată. Este o problemă uriașă.” În ceea ce privește numărul deceselor civile, Haidai a spus că este „imposibil” să dea un număr.


Eforturile agricole din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei sunt îngreunate de numărul mare de mine terestre lăsate în urmă de forțele ruse, spun autoritățile locale.

„Regiunea este foarte mare și inamicul a fost desfășurat în multe zone”, a explicat șeful militar regional Vyacheslav Chaus, în observațiile preluate de BBC Monitoring. El a spus că problema de securitate îi împiedică pe fermieri să semene câmpuri, dar că serviciile de urgență se ocupă de asta.

Ucraina și Rusia au un rol cheie pe piețele alimentare globale. Împreună, ele exportă aproximativ 30% din grâul mondial, conform Programului Alimentar Mondial al ONU.


Trei persoane au fost ucise, iar alte 16 rănite, în urma unor noi atacuri cu rachete lansate marți de către forțele ruse, la Harkov, conform guvernatorului regiunii, Oleh Synehubov, citat de The Kyiv Independent.


Omul de afaceri Serhiy Taruta a scris într-o postare că rușii au aruncat o bombă puternică asupra unui spital din apropierea Azovstal. Potrivit informațiilor sale, aproximativ 300 de persoane se află sub dărâmături, printre care și copii. ,,În partea supraviețuitoare a spitalului, apărătorii au fost răniți și locuitorii din Mariupol cu copii se ascundeau„, a scris Taruta.

UPDATE 16:00

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a declarat că forțele ruse „schimbă tactica”, dar orașul asediat Mariupol continuă să fie sub controlul ucrainei.

Forțele ucrainene continuă să-l apere pe Mariupol sub un bombardament puternic, dar „steagul ucrainean arborează deasupra orașului”, spune Pavlo Kyrylenko.

În timp ce luptele au loc în regiune de ani de zile între ucraineni și separatiștii pro-ruși, el a susținut că sentimentele pro-ruși au fost „reduse” recent din cauza tacticilor militare agresive ale Rusiei.

Primarul din Harkov a spus că este încrezător că forțele ucrainene vor apăra orașul, transmite BBC. Cel puțin trei persoane au fost ucise și 16 rănite, astăzi, în urma bombardamentelor asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

,,Cred că vom apăra Harkov. Nu îi vom oferi agresorului rus o șansă să-l ia, iar asta este foarte important pentru noi„, spune primarul Ihor Terekhov. El spune că ofensiva rusă avansează din nord. „Din câte știu, există lupte acerbe acolo și forțele ucrainene resping bine inamicul”, spune el.


Marea Britanie și-a anunțat marți intenția de a revoca statutul Bursei de Valori din Moscova. Eliminarea statutului înseamnă că investitorii nu vor mai putea accesa anumite beneficii fiscale din Regatul Unit în viitor atunci când tranzacționează la Bursa de Valori din Moscova.

Mișcarea este cea mai recentă dintr-un șir de sancțiuni pe care guvernul britanic le-a impus Rusiei după invadarea Ucrainei. „În vreme ce continuăm să izolăm Rusia ca răspuns la războiul lor ilegal împotriva Ucrainei, revocarea statutului recunoscut al Bursei de Valori din Moscova trimite un mesaj clar nu există niciun caz pentru noi investiții în Rusia”, a declarat secretarul financiar britanic al Trezoreriei, Lucy Frazer.


Situația din Mariupol a făcut ca procesul de negociere cu Rusia să fie ,,și mai dificil„, a declarat Podolyak. ,,Este dificil de spus când vor fi posibile următoarele discuții directe de pace„, a adăugat el.

Președintele Zelenski propune prelungirea legii marțiale în Ucraina începând cu 25 aprilie pentru un termen legal maxim de 30 de zile. Acest lucru se poate observa din textul decretului privind extinderea legii marțiale.


Invadatorii ruși au lansat o ofensivă masivă la Polohy în regiunea Zaporizhia, șeful districtului militar Zaporizhia, Oleksandr Starukh. Linia de contact din regiunea Zaporizhia, în apropiere de Polohy, a devenit tensionată, ZSU menține linia de contact”, a adăugat Starukh.


Omul de afaceri rus Oleg Tinkov, fost susținător al lui Putin, împărtășește opinii despre „operațiune specială”. El a scris o postare împotriva războiului și și-a exprimat părerea că rușii nu ar putea trăi fără țară.

UPDATE 15:00

Forțele de ocupație ruse bombardează din nou zonele rezidențiale din Harkov, inclusiv Kiev și Industrial. Districtele Dergachiv și Chuhuiv au fost și ele bombardate.

Începând cu ora 15:15, potrivit lui Sinegubov, 3 persoane au fost ucise și 16 rănite în bombardamentele rusești, informațiile sunt clarificate. Șeful OVA a menționat că ocupanții folosesc lansatoare de grenade propulsate de rachete de la o distanță de până la 35-40 de kilometri. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleg Sinegubov.


Premierul britanic Boris Johnson le-a transmis miniștrilor cabinetului său că situația din Ucraina este „periculoasă”, cu președintele rus, Vladimir Putin, „furios de înfrângeri, dar hotărât să revendice un fel de victorie indiferent de costuri„, scrie The Guardian.

Înaintea discuțiilor de marți seară convocate de președintele SUA, Joe Biden, cu liderii NATO, premierul britanic a spus că este „mai important” ca niciodată să fie crescut sprijinul global pentru Ucraina, inclusiv prin livrarea mai multor arme și prin sancțiuni împotriva Rusiei.

Un consilier pentru securitate națională a mai transmis Guvernului britanic că Vladimir Putin se concentrează acum asupra regiunii Donbas, iar „următoarea fază a războiului va fi probabil un conflict de uzură care ar putea dura câteva luni”.


De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 1.000 de civili au fost uciși de trupele ruse în regiunea Kiev, majoritatea fiind împușcați, a declarat marți șeful Poliției Regionale, Andriy Nebytov, citat de The Kyiv Independent. Sunt incluși și cei peste 420 de civili ale căror cadavre au fost găsite găsite în Bucha.

Șeful Poliției regionale a mai spus că la Bucha continuă să fie găsite trupuri ale civililor uciși de către forțele ruse.


Rusia a predat Ucrainei peste 60 de soldați și 16 civili într-un nou schimb de prizonieri de război, a declarat marți vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, citată de Reuters.

,,Acesta a fost al cincilea schimb de prizonieri de război. Un total de 76 de persoane„, a precizat Iryna Vereshchuk. Schimbul a inclus 10 ofițeri ucraineni, a spus ea.


Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, a spus ministrul de externe Serghei Lavrov. Întrebat despre asta Lavrov spune: „Numai arme convenționale”. Lavrov transmite că ,,Operațiunea din estul Ucrainei are ca scop, așa cum a fost anunțat de la bun început, eliberarea completă a republici Donețk și Lugansk. Și această operațiune va continua„, spune el. „Începe o altă etapă a acestei operațiuni și sunt sigur că acesta va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale”.

Primarul din Harkov, Igor Terekhov, a declarat pentru CNN că au avut loc „bombardări non-stop ale cartierelor civile” în oraș încă de duminică.

Înainte de atunci, Terekhov a spus că bombardamentele și bombardamentele rusești au fost concentrate la periferia Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat în estul țării, lângă granița cu Rusia.

Harkivul a fost vizat de atacurile rusești de când invazia Ucrainei a fost lansată în urmă cu aproape două luni.

Terekhov a mai spus că Ucraina va lupta pentru fiecare bucată de pământ și nu va fi de acord cu concesii teritoriale cât timp atacurile rusești vor continua.

UPDATE 14:00

Bloomberg scrie că UE intenționează să acopere majoritatea costurilor reconstrucției postbelice a Ucrainei. Potrivit agenției, Comisia Europeană intenționează să creeze un fond prin care vor trece finanțarea.

Surse de la Bloomberg au confirmat că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va ajuta cu sute de miliarde de euro. Oficiului prezidențial îi este greu să spună când va avea loc o nouă rundă de discuții de pace cu Rusia. Potrivit unui membru al delegației ucrainene, Mihail Podolyak, Rusia „pare serioasă” în bătălia pentru Donbass, iar procesul ulterioar depinde de rezultatul luptei de acolo.

Podolyak a mai adăugat că evenimentele de la Mariupol „au complicat și mai mult procesul de negocieri cu Rusia”.


Oficialii ucraineni au declarat marți că forțele ruse au început să bombardeze și să bombardeze fabrica Azovstal din Mariupol, unde forțele și civilii ucraineni rămân încercuiți.

Petro Andriuschenko, un consilier al primarului Mariupolului, a declarat că forțele ruse „nu lovesc Azovstal doar cu bombe, ci și cu artilerie și tancuri, continuând atacurile lor haotice asupra zonei rezidențiale din districtul Mal Stânga”.

Armata rusă le-a dat termen ucrainenilor care apără Azovstal termen să se predea. Liudmyla Denisova, ombudsmanul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, a declarat că aproximativ 1.000 de civili, inclusiv copii, rămân în subsolul uzinei.

Mariupol a fost bombardat necruțător de săptămâni, cu peste 90% din infrastructura orașului avariată sau distrusă, potrivit estimărilor ucrainene.


Localnicii din Lugansk abandonează orașul. Administratorul regional de la Luhansk, Serhiy Haidai, a spus că 50 de persoane au fost evacuate din orașele de est Lysychansk și Severodonetsk din regiunea Lugansk și duse în siguranță „Astăzi îi vom scoate pe toată lumea”, a postat el pe Telegram.

Trupele ucrainene au părăsit orașul Kreminna din estul Ucrainei și au ocupat noi poziții, a declarat Reuters citat de Haidai. „Kreminna se află sub controlul „orcilor” ruși. ,,Apărătorii noștri au fost nevoiți să se retragă. S-au înrădăcinat în noi poziții și continuă să lupte cu armata rusă”.


Analistul militar Justin Crump spune pentru BBC că este o cursă contra cronometru aducerea proviziilor în Ucraina. Odată ce echipamentul militar intră în Ucraina dinspre vest, mai trebuie să-și croiască drum spre Donbas, în est, fără a fi interceptat de Rusia.

Există și logistică tehnică de depășit, spune Crump, deoarece rundele de artilerie NATO sunt diferite de sistemele ex-sovietice folosite în mod tradițional de Ucraina.

Crump crede că Rusia a învățat „câteva lecții semnificative” de la începutul conflictului. „Aceasta va fi o luptă mult mai echilibrată decât am văzut în jurul Kievului”, spune el.

UPDATE 13:00

Ministrul din Federația Rusă, mareșalul Shoigu spune că „Forțele Armate ale RF vor introduce noi metode de luptă pentru a se adapta mai bine la condițiile moderne de confruntare militară”.


Compania industrială chimică germană Henkel (brăcile Persil, Ceresit, Schwarzkopf, Syoss și multe altele) a anunțat încetarea activității în Rusia.

Compania a luat o decizie în legătură cu situația geopolitică actuală. În acest moment, Henkel se pregătește să părăsească țara.


Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a susţinut că SUA şi alte ţări occidentale „fac totul pentru a prelungi operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina”. Şoigu spune că volumul tot mai mare de livrări de arme străine către Ucraina „demonstrează clar intenţiile lor de a provoca regimul de la Kiev să lupte până la ultima poziţie ucraineană”.

El adaugă că forțele ruse duc la îndeplinire metodic un plan de „eliberare a republicilor populare Donețk și Lugansk”, într-o referire la entitățile rebele autoproclamate din estul Ucrainei.

Şoigu a fost difuzat pe postul de televiziune rusesc Rossiya 24, care a spus că ministrul vorbea la un colegiu cu oficialii militari de top ai ţării la Moscova.

Prim-ministrul Spaniei Pedro Sánchez va călători la Kiev în următoarele zile pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat marți pentru CNN un înalt oficial al guvernului spaniol. Oficialul a spus că nu pot elibera alte informații „din motive de securitate”.

Spania a anunțat luni că își va redeschide ambasada de la Kiev „în zilele următoare”. Ambasada a fost închisă cu personalul evacuat la Varșovia, în Polonia, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Redeschiderea va fi „un nou semn al angajamentului guvernului și societății spaniole față de poporul ucrainean”, a declarat, luni, Sánchez pentru o televiziunea spaniolă.


Autoritățile elene au confiscat un tanc rusesc în largul coastei de sud a insulei grecești Evia, a confirmat marți pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Maritime și Politicii Insulare al țării.

Pegas, petrolierul care navighează sub pavilion rusesc cu 19 membri ai echipajului ruși la bord a fost confiscat în apropiere de orașul Karystos pe 15 aprilie, ca parte a celor mai recente sancțiuni ale Uniunii Europene, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ei au adăugat că autoritățile au confiscat nava, dar nu și încărcătura petrolieră, iar ministerul nu a putut oferi mai multe detalii în acest moment.


Locuitorii din regiunea Sumy din nordul Ucrainei au fost sfătuiți să participe virtual la slujbele de Paște în acest weekend, pe fondul îngrijorărilor cu privire la potențialele „provocari” ale Rusiei.

Îndemnăm oamenii să stea acasă pentru sărbătorile de Paște”, a declarat Dmytro Zhyvytskyi, șeful administrației militare regionale Sumy din nordul Ucrainei, adăugând că va fi organizat un stream live online al slujbei bisericii.

Avem deja o experiență similară din cauza Covid-19, când oamenii au fost nevoiți să se abțină să meargă la Biserică, așa că acum îi îndemnăm din nou să stea acasă în acea noapte pentru propria lor siguranță și să nu dea inamicului vreo oportunitate de provocări, ” el a spus. Zhyvytskyi a spus că forțele de ordine vor lucra în schimburi suplimentare în timpul sărbătorilor de Paște.

Ihor Zhovkva, adjunctul șefului biroului lui Zelensky, spune că Rusia a început ieri bombardamente grele cu artilerie, în timp ce forțele sale au început „ofensiva concentrată” în estul pe care o planificaseră.

El spune programului Today de la BBC Radio 4 că este „foarte important ca forțele ucrainene să aibă armament greu”, inclusiv sisteme de artilerie, tancuri și vehicule blindate. Dacă Ucraina are aceste arme, va putea rezista ofensivei ruse și va avea victorie în regiunea de est, spune el.

Zhovkva spune că transporturile de arme din Occident „se îmbunătățesc”, iar cel mai recent lot de 800 de milioane de dolari de ajutor militar american a inclus „articolele de care avem cu adevărat nevoie”.

Zhovkva adaugă că Donbasul, unde are loc cea mai recentă ofensivă, este foarte important din punct de vedere simbolic pentru Moscova, întrucât este locul în care Rusia și-a început „agresiunea împotriva Ucrainei” în 2014, cucerind părți ale regiunii și înființând acolo „așa-zisele republici”.


În orașul Kreminna, din estul Ucrainei, sunt raportate bătălii de stradă. Ucraina spune că forțele ruse au preluat controlul asupra Kreminnei, care se află în regiunea Lugansk.

Administratorul regional, Serhiy Haidai, spune că patru civili din oraș au murit. El a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi. El a declarat pentru televiziunea ucraineană că focul de artilerie puternic a lăsat în flăcări șapte clădiri rezidențiale și a vizat un complex sportiv în care se antrenează echipa olimpică a națiunii.

Rușii au distrus clădiri pe parcurs, spune el, adăugând că forțele sale s-au retras pentru a se regrupa și a continua lupta.

UPDATE 12:00

87,5 mii de e-mailuri ale companiei ruse Neocom Geoservice au fost puse la dispoziție de către grupul de hackeri Anonymous.


Această firmă este specializată în explorare de petrol și gaze și oferă muncă, în special, pentru Gazprom. Restaurarea Irpinului necesită 1 miliard de dolari, o astfel de evaluare a fost făcută de președintele Consiliului de Investiții și de fostul primar al orașului Vladimir Karplyuk.

Franța sprijină extinderea sancțiunilor pentru interzicerea importurilor de oi rusesc, a declarat marți ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. „Când vezi ce se întâmplă în Donbas, este mai necesar ca niciodată să încetezi importul de petrol rusesc”, a declarat Le Maire pentru postul de radio Europe 1.

Le Maire a continuat spunând că petrolul, nu gazul, a fost „prima sursă de monedă pentru regimul lui Putin de câțiva ani” și, prin urmare, „oprirea importurilor de petrol rusești înseamnă afectarea finanțării războiului din Ucraina pentru cei care sunt la putere în Rusia”.

Franţa încerca să-i convingă pe partenerii europeni să oprească importurile de petrol rusesc, a adăugat Le Maire, susţinând că unele ţări au fost „ezită” să facă acest lucru.

Motivul pentru care nu suntem încă acolo nu este pentru că Franța nu și-o dorește”, a spus Le Maire. „Se datorează faptului că există încă anumiți parteneri europeni care ezită”. Vorbind la începutul acestei luni pentru CNN, Le Maire a spus: „În ceea ce privește Franța, suntem pregătiți să mergem mai departe și să decidem interzicerea petrolului și sunt profund convins că următorii pași și următoarele discuții se vor concentra pe această chestiune a petrolului. interzicerea petrolului rusesc”.


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a reiterat apelul pentru un embargo petrolier, spunând pe 8 aprilie: „Cât mai poate Europa să ignore introducerea unui embargo împotriva livrărilor de petrol din Rusia?”

Comisia Europeană spune că aproximativ 45% din importurile de gaze naturale ale blocului și aproximativ 25% din importurile de petrol provin din Rusia. UE a importat energie rusă în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) de la începutul războiului.


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că Occidentul a profitat de Zelenski pentru a ignora acordurile de la Minsk. Potrivit acestuia, „este imposibil să discutăm serios despre declarațiile lui Zelensky, el își schimbă constant punctul de vedere”.

Danemarca intenționează să crească, temporar, producția de gaze la zăcămintele sale din Marea Nordului pentru a întrerupe aprovizionarea din Rusia”, a declarat prim-ministrul, Matte Frederiksen. Se preconizează creșterea producției cu 25%.

„Peste 1.000 de civili au murit, deja, în regiunea Kiev ca urmare a agresiunii ruse”, a declarat Andriy Nebytov, șeful poliției din regiune

UPDATE 11:00

India plănuiește să cumpere cât mai mult petrol rusesc, scrie The Economic Times.

Rafinăriile de stat plănuiesc să continue prin licitații și acorduri negociate. Astfel se gândesc să convingă Rusia să facă reduceri la petrol.

Emmanuel Macron spune că folosirea de arme chimice în Ucraina nu reprezintă o „linie roșie” pentru Franța, relatează AFP și Le Figaro, potrivit News.ro.
Eu am impus o linie roşie în 2017-2018 în privința folosirii armamentului chimic în Siria”, a amintit Macron într-un interviu acordat luni, adăugând că „noi am acţionat cu Statele Unite, Regatul Unit, Franţa” în vederea distrugerii capacităţilor chimice folosite de către regimul lui Bashar al-Assad.

Să spui azi că există o linie roşie (…) înseamnă să devii cobeligerant”, adică „să intri în război cu Rusia, o putere dotată cu arma nucleară, care se află la uşa noastră”, a subliniat el.

Președintele Franței a spus că însă acest lucru nu înseamnă „să laşi lucrurile să continue”, ci „să contnui escaladarea sancţunilor” şi ”să efectuezi proceduri în dreptul internaţional şi în dreptul ucrainean” în vederea „condamnării militarilor care se fac vinovaţi de atrocităţi”.

Nici marți nu au fost stabilite culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele din Ucraina în care au loc ostilități, a anunțat vicepremierul Irina Vereșciuk, potrivit The Guardian. Este pentru a treia zi la rând când astfel de culoare nu au fost organizate.

Astăzi, 19 aprilie, din păcate, nu există coridoare umanitare. Bombardamentele intense continuă în Donbas”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram.

De asemenea, aceasta a precizat că în Mariupol, „rușii refuză să ofere un coridor pentru civili în direcția Berdiansk”. „Continuăm negocierile dificile privind deschiderea coridoarelor umanitare în regiunile Herson și Harkov”, a adăugat Irina Vereșciuk.

A început asaltul la „Azovstal” din Mariupol, susține un reprezentant al autoproclamatului „DNR” Basurin.

De la începutul războiului din Ucraina, până la 30% din infrastructură a fost distrusă. Acest lucru a fost anunțat de ministrul infrastructurii Alexander Kubrakov.

Va fi nevoie de aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru restaurare. Vorbim de peste 8 mii de kilometri de drumuri și 300 de poduri. Va dura aproximativ doi ani pentru a le reface, a spus ministrul.

Institutul pentru Studiul Războiului spune că „ofensiva rușilor în Est nu va avea un succes cu mult mai mare decât ofensivele anterioare”, pe fondul moralului foarte scăzut al soldaților și al provocărilor logistice continue.

Grecia a sechestrat un petrolier rusesc aflat în largul insulei Evia, ca parte a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, a declarat un oficial grec al ministerului de resort. Este vorba de nava Pegas, sub pavilion rusesc și cu un echipaj format din 19 membri.

Lumina a dispărut aproape în toată regiunea Lugansk . Trupele ruse au avariat linia de înaltă tensiune, lăsând 215 așezări (orașe și sate) fără electricitate, a declarat președintele Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Haidai.

Ministerul rus al Apărării i-a somat marți pe militarii Bataloniului Azov și pe „mercenarii străini” încercuiți în fabrica Azvostal din Mariupol să depună armele și să se predea până la 12:00, ora Moscovei.

Având în vedere situația catastrofală care s-a dezvoltat la uzina metalurgică Azovstal și, de asemenea, ghidate de principii pur umanitare, Forțele Armate Ruse oferă din nou militanților batalioanelor naționaliste și mercenarilor străini de la ora 12:00, ora Moscovei, pe 19 aprilie 2022, să oprească orice ostilități și depună armele”, a declarat marți general-colonelul Mihail Mizintsev.

1852 de cupluri au fost căsătorite în regiunea Poltava de la începutul războiului. Mulți dintre ei sunt militari. Totodată, 1308 copii s-au născut în regiune de la începutul războiului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comentat destul de ambiguu despre posibilitatea utilizării armelor nucleare în războiul cu Ucraina.

Într-un interviu acordat India Today, Lavrov a declarat că „în această etapă, noi (Federația Rusă) luăm în considerare opțiunea armelor convenționale”.

UPDATE 10:00

Aproximativ 20.800 de soldați ruși au murit pe pământul ucrainean, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Orașul Liov din vestul Ucrainei, ferit în mare parte până acum de atacurile Rusiei, a fost lovit luni cu cel puțin cinci rachete de croazieră, Rusia spunând că astfel a distrus „un important depozit de armament străin”.

Noi imagini apărute marți arată exact momentul impactului pentru trei din rachetele rusești.

UPDATE 09:00

Fostul președinte american, Donald Trump, a îndemnat Ucraina și Rusia să negocieze, scrie The Hill.

Nu are sens ca Rusia și Ucraina să nu se așeze și să încheie un fel de acord. Dacă nu o vor face curând, nu va mai rămâne decât moarte, distrugere și carnagiu”, a spus Trump.

Potrivit acestuia, acesta este un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, dar s-a întâmplat.

Șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serhiy Gaidai, a cerut locuitorilor din regiune să evacueze de urgență.

Nu există timp să gândim. Deciziile ar trebui luate rapid”, a scris Gaidai.

Astăzi nu există coridoare umanitare pentru evacuare, declară Iryna Vereshchuk, vicepremier al Ucrainei.

Și Noua Zeelandă impune sancțiuni celor mai mari bănci și instituții financiare ruse din cauza situației din Ucraina, conform Ministrului de Externe, Nanaya Mahuta.

Consilierul primarului Mariupol, Petro Andryushchenko, a publicat un videoclip care arată că ocupanții nu numai că atacă Azovstal cu bombe grele, ci continuă să lovească haotic sectorul rezidențial cu artilerie și tancuri.

UPDATE 08:00

Franța nu are nevoie de gaz rusesc și va continua să promoveze sancțiuni asupra aprovizionării sale”, a spus Emmanuel Macron într-un interviu pentru France 5.

Macron nu exclude o întâlnire personală cu Putin, conform BFM TV.

Peste 572 de copii au fost răniți în războiul din Ucraina, spune Procuratura Generală.

UPDATE 07:00

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, în cadrul unui interviu la Jurnal TV de la Chișinău: Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre care-s violate. Autoritățile de la Kiev reacționează dur la indecizia omologilor din Chișinău (eterna poziționare a R.Moldova „și cu Rusia, și cu Occidentul”).

Cel puțin 1.000 de civili, majoritatea femei, copii și bătrâni, se află în adăposturile subterane de la Azovstal, a spus Primăria Mariupol.

Japonia va oferi Ucrainei costume și măști pentru protecție nucleară, biologică și chimică, precum și drone, a declarat Ministerul Apărării.

Astăzi va avea loc o întâlnire video între principalii aliați ai NATO, în special, liderii: SUA, Franței, Germaniei, Marii Britanii, Canada, Italiei, Poloniei, României.

Macron a spus deja că vor discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei. Având în vedere contextul, întâlnirea este legată de faptul că Rusia a lansat o „mare” ofensivă împotriva Donbasului.

UPDATE 06:00

Avionul care i-a dus pe diplomații ruși expulzați din Spania și apoi din Grecia la Moscova a fost nevoit să zboare în jur de 15.000 km din cauza interzicerii zborurilor peste țările UE.

Statele Unite vor ajuta ucrainenii fără vize și documente să rămână temporar în țară.

Dirijorul american demisionează din teatrul rus unde a lucrat timp de 15 ani, a spus acesta conform New York Times. „Este imposibil de negat ceea ce se întâmplă. Rusia nu este locul unde mi-aș dori să crească fiul meu, nu este locul unde mi-aș dori să fiu”.

Noul pachet de sancțiuni al Japoniei împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor a 38 de tipuri de bunuri, a intrat în vigoare astăzi, a declarat ministrul japonez de finanțe Shun’ichi Suzuki.

Strada Vokzalna din Bucha, aceeași stradă pe care se aflau echipamentele militare arse,a fost deja curățată.

UPDATE 05:00

O nouă înregistrare video postată luni de Batalionul Azov arată cum forțele ucrainene din Mariupol pregătesc o ambuscadă unui convoi militar rusesc..

Rusia se pregătește pentru Parada „victoriei-insanității” din 9 mai. Astăzi, avioanele s-au antrenat pentru a „picta” Z-swastika pe cer.

UPDATE 04:00

Președintele ucrainean Zelenski a respins îngrijorările oficialilor SUA și NATO potrivit cărora armata sa ar avea nevoie de o pregătire semnificativă înainte de a primi arme avansate de la alte țări.

„Suntem pregătiți să folosim orice tip de echipament, dar acesta trebuie să fie livrat foarte repede. Și avem capacitatea de a învăța cum să folosim echipamente noi. Dar trebuie să vină rapid”.

Oamenii se adăpostesc în subsolul uzinei siderurgice Azovstal din orașul portuar ucrainean asediat, Mariupol.

UPDATE 03:00

Invadatorii continuă să sărăcească Harkovul – doi civili uciși de bombardamente.

Saltovka după bombardamentele recente.

Google a încetat să mai listeze pe hărțile sale site-urile secrete din Moscova.

UPDATE 02:00

Pentagonul: Mariupol rezistă. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Mariupol nu a căzut, în ciuda „bombardamentelor” din partea Rusiei.

„Am continuat să vedem concentrarea atacurilor lor aeriene rusești și a artileriei în Donbas și în sud, în special în jurul și în Mariupol”, a declarat Kirby.

Între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele rusești au finalizat regruparea trupelor pentru a lansa o ofensivă în est. Controlul asupra orașului Kreminna, un oraș din estul regiunii Luhansk, a fost „pierdut” în timpul luptelor grele, a declarat un oficial ucrainean.

Forțele invadatoare rusești și împuterniciții lor din Republica Populară Luhansk/Republica Populară Donețk știu despre civili și își mențin focul asupra fabricii de bunăvoie. Ei folosesc bombe cu cădere liberă, rachete, bombe de buncăre și toate varietățile de artilerie, atât terestră, cât și navală, pentru atacuri fără discriminare”, a declarat Prokopenko.
El a adăugat: „Teatrul orășenesc, maternitatea, școlile, grădinițele și casele au fost distruse de cei care acum oferă civililor evacuare și siguranță. Aceștia sunt aceiași oameni. Și nimeni nu crede”.

Într-un discurs adresat luni liderilor mondiali, comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denys Prokopenko, a declarat că forțele rusești trag „de bună voie” asupra fabricii siderurgice Azovstal din Mariupol, în timp ce sute de oameni se adăpostesc înăuntru.

Regiunile Kiev, Mykolayiv, Odessa, Kirovograd, Cherkasy, Vinnitsa, Zhytomyr, Luhansk, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Poltava, Zaporizhia, Kyiv sunt sub alertă de raid aerian.

SUA intenționează să își redeschidă ambasada de la Kiev, dar nu există încă un termen limită, a spus Casa Albă.

Este declarată o alertă de raid aerian în majoritatea zonelor.

UPDATE 01:00

Acum, cetățenii ucraineni trebuie să aibă un pașaport străin pentru a trece frontiera, a declarat Demchenko, oficial al DPSU.

În Harkov sunt raportate bombardamente.

Apărătorul Ucrainei, Igor Dashko, a murit pe 9 aprilie în timpul luptelor pentru Mariupol. A acoperit plecarea fraților săi și, fiind grav rănit, s-a aruncat în aer cu o grenadă pentru a evita să fie capturat și pentru a împiedica inamicul să pună mâna pe stația de radio. Ultimele sale cuvinte au fost auzite în direct la radio: „Glorie Ucrainei!”.

Există o informație, conform căreia rușii vor să cucerească orașul Harkov!

️Un ucrainean a reușit să urmărească mișcarea trupelor ruse prin intermediul unei perechi de căști AirPod furate din casa lui.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat luni că forțele rusești au lansat o ofensivă pentru a străpunge liniile de front ucrainene în trei regiuni, potrivit CNN.

„Astăzi, aproape de-a lungul întregii linii de front din regiunile Luhansk, Donețk, Harkov, ocupanții au încercat să străpungă apărarea noastră. Din fericire, armata noastră rezistă și doar în două orașe au intrat rușii: Kreminna și un alt oraș mic. Dar luptele continuă, nu ne predăm teritoriile, chiar dacă rușii au trecut la o nouă fază a ofensivei în această dimineață”, a spus el.

SUA vor începe să instruiască armata ucraineană în utilizarea obuzierelor americane, conform BBC, citând Pentagonul.

Un asalt de o oră asupra pozițiilor AFU în apropiere de Oleksandrivka, în regiunea Kherson, a eșuat. Inamicul s-a retras – Comandamentul Operațional Sud.

️Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a declarat într-un interviu la CBS că statul major rus a decis să nu-și mobilizeze toți rezerviștii, ceea ce „îmi spune că nu va exista o fază trei, că ceea ce vom vedea în următoarele săptămâni, este faza a doua a războiului”. Hodges crede că rușii se vor concentra pe încercarea de a obține controlul asupra întregului Donbas, iar această acțiune ar putea dura până la sfârșitul anului, pentru că rușii nu cred că au capacitatea, mai ales dacă nu mobilizează rezervele pentru a continua lupta”.

În regiunea Zhytomyr, starețul bisericii Patriarhiei Moscovei va fi judecat pentru colaboraționism.

În orașul Izium, ocupanții ruși au folosit muniție chimică.

UPDATE 00:00

O sursă VChK-OGPU, despre bombardamentele de pe linia de contact: „Nimeni nu a mai văzut așa ceva. Chiar și cei foarte experimentați, care au trecut prin Siria. Verigile de avioane lovesc fără oprire. Se descarcă și se îndreaptă spre noi cercuri. Din nou, din nou. Fără să se oprească. Și nu e vorba doar de avioanele care lovesc. Nu știu ce va mai rămâne mâine dimineață din pozițiile AFU…”.

Bombardamentele grele de calibru mare la Harkov și Mykolaiv, precum și la majoritatea pozițiilor ucrainene din Luhansk și Donețk, indică un nou val de agresiune rusă în Ucraina – Hristo Grozev, jurnalist de investigație la Bellingcat.

Zelenski: Loviturile cu rachete ale Rusiei sunt un nonsens strategic. „Armata rusă nu încetinește utilizarea rachetelor împotriva Ucrainei. Deși ar fi trebuit să își dea seama până acum că îi va fi greu să își refacă stocul de rachete chiar și în condițiile sancțiunilor deja în vigoare. Fără importuri, nu pot face nici măcar acest lucru. Iar, atunci când toate lacunele folosite pentru a eluda sancțiunile vor fi închise și când vor fi impuse restricții și mai dure, restaurarea capacității de rachetă a Rusiei va fi nerealistă. Adică, loviturile cu rachete rusești duc la un singur lucru – autodemilitarizarea rachetelor Federației Ruse”.

„Este un iad”. Luptele se intensifică în regiunea Luhansk. A apărut un alt raport privind intensificarea atacurilor Rusiei în estul Ucrainei, a declarat Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

„A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi”, a scris el pe Facebook.

El a spus că luptele sunt „constante” în orașele Rubizhne și Popasna.

Forțele aeropurtate ale AFU raportează că șapte ținte ale invadatorilor ruși au fost doborâte în cursul zilei.

Un deputat local raportează că rușii au folosit arme chimice în districtul Izyum: „Conform informațiilor mele, încărcăturile cu substanță au fost trase din Grad MLRS. Gazele formate în urma apelurilor sunt împrăștiate pe jos.
Simptomele de otrăvire includ ochi roșii, greață, vărsături, tulburări respiratorii și pierderea cunoștinței. Au fost prelevate probe de sânge de la victime, iar hainele au fost trimise pentru examinare”.

Departamentul de Stat al SUA analizează posibilitatea etichetării Rusiei ca stat sponsor al terorismului. „Ne uităm cu atenție la fapte. Ne uităm atent la lege”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, la CNN.

Președintele ucrainean Zelenski i-a cerut președintelui SUA, Biden, într-una dintre convorbirile lor telefonice recente, să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului, a relatat CNN săptămâna trecută.

Oficial ucrainean, din domeniul securității naționale: Rușii au lansat luni un efort pentru a străpunge liniile de front.

„Astăzi, aproape de-a lungul întregii linii de front din regiunile Luhansk, Donețk, Harkov, invadatorii au încercat să străpungă apărarea noastră”, a spus el în declarații la televiziune.
„Din fericire, armata noastră rezistă și doar în două orașe au trecut [rușii]: Kreminna și un alt oraș mic. Dar luptele continuă, nu ne predăm teritoriile, iar încercarea de a începe o fază activă a început în această dimineață”, a mai spus el.

Forțele rusești au început bătălia pentru Donbas, a declarat Zelenski într-un discurs video. „Forțele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de mult timp și o cantitate considerabilă de forțe rusești sunt concentrate și focalizate pe această ofensivă.

Indiferent de numărul de militari ruși pe care îi aduc în acea zonă, vom continua să luptăm și să ne apărăm și vom face acest lucru zilnic. Nu vom renunța la nimic din ceea ce este ucrainean, dar nu avem nevoie de nimic din ceea ce nu este al nostru. Le sunt recunoscător tuturor războinicilor noștri, soldaților noștri, orașelor și localităților noastre eroice din regiune care rezistă și rămân ferme”, a spus acesta.

Orașul Mykolayiv se confruntă cu explozii puternice. Se raportează un atac cu rachete.

Între timp, un incendiu este semnalat în Mykolaiv, după ce invadatorii au bombardat orașul.

De asemenea, în Mykolaiv au loc bombardamente intense în acest moment.

În regiunile Dniepropetrovsk, Poltava și Kharkiv au fost pornite alarmele.

Raid aerian declanșat în Harkov.

Arestovici: „Sunt 25.000 de militari ruși lângă Izyum, se calcă în picioare spre Sloviansk”.

Se anunță atentate în Mykolayiv.