• În ultimul său discurs, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou mai multe arme și mai multe sancțiuni pentru ca războiul să se încheie mai repede.
  • Oficiali americani, sub protecția anonimatului, au declarat că SUA cred că nava Moskva a fost lovită de două rachete ucrainene Neptune și că au existat victime rusești în momentul scufundării navei
  • Șeful poliției din regiunea Kiev spune că poliția ucraineană a găsit cadavrele a 900 de civili în jurul capitalei, la mai bine de o săptămână după ce trupele rusești s-au retras din zonă.

UPDATE 23:00

Roman Abramovici a vizitat Kievul pentru a relua discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia, care au ajuns recent într-un impas

Roman Abramovici, un mediator informal între Kiev și Moscova, s-a întâlnit, deja, cu negociatorii ucraineni. Nu se raportează ce decizie s-a luat.

Jurnaliştii nu au putut obţine informaţii suplimentare. Purtătorul de cuvânt al lui Abramovici a spus că nu se află la Kiev și a refuzat să comenteze. De asemenea, negociatorul ucrainean, Mihail Podoliak, a refuzat să comenteze.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, „nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii”. Este într-adevăr ceva în neregulă în jurul negocierilor acum.

Astăzi, Vladimir Zelenski, comentând „derapajul” lor, a spus că „nu facem comerț cu teritorii și poporul nostru”. Cu cât sunt mai multe tragedii, ca în Borodyanka și Bucha, cu atât mai puține șanse de a fi de acord. Apoi, a avertizat că distrugerea armatei ucrainene de la Mariupol ar pune capăt negocierilor. Președintele rus, Vladimir Putin, a fost, de asemenea, sceptic cu privire la cursul discuțiilor, acuzând Ucraina că se retrage din acordurile de la Istanbul.

Potrivit rapoartelor militare, Rusia se pregătește pentru cea mai mare ofensivă din Donbass. Iar Vladimir Zelensky continuă să ceară Occidentului să trimită mai multe arme în Ucraina.

UPDATE 22:00

Premier britanic: Marea Britanie „nu se va opri de la nimic pentru a se asigura că ucrainenii” au resurse pentru a se apăra

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat, sâmbătă, că „Marea Britanie nu se va opri în fața a nimic pentru a se asigura că ucrainenii au resursele de care au nevoie” pentru a-și apăra țara de invazia Rusiei, potrivit unei declarații pe rețelele de socializare.

Johnson a vorbit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, sâmbătă după-amiază, potrivit tweet-ului.

În propria sa declarație pe Twitter, Zelenski a declarat că cei doi au vorbit despre acordurile la care au ajuns în timpul recentei vizite a lui Johnson la Kiev la începutul acestei luni, adăugând că au vorbit despre apărare și sprijin macrofinanciar, precum și despre situația din orașul portuar asediat Mariupol.

Potrivit unui comunicat al Downing Street, „premierul a adus un omagiu curajului forțelor ucrainene care continuă să apere cu curaj libertatea țării lor”.

„Președintele Zelenski l-a pus la curent pe prim-ministru cu situația din Mariupol, iar premierul a spus că salută rezistența ucraineană din oraș. Cei doi au discutat despre necesitatea unei soluții de securitate pe termen lung pentru Ucraina, iar prim-ministrul a declarat că va continua să lucreze îndeaproape cu aliații și partenerii pentru a se asigura că Ucraina își poate apăra suveranitatea în săptămânile și lunile următoare”, se arată în comunicatul Downing Street.

„Prim-ministrul l-a informat pe președintele Zelenski cu privire la noile sancțiuni din partea Marii Britanii, care au intrat în vigoare săptămâna trecută și a declarat că Marea Britanie va continua să furnizeze mijloacele necesare pentru ca Ucraina să se apere, inclusiv vehicule blindate în zilele următoare. Premierul a declarat că sprijinul internațional pentru Ucraina nu face decât să se consolideze și că rămâne convins că Ucraina va reuși, iar Putin va eșua”, potrivit comunicatului.

Zelenski și premierul suedez discută despre sancțiunile rusești și aderarea Ucrainei la UE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a discutat, sâmbătă, cu premierul suedez, Magdalena Andersson, potrivit declarațiilor celor doi lideri pe rețelele de socializare.

„Am descris situația critică din Mariupol”, se arată în declarația lui Zelenski. „Am discutat despre sprijinul pentru apărare pentru Ucraina și despre înăsprirea sancțiunilor antirusești”.

Zelenski a declarat că i-a mulțumit lui Andersson pentru că a susținut aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Suedia și UE lucrează, fără încetare, pentru a sprijini Ucraina, pentru a impune sancțiuni suplimentare Rusiei și pentru a asigura răspunderea pentru crimele de război”, a spus Andersson într-o declarație.

UPDATE 21:00

ONU a anunțat foamete la Mariupol

Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), David Beasley, a declarat că oamenii „mureau de foame” în Mariupol, asediat de armata rusă.

Peste 100.000 de civili din Mariupol suferă de lipsă de hrană, apă și încălzire, potrivit ONU.

Aproape 1.500 de persoane, evacuate din localitățile aflate în zonele de conflict

Aproape 1.500 de persoane au fost evacuate, sâmbătă, din localitățile aflate în zonele de conflict din Ucraina.

Kyrylo Timoșenko, de la administrația prezidențială ucraineană, a făcut anunțul într-o postare online.

Timoșenko a spus că aproape 1.500 de oameni au reușit să plece din zonele de conflict.

În total, 1.449 de persoane au fost evacuate sâmbătă din orașele ucrainene prin coridoare umanitare.

Vineri au fost 2.864 de persoane care au scăpat, a declarat un oficial de rang înalt din Ucraina.

UPDATE 20:00

Oficial din Luhansk: Pagube extinse la infrastructura civilă în mai multe zone în urma loviturilor rusești

Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că au existat pagube importante la infrastructura civilă în urma loviturilor rusești în regiunea din estul Ucrainei.

„Într-o singură zi, rușii au avariat zece facilități de infrastructură – o rafinărie de petrol și un spital din Lysychansk”, a spus el. „Alte 26 de clădiri au fost parțial sau complet distruse. Au fost 16 clădiri rezidențiale [lovite] în Severodonetsk, Rubizhne, Kreminna și Lysychansk”.

Haidai a declarat că o lovitură asupra unei piețe din orașul Lysychansk a dus la un incendiu care s-a extins la două rezervoare de nămol de la o rafinărie, a dat foc la trei dube de pâine și a avariat o clădire medicală.

UPDATE 19:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din orașul portuar Mariupol din sudul țării va pune capăt discuțiilor cu Rusia. Referindu-se la un oraș din afara Kievului care a fost devastat de bombardamente grele, Zelenski a declarat pentru site-ul de știri Ukrainska Pravda: Mariupol ar putea fi ca 10 Borodyankas.

UPDATE 18:00

Autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin o persoană a murit în urma atacului rusesc asupra capitalei Kiev în cursul nopții. Exploziile au fost auzite aseară și în Lvov, dar oficialii din regiune spun că acest lucru s-a datorat apărării cu succes a zonei – unitățile antiaeriene au reușit să distrugă patru rachete de croazieră lansate de avioanele rusești Su-35, potrivit șefului guvernului regional Makysm Kozytskyi.

Primul vehicul aerian fără pilot ucrainean pentru transportul de artilerie a fost furnizat de compania germană „Quantum”. Vector este un vehicul aerian modern fără pilot cu stație de localizare optică HD-40LV cu o lume îndepărtată cu laser.

UPDATE 17:00

Ocupanții ruși au distrus Оkhtyrka: aproape toate clădirile rezidențiale nu sunt potrivite pentru viață, primarul Pavel Kuzmenko. Potrivit acestuia, 25-30% au pagube de la bombardarea directă, nu există ferestre, uși și balcoane.

UPDATE 16:00

Noi bombardamente au lovit periferia capitalei ucrainene, Kiev, iar explozii au fost auzite în orașul Lvov din vestul țării. O rafinărie de petrol din Lysychansk a luat foc în urma bombardamentelor rușilor, potrivit șefului Administrației Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai.

UPDATE 15:00

Rusia consideră că Marea Britanie este unul dintre actorii internaționali cel mai intim implicați în eforturile de a sprijini militar Ucraina și de a izola Rusia din punct de vedere economic și politic. Este puțin probabil ca demersul Rusiei să schimbe ceva în planurile de călătorie ale celor 13 politicieni britanici și este puțin probabil ca vreunul dintre ei să fi avut în agendă o călătorie la Moscova.

Există informații potrivit cărora Mariupol va fi complet închis pentru intrare și ieșire începând de luni, ceea ce ar putea sigila orașul și împiedica alte evacuări umanitare. Un consilier al primarului orașului, Petro Andryushchenko, a declarat pe Telegram mai devreme astăzi că forțele rusești intenționează să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în Mariupol începând cu 18 aprilie.

UPDATE 14:00

O persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite în urma atacurilor cu rachete care au lovit Kievul în cursul zilei de astăzi, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko. Klitschko a adăugat că medicii se luptă pentru viața celor care au fost răniți. El a spus că generalii ruși au amenințat cu lovituri de rachete asupra capitalei – și că asta s-a întâmplat.

Consecințele bombardamentelor asupra cartierelor rezidențiale din Nikolaev.

Șeful Ministerului Educației și Științei, Serhiy Shkarlet, a declarat că valoarea preliminară a pagubelor provocate instituțiilor de învățământ ucrainene din cauza operațiunilor militare este de 5 miliarde de dolari. El a adăugat că, în timpul războiului, 91 de instituții de învățământ din Ucraina au fost complet distruse și 923 de instituții au fost parțial avariate.

UPDATE 13:00

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a declarat că, începând cu 18 aprilie, trupele rusești intenționează să închidă complet intrarea și ieșirea din oraș. Potrivit lui Andryushchenko, acest lucru se face pentru a filtra bărbații rămași în oraș.

UPDATE 12:00

Trupele rusești din direcția Donețk-Luhansk vor lansa o ofensivă imediat ce ploile se vor opri. În ceea ce privește personalul și echipamentul, ei sunt deja pregătiți pentru o descoperire. Acest lucru a fost raportat de șeful administrației militare regionale din Iugansk, Serhiy Haidai. Potrivit acestuia, trupele rusești vor încerca să înceapă simultan o străpungere atât în regiunile Donețk, cât și în Luhansk.

Pompieri profesioniști au sosit în Ucraina din Statele Unite, Australia, Germania și Polonia , potrivit SES. Ei îi vor ajuta pe colegii ucraineni să facă față consecințelor războiului în orașele și satele ocupate. Astăzi, acești pompieri și-au început deja munca în Borodyanka, regiunea Kiev.

UPDATE 11:00

Se observă că lovitura ucraineană asupra Moskva, nava amiral a Flotei rusești din Marea Neagră, a fost o demonstrație vie a puterii rachetelor anti-navă lansate de pe coastă și a arătat, după cum a declarat un înalt oficial al Departamentului american al Apărării, că solicitarea Ucrainei de a avea mai multe astfel de arme a fost foarte prevăzătoare.

UPDATE 10:00

SUA vor furniza Ucrainei rachete anti-navă, a relatat New York Times, citând oficiali americani. Se pare că, de câteva săptămâni, Ucraina a cerut SUA rachete anti-navă și alte arme pentru apărarea coastelor. Washingtonul a răspuns la această solicitare prin adăugarea de arme de apărare de coastă la un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari anunțat săptămâna aceasta.

România interzice intrarea în porturile sale a navelor sub pavilion rusesc începând cu 17 aprilie.

În conformitate cu dreptul internațional, furnizarea de arme grele Ucrainei nu va însemna intrarea într-un război împotriva Rusiei, deoarece Ucraina duce un război de apărare permis, a declarat ministrul german al justiției, Marko Buschmann. De asemenea, Germania a permis transportatorilor ucraineni să efectueze trafic bilateral și de tranzit fără autorizație până la 30 iunie.

UPDATE 09:00

Șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a declarat că două atacuri cu rachete au lovit regiunea. Ca urmare, a spus el, a fost distrusă o fermă avicolă inactivă, unde nu era nimeni prezent.

Armata rusă a bombardat peste noapte regiunea Poltava: o persoană a fost ucisă și alta rănită. Infrastructura casnică dintr-un sat de lângă Poltava a fost distrusă, a declarat șeful OVA Lunin. În urma bombardamentelor din timpul nopții în regiunea Lugansk, o persoană a murit și alte trei au fost rănite. În Severodonetsk, conducta centrală de gaz a fost spartă, iar orașul a rămas fără apă și gaz, a declarat șeful OVA Gaidai.

UPDATE 08:00

Probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei este extrem de scăzută. Acest lucru a fost declarat de Vadym Denysenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne.

În noaptea de 16 aprilie, infrastructura unui sat de lângă Poltava a fost bombardată. Clădirile au fost distruse. O persoană ucisă, una rănită, a anunțat șeful UDA, Dmytro Lunin.

Peste 1.000 de panouri publicitare Be Brave like Ukaraine au fost instalate pe străzile din 15 țări: Canada, Polonia, Germania, Italia, Austria, Marea Britanie, Spania, SUA și altele.

UPDATE 07:00

Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că Severodoneţk, Lisichansk şi Kremennaya au fost bombardate în timpul nopții.

În Kremennaya, sub dărâmăturile uneia dintre școlile profesionale, a fost găsit cadavrul unui bărbat.

Trei femei au fost rănite în Lisichansk.

În Severodonetsk, conducta centrală de gaz a fost întreruptă. În Lisichansk, un obuz a lovit și o conductă de gaz, dar pagubele au fost mai puțin grave.

UPDATE 06:00

Ultimele informații emise de către Serviciul de Apărare Teritorială al Ucrainei, în legătură cu situația din unele orașe ale țării:

▪ În Kherson, localnicii afișează masiv simboluri ucrainene pe clădirile din oraș.

▪️ În Ienergodar, profesorii locali refuză să lucreze sub ocupație și încearcă să predea lecții la distanță, conform programei ucrainene.

▪️ La Skadovsk, ocupanții au schimbat siglele ucrainene de pe birouri cu tricolorul – angajații primăriei refuză să meargă la serviciu.

▪️ În multe orașe din regiunea Donețk, nici profesorii ucraineni nu sunt dispuși să coopereze cu inamicul.


Aproape 22.000 de cupluri ucrainene s-au căsătorit de când a început războiul pe scară largă, potrivit ministrului adjunct al justiției, Valeriy Kolomiets.:

Sub legea marțială, înregistrarea căsătoriei poate fi solicitată și finalizată într-o zi.

UPDATE 05:00

„În Alexandria, regiunea Kirovohrad, forțele rusești au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii aerodromului”, a declarat primarul orașului, Kuzmenko.


Presa americană relatează că un înalt oficial american din domeniul apărării a confirmat că nava de război rusă Moskva a fost distrusă de rachete ucrainene.

Nava Moskva a fost distrusă în Marea Neagră la începutul acestei săptămâni. Ucraina afirmă că a lovit nava cu două rachete anti-navă Neptun și se pregătește pentru atacuri de răzbunare. Ministerul rus al Apărării a declarat că de vină ar fi fost un incendiu la bordul navei și „condițiile de furtună pe mare” (deși prezentatorii televiziunii de stat ruse nu sunt unanim de acord cu această afirmație). Vineri, un înalt oficial american din domeniul apărării a confirmat versiunea ucraineană a evenimentelor, potrivit Washington Post și New York Times.

În interviul acordat de CNN, Zelenski a fost întrebat, de asemenea, despre Moskva, dar a fost circumspect în răspunsul său.

Știm că nu mai există. Pentru noi este o armă puternică împotriva țării noastre, așa că scufundarea sa nu este o tragedie pentru noi”, a declarat Zelenski.

El a spus că „istoria va spune””ce s-a întâmplat cu el.

Există foarte puține informații despre soarta celor 510 membri ai personalului de la bordul Moskva, o navă amiral importantă și cunoscută a flotei rusești. Moscova nu a oferit detalii și nici nu a publicat fotografii.

UPDATE 03:00

Prim-ministrul ucrainean Denis Șimal și oficiali de top din domeniul finanțelor vor vizita Washingtonul săptămâna viitoare, potrivit unui raport Reuters, care citează surse anonime familiare cu situația.

Delegația, din care mai fac parte ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, și guvernatorul băncii centrale, Kyrylo Shevchenko, se va afla acolo în același timp cu reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale, se arată în comunicat.

Evenimentul va fi prima șansă pentru oficialii ucraineni cheie de a se întâlni personal cu o serie de oficiali financiari din economiile avansate de la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

UPDATE 02:00

Germania va acorda ajutor militar Ucrainei

Ministrul de finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a confirmat că guvernul german a decis să mărească ajutorul internațional în sectorul apărării la 2 miliarde de euro, iar cea mai mare parte urmează să ajungă în Ucraina sub formă de ajutor militar. Fondurile trebuie să fie utilizate, în principal, de Ucraina, pentru achiziționarea de echipamente militare, a relatat Associated Press.

Rapoartele din mass-media sunt corecte: În #bugetul suplimentar, ajutorul militar de #recuperare este majorat la 2 miliarde de euro. Cea mai mare parte a fondurilor va merge către #Ucraina. Cancelarul german a solicitat acest lucru de la început”, a scris ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, într-un tweet de vineri.

La începutul săptămânii, Kievul a respins o vizită în Ucraina propusă de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, din cauza unei poziții considerate prea conciliante față de Moscova în trecut.


În ultimul său discurs, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou mai multe arme și mai multe sancțiuni pentru ca războiul să se încheie mai repede.

El a spus în mesajul său de la miezul nopții că pacea va urma odată cu accelerarea impunerii de noi sancțiuni pentru Rusia.

Dacă cineva spune: an sau ani, eu răspund: puteți face războiul mult mai scurt. Cu cât mai multe și cu cât mai repede vom obține toate armele pe care le-am cerut, cu atât mai puternică va fi poziția noastră și cu atât mai repede va veni pacea. Cu cât mai mult și mai repede vom primi sprijinul financiar pe care l-am solicitat, cu atât mai repede va fi pace. Cu cât mai repede lumea democratică va recunoaște că embargoul petrolier împotriva Rusiei și blocarea completă a sectorului său bancar sunt pași necesari spre pace, cu atât mai repede se va încheia războiul. Așadar, sarcina numărul unu este de a accelera restabilirea păcii”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski a vorbit, de asemenea, despre o revenire la „viața normală” în unele părți ale țării – sau despre eforturile de a recăpăta normalitatea în mijlocul tragediei.

Restabilirea vieții normale în acele zone și districte în care ocupanții au fost expulzați continuă. Volumul de muncă este cu adevărat uriaș. 918 așezări de diferite dimensiuni, dar la fel de importante pentru noi, pentru Ucraina, au fost deja dezocupate. Efectuăm lucrări de deminare. Restabilim alimentarea cu energie electrică, apă și gaz. Restabilim activitatea poliției, a oficiului poștal, a autorităților de stat și locale”, a informat Zelenski.

El a spus că în Ucraina se reia furnizarea de asistență medicală obișnuită și de urgență, activitatea instituțiilor de învățământ – acolo unde este cu adevărat posibil.

În total, în această zi, trupele rusești au distrus sau deteriorat 1.018 instituții de învățământ din țara noastră”, a precizat Zelenski.

Acesta a informat că, în Ucraina, a început refacerea drumurilor și a căilor ferate.

În special, începând de mâine va fi restabilită legătura feroviară cu Cernigău și Nijyn. Trenurile circulă deja între orașele din regiunea Sumy. Echipele de la Ukravtodor și Ukrzaliznytsia lucrează destul de eficient, iar eu le sunt recunoscător pentru această rapiditate. Pentru că au redat oamenilor sentimentul unei vieți normale, pe care ocupanții au încercat să o distrugă pentru totdeauna”, a spus el.

În alte părți ale Ucrainei, Zelenski a menționat că patru cincimi din întreprinderile ucrainene s-au întors la lucru în zonele sigure.

El a menționat că rețelele de transport sunt în curs de reconstrucție. Se înregistrează performanțe bune în comerț și servicii. Și toate acestea reprezintă, de asemenea, îndeplinirea sarcinii naționale de accelerare a restabilirii păcii.

Indiferent de situație, în toate orașele și comunitățile în care nu există ocupanți și ostilități, este necesar să restabilim economia la maximum”, a spus Volodimir Zelenski.

În final, el a urat comunității evreiești care sărbătorește Paștele sâmbăta aceasta, „pace, bine și înfrângerea inevitabilă a oricărui rău care amenință libertatea și viața pe pământ.”