• Rusia a respins propunerea Ucrainei de a stabili un armistiţiu de Paşte, a anunţat preşedintele ucrainean Zelenski.
  • Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
  • Trupele ucrainene sunt instruite în Marea Britanie pentru utilizarea vehiculelor blindate britanice.
  • Oraşul Nikolaev a fost din nou bombardat de către ruşi cu lansatoare de grenade.

UPDATE 23:00

Ucraina nu poate lansa un atac asupra podului din Crimeea din cauza lipsei armelor necesare, a declarat expertul militar Oleh Zhdanov.

El a precizat ce anume era necesar pentru a distruge podul și ce probleme ar putea crea ocupanților acestuia.


Prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger, pledează pentru escaladarea sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, scrie BBC.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ministerul canadian al Apărării a anunțat transferul de artilerie grea către Ucraina.


Jurnaliștii de la Schem au arătat o imagine din satelit a unei alte gropi comune la 5 kilometri de Mariupol

Dimensiunile gropii comune sunt de 45×25 de metri. Se pare că peste 1.000 de locuitori morți din Mariupol ar putea fi îngropați acolo.


Companiile europene ar putea să cumpere gaz rusesc în ruble fără a încălca sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei, scrie CNN.

Potrivit noului aviz emis vineri de Comisia Europeană decretul Moscovei care cere plățile pentru energie să fie efectuate în moneda rusă „nu împiedică un proces de plată care este în conformitate cu măsurile restrictive ale UE”.

Ministrul de Finanțe al Austriei a declarat că țara sa sprijină toate sancțiunile împotriva Rusiei, cu excepția embargoului asupra gazelor. „Toate celelalte sancțiuni” împotriva Rusiei sunt acceptabile pentru Austria, dar „nu embargoul asupra gazelor”, scrie CNN.

Uniunea Europeană a importat anul trecut energie rusească în valoare de aproape 100 de miliarde de euro. Rusia furnizează aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale blocului și, respectiv, aproximativ 27% și, respectiv, 46% din petrolul și cărbunele importate.


Potrivit presei de stat ruse un membru al echipajului a murit și 27 sunt dispăruți după scufundarea navei de război Moscova.

Ucraina și Rusia au oferit relatări contradictorii despre ceea ce s-a întâmplat în acea zi, scrie CNN.

UPDATE 22:00

Ucrainenii care au scăpat din Mariupol descriu frica și disperarea când ajung în Lviv.

Doar 79 de persoane au fost scoase cu succes joi, potrivit guvernatorului regiunii. Este o scădere, dat fiind că oficialii estimează că numărul de locuitori încă prinși în oraș este de aproximativ 100.000.


Ministrul de Externe aliwanez, Joseph Wu, a anunțat vineri un ajutor total de 8 milioane de dolari pentru capitala ucraineană Kiev, scrie CNN.

Donația include 3 milioane de dolari către guvernul de la Kiev și alte 5 milioane de dolari pentru șase spitale locale, potrivit sursei. Este a patra oară când Taiwanul își trimite donația țării devastate de război.


New York City alocă mai mult de 2 milioane de dolari pentru ucrainenii rezidenți în prezent și noii sosiți pentru a avea acces la serviciile sociale și alte resurse, scrie CNN.

Potrivit unui comunicat de presă al biroului primarului, Eric Adams, New Yorkul se angajează să le ofere o suită extinsă de resurse în săptămânile următoare. Orașul New York găzduiește cea mai mare populație ucraineană din Statele Unite, a declarat Adams.


Pentru Occident, înarmarea Ucrainei este o cursă contra cronometru. Acordul Marii Britanii cu Polonia de a transporta tancuri în Ucraina reflectă un acord similar între Germania și Slovenia. Și Statele Unite tocmai au oferit încă un echipament în valoare de 800 de milioane de dolari.

Scopul principal al tuturor acestor lucruri este să permită Ucrainei să reziste atacurilor Rusiei și să împiedice Moscova să cuprindă mai mult teritoriu.

UPDATE 21:00

O altă victimă a războiului se chinuie să vorbească, cu un bandaj lipit pe față. Nu-și amintește prea multe despre momentul în care a fost doborât la pământ.

S-a alăturat unei patrule de deminare de la periferia Kievului și a urmărit cum sunt găsite obuze neexplodate și arme în iarbă.

Dmitro spune că ,,unii sunt aruncați în aer, alții sunt adunați și duși într-o carieră adâncă din afara orașului.” Când sunt detonate, norul negru și gri se ridică la sute de metri pe cer.


O nouă groapă comună a fost raportată lângă Mariupol, a declarat consilierul primarului orașului, Petro Andriușcenko.

Andryushchenko a scris pe Telegram că a primit informații despre „un loc de înmormântare în masă al locuitorilor uciși din Mariupol, în încercarea de a ascunde urmele crimelor de război”, scrie BBC.

Andryushchenko le-a cerut jurnaliştilor să găsească fotografii ale mormântului pe imagini din satelit, spunând că acesta este situat în districtul Livoberezhnyy, lângă cimitirul satului Vynohradne.

UPDATE 20:00

Iryna Vereshchuk a declarat pentru BBC că ONU trebuie să se implice în amenajarea coridoarelor umanitare, spunând că este „singura organizație cu capacitatea și puterea de a preveni moartea”.


Rusia susține că a capturat depozitul de arme din Harkov. Mii de tone de muniție ucraineană se află acum în mâinile Rusiei, după ce armata rusă a revendicat capturarea unui depozit de arme din regiunea Harkov.

Nu a existat o verificare independentă a știrilor, scrie BBC.


Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, va vizita marți Moscova pentru a discuta cu președintele rus, Vladimir Putin. Guterres speră să vorbească despre ce se poate face pentru a aduce pacea în Ucraina în timpul călătoriei sale.


Rusia a dezvăluit mai multe imagini cu lansări de rachete din Marea Neagră. Un videoclip publicat de Ministerul rus al Apărării arată patru rachete de croazieră Kalibr de înaltă precizie lansate împotriva „țintelor infrastructurii militare” în interiorul Ucrainei.

Încă nu se știe unde a aterizat această ultimă serie de atacuri sau ce victime sunt, scrie BBC.

UPDATE 19:00

Marți, secretarul general al ONU se va întâlni la Moscova cu Putin, pentru a încerca o mediere în războiul ruso-ucrainean.

Luptele din zona Azovstal continuă.

Un autobuz ce evacua 25 de persoane a fost atacat în regiunea Lugansk de către ruși.

Biserica Ortodoxă din Ucraina încearcă să evacueze locuitorii din Azovstal, printr-o procesiune religioasă de Paști.

Mai multe televiziuni de propagandă rusă au început transmisiunea în Herson. Printre acestea se numără: First Channel, Russia 1, Russia 24 și NTV.

Ţările de Jos își doresc să pună capăt importurilor de energie din Rusia până la sfârşitul anului curent.

UPDATE 18:00

Un organism internațional de înot suspendă un campion olimpic rus, pentru că a participat la mitingul lui Putin

Cel puțin 20 de răniți au fost raportați în regiunea ucraineană Mykolaiv în ultimele 48 de ore, potrivit unui oficial.

Olanda afirmă că este „ferm angajată” să pună capăt importurilor de energie din Rusia până la sfârșitul anului 2022.

UPDATE 17:00

Noul pachet de sancțiuni va include o anumită formă de interzicere a importurilor de petrol rusesc și ar putea viza, de asemenea, mai multe bănci rusești, expulzându-le din sistemul de plăți internaționale SWIFT, au declarat patru diplomați pentru Politico.

Premierul britanic spune că este o „posibilitate realistă” ca Rusia să câștige războiul din Ucraina.

Forțele ruse au bombardat un spitalul din regiunea Donețk cu rachete Uragan. 

Guvernul Ucrainean a înregistrat nava Moskva, drept „sit național al patrimoniului cultural subacvatic”.

UPDATE 16:00

Bombardarea unor depozite în Korotych, regiunea Harkov, au dus la decesul unei persoane și la rănirea altor șase.

Poşta Ucrainei a fost atacată cibernetic, după ce timbrul poştal „Navă rusă, du-te naibii!” a putut fi achiziționat online.

UE i-a cerut lui Putin coridoare umanitare la Mariupol, dar Rusia a spus că principala condiție este ca luptătorii ucraineni să se predea.

Discuţie cu preşedintele Putin. Culoare umanitare la Mariupol şi în alte oraşe asediate trebuie să fie imediate, mai ales cu ocazia Paştelui ortodox”, a scris Charles Michel pe contul său de Twitter.

Armata rusă a spus că este pregătită să respecte „în orice moment” un armistiţiu în Mariupol. „Punctul de plecare al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formaţiunile armate ucrainene a drapelelor albe pe o parte sau toată suprafaţa Azovstalului”, a spus Ministerul rus al Apărării, 

Soldații ucraineni distrug tancurile rusești lângă Izium.

UPDATE 15:00

Republica Moldova a prezentat un prim chestionar privind aderarea la Uniunea Europeană, a declarat președintele țării, Maia Sandu.


Cadavrele a 1.084 de civili au fost deja găsite în regiunea Kiev.

Potrivit șefului poliției regionale Andrei Nebitov, 50-75% dintre acești oameni au fost uciși de arme de foc.

Se observă că peste 300 de cadavre ale morților nu au fost încă identificate.

UPDATE 14:00

Papa Francisc a anulat întâlnirea cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill. Era programat pentru iunie la Ierusalim.

Papa a subliniat că are relații bune cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și regretă „suspendarea” întâlnirii. El spune că diplomația Vaticanului „a ajuns la concluzia că în aceste zile o astfel de întâlnire ar putea duce la o mare confuzie.”


Un avion de transport An-26 s-a prăbușit în regiunea Zaporojie.
Administrația militară regională a raportat acest lucru pe Telegram, relatează Ukrinform.

În această dimineață, un avion An-26 s-a prăbușit în districtul Vilniansk din regiunea Zaporojie. Aeronava efectua un zbor tehnic. Sunt victime”, se arată în postare.

Circumstanțele incidentului sunt în curs de clarificare. Detaliile nu au fost încă dezvăluite.

Pe 21 aprilie, forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus 15 ținte aeriene ale ocupanților ruși, inclusiv trei avioane și trei elicoptere.


ONU avertizează asupra unei „povești de groază de încălcări împotriva civililor” în Ucraina, relatează The Guardian.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că a văzut tot mai multe dovezi de crime de război în Ucraina, descriind războiul ca fiind o „poveste de groază a încălcărilor împotriva civililor”.

Misiunea de monitorizare a ONU în Ucraina a documentat uciderea ilegală a 50 de persoane în orașul Bucea, inclusiv prin execuție sumară, se arată într-o declarație.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că „aproape fiecare locuitor din Bucea” are o poveste despre moartea unei rude, a unui vecin sau chiar a unui străin.

Știm că mai sunt multe de făcut pentru a descoperi ce s-a întâmplat acolo și știm, de asemenea, că Bucea nu este un incident izolat”, a spus comisarul ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

Misiunea a primit acuzații cu privire la peste 300 de ucideri ilegale de civili în regiunile Kiev, Cernigău, Harkov și Sumy, toate zone care au fost ocupate anterior de forțele armate ruse, a precizat aceasta.

Acuzațiile de violență sexuală împotriva femeilor, bărbaților, fetelor și băieților de către membri ai forțelor armate ruse din Ucraina au „apărut din ce în ce mai des”, a spus aceasta.

Activitatea noastră de până acum a prezentat în detaliu o poveste de groază a încălcărilor comise împotriva civililor. În primul rând, acest război fără sens trebuie să înceteze”, a afirmat Bachelet.

Ea i-a îndemnat pe toți cei care luptă să respecte cu strictețe dreptul umanitar internațional și dreptul internațional al drepturilor omului.

UPDATE 13:00

Marea Britanie va redeschide săptămâna viitoare ambasada de la Kiev.

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că Marea Britanie intenționează să își redeschidă săptămâna viitoare ambasada din capitala ucraineană Kiev.

Vorbind în timpul unei vizite de două zile în India, Johnson a denunțat „barbaria” săvârșită de forțele lui Vladimir Putin și a declarat că Marea Britanie va „trimite mai multă artilerie”.

UPDATE 12:00

Un oficial militar rus este citat în această dimineață spunând că intenționează să controleze întregul sud al Ucrainei.

Agenția de presă Interfax relatează că adjunctul comandantului districtului militar central al Rusiei a declarat că intenționează să preia controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei, ca parte a celei de-a doua etape a operațiunii militare.

Reuters notează, de asemenea, că Rusia intenționează să creeze un coridor între Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, și Donbas.

Și într-o linie care va viza Chișinăul, el ar fi spus, de asemenea, că preluarea controlului asupra sudului Ucrainei va oferi Rusiei o altă poartă către regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria.


A doua fază a ofensivei în Ucraina a început. Armata rusă a confirmat acest lucru.

A doua fază a început literalmente acum două zile. Armata rusă plănuiește să stabilească un control total asupra Donbasului și sudului Ucrainei în timpul celei de-a doua faze, să ofere un coridor către Crimeea, precum și acces la Transnistria”, a declarat Rustam Minnekaiev, comandantul interimar al trupelor din Districtul Militar Central al Rusiei.


Armata rusă își declară intenția de a ocupa sudul Ucrainei și de a crea un „coridor către Crimeea”, spune șeful OVA din Odesa, Serhiy Bratchuk.

UPDATE 11:00

Primul lot de ajutoare umanitare a plecat spre regiunea Dnipropetrovsk.

Locuitorii din Kamenske vor fi primii care vor primi alimente de la Fundația lui Rinat Akhmetov.

Kiturile alimentare includ macaroane, făină, zahăr, conserve de carne, pateu și biscuiți.

În total, 200.000 de ucraineni vor primi coșuri cu alimente din partea fundației.

Fundația lui Rinat Akhmetov este o organizație care ajută ucrainenii și creează oportunități „pentru a deveni mai buni și a trăi mai bine, bazându-ne pe realizările noastre și pe experiența noastră internațională în domeniul caritabil. Pentru viitor.”


Guvernul din Azerbaidjan a trimis un lot important de ajutoare umanitare în Ucraina, a transmis oficialul asistenței pentru dezvoltare, Sergiy Bratchuk.

Valoarea totală depășește 170 de tone, la un cost de aproximativ 2,4 milioane de euro.


„Rușii refuză să deschidă coridorul pentru civili, denunțând cu cinism faptul că nu înțeleg diferența dintre un coridor pentru captivitatea militarilor și un coridor umanitar pentru evacuarea civililor”, a explicat șeful Ministerului de Interne Irina Vereșciuk.

Aceasta a spus că trupele Ucrainei și aproximativ 1.000 de civili se află în prezent pe teritoriul Azovstal.


Australia a impus sancțiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin și ale lui Serghei Lavrov.
Aceștia au interdicție de a intra în țară, potrivit Reuters.

Lista de sancțiuni include și 144 de membri ai Consiliului Federației, care au susținut recunoașterea independenței așa-numitelor republici separatiste Donețk și Lugansk.


Bombardamente la Slaviansk: aproximativ 20 de case au fost avariate

Mai multe zone rezidențiale din Slovyansk au fost avariate ca urmare a bombardamentelor din timpul nopții. Potrivit șefului administrației militare a orașului, Vadym Lyakh, ocupanții ar fi folosit bombe cu dispersie. Aproximativ douăzeci de case cu mai multe etaje și case particulare au fost avariate, iar ferestrele uneia dintre școlile din oraș au fost sparte. Nu s-au înregistrat victime.

UPDATE 10:00

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

În cadrul întrevederii, a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse.

Am discutat despre dezvoltarea cooperării în domeniul comerțului, al energiei și al infrastructurii, concentrându-ne asupra modalităților de diversificare a rutelor pentru exporturile ucrainene. Recunoscător României pentru sprijinul acordat Ucrainei și pentru primirea refugiaților ucraineni”, a scris, vineri, pe Twitter, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în țara noastră de la izbucnirea războiului. A fost evidențiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea și coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european și internațional. Cu aceeași ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiați, facilitarea exporturilor ucrainene.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina și a mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse.

Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina.

UPDATE ORA 09:00

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a descris un scenariu ideal pentru ca Ucraina să pună capăt războiului

Ucraina este o țară liberă din 1991. Așa va fi. Crimeea va fi teritoriul nostru. Acele teritorii care sunt acum confiscate de către rasiști se vor întoarce la noi. Rusia se va prăbuși pur și simplu”, a declarat el într-un interviu acordat publicației Suspicious.


Negocierea cotelor pentru producătorii ucraineni de oțel a fost discutată la Washington

Negocierea cotelor pentru producătorii ucraineni de oțel a fost discutată la Washington de către premierul ucrainean, Denis Shmigal, și secretarul american al comerțului, Gina Raimondo.

„Companiile siderurgice și agroindustriale ucrainene trebuie să aibă acces larg la piețele externe, în special la SUA”, a declarat șeful guvernului.

UPDATE ORA 08:00

Parlamentar ucrainean: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina se numește genocid”

Un deputat ucrainean a declarat, vineri, că brutalitatea Rusiei în timpul invaziei sale în țară este o dovadă că nu se poate avea încredere în ea pentru a menține pacea în viitor și a descris actele sale drept „genocid”.

Kira Rudik, membră a parlamentului ucrainean, a declarat, pentru CNN, într-un interviu acordat de la Kiev că restul deputaților au fost îndurerați de vestea de joi potrivit căreia coridoarele de evacuare din orașul asediat Mariupol – unde se estimează că sunt prinși zeci de mii de civili – nu au rezistat.

„Aveam cel puțin cinci autobuze cu femei și copii pregătiți să plece și nu am reușit să îi scoatem pentru că rușii nu s-au oprit din tras. Nu am reușit să obținem încetarea focului de la ei, deși, în prealabil, au promis că vor face acest lucru”, a declarat Rudik.

„Așadar, vă puteți imagina ce au simțit aceste femei și acești copii stând acolo în autobuze timp de, nu știu, câteva ore, așteptând dacă viața lor va fi cruțată sau nu. Și nu au fost. Au trebuit să se întoarcă înapoi”.


Biden a spus că Putin „nu a reușit să se ridice la înălțimea marilor sale ambiții pe câmpul de luptă”

„Președintele Zelenski și guvernul său, transformat în mod democratic, rămân la putere, iar forțele armate ucrainene, cărora li s-au alăturat curajoși cetățeni ucraineni, au împiedicat Rusia să cucerească țara”, a scris președintele american, Joe Biden, pe Twitter.

Ucraina va primi un grant de 88,5 milioane de euro pentru redresare economică

Ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a semnat un acord cu Banca Mondială.

Human Rights Warch: „Aproape fiecare colț din Bucha este acum scena unei crime”

Un nou raport al Human Rights Watch susține că trupele rusești au comis „o listă neagră de crime de război evidente în timpul ocupației din Bucha”.

UPDATE ORA 07:00

Următoarele patru săptămâni vor fi cruciale pentru războiul ruso-ucrainean, potrivit NYT. Oficialii de rang înalt din administrația prezidențială americană au declarat că aceste săptămâni vor afecta rezultatul războiului și, pe termen lung, harta Europei.


Federației Ruse i-a fost retras statutul de purtător de cuvânt permanent al Organizației Statelor Americane, a anunțat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Decizia a fost susținută de 25 de reprezentanți ai țărilor, 8 au fost reținuți și 0 au fost împotrivă.


4.700 de hectare de teritoriu au fost deja inspectate de sapatori din regiunea Kiev, aproximativ 18.000 de muniții au fost dezamorsate, potrivit datelor SES.


Acest tren albastru și galben are scrise cuvinte de susținere pentru curajul ucrainean și va circula acum în Japonia. Culoarea acestuia a fost schimbată în semn de solidaritate cu angajații Ukrzaliznytsia. Aceștia au salvat sute de mii de ucraineni.

UPDATE ORA 06:00

Banca Mondială a declarat că o primă estimare arată că pagubele materiale aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei în urma războiului au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari. Estimarea nu include costurile economice în creștere ale războiului. Suma va continua să crească pe măsură ce războiul continuă, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, în cadrul unei conferințe de joi.


În Suedia, 51% din populație este în favoarea intrării țării în NATO, arată un sondaj realizat de institutul de opinie publică Novus.

La Stuttgart, Germania, există un centru de coordonare pentru asistența Ucrainei bazat pe Comandamentul European al SUA.

UPDATE ORA 05:00

Danemarca va ajuta la restabilirea orasului Nikolaev după război. Prim-ministrul danez Matte Frederiksen a facut anunțul.


Statele Unite ajută la stocarea și strângerea de dovezi ale crimelor de război ale Rusiei în Ucraina. „Am contactat acum procurorul general al Ucrainei și ajutăm… ei au adunat un grup de aliați internaționali pentru a ajuta, așa că ajutăm la strângerea și păstrarea dovezilor posibilelor crime de război”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

UPDATE ORA 04:00

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut Rusiei să permită locuitorilor din Mariupol să părăsească orașul. El a anunțat acest lucru pe Twitter. „În Mariupol, situația nu face decât să se înrăutățească. Zeci de mii de civili au fost prinși în capcană. Fac din nou apel Rusiei să respecte dreptul internațional umanitar, să permită locuitorilor să părăsească orașul și să permită intrarea ajutorului umanitar”, se arată în comunicat.


Președintele SUA anunță programul „Uniți cu Ucraina”, în baza căruia refugiații ucraineni din Europa vor putea ajunge direct în Statele Unite ale Americii.

Una dintre cele mai mari corporații petroliere ExxonMobil plănuiește să se retragă complet de pe piața țării agresoare.

UPDATE ORA 03:00

Finlanda va depune o cerere de aderare la NATO în săptămânile următoare, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Finlandez, Erkki Tuomioja.


Transferul aeronavelor sovietice MiG-29 de la Varşovia în Ucraina este „încă pe masă”, declară ambasadorul Poloniei în Statele Unite, Marek Magerowski, scrie The Guardian.

Statele Unite exclud participarea forţelor sale navale la deblocarea porturilor din Marea Neagră, susţine Pentagonul. 

UPDATE ORA 02:00

Rada Supremă din Ucraina a adoptat un proiect de lege pentru a aboli sărbătorirea Zilei Victoriei pe 9 februarie, dar biroul prezidenţial consideră că acum nu este momentul potrivit pentru astfel de schimbări, a declarat Serhiy Nikiforov, secretarul de presă a preşedintelui Zelenski. În mod cert, s-a decis anularea ceremoniilor publice. 


Banca Mondială estimează daunele aduse infrastructurii Ucrainei la 60 de miliarde de dolari, declară Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass. 

UPDATE ORA 01:00

Avionul AN-225 „Mriya” a fost doborât în timpul unui atac de artilerie al forţelor aeropurtate ale Federaţiei Ruse. La faţa locului lucrează în prezent specialişti-criminalişti, anchetatori, poliţişti şi reprezentanţi ai NDEC. Poliţia Naţională face cercetări pentru a descoperi locul unde a fost doborât aeronava ucraineană Mriya. 


Trupele ucrainene sunt instruite în Marea Britanie pentru utilizarea vehiculelor blindate britanice. Peste 20 de soldaţi ucraineni au sosit săptămâna trecută pentru a fi instruiţi de către britanici ca să utilizeze cele 120 de vehicule care sunt furnizate rezistenţei lui Volodimir Zelenski. Informaţia este confirmată de premierul Marii Britanii, Boris Johnson: „pot spune că în prezent îi antrenăm pe ucraineni în Polonia în utilizarea apărării antiaeriene şi  în Marea Britanie în utilizarea vehiculelor blindate”. 

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite declară că forţele ucrainene încă menţin controlul asupra oraşului ucrainean Mariupol, în ciuda faptului că Vladimir Putin a spus că Rusia a „eliberat” oraşul asediat. America acuză Rusia de „dezinformare”, transmite Reuters


Rusia a respins propunerea Ucrainei de a stabili un armistiţiu de Paşte, a anunţat preşedintele ucrainean Zelenski. Trupele ucrainene sunt instruite în Marea Britanie pentru utilizarea vehiculelor blindate britanice.Oraşul Nikolaiev a fost din nou bombardat de către ruşi cu lansatoare de grenade. Finlanda va depune o cerere de aderare la NATO în săptămânile următoare.

„Aceasta este o foarte bună demonstraţie a modului în care liderii acestui stat sunt cu adevărat dedicaţi credinţei creştine, una dintre cele mai bucuroase şi importante sărbători. Dar ne păstrăm speranţa. Speranţa în pace, speranţa că viaţa va învinge moartea. Armata rusă din acest război va rămâne mereu în istoria lumii ca fiind una dintre cele mai barbare şi mai puţin umane armate din lume. Atacarea civililor, distrugerea zonelor rezidenţiale şi a infrastructurii civile, utilizarea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este deja marca armatei ruse. Pentru o generaţie, statul rus va fi cunoscut ca o sursă a răului absolut”, a spus Zelenski.

În timp ce Ucraina intră în primele ore ale dimineții de vineri, primele informații operaționale din Ucraina:

  • Pagubele fizice aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei de invazia Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazie
  • Ucraina spune că Rusia a respins cererea de încetare a focului în timpul sărbătorii Paștelui ortodox
  • Consiliul municipal din Mariupol a publicat imagini aeriene care par să arate că forțele rusești îngroapă localnici în gropi comune din apropiere.
  • Biden a anunțat un alt pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari (610 milioane de lire sterline) pentru Ucraina, care va include arme de artilerie grea, zeci de obuziere, muniție și drone tactice.