• Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că a discutat cu directorul FMI, Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară şi reconstrucţia post-conflict.
  • Soldații ucraineni i-au scris o scrisoare Papei Francisc prin care îl imploră să intervină pentru a pune capăt războiului. Soldații îi compară pe ruși cu Satana.
  • Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la o ofensivă iminentă a forțelor rusești în partea de est a țării, în timpul unei adrese video de duminică.

ORA 23:00

Biden respinge propunerile senatorului american Coons care cere trimiterea de trupe în Ucraina. SUA nu intră în război cu Rusia, a spus Psaki.

SUA intenționează să continue să ofere asistență militară Ucrainei.

Locuitorii din Donbas relatează că, în această noapte, se aud zgomote neîncetate de lupte. Tunul de pe linia de demarcație nu se oprește. Oamenii împărtășesc videoclipuri pe rețelele de socializare care confirmă informația potrivit căreia în Donbas a început o „fază fierbinte”.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Primarul din Mykolaiv, Aleksandr Senkevich, relatează despre exploziile din oraș. Acesta a promis că va oferi informații detaliate dimineață.

Invadatorii ruși au bombardat Gulyaypole cu bombe cu fosfor, conform Zaporizhzhya UDA.

În timpul zilei, sistemul de aruncătoare de flăcări grele Solntsepek al armatei ruse s-a deplasat în estul Ucrainei.

Au fost raportate bombardamente importante de calibru mare asupra orașelor Harkov și Mykolayiv, precum și asupra majorității pozițiilor ucrainene din Luhansk și Donețk.

Unitățile UDF din Donbass au doborât un avion de vânătoare Su-30 inamic și patru avioane fără pilot Orlan-10, potrivit cartierului general al OOS.

Zelensky: „O parte semnificativă a trupelor rusești este concentrată acolo (în Donbas) pentru o ofensivă. Indiferent cât de mulți militari vor fi aduși, ne vom apăra. Vom lupta. Nu vom renunța la nimic ucrainean și nu avem nevoie de nimic de la altcineva”.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, se află într-o stare de sănătate precară.

Zelenski: Trupele ruse au început bătălia pentru Donbass pe care o pregăteau de atâta timp.

ORA 22:00

Emmanuel Macron: „Franța nu are nevoie de gazul rusesc, intenționează să promoveze sancțiuni împotriva acestuia”.

Invadatorii au lansat un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk.

Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să numească o „linie roșie” pentru conflictul din Ucraina.

The New York Times: Coreea de Sud plănuiește să acorde Ucrainei încă 30 de milioane de dolari sub formă de ajutor umanitar.

Se anunță explozii în Harkov.

SUA pregătesc un proiect de lege care ar permite ca fondurile rusești confiscate să fie transferate în Ucraina, relatează CNN.

Invadatorii ruși țin ostatice echipajele a trei nave străine: Azburg, sub pavilion dominican, Smarta, sub pavilion liberian, și Blue Star-1, sub pavilion liberian.

Austria ar putea lansa propria anchetă privind crimele de război comise în Ucraina.

AFU a reușit să-l elimine cu succes pe comandantul rus al brigăzii 49 de rachete antiaeriene, colonelul Ivan Grishin din Smolensk.

„Am purtat discuții cu prim-ministrul bulgar, Kirill Petkov. Am discutat despre problemele de navigație în Marea Neagră. I-am mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei, în special pentru aderarea noastră la UE și pentru poziția fermă față de sancțiunile antirusești”, a declarat Zelenski.

Aproape toată Ucraina este în alertă aeriană.

Departamentul de Stat: China „se așteaptă la consecințe” din partea SUA și a aliaților săi în cazul livrărilor militare către Rusia, ajutor cu eludarea sancțiunilor.

Începe a doua fază a ofensivei rusești, lupte în regiunea Luhansk și deportarea fostului primar din Kherson.

Rada propune înființarea unui complex memorial național pentru genocidul din Ucraina, crimele de război de pe teritoriul Ucrainei „comise de regimul criminal al Rusiei”.

ORA 21:00

Forțele armate au eliminat amenințarea imediată la adresa Kievului, dar riscul unor atacuri cu rachete și cu bombe rămâne, a declarat Valeriy Zaluzhniy, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene.

O alertă antiaeriană a fost declanșată în toată Ucraina. Astăzi, între 18 și 19 aprilie, este așteptat cel mai mare bombardament asupra Ucrainei din istoria Operațiunii

Se aud explozii în Harkov.

Un avion de linie rusesc a fost doborât de ZSU în apropiere de Balakliki, a declarat șeful Organizației Aviației Civile Unite din Harkov, Oleg Sinyegubov, la televiziunea din 18 septembrie.

Schimbul lui Medvedciuk este posibil doar cu medierea unei terțe părți, a declarat Oleksiy Danilov.

Sirene de raid aerian se aud în Kiev.

Macron va discuta cu Biden și cu alți lideri occidentali, pe 19 aprilie, despre noile sancțiuni împotriva Rusiei. Inițiativa a fost înaintată de președintele francez.

Italia va ajuta Ucraina cu arme.

Un avion rusesc a fost doborât de forțele armate ucrainene în apropiere de Balakleya, a declarat șeful OVA din Harkov, Oleh Sinegubov.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că invadatorii și-au stabilit sarcina de a obține regiunile Donețk și Luhansk în întregime până la Paște.

Putin consideră că bătălia din estul Ucrainei va fi faza finală a unei lupte active.

Atentate cu bombă au fost raportate în Odessa.

ORA 20:00

Bătălia pentru Donbas va schimba cursul războiului, a spus generalul Viktor Yahun.

Aliaksandr Volfovici, secretarul Consiliului de Stat pentru Securitate al Belarusului, a amenințat Lituania, Polonia și Letonia cu „distrugere, moarte și explozii”. dacă acestea „declanșează o agresiune împotriva Belarusului”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanik, a declarat că, în cursul zilei, Rusia a crescut numărul de ieșiri ale avioanelor operativ-tactice și a concentrat purtătorii a cel puțin 36 de rachete de croazieră în Marea Neagră.

Din 19 aprilie, starea de asediu în regiunea Cernihiv va fi relaxată: va fi în vigoare de la ora 9.00 la 5.00 dimineața. Ordinul a fost semnat de guvernatorul Viaceslav Chaus.

Secretarul general adjunct al ONU a declarat că va discuta situația din Ucraina cu președintele Erdogan în Turcia, săptămâna aceasta.

ONU a redeschis un birou la Kiev.

Un atac cu rachete asupra unei stații de benzină din Lviv a ucis șapte persoane, dintre care patru erau angajați ai stației. Trei dintre ei au fost răniți. Compania a fost distrusă, iar mașinile de acolo au fost arse. Detaliile bombardamentelor de dimineață au fost relatate de OVA din Lviv.

ORA 19:00

Adjunctul secretarului general al ONUa a anunțat că Ucraina a fost de acord cu propunerea ONU de înființare a unui grup de contact umanitar, care să se coordoneze cu Rusia, precum și cu încetarea focului umanitar.

El a mai spus că va discuta cu Erdogan despre situația din Ucraina săptămâna aceasta în Turcia.


Zece case și o bază de antrenament olimpic distruse de ruși în regiunea Lugansk, cel puțin patru morți la Kremenna, a declarat șeful OVA din Lugansk, Serghei Gaidai.


Ambasadorul UE în Ucraina, Matti Maasikas, a publicat fotografii care arată cum Ucraina înmânează oficial către UE chestionarul completat necesar pentru aderarea la UE.


Ministerul rus al Apărării a declarat oficial că Ucraina ar intenționa să organizeze bombardamente asupra bisericilor din orașele ucrainene de Paște, a declarat Centrul pentru combaterea dezinformării.

În același timp, propagandiștii citează o listă specifică de regiuni ale Ucrainei unde acest lucru s-ar putea întâmpla: Zaporojie, Mykolaiv, Odesa, Sumi și Kharkiv.

„În toate aceste regiuni există o mare probabilitate de activitate a grupurilor inamice de sabotaj și recunoaștere”, a avertizat NSDC.

ORA 18:00

Rusia concentrează transportoare de cel puțin 36 de rachete de croazieră în Marea Neagră

În ultimele 24 de ore, numărul de ieșiri ale avioanelor tactice rusești a crescut de peste 1,5 ori, iar în Marea Neagră se află cinci portavioane rusești cu rachete de croazieră lansate de pe mare, de tip Kalibr. Salvarea lor potențială agregată este de cel puțin 36 de rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanik.


Forțele armate ucrainene au doborât o dronă rusă care efectua o recunoaștere aeriană în regiunea Odesa. Acest lucru a fost raportat de serviciul de relații publice al comandamentului aerian Pivden.

ORA 17:00

Comandantul Brigăzii 36 Infanterie Marină Separată, maiorul Serhiy Volina, i-a scris o scrisoare Papei Francisc pentru a ajuta la salvarea oamenilor din Mariupol, relatează UP.

„Sanctitatea Voastră, Papa Francisc!

Probabil că ați văzut multe lucruri în viața dumneavoastră. Dar sunt sigur că nu ați văzut niciodată ceea ce se întâmplă acum în Mariupol. Pentru că așa arată Iadul pe pământ.

Nu am timp suficient pentru a descrie toate ororile pe care le văd aici în fiecare zi. Sunt femei cu copii, bebeluși, care locuiesc în buncărele din fabrică. Flămânzi și înfrigurați. În fiecare zi în vizorul avioanelor inamice. În fiecare zi, răniții mor, pentru că nu există medicamente, apă sau mâncare.

Mă adresez dumneavoastră pentru ajutor. Pentru că a venit vremea când rugăciunile nu mai sunt de ajuns. Ajută-ți la salvarea lor. După bombardarea Teatrului Dramatic, nimeni nu mai are încredere în ocupanții ruși. Aduceți adevărul în lume, evacuați oamenii și salvați-le viețile din mâinile Satanei, care vrea să ardă totul de viu”.


Rusia nu va accepta, cel mai probabil să îl schimbe pe Viktor Medvedciuk cu militari și civili din Mariupol, consilierul șefului PO, Mihail Podoliac.

Mă îndoiesc că rușii înșiși, care se bucură doar de sângele locuitorilor din Mariupol și Azov, vor dori să revină pentru o vreme la forma umană și să sprijine serios inițiativa lui Medvedciuk”, a declarat Podolyak.

El a mai spus că Medvedciuk „dintr-un sentiment de autoconservare, a încercat să ofere singura cale de ieșire posibilă pentru el însuși – să se schimbe cu eroii cu adevărat importanți din Mariupol pentru noi”.


Banca ucraineană Monobank nu va mai accepta clienți ruși. „Începând de astăzi, nu mai deservim clienții care nu au părăsit următoarele teritorii: Rusia, Belarus, Crimeea, RPDL, Coreea de Nord, Siria, Eritreea”, a declarat Oleg Gorokhovsky.„Un total de 11.251 de persoane. Conturile acestor persoane vor fi închise. Acestora li s-au recomandat carduri ale sistemului de plăți Myr”, a declarat șeful Monobank și a făcut apel la alte bănci ucrainene „să ne urmeze exemplul”.


Bulgaria a declarat zece diplomați ruși persona non grata. Aceștia sunt acuzați de „desfășurarea pe teritoriul țării a unor activități incompatibile cu Convenția de la Viena privind…


Premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a declarat că țara sa nu este suficient de dotată cu echipament militar pentru a oferi asistență Ucrainei, oficialul comentând reticența Chișinăului de a vinde Kievului avioane MiG-29 de fabricație sovietică:

„În ceea ce privește asistența militară pentru Ucraina, există țări care sunt mult mai bine dotate cu echipament militar, care au mai multă sustenabilitate în domeniul economic și energetic pentru a oferi această asistență.”

Potrivit presei moldovenești, Gavrilică a evitat să răspundă la întrebarea dacă Ucraina a cerut Moldovei să vândă șase avioane de luptă. De asemenea, aceasta nu a dezvăluit starea avioanelor, recomandând să se ceară aceste informații de la Agenția Proprietății Publice.


este 1.100 de civili au fost dați dispăruți în teritoriile ocupate de ruși. Mai mult de 1.100 de civili au dispărut în teritoriile care au fost și sunt sub ocupație. Acest lucru a fost raportat de Serhiy Panteleev, șeful adjunct al departamentului principal de investigații al Poliției Naționale. Peste 900 de proceduri au fost deja deschise pe baza acestor fapte.


Putin a evaluat un viața unui ofițer FSB mort la 5 milioane de ruble. Putin ar fi semnat un decret prin care evaluează un ofițer FSB mort (sau rănit) în războiul cu Ucraina. Astfel, cadavrul unui ofițer FSB mort valorează 5 milioane de ruble, aproximativ 55.000 de euro, sau 3 milioane de ruble dacă e rănit.


Fântânile arteziene din centrul orașului Harkov vor fi pornite mâine sau poimâine. Primarul Igor Terejov a vorbit despre acest lucru în cadrul teledonului național.

Astăzi am început să plantăm flori. Iar mâine sau poimâine vom încerca să punem în funcțiune fântânile. Harkovul a fost întotdeauna renumit pentru fântânile sale. Îmi doresc foarte mult ca, în ciuda tuturor ororilor care se întâmplă în Harkov, vreau ca oamenii să aibă o piață de desfacere”, a spus Terekhov.



Toate exponatele rusești exportate în 27 de țări se vor întoarce în Rusia, a declarat Mikhail Shvydkoy, trimisul special al președintelui rus pentru cooperare culturală internațională. Așadar, ruptura dintre Rusia și Occident atinge noi valori.


ORA 15:00

Oficialii din Belarus se tem de un atac asupra țării lor din partea aliaților NATO. Alexander Volfovich, șeful consiliului de securitate din Belarus, anunță că țara sa va răspunde dur oricărui potențial atac.


Aproape 5 milioane de refugiați au părăsit deja Ucraina în urma războiului. Cifra exactă: 4.934.415.


Autoritățile din Ucraina nu au deschis niciun coridor umanitar pentru a evacua civili astăzi, conform unui anunț al Irinei Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei. Măsura a fost luată pentru a proteja cetățenii de eventuale atacuri ale rușilor.


Rusia a pierdut deja peste 20.000 de soldați în Ucraina, conform datelor oficiale publicate astăzi de autoritățile de la Kiev.

ORA 13:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat abordarea Ucrainei în ceea ce privește negocierile de pace. În cadrul briefingului său obișnuit cu presa, acesta a declarat, potrivit Reuters:

Contactele continuă la nivel de experți în cadrul procesului de negociere. Din nefericire, partea ucraineană nu este consecventă în ceea ce privește punctele care au fost convenite. Aceasta își schimbă adesea poziția, iar tendința procesului de negociere lasă mult de dorit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Peskov a mai spus în timpul convorbirii că mai este încă timp pentru așa-numitele țări „neprietenoase” să treacă la plata gazelor în ruble. El a refuzat să precizeze câte țări au fost de acord să facă acest lucru.

La sfârșitul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a cerut cumpărătorilor străini să plătească pentru gaz în moneda rusă, în caz contrar livrările lor vor fi tăiate.


Guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat că Rusia intenționează să întreprindă acțiuni în justiție în legătură cu blocarea aurului, a valutei și a activelor aparținând rezidenților ruși, adăugând că o astfel de măsură ar trebui să fie atent analizată și justificată din punct de vedere juridic.

Reuters relatează că sancțiunile străine au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele aproximativ 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur și valută în momentul în care a lansat ultima sa invazie în Ucraina, pe 24 februarie.

ORA 12:00

Primarul din Liov, Andriy Sadovyi, a oferit mai multe detalii despre atacul cu rachete rusești din această dimineață.

El spune că una dintre rachete a lovit un atelier de reparații auto din vestul orașului. Șase persoane în total au fost ucise în ultimele lovituri, iar unsprezece persoane au fost rănite, inclusiv un copil, a scris el pe Twitter.

Aproximativ 40 de mașini au fost avariate și distruse, a adăugat el, postând o fotografie cu rămășițele carbonizate ale unui vehicul.

Primarul a precizat că unda de șoc a spulberat geamurile unui hotel din apropiere. Acesta era folosit de ucrainenii care au fost evacuați din alte zone.

ORA 11:00

Pe plan intern, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că aproximativ 200.000 de persoane riscă să își piardă locurile de muncă în capitala rusă, deoarece companiile străine și-au suspendat operațiunile sau au decis să părăsească piața rusă.

Sobyanin a scris pe blogul său că autoritățile moscovite sunt pregătite să sprijine persoanele care își pierd locurile de muncă prin oferirea de cursuri de formare și de locuri de muncă temporare și de importanță socială.


Unul dintre consilierii primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko, a declarat că în oraș nu mai există niciun medic, „ceea ce agravează și mai mult situația umanitară.”

El a spus că patru tabere de filtrare au fost desfășurate în jurul Mariupolului, unde orășenii sunt ținuți înainte de a fi deportați în Federația Rusă.

Numărul civililor morți este în prezent de aproximativ 22.000 și este pe cale să crească, potrivit consilierului.


Locuitorii din Harkov sunt îndemnați să nu iasă din adăposturi toată ziua de astăzi.

Trupele rusești continuă să bombardeze continuu zonele rezidențiale ale orașului. Este recomandabil să rămâneți în adăposturi în orice moment, chiar dacă nu există o alertă aeriană”, a declarat Departamentul de Protecție Civilă din oraș.


Acțiunile Rusiei în Ucraina seamănă cu războaiele din Cecenia și Siria

Ministerul britanic al Apărării a publicat un alt rezumat privind situația din Ucraina.

Comandanții ruși sunt îngrijorați de cât timp va dura preluarea Mariupolului. Rezistența concertată a Ucrainei a pus la grea încercare forțele rusești și a deturnat oameni și echipamente, încetinind avansurile rusești în alte părți;

Încercarea de capturare a Mariupolului a fost costisitoare pentru locuitorii săi. Au fost distruse zone importante de infrastructură, iar populația a suferit pierderi semnificative;

Țintirea așezărilor din Mariupol este în conformitate cu abordarea Rusiei în Cecenia în 1999 și în Siria în 2016. Aceasta în ciuda declarațiilor Ministerului rus al Apărării din 24 februarie 2022, potrivit cărora Rusia nu va lovi orașe și nu va amenința populația Ucrainei.

ORA 10:00

Șeful administrației militare regionale din Liov, Maksym Kozytsky, a îndemnat locuitorii să se adăpostească, în contextul în care au fost raportate atacuri cu rachete în regiune.

Alarma aeriană continuă. Rămâneți în adăposturi”, a declarat Kozytsky într-o postare pe Telegram, în jurul orei 8:30 în această dimineață.

ORA 09:00

Cinci rachete ar fi lovit Liov, potrivit primarului orașului.

„Cinci rachete țintite lovesc Liov”, a declarat primarul orașului, Andriy Sadovy, într-o actualizare pe contul său oficial de Telegram în această dimineață, adăugând că autoritățile caută informații mai detaliate.

Consilierul prezidențial, Mihailo Podolyak, a adăugat: „Cinci lovituri puternice cu rachete asupra infrastructurii civile din vechiul Liov european. Rușii continuă să atace în mod barbar orașele ucrainene din aer, declarând cu cinism întregii lumi «dreptul lor» … de a ucide ucraineni.”


Forțele rusești „finalizează crearea unui grup ofensiv” în estul țării și au recăpătat capacitatea de luptă și și-au refăcut rezervele în regiunile Donețk și Tavriya, a declarat armata ucraineană.

Potrivit unui raport operațional publicat recent de Statul Major General al Forțelor Armate, în regiunile Donețk și Tavriya, forțele ruse și-au recăpătat capacitatea de luptă și și-au refăcut rezervele, concentrându-și în același timp principalele eforturi în zonele așezărilor Lyman, Kreminna, Popasna și Rubizhne, încercând să stabilească un control total asupra orașului Mariupol.

De asemenea, este de așteptat ca forțele rusești „să continue să lupte pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunii Kherson”, au declarat oficialii.

În regiunile Donețk și Lugansk, Ucraina a respins 12 atacuri rusești, a distrus zece tancuri, cincisprezece unități blindate și cinci vehicule, precum și cinci sisteme de artilerie inamice, potrivit raportului. Forțele aeriene ucrainene au lovit cinci ținte aeriene: un avion, trei elicoptere și un UAV, a adăugat acesta.

ORA 08:00

Actorul american Richard Gere i-a susținut pe ucraineni

Gere și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina și s-a alăturat organizației caritabile „CARE Ukraine Crisis Fund”, care îi ajută pe ucraineni.

„Femeile, copiii, băieții și fetițele, bătrânii sunt nevoiți să fugă de război. Frica, foamea, frigul, rătăcirea în căutare de securitate și ajutor. Pentru a-mi arăta solidaritatea cu oamenii din Ucraina, pentru a-i asigura că nu fac față singuri acestui conflict devastator, m-am alăturat Fondului ucrainean Care Crisis”, spuse Gere într-un clip video.


Șeful OVA, Serhiy Haidai, a declarat că, în urma bombardamentelor nocturne, trupele ruse au ocupat cel puțin 15 clădiri rezidențiale din regiunea Lugansk.

Potrivit acestuia, în Rubijne, șapte localnici au fost evacuați din dărâmături.

Cel puțin două persoane au murit și patru au fost rănite în bombardarea Zolote.

ORA 07:00

49% dintre cetățenii germani sunt nemulțumiți de activitățile lui Scholz. Unul dintre motive poate fi indecizia în problema asistenței pentru Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de INSA, la comanda Bild.

Recent, cancelarul german a fost criticat pe scară largă pentru indecizia sa cu privire la embargoul energetic împotriva Rusiei și la livrările de arme la Kiev.


Ucraina insistă să includă în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse un embargo asupra exporturilor de petrol și deconectarea băncilor ruse de la SWIFT, potrivit șefului adjunct al biroului președintelui, Igor Zhovkva.


Zelenski: „Întârzierea armelor este o permisiune pentru Rusia de a ne ucide”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, din nou, Occidentului mai multe arme, descriind „orice întârziere” în aprovizionare drept „permisiune pentru Rusia de a ucide ucraineni”.

ORA 06:00

Comandantul marinarilor Mariupol este mort, potrivit Moscovei

Volodimir Baraniuk, comandantul celui de-al 36-lea batalion al Marinei, a fost găsit mort la Mariupol, potrivit lui Eduard Basurin, comandantul miliţiilor din republica pro-rusă Doneţk, fără a exista vreo confirmare din partea ucraineană.

De această dată, îi revine Moscovei să anunţe o lovitură majoră pe frontul de la Mariupol. Volodimir Baraniuk, comandantul Brigăzii 36 Marine a Ucrainei, ar fi fost doborât.

Cadavrul său a fost găsit de miliţieni pro-ruşi care participau la asediu împreună cu forţele regulate ale Moscovei şi cu ceceni.

Potrivit comandantului adjunct al trupelor separatiste Doneţk, comandantul Eduard Basurin, a fost ucis în timpul unei încercări de a rupe asediul de a părăsi oraşul, în urmă cu aproximativ o săptămână.

„În noaptea dintre 11 şi 12 aprilie, un grup de soldaţi din Brigada 36 Marine s-au trezit separaţi de restul forţelor ucrainene şi au încercat o ieşire în afara fabricii Ilici, cealaltă oţelărie, adiacentă celei mai mari, Azovstal” a explicat Basurin. „Evadarea a fost împiedicată de forţele speciale ale Republicii Populare Doneţk”.

Ucraina completează chestionarul de aderare la UE

Ucraina a completat un chestionar care va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă asupra aderării, a declarat Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Volodimir Zelenski.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul lui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev, la 8 aprilie, promițând un început mai rapid al demersului Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene în urma invaziei Rusiei.

„Astăzi, pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană”, a declarat Zhovkva, duminică seară, pentru televiziunea publică ucraineană.

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare cu privire la respectarea de către Ucraina a criteriilor de aderare necesare, a adăugat el.

„Ne așteptăm ca recomandarea… să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi de partea statelor membre ale UE”.

Zhovkva a adăugat că Ucraina se așteaptă să obțină statutul de țară candidată la aderarea la UE în iunie, în timpul unei reuniuni programate a Consiliului European.

Consiliul European se va reuni pe 23-24 iunie, potrivit programului de pe site-ul său.

„În continuare, va trebui să începem discuțiile de aderare. Iar după ce vom purta aceste discuții, putem vorbi, deja, despre aderarea deplină a Ucrainei la UE”, a declarat Zhovkva

ORA 05:00

În regiunea Zaporojie, ocupanţii ruşi l-au răpit pe primarul satului Kirillov, Ivan Maleev. Trupele de ocupaţie l-au scos din clădirea consiliului sătesc, l-au urcat într-o maşină şi l-au dus într-o direcţie necunoscută.

ORA 04:00

Serviciul ucrainean de informaţii a neutralizat reţeaua de spionaj inamică din regiunea Odesa 

Au fost reţinuţi trei agenţi care lucrau în Federaţia Rusă, transmite Comandamentul Operaţional „Sud”. Agenţii ruşi au colectat informaţii despre armata ucraineană, locaţia punctelor de control, centrele de voluntariat, starea de spirit a localnicilor.

Zelenski avertizează asupra unei viitoare ofensive rusești în estul Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat cu privire la o ofensivă iminentă a forțelor rusești în partea de est a țării, în timpul unei adrese video de duminică.

„Trupele rusești se pregătesc pentru o operațiune ofensivă în estul țării noastre. Aceasta va începe în viitorul apropiat”, a declarat Zelenski.

„Ei vor să termine și să distrugă literalmente Donbasul. Să distrugă tot ceea ce a dat odată glorie acestei regiuni industriale. La fel cum trupele rusești distrug Mariupol, ei vor să nimicească și alte orașe și comunități din regiunile Donețk și Luhansk”.

Zelenski a acuzat forțele rusești de comiterea unor încălcări umanitare în regiunile Kherson și Zaporizhzhia din sudul Ucrainei.

„Acolo sunt construite camere de tortură. Ei răpesc reprezentanți ai autorităților locale și orice persoană considerată vizibilă pentru comunitățile locale. Ei șantajează profesorii. Ei fură banii prevăzuți pentru plata pensiilor. Ajutorul umanitar este blocat și furat. Ei creează foamete”, a declarat el.

CNN nu poate verifica, în mod independent, afirmațiile făcute de Zelenski.

În discursul său, Zelenski a reiterat, de asemenea, apelul său către aliați de a întrerupe livrările de petrol rusesc.

„Necesitatea unui embargo asupra livrărilor de petrol din Rusia crește în fiecare zi. Toată lumea din Europa și America vede, deja, că Rusia folosește, în mod deschis, energia pentru a destabiliza societățile occidentale. Pariul Rusiei pe haosul de pe piețele de combustibil nu ar trebui să reușească”, a spus el.

ORA 03:00

Agenţia de Stat pentru Cinematografie a Ucrainei (Goskino) îndeamnă pe organizatorii Festivalului de Film de la Cannes să nu permită filmelor ruseşti să participe 

Programul principal de competiţie al Festivalului de Film de la Cannes include opera regizorului rus, Kirill Serebrennikov, „Soţia lui Ceaikovski”.

Agenţia de Stat pentru Cinematografie a Ucrainei îndeamnă organizatorii să nu permită filmelor ruseşti să participe în cadrul festivalului.

Cum vrea Estonia să se ferească de propaganda rusă

Este greu de aflat ce se întâmplă în interiorul Rusiei, în timp ce atacul acesteia asupra Ucrainei face ravagii.

Așa că cei care caută știri despre ceea ce se întâmplă acolo se uită la vecina Estonia, potrivit corespondentului internațional CNN, Scott McLean, care relatează din capitala Tallinn.

Estonia, o țară de 1,3 milioane de locuitori, a primit 30.000 de refugiați ucraineni de la începutul războiului.

La fel ca Ucraina, și ea a fost un fost stat sovietic și are încă o populație numeroasă de vorbitori de limbă rusă și o teamă bine întemeiată de agresiunea rusă. Majoritatea populației sale este de etnie rusă, în special, în orașele aflate chiar peste râul Narva, care separă țara de Rusia. Mulți dintre locuitorii mai în vârstă din Narva nu vorbesc bine estona, dacă nu chiar deloc.

„Mass-media de stat rusă a fost lăsată să umple golul, oferindu-le oamenilor o doză constantă de propagandă a Kremlinului”, a spus Mclean.

Dar acum, chiar și această sursă a fost tăiată de la invazie. Când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Estonia a blocat multe posturi de știri și canale de televiziune rusești.

„Mulți oameni de aici (cumpără) niște sisteme pentru a recepționa canale rusești”, a declarat Vladimir Zavoronkov, președintele consiliului municipal din Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, situat la granița cu Rusia.

Mulți cumpără antene din magazinele de electronice pentru a capta canalele rusești, iar cei mai avansați din punct de vedere tehnologic își instalează propriile VPN-uri, a adăugat el.

ORA 02:00

Au apărut primele imagini de la distrugerea crucişătorului Moskva

ORA 01:00

Zelenski: Un bombardament a ucis 18 persoane și a rănit numeroase persoane la Harkov

18 persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în bombardamentele din ultimele patru zile în orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a declarat, duminică târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Duminică, 5 persoane au fost ucise și 20 au fost rănite, când o rachetă și focuri de artilerie au lovit centrul orașului și suburbia Saltivka, a declarat, anterior, guvernatorul regional, Oleh Synyehubov.

Reuters nu a putut verifica, în mod independent, numărul de persoane ucise.

Zelenski a declarat, în discursul său de noapte, că bombardamentele Rusiei asupra Harkovului au fost constante.

„Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată: mortiere, artilerie împotriva cartierelor rezidențiale obișnuite, împotriva civililor obișnuiți”, a spus Zelenski.

ORA 00:00

Zelenski a vorbit cu directorul FMI, Kristalina Georgieva, despre reconstrucţia după război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică seară, că a discutat cu directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară şi reconstrucţia post-conflict.

„Am discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre problema asigurării stabilităţii financiare a Ucrainei şi despre pregătirile pentru reconstrucţia post-război”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Deocamdată, am elaborat planuri şi am analizat perspectivele. Sunt sigur că, în continuare, vor apărea rezultate de pe urma cooperării între FMI şi Ucraina”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), a afirmat, în urmă cu câteva zile, că, din cauza războiului şi a sancţiunilor, proiecţiile în cazul Ucrainei sunt „catastrofale”, iar scăderea economică a Rusiei este „severă”.

De asemenea, Kristalina Georgieva a avertizat că actualul conflict militar a agravat inflaţia şi perturbă perspectivele de relansare economică post-pandemie la nivel mondial.

Locuitorii din Luhansk, îndemnați să părăsească orașul imediat

„Săptămâna viitoare ar putea fi una dificilă. Poate fi ultima dată când mai avem o șansă să te salvăm. Ofensiva ar putea începe în stil fascist, în mod tradițional, dimineața. Singurul lucru care ți se cere este să rămâi în viață. Luați această decizie.”, a avertizat Șeful OVA din Luhansk, Serhiy Haidai.