• Negociatorul ucrainean Mihailo Podolyak spune că este fericit să organizeze o rundă specială de negocieri cu Rusia.
  • Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că o femeie în vârstă care a supraviețuit ocupației naziste din Mariupol în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a murit în oraș după zeci de ani.
  • SUA au promis că vor instrui peste 50 de ucraineni pentru a folosi obuziere, o armă cu rază lungă de acțiune care lansează obuze.

UPDATE 23:00

Vadym Kudikov, deputat din Lipetsk, regiunea Harkov, a fost suspectat de trădare de patrie. Potrivit investigației, deputatul consiliului sătesc din Lipetsk a trecut de partea inamicului atunci când a izbucnit agresiunea armată și a preluat funcția de așa-numit șef al administrației din satul Liptsy din regiunea Harkov. Ancheta a arătat că deputatul consiliului sătesc din Lipetsk a trecut de partea inamicului.

Din cauza penuriei de alimente ucrainene, începe deja o criză pe piața mondială, a anunțat Zelenski.

UPDATE 22:00

Pavlo Kirilenko, administratorul militar regional din Donețk, a declarat că 79 de locuitori ai orașului asediat Mariupol au fost evacuați în siguranță joi în Zaproijjea.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Marea Britanie a oferit Ucrainei 500 de milioane de dolari în garanții de credit, a anunțat ministrul Finanțelor Marchenko. „Acest lucru va permite guvernului să continue să implementeze toate cheltuielile protejate și programele sociale”, a adăugat el.

UPDATE 21:00

Casa Albă a SUA spune că vede semne ale sprijinului Armatei Populare Chineze de Eliberare „direct și indirect”.

Delfinii, focile cu blană și leii de mare sunt evacuați din delfinariul Harkov Nemo la Odesa. În acest scop au fost comandate piscine mobile din Odesa.

Rusia amenință Statele Unite cu aprovizionarea cu arme către Ucraina, a spus directorul adjunct al Departamentului Nord-American al Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Koșelev. „Le spunem direct reprezentanților SUA că transporturile de arme SUA-NATO pe teritoriul ucrainean au dreptul de a fi considerate de forțele armate ruse drept ținte militare legitime”, a spus el.

UPDATE 20:00

Pentagonul anunță că forţele aeriene americane trimit Ucrainei peste 121 de drone Phoenix Ghost special concepute.


Dintre cei 71.800 de refugiați ucraineni cărora li s-au acordat vize, doar 21.600 au ajuns în Marea Britanie, arată cifrele guvernului. Acest lucru se poate datora faptului că unii dintre ei încă așteaptă ca cererile membrilor familiilor lor să fie aprobate sau au decis să rămână undeva mai aproape de Ucraina. Vizele au fost eliberate în cadrul programului Ukraine Family Scheme – pe care îl pot solicita ucrainenii care au un membru de familie în Regatul Unit – și al programului Homes for Ukraine Sponsorship Scheme – care permite persoanelor care locuiesc deja în Regatul Unit să găzduiască refugiați ucraineni pe care îi cunosc.

UPDATE 19:00

Marea Britanie interzice importul de caviar rusesc și va crește tariful de import pentru diamante.


Danemarca a promis că va ajuta la reconstrucția orașului Nikolaev. Premierul Mette Frederiksen a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă după vizita sa în Ucraina:

„Am dori, de asemenea, să facem o investiție în reconstrucția pe termen lung a Ucrainei. Când v-ați adresat parlamentului danez, dle președinte Zelenski, ați cerut Danemarcei să conducă reconstrucția orașului Nikolaev. Astăzi am răspuns cu un da la această cerere și așteptăm cu nerăbdare această cooperare cu dumneavoastră și cu alți parteneri internaționali”, a spus joi premierul danez Mette Frederiksen.

Anterior, s-a raportat că Danemarca va aloca aproximativ 90 de milioane de dolari pentru asistență militară în Ucraina.

UPDATE 18:00

Consilierul primarului din Mariupol a declarat că în acest moment au loc bombardamente și atacuri asupra Azovstal, în ciuda faptului că Putin ar fi anulat asaltul asupra uzinei.


Autoritățile autoproclamate au anunțat mobilizarea oamenilor pe teritoriul temporar ocupat al regiunii Herson, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Iar la 1 mai intenționează să organizeze acolo un așa-numit „referendum” și un „recensământ” în perioada 2-10 mai.


Kremlinul a afirmat, joi, că Moscova aşteaptă în continuare răspunsul Ucrainei la cea mai recentă propunere scrisă a Rusiei din cadrul negocierilor de pace, despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat cu o zi înainte că nu ştie nimic, relatează Reuters.

UPDATE 17:00

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat joi acordarea de asistență suplimentară pentru securitatea Ucrainei, în contextul în care administrația sa încearcă să consolideze forțele țării care luptă împotriva invaziei Rusiei.

Potrivit declarațiilor de joi ale președintelui Biden:

  • Refugiații ucraineni pot rămâne în SUA până la doi ani, dacă există o persoană în țară dispusă să îi susțină financiar și dacă sunt îndeplinite o serie de alte condiții.
  • SUA vor trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari, inclusiv artilerie grea și 144.000 de obuze, precum și drone.
  • Statele Unite acționează cât mai rapid posibil în transferul de arme către Ucraina.
  • Administrația americană va trimite săptămâna viitoare Congresului SUA o solicitare suplimentară pentru creșterea asistenței militare pentru Ucraina.
  • SUA vor oferi Ucrainei un ajutor economic direct suplimentar de 500 de milioane de dolari.
  • America lansează un program de primire a refugiaților din Ucraina pentru a accelera imigrația acestora.
  • SUA impune interdicția de a accepta în porturile sale nave sub pavilion rusesc și cere Rusiei să se asigure că civilii părăsesc Mariupol și uzina Azovstal.
  • SUA este capabilă să continue să ofere asistență militară Ucrainei pentru o perioadă lungă de timp, întrebarea este dacă Occidentul va menține sancțiunile împotriva Rusiei.
  • Există îndoieli că Putin controlează cu adevărat Mariupolul.”

UPDATE 16:00

Cadavrele a 1.020 de civili sunt depozitate în morgile din Kiev și în împrejurimi, după ce trupele ruse s-au retras din zonele din jurul capitalei, a declarat pentru AFP vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanishyna, potrivit The Guardian.

Comentariile ei au venit după ce poliția a spus că a descoperit rămășițele a nouă civili în orașul Borodianka, la aproximativ 54 de kilometri de capitală, îngropate într-o groapă comună și care aveau semne de tortură.

Victimele au fost „fie ucise, fie torturate până la moarte în timpul ostilităților”, potrivit guvernatorului regional de la Kiev, Oleksandr Pavliuk.


„Spania va trimite Ucrainei 200 de tone de echipament militar”, a declarat, joi, premierul Pedro Sanchez la întâlnirea de la Kiev cu Volodimir Zelenski.


Germania se mișcă „cât de repede este posibil” pentru a-și încheia dependența de sursele energetice din Rusia, însă acest proces va lua timp, a spus ministrul de finanțe german, Christian Lindner, pentru BBC.

Trebuie să fim răbdători”, a spus Lindner, referindu-se la posibilitatea decuplării complete a Germaniei de energia rusească.


Războiul din Ucraina „poate fi încheiat prin discuții directe” între președintele Ucrainei și al Rusiei, a declarat joi Mihailo Podoliak, unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski.

Mihailo Podoliak a declarat că așteaptă în zilele următoare o evaluare despre cum se desfășoară ofensiva militară rusă în estul Ucrainei.

La asta lucrează azi echipa de avocați, consilieri și negociatori din partea Ucrainei. Prin urmare, sperăm ca poziția președintelui Volodimir Zelenski să fie extrem de puternică în aceste discuții”, a declarat Mihailo Podoliak, potrivit CNN.


Așa-zisul „Măcelar din Bucea”, locotenent colonelul Azatbek Omurbekov, se află pe lista persoanelor vizate de noile sancțiuni anunțate joi de guvernul britanic, transmit BBC și The Guardian.

Omurbekov este cel care s-a aflat la comanda trupelor care au ocupat orașul Bucea, din apropiere de capitala Kiev, scena unui adevărat masacru ce avea să fie descoperit după retragerea soldaților ruși.

Acesta va avea interdicție de călătorie în Marea Britanie, iar activele sale vor fi înghețate. Alături de el, au fost incluși pe listă și alți comandanți ruși.


Parlamentele din Estonia și Letonia au adoptat declarații de condamnare a „genocidului poporului ucrainean” și a crimelor de război comise de trupele ruse în timpul invaziei din Ucraina.


19 prizonieri de război ucraineni, eliberați în cadrul unui nou schimb.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat că doi ofițeri, opt soldați și nouă civili au fost eliberați din captivitatea rusă.

Ea nu a dezvăluit numărul prizonierilor de război ruși la care Ucraina a renunțat în schimb. Este cel de-al 6-lea schimb de prizonieri de la 24 februarie


Primarul orașului Mariupol spune că în jur de 200 de civili așteaptă să fie evacuați în cursul zilei de joi, însă, deocamdată, niciun autobuz nu a venit pentru preluarea acestora, transmite Reuters. El a exclus posibilitatea unor evacuări de la combinatul Azovstal.

UPDATE ORA 15:00

Peste 1.000 de cadavre ale civililor sunt în morgile Kievului, scrie BBC.

Cadavrele a 1.020 de civili sunt depozitate în morgile din Kiev și în împrejurimi, după ce trupele ruse s-au retras din regiune, a declarat un oficial ucrainean pentru agenția de presă AFP.

„Acești oameni au fost uciși de ocupanți și unii dau semne de tortură. Vreau să subliniez că acești oameni erau civili. Armata rusă a împușcat cu bună știință civili care nu au opus nicio rezistență”, a declarat șeful poliției din, Andriy, Kiev, Niebytov. El a spus că poliția a descoperit două morminte în jurul lui Borodyanka.


Președintele american Joe Biden este așteptat să anunțe joi asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina, potrivit CNN.

În declarațiile sale de la Casa Albă, Biden intenționează să informeze americanii cu privire la eforturile SUA de a sprijini poporul Ucrainei și să dezvăluie noul pachet de asistență, care a fost finalizat în ultimele zile.

Administrația Biden lucrează pentru a obține asistența militară în Ucraina cât mai repede posibil, deoarece consideră că războiul este într-o etapă critică și că asistența SUA continuă ar putea face diferența atunci când atacul mai agresiv al Rusiei asupra Ucrainei de Est se intensifică.


Regatul Unit a anunțat un nou val de sancțiuni care vizează „atât generalii care comit atrocități în prima linie, cât și persoanele și întreprinderile care susțin armata lui Putin”, a declarat joi biroul de externe britanic.

Marea Britanie este neclintită în sprijinul pentru Ucraina și în tragerea la răspundere pe Putin și pe regimul său. Noul val de sancțiuni de astăzi lovește generalii și companiile de apărare care au sânge pe mâini”, a adăugat Truss.

Lt. Col. Azatbek Omurbekov, un ofițer comandant în armata rusă cu implicare în „masacrul de la Bucha”.
Col. general Andrey Serdyukov, comandantul forțelor aeriene.
General-major Valery Flyustikov, comandantul Forțelor de Operațiuni Speciale ruse.
Colonelul general Nikolay Bogdanovsky, prim-adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse.


Premierul britanic Boris Johnson a minimizat perspectivele de a-l determina pe prim-ministrul Indiei Narendra Modi să adopte o poziție mai dură față de Ucraina.

Johnson a spus că a abordat invazia Ucrainei de către Rusia în timpul vizitei sale, dar că India și Rusia „au avut din punct de vedere istoric o relație foarte diferită de Rusia și Marea Britanie” și că guvernul său „trebuie să reflecte această realitate” în abordarea lor.

India a fost o valoare anormală internațională în ceea ce privește Ucraina, abținându-se de la diferite rezoluții ale ONU care condamnau invazia președintelui rus Vladimir Putin, continuând totodată să facă achiziții semnificative de petrol rusesc.

Poziția guvernului s-a schimbat însă la începutul acestei luni, după ce imaginiledin Bucha l-au determinat pe reprezentantul Indiei la ONU să „condamne fără echivoc” crimele și să ceară o „investigație deschisă”, fără a numi Rusia.


Serhii Haidai, șeful administrației militare a regiunii Lugansk, a declarat joi că evacuarea regiunii a devenit „complicată” pe fondul bombardamentelor ruse puternice. ,,În ultimul timp, la sfârșitul fiecărei zile, îmi spuneam: „Am făcut-o”, a spus Haidai.

Hayday a citat administrația locală Popasna care a afirmat că peste 100 de persoane au fost ucise în urma bombardamentelor din 24 februarie și că mai mult de 2.500 de persoane rămân încă în adăposturi anti-bombe.

Guvernatorul militar a declarat miercuri că 80% din regiunea Lugansk din estul Ucrainei se află sub control rusesc.

UPDATE ORA 14:00

Un alt monument al soldaților sovietici a fost demolat în Polonia. Monumentul a fost ridicat pe o groapă comună unde au fost îngropați 130 de soldați.


Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a declarat că este șocat de ,,ororile și atrocitățile războiului lui Putin pe străzile din Borodyanka”. El și omologul său danez, Mette Frederiksen, au vizitat un oraș din regiunea Kiev, care fusese distrus de ocupanți.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că „mii” de civili rămân blocați în Mariupol, în timp ce a comparat asediul rusesc al orașului-port din sud-estul cu o „operațiune teroristă”.

Într-un interviu acordat unui canal de televiziune francez , Zelensky a spus că în ceea ce privește armata lor, forțele Federației Ruse nu le permit să treacă prin cei 120 de kilometri ocupați pentru a ajunge să deblocheze Mariupolul.

,,E adevarat. Nu o putem face azi. Negociem și deschidem coridoare umanitare, iar unii oameni pleacă. Dar miile despre care v-am spus sunt blocate acolo, iar până acum Rusia nu le permite acestor oameni să iasă din captivitate”, scrie CNN.


În orașul Herson, din sud, armata ucraineană spune că trupele ruse plănuiesc să „mobilizeze forțat” populația locală pentru a lupta al[turi de Moscova. ,,Invadatorii ruși plănuiesc să organizeze mobilizarea forțată a populației pentru războiul cu Ucraina”, a postat armata ucraineană pe rețelele de socializare în această dimineață.

Teroarea populației ucrainene de către ocupanții ruși continuă, scrie BBC.


Se așteaptă că administrația Biden va anunța în curând noi detalii cu privire la modul în care refugiații ucraineni ar putea căuta intrarea în Statele Unite din motive umanitare, spune o sursă familiarizată cu planificarea.

Peste 5.000 de ucraineni au încercat să intre în SUA în martie, inclusiv 3.274 la granița de sud cu Mexic, potrivit datelor Vamale și Protecției Frontierelor din SUA.

Peste cinci milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei la sfârșitul lunii februarie, a declarat miercuri Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.


Peste 100 de oameni au murit de la invazia rusă de la Popasna. Orașul mai are încă peste 2,5 mii de locuitori. Acum rușii controlează peste jumătate din oraș. Din partea ocupată a Popasnei, rușii ,,evacuează„, adică deportează oamenii la Pervomaysk.

Luptele de stradă continuă non-stop, oamenii trăiesc în adăposturi antiaeriene, nu au posibilitatea de a ieși afară din cauza densității focului.

UPDATE ORA 13:00

Într-o întâlnire televizată Vladimir Putin a ordonat forțelor sale să se abțină de la asaltarea uzinei siderurgice Azovstal. Acolo rezistă ultimii luptători ucraineni Mariupol.

În schimb, președintele rus a ordonat soldaților săi să blocheze zona industrială, pentru ca „nici măcar o muscă să nu poată scăpa”.

El l-a felicitat pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, pentru că a preluat controlul asupra Mariupol, în ciuda faptului că luptătorii continuă să reziste unui atac rusesc de câteva săptămâni, care a distrus o mare parte a oraşului.

Marvel nu va reînnoi licența editorilor ruși și nu va vinde benzile desenate.


Semyon Pegov difuzează imagini ale Incluziunii Victoriei din Mariupol eliberat.

După declarația de victorie a lui Șoigu la Mariupol unitățile de asalt ale DNR și Federația Rusă au efectuat un transfer pe o altă secțiune a frontului.

Luarea orașului-port Mariupol a fost văzută de multă vreme ca un pas crucial în invazia Ucrainei de către Rusia. Dar săptămânile de rezistență hotărâtă au dus la o frustrare continuă pentru Vladimir Putin și generalii săi.

Mai important, bombardarea constantă a cauzat suferințe incomensurabile oamenilor din oraș, ca să nu mai vorbim de distrugerea sa aproape totală.

Acum, se pare că Rusia a decis că nu trebuie să finalizeze cucerirea și, în schimb, va încerca să-i înfometeze pe ultimii apărători ucraineni.

Dacă acest lucru va duce la predarea lor lentă sau le va oferi șansa de a ieși din complex va fi important, nu doar militar, ci și pentru moralul ucrainean.

Viceprim-ministrul Ucrainei a cerut un coridor umanitar urgent pentru evacuarea civililor din Mariupol.


Faza a doua a invaziei Ucrainei de către Rusia este în derulare. Întrebarea este dacă va avea mai mult succesdecât faza întâi și dacă ,Ucraina va avea suficiente trupe și arme pentru a o împiedica. Obiectivul Rusiei este clar și declarat public: să securizeze toate regiunile de est ale Ucrainei Donețk și Lugansk, părți din care separatiștii susținuți de ruși le controlează din 2014. Un al doilea obiectiv este acela de a zdrobi rezistența rămasă Mariupol. Consolidarea unui pod de uscat care leagă regiunea rusă Rostov de Crimeea, pe care Rusia l-a confiscat de la Ucraina în urmă cu opt ani.


Situația de la Harkov este „încordată” în urma „bombardamentelor masive”, potrivit CNN.

Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei a fost bombardat puternic peste noapte, a declarat joi primarul său.

Situația este stresantă, pentru că peste noapte au avut loc bombardamente masive”, a spus Ihor Terekhov. ,,Două piețe au fost distruse, pompierii sting incendiile. A fost o lovitură directă într-o altă clădire rezidențială„.

Terekhov a spus că cei rămași fără adăpost de bombardamentele rusești au fost mutați în grădinițe, școli și internate. Potrivit lui, aproximativ un milion de oameni rămân în Harkov. El a spus că aproape 30% din populația de dinainte de război a plecat. Vârstnicii și femeile cu copii au fost primii.

UPDATE ORA 12:00

La Tver, clădirea Institutului Central de Cercetare al Ministerului Apărării este în flăcări.

Oamenii sparg geamurile pentru a ieși din clădire. Treizeci de persoane au fost raportate că au solicitat asistență medicală. Toți au fost tratați la fața locului, deocamdată nu există informații despre cei spitalizați.

Incendiul a izbucnit într-un birou de la primul etaj și s-a răspîndit rapid din cauza tavanelor din lemn și a placării interioare cu panouri din plastic. Incendiul a fost clasificat ca fiind al treilea nivel de dificultate.


Cetățeanul de onoare al orașului Mariupol, istoricul, scriitorul și regizorul Serghei Burov a murit.

A trăit odată cu Mariupol și a murit cu el. Ocupat și bombardat. Burov a scris o carte și a fost autorul proiectului de televiziune ,,Mariupol. Trecutul”.


Președintele rus este nerăbdător să-și continue ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Lupta pentru Mariupol a epuizat resurse vitale și a blocat trupele ruse care ar putea fi folosite pentru a urmări obiective mai largi, scrie BBC


Un înalt oficial ucrainean a declarat joi că războiul din Ucraina „se poate încheia prin discuții directe” între Zelenski și Putin.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefei Președintelui Ucrainei, a spus că, deși discuțiile au fost posibile, așteaptă să evalueze cum progresează ofensiva militară a Rusiei în estul țării în zilele următoare.

,,Echipa de avocați, consultanți și grupul de negocieri din partea ucraineană lucrează la asta„, a spus el. ,,În consecință, sperăm că pozițiile președintelui Volodimir Zelenski vor fi extrem de puternice în aceste discuții”.

Rusia și-a mutat forțele în regiunea Donbas, atât Kievul, cât și Moscova au descris-o ca pe o bătălie majoră pentru controlul estului Ucrainei.


Yandex își suspendă investițiile în Rusia. Acest lucru este conform raportului anual al companiei-mamă a gigantului IT, Yandex N.V., înregistrată în Olanda.

Suspendarea investițiilor este legată de ,,tensiunile geopolitice” și de impactul sancțiunilor.


Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, neagă informațiile privind capturarea de către ocupanți a orașului Rubizhne. ,,Pentru a treia oară de la începutul războiului: Ministerul rus al Apărării a raportat din nou ,,eliberarea” orașului Rubizhne. Declarația este din nou un fals„, a scris Gaidai.

Rusia continuă să ardă. Institutul de cercetare al Ministerului rus al Apărării din Tver arde.

Acest institut a fost implicat în dezvoltarea teoriei armelor de apărare aeriană, a realizat instrumente de navigație, sisteme de control, ghidare și orientare a vehiculelor terestre și aeriene.

Mașina de PR a Kremlinului se află în plină desfășurare pentru anunțul cuceririi Mariupolului, scrie BBC News.

Putin a apărut la televiziunea de stat împreună cu Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pentru a anunța că Rusia a luat orașul Mariupol.

În realitate, nimic nu s-a schimbat substanțial în ultimele zile. Luptătorii sunt încă în oțelăria Azovstal, dar aceasta face parte din strategia în curs de desfășurare a Kremlinului de a spune poporului rus că totul decurge conform planului.

În fiecare zi, televiziunea de stat oferă rapoarte optimiste despre progresul trupelor ruse și spune că acestea lovesc ținte militare ucrainene și „eliberează” orașe și zone.

UPDATE ORA 11:00

Premierul croat, Plenkovic, spune că întrerupe toate contactele cu președintele pro-rus, Milanovic.

Nu știu dacă este sau nu agentul lor, dar prejudiciul pe care l-a făcut afacerilor externe ale Croației în ultimele două luni este enorm”, a spus Plenković, adăugând că, atât timp cât va fi la putere, președintele va fi boicotat.

Parlamentul Latvian a adoptat în a doua lectură amendamente la legea privind cetățenia, care prevăd privarea de cetățenie a persoanelor care susțin invazia Rusiei în Ucraina.

Aproximativ 20 de sate sunt ocupate în regiunea Mykolaiv, spune președintele OVA, Vitaly Kim.

,,Este greu aproximat, dar în jur de 20. În unele sate, chiar dacă nu există militari ruși, dar sunt ocupate, aprovizionarea provine de pe teritoriul regiunii Kherson. O parte din încărcătura umanitară trece prin coridoarele pe care le negociem cu ei„, a spus Kim.


Forțele de ordine au constatat 9 masacre civile nesancționate pe teritoriul Borodyanka după ce regiunea a fost eliberată de forțele de ocupație, anunță Procuratura Generală.

Trupurile a 6 victime, printre care un copil, prezintă semne de moarte violentă.

Șefa Băncii Centrale a Rusiei, spune că niciun default nu amenință Rusia. ,,Rusia are toate resursele financiare necesare, nicio penalizare nu ne amenință„, a spus Nabiullina.

Reamintim că Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile de deservire a datoriei publice, oferind creditorilor plata în ruble a dobânzilor la obligațiunile denominate în dolari. Acest lucru a fost raportat de ziarul Wall Street Journal.


Vladimir Putin a declarat joi că nu este nevoie să asalteze zona industrială din jurul fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, iar cei care aleg să se predea ar trebui tratați în conformitate cu convențiile internaționale.

Putin i-a transmis lui Shoigu, ca zona industrială să fie sigilată, iar celor care rămân la fabrică ar trebui să li se ofere din nou șansa să se predea în schimbul vieții lor și al unui „tratament demn”.

Totodată, Putin l-a felicitat pe Shoigu pentru preluarea controlului asupra Mariupolului. „Îndeplinirea sarcinii militare de eliberare a Mariupolului este o mare realizare, vă felicit”, a spus Putin, citat de CNN.

Oficialii ucraineni au negat că Mariupol a căzut în mâinile Rusiei.


UPDATE ORA 10:00

Austria a încetat să mai importe și să rafineze petrol din Rusia , spune compania de petrol și gaze OMV.

Putin a calificat operațiunea de la Mariupol drept ,,un succes„. Potrivit datelor preliminare, aproximativ 22.000 de civili au fost uciși în Mariupol. Orașul este distrus. Nu au putut să-l cucerească mai mult de 50 de zile, iar aproximativ 2 mii de soldați pregătiți de luptă încă mai rezistă acolo.


Prim-adjunctul ministrului de interne al Ucrainei, Igor Iernin, a spus într-un interviu acordat pentru Ukrainian News, că apar noi dovezi ale legăturilor militare rusești.

,,Numărul victimelor din Bucha a depășit deja 300 de civili, iar numărul total în regiunea Kievului ar putea ajunge la mii de persoane. Acum putem vorbi cu certitudine despre aproximativ 800 de civili găsiți care au fost uciși în familiile lor, bătuți în propriile case sau încolonați până la moarte„, a declarat primul adjunct al șefului Ministerului de Interne.

Ofițerii din sistemul Ministerului de Interne fac tot posibilul pentru a documenta cât mai rapid infracțiunile. Vor ca,,rușii să fie trași la răspundere pentru toate atrocitățile care au avut loc și care au loc în continuare în Ucraina.”,,Numai în Kiev există 150 de grupuri de investigație și operaționale„, a rezumat el.


Putin ordonă trupelor să blocheze o fabrică de oțel, astfel încât „nici măcar o muscă să nu poată scăpa”.

El a adăugat că ar fi „nepractic” să asalteze imensa zonă industrială, unde se spune că ar fi rămas peste 2.000 de militari ucraineni.

Putin a salutat, de asemenea, „eliberarea” orașului Mariupol de către Rusia, după ce Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, i-a spus că forţele ruse controlează acum oraşul-port ucrainean în afară de fabrică.


Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a declarat joi preşedintelui rus Vladimir Putin că forţele ruse vor avea nevoie de 3-4 zile pentru a prelua combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

Doi oficiali ucraineni de rang înalt au declarat că sunt pregătiți să se îndrepte spre Mariupol pentru a negocia evacuarea soldaților și a civililor, potrivit unui căpitan de la Regimentul Azov din Ucraina.


Vladimir Putin a făcut tot posibilul pentru a da o întorsătură amenințătoare testării de către Rusia a unei noi rachete intercontinentale, miercuri.

Experții occidentali spun că amenințarea pentru SUA sau aliații săi este „extrem de scăzută” și că motivația reală a lui Putin a fost aceea de a distrage atenția publicului său intern de la recentele eșecuri militare ale Rusiei, cum ar fi scufundarea nava emblematică a Mării Negre, Moscova.


Premierul spaniol Pedro Sanchez sosește la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Zelenskyy.
Sanchez ar fi zburat cu avionul până în Polonia și de acolo a luat un tren spre Kiev. Data exactă a sosirii premierului a fost ținută secretă din motive de securitate.

Putin anulează planul de a asalta uzina Azovstal din Mariupol, scrie BBC. Vladimir Putin spune că dorește ca aceasta să fie blocată în siguranță.

Putin i-a dat ordinul de sigilare a fabricii lui Serghei Şoigu. El l-a felicitat pentru o operațiune de succes la Mariupol, după ce Șoigu a susținut că forțele ruse au capturat orașul.


UPDATE ORA 09:00

În Lviv, polițiștii împreună cu copiii strămutați au vopsit ouă de Paște. ,,Sentimentul de protecție este ceea ce copiii noștri au nevoie din ce în ce mai mult în război. Iar cel mai mare beneficiu pentru noi este să vedem inimile copiilor reînnoite cu speranță și credință într-un viitor mai bun.”

Președintele chinez Xi Jinping reînnoiește opoziția Beijingului față de sancțiuni precum cele impuse Rusiei de țările occidentale. Beijingul a refuzat să condamne invazia Ucrainei de către Rusia și s-a angajat să continue relațiile comerciale normale cu ceea ce îl descrie drept partenerul său strategic cuprinzător.


Patru autobuze de evacuare au reușit să părăsească Mariupol, printr-un coridor de evacuare, a declarat joi vicepremierul ucrainean, Iryna Vereșciuk. „Au petrecut noaptea în Berdiansk și acum se îndreaptă spre Vasylivka”, a declarat Vereșciuk într-o declarație la Telegram.

Din cauza lipsei de control asupra propriei armate de pe teren, ocupanții nu au putut asigura o încetare a focului adecvată”, a declarat Vereshchuk. Potrivit oficialilor, zeci de mii de civili rămân în Mariupol, care este încercuit de forțele ruse și a suportat săptămâni de bombardamente intense.


Echipele de salvare, împreună cu operatorii de telefonie mobilă Kyivstar, Vodafone și lifecell, pun în aplicare un sistem de alertă care utilizează tehnologia Cell Broadcast.

UPDATE ORA 08:00

208 copii au fost uciși în Ucraina din cauza agresiunii armate a Federației Ruse. 376 de persoane au fost rănite.


În cadrul inițiativelor umanitare ale Comandamentului Întrunit al Forțelor Ucrainei, peste 200 de tone de ajutoare umanitare au fost livrate în 11 orașe ucrainene.

Generalul-locotenent Serhiy Naev, comandantul Forțelor Unite ale Ucrainei, a declarat că ajutorul umanitar a fost furnizat în principal deținuților militari ucraineni, spitalelor militare și persoanelor strămutate în interiorul țării.

Comandantul a adăugat că în Ucraina au fost trimise transporturi de ajutoare umanitare din Franța, Polonia, Lituania, Grecia, Italia, Spania și alte țări. Aceste transporturi au fost livrate de transportatori rutieri ucraineni.

UPDATE ORA 07:00

CNN notează că Ucraina și-a mărit forța aeriană cu 20 de avioane datorită afluxului de piese de schimb. La rândul său, blocul german de opoziție CDU/CSU plănuiește să depună un proiect privind furnizarea de armament greu Ucrainei dacă o astfel de decizie nu va fi luată de Scholz, potrivit Spiegel.

Compania americană Procter&Gamble a anunțat o posibilă retragere de pe piața rusă. Acesta ar putea lua o astfel de măsură din cauza sancțiunilor, a restricțiilor financiare și a problemelor de aprovizionare, relatează Reuters


În satul Zolotaya Balka, din regiunea Kherson, reprezentanții trupelor de ocupație rusești au organizat o întâlnire cu populația locală, unde au spus că nu vor mai exista „coridoare verzi” și că oamenilor le este interzis să părăsească așezarea.

Acest lucru a fost raportat într-un briefing de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

În plus, invadatorii au avertizat că, dacă pozițiile lor vor fi bombardate de unitățile AFU, vor începe să bombardeze așezarea. Ocupanții continuă să meargă în jurul incintei și să facă percheziții.


Noaptea la Odesa și în regiune a trecut fără bombardamente. Cerul este controlat eficient de forțele de apărare aeriană, ceea ce împiedică inamicul să intensifice recunoașterea aeriană, declară vorbitorul OVA de la Odesa, Serghei Bratchuk.


A negocia cu Putin este ca și cum ai negocia cu un crocodil care te zgârie la picior”, spune premierul britanic Boris Johnson.

Vorbind cu reporterii miercuri, în drum spre India, Johnson a sugerat că Putin va dori negocieri reale cu Ucraina când și dacă va avea ocazia să negocieze de pe o poziție de forță, dar chiar și atunci ar putea încerca să cucerească din nou Kievul.

În ceea ce privește intențiile lui Zelenski, Johnson a declarat că acesta vrea să expulzeze trupele rusești din estul Ucrainei, dar ar putea accepta discuții despre Crimeea

UPDATE ORA 06:00

Pe 21 aprilie, Ukrzaliznytsia a programat o serie de trenuri de evacuare suplimentare pentru a evacua populația.

Ucraina face presiuni pentru a întrerupe livrările de gaze rusești prin Nord Stream 1, potrivit Reuters. Acest lucru ar forța Rusia să transporte o mai mare parte din gazul său pentru Europa prin Ucraina. Majorarea taxelor de tranzit ar ajuta la apărarea Ucrainei în timp de război și ar descuraja Rusia să deterioreze conductele ucrainene.


O bombă neexplodată a fost găsită la arena de fotbal din Cernihiv, anunță șeful OVA. Proiectilul a fost identificat ca fiind o bombă aeriană FAB-500.

UPDATE ORA 05:00

În regiunea Herson, ocupanții ruși au intensificat pregătirile pentru un „referendum” privind formarea Republicii Populare Chineze. Data imitarii vointei poporului a fost amânată la 27 aprilie.


„Pentru a obține pacea”: Secretarul general al ONU vrea să se întâlnească separat cu Zelenski și Putin. Cererile oficiale de întâlniri au fost deja transmise misiunilor diplomatice ucrainene și rusești.

Piața Ucrainei va fi creată în capitala Estoniei, Tallinn – o astfel de decizie a fost luată de primărie, dar locul final nu a fost încă ales. Nu există o dată precisă pentru apariția Pieței Ucrainei. În ciuda tuturor proceselor birocratice, se promite să fie creat până în vară, transmite Centrul de Securitate Informațională .

UPDATE ORA 04:00

Biroul președintelui din Republica Autonomă Crimeea i-a sfătuit pe crimeeni cum să evite participarea la războiul cu Ucraina. Biroul a îndemnat oamenii să nu execute ordine rău intenționate „care pot duce la victime civile sau la distrugerea infrastructurii civile”. Alternativ, acțiunile combatanților, chiar dacă au fost mobilizați pentru războiul împotriva Ucrainei, la prima vedere, „vor fi calificate drept infracțiuni imprescriptibile”.


Biden va face o nouă declarație despre Ucraina – Casa Albă. Acesta urmează să ia cuvântul în dimineața zilei de 21 aprilie (ora 16.45, ora Kievului). Cu o zi înainte, purtătoarea de cuvânt a președinției americane, Jen Psaki, s-a declarat „întristată sau îngrozită” de imaginile îngrozitoare din Ucraina: „pentru poporul ucrainean, pentru familii, pentru copii, pentru civilii nevinovați aflați în pericol.

UPDATE ORA 03:00

În seara zilei de 20 aprilie, ocupanții au bombardat orașul Zelenodolsk și satul Velika Kostromka, a anunțat Oleksandr Vilkul, șeful OVA din Kryvyi Rih.


Realitatea orașului Harkov în timpul războiului.

UPDATE ORA 02:00

Acoperirea cu internet în Ucraina a fost îmbunătățită după ce civilii au primit permisiunea deplină de a utiliza terminalele de internet Starlink în timpul legii marțiale. Acestea seamănă cu antenele TV de acasă și oferă internet relativ rapid prin conectarea la sateliți aflați pe orbită joasă.


Premierul britanic a sugerat că discuțiile cu Rusia pentru a pune capăt războiului au șanse de eșec. Boris Johnson a declarat că a trata cu președintele rus Putin este ca și cum ai negocia cu un crocodil care îți ține piciorul în fălci. Vorbind cu reporterii în timp ce se afla într-un zbor spre India, premierul britanic a sugerat că Putin ar putea căuta să negocieze doar dacă ar fi obținut o poziție de forță în Ucraina, dar a avertizat că liderul rus ar putea căuta atunci să lanseze un nou asalt asupra capitalei Kiev.

UPDATE ORA 01:00

FMI va ajuta Ucraina să acopere deficitul financiar de 15 miliarde de dolari, a anunțat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Fondurile trebuie primite în termen de trei luni.

În Borodyanka, 41 de cadavre de civili au fost recuperate din dărâmături, s-a anunțat în hotărârea Consiliului.

Există temeiuri și posibilități legale pentru ca Putin să fie judecat, anunță procurorul general Juris Stukas

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că o femeie în vârstă care a supraviețuit ocupației naziste a orașului Mariupol în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a murit în oraș după zeci de ani. Vanda Obiedkova, în vârstă de 91 de ani, ar fi murit la începutul acestei luni în timp ce se adăpostea într-un subsol de asediul început de Rusia.

Neavând acces la apă, electricitate și căldură, familia trăia ca niște animale, a declarat fiica ei, Larissa. Vanda avea 10 ani când trupele germane au intrat în orașul ei natal în octombrie 1941.

Larissa a spus că, în timp ce mama ei a evitat să fie capturată de naziști, mama Vandei s-a aflat printre miile de evrei care au fost luați din Mariupol și executați.


Norvegia a donat Ucrainei aproximativ 100 de rachete de apărare antiaeriană Mistral, a anunțat Ministerul norvegian al Apărării. Ministrul Apărării, Bjørn Arild Gram, a declarat într-un mesaj pe Twitter că sistemul de apărare aeriană este o armă eficientă și că va fi un mare beneficiu pentru Ucraina. Racheta urmează să fie eliminată treptat din forțele armate norvegiene. Alte țări au donat, de asemenea, sisteme similare, a spus el. Armele au fost deja trimise în Ucraina.


Rusia a publicat o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată un test de lansare a rachetei sale balistice intercontinentale mai devreme.

Președintele Putin a declarat că lansarea rachetei cu rază lungă de acțiune Sarmat îi va face pe cei care îi amenință țara să se gândească de două ori. Pentagonul a descris testul ca fiind de rutină și a declarat că SUA au fost notificate în mod corespunzător în prealabil.