• Ministerul britanic al Apărării afirmă că ofensiva rusă în estul țării se intensifică, dar este afectată de probleme.
  • Rusia a dat un nou ultimatum orașului portuar asediat Mariupol pentru a se preda până astăzi la ora 14:00.
  • Rusia desfășoară până la 20.000 de mercenari în bătălia pentru Donbasul ucrainean.

UPDATE 23:00

FMI va ajuta Ucraina să acopere deficitul financiar de 15 miliarde de dolari, a anunțat directorul general al FMI Kristalina Georgieva. Fondurile trebuie primite în termen de trei luni.

Mykhailo Podoliak și-a confirmat disponibilitatea de a negocia cu reprezentanții Federației Ruse la Mariupol.

UPDATE 22:00

Miniștrii de finanțe ai multor țări G20 s-au retras dintr-o sesiune închisă când delegatul rus și-a început discursul, anunță CNN. Delegații au protestat astfel împotriva invaziei Ucrainei de către Moscova.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Marea ofensivă a armatei ruse pe frontul de est încă nu a început, a anunțat secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională Alexei Danilov.

UPDATE 21:00

Gmail a blocat corespondența de lucru a Dumei de Stat a Federației Ruse. Fără posibilitatea de recuperare a datelor.

8 din 10 partide din parlamentul finlandez sunt pregătite să sprijine aderarea la NATO. Parlamentul finlandez a început să discute despre posibilitatea aderării țării la NATO, mulți reprezentanți ai partidului au susținut ideea de a solicita aderarea la alianță.


Japonia a revocat oficial statutul comercial al Rusiei de „națiune cea mai favorizată” din cauza invaziei sale în Ucraina. Acest lucru permite Tokyo să impună tarife mai mari asupra mărfurilor.

UPDATE 20:00

De la 1 septembrie, școlile rusești vor organiza cursuri de advocacy pentru a explica copiilor „țelurile și obiectivele” războiului Rusiei împotriva Ucrainei.


„Ocupanții ruși controlează temporar 80% din teritoriul regiunii Lugansk. Dacă Ucraina nu rezistă, Rusia nu se va opri aici și va merge înainte”, a spus Serhiy Haidai, guvernator al regiunii Iugansk.

Zelenski, pe Facebook: „Astăzi vreau să aduc mulţumiri milioanelor de oameni din întreaga lume care sprijină Ucraina şi cer liderilor lor să trimită arme (#ArmUkraineNow). Fiecare armă din mâinile armatei noastre este exclusiv pentru apărarea de invadatori. Armamentul greu este ceea ce avem nevoie acum pentru a-i proteja pe civili de bombardamentele aeriene şi de artilerie, pentru a conserva infrastructura şi oraşele. Nu putem face asta cu arme defensive, de rază scurtă. Soldaţii noştri curajoşi apără Europa de un regim agresiv şi diabolic, cu ambiţii care se întind dincolo de graniţele noastre. Guvernele voastre trebuie să decidă acum dacă ne vor trimite armament sau, dacă, într-un viitor mai sumbru, soldaţii lor vor fi nevoiţi să lupte. Decizia trebuie luată rapid, înainte de alt Mariupol, alt Borodyanka, alt Bucha şi înainte ca soldaţii ruşi să apară la uşa voastră. Rusia nu se va opri. Înarmaţi-ne cu armele necesare şi vom opri acest război mai repede”.

Zelenski a declarat că există aproximativ 1.000 de civili adăpostiți în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. El a adăugat că situația din orașul asediat se înrăutățește, existând sute de răniți.

UPDATE 19:00

Gigantul metalurgic indian Tata Steel a încetat cooperarea cu Rusia.

Pentru a asigura continuitatea afacerii, toate fabricile de oțel din India, Marea Britanie și Țările de Jos folosesc surse alternative de materii prime pentru a „încheia dependența lor de Rusia”, a spus compania.

Tata Steel Group este a zecea cea mai mare companie de oțel din lume.


Comisia Europeană va publica avizul cu privire la aderarea Ucrainei la UE la sfârșitul lunii iunie

„Problema extinderii UE este foarte sensibilă, dar am început un proces politic pentru a face schimb de opinii”, a declarat astăzi, la Kiev, președintele Consiliului European, Charles Michel.


Ucraina își propune să recunoască Rusia și Belarus drept sponsori ai terorismului, iar armata rusă – o organizație teroristă, informează Biroul Președintelui Volodimir Zelenski.

Acest lucru este menționat în planul de acțiune pentru întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

În special, planul include și următoarele elemente:

▪️interdicția totală a exporturilor rusești de energie;
▪️extinderea sancțiunilor împotriva sectorului financiar din Rusia și Belarus;
▪️întărirea sancțiunilor de transport și asigurări;
▪️extinderea și întărirea embargourilor comerciale și a sancțiunilor personale.


Secretarul general al ONU, António Guterres, prin misiunile permanente ale Ucrainei și Federației Ruse, le-a transmis lui Zelenski și lui Putin cererea de a-l primi la Kiev și Moscova, potrivit biroului Secretarului General.


O coloană de autobuze și ambulanțe este pregătită pentru a continua evacuarea locuitorilor Mariupolului.

Ucraina și-a îndeplinit toate obligațiile. Ne aşteptăm de la cealaltă parte îndeplinirea obligaţiilor noastre”, transmite Consiliul orăşenesc Mariupol.

UPDATE 18:00

Ministrul german de Externe, Annalena Burbock, a declarat că Germania refuză complet să importe gaze rusești.

Declarația a fost făcută după o întâlnire cu miniștrii de externe ai țărilor baltice.

Spun clar și fără ambiguitate: da, și Germania refuză complet să importe resurse energetice rusești. Până în vară, vom înjumătăți rezervele de petrol, iar până la sfârșitul anului vom ajunge la 0”, a spus ministrul german de Externe, Annalena Burbock, cu privire la refuzul Berlinului asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2022.


Aproximativ 1.000 de civili se ascund la uzina Azovstal din Mariupol, a spus Volodimir Zelenski.

De asemenea, președintele Ucrainei a spus că este încă pregătit să facă schimb de prizonieri de război ruși în schimbul trecerii în siguranță a civililor și a trupelor ucrainene în Mariupol.

UPDATE 17:00

Președintele american Joe Biden va convoca miercuri conducerea militară de vârf a națiunii pentru întâlnirea anuală de la Casa Albă, în vreme ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră într-o nouă fază riscantă și Washington intenționează să crească ajutorul militar, potrivit Reuters.


Jucătorii de tenis ruși și belarusi vor fi interziși de la campionatele de la Wimbledon din acest an, scrie BBC. Numărul doi mondial masculin, Daniil Medvedev, din Rusia, și numărul patru mondial feminin, Aryna Sabalenka, din Belarus, sunt cel mai bine clasați.

Jucătorilor din ambele țări li sa permis să concureze în turneul de tenis, dar nu sub steagul lor național.

Kremlinul spune că interzicerea jucătorilor ruși de tenis de la Wimbledon din cauza campaniei militare a Moscovei în Ucraina „pur și simplu transforma sportivii în ostatici ai prejudecăților politice”.


În regiunea Harkov, SBU a dezvăluit un depozit secret cu muniție și componente pentru echipament militar în valoare de 200 de milioane de dolari. Echipamentele au fost deja transferate la nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit datelor preliminare, piesele disponibile acolo erau destinate echipamentelor deteriorate ale Federației Ruse, pe care inamicul urma să le repare în timpul ofensivei.



Un oligarh rus a postat pe rețelele de socializare o postare despre „masacrul” din Ucraina. El cerut încetarea „războiului nebun”, scrie BBC. Oleg Tinkov a scris pe Instagram că nu a văzut „niciun beneficiar” al conflictului.

Tinkov este unul dintre cei mai importanți antreprenori din Rusia și a fondat firma globală de finanțare online Tinkoff Bank și a deținut echipa de ciclism Tinkoff-Saxo. Este unul dintre cei mai înalți ruși care a condamnat public acțiunile președintelui Vladimir Putin.

Tinkov a spus că „90%” dintre oamenii țării sale sunt împotriva războiului și a adăugat că „proștii din orice țară sunt 10%”.


Președintele american Joe Biden va convoca miercuri conducerea militară de vârf a națiunii pentru întâlnirea anuală de la Casa Albă, în vreme ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră într-o nouă fază riscantă și Washington intenționează să crească ajutorul militar.

Acest lucru a fost raportat în Reuters cu referire la reprezentantul oficial al Consiliului de Securitate Națională al SUA.

UPDATE 16:00

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost astăzi la Kiev. Au fost discutate sancțiuni împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE.


Monumente ale armatei sovietice sunt demolate în Polonia, transmiteTrojka Polskie Radio. În special, au fost demolate în Siedzce și Miedzyblocz, Voievodatul Poloniei Mari și în Garnarsko.

Aliații NATO ar putea fi implicați în trecerea în siguranță a civililor din Mariupol, a declarat un oficial american pentru CNN.

Există o oarecare speranță că rușii ar putea permite ,,trecerea în siguranță a civililor și a soldaților răniți din Mariupol”, a declarat miercuri un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că înțelegerea ei este că „vor fi aliați NATO implicați în asta dacă se va întâmpla”.

Cu toate acestea, un astfel de aranjament „s-a destramat de mai multe ori înainte” și, în cele din urmă, depinde de ruși să permită trecerea în siguranță, a avertizat subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland.

Asediul lui Mariupol vorbește „despre brutalitatea acestui război” și despre crimele de război pe care Vladimir Putin le comite, a adăugat Nuland.


Un medic american ajută medicii locali să trateze răniții din Ucraina. Dr. Monzer Yazji spune că este datoria lui să ajute ,,fiecare persoană nevoiașă din lume”, scrie CNN. Yazji a condus peste 30 de misiuni medicale în Siria în timpul războiului. ,,Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, s-a întâmplat în Siria. Și mă simt că fac parte din asta„, a spus el.

Până săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a verificat aproape 120 de atacuri asupra asistenței medicale de la începutul invaziei în Ucraina.


Boris Johnson a cerut Rusiei să trateze prizonierii de război britanici „cu omenie și compasiune”, scrie BBC.Acesta îl include pe Aiden Eslin, care a luptat cu pușcașii marini ucraineni la Mariupol.


Un fost rezident din Mariupol spune că oamenii sunt nervoși să părăsească orașul, deoarece se tem că situația este la fel de rea în alte părți ale Ucrainei.

Ei cred că ceea ce se întâmplă în Mariupol se întâmplă peste tot”, a declarat Roman Skyliarov pentru BBC. „Nu au deloc informații complete pentru că nu au internet”.

Roman spune că a fugit el însuși din orașul din sud, dar îi cunoaște pe alții care sunt dornici să rămână, inclusivbunica lui.

Eforturile de a încerca evacuarea civililor din oraș continuă, în ciuda eșecurilor anterioare repetate de a aranja convoaiele organizate de autobuze.

UPDATE 15:00

Putin declară că războiul din Ucraina a fost declanșat pentru a normaliza viața în Donbas. Pe scurt, el spune că „Războiul este pace”. Primul oraș modular a fost deschis în Lviv pentru oamenii care și-au pierdut casele din cauza agresiunii militare ruse.

Există 88 de case, băi, săli de duș, o sală de mese, un post de prim ajutor și un magazin.

Nava amiral a flotei ruse „Moskva” aparține acum Ucrainei. Conform tuturor convențiilor internaționale, nava devine proprietatea țării în apele căreia s-a scufundat. Nava amiral a Flotei Mării Negre, „Moskva”, se află la numai 50 de mile de coasta ucraineană.


Șeful administrației militare regionale Lugansk, Serhii Haidai, a avertizat miercuri cu privire la posibile „provocari” rusești în timpul viitoarelor slujbe de Paște și a cerut observații religioase online.

„Rușii vor organiza provocări în Duminica Paștelui”, a spus el. „Salvează-ți viața, stai acasă! Fac un apel către locuitorii din regiunea Luhansk care rămân în regiune și care au fost deja evacuați.”

Rușii pot profita de obiceiurile noastre și pot pune în scenă teroarea în timpul uneia dintre cele mai importante sărbători creștine”, a spus el. ,,Dacă li se va ordona să atace bisericile de Paște, nu se vor opri. Rușii vor încerca, sunt sigur. Așa că e mai bine să stai acasă, să nu-ți riști viața.”

Șeful administrației militare regionale Sumy din nordul Ucrainei la începutul acestei săptămâni a îndemnat locuitorii locali să participe la slujbele virtuale de Paște pe fondul unor avertismente similare.


Rusia a avertizat Suedia și Finlanda prin canale diplomatice bilaterale cu privire la consecințele aderării la NATO, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova. „Am emis toate avertismentele noastre atât public, cât și prin canale bilaterale”, a declarat Zakharova pentru Russia-24.

Suedia și Finlanda știu despre asta, nu vor avea de ce să fie surprinși, au fost informați despre tot.

Parlamentul Finlandei va deschide astăzi o dezbatere cu privire la posibilitatea de a solicita aderarea la NATO, după ce invazia Rusiei asupra Ucrainei a declanșat o creștere a sprijinului politic și public pentru aderarea la alianța militară.

De asemenea, Suedia discută dacă să depună o ofertă de aderare după invazia Rusiei.


Problema cu alimentarea cu apă în zona Nikolaev persistă, declară șefa consiliului regional pe probleme umanitare, Anna Zamazeeva. Apa din cisterne este livrată în diferite părți ale orașului, oamenii trebuie să stea la coadă.


După cum se dovedește, companiile multinaționale continuă să plătească salariile a aproape 200.000 de angajați din Rusia, în ciuda promisiunilor de suspendare sau oprire a operațiunilor în țară. Printre acestea se numără Mcdonald’s, IKEA, Renault, Levi Strauss și, eventual, KFC Yum Brands și Coca-Cola.


American General Motors va plăti angajaților săi ruși salariul cu 24 de luni înainte de retragerea finală din Rusia. Potrivit sursei, toți angajații disponibilizați ai biroului din Rusia vor primi un salariu de doi ani drept „compensație pentru încetarea raporturilor de muncă”. General Motors a devenit primul producător auto occidental care și-a anunțat retragerea completă din Rusia.


UPDATE 14:00

Johnson cere un tratament uman al britanicului capturat, scrie BBC. Premierul Marii Britanii a vorbit despre, Aiden Aslin, un luptător britanic capturat la Mariupol.

În timpul întrebărilor primului ministru, deputatul local al lui Aslin face referire la imagini cu tânărul de 28 de ani prezentate recent la televiziunea rusă și îl întreabă pe Boris Johnson dacă este de acord că a încălcat Convenția de la Geneva. Convenția spune că prizonierii de război trebuie tratați uman și interzice tratamentele umilitoare și degradante.

Johnson nu răspunde direct la întrebare, dar îndeamnă statul rus să-l trateze pe Aslin „cu omenie și compasiune”.

El adaugă că, în timp ce oficialii din Marea Britanie „descurajează în mod activ” oamenii să meargă la luptă în Ucraina, Aslin a slujit de ceva timp în forțele armate ale Ucrainei și situația lui era „foarte diferită de cea a unui mercenar”.


Letonia va refuza gazul rusesc înainte de sfârșitul anului, anunță Energoatom. Guvernul leton a decis în sfârșit data respingerii complete a gazului rusesc și va opri complet achiziționarea acestuia până la 1 ianuarie 2023.

Estonia intenționează, de asemenea, să elimine treptat gazul rusesc din 2023.


În Mariupol, Rusia a dat forțelor ucrainene ale orașului, ascunse într-o fabrică de oțel, un nou ultimatum pentru a-și depune armele.
Un comandant marin din complexul oțelăriilor, ultima fortăreață ucraineană a orașului, a spus că trupele sale nu se vor preda, dar au pledat pentru asistență internațională.

Într-un videoclip, Maj Serhiy Volyna a spus că 500 de soldați răniți și sute de femei și copii se adăposteau alături de ei.
Primarul lui Mariupol speră să evacueze astăzi 6.000 de oameni într-un acord preliminar cu Rusia, dar aproximativ 100.000 de oameni rămân în oraș.


Unul dintre luptătorii capturați în orașul asediat Mariupol este Aiden Aslin, 28 de ani, care este originar din Marea Britanie, dar are dublă cetățenie ucraineană și locuia acolo împreună cu iubita lui. Aslin apărase orașul cu pușcașii marini ucraineni înainte de a deveni prizonier de război.

Într-o declarație prin intermediul deputatului lor pe Twitter, aceștia au spus: „Aiden își făcea planuri pentru viitorul său în afara armatei, dar, ca toți ucrainenii, viața lui a fost dată peste cap de invazia barbară a lui Putin.”

UPDATE 13:00

Moscova este în flăcări. A avut loc un incendiu lângă biroul primarului.

Forțele armate ucrainene au provocat daune serioase personalului de comandă al unei divizii de ocupanți din regiunea Harkov, relatează Roman Tsimbalyuk. În timpul vizitei sale în Ucraina, șeful Parlamentului European, Charles Michel, a vizitat Borodyanka, care a fost devastată de orci

,,Istoria nu va uita atrocitățile comise aici. Nu poate exista pace fără dreptate„, a scris el.


Forțele ruse încearcă să avanseze spre orașul Zaporizhzhia, din sud-estul Ucrainei, a declarat miercuri Consiliul Regional al orașului, în timp ce luptele escaladează în estul țării. „Situația de la prima linie sugerează că inamicul încearcă să avanseze în direcția Zaporizhzhia, dar suferă pierderi și își concentrează principalele eforturi pe menținerea frontierelor ocupate”, a spus consiliul într-un comunicat.

,,Femeile, copiii și bătrânii vor fi evacuați din orașul-port de sud-est către Manhush, mai departe prin orașul rusesc Berdyansk și apoi către Zaporizhzhia„, a declarat vicepremierul ucrainean, Iryna Vereșciuk.


Peste 5 milioane de ucraineni au fugit din țară, arată un raport UN.Numărul de ucraineni care au fugit în străinătate de la invadarea Rusiei, 24 februarie, a depășit acum cinci milioane, a declarat Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).


Federația Rusă a planificat o etapă a războiului în Ucraina anunță Ministerul Apărării. Pierderile de pe câmpul de luptă și erorile militare semnificative i-au forțat pe ruși să schimbe tactica. Comandamentul rus, cuprins de panică, a pregătit un alt plan, care a fost ,,vândut” publicului rus ca fiind ,,a doua etapă a unei operațiuni speciale„.

1.929 de clădiri rezidențiale din Harkov au fost demolate de forțele de ocupație”, spune Igor Terejov. Acum inamicul atacă centrul orașului.

Puterea în Rusia se va muta de la Putin la oligarhi spune Arestovich. Consilierul independent al lui OP a explicat cum pot evolua lucrurile în Rusia când nu va mai exista Putin.


Premierul belgian, Alexander De Croo, a spus că agresiunea Rusiei în Ucraina este „comparabilă cu cele mai întunecate pagini din istoria noastră europeană” și că „este sfâșietor să vezi că așa ceva se mai poate întâmpla în Europa”.

Premierul belgian a vorbit marți seara în urma unei întâlniri a cabinetelor olandeze și belgiene. De Croo a adăugat „că nu poate exista impunitate pentru crimele de război”. A mai spus că atât Belgia, cât și Țările de Jos „vor depune eforturi pentru a se asigura că totul este documentat”, în speranța că „pot avea loc urmăriri penale pentru poveștile teribile pe care le auzim despre violurile asupra femeilor, violurile fetelor”.

Rusia a negat acuzațiile de crime de război și susține că forțele sale nu vizează civili, dar oamenii văd zilnic dovezi directe ale atrocităților în mai multe locații din țară, scrie CNN.

UPDATE 12:00

Există temeri că Izyum va deveni următorul Bucha, unde Rusia este acuzată de crime de război împotriva populației civile, inclusiv execuții și tortură. Se pare că Izyum are cea mai mare concentrație de trupe rusești în Ucraina.

Orașul strategic, situat la 70 de mile sud-est de Harkov, se îndreaptă spre estul controlat de separatiști și a căzut complet în mâinile rușilor la 1 aprilie, scrie BBC.


Ofițerii FSB ruși l-au reținut pe generalul maior, Igor Kornet. În prezent este reținut în centrul de detenție al FSB din Rostov-pe-Don, relatează serviciile secrete ucrainene. Acest lucru a fost raportat în Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

100.000 de oameni sunt încă în Mariupol. BBC raportează că Ucraina speră să evacueze miercuri 6.000 de oameni din oraș prin coridoare umanitare. Vadym Boichenko a avertizat, de asemenea, că acordul cu Rusia este doar preliminar.

Mariupol este o țintă strategică pentru Rusia, deoarece este un port de sud-est pentru Ucraina. Rusia pretinde că o controlează în cea mai mare parte, cu ultimii apărători ucraineni ascunși în vastul oțel.


Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereșciuk, spune că a convenit cu Rusia evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din Mariupol, printr-un coridor umanitar.

Având în vedere situația umanitară catastrofală din Mariupol, tocmai în această direcție ne vom concentra eforturile”, a spus ea pentru Telegram. ,,Am reușit să cădem de acord în prealabil asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii și bătrâni.

Zeci de mii de civili rămân în orașul care a fost încercuit de forțele ruse de săptămâni întregi și trăiesc sub un bombardament necruțător.


Porci, câini și o herghelie de cai călătoresc prin regiunea Kievului. Fotografii și videoclipuri cu animale de companie care au reușit să supraviețuiască luptelor din regiunea Kiev a arătat scriitorul ucrainean, documentaristul, muzicianul Ruslan Gorovoy.

UPDATE 11:00

Ucraina a ajuns miercuri la un acord preliminar cu Rusia privind stabilirea unui coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din orașul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, informează Reuters.

Am reușit să ajungem la un acord prealabil privind un coridor umanitar pentru femei, copii și persoane în vârstă. Având în vedere situația umanitară catastrofală din Mariupol, acesta este locul în care ne vom concentra eforturile astăzi”, a scris ea pe Facebook.

Autoritățile locale spun că mii de oameni au fost uciși în asediul de la Mariupol și că orașul-port de la Marea Azov a fost aproape distrus.

UPDATE 10:00

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a sosit la Kiev.

În Kiev astăzi. În inima unei Europe libere și democratice”, a scris, miercuri, președintele Consiliului European pe Twitter.

UPDATE 09:00

Reuters relatează că Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au lovit 1.053 de instalații militare ucrainene în cursul nopții, distrugând 106 poziții de tragere. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.


Ucraina își propune să evacueze astăzi 6.000 de civili din Mariupol în 90 de autobuze, potrivit primarului orașului.

Potrivit Reuters, Vadym Boychenko a declarat că 100.000 de civili au rămas în orașul asediat și că zeci de mii au fost uciși.


Luptele din Donbas se intensifică, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Prezența militară a Rusiei la granița de est a Ucrainei continuă să se consolideze, în timp ce luptele din Donbas se intensifică, potrivit celui mai recent raport al serviciilor de informații britanice.

Activitatea aeriană a Rusiei în nordul Ucrainei va rămâne probabil scăzută de la retragerea sa din nordul Kievului. Cu toate acestea, există în continuare riscul unor lovituri de precizie împotriva unor ținte prioritare din întreaga Ucraină. Atacurile rusești asupra orașelor din Ucraina arată intenția lor de a încerca să perturbe deplasarea întăririlor și a armamentului ucrainean în estul țării”, a informat Ministerul britanic al Apărării.

Un raport anterior susținea că Rusia și-a intensificat ofensiva în Donbas, dar că progresul acesteia a fost îngreunat de provocări de mediu, logistice și tehnice.

Potrivit raportului, „bombardamentele și loviturile rusești asupra liniei de control din Donbas continuă să se intensifice, ucrainenii respingând numeroase tentative de avansare ale forțelor rusești.”

Capacitatea Rusiei de a progresa continuă să fie afectată de provocările de mediu, logistice și tehnice care i-au asaltat până acum, combinate cu rezistența forțelor armate ucrainene extrem de motivate. Incapacitatea Rusiei de a înăbuși rezistența din Mariupol și atacurile lor nediscriminatorii, care au afectat populația civilă rezidentă, sunt un indiciu al eșecului lor continuu de a-și atinge obiectivele atât de repede pe cât și-ar dori„, a transmis, marți, Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 08:00

Norvegia va dona Ucrainei 100 de rachete de apărare antiaeriană Mistral, a anunțat miercuri Ministerul Apărării din această țară într-un comunicat.

Sistemul de protecție aeriană Mistral este „o armă eficientă care a fost folosită în apărarea maritimă și care va fi de mare folos Ucrainei”, a declarat ministrul apărării Bjørn Arild Gram.

„Sistemul mistral a fost folosit pe deminoare și corvete. Este un tip de apărare aeriană pe care forțele armate au planificat să îl înlocuiască. Prin urmare, donarea rachetelor nu va avea un impact major asupra capacității operaționale naționale. Racheta va fi eliminată treptat de către forțele armate norvegiene, dar este încă o armă modernă și eficientă, care va fi de mare folos Ucrainei„, a precizat Ministerul Apărării din Norvegia.

Armele au fost deja trimise din Norvegia, a adăugat ministerul.


Rusia emite un nou termen limită de predare a Mariupol la ora 14.00

Rusia a dat un nou ultimatum orașului portuar asediat Mariupol pentru a se preda până astăzi la ora 14:00.

Într-o declarație emisă miercuri dimineața devreme, Ministerul rus al Apărării a precizat că forțele sale au deschis un coridor umanitar de la uzina Azovstal „pentru retragerea militarilor ucraineni și a militanților din formațiunile naționaliste” pentru „depunerea voluntară a armelor”, precum și pentru evacuarea civililor.

Începând cu ora 22:00 (ora Moscovei) din 19 aprilie 2022, nimeni nu a folosit coridorul specificat”, a adăugat ministerul.

Rusia a precizat că va oferi „din nou” Ucrainei opțiunea „de a înceta luptele și de a depune armele” începând cu ora 14:00 ( ora Moscovei) miercuri, 20 aprilie.

UPDATE 07:00

De dimineață au avut loc decolări și aterizări active ale avioanelor de transport americane în apropiere de Rzeszow, în Polonia.

Este posibil ca armele pentru Ucraina să sosească. Casa Albă a anunțat ieri că SUA vor livra încă șapte zboruri de arme în termen de 24 de ore.


Invadatorii au bombardat în cursul nopții clădiri rezidențiale din Novodruzhskyy. Orașul a rămas fără gaz, a declarat șeful Ministerului de Interne din Luhansk, Serhiy Haidai. Inamicul a bombardat și orașul Hirsk de mai multe ori.


Țările G7 intenționează să aloce 50 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei, a spus Scholz.


Comunicarea directă cu centrala nucleară de la Cernobîl a fost reluată, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).


Inamicul își concentrează principalele eforturi pentru cucerirea Mariupolului și continuă să ia cu asalt zona uzinei Azovstal.


Pe Donetskiy și Tavriyskiy, invadatorul încearcă să desfășoare o ofensivă pentru a pătrunde până în orașul Popasna, s-a angajat în acțiuni de asalt în zona Mar’ianka.


Au fost raportate lupte în zona Oleksandrivka.


Pe Izium, inamicul a încercat o ofensivă în direcția Suligivka, Dibrjivne.


Pe Slobozhansky, inamicul continuă blocada parțială a Harkovului și bombardarea orașului.

UPDATE 06:00

Marea Britanie a împrumutat Ucraina cu 400 de milioane de lire sterline și garantează poziția Băncii Mondiale cu un miliard, afirmă Barbara Woodward, reprezentantul Marii Britanii la ONU.


Coreea de Sud a trimis aproximativ 20 de tone de ajutor umanitar în Ucraina, a spus Ministerul de Externe.


„Franța va crește ajutorul acordat Ucrainei. Vorbim despre livrări militare și umanitare”, a declarat Emanuel Macron.


Marea Britanie a alocat 400 de milioane de lire sterline Ucrainei și garantează un împrumut de un miliard de la Banca Mondială, afirmă Barbara Woodward, reprezentantul britanic la ONU.


Franța este pregătită să ofere Ucrainei „garanții de securitate” după încheierea războiului, afirmă purtătorul de cuvânt al lui Macron. „Garanțiile” ar include furnizarea de arme.


G7 țări intenționează să cheltuiască 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, conform Scholz.

UPDATE 05:00

Statele Unite cred că Rusia va viza rutele folosite pentru transporturile de arme, potrivit unui oficial din domeniul apărării, în încercarea de a încetini furnizarea de arme americane și ale partenerilor care ajung în Ucraina.


SUA consideră că ofensiva pe scară largă a Rusiei în Ucraina nu a început încă, conform CNN, citând un purtător de cuvânt al Pentagonului.


Comandantul separatist LPR, Mihail Kyshchyk, cunoscut sub numele de „Misha Chechen”, a fost ucis în luptele de lângă Kremenna. Unitatea sa era implicată în mod regulat în jafuri și distrugeri. Acest lucru a fost raportat de Serghei Kozlov, șeful autoproclamatei LPR.

UPDATE 04:00

Joe Biden pune inflația gravă din SUA pe seama invaziei rusești din Ucraina. Și, odată cu ea, încetinirea economică din cauza pandemiei COVID-19.


Rudele militarilor ucraineni primesc apeluri telefonice și notificări suspecte, se oferă să le elibereze rudele contra cost, anunță Marina Forțelor Armate Ucrainene.


Italia va refuza să respecte condițiile de plată a gazului rusesc, dacă UE va concluziona că încalcă sancțiunile UE, conform Bloomberg, citând surse.

UPDATE 03:00

Președintele turc Erdogan se așteaptă să poarte discuții telefonice cu președinții Rusiei și Ucrainei în zilele următoare, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.


UE intenționează să consolideze regimul de sancțiuni împotriva Rusiei în zilele următoare, a spus secretarul de stat francez al SHS Clément Bon.


Forțele aeriene ale AFU au distrus nouă ținte rusești în spațiul aerian în cursul zilei. Soldații au eliminat un avion, un elicopter, cinci vehicule aeriene fără pilot (UAV) și o rachetă de croazieră.

UPDATE 02:00

Ambasadorul SUA la ONU cere organizației să intensifice răspunsul la criza refugiaților din Ucraina. „Știm că lumea se uită la ONU și se întreabă cum să răspundă în urma acțiunilor inconștiente ale Rusiei.

Sprijinirea refugiaților și a țărilor care îi primesc este unul dintre cele mai puternice și imediate moduri în care putem ajuta cu toții și este foarte important ca ONU să joace un rol cheie în acest sens”, a spus ambasadorul


164 de infractori au fost reținuți în regiunea Harkov de la începutul războiului.

UPDATE 01:00

Din nou, explozii în Mykolayiv. „Rămâneți în adăposturi sau respectați regula peretelui dublu”, a spus primarul din Mykolayiv, Oleksandr Senkevych.


Harta alertelor aeriene din Ucraina.


În Mykolayiv, există acum o mare amenințare de bombardamente. Oamenii sunt sfătuiți să nu părăsească adăposturile.


În acest război, armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii ca fiind, probabil, cea mai barbară și inumană armată din lume.

UPDATE 00:00

Canada va trimite artilerie importantă în Ucraina, a declarat Trudeau.


Peste 1.000 de civili au fost uciși ca urmare a agresiunii rusești în regiunea Kiev, a declarat șeful poliției regionale Andriy Nebitov.


Compania americană Westinghouse a predat echipamente de siguranță și de comunicare, de protecție împotriva radiațiilor și de control pentru centralele nucleare, informează Energoatom.


1929 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov, a spus Igor Terekhov.


Franța este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei doar după ce războiul se va încheia, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Macron, relatează Bloomberg.


Joe Biden spune că nu știe încă dacă va vizita Kievul. „Răspunsul este: nu știu. Am fost de multe ori în Ucraina, dar nu am mai fost în ultima vreme”, a spus el.