• Președintele ucrainean califică situația din Mariupol drept „inumană” și promite să reconstruiască națiunea.
  • Transporturile din ultimul pachet de asistență de securitate al administrației Biden pentru Ucraina „au început să sosească”.
  • Rusia a cerut forțelor ucrainene, care încă luptă pentru apărarea orașului asediat Mariupol, să depună armele.

UPDATE 23:00

Întârzieri de 8 ore la granița dintre Polonia și Belarus ca urmare a termenului limită al sancțiunilor UE

Guvernul polonez a înregistrat, duminică, o perioadă de așteptare de opt ore la frontiera dintre Polonia și Belarus pentru camioanele care părăsesc UE, ca urmare a termenului limită de sâmbătă pentru sancțiuni.

Imagini filmate cu drona, de sâmbătă, au arătat camioane de marfă blocate pe kilometri întregi pe drumul din Polonia spre Belarus, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

UE a impus o interdicție totală asupra operatorilor de transport rutier de marfă ruși și belaruși care lucrează în UE. Această măsură a fost convenită în cadrul celei de-a cincea runde de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina.

Interdicția a intrat în vigoare sâmbătă, 16 aprilie și a inclus excepții pentru agricultură și produse alimentare, ajutor umanitar, precum și pentru energie.

Bombardamente intense asupra Harkovului, dar ucrainenii susțin că au înregistrat progrese la est de oraș

Orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, a suferit o nouă zi de bombardamente intense, potrivit oficialilor regionali.

Oleg Synegubov, șeful administrației regionale din Harkov, a declarat pe Telegram: „Astăzi, în plină zi, au avut loc bombardamente asupra părții centrale a orașului, asupra zonei rezidențiale Saltivka, de la MLRS (sisteme multiple de rachete) și artilerie. Din nefericire, 20 de persoane au fost rănite, iar 5 persoane au fost ucise. Clădirile de apartamente și alte infrastructuri civile au fost avariate.”

Ihor Terekhov, primarul orașului, a declarat că zonele rezidențiale au fost atacate dimineața, iar după-amiaza au fost trase rachete asupra centrului orașului. El a spus că zeci de clădiri au fost avariate, iar printre victime se numără morți și răniți.

Terekhov a declarat că rușii nu au renunțat la „încercările de a distruge populația civilă din Harkov, de a semăna panică în oraș și de a ne frânge spiritul”. Cu toate acestea, voința orașului Harkov, voința noastră, a ucrainenilor, nu poate fi afectată de inamic. Astăzi, m-am convins de acest lucru când am văzut cum un medic a acoperit o femeie rănită în timpul bombardamentelor”.

Scriind pe canalul său Telegram, Terekhov a declarat că forțele ruse „continuă să bombardeze cu furie orașul. Prin urmare, vă îndemn, din nou, dacă este posibil, să rămâneți în adăposturi și în stațiile de metrou”.

Serviciile de stat pentru situații de urgență au declarat, duminică după-amiază, că „18 adrese din Harkov au fost lovite ca urmare a bombardamentelor inamice în partea centrală a orașului. Au luat foc apartamentele de la etajele patru și cinci într-o clădire cu cinci etaje”. Acesta a precizat că 160 de pompieri și 33 de unități de echipament au fost implicate în stingerea incendiilor.

Synegubov a declarat că, în ciuda atacurilor, forțele ucrainene îi împingeau pe ruși înapoi în estul orașului. El a afirmat că mai multe sate au fost eliberate la aproximativ 40 de kilometri (25 mile) la sud-est de Harkov.

Dacă acest lucru este adevărat și dacă câștigurile ucrainene la est de Harkov sunt susținute, eforturile Rusiei de a realimenta forțele care se adună în estul Ucrainei pentru o ofensivă în Donbas ar putea fi îngreunate. Săptămâna trecută, forțele speciale ucrainene au distrus un pod pe o rută de realimentare la sud de Harkov.

Consilierul primarului: Forțele rusești vor închide intrările și ieșirile din Mariupol și vor introduce un sistem de permise

Un consilier al primarului din Mariupol a declarat că forțele ruse au anunțat că orașul asediat va fi închis pentru intrare și ieșire luni, avertizând că oamenii care rămân în oraș vor fi „filtrați”.

Petro Andriușcenko, consilierul primarului, a declarat, duminică, pe Telegram că forțele ruse au început să emită permise de circulație în orașul asediat, postând o fotografie care ar fi arătat locuitorii făcând coadă pentru permise.

„Sute de cetățeni trebuie să stea la coadă pentru a obține un permis, fără de care va fi imposibil nu numai să se deplaseze între cartierele orașului, ci și să iasă pe străzi începând de săptămâna viitoare”, a spus el.

UPDATE 22:00

Rușii se pregătesc pentru o bătălie decisivă pentru Donbas și vor să obțină cel puțin un fel de victorie până la Paște, adică pe 24 aprilie

Rușii se pregătesc pentru o bătălie decisivă pentru Donbas și vor să obțină cel puțin un fel de victorie până la Paște, adică pe 24 aprilie, spune Kirill Budanov, șeful Departamentului de Securitate de Stat al Ministerului Apărării.

„Se grăbesc foarte tare pentru că sunt foarte limitați în timp. Să spunem că vor să aibă timp să obțină un avantaj tactic și realizări tactice reale, care să poată fi prezentate ca fiind, într-o anumită măsură, câștigul Rusiei în această operațiune specială. Se grăbesc pentru Paște.”

El a adăugat că, în ciuda „victoriilor tactice”, când satele își schimbă mâinile de mai multe ori pe zi, ocupanții nu vor reuși, „nu vor ajunge nicăieri în timp”, iar Ucraina va rezista.

UPDATE 21:00

Ucraina cere națiunilor G7 un sprijin financiar de 50 de miliarde de dolari

Ucraina a cerut națiunilor G7 un sprijin financiar de 50 de miliarde de dolari și ia în considerare, de asemenea, emiterea de obligațiuni cu un cupon 0% pentru a o ajuta să acopere deficitul bugetar legat de război în următoarele șase luni, a declarat, duminică, consilierul economic al președintelui, Oleh Ustenko.

Vorbind la televiziunea națională, Ustenko a declarat că aceste opțiuni sunt discutate în mod activ.

Mesajul de Paște al Papei Francisc ridică îngrijorarea cu privire la războiul nuclear

Într-un mesaj din Duminica Paștelui adresat lumii, dar puternic concentrat asupra Ucrainei, Papa Francisc a evocat două îngrijorări – riscul unui război nuclear și faptul că alte conflicte armate de pe glob vor trece neobservate.

În discursul rostit de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, papa a citat o declarație a oamenilor de știință din anii 1950 în care aceștia își puneau întrebarea: „Ce se întâmplă cu noi? Să punem capăt rasei umane sau omenirea va renunța la război?”.

Papa a făcut, în repetate rânduri, apeluri anevoioase pentru încetarea focului și negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. În mesajul său de Paște, Francisc a deplâns faptul că „atât de mulți dintre frații și surorile noastre au fost nevoiți să se închidă pentru a fi la adăpost de bombardamente”.

El și-a exprimat speranța că războiul din Europa „ne va face să fim mai preocupați și de alte situații de conflict, suferință și durere”, în situații „pe care nu le putem trece cu vederea și nu vrem să le uităm”. Printre locurile pe care le-a citat s-au numărat Libanul, Siria și Irak. El a evidențiat Yemenul, care suferă de un conflict „uitat de toți, cu victime continue”.

UPDATE 20:00

Administrator militar regional: Un bombardament rusesc lovește o biserică din Luhansk

Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că un bombardament rusesc a lovit o biserică din orașul Severodonetsk din estul Ucrainei.

„Orcii (termen ucrainean depreciativ pentru trupele rusești) au bombardat biserica din Severodonetsk în Duminica Floriilor”, a declarat Haidai.

Mulți ucraineni au sărbătorit Duminica Floriilor pe 17 aprilie, în conformitate cu calendarul iulian.

Ministrul ucrainean de externe: Mariupol „poate fi o linie roșie” în negocierile cu Rusia

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, duminică, că „situația” din Mariupol „poate fi o linie roșie” în negocierile cu Rusia.

„Situația din Mariupol este atât gravă – din punct de vedere militar – cât și sfâșietoare”, a declarat Kuleba la emisiunea „Face the Nation” de la CBS.

„Orașul nu mai există. Ceea ce a mai rămas din armata ucraineană și un grup mare de civili sunt practic încercuite de forțele rusești. Ei își continuă lupta, dar se pare că, după modul în care se comportă armata rusă în Mariupol, au decis să radă orașul la pământ cu orice preț”, a adăugat el.

Cancelar austriac: Putin crede că a câștigat războiul

Cancelarul Austriei a declarat, duminică, că președintele rus, Vladimir Putin, crede că a câștigat războiul.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC că nu poate explica pe deplin raționamentul lui Putin, dar a spus că Putin are „propria sa logică de război”, adăugând că liderul rus „mi-a trimis mesaje clare cu privire la preocupările sale” și că pare să aibă o înțelegere deplină a ceea ce se întâmplă pe teren.

„Cred că, acum, se află în propria sa logică de război. El crede că războiul este necesar pentru garanții de securitate pentru Federația Rusă. El nu are încredere în comunitatea internațională. El îi învinovățește pe ucraineni pentru genocidul din regiunea Donbas. Așa că… ei bine, el este, acum, în lumea lui, dar cred că știe ce se întâmplă acum în Ucraina”, a declarat Nehammer.

Nehammer a precizat că Putin a trecut la limba germană în timpul întâlnirii lor față în față pentru a avertiza că ar fi mai bine ca războiul să se încheie cât mai repede.

UPDATE 19:00

Șeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk, a declarat că starea de asediu va fi ridicată în regiune în noaptea de Paște, pe 23-24 aprilie.

Într-un nou interviu, premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că forțele ucrainene rămase în orașul portuar Mariupol din sudul țării continuă să lupte și vor continua să sfideze ultimatumul Rusiei care le cere să se predea. Duminică, Rusia a declarat că va garanta viața soldaților ucraineni care se vor preda, Kremlinul adăugând că singurii soldați ucraineni rămași în oraș se aflau la o oțelărie uriașă.

Bombardamentele ucigașe din Harkov s-au soldat cu cinci morți și 13 răniți, potrivit oficialilor regionali din domeniul sănătății. O serie de lovituri au fost auzite în tot orașul. Bombardamentele au lovit centrul orașului și au făcut ca mașinile de pompieri să fie chemate în acțiune din toate zonele. Pompierii s-au luptat cu flăcările din clădirile rezidențiale.

UPDATE 18:00

Rușii au bombardat o biserică din Severodonetsk în Duminica Floriilor. Aceasta este cea de-a patra sosire la Catedrala Sfântului Crăciun din Severodonetsk. De data aceasta, obuzele au lovit acoperișul.

Muncitor feroviar aruncat în aer de o mină lăsată de ocupanți în regiunea Cernăuți. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, se întorcea acasă. Din nefericire, rușii au lăsat explozibilii pe drum. Bărbatul locuia în satul Lvov (regiunea Cernihov), care fusese ocupat de mult timp de armata rusă.

Prima victorie a Ucrainei la Jocurile Invictus de la Haga! Rodion Sitdikov a câștigat medalia de aur la aruncarea greutății în prima zi a competiției.

Fundația Come Back Alive subliniază că Sitdikov este un veteran al Gărzii Naționale. În 2015, după ce a participat la luptele din regiunea Lugansk, a fost diagnosticat cu cancer, dar a reușit să intre în remisie.

Jocurile Invictus sunt competiții internaționale multidisciplinare pentru foști și actuali militari care au fost răniți sau bolnavi în timpul îndeplinirii unor misiuni de luptă. Jocurile au fost lansate în 2014 de prințul britanic Harry, duce de Sussex. Scopul lor este de a sprijini militarii și veteranii pe calea integrării sociale.
Competiția din acest an s-a deschis cu un respect deosebit pentru Ucraina, care a fost supusă unei agresiuni militare din partea Rusiei


Un oficial ucrainean din domeniul sănătății afirmă că cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele rusești asupra Harkovului.

Șeful departamentului de sănătate al administrației regionale din Harkov, Maksym Haustov, a declarat că alți 13 locuitori au fost răniți în urma bombardamentelor de duminică asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Salvatorii au lucrat pentru a ajuta supraviețuitorii după bombardamentele care au lovit clădiri rezidențiale și administrative și au provocat incendii.

Oficialii au declarat că centrul orașului Harkov a fost bombardat de mai multe lansatoare de rachete, potrivit Associated Press.

UPDATE 17:00

Forțele ucrainene rămase în portul Mariupol – din sudul țării – luptă în continuare și continuă să sfideze cererea Rusiei de a se preda, a declarat duminică premierul ucrainean Denys Shmyhal.

Orașul încă nu a căzut”, a declarat Shmyhal la emisiunea „This Week” de la ABC, adăugând că soldații ucraineni continuă să controleze unele părți ale orașului.

Shmyhal a declarat că va participa săptămâna aceasta la reuniunile Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale de la Washington și că va încerca să obțină mai multă asistență financiară pentru Ucraina.

UPDATE 16:00

Un bombardament a ucis doi oameni și a rănit patru în orașul Zolote din estul țării – raport

Cel puțin două persoane au fost ucise și patru au fost rănite duminică în bombardamentele asupra orașului Zolote, din estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul local, relatează The Guardian.

Într-una dintre clădirile înalte, două etaje au fost distruse…avem cel puțin doi cetățeni morți, alți patru răniți”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Reuters nu a putut verifica imediat declarațiile sale.


Cinci persoane au fost ucise și 13 au fost rănite în urma bombardamentelor de astăzi din centrul orașului Harkov, potrivit Departamentului de Sănătate al Administrației militare regionale din oraș.


Din 17 aprilie, navelor rusești li s-a interzis accesul în porturi:

  • Italia
  • România
  • Bulgaria
  • Estonia
  • Belgia

Anterior, o decizie similară a fost luată de autoritățile din Marea Britanie și Canada.

Interdicția se bazează pe cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, adoptat de Uniunea Europeană la 8 aprilie.

UPDATE 15:00

Boris Johnson a amintit de suferința ucrainenilor, în mesajul său de Paște

Transmițând mesajul său de Paște într-o înregistrare video pe Twitter, premierul britanic a adus un omagiu „creștinilor din Ucraina, care, fie că sărbătoresc Paștele astăzi, fie echivalentul său ortodox mai târziu în această lună, pentru care mesajul de speranță al lui Hristos, triumful vieții asupra morții și al binelui asupra răului, va răsuna în acest an, poate mai mult decât oricare altul”.

Vorbind în ucraineană și făcând referire la un psalm, el a spus: „Fiți puternici și aveți curaj în inima voastră, voi toți cei care vă încredeți în Domnul”.

Paștele ne spune că există lumină dincolo de întuneric, că dincolo de suferință se află răscumpărarea”, a spus Johnson.

Între timp, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, s-a referit și el la acest conflict în predica sa de Paște.

Ucrainenii s-au trezit la sfârșitul lumii așa cum o știau. Acum sunt treziți de zgomotele războiului și de realitatea dezgustătoare a terorii. Ei se trezesc cu o frică mortală. Fie ca acesta să fie un moment pentru încetarea focului, retragerea și angajamentul Rusiei de a purta discuții. Acesta este un moment pentru resetarea căilor păcii, nu pentru ceea ce Bismarck numea sânge și fier. Lăsați-l pe Hristos să prevaleze. Fie ca întunericul războiului să fie alungat”, a afirmat arhiepiscopul de Canterbury.


Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să facă escală în porturile sale de la Marea Neagră. Decizia a intrat în vigoare sâmbătă.

Excepțiile se fac doar pentru navele aflate în dificultate sau care au nevoie de ajutor umanitar, sau pentru navele care transportă energie, alimente și produse farmaceutice către țările UE.

Decizia de a închide porturile rusești face parte din pachetul de sancțiuni al UE adoptat pe 8 aprilie.

ORA 14:00

Alimentarea cu energie electrică a instalației de depozitare a combustibilului nuclear uzat din zona de excludere de la Cernobîl a fost reluată astăzi, anunță Energoatom. A început reglarea echipamentului și a instrumentelor pentru funcționarea normală a acestuia.

ORA 13:00

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că ar fi distrus o uzină militară lângă Kiev, în condiţiile în care Moscova îşi intensifică atacurile împotriva capitalei ucrainene. În timpul nopţii, rachete de înaltă precizie lansate de avioane au distrus o uzină de muniţii lângă Brovarî, în regiunea Kiev, a anunţat ministerul într-un comunicat pe canalul său Telegram.

Ministerul Apărării anunță că rușii nu reușesc să lanseze o ofensivă de amploare în Donbas deoarece forțele ucrainene îi rețin. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat la televiziune că Rusia își consolidează trupele și echipamentele în estul Ucrainei, dar nu reușește să intre în noua etapă a războiului.

Franța a înghețat bunurile rusului Roman Abramovici și ale altor oligarhi ruși până la 1 miliard de dolari, potrivit Forbes.

ORA 12:00

Autoritățile ucrainene au permis ca perechile de îndrăgostiți să se căsătorească de la distanță în timpul legii marțiale – ministrul adjunct al justiției Kolominets. Potrivit acestora, căsătoria poate fi aranjată chiar și prin Zoom.

În Nikolaev nu mai e strop de apă de câteva zile. Oamenii așteaptă la cozi uriașe să umple sticle și bidoane din râuri și izvoare.

ORA 11:00

Ministrul de externe al Ucrainei a transmis un mesaj cu ocazia Paștelui Catolic: „Urez un Paște fericit celor care sărbătoresc astăzi și să ne rugăm cu toții ca viața să învingă moartea. Fie ca această zi binecuvântată să aducă speranța că pacea va reveni pe pământul ucrainean, în satele și orașele Ucrainei. Speranța că lumina va birui întunericul”.

După un asalt devastator de peste șase săptămâni, există tot mai multe semne că Rusia este aproape de a cuceri complet orașul portuar Mariupol. Mii de oameni au fost uciși în timpul asediului, care a început atunci când trupele rusești au început să încercuiască orașul la începutul lunii martie.

ORA 10:00

SUA studiază experiența forțelor armate ucrainene în războiul cu Rusia: Armata americană a demarat un exercițiu cu scenarii în Ucraina. Scopul exercițiului este de a pregăti armata americană pentru lupta împotriva unor adversari importanți, cum ar fi Rusia sau China.

După România, și Bulgaria anunță că își închide porturile pentru navele rusești, transmite The Guardian.

41 de cadavre recuperate de sub dărâmături în Borodyanka până în prezent. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat că salvatorii săi au terminat de curățat molozul a 5 clădiri de apartamente distruse în Borodyanka, un oraș situat la 40 de kilometri nord-vest de Kiev, care a fost puternic bombardat de Rusia.

ORA 09:00

Unele transporturi de asistență militară din partea SUA au început să ajungă în Ucraina, potrivit unui oficial de la Casa Albă citat de CNN. La începutul acestei săptămâni, președintele Joe Biden a aprobat un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari (600 de milioane de lire sterline) pentru Ucraina.

În ciuda faptului că sunt în inferioritate numerică și de arme. Ucraina a provocat mai multe victime în 24 de ore decât a suferit Rusia în opt ani de angajamente în Siria, scrie The Economist.

ORA 08:00

Parașutiștii Sicheslav au doborât o dronă Orlan 10 în regiunea Donețk . Statul Major a spus că costul unei astfel de drone este de aproximativ 100 de mii de dolari.

Noaptea, rușii au tras asupra Severodonețk: obuzele au lovit patru clădiri înalte, unele apartamente au fost ocupate, a declarat șeful OVA Gaidai din Lugansk.

ORA 07:00

Explozie la Kiev, alarme în aproape toată țara

O explozie s-a produs, noaptea trecută, la Kiev în timp ce alarmele de atac aerian au fost auzite în numeroase orașe ale Ucrainei, anunță Reuters.

Pentru a doua zi consecutiv, o explozie a putut fi auzită la Kiev, potrivit presei locale.

În timpul nopții, sirenele de raid aerian au sunat în aproape toată Ucraina.

Autoritățile nu au oferit, încă, nicio explicație oficială pentru explozie și pentru alarmele de atac aerian.

Zelenski: Decesele civile și asaltul de la Mariupol fac improbabile discuțiile cu Rusia

Asaltul necruțător al Rusiei asupra orașului Mariupol și descoperirea altor crime rusești împotriva civililor vor face imposibilă continuarea discuțiilor diplomatice, a declarat, sâmbătă, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Distrugerea tuturor băieților noștri din Mariupol – ceea ce fac acum – poate pune capăt oricărui format de negocieri”, a declarat el, potrivit unui articol postat pe site-ul prezidențial.

Acesta a adăugat că, deși a fost deschis la discuții cu președintele rus, Vladimir Putin, acest lucru devine mai puțin probabil pe măsură ce Rusia continuă să își intensifice războiul. Dacă vor ieși la suprafață mai multe crime de război evidente ale Rusiei, „nu va exista nicio șansă ca negocierile să aibă loc”, a spus Zelenski.

Navele rusești nu mai pot intra în porturile din România

Nicio navă din Rusia nu mai poate intra în porturile românești. Interdicția se aplică în cazul tuturor porturilor de la Marea Neagră sau de pe Dunăre începând de duminică.

Navele rusești nu mai pot intra în porturile din România, iar interdicția se aplică și ambarcațiunilor de agrement.

De asemenea, nu mai au voie în porturile românești navele care și-au schimbat înmatricularea sau pavilionul rusesc după 24 februarie.

Singurele excepții sunt pentru navele care au nevoie de asistență și caută refugiu, dar și pentru cele care transportă mărfuri către statele UE.

ORA 06:00

Comandantul marinei ruse s-a întâlnit cu membrii echipajului crucişătorului scufundat în Marea Neagră

Amiralul. Nikolai Evmenov, s-a întâlnit cu membrii echipajului de pe crucişătorul scufundat Moskva. Deşi au pierdut o navă emblematică, echipajul nu va suferi repercusiuni şi va continua să servească în marina rusă, conform Ministerului Apărării.

Rusia a declarat, joi, că Moskva s-a scufundat după o explozie de muniţie. Ucraina susţine că a lovit nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, cu o rachetă.

Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip de 26 de secunde care îi prezintă pe Evmenov şi alţi doi ofiţeri stând afară în faţa a aproximativ 100 de marinari. Ministerul nu a declarat când a avut loc întâlnirea.

Rusia a declarat că toţi cei 500 de membrii ai echipajului au fost salvaţi după explozia de miercuri seara. Oficialii ucraineni susţin contrariul, cum că unii dintre cei aflaţi la bord au murit, dar nu au furnizat nicio dovadă pentru a-şi susţine afirmaţiile.

ORA 05:00

Războiul din Ucraina generează interes pentru energia nucleară, în ciuda pericolului

Războiul din Ucraina a intensificat interesul în întreaga Europă pentru construirea de noi centrale nucleare sau pentru prelungirea duratei de viață a celor vechi, pentru a elibera continentul de dependența sa puternică de petrolul și gazele naturale rusești.

Belgia a făcut o răsturnare de situație, hotărând să mențină deschise o pereche de reactoare programate pentru închidere. Republica Cehă a invitat companiile occidentale să livreze combustibil nuclear pentru a înlocui livrările rusești. Polonia negociază construirea de noi reactoare într-un oraș liniștit de la malul mării. Războiul a inversat tendința dezbaterii nucleare, tocmai când perspectivele sale păreau să se diminueze.

Interesul sporit vine în contextul în care războiul din Ucraina arată pericolele construirii de reactoare nucleare pe linia frontului NATO. Luptele din jurul siturilor nucleare ucrainene au stârnit alarme cu privire la pagubele pe care trupele inamice, dronele și rachetele le-ar putea provoca asupra instalațiilor, pagube care ar putea duce la emisii de radiații, care au fost asociate cu o serie de cazuri de caner ani mai târziu.

ORA 04:00

Rusia ordonă forțelor ucrainene din Mariupol să se predea până duminică dimineață

Rusia a cerut forțelor ucrainene, care încă luptă pentru apărarea orașului asediat Mariupol, să depună armele. Aparentul ultimatum vine în timp ce Rusia își continuă atacul asupra orașului din sud-estul țării.

Potrivit informaţiilor autorităţilor ruse, toţi luptătorii ucraineni rămaşi în Mariupol sunt baricadaţi în acest moment în oţelăria Azovstal.

Într-o prezentare a etapelor modului în care va funcţiona capitularea, Mizinţev a spus că, începând cu ora șase dimineaţa, partea rusă va urma să ridice steagurile roşii, iar partea ucraineană să ridice steagurile albe „în jurul perimetrului Azovstal” în semn de respectare a încetării focului.

ORA 03:00

Protest inedit în faţa ambasadei Rusiei din Lituania şi Estonia

La Vilnius, ambasada Rusiei a organizat o acțiune pentru a atrage atenția asupra crimelor de război ale ocupanților din Ucraina: violul femeilor și abuzul asupra copiilor.

O acțiune similară a fost organizată la Tallinn în urmă cu câteva zile.

ORA 02:00

CEO WCK: O rachetă lovește restaurantul partener al World Central Kitchen din Harkov, rănind patru angajați

Un restaurant în parteneriat cu organizația celebrului bucătar umanitar global, José Andrés, World Central Kitchen, a fost lovit de o rachetă în Harkov, Ucraina, rănind patru angajați, a declarat, sâmbătă ,Nate Mook, directorul general al WCK.

El a descris scena ca fiind una de „brutalitate oribilă”.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, Mook se afla în fața clădirii care a primit ceea ce el a spus că a fost o „lovitură puternică” de o rachetă care a lăsat „pagube imense” și „o duzină de mașini arse”. Bucătăria a suferit, de asemenea, pagube, potrivit lui Mook, care a precizat că nimeni nu a fost ucis în restaurant, dar că o persoană a fost ucisă în urma loviturii.

CNN nu a confirmat, în mod independent, decesul.

ORA 01:00

Ministerul rus al Apărării susține că a doborât un avion de transport militar ucrainean

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a afirmat, sâmbătă, într-un comunicat, că armata rusă a doborât un avion de transport militar ucrainean care transporta echipament militar din țările occidentale.

În declarație se precizează că „un avion militar ucrainean de transport a fost doborât în aer”, în regiunea Odesa, în timp ce „livra un lot mare de arme furnizate Ucrainei de către țările occidentale”.

CNN nu a putut verifica afirmația și a contactat Pentagonul pentru comentarii.

Rusia a afirmat că a distrus mai multe aeronave militare ucrainene decât se știa că se aflau în inventarul Ucrainei, potrivit informațiilor din surse deschise.

Oficial Casa Albă: Livrările de asistență de securitate americană pentru Ucraina sosesc

Transporturile din ultimul pachet de asistență de securitate al administrației Biden pentru Ucraina „au început să sosească”, a declarat, sâmbătă, un oficial de la Casa Albă pentru CNN.

Președintele Biden a aprobat, săptămâna aceasta, un pachet suplimentar de arme, muniții și asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari.

Pentru prima dată, SUA au fost de acord să furnizeze Kievului tipurile de capacități de mare putere pe care unii oficiali ai administrației Biden le considerau, în urmă cu câteva săptămâni, ca fiind un risc prea mare de escaladare, inclusiv 11 elicoptere Mi-17; 18 tunuri Howitzer de 155 mm și încă 300 de drone Switchblade.

Vineri, un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat, pentru CNN, că primul zbor de arme și echipamente ar urma să sosească în regiune în următoarele 24 de ore și va fi preluat la graniță de ucraineni și dus în țară.

Transportul de 800 de milioane de dolari ridică suma totală a asistenței militare pe care SUA a acordat-o Ucrainei la peste 3 miliarde de dolari.

Președintele ucrainean califică situația din Mariupol drept „inumană” și promite să reconstruiască națiunea

În ultimul său discurs video, de sâmbătă, adresat poporului ucrainean, președintele Volodimir Zelenski, a abordat situația din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu și a promis un viitor mai bun după încheierea ostilităților.

Zelenski a declarat că „situația din Mariupol rămâne cât se poate de gravă. Pur și simplu inumană”.

„Rusia încearcă, în mod deliberat, să-i distrugă pe toți cei care se află în Mariupol”, a spus el.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas în Mariupol și în împrejurimile sale imediate, care se află în mare parte sub control rusesc, iar trupele ucrainene sunt limitate la focare de rezistență.

TASS: Ministerul rus al Apărării publică o înregistrare video cu comandantul Marinei Militare întâlnindu-se cu echipajul navei Moskva

Comandantul-șef al marinei ruse, amiralul Nikolai Evmenov, s-a întâlnit cu echipajul crucișătorului cu rachete ghidate, Moskva, în Sevastopol, potrivit agenției de știri rusești de stat TASS, care citează Ministerul Apărării.

TASS a publicat, sâmbătă, o înregistrare video a Ministerului Apărării care arată ceea ce a fost descris ca fiind ofițeri și marinari ai navei de război scufundate, care stau în formație pe două rânduri de adâncime.

Numărul de marinari din formație nu a fost clar. Armata rusă nu a publicat nicio informație despre victimele de la bordul navei Moskva, care s-a scufundat, joi, în Marea Neagră. Nu era clar câți membri ai echipajului se aflau la bord sau câți au supraviețuit.

Moskva era nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră. Ucraina a susținut că a lovit crucișătorul cu rachete anti-navă, în timp ce armata rusă a recunoscut doar că nava s-a scufundat după un incendiu la bord și detonarea muniției.

Evmenov a declarat că marinarii conscriși de pe Moskva vor fi eliberați din serviciu în conformitate cu legea, în perioada mai-iulie, potrivit TASS.

ORA 00:00

Primarul din Sankt Petersburg: Generalul rus Vladimir Frolov a fost ucis în Ucraina

Al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat de condoleanțe, moartea unui general rus în Ucraina.

Orașul și-a exprimat condoleanțele pentru comandantul adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, generalul-maior, Vladimir Frolov, care a murit în Ucraina în această săptămână, a anunțat biroul de presă al primarului într-un comunicat.

Primarul din Sankt Petersburg, Alexander Beglov, a participat la înmormântare, care a avut loc, sâmbătă, la cimitirul istoric Serafimovskoe, se arată în comunicat.

„Astăzi ne luăm rămas bun de la un adevărat erou”, a spus Beglov, potrivit comunicatului. „Vladimir Petrovici Frolov a avut o moarte eroică în lupta cu naționaliștii ucraineni. El și-a sacrificat viața pentru ca femeile, copiii și bătrânii din Donbas să nu mai audă exploziile bombelor. Pentru ca ei să nu mai aștepte moartea și, plecând de acasă, să își ia rămas bun ca și cum ar fi pentru ultima dată”.

CNN nu a putut confirma circumstanțele morții lui Frolov. Mai mulți ofițeri ruși de rang înalt au fost uciși în Ucraina.

Prințul Harry: „Lumea este unită” cu Ucraina

În timpul unui discurs rostit, sâmbătă, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Invictus de la Haga, prințul Harry a declarat că „lumea este unită” cu Ucraina.

Vorbind despre militarii ucraineni care au călătorit în Olanda pentru a concura, el a spus: „Mi-ați spus ieri de ce ați decis să vă alăturați nouă, în ciuda tuturor șanselor. Ați spus că ați venit să fiți pe această scenă globală, nu doar pentru a vă arăta puterea, ci și pentru a spune adevărul vostru, adevărul despre ceea ce se întâmplă în țara voastră”.

Prințul Harry a fost însoțit de soția sa, Meghan, ducesa de Sussex. Jocurile Invictus, care se vor desfășura până vinerea viitoare, fuseseră amânate timp de doi ani din cauza pandemiei de coronavirus.