• Statul Major: Inamicul continuă să bombardeze infrastructura orașelor ucrainene.
  • Ucraina va fi evaluată în funcție de două criterii principale de apartenență, după care se va lua o decizie privind aderarea sa la UE, a declarat Ambasadorul UE în Ucraina Matti Maasikas.
  • Un număr de 24 de vehicule pentru pompieri și medici și 50 de tone de echipamente de salvare vor fi livrate în Ucraina din Franța, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE 23:00

1982 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului, informează ONU.

Printre morți se numără 511 bărbați, 323 femei, 34 fete și 56 băieți, precum și 72 de copii și 986 de adulți, al căror sex este încă necunoscut.


Ambasadorii din mai multe țări se întorc la Kiev după ce au fost evacuați pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ambasadorul Italiei în Ucraina se va întoarce în capitala Ucrainei, Kiev, urmând să își reia activitatea pe 18 aprilie.

De asemenea, Franța a anunțat astăzi că ambasada sa se va redeschide în scurt timp, cu planuri de a se muta din nou la Kiev, după ce ambasada a fost mutată temporar la Liov.

UPDATE 22:00

Rusia a blocat site-urile web ale Radio France Internationale și ale serviciului în limba rusă al cotidianului The Moscow Times, în cadrul unei represiuni în curs de desfășurare împotriva presei independente, relatează Reuters.


Un timbru cu nava de război rusă Moskva, care s-a scufundat, este acum o piesă de colecție, relatează AFP.

Un timbru care înfățișează un soldat ucrainean făcând un gest obscen cu mâna la nava amiral rusă Moskva, care s-a scufundat în Marea Neagră, a devenit un obiect de colecție pentru ucraineni, care îl consideră un semn de „victorie”.

La oficiul poștal central din capitala Kiev, sute de ucraineni de toate vârstele au putut fi văzuți vineri la coadă timp de ore întregi pentru a pune mâna pe unul dintre cele un milion de exemplare tipărite până în prezent.

Acea navă a fost cea mai mare pe care au avut-o…. Au pariat mult pe ea și noi am distrus-o! Este o nouă fază a războiului, una a victoriei!”, a declarat Yury Kolesan, în vârstă de 22 de ani, care a așteptat două ore și jumătate pentru a obține un set de 30 de timbre.

Nava de război s-a scufundat joi după o explozie și un incendiu despre care Ucraina a susținut că a fost provocat de un atac cu rachete – în timp ce Rusia a declarat că pagubele au fost cauzate de o explozie a munițiilor de la bord.

Crucișătorul de rachete a căpătat notorietate în primele etape ale invaziei Rusiei în Ucraina, când echipajul său a cerut unei unități de polițiști de frontieră ucraineni să se predea, doar că aceștia au refuzat sfidător.

Incidentul a devenit rapid un simbol al rezistenței Ucrainei împotriva asaltului Rusiei.

UPDATE 21:00

Șapte persoane au fost ucise astăzi după ce un bombardament rusesc a lovit o zonă rezidențială, relatează Reuters.

Guvernatorul regional din Harkov a declarat astăzi că șapte persoane, inclusiv un copil mic, au fost ucise și 34 rănite în urma unor lovituri aeriene rusești.

Rusia descrie invazia sa în Ucraina drept o „operațiune specială” și a negat că a vizat zone civile.


Rachete ale trupelor rusești au lovit o fabrică militară din apropierea Kievului, care produce rachetele pe care Ucraina susține că le-a folosit pentru a scufunda nava amiral Moskva, relatează AFP.

Un atelier și o clădire administrativă de la uzina Vizar, care se află în apropiere de aeroportul internațional Zhuliany din Kiev, au fost grav avariate din cauza loviturilor rusești, a constatat un jurnalist AFP.

Anterior, Rusia anunțase că a folosit rachete cu rază lungă de acțiune pe mare Kalibr pentru a lovi fabrica, despre care producătorul de arme de stat ucrainean Ukroboronprom spune că producea rachete Neptun.

„Au fost cinci lovituri. Angajatul meu se afla în birou și a fost aruncat din picioare de explozie. Ne fac să plătim pentru distrugerea Moskva”, a declarat Andrei Sizov, un proprietar de 47 de ani al unui atelier de prelucrare a lemnului din apropiere, în vârstă de 47 de ani.

A fost prima lovitură majoră a Rusiei în jurul capitalei ucrainene în peste două săptămâni.

Guvernatorul regional al Kievului a declarat că au mai avut loc cel puțin alte două lovituri rusești astăzi, dar nu a oferit detalii despre pagubele suferite sau despre eventuale victime.

UPDATE 20:00

Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

Peste 900 de cadavre de civili au fost descoperite în regiunea din jurul Kievului în urma retragerii forțelor rusești – aproape toate au fost împușcate mortal, potrivit Associated Press, care citează poliția locală.

Numărul este dublu față de cel anunțat de autoritățile ucrainene în urmă cu aproape două săptămâni, iar prezența rănilor prin împușcare indică faptul că mulți dintre ei au fost „pur și simplu executați”, au declarat ofițerii.

Andriy Nebytov, șeful poliției regionale din Kiev, a declarat că trupurile au fost abandonate pe străzi sau au primit înmormântări temporare. El a citat date ale poliției care indică faptul că 95% au murit din cauza rănilor prin împușcare, relatează AP.

În consecință, înțelegem că, în timpul ocupației [rusești], oamenii au fost pur și simplu executați pe străzi. Mai multe cadavre sunt găsite în fiecare zi, sub dărâmături și în gropi comune”, a adăugat el.

Cel mai mare număr de victime a fost găsit în Bucea; unde au fost găsite peste 350.

Potrivit lui Nebytov, lucrătorii de la serviciile publice din Bucea au adunat și îngropat cadavrele din suburbia Kievului în timp ce aceasta a rămas sub control rusesc. Trupele rusești, a adăugat el, „urmăreau” persoanele care exprimau opinii puternice pro-Ucraina.

UPDATE 19:00

Statele Unite cred acum că nava de război rusă Moskva, care s-a scufundat, a fost lovită de două rachete ucrainene, a declarat un oficial american de rang înalt. Kievul susține că rachetele sale au lovit nava, dar Rusia nu a raportat niciun atac și susține că nava s-a scufundat după ce un incendiu a provocat explozia muniției. Oficialii militari ucraineni au declarat că au lovit Moskva cu rachete Neptune de fabricație ucraineană – o armă concepută după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care a crescut amenințarea navală la adresa Ucrainei în Marea Neagră.

Mai mult de cinci milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei din februarie, potrivit ultimelor cifre publicate de ONU.

Este „foarte probabil” ca Finlanda să se alăture NATO în urma invaziei rusești în Ucraina, a declarat vineri ministrul finlandez pentru Afaceri Europene și Guvernanță Corporativă, Tytti Tuppurainen, într-un interviu video pentru Sky News. Tuppurainen a spus că „există o majoritate uriașă” în sprijinul unei aderări la NATO, dar „trebuie să discutăm această problemă în detaliu în parlamentul nostru”.

UPDATE 18:00

Moscova a declarat persona non gratae 18 membri ai delegației UE în Rusia. Membrii personalului vor trebui să părăsească teritoriul Federației Ruse în viitorul apropiat, a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat. În replică, UE a declarat că deplânge ordinul nejustificat și lipsit de temei, adăugând că nu există niciun motiv pentru decizia de vineri a autorităților ruse, dincolo de faptul că este o măsură de retorsiune pură. Zeci de diplomați ruși au fost expulzați de țările UE în ultima lună.

16 vehicule de luptă de infanterie rusă și 5 BTR-82A au fost capturate de soldații ucraineni în urma bătăliei de pe dreapta Donețk, – Comandamentul Infanteriei Navale. O parte din tehnologie s-a spart deja în punctele fierbinți, în caz contrar – în reparație.

UPDATE 17:00

Pentru prima dată de la invazia sa, armata rusă a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul port asediat Mariupol, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Un purtător de cuvânt al ministerului, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat că Rusia își concentrează acum eforturile pentru a cuceri orașele Rubizhne și Popasna din estul Ucrainei, precum și orașul Mariupol din sud.

El a adăugat că lupte de stradă sunt în curs de desfășurare în Mariupol, pe care forțele rusești nu au reușit să îl captureze complet de la începutul războiului. El a spus că lupte active au loc în jurul Combinatului de oțel și fier Illich din oraș, precum și în zona portuară.

UPDATE 16:00

Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe Twitter ironizând marina rusă după ce nava de război Moskva, nava amiral a acesteia, s-a scufundat în Marea Neagră. „Ministerul Apărării al Ucrainei reamintește marinei ruse că strâmtorile din Marea Neagră sunt închise doar pentru intrare”, a spus acesta într-o postare pe rețelele de socializare. „Partea flotei dumneavoastră care a rămas pe linia de plutire are încă o cale de ieșire”.

UPDATE 15:00

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că, dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO, vor deveni o nouă frontieră pentru confruntarea Alianței cu Rusia. Potrivit acesteia, „consecințele negative pentru pace și stabilitate în nordul Europei sunt evidente”.

Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denys Monastyrsky, a predat Reprezentantului Special al Secretarului General al ONU, Amin Awad, o jucărie pentru copii pătată de sânge, care a fost găsită după bombardarea în gara din Kramatorsk. Jucăria va fi trimisă la Curtea Internațională de Justiție de la Haga ca dovadă materială a unei crime de război comise de invadatorii ruși.

UPDATE 14:00

Fostul deputat al Dumei de Stat și activist al opoziției Ilya Ponomarev a declarat că din cele 510 persoane care se aflau pe crucișătorul scufundat Moskva, doar 58 au fost salvate. Macedonia expulzează 6 diplomați ruși, a anunțat publicația macedoneană Meta. La 28 martie, țara a expulzat deja cinci diplomați ruși.

Apar noi detalii despre exploziile de la Kiev, după ce Rusia a declarat că a efectuat lovituri asupra unei uzine de rachete din capitală. Un atelier și o clădire administrativă de la uzina Vizar, care se află în apropierea aeroportului internațional Zhuliany din Kiev, au fost grav avariate, a precizat jurnalistul. Andrei Sizov, un proprietar de 47 de ani, proprietar al unui atelier de lemn, a declarat pentru AFP că exploziile au avut loc în timpul nopții.

UPDATE 13:00

Zelenski a raportat că în Mariupol, ocupanții au distrus 95% din toate clădirile din oraș.

Statele Unite consideră că războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea dura până la sfârșitul anului 2022, le-ar fi spus secretarul de stat american Antony Blinken aliaților europeni, conform CNN, care citează doi oficiali europeni.

Peste 2,75 milioane de refugiați au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, a anunțat vineri Poliția de Frontieră poloneză. Numărul persoanelor care au trecut granița în Polonia a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, iar numărul celor care au intrat în Ucraina a crescut. Joi, 26.800 de persoane au trecut în Polonia, în creștere cu 8% față de miercuri, a scris agenția pe Twitter. Dar acest număr este mult sub recordul de 142.300 de persoane stabilit la 6 martie.

Înainte de începerea războiului, numărul mediu zilnic de persoane care treceau granița din Ucraina în Polonia era de 16.800. Unii refugiați au părăsit deja Polonia. Profesorul Maciej Duszczyk, cercetător în domeniul migrației de la Universitatea din Varșovia, estimează că aproximativ 1,2 – 1,4 milioane de persoane au rămas în țară.

UPDATE 12:00

În jur de 20.000 de soldați ruși au fost uciși de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, potrivit bilanțului publicat vineri de Statul Major al Armatei Ucrainei.

Ironiile ministrului ucrainean al Apărării, după scufundarea crucișătorului Moskva: „Mai avem un loc pentru scuba diving în Marea Neagră”.

Trupele rusești au bombardat punctele de control de la granița ucraineană din zona Cernihov. Atacuri au avut loc în satul Senkivka de lângă fronitera. Încă nu sunt informații despre eventuale victime, transmite Kyiv Independent.

Soldații ruși ar fi început să dezgroape cadavrelor civililor uciși în Mariupol și înhumați de către familii sau cunoscuți în curțile blocurilor, afirmă administrația locală a orașului port devastat de bombardamentele constante ale forțelor ruse, scrie BBC. Administrația orașului mai spune că, totodată, soldații ruși nu le permit locuitorilor să îi îngroape pe cei uciși în lupte. Astfel, în fiecare curte ar exista acum un supraveghetor care să se asigure că va fi respectată acestă regulă impusă de ruși.

UPDATE 11:00

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk din estul țării, le cere locuitorilor să evacueze zona și să „aleagă viața”, potrivit BBC. El spune că o persoană a fost ucisă, iar alte cinci au fost rănite în timpul bombardamentelor rusești în orașul Kreminna.

Guvernatorul din Lugansk spune că 32.000 de locuitori au fost evacuați cu trenuri și autobuze și îi îndeamnă și pe alții să facă același lucru: „Nu ezitați și plecați cât mai rămâne această posibilitate”.

În Mariupol, forțele de ocupație împiedică civilii să fie înmormântați, a anunțat Consiliul Local din Mariupol.

UPDATE 10:00

Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk a anunțată că a fost conveită deschiderea a 9 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor în cursul zilei de vineri. Oamenii din Mariupol, Berdyansk, Tokmak și Energodar pot merge cu mașina spre Zaporojjea. Coridoarele umanitare din zona Iugansk ar urma să fie operaționale în condiițile încetării atacurilor armatei ruse.

UE intenționează să impună un nou embargo asupra achizițiilor de petrol rusesc. Armenia va plăti pentru gazul rusesc în ruble, a anunțat ministrul Economiei, Vahan Kerobyan.

Locuitorii din Blegorod au auzit din nou sunete de explozii.

Comandantul pușcașilor marini cere deblocarea urgentă a Mariupolului. Potrivit lui Serhiy Volyny, în dimineața zilei de 15 aprilie, apărătorii din Mariupol luptă cu înverșunare, inamicul avansând agresiv. Situația este critică. Mariupol poate fi salvat fie printr-o operațiune militară urgentă, fie printr-o soluție politică. Astăzi, este încă posibil să se deblocheze Mariupol.

UPDATE 09:00

Soldați prizonieri ruși și ucraineni au fost schimbați în regiunea Herson din sudul Ucrainei, potrivit forțelor armate ucrainene din sudul țării. Anunțând pe rețelele de socializare, acestea au susținut că patru prizonieri ruși au fost schimbați cu cinci militari ucraineni în satul Posad-Pokrovske, după negocieri intense. Rusia a revendicat controlul asupra Hersonului la începutul războiului, dar Ucraina a recâștigat o parte din teritoriu, potrivit rapoartelor publicate de Pentagon în urmă cu câteva săptămâni.

Rusia și-ar putea revizui strategia în Marea Neagră după ce a confirmat scufundarea navei amiral Moskva și în condițiile în care aceasta este a doua mare pierdere suferită de ruși după declanșarea războiului de către Vladimir Putin în Ucraina, se arată în raportul publicat vineri dimineața de ministerul britanic al apărării. Acest incident (scufundarea navei de război Moskva) înseamnă că Rusia a suferit pierderi privind două nave cheie ale forțelor sale maritime, de la debutul invadării Ucrainei, prima fiind înregistrată pe 24 martie –nava Saratov, clasa Alligator.Belgorod este din nou neliniștit: locuitorii din zonă au auzit sunete de explozii.

UPDATE 08:00

Președintele polonez Andrzej Duda a semnat o lege care impune un embargo asupra cărbunelui rusesc. În plus, legea prevede posibilitatea de a îngheța bunurile persoanelor care au sprijinit agresiunea rusă.

Cunoscut scenarist al serialelor americane, în special „House of Cards”, Bo Willimon a venit în Ucraina pentru a colecta materiale pentru un documentar despre atrocitățile brutale ale forțelor de ocupație ruse din regiunea Kiev.

UPDATE 07:00

Statul Major: Inamicul continuă să bombardeze infrastructura orașelor ucrainene

Inamicul continuă să lanseze atacuri cu rachete și bombă asupra infrastructurii localităților populate ucrainene.

Conform informațiilor operative din 15 aprilie, ora 06:00, în direcțiile Volyn și Polissya, unități separate ale Forțelor Armate Belaruse îndeplinesc sarcini de protejare a frontierei dintre Ucraina și Belarus în regiunile Brest și Gomel”, a declarat Statul Major al Armatei, potrivit unui postări pe pagina sa de Facebook.

Situația în direcțiile Siversky și Slobozhansky este neschimbată.

În direcția Buh de Sud, inamicul încearcă să-și întărească pozițiile, să completeze stocurile de arme și echipament militar, muniție, combustibil și desfășoară activități de recunoaștere cu implicarea vehiculelor aeriene fără pilot. În direcțiile Donețk și Tavriysky, principalele eforturi ale inamicului sunt concentrate pe încercările de a captura Popasna și Rubijne. Încercările sunt nereușite. În ultima zi, opt atacuri inamice au fost respinse pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. După cum s-a raportat, apărătorii ucraineni au distrus 4 tancuri, 6 vehicule blindate de personal, 4 vehicule de luptă de infanterie și un sistem de artilerie al inamicului în ultimele 24 de ore”, a transmis Statul Major al Ucrainei.

UPDATE 06:00

Următoarea fază a războiului din Ucraina va fi „bătălia logisticii” – fostul șef al serviciilor secrete militare britanice Philip Osborne, într-un comentariu pentru Sky News.

Orașul-port din sudul Mariupol ar putea cădea săptămâna viitoare, determinând trupele rusești să se deplaseze spre nord pentru a sprijini ofensiva din est.

Problema pentru ucraineni va fi eficiența realimentării și livrării de arme și echipamente în estul Ucrainei.


Ocupanții au tras cu obuze interzise în districtul Okhtyrka din regiunea Sumy, potrivit șefului poliției din Sumi, Dmytro Jivițchi.


Informații operative de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei (15 aprilie, ora 6:00):

  • „În zonele Volyn și Polissya, unele unități ale Forțelor Armate ale Republicii Belarus îndeplinesc sarcini de acoperire a graniței ucrainene-belaruse în regiunile Brest și Gomel.
  • În direcțiile Seversky și Slobozhansky situația este neschimbată.
  • În direcția South Bug, inamicul încearcă să desfășoare poziții de echipamente de fortificare, să completeze stocurile de arme și echipamente militare. Efectuează recunoașteri cu implicarea vehiculelor aeriene fără pilot.
  • În direcțiile Donețk și Tavriya, principalele eforturi ale inamicului sunt concentrate pe încercările de capturare a așezărilor Popasna și Rubijne. Nu are succes.”

Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei a arătat o imagine din satelit, care arată că armata rusă a distrus 77% din teritoriul satului Gorenko din regiunea Kiev.

UPDATE 05:00

Ucraina va fi evaluată în funcție de două criterii principale de apartenență, după care se va lua o decizie privind aderarea sa la UE, a declarat Ambasadorul UE în Ucraina Matti Maasikas.

Comisia Europeană a început să lucreze la o analiză, așa cum au solicitat statele membre. Această lucrare verifica dacă Ucraina îndeplinește cele două criterii principale de aderare la UE: o democrație funcțională și o economie de piață funcțională”, a spus el.

UPDATE 03:00

Franța a susținut embargoul petrolului împotriva Rusiei, a declarat ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian.

El a spus asta în timpul unei conversații telefonice cu omologul său Dmitri Kuleba.

Am discutat cu colegul meu francez. Sunt recunoscător Franței pentru că a susținut embargoul petrolului împotriva Rusiei la nivelul UE. Ucraina este sigură că acest pas trebuie făcut cât mai curând posibil. Apreciez foarte mult decizia Franței de a-și readuce ambasadorul la Kiev”, a scris ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba.

UPDATE 02:00

Vineri, 15 aprilie, 24 de vehicule pentru pompieri și medici și 50 de tone de echipamente de salvare vor fi livrate în Ucraina din Franța, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron.


Regiunea Kiev, la 40-50 km de Vasilkov, s-au auzit aproximativ șapte explozii.

O astfel de undă de șoc nu a mai fost simțită până acum. Pereții s-au cutremurat”, scriu oamenii rețelele de socializare.


ONU cere trecerea în siguranță a civililor după ce doi lucrători umanitari și rudele lor au fost ucise în Mariupol

Șeful ONU pentru activități umanitare a cerut joi tuturor părților să asigure trecerea în siguranță a civililor din orașul-port asediat Mariupol, din sud-estul Ucrainei, după anunțul care transmitea c[ doi lucrători umanitari și membrii familiei lor au fost uciși.

Sunt profund întristat de moartea a cel puțin doi lucrători care au fost uciși, împreună cu cinci dintre rudele lor, în timpul unui atac care a lovit biroul organizației neguvernamentale Caritas din Mariupol, estul Ucrainei, pe 15 martie. Evenimentele au avut loc în urmă cu aproape o lună, dar informațiile au devenit disponibile abia acum”, a declarat Martin Griffiths, subsecretar general pentru afaceri umanitare și coordonator de ajutor de urgență, într-o declarație.

Griffiths a continuat „făcând un apel pentru părțile în conflict să convină de urgență asupra unor aranjamente clare pentru trecerea în siguranță a civililor din zonele în care viața lor este în pericol, precum și trecerea în siguranță, rapidă și nestingherită a asistenței umanitare în zonele în care civilii se confruntă cu niveluri catastrofale de nevoie, în special în zonele care au fost sau rămân asediate.”

Marți, șeful Caritas Internationalis și-a exprimat șocul și groază când a aflat despre moartea a două angajate de la Caritas Ucraina Mariupol.

Ne unim în durere și solidaritate cu suferința familiilor și a colegilor noștri din Caritas Ucraina, care trăiesc o tragedie”, a declarat secretarul general al Caritas Internationalis, Aloysius John, într-un comunicat.

John a adăugat că biroul național Caritas Ucraina încă investighează incidentul, adăugând că probabil a avut loc pe 15 martie, când „un tanc a tras în clădirea centrului Caritas din Mariupol, ucigând doi membri ai personalului și cinci dintre rudele acestora. În acest moment, din cauza absenței comunicării cu orașul Mariupol, precum și a lipsei de acces la sediul centrului Caritas, biroul nostru național Caritas Ucraina încă colectează informații pentru a stabili ce s-a întâmplat. Se presupune că cei doi membri ai personalului Caritas, împreună cu familiile lor, s-au refugiat în centru în timpul atacului cu bombardamente”.


Rapoarte de explozii în Kiev, Kherson, Bila Tserkva. Întreaga țară se află în alertă de raid aerian.


Ultima mare rafinărie de petrol din Ucraina a fost distrusă.

Potrivit canalelor ucrainene Telegram, rușii au lovit ultima rafinărie din Ivano-Frankivsk.


Un număr de 503 civili, inclusiv 24 de copii, au murit în regiunea Harkov în timpul celor 50 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei, a transmis poliția din Ucraina.


Președintele Volodimir Zelenski a declarat la finalul celei de-a cincizeci și una zile de invazie că, „în aceste 50 de zile, Ucraina a devenit un erou pentru întreaga lume, toți am devenit eroi.”

Redăm principalele declarațiil ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski:

  • „Trupele ruse repetă deja pe pământul nostru ceea ce Europa a văzut doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Donbasul este cel pe care Rusia vrea să-l distrugă în primul rând.
  • Pe 24 februarie, puterile acestei lumi nu erau sigure că vom supraviețui.
  • Cincizeci de zile din apărarea noastră este realizarea a milioane de ucraineni.
  • Ocupanții vor fi responsabili pentru tot – pentru Bucea, Kramatorsk, Volnovakha, Okhtyrka, Gostomel, Borodyanka, Mariupol…
  • Un număr de 221 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei au primit premii de stat, 34 dintre ei postum, alți 2 – angajați ai Serviciului Special de Stat.
  • Titlul „Erou al Ucrainei” i-a fost acordat maiorului Kukurba Oleksandr Vasyliovych – Șeful Serviciului de Informații al Brigăzii 299 de Aviație Tactică a Forțelor Armate ale Ucrainei.”