• Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că țara va accelera explorarea gazelor naturale împreună cu investitori privați pentru a reduce dependența de resursele energetice rusești.
  • Ucraina va putea primi statutul de candidat la aderarea la UE cel târziu în luna iunie a acestui an, a declarat premierul ucrainean Denys Shmigal.
  • Serviciile secrete din Ucraina raportează că liderii Rusiei au ordonat să distrugă orice dovadă a crimelor armatei sale și, pri urmare, utilizează crematorii mobile.

UPDATE 23:00

Oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA: SUA va stabili, probabil, că în Ucraina a fost comis un genocid

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat, miercuri, că este probabil ca Statele Unite să stabilească, în cele din urmă, că a fost comis un genocid în Ucraina.

Într-un interviu acordat CNN Newsroom, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că președintele american, Joe Biden, „a vorbit din inimă când a numit genocid ceea ce vedem în Ucraina din partea Federației Ruse și a forțelor sale”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nuland a precizat că SUA are „un proces de colectare a dovezilor de-a lungul timpului” pentru a face o constatare guvernamentală oficială de genocid.

„Dar voi prezice că ceea ce a numit președintele Biden este ceea ce vom găsi probabil, în cele din urmă, când vom putea aduna toate aceste dovezi”, a spus Nuland, „deoarece ceea ce se întâmplă pe teren nu este un accident. Este o decizie intenționată a Rusiei, prin forțele sale, de a distruge Ucraina și populația sa civilă”.

Întrebată de ce sancțiunile nu au avut un efect de descurajare asupra președintelui rus, Vladimir Putin, Nuland a răspuns că acest lucru se datorează faptului că lui Putin „nu-i pasă de poporul său sau de țara sa, îi pasă doar de propria ambiție imperială”.

„El nu vede că ceea ce face nu numai că transformă Ucraina în moloz, dar transformă și Rusia într-o închisoare”, a spus ea.

UPDATE 22:00

Rusia anunță sancțiuni de retorsiune împotriva a 398 de membri ai Congresului SUA

Rusia a anunțat, miercuri, că a impus sancțiuni împotriva a 398 de membri ai Congresului american, ca represalii la faptul că Washingtonul a pus, luna trecută, pe lista neagră sute de parlamentari ruși.

„Sancțiunile în oglindă” ale Moscovei includ „conducerea și președinții de comisii ale camerei inferioare a Congresului SUA”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat, la 24 martie,sancțiuni împotriva a 328 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei, care are 450 de locuri – nivelul inferior al Parlamentului rus cu două niveluri.

„Alte anunțuri de contramăsuri rusești sunt planificate în viitorul apropiat”, inclusiv adăugarea altor americani pe lista sancțiunilor, a precizat Moscova în declarația de miercuri.

Franța va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar

La cererea Kievului, Franța va oferi Ucrainei o nouă rundă de ajutor militar, a declarat, miercuri, ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly.

„În urma unor noi solicitări ale Ucrainei, i-am anunțat omologului meu (ucrainean) că Franța va furniza capacități militare suplimentare, pe lângă donațiile de echipamente în valoare de 100 de milioane de euro deja făcute”, a declarat Parly într-un mesaj pe Twitter.

Ministrul nu a precizat ce va include acest ajutor militar suplimentar.

Președintele francez, Emmanuel Macron, va discuta, miercuri, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit Palatului Élysée.

UPDATE 21:00

Biden dezvăluie un pachet de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina în cadrul unei convorbiri cu ZelenskI

Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus, miercuri, omologului său ucrainean că Statele Unite trimit o sumă suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru arme, muniții și alte tipuri de asistență de securitate.

„Armata ucraineană a folosit armele pe care le furnizăm cu un efect devastator. În timp ce Rusia se pregătește să își intensifice atacul în regiunea Donbas, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei capacitățile necesare pentru a se apăra”, a declarat Biden într-un comunicat.

Pachetul va include atât noi tipuri de arme, cât și tipuri de echipamente pe care SUA le furnizează Ucrainei de săptămâni întregi.

Noile echipamente includ „sisteme de artilerie, proiectile de artilerie și transportoare blindate pentru trupe”, se arată în declarația lui Biden.

„Am aprobat, de asemenea, transferul de elicoptere suplimentare”, a scris el.

Transportul de 800 de milioane de dolari ridică la peste 3 miliarde de dolari valoarea totală a asistenței militare pe care SUA a acordat-o Ucrainei.

„Furnizarea constantă de arme pe care Statele Unite și aliații și partenerii lor le-au oferit Ucrainei a fost esențială pentru susținerea luptei acesteia împotriva invaziei rusești. A contribuit la asigurarea faptului că Putin a eșuat în obiectivele sale inițiale de război de a cuceri și controla Ucraina. Nu ne putem odihni acum”, a scris Biden într-o declarație.

Președintele SUA a spus că l-a asigurat pe Zelenski că „poporul american va continua să fie alături de curajosul popor ucrainean în lupta sa pentru libertate”.

UPDATE 20:00

Armata rusă amenință că va lovi „centrele de decizie” ucrainene

Într-o declarație de miercuri, armata rusă a amenințat că va lovi „centrele de decizie” ucrainene – inclusiv cele din capitala Ucrainei – ca răspuns la ceea ce Rusia a spus că sunt „încercări de sabotaj și lovituri” pe teritoriul rusesc.

„Observăm încercări de sabotaj și lovituri ale trupelor ucrainene asupra unor obiecte de pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, într-un comunicat. „Dacă astfel de cazuri vor continua, Forțele Armate ale Federației Ruse vor lovi centrele de decizie, inclusiv la Kiev, de la care armata rusă s-a abținut până acum”.

Rusia, la începutul acestei luni, a acuzat Ucraina că a organizat un atac cu elicopterul asupra unui depozit de combustibil din interiorul teritoriului rusesc. Ministerul ucrainean al Apărării nu a confirmat și nici nu a infirmat atacul.

Casa Albă: Biden și Zelensky au vorbit astăzi

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat, miercuri, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a-l pune la curent cu privire la sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina, potrivit Casei Albe.

Cei doi au vorbit de la ora 11:41 a.m. ET până la 12:39 p.m. ET, a precizat un oficial al Casei Albe.

Zelenski a postat, pe Twitter, despre convorbire, scriind că au „evaluat crimele de război ale Rusiei” și „au convenit să sporească sancțiunile”.

UPDATE 19:00

Într-o lună și jumătate de război au fost înregistrate peste 10.000 de procese penale pentru crime de război rusești.

Trupele ruse sunt pregătite pentru ofensivă în regiunile Donețk și Zaporizhia, transmite comanda APU, conform Reuters.

Liderii mondiali condamnă public acțiunile Rusiei în țara noastră.

Armata rusă a ucis trei oameni în Harkov. Astăzi, orașul a fost bombardat din nou.

Klitschko a anunțat redenumirea stațiilor de metrou Kiev.

Primarul capitalei, Vitali Klitschko, a sugerat că în curând o serie de stații de metrou din Kiev vor primi denumiri noi în locul celor asociate cu Rusia și Belarus.
Șeful orașului a considerat utile propunerile privind redenumirea stațiilor de metrou individuale. Klitschko a dat exemplul „Minskaya” și a ales deja o nouă versiune a numelui stației.

UPDATE 18:00

Biblioteca din Cernigău, după bombardamente.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că Viena, Berlinul și Budapesta se opun unui embargo asupra livrărilor de gaze rusești.

„Austria nu este singură în această problemă împotriva embargoului asupra gazelor. Pe de altă parte, Austria este de partea altor state membre UE și de partea sancțiunilor împotriva Rusiei. Dar sancțiunile ar trebui să lovească Rusia mai tare decât Uniunea Europeană”, Nehammer a spus la CNN.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui, a cerut locuitorilor din regiunile Donețk și Luhansk să evacueze imediat.

„Bătălia pentru regiunile Donețk și Lugansk va fi grea, iar civilii ar trebui să meargă acolo unde pot aștepta escaladarea, pot salva copiii și să le fie mai ușor ca Forțele Armate ale Ucrainei să lucreze împotriva inamicului”, a explicat Yermak.

Legea marțială, care se încheie pe 25 aprilie, ar putea fi extinsă în Ucraina, a spus deputatul ucrainean Fiodor Venislavski

„În consecință, va exista o inițiativă a președintelui Ucrainei de a continua, pentru că, din păcate, războiul nu s-a încheiat”, a spus Venislavsky.

UPDATE 17:00

Kremlinul a calificat drept inacceptabilă descrierea de către președintele american Joe Biden a acțiunilor Rusiei în Ucraina drept genocid. După cum am relatat, Joe Biden a declarat că există dovezi ale unor acte de genocid comise de trupele rusești. Aceasta a fost prima dată când a folosit cuvântul genocid – definit de dreptul internațional ca fiind o exterminare în masă a unui anumit grup de oameni – în legătură cu conflictul din Ucraina.

Imagini difuzate de Ministerul rus al Apărării arată amploarea pagubelor din Mariupol. Aceasta survine pe fondul semnelor tot mai mari că Rusia ar putea fi pe punctul de a captura orașul portuar din sud, care a avut cândva o populație de aproximativ 450.000 de persoane. Primarul din Mariupol spune că 21.000 de civili au fost uciși în timpul săptămânilor de bombardamente intense ale Rusiei, în timp ce 100.00 de persoane așteaptă încă să fie evacuate.

UPDATE 16:00

Primii locuitori din Irpen se întorc în oraș pentru a-și verifica casele. Peste tot se văd urme ale prezenței armatei ruse. Acolo unde locuiau civilii, au rămas doar devastări și grămezi de gunoaie Au furat tot ce au putut – de la lenjerie intimă la mobilier. Autoritățile locale îndeamnă locuitorii să nu se întoarcă încă în oraș.

Finlanda va lua o decizie în câteva săptămâni cu privire la aderarea la NATO, a confirmat premierul său. Sanna Marin a vorbit în cadrul unei conferințe de presă comune la Stockholm cu omologul său suedez, Magdalena Andersson. Anterior, majoritatea finlandezilor nu doreau să adere la NATO, dar ultimele sondaje au sugerat o schimbare de opinie.

UPDATE 15:00

Pentru a discuta cu Zelenski, președinții a patru țări au ajuns în capitala Ucrainei: Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Andrzej Duda, Alar Karis, Egils Levits și Gitanas Nauseda au vizitat ruinele clădirilor rezidențiale și au spus că aceste crime de război crude comise de armata rusă nu vor rămâne nepedepsite, iar criminalii de război trebuie să fie urmăriți penal la nivel internațional.

Statele Unite au livrat Ucrainei un lot de drone kamikaze Switchblade:

  • Această armă este concepută pentru a ataca forța de muncă, vehiculele și ținte blindate.
  • Dimensiunile mici permit operatorilor să transporte drone chiar și în rucsacuri.
  • Switchblade face parte dintr-un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Transferul acestuia a fost finalizat aproape complet cu succes.

UPDATE 14:00

Președintele Camerei superioare a parlamentului rus, Valentina Matviyenko, a declarat miercuri că Moscova nu intenționează să naționalizeze companiile străine care părăsesc Rusia, a transmis agenția de presă RIA.

Aceste inscripții acoperă pereții și ușile din subsolul unei școli din Yagodne, regiunea Cernihov. Peste 300 de persoane au stat acolo timp de câteva săptămâni în timpul ocupației. Au ținut un calendar pe pereți și au scris numele oamenilor care au murit în timpul ocupației rusești a satului lor.

UPDATE 13:00

Utilizatorii ruși ai Netflix au demarat un proces colectiv împotriva gigantului de streaming pentru că a părăsit piața rusă, cerând despăgubiri de 60 de milioane de ruble (726.000 de dolari), a relatat agenția RIA. Netflix a anunțat în martie că și-a suspendat serviciile în Rusia și că a oprit temporar toate proiectele și achizițiile viitoare în această țară, din cauza invaziei în Ucraina.

Peste 500.000 de ucraineni strămutați cu forța în Rusia, a declarat Zelenski într-un discurs în parlamentul estonian Ucrainenii deportați încearcă să fie transportați în regiuni îndepărtate ale Federației Ruse, sunt privați de documente, li se iau obiectele personale, inclusiv telefoanele mobile.

UPDATE 12:00

De la începutul războiului, 26.653 de copii s-au născut în Ucraina. Potrivit Ministerului Justiției, cei mai mulți dintre copii s-au născut în regiunile relativ calme Lviv, Dnipropetrovsk, Odessa, Vinnytsia, Zakarpattia și Ivano-Frankivsk. Un băiat de 2 ani se numără printre cei uciși în cele 53 de lovituri de artilerie sau rachete pe care forțele rusești le-au efectuat în ultima zi în regiune.

Ucraina a naționalizat 10 nave rusești. Opt nave rusești de marfă și două petroliere care se aflau în portul Odesa pentru întreținere vor servi acum în interesul Ucrainei pentru a-și restabili economia, a transmis miercuri Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră, potrivit Kyiv Independent.

Primele vehicule blindate Bushmaster donate de Australia Ucrainei au ajuns în Europa.

UPDATE 11:00

Serviciile secrete din Ucraina raportează că liderii din Rusia au ordonat să distrugă orice dovadă a crimelor armatei sale și, prin urmare, utilizează crematorii mobile. În special, în Mariupol au fost înregistrate 13 crematorii mobile pentru a efectua curățarea stradală a cadavrelor civililor morți.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, a declarat că 22 de civili, inclusiv cinci copii, au fost răniți în urma bombardamentelor din regiune în cursul nopții. Șapte persoane au fost ucise. Au fost înregistrate peste cincizeci de incidente de bombardament. Între timp, locuitorii din Harkov au raportat că acum se aud din nou explozii puternice în oraș.

UPDATE 10:00

Schimburile comerciale ale Chinei cu Rusia au crescut brusc luna trecută, în timp ce Beijingul continuă să critice sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. În dolari, comerțul global cu Rusia a crescut cu 12,76% în martie, ajungând la 11,67 miliarde de dolari (9 miliarde de lire sterline), arată datele vamale chineze. Asta în condițiile în care în primul trimestru a crescut cu 30,45% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterile din comerțul total, care include valoarea exporturilor și importurilor, au fost în linie cu creșterile anterioare.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că nu va fi posibil să se deschidă astăzi coridoare umanitare pentru a permite civililor să scape deoarece situația rămâne prea periculoasă. Pe canalul său Telegram, ea acuză forțele de ocupație rusești de încălcarea încetării focului, afirmând că Moscova nu-și poate controla soldații de pe teren. Vereshchuk spune că se va lucra în continuare pentru ca coridoarele umanitare să fie redeschise cât mai curând posibil.

UPDATE 09:00

Consilierul șefului PO, Mihail Podolyak, a comentat cuvintele lui Biden când acesta a numit genocid crimele Rusiei în Ucraina. A numi genocidul genocid înseamnă a aduce mai aproape sfârșitul crimelor în masă din Ucraina”, a spus el.

iderul cecen Ramzan Kadîrov susține că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat în Mariupol și a îndemnat forțele rămase blocate în oțelăria Azovstal să se predea. Subliniem că până acum, Kadârov a anunțat de zeci de ori căderea Mariupolului, fără ca informația să fie reală. Statul Major General al Ucrainei, în raportul său de dimineață de miercuri, a spus doar că forțele rusești continuau atacurile asupra Azovstal și a portului. Televiziunea rusă a prezentat marți imagini cu ceea ce a spus că sunt pușcași marini care se predau la combinatul siderurgic Illich din Mariupol, mulți dintre ei fiind răniți.

UPDATE 08:00

Ultimele informații operaționale de la ora aceasta:

  • Președinții polonez, lituanian, leton și estonian se vor deplasa în capitala ucraineană Kiev pentru a se întâlni cu președintele Zelenski.
  • Președintele american Joe Biden a declarat, pentru prima dată, că dictatorul Vladimir Putin duce la îndeplinire un genocid în Ucraina.
  • „Da, l-am numit genocid. A devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur și simplu să șteargă ideea de a fi – de a putea fi ucrainean„, a declarat Biden la un eveniment în Iowa.
  • Casa Albă se pregătește să trimită Ucrainei încă 750 de milioane de dolari în arme, potrivit presei americane.
  • Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au vorbit la telefon, discutând despre cum să crească presiunea economică asupra Rusiei și să pună capăt dependenței Occidentului de petrolul și gazele sale.
  • Într-un discurs ținut în parlamentul lituanian, președintele ucrainean Zelenski a declarat că Uniunea Europeană este încă prea ezitantă în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei.

În Ucraina:

  • Ucraina și Rusia își consolidează forțele militare în regiunea Donbas din estul Ucrainei, în timp ce Moscova își schimbă centrul de greutate al ofensivei sale.
  • Rapoartele și imaginile din satelit sugerează că Rusia își consolidează trupele și echipamentele militare în trei locuri de-a lungul frontierei sale cu Ucraina – regiunile Belgorod și Voronej, precum și în jurul orașului Matveev Kurgan, la sud
  • Ucraina afirmă că l-a arestat pe cel mai important politician pro-rus din țară, Viktor Medvedciuk. Liderul partidului de opoziție se afla în arest la domiciliu, fiind suspectat de trădare, dar a fugit la scurt timp după invazia rusă
  • Președintele Zelenski s-a oferit Rusiei să-l schimbe cu ucrainenii capturați.

UPDATE 07:00

SUA intenționează să trimită Ucrainei sisteme grele de artilerie terestră, inclusiv obuziere, conform Reuters, citând surse din Congres.

Potrivit agenției, Casa Albă discută în prezent un nou pachet de ajutor militar de 750 de milioane de dolari pentru Ucraina.


Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va publica miercuri concluziile investigației sale privind abuzurile și atrocitățile comise în ceea ce privește drepturile omului în războiul actual al Rusiei în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al misiunii SUA la OSCE.

Raportul este produsul unei misiuni de anchetă de câteva săptămâni condusă de trei experți aleși de Ucraina de pe o listă de experți OSCE, informează CNN.

Investigația a fost declanșată după ce 45 de țări au invocat un mecanism rar al OSCE, și anume „Mecanismul de la Moscova”. Acesta este utilizat pentru a investiga preocupările legate de drepturile omului.

OSCE nu are autoritatea de a pedepsi legal Rusia dacă găsește dovezi de crime de război și crime împotriva umanității, dar faptele lor pot fi prezentate altor organisme care au această autoritate.

UPDATE 06:00

Președintele Ucrainei l-a lăudat pe Biden pentru sprijinul său.

Adevăratele cuvinte ale unui lider adevărat. Numirea lucrurilor pe nume este importantă pentru a ne opune răului. Suntem recunoscători pentru ajutorul pe care SUA l-a acordat deja și cerem de urgență mai multă armură pentru a preveni în continuare atrocitățile Rusiei„, a scris Zelenski.

UPDATE 05:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu poate spune cu certitudine dacă au fost folosite arme chimice în orașul asediat Mariupol.

Luăm cu mare atenție rapoartele de ieri privind utilizarea de muniții cu o substanță otrăvitoare în Mariupol împotriva apărătorilor orașului. Nu este încă posibil să tragem concluzii 100% despre ce fel de substanță a fost. Este clar că este imposibil să se desfășoare o anchetă completă și o analiză completă în orașul blocat”, a declarat, marți, Zelenski, într-un clip video.

Președintele Ucrainei i-a avertizat pe ceilalți lideri să fie atenți la posibilitatea ca armele chimice să fie puse în funcțiune.

UPDATE 04:00

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat pentru prima dată că invazia Moscovei în Ucraina este echivalentă cu un genocid, în timp ce președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia își va continua „ritmic și calm” operațiunea în Ucraina până la atingerea obiectivelor.

Liderul de la Casa Albă a folosit termenul de genocid într-un discurs ținut la o fabrică de etanol din Iowa, iar mai târziu a susținut descrierea în timp ce se pregătea să urce la bordul Air Force One.

Biden l-a numit de mai multe ori anterior pe Putin drept un criminal de război, dar marți a fost prima dată când, întrebat dacă a văzut suficiente dovezi pentru a declara genocid în Ucraina, acest a spus că dovezile în sensul declarării unui genocid sunt din ce în ce mai multe.

Da, l-am numit genocid. A devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă să elimine ideea de a fi – de a putea fi ucrainean. Iar dovezile sunt din ce în ce mai multe. Este diferit de ceea ce a fost săptămâna trecută. Apar mai multe dovezi despre – literalmente – despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina. Și vom afla din ce în ce mai multe despre devastare. Și îi vom lăsa pe avocați să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar mie așa mi se pare cu siguranță”, a declarat președintele Joe Biden, conform Casei Albe.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili și a declarat că acuzațiile ucrainenilor și occidentalilor privind crimele de război sunt inventate pentru a discredita forțele rusești.

UPDATE 02:00

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) s-a declarat marți, într-un comunicat, „îngrijorată de recentul raport neconfirmat privind utilizarea de arme chimice” în orașul ucrainean asediat Mariupol, care a apărut luni.

„Toate cele 193 de state membre ale OIAC, inclusiv Federația Rusă și Ucraina, sunt părți la Convenția privind interzicerea armelor chimice”, a precizat OIAC într-un comunicat. În acest fel, ele s-au angajat solemn și voluntar să nu dezvolte, producă, achiziționeze, stocheze, transfere sau utilizeze niciodată arme chimice”, se arată în comunicat.

Luni seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că această posibilitate ar trebui luată în serios, deși un oficial din Mariupol a declarat că un astfel de atac rămâne neconfirmat.

Marți, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu pot confirma utilizarea de arme chimice în Ucraina, dar a precizat că „au informații credibile potrivit cărora forțele rusești ar putea folosi o varietate de agenți antirevoltă”.

„Folosirea armelor chimice oriunde, de către oricine și în orice circumstanțe, este condamnabilă și total contrară normelor juridice stabilite de comunitatea internațională împotriva unei astfel de utilizări”, a transmis, marți, OIAC.


Ucraina va putea primi statutul de candidat la aderarea la UE cel târziu în luna iunie a acestui an, a declarat premierul ucrainean Denys Shmigal.

„Ne-am întâlnit cu conducerea UE la Kiev și am primit un chestionar pe care trebuie să îl completăm pentru a obține statutul de candidat la aderarea la UE. Am început să lucrăm la el. Ne așteptăm ca Ucraina să poată primi un astfel de statut nu mai târziu de luna iunie a acestui an”, a declarat Shmigal.


Grecia spune că va renunța la gazul rusesc.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că țara va accelera explorarea gazelor naturale împreună cu investitori privați pentru a reduce dependența de resursele energetice rusești.

Accelerarea exploatării resurselor energetice naționale ale țării ne va permite, dacă avem norocul de a avea zăcăminte exploatabile de gaze naturale, să ne creștem independența energetică, securitatea energetică”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis a declarat că țara își propune să aibă o imagine clară dacă are rezerve de gaze pe care să le exploateze până în 2023.

În prezent, Grecia își acoperă aproximativ 40% din necesarul anual cu gaze din Federația Rusă.