• Franța intenționează să finalizeze un acord bilateral de garantare a securității cu Ucraina până la începutul anului 2024.
  • Țările G7 au dezvăluit în iunie un cadru internațional pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, pentru a-și spori finanțele și apărarea împotriva Rusiei.
  • Acordul urmărește să stabilească modul în care va decurge sprijinul din Franța către Ucraina pentru ajutor umanitar și militar și asistență financiară.

UPDATE 14.00-Zelenskiy și Sunak discută despre nevoile de apărare

Volodymyr Zelenskiy a declarat că a discutat cu premierul britanic, Rishi Sunak, despre nevoile de apărare ale Ucrainei, asistența macrofinanciară și integrarea euro-atlantică.

UPDATE 12.00-Angajamentul față de Ucraina trebuie să fie „solid ca piatra”, afirmă șeful Comisiei Europene

În cadrul unei conferințe pe teme de apărare, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat astăzi importanța unui ajutor susținut pentru Ucraina.

„Mediul strategic din jurul nostru s-a schimbat în mod fundamental”, a spus ea. „Acest lucru creează un nou tip de responsabilitate pentru Europa. Eu o numesc responsabilitate strategică. Este o responsabilitate, în primul rând, de a sprijini Ucraina în acest război, atât timp cât va fi nevoie.”

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

UPDATE 10.00-Ucraina distruge 14 din cele 20 de drone lansate de Rusia

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 14 din 20 de drone în urma unui atac al Rusiei în timpul nopții, a anunțat joi forțele aeriene ale națiunii.

Forțele aeriene au precizat într-o declarație că forțele ruse au lansat drone de fabricație iraniană de pe teritoriul rusesc în mai multe direcții.

UPDATE 8.00-Guvernul slovac prelungește interdicția asupra produselor ucrainene

Guvernul Slovaciei este pe cale să adauge mierea, orzul, făina de grâu, soia și zahărul din trestie sau sfeclă la lista produselor agricole interzise, potrivit Kyiv Independent.

Interdicția se aplica anterior la patru cereale, respectiv grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui, și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

Ucraina și Slovacia au convenit anterior, în septembrie, asupra unui sistem de licențe pentru comerțul lor cu cereale, ceea ce a ridicat casele în care interdicția ar fi putut fi ridicată.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Franța intenționează să finalizeze un acord bilateral de garantare a securității cu Ucraina până la începutul anului 2024, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului său de externe.

Țările G7 au dezvăluit în iunie un cadru internațional pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, pentru a-și spori finanțele și apărarea împotriva Rusiei, cu scopul de a descuraja Moscova de la o agresiune viitoare, au spus oficialii.

În imposibilitatea de a intra în NATO în timp ce războiul cu Rusia continuă – având în vedere că articolul 5 al NATO, care stipulează că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, l-ar putea împinge în război cu Rusia – Ucraina a făcut lobby pentru angajamente de securitate pe termen lung din partea principalului său susținător, scrie Reuters.

„Cu privire la garanțiile de securitate și la munca pe care o desfășurăm cu partenerii noștri ucraineni… lucrăm la încheierea acestui acord cu autoritățile ucrainene până la sfârșitul anului, începutul anului viitor”, a declarat Anne-Claire Legendre. O sursă diplomatică a spus că începutul anului 2024 este mai probabil.