• Comisarul ucrainean pentru drepturile omului: Există peste 19.540 de copii ucraineni deportați, confirmați oficial, în Ucraina.
  • Ministrul britanic de externe: Demascăm încercările maligne” ale Rusiei de a amenința procesele noastre democratice.
  • Un șofer a fost ucis și infrastructura de cereale a fost avariată în urma unui atac cu drone rusești asupra infrastructurii ucrainene de cereale din apropierea fluviului Dunărea, a declarat joi guvernatorul regiunii Odesa.

UPDATE ORA 23.00 – Ungaria se va abține de la discuțiile privind aderarea Ucrainei din cadrul C.E.

Premierul Ungariei Viktor Orban i-a spus omologului său spaniol, Pedro Sanchez, că „se va abține de la a discuta problema aderării Ucrainei la UE” cu Consiliul European luna aceasta. Într-un mesaj pe X, el a spus că „nu a existat nicio unitate între statele membre în această chestiune”.

UPDATE ORA 22.30 – Zelenski aprinde lumânări Hanukkah cu rabinii

Zelenski a participat astăzi la o ceremonie de aprindere a lumânărilor Hanukkah cu reprezentanți ai clerului evreiesc din Ucraina. Vorbind la ceremonie, liderul ucrainean a spus: „Această sărbătoare este despre victoria spiritului uman. Și asta este cel mai important. Vă doresc tuturor, nouă și tuturor celor care sunt mereu de partea luminii, de partea Ucrainei și a poporului ei, de partea vieții – Hanukkah fericit și victorie”.

UPDATE ORA 22.00 – Spitalele din Ucraina se confruntă cu o nouă criză

Spitalele din Ucraina se luptă acum cu o „creștere alarmantă” a germenilor rezistenți la ultimele medicamente antibiotice folosite pentru a trata infecțiile, a raportat joi un studiu publicat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
SÂMBĂTĂ VEZI FINALA EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

Oficialii cer acum ca această „criza urgentă” să fie abordată și avertizează că germenii rezistenți la medicamente se răspândesc dincolo de granițele țării distruse de război.

Cercetătorii, inclusiv oameni de știință de la CDC și de la Ministerul Sănătății din Ucraina, au prelevat sute de pacienți ucraineni pentru infecțiile pe care le-au contractat în timp ce erau tratați la spital în noiembrie și decembrie anul trecut.

Sondajele lor, detaliate în Raportul săptămânal al CDC privind morbiditatea și mortalitatea, au constatat că aproximativ 60% dintre pacienții cu infecții se luptau cu germeni rezistenți la antibioticele carbapenem. CDC descrie aceste tipuri de antibiotice ca fiind adesea „ultima linie de apărare” pe care o folosesc medicii pentru a lupta împotriva bacteriilor după ce alte opțiuni nu funcționează.

UPDATE ORA 21.00 – Putin poartă discuții cu președintele iranian

Putin l-a găzduit pe președintele Iranului în urma turneului din Orientul Mijlociu, care a inclus și vizite în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, în eforturile de a ridica profilul Moscovei ca intermediar de putere în regiune.

Salutându-l pe președintele iranian Ebrahim Raisi la începutul discuțiilor lor de astăzi la Moscova, Putin a spus că este „foarte important” ca cei doi să facă schimb de opinii privind situația din regiune. Întâlnirea Putin-Raisi urmează discuțiilor lor de la Teheran în iulie 2022, unde liderul rus a primit un sprijin puternic pentru invazia sa în Ucraina.

UPDATE ORA 20.00 – Europa trebuie să se pregătească pentru atacul rusesc atunci când SUA nu poate ajuta

Țările europene trebuie să „intensifice investițiile în producția de muniție” împotriva unei amenințări militare din partea Rusiei, în cazul în care SUA nu pot consolida Europa în mod eficient, potrivit unui raport al Royal United Services Institute (RUSI).

În lucrarea sa, profesorul Justin Bronk, cercetător senior pentru puterea aeriană și tehnologie în științe militare la RUSI, susține că membrii NATO trebuie să „descurajeze în mod credibil Rusia“.

UPDATE ORA 19.00 – SUA impun sancțiuni cibernetice asupra a doi suspecți hackeri numiți de Marea Britanie

SUA au impus noi sancțiuni hackerilor numiți de Regatul Unit ca fiind conectați la un grup de servicii de securitate rusești, care este acuzat de scurgere selectivă de informații care au încercat să submineze încrederea în politica britanică.

Site-ul web al trezoreriei SUA i-a numit pe cei doi ruși drept Andrey Korinets și Ruslan Aleksandrovich Peretyatko.

UPDATE ORA 18.00 – Data alegerilor în Rusia a fost confirmată

Legislativul Federației Ruse a votat joi în unanimitate pentru ținerea alegerilor prezidențiale la 17 martie 2024, deschizându-i calea lui Putin spre al cincilea mandat.

Membrii grupului criticului Alexei Navalnîi, Fundația Anticorupție, au plasat panouri publicitare în orașele rusești cu coduri QR care conduc la site-ul campaniei lor împotriva lui Vladimir Putin. Link-ul a fost însoțit de cuvintele Rusia și La mulți ani.

Pe măsură ce data următoarelor alegeri prezidențiale din Rusia a fost confirmată, Navalny și-a îndemnat susținătorii să voteze pentru oricine, în afară de Putin. „Putin vede aceste alegeri ca pe un referendum pentru aprobarea acțiunilor sale. Un referendum pentru aprobarea războiului”, a spus el într-un comunicat. „Să-i perturbăm planurile și să le facem să se întâmple, astfel încât pe 17 martie nimeni să nu fie interesat de rezultatul trucat, dar pe care toată Rusia a văzut și a înțeles: voința majorității este ca Putin să plece”.

UPDATE ORA 17.00 – Un bărbat acuzat că a aruncat în aer trenuri la cererea Ucrainei a fost reținut în Rusia

Un bărbat din Belarus care ar fi aruncat în aer două trenuri în Siberia la ordinul serviciilor de informații ucrainene a fost reținut în Rusia.

Cele două presupuse atacuri au fost efectuate pe trenuri în Siberia, în regiunea Buriatia, în zilele de 29 și 30 noiembrie. În primul atac, explozibili au fost detonați pe un tren de marfă care se deplasa prin tunelul Severomuysky. Al doilea a lovit un tren de marfă în timp ce traversa Podul Chertov pe o linie de cale ferată folosită ca rezervă atunci când trenurile sunt deviate din tunel. La acea vreme, o sursă ucraineană a declarat agenției de presă Reuters că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) dorea să perturbe liniile de cale ferată pe care Rusia le folosește pentru aprovizionarea militară. FSB din Rusia l-a reținut pe suspect, care este acuzat că a instalat dispozitive explozive pe cele două trenuri după ce a primit instrucțiuni de la un alt belarus, cu sediul în Lituania și care lucrează pentru Ucraina.

UPDAT ORA 16.00 – Biden: „Istoria ne va judeca”

Joe Biden a cerut din nou Congresului să fie alături de poporul Ucrainei, adăugând: „Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige”.

Într-un discurs la Casa Albă aseară, președintele SUA a depus un apel la Congres pentru a-și promova oferta de finanțare suplimentară pentru Ucraina înainte de sărbători.

Republicanii din Senatul SUA au blocat ulterior pachetul care includea 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Partidul insistă ca orice ajutor pentru Ucraina să fie legat de reformele de imigrare și azil din SUA.

UPDATE ORA 15.00 – Ministrul britanic de externe: Demascăm încercările maligne” ale Rusiei de a amenința procesele noastre democratice

Ministrul britanic de externe, David Cameron, se află astăzi la Washington, unde este așteptat să susțină ulterior o conferință de presă alături de secretarul de stat american, Antony Blinken.

UPDTE ORA 14.00 – Vicepremierul britanic: Au fost aplicate sancțiuni adecvate” împotriva Rusiei în legătură cu acuzațiile cibernetice ale FSB

Vicepremierul britanic, Oliver Dowden, a declarat următoarele cu privire la acuzația conform căreia FSB ar fi vizat politicieni și personalități publice de profil înalt.

El a declarat că Rusia se află „în spatele unor operațiuni cibernetice ostile susținute, care vizează să intervină în anumite părți ale proceselor democratice din Marea Britanie”. Acestea au inclus membri ai parlamentului, funcționari publici, grupuri de reflecție, jurnaliști și ONG-uri”.

UPDATE ORA 13.00 – Comisarul ucrainean pentru drepturile omului: Există peste 19.540 de copii ucraineni deportați, confirmați oficial, în Ucraina

Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean a declarat că numărul oficial confirmat al copiilor ucraineni deportați de Rusia se ridică acum la peste 19.540.

Ukrinform relatează că, vorbind în timpul conferinței internaționale privind drepturile omului Libertate sau frică”, care se desfășoară la Kiev, Dmytro Lubinets a declarat:

În prezent, există o cifră de peste 19.540 de copii ucraineni deportați, confirmată oficial. Dacă returnăm câte un copil în fiecare zi, ne va lua 55 de ani. Și asta în contextul în care Federația Rusă continuă să deporteze din ce în ce mai multe grupuri de copii ucraineni din statul nostru în fiecare zi. Din păcate, nu dispunem de multe instrumente pentru a returna toți copiii ucraineni deportați”.

UPDATE ORA 12.00 – Patru regiuni anexate” ale Ucrainei ar urma să participe la alegerile prezidențiale din martie în Rusia

Patru regiuni ocupate din Ucraina care au fost anexate” de Federația Rusă la sfârșitul anului 2022 sunt așteptate să participe la alegerile prezidențiale din Rusia de anul viitor, după ce data a fost stabilită pentru 17 martie.

Consiliul Federației Ruse a confirmat data în această dimineață, Ella Pamfilova, șefa Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, afirmând că până la 12 decembrie se va lua o decizie cu privire la participarea regiunilor ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Cele patru teritorii ucrainene recunoscute la nivel internațional au participat deja la alegerile regionale rusești din 2023.

Unul dintre oficialii instalați de Rusia în teritoriile ocupate, Leonid Pasechnik, în Lugansk, a salutat această mișcare, afirmând că este o nouă primăvară” pentru regiunea Donbas.

UPDATE ORA 11.00 – Operatorul rețelei electrice ucrainene a declarat că vremea rece a dus la o creștere a consumului de energie cu 2,7% peste nivelul prognozat

Operatorul rețelei electrice ucrainene, Ukrenergo, a declarat joi că vremea rece a dus la o creștere a consumului de energie cu 2,7% peste nivelul prognozat, provocând un deficit în sistemul energetic. Potrivit Reuters, acesta a declarat că deficitul a fost acoperit prin importuri din Polonia, Slovacia și România.

UPDATE ORA 10.00 – Un atac cu drone rusești în regiunea Odesa avariază infrastructura de cereale și ucide o persoană

Un șofer a fost ucis și infrastructura de cereale a fost avariată în urma unui atac cu drone rusești asupra infrastructurii ucrainene de cereale din apropierea fluviului Dunărea, a declarat joi guvernatorul regiunii Odesa.

Reuters relatează că Moscova a lovit infrastructura portuară dunăreană cu valuri de atacuri cu drone în august și septembrie – dar ultimul atac a venit după o pauză în astfel de lovituri.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că 18 Shaheds au fost lansate asupra regiunilor sudice Odesa și Khmelnytskyi din vestul Ucrainei. Cincisprezece au fost doborâte.

UPDATE ORA 09.00 – Alegerile prezidențiale rusești din 2024 au fost confirmate pentru 17 martie

Consiliul Federației Rusiei a confirmat data alegerilor prezidențiale din 2024 în această țară ca fiind 17 martie, apropiindu-l pe Vladimir Putin de un al cincilea mandat și oferindu-i posibilitatea de a rămâne la putere cel puțin până în 2030.

Putin, în vârstă de 71 de ani, nu și-a anunțat încă intenția de a candida, dar Associated Press relatează că se așteaptă ca el să facă acest lucru în zilele următoare, acum că data a fost stabilită.

Cu un control strâns al mecanismului electoral din Rusia, Putin are aproape sigur victoria asigurată. Cei mai proeminenți oponenți ai săi sunt fie în închisoare, fie în străinătate, iar majoritatea presei independente din Rusia a fost interzisă.

UPDATE ORA 08.00 – Primarul Kievului spune că Rusia nu va fura Crăciunul de la copii”, în timp ce bradul este aprins în capitală

Zeci de persoane au coborât în Piața Sophia din Kiev pentru aprinderea bradului de Crăciun.

Mulți copii s-au jucat cu decorațiuni în timp ce vizitau bradul împreună cu familiile lor. Dar, în ciuda micilor festivități, primarul Vitali Klitschko a declarat că nu vor avea loc evenimente în masă” în timpul sărbătorii, în timp ce războiul continuă.

Cu toate acestea, nu trebuie să le permitem rușilor să fure această sărbătoare de la copiii noștri”, a spus el.

UPDATE 4.00

Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a fost împușcat mortal într-un parc din suburbia Moscovei, într-un atac atribuit serviciului de securitate ucrainean SBU. Illia Kyva a fost un membru pro-rus al parlamentului ucrainean înainte de invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022, dar a fugit în Rusia cu o lună înainte de începerea războiului și a criticat frecvent autoritățile ucrainene online și în emisiuni de discuții la televiziunea de stat rusă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Senatul a blocat un proiect de lege de finanțare suplimentară care includea ajutor financiar pentru Ucraina, Israel și Taiwan, precum și prevederi menite să consolideze securitatea frontierelor. Votul, care a avut loc în cea mai mare parte pe linie de partid, crește probabilitatea ca Congresul să nu reușească să aprobe mai multe fonduri pentru Ucraina înainte de sfârșitul anului, în condițiile în care Casa Albă a avertizat că Kievul are nevoie disperată de mai mult ajutor, scrie The Guardian.

Votul a fost de 49 la 51, întrucât toți republicanii din Senat s-au opus avansării legislației. Erau necesare 60 de voturi pentru a lua în discuție proiectul de lege. Republicanii din ambele camere ale Congresului au cerut reglementări mai stricte la frontieră în schimbul sprijinului lor și au spus că proiectul de lege nu a reușit să le îndeplinească cerințele.

Votul a avut loc la o zi după ce democrații din Senat au prezentat oficial proiectul de lege suplimentară de securitate în valoare de 111 miliarde de dolari, care reflectă cererea de finanțare pe care Joe Biden a emis-o în octombrie pentru a oferi asistență aliaților SUA din străinătate.

Înaintea votului, Biden a ținut o alocuțiune pentru a îndemna Congresul să adopte legea, avertizând că o lipsă de acțiune nu ar face decât să-l avantajeze pe Vladimir Putin, președintele Rusiei, în războiul împotriva Ucrainei.