• Guvernul din Ucraina a aprobat norme conform cărora pașapoartele pentru bărbații de vârstă militară pot fi eliberate numai în interiorul țării.
  • Kremlinul afirmă că rachetele americane cu rază lungă de acțiune trimise în Ucraina nu vor schimba rezultatul războiului.
  • Zelenski se întâlnește la Kiev cu ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt.

UPDATE ORA 18:50 – Rusia avertizează că va reacționa dacă activele înghețate vor fi confiscate

Rusia afirmă că și-ar putea degrada relațiile cu SUA, Marea Britanie și alte țări occidentale dacă activele sale înghețate vor fi confiscate.

Ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, a declarat că Rusia va riposta dacă planurile de utilizare a activelor de 300 de miliarde de dolari înghețate din 2022 vor fi puse în aplicare.

„Scăderea nivelului relațiilor diplomatice este una dintre opțiuni, desigur”, a declarat el, potrivit agenției de presă de stat RIA.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Kremlinul a calificat anterior starea actuală a legăturilor sale cu SUA ca fiind „sub zero”, dar nu a avut loc nicio retrogradare oficială a relațiilor de la începutul războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 17:00 – Un pasionat de reconstituire istorică din Rusia a fost încarcerat pentru că a spionat armata poloneză în favoarea Moscovei, spun procurorii

Membrul NATO și susținătorul ferm al Ucrainei vecine a devenit o țintă a spionajului pro-Kremlin de când a început invazia rusă în februarie 2022, relatează AFP.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost reținut la câteva săptămâni după începerea războiului și condamnat săptămâna trecută la doi ani și jumătate de închisoare, spun procurorii din Gdansk, în nordul Poloniei. Aceștia au declarat că bărbatul a stabilit contacte cu soldații polonezi prin intermediul unor grupuri de reconstituire istorică, „pe care le-a folosit pentru a lucra în numele serviciilor secrete rusești”. Aceștia au adăugat:

El a obținut și a adunat informații despre forțele armate poloneze, inclusiv despre desfășurarea unităților militare individuale.

Rusul locuia și conducea o afacere în Polonia de mai mulți ani.

UPDATE ORA 16:00 – Rusia l-a convocat joi pe responsabilul de afaceri leton

La sfârșitul lunii martie, Ministerul leton de Externe l-a declarat persona non grata pe un diplomat rus și i-a ordonat acestuia să părăsească țara până la 10 aprilie, a precizat agenția de presă RIA.

UPDATE ORA 15.00 – Forțele ucrainene au ucis patru persoane în regiunile ocupate, potrivit oficialilor ruși

Forțele ucrainene au ucis patru persoane în regiunile de pe linia frontului din această țară aflată în război, care sunt ocupate de Rusia, au declarat joi oficiali împuterniciți ai Kremlinului.

O dronă de atac ucraineană a făcut doi morți în regiunea sudică Zaporojie, iar alte două persoane au fost ucise de tiruri de artilerie ucrainene în regiunea Kherson (sud), au precizat oficialii.

„Un bărbat și o femeie au fost uciși în urma unei lovituri asupra unei mașini civile. Cei patru copii mici ai lor au rămas orfani”, a scris pe rețelele de socializare Evgheni Balitski, șeful instalat de ruși în Zaporojie, Evgheni Balitski. El a precizat că copiii vor fi luați în grijă și li se va oferi asistență psihologică.

UPDATE ORA 14.00 – Polonia ar putea ajuta la întoarcerea în Ucraina a ucrainenilor de vârstă militară, a declarat ministrul apărării

Polonia ar putea ajuta la întoarcerea în Ucraina a ucrainenilor de vârstă militară, a declarat ministrul apărării, în timp ce Kievul își intensifică eforturile pentru a-și reface armata epuizată și epuizantă, relatează Agenția France-Presse.

Polonia are zeci de mii de ucraineni de vârstă militară pe teritoriul său, potrivit cifrelor ONU.

Ucraina se străduiește să recruteze trupe după mai bine de doi ani de război și a adoptat recent o lege de mobilizare, reducând vârsta de luptă și înăsprirea pedepselor împotriva celor care se sustrag de la încorporare.

La sfârșitul zilei de miercuri, Ucraina a anunțat că va înceta să mai elibereze noi pașapoarte în străinătate pentru unii bărbați de vârstă militară, conform legislației publicate pe site-ul guvernului.

UPDATE ORA 13.00 – Liderul belarus afirmă că riscul unor incidente militare de-a lungul graniței cu Ucraina este destul de ridicat

Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat joi că riscul unor incidente militare de-a lungul graniței țării sale cu Ucraina este destul de ridicat, relatează Reuters citând agenția de presă de stat rusă RIA.

RIA l-a citat, de asemenea, spunând că Polonia vecină nu ar trebui să se aștepte la acțiuni agresive din partea Belarusului.

UPDATE ORA 12.00 – Kremlinul afirmă că rachetele americane cu rază lungă de acțiune trimise în Ucraina nu vor schimba rezultatul războiului

Kremlinul a declarat joi că livrările de sisteme americane de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei cu rază lungă de acțiune (Atacms) către Ucraina nu vor schimba rezultatul războiului, ci vor crea mai multe probleme pentru Ucraina însăși, relatează Reuters.

În ultimele săptămâni, SUA au livrat în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, care le-a folosit până acum de două ori, a declarat miercuri un oficial american.

Rachetele au fost folosite pentru prima dată pe 17 aprilie împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea, care se afla la aproximativ 165 km (103 mile) de linia frontului ucrainean, a precizat oficialul.

UPDATE ORA 11.00 – Zelenski se întâlnește la Kiev cu ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că s-a întâlnit cu ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt la Kiev și a cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a împiedica Moscova să le ocolească.

Potrivit agenției de știri Reuters, Zelenski a declarat, într-o declarație pe aplicația Telegram, că este recunoscător Marii Britanii pentru că a anunțat săptămâna aceasta o nouă majorare de 500 de milioane de lire sterline (625 de milioane de dolari) a pachetului de sprijin pentru apărare pentru Ucraina.

„O atenție deosebită a fost acordată politicii de sancțiuni. Este important să se extindă măsurile restrictive împotriva Rusiei și să se excludă posibilitatea de a ocoli sancțiunile”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 10.00 – O rachetă rusă a avariat joi o infrastructură critică și a rănit șase persoane în regiunea centrală ucraineană Cerkasy

O rachetă rusă a avariat joi o infrastructură critică și a rănit șase persoane în regiunea centrală ucraineană Cerkasy, a declarat guvernatorul regional, relatează Reuters.

Atacul a lovit infrastructura civilă și feroviară din orașul Smila, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Illya Yevlash, într-o emisiune televizată.

În atac a fost folosită o rachetă Iskander-K, pe baza informațiilor preliminare, a adăugat Evlash.

Reuters relatează că unda exploziei și resturile au avariat, de asemenea, 47 de locuințe private și au spart geamurile unei clădiri rezidențiale înalte, potrivit guvernatorului din Cerkasy, Ihor Tabureț, prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 09.00 – Ucraina a început să folosească Atacms cu rază lungă de acțiune

Ucraina a început să folosească Atacms cu rază lungă de acțiune, bombardând săptămâna trecută un aerodrom militar rusesc din Crimeea și, în ultimele zile, forțele rusești dintr-o altă zonă ocupată, au declarat doi oficiali americani pentru Associated Press, sub rezerva anonimatului. Unul dintre ei a declarat că administrația Biden a avertizat anterior Rusia că, dacă va folosi rachete balistice cu rază lungă de acțiune în Ucraina, Washingtonul va oferi aceeași capacitate ucrainenilor. De atunci, Rusia a făcut acest lucru.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Guvernul ucrainean a aprobat norme conform cărora pașapoartele pentru bărbații de vârstă militară pot fi eliberate numai în interiorul țării.

Acest lucru reprezintă o nouă înăsprire a reglementărilor privind mobilizarea, după ce ministrul de externe Dmytro Kuleba i-a criticat pe cei din străinătate pentru că nu și-au îndeplinit serviciul militar.

Noile reguli stipulate nu se aplicau cetățenilor cărora li se permite acum să treacă granițele de stat în timp ce legea marțială este în vigoare, inclusiv celor cu dizabilități.

Sute de mii de ucraineni de vârstă militară trăiesc în străinătate, iar țara se confruntă cu un deficit de trupe în campania împotriva Rusiei.

„Șederea în străinătate nu scutește un cetățean de îndatoririle sale față de patria sa”, a declarat Kuleba.

Citește și