• Guvernatorul din Harkov, Oleg Synegubov, a afirmat că forțele rusești au atacat orașul din Ucraina folosind muniții cu dispersie.
  • Volodymyr Zelenski a confirmat că șeful administrației din Vovchank a fost rănit.
  • „Rezultatele noastre în respingerea asalturilor și distrugerea ocupantului ar trebui să crească”.

UPDATE ORA 20:00 – O persoană a fost ucisă și opt au fost rănite într-un atac rusesc la Odesa

O persoană a fost ucisă și alte opt au fost rănite într-un atac cu rachete rusești în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră, a declarat un oficial ucrainean.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a declarat că cinci persoane sunt tratate la spital. El a postat fotografii care arată lucrătorii de urgență în apropierea locului atacului.

Odesa a fost o țintă frecventă a atacurilor rusești cu rachete și drone.

Recomandări

CUM E VREMEA
TOPUL CELOR MAI VALOROASE BRANDURI
NADAL ȘI RONALDO DAU MÂNA ÎN AFACERI
PRIMA ROCHIE DE MIREASĂ IMPRIMATĂ 3D
MAI INVESTIM ÎN IMOBILIARE?
PE CE DAU TINERII BANII

UPDATE ORA 19:00 – O rafinărie de petrol din Rusia, închisă de urgență după ce o „dronă ucraineană” a provocat un incendiu

Un presupus atac cu o dronă ucraineană a provocat un incendiu la o rafinărie de petrol din Krasnodar, Rusia. Incendiul a forțat o închidere de urgență a instalației, deținută de Rosneft, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu acest subiect.

Potrivit uneia dintre surse, dronele au lovit unitatea de producție de gaz petrolier lichefiat, în timp ce unitatea de distilare a țițeiului a rămas intactă.

„Nu a existat fum negru în timpul incendiului. Asta înseamnă că a fost doar gazul care a ars”, a declarat o sursă. Agenția de știri rusă de stat TASS a raportat că incendiul a fost stins, citând autoritățile locale. Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a doborât 44 de drone deasupra regiunii Krasnodar și șase deasupra regiunii Belgorod.

UPDATE ORA 18:00 – ‘Nu aveți încredere în Putin’ când spune că nu va invada orașul Harkov, afirmă fostul Președinte ucrainean

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko spune că nimeni nu ar trebui să aibă încredere în Vladimir Putin atunci când acesta spune că nu va invada al doilea oraș din Rusia, Harkov.

Liderul rus nu are posibilitatea de a cuceri Harkovul în acest moment din cauza forțelor defensive ale Ucrainei, a spus el. Dar în Vovchansk, unde Poroșenko a vizitat ieri, orașul a fost transformat în „iad” – fără oameni sau case. „Nu aveți încredere în Putin. Nu vă fie frică de Putin”, a spus el.

„Pot confirma că strategia noastră va fi următoarea: Ucraina va câștiga, iar Rusia, fără îndoială, va pierde”.

UPDATE ORA 17:00 – Încă un terminal petrolier rusesc a fost atacat, potrivit unor surse

O dronă ucraineană a lovit un alt terminal petrolier în această dimineață, de data aceasta în portul rusesc Novorossiisk din Marea Neagră, potrivit unor surse și unor imagini distribuite pe rețelele de socializare.

Terminalul de produse petroliere Importpischeprom și portul petrolier Sheskharis au fost lovite, iar portul a fost închis la scurt timp după atac.

Încărcările de petrol au fost reluate ulterior de la Sheskharis, potrivit unor surse din industrie și datelor LSEG, în timp ce activitatea la Importpischeprom rămâne suspendată.

Aceasta a avut loc în timp ce oficialii ruși au raportat un alt atac cu drone asupra unei rafinării de petrol, care a provocat un incendiu în Tuapse, care se află la aproximativ 150 km sud-est de Novorossiisk.

UPDATE ORA 15:00 – Zelenski a promulgat legea care permite pușcăriașilor să servească în armată

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat, vineri, legea care permite pușcăriașilor să servească în armată.

De asemenea, el a promulgat o altă lege care mărește amenzile pentru cei care nu se supun regulilor de mobilizare.

Ucraina încearcă astfel să acopere deficitul de oameni pe front. 

Unii analiști militari spun că lipsa de militari reprezintă cea mai mare provocare a Kievului în fața unui inamic mult mai numeros.

Recrutarea printre condamnații încarcerați ar urma să sporească efectivele Kievului doar cu câteva mii de soldați, dintr-un posibil grup de până la 20.000 de candidați.

Noua legislație nu permite persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave să se înroleze. Astfel, condamnații pentru uciderea cu premeditare a cel puțin două persoane, pentru viol, violență sexuală, infracțiuni împotriva securității naționale și fapte grave de corupției sunt excluse de la înrolare.

UPDATE ORA 14:00 – Președintele rus Vladimir Putin a comentat în legătură cu ofensiva lansată de trupele Moscovei în regiunea ucraineană Harkov

Președintele rus Vladimir Putin a comentat în legătură cu ofensiva lansată de trupele Moscovei în regiunea ucraineană Harkov, în urmă cu o săptămână.

Potrivit liderului de la Kremlin, capturarea capitalei regionale Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, nu face parte din planul „operațiunii speciale”.

În schimb, el a reiterat ideea creării unei „zone-tampon”, care să ferească de bombardamentele ucrainene anumite regiuni de la frontiera de vest a Rusiei.

Vladimir Putin a făcut declarațiile într-o conferință de presă susținută în China, unde efectuează, de ieri, o vizită de stat de două zile.

„Cu privire la ceea ce se întâmplă în direcția Harkov: asta este, de asemenea, vina lor (a ucrainenilor, n.r.), deoarece au bombardat și continuă, din păcate, să bombardeze cartierele rezidențiale din zonele ruse de frontieră, inclusiv Belgorod.

Acolo mor civili. Este evident. (Ucrainenii) trag direct în centrul orașului, spre zonele rezidențiale. Și am spus public că, dacă situația continuă, vom fi forțați să creăm o zonă de securitate, o zonă-tampon. Și asta facem acum”, a spus Putin.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia și China vor semna un contract pentru gazoductul Power of Siberia-2 „în viitorul apropiat”, spune Novak

Rusia și China se așteaptă să semneze un contract „în viitorul apropiat” cu privire la gazoductul Power of Siberia-2, care va transporta gaz rusesc în China, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Interfax joi seara.

Rusia a purtat discuții de ani de zile cu privire la construirea conductei Power of Siberia-2 pentru a transporta 50 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din regiunea Yamal din nordul Rusiei până în China, prin Mongolia.

Novak, cel mai important om de petrol și gaze al președintelui Vladimir Putin, face parte din delegația oficială rusă aflată în prezent într-o vizită în China, deși CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, nu este.

Putin și Xi Jinping din China au promis o „nouă eră” a parteneriatului strategic în călătorie, deoarece liderul rus se îndreaptă din ce în ce mai mult către China pentru a-și susține economia de război.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele ruse și-au extins zona de luptă activă cu aproape 70 de kilometri, a spus șeful armatei ucrainene

Forțele ruse și-au extins aria de luptă activă cu aproape 70 de kilometri (43,5 mile) lansând cea mai recentă ofensivă în regiunea de nord-est Harkiv, a declarat vineri comandantul șef al Ucrainei Oleksandr Syrskyi.

Într-o postare tradusă de Google pe Telegram, Syrskyi a spus că forțele ruse au căutat să forțeze Ucraina să desfășoare brigăzi de rezervă suplimentare în lupte.

„Inamicul a lansat o ofensivă cu mult înainte de termen când a observat răsturnarea trupelor noastre, cu toate acestea, nu a reușit să spargă apărarea noastră”, a spus Syrskyi. „Cu toate acestea, înțelegem că vor avea loc lupte grele și inamicul se pregătește pentru asta.”

Syrskyi a spus că forțele ucrainene se pregătesc să apere regiunea de nord a Sumy.

UPDATE ORA 11:00 – Atacul cu dronă ucraineană incendiază o rafinărie de petrol din Rusia și provoacă întreruperi de curent în Crimeea

Un atac masiv cu dronă ucraineană a incendiat o rafinărie de petrol din Rusia și a provocat întreruperi de curent în cel mai mare oraș din Crimeea, potrivit autorităților ruse.

Sediul operațional al regiunii Krasnodar din sudul Rusiei a declarat vineri că resturile de la dronele ucrainene interceptate au provocat un incendiu la o rafinărie de petrol din Tuapse. Incendiul a fost stins de atunci și nu au fost înregistrate victime.

CNBC nu a putut verifica în mod independent evoluțiile de pe teren.

Separat, sursele de alimentare au fost întrerupte în anumite părți ale Sevastopolului, deoarece resturi de la o dronă ucraineană au căzut pe o centrală electrică, potrivit Mikhail Razvozhayev, guvernatorul orașului Crimeea, instalat de Rusia.

Restabilirea surselor de alimentare ar putea dura până la 24 de ore, a spus Razvozhayev prin Telegram, în timp ce școala și grădinițele au fost suspendate. Nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia îndeamnă SUA să răspundă propunerilor de schimb de prizonieri

Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov a cerut vineri SUA să răspundă propunerilor de schimb de prizonieri, a informat agenția de presă de stat TASS, acuzând Washingtonul pentru progresul lent și cerând „o căutare realistă de soluții”.

„Cine poate fi schimbat și în ce schemă este o problemă separată. Ministerul de Externe nu este un participant direct la aceste schimburi, iar discuțiile au loc printr-un canal de comunicare dedicat, dar, în general, pot spune că SUA nu au perceput propunerile noastre până acum”, a declarat Ryabkov pentru TASS într-un interviu. .

„Cu toate acestea, îi chemăm să se concentreze pe o căutare realistă de soluții pe baza propunerilor Moscovei, pe care le cunosc bine”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA nu a fost disponibil imediat pentru a comenta atunci când a fost contactat de CNBC.

UPDATE ORA 09:00 – Harkovul a fost lovit de mai multe lovituri cu drone în timpul celei mai lungi alerte de raid aerian din Ucraina

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost lovit de mai multe lovituri cu drone peste noapte, potrivit guvernatorului său regional, în timpul celei mai lungi alerte de raid aerian din țară de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Guvernatorul Harkovului, Oleh Syniehubov, a declarat joi seara într-o postare tradusă de Google prin Telegram că forțele ruse au atacat orașul din nord-estul țării cu cel puțin cinci lovituri cu drone. Nu era clar dacă au existat victime.

CNBC nu a putut verifica în mod independent evoluțiile de pe teren.

O alertă de raid aerian în oraș a durat mai bine de 16 ore și jumătate, a informat Reuters, citând postul public al Ucrainei Suspilne. A marcat cea mai lungă alertă aeriană înregistrată a țării de când Rusia și-a lansat războiul cu Ucraina în februarie 2022.

Syniehubov a declarat vineri că forțele ucrainene au respins opt atacuri din partea forțelor ruse în zonele Liptsy, Starița și Vovchansk din regiunea Harkov.

Știre inițială

Șase persoane au fost rănite într-un nou atac rusesc asupra orașului Vovchansk din estul țării, inclusiv șeful administrației militare, a declarat un oficial.

Guvernatorul din Harkov, Oleg Synegubov, a declarat pe Telegram că vârstele persoanelor rănite variază între 28 și 50 de ani. El a afirmat că forțele rusești au atacat orașul din Ucraina folosind muniții cu dispersie.

Volodymyr Zelenski a confirmat că șeful administrației din Vovchank a fost rănit.

În discursul său de seară postat pe rețelele de socializare, Zelenski a declarat că contraatacurile ucrainene continuă în orașul cheie de pe linia frontului din nord-est, care a fost puternic vizat în noua ofensivă a Moscovei.

„Rezultatele noastre în respingerea asalturilor și distrugerea ocupantului ar trebui să crească, a declarat Președintele ucrainean.

Citește și