• Guvernatorul regional din Ucraina, Oleh Syniehubov, estimase anterior bilanțul la un mort, iar patru dintre răniți sunt în stare gravă.
  • Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a acuzat Moscova că încearcă să reducă orașul la ruine.
  • Moscova neagă că ar viza în mod deliberat civili.

UPDATE ORA 21:00 – Rusia susține că a capturat un vehicul de fabricație britanică

Rusia a susținut că a capturat de pe câmpul de luptă un vehicul „foarte valoros” de fabricație britanică. 

Într-o postare pe Telegram, ministerul apărării a spus că vehiculul de evacuare FV104 Samaritan a fost luat, dar trebuie reparat. 

Acesta a susținut că este suficient de mare pentru a evacua patru persoane și a transporta un echipaj format din doi. 

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Acesta a spus că ar putea fi folosit ca o „expoziție de colecție rară”. 

UPDATE ORA 20:30 – Cinci persoane – inclusiv doi copii – au fost rănite în atacul rusesc

Cinci persoane au fost rănite într-un atac rusesc la Harkov, a anunțat poliția națională ucraineană. 

Printre cei răniți se numără o fată de 13 ani și un băiat de 16 ani. 

Armata rusă a atacat orașul în jurul orei 20:30, a adăugat acesta, cu mai multe lovituri înregistrate pe clădiri rezidențiale. 

„Ca urmare a bombardamentelor, cinci civili au fost răniți, iar infrastructura civilă a fost, de asemenea, deteriorată”, a declarat oficialul de poliție Oleksandr Kobylev. 

„În prezent, se știe că doi copii minori au suferit răni ușoare. Se acordă asistență medicală necesară tuturor victimelor”. 

UPDATE ORA 20:00 – Ucraina declară că a doborât avionul rusesc de atac

Un avion rusesc de atac a fost doborât, după cum a informat o brigadă a armatei ucrainene. Brigada 110 a anunțat că un Su-25 a fost distrus în Donețk. Este al patrulea Su-25 care a fost doborât, adăugând că va continua să acorde amenzi Rusiei pentru trecerea în Ucraina. 

„Cerul nostru va deveni un iad pentru piloții ocupanți. Numărul nostru de echipă va fi un coșmar pentru ei”, a adăugat acesta. 

UPDATE ORA 19:30 – Sergent ucrainean înjunghiat de un civil

Forțele Terestre ale țării au declarat că un sergent ucrainean a fost înjunghiat în mână de un civil. 

Într-o declarație postată pe Facebook, armata a declarat că atacatorul a fost reținut și a fost acuzat de tentativă de omor și obstrucție a Forțelor Armate. 

Atacul a avut loc astăzi mai devreme în orașul Sinelnikove, în regiunea centrală a Niproului.

„Un civil a comis un atac armat cu armă albă (cuțit) asupra sergentului Forțelor Armate ale Ucrainei”, se arată în comunicat. 

Sergentul, care a lucrat pentru Centrul Teritorial de Recrutare și Sprijin Social, a primit „toate îngrijirile medicale necesare”, a adăugat acesta. 

UPDATE ORA 19:00 – Atacurile aeriene din Harkov sunt la ordinea zilei

În al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, atacurile aeriene au devenit o întâmplare zilnică, pe măsură ce luptele intense continuă. 

Trupele ruse au continuat în ultimele zile cu o ofensivă terestră care a deschis un nou front în nord-estul regiunii Harkiv, punând și mai multă presiune asupra armatei supraîncărcate din Kiev. 

După săptămâni de investigații, Moscova a lansat noul impuls știind că Ucraina suferea de lipsuri de personal și că forțele sale au fost împrăștiate în nord-est.

Două persoane au fost ucise după ce atacurile aeriene ruse au lovit Harkovul vineri, în timp ce trupele ucrainene luptau pentru a opri avansurile Rusiei în regiune.

Atacurile aeriene au vizat al doilea oraș ca mărime al Ucrainei în timpul zilei, rănind 25 de persoane și ucigând două, potrivit primarului din Harkov, Ihor Terhov.

Joi, alarma aeriană a sunat timp de mai bine de 16 ore, un record de la începutul campaniei militare a Rusiei.

UPDATE ORA 18:30 – Grevele ucrainene au perturbat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului

Atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor energetice rusești de la începutul anului 2024 au perturbat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului, potrivit Departamentului de Apărare al SUA.

Grevele au împins prețurile interne ale petrolului cu 20-30% și au forțat Rusia să oprească exporturile pentru a se concentra pe satisfacerea cererii interne, se arată într-un raport al agenției de informații a Pentagonului.

Dar a provocat doar o „întrerupere neglijabilă” a furnizării de energie electrică pentru civilii ruși și pentru militari, din cauza „capacității mari de generare” a Rusiei și a nivelului de putere din rețea. 

UPDATE ORA 18:00 – Ucraina oferă actualizări despre situația din prima linie

Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei și-a publicat actualizarea operațională zilnică. Vorbind despre linia frontului, acesta spune că situația „rămâne tensionată” și că Rusia își folosește avantajul în ceea ce privește numărul de personal pentru a lansa atacuri asupra pozițiilor ucrainene. 

În ultimele 24 de ore au avut loc 66 de „confruntări”, adaugă acesta. 

Trupele rusești au continuat în ultimele zile cu o ofensivă terestră care a deschis un nou front în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei și a pus presiuni suplimentare asupra armatei supraîncărcate din Kiev. 

Actualizarea spune că forțele rusești au atacat astăzi în zonele Lyptsi din Harkov, iar luptele continuă în orașul Vovchansk. 

„În prezent, numărul întâlnirilor de luptă în această direcție a ajuns la 10, în timp ce ocupanții ruși au încercat să îmbunătățească poziția tactică de opt ori, unitățile noastre la rândul lor – de două ori”, se spune. 

Mai devreme astăzi, Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au capturat satul Starytsia din regiunea Harkov. Trupele rusești continuă să avanseze în zonă. Ucraina nu a menționat satul în actualizarea sa operațională. 

UPDATE ORA 17:30 – Doi civili au fost uciși în timp ce evacuau Vovchansk

Două persoane au murit când mașina lor a fost lovită de forțele ruse în timp ce evacuau Vovchansk, potrivit oficialilor ucraineni. 

Procuratura Generală ucraineană a declarat că a fost deschisă o anchetă în ceea ce a numit „crimă de război”.

Se spune că mașina care transporta civili a fost sub focul inamicului în timp ce conducea prin orașul de graniță joi. 

Șoferul în vârstă de 70 de ani și o pasageră de 83 de ani au murit la fața locului, în timp ce alți doi pasageri au fost răniți, au declarat oficialii. 

Autoritățile ucrainene au evacuat aproximativ 8.000 de civili din Vovchansk, la trei mile de granița cu Rusia.

UPDATE ORA 17:00 – Forțele ruse „capturează 40 de civili”

Forțele ruse au capturat 40 de civili dintr-un oraș din Harkov, a declarat un oficial ucrainean. 

Vorbind cu publicația de știri ucraineană Suspilne, șeful departamentului de investigații al poliției regionale din Harkiv, Serhii Bolvinov, a declarat că au fost capturați în timp ce încercau să scape de un atac rusesc cu bombardamente. 

„Oamenii sunt ținuți în subsoluri, interogați, iar cei care efectuează interogatorii se numesc angajați FSB”, a spus el.

Aceasta vine după ce Ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat că forțele ruse au luat civili în captivitate joi. 

El a susținut, de asemenea, că armata rusă a efectuat execuții. 

„În partea de nord a orașului Vovcensk, unde au loc ostilități active, armata rusă ia în captivitate civili”, a spus el pe Telegram. 

„Se știe despre primele execuții de civili de către armata rusă. În special, unul dintre locuitorii orașului Vovcensk a încercat să evadeze pe jos, refuzând să se supună comenzilor invadatorilor și drept urmare rușii l-au ucis.” 

Vovchansk, în nordul regiunii Harkov, a fost supus mai multor atacuri în ultimele săptămâni, forțele ruse pretinzând că controlează satele din jur și forțând civilii să evacueze. 

UPDATE ORA 16:30 – „Timpul nu este de partea noastră”: declară comandanții ucraineni din prima linie

Forțele ucrainene de pe prima linie spun că războiul intră într-o fază critică – și sunt disperate după mai multe muniții, în timp ce se luptă să țină departe atacurile rusești. 

Colonelul Pavlo Palisa, a cărui brigadă 93 mecanizată luptă în apropierea orașului strategic-cheie Chasiv Yar, a spus că Rusia pregătește un efort major pentru a rupe liniile ucrainene în est.

„Fără îndoială, aceasta va fi o perioadă dificilă pentru forțele armate”, a spus el. 

„Aș spune că este puțin probabil ca timpul să fie de partea noastră, deoarece un război lung necesită mai multe resurse”, a spus el, adăugând că ar fi esențial să impunem Rusiei un cost cât mai mare cu putință.

„Resursele inamicului, fie ca forță de muncă, fie ca materiale, nu pot fi comparate cu ale noastre. Sunt extraordinar de mari.” 

Comandantul ucrainean Oleksandr Kozachenko a declarat că obuzierul M777 al unității sale, furnizat de SUA, care arunca 100 de obuze pe zi asupra inamicului, este acum adesea redus la mai puțin de 10. 

„Este un lux dacă putem trage 30 de obuze”. 

Gunierii cu brigada sa din regiunea Donețk au spus că sunt disperați pentru mai multe cartușe de 155 mm pentru tunurile lor occidentale, care le-au oferit un avantaj față de Rusia la începutul războiului.

Statele Unite declară că trimit în grabă muniții și arme în Ucraina după aprobarea întârziată a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari de către Congres luna trecută. 

Pentru soldații care se confruntă cu un inamic care invadează, livrările nu pot veni destul de curând. 

UPDATE ORA 16:00 – Polonia va cheltui 2 miliarde de lire sterline pentru a face granița „imposibilă”

Polonia își propune să-și consolideze apărarea împotriva a ceea ce spune că este o amenințare în creștere din partea Rusiei și Belarusului printr-un program de securitate de 2 miliarde de lire sterline.

Polonia va investi 10 miliarde de zloți – aproximativ 2 miliarde de lire sterline – pentru a face granița de est „imposibilă de trecut de către un potențial inamic”, a declarat premierul Donald Tusk într-o conferință de presă.

„Demarăm un proiect major pentru construirea unei frontiere sigure, inclusiv un sistem de fortificații, precum și decizii de amenajare a teritoriului și a mediului”, a spus el.

Granița Poloniei cu Belarus a fost un punct de foc de când migranții au început să se aglomereze acolo în 2021, după ce Minsk, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenții de turism în Orientul Mijlociu, oferind o nouă rută neoficială către Europa – o mișcare, potrivit căreia Uniunea Europeană, a fost concepută pentru a crea un criză. 

Guvernul polonez anterior a construit un gard la granița polono-belarusa care avea peste 180 km lungime și 5,5 m înălțime, pentru a proteja împotriva migrației ilegale. Este completat de un sistem de camere și senzori care monitorizează frontiera. 

UPDATE ORA 15:30 – Doi din cinci copii au fost răniți în greva de la Harkov

Un tânăr de 13 ani și un tânăr de 16 ani se numără printre persoanele rănite când forțele ruse au lovit o zonă rezidențială din Harkov, potrivit oficialilor ucraineni. 

Primarul din Harkov, Ihor Tereknov, a declarat pe Telegram că mai multe case au fost distruse, iar cel puțin cinci persoane au fost rănite. 

Guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov, a declarat că au fost răniți de schije, iar rănile suferite de copii au fost minore. 

UPDATE ORA 15:00 – Rusia acuză Ucraina că ar fi atacat regiunea Belgorod

Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina că i-a atacat regiunea Belgorod cu bombe ghidate Hammer, de fabricație franceză, și cu rachete antiradar HARM, de fabricație americană.

„A fost împiedicată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste folosind bombe ghidate Hammer de fabricație franceză și rachete antiradar HARM de fabricație americană împotriva unor ținte de pe teritoriul rus”, a susținut Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Sâmbătă, „sistemele rusești de apărare aeriană au distrus patru bombe ghidate și două rachete antiradar deasupra regiunii Belgorod”, a adăugat acesta. (AFP)

UPDATE ORA 14:00 – Forțele rusești au capturat satul Starytsia din regiunea ucraineană Harkov

Forțele rusești au capturat satul Starytsia din regiunea ucraineană Harkov, a afirmat sâmbătă Ministerul rus al Apărării. Trupele rusești continuă să avanseze în zonă, a mai spus ministerul, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 13:00 – Ce spun comandanții de artilerie ucraineni din Donețk: „Este un lux dacă putem trage 30 de obuze”

Pentru comandantul ucrainean de tunuri Oleksandr Kozachenko, muniția americană mult așteptată nu poate veni îndeajuns de repede, în condițiile în care el și camarazii săi se zbat să țină piept atacurilor neîncetate ale rușilor.

UPDATE ORA 12:00 – Un tribunal a confiscat activele Deutsche Bank din Rusia

O instanță rusă a ordonat ca activele, conturile, proprietățile și acțiunile Deutsche Bank să fie confiscate în Rusia, ca parte a unui proces în care este implicată banca germană, potrivit unor documente judiciare consultate de Reuters.

Banca a fost unul dintre creditorii garanți în cadrul unui contract de construcție a unei uzine de prelucrare a gazelor în Rusia cu compania germană Linde, care a fost reziliat din cauza sancțiunilor occidentale.

Procesul a fost intentat de RusChemAlliance, cu sediul la Sankt Petersburg, un joint-venture deținut în proporție de 50% de gigantul rus al gazelor Gazprom și care este operatorul proiectului.

UPDATE ORA 11:00 – Aproape 10.000 de oameni au fost evacuați din Harkov

Aproape zece mii de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei în urma atacurilor forțelor ruse, transmite AFP.

Un total de 9.907 persoane au fost evacuate”, a declarat guvernatorul Oleg Synegoubov, la mai bine de o săptămână de la lansarea ofensivei ruse din regiune

Synegoubov a spus că forțele armate ucrainene au respins două încercări de a le străpunge apărarea în timpul nopții.

Situația este „sub control”, „forțele de apărare au făcut asalturi și operațiuni de curățare în anumite zone”, a adăugat el.

UPDATE ORA 10:00 – Premierul Estoniei: „Rusia știe că migrația este vulnerabilitatea noastră”

Vladimir Putin încearcă să folosească amenințarea migrației în masă ca pe o armă pentru a diviza și a slăbi Europa, a afirmat premierul estonian Kaja Kallas, potrivit The Guardian.

„Ceea ce știu adversarii noștri este că migrația este vulnerabilitatea noastră. Scopul este de a face viața cu adevărat imposibilă în Ucraina, astfel încât să existe o presiune a migrației către Europa, și asta este ceea ce fac ei”, a spus ea.

UPDATE ORA 09:00 – Ucraina are doar un sfert din antiaeriana necesară

Președintele ucrainean a criticat vineri Occidentul pentru că a interzis Ucrainei să folosească arme furnizate de Europa și Statele Unite pentru a lovi teritoriul rusesc.

UPDATE ORA 08:00 – Un atac cu drone a avut loc în Belgorod

Un atac cu drone ucrainene a ucis o persoană și a rănit o alta în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, a afirmat vineri guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

Gladkov a afirmat pe Telegram că drona a lovit satul Novaya Naumovka, chiar în apropierea graniței, unde cei doi locuitori îngrijeau o grădină.

Ministerul rus al Apărării a transmis ulterior că unitățile de apărare aeriană au interceptat și distrus 14 rachete cu lansare multiplă provenind din Ucraina. (Reuters)

UPDATE 1:00

O persoană a fost ucisă și alte opt au fost rănite într-un atac cu rachete rusești în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră, a declarat un oficial ucrainean.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a declarat că cinci persoane sunt tratate la spital. El a postat fotografii care arată lucrătorii de urgență în apropierea locului atacului.

Odesa a fost o țintă frecventă a atacurilor rusești cu rachete și drone.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bombele ghidate rusești au ucis vineri cel puțin trei persoane și au rănit 28 în orașul Harkov, în nord-estul Ucrainei, a declarat primarul Ihor Terejov pe Telegram.

Guvernatorul regional din Ucraina, Oleh Syniehubov, estimase anterior bilanțul la un mort, iar patru dintre răniți sunt în stare gravă.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și regiunea înconjurătoare este de mult timp ținta atacurilor rusești. Loviturile au devenit mai intense în ultimele luni, lovind infrastructura civilă și energetică.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a acuzat Moscova că încearcă să reducă orașul la ruine.

Moscova neagă că ar viza în mod deliberat civili, dar mii de persoane au fost ucise și rănite în timpul invaziei sale în Ucraina, care durează de 27 de luni.

Citește și