• Premierul Slovaciei, Robert Fico, a promis că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi şeful guvernului ţării.
  • Ministrul olandez al apărării promite 400 milioane de euro pentru dezvoltarea de drone avansate cu Ucraina.
  • Forțele ucrainene spun că au doborât unui avion de război rusesc în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 22:00 – Un rezervor suplimentar de combustibil a explodat la depozitul de petrol din Feodosiya

O explozia a fost auzită în Yevpatoriya.

UPDATE ORA 21:00 – Trump „i-a cerut sfatul lui Putin” dacă SUA ar trebui să ajute la înarmarea Ucrainei

Trump „i-a cerut sfatul lui Putin” dacă SUA ar trebui să ajute la înarmarea Ucrainei.

UPDATE ORA 19:00 – Rusia lansează rachete hipersonice spre Kiev, în timp ce Ucraina lovește un important depozit de petrol din Crimeea

Trupele ucrainene au doborât cel puțin două dintre rachetele Kinzhal lungi de opt metri.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

UPDATE ORA 17:00 – Putin, aclamat țar la împlinirea vârstei de 72 de ani

Președintele rus Vladimir Putin a fost aclamat drept „țar” – referindu-se la vechiul lider al Imperiului Rus – la împlinirea vârstei de 72 de ani luni.

Putin, care a preluat conducerea Kremlinului la doar opt ani după căderea Uniunii Sovietice în 1991, este cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Iosif Stalin, care a murit în 1953, la vârsta de 74 de ani.

Ultra-naționalistul Alexander Dugin a spus „Dumnezeu să-l salveze pe țar!” și l-a lăudat pe Putin pentru că conduce Rusia „cu încredere și fără grabă”.

UPDATE ORA 16:00 – Rusia lansează rachete hipersonice spre Ucraina

Forțele lui Vladimir Putin au lansat luni rachete hipersonice spre Ucraina, în timp ce Kievul a atacat cel mai mare depozit de petrol al Moscovei din Crimeea ocupată.

Trupele ucrainene au fost nevoite să doboare cel puțin două rachete Kinzhal de opt metri lungime lansate asupra Kievului, în timp ce o alta a lovit un aerodrom aflat la 170 de mile mai la vest, în Starokostyantyniv.

Kh-47M2 Kinzhal este o rachetă balistică rusească lansată din aer, cu capacitate nucleară, prezentată de Putin în 2018 ca o armă de „generație următoare”.

Resturile rachetei au avariat acoperișul unui bloc turn din Kiev, iar o școală a fost, de asemenea, lovită de resturile căzute după ce a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană. Între timp, Kievul a declarat că o rachetă a lovit „zona” aerodromului Starokostyantyniv.

UPDATE ORA 15:00 – Trupele ruse au ocupat din nou uzina Machinery din Vovchansk

20 de persoane rănite în urma atacurilor aeriene rusești în orașul Kherson.

UPDATE ORA 14:00 – Brigada 72 din Ucraina care a apărat Vuhledar are un nou comandant

Colonelul Oleksandr Okhrimenko a fost numit noul comandant al Brigăzii 72 Mecanizate după transferul predecesorului său, Ivan Vinnik, a anunţat unitatea.

UPDATE ORA 13:00 – Coreea de Nord avertizează NATO de „consecinţe tragice” după criticile privind legăturile cu Rusia

NATO a acuzat Coreea de Nord şi Iranul că „alimentează” războiul din Ucraina prin oferirea de rachete, obuze şi drone Rusiei într-o declaraţie publicată săptămâna trecută.

UPDATE ORA 12:00 – Explozii la Kiev

Explozii la Kiev, în timp ce rachetele hipersonice Kinjal zburau spre oraş.

UPDATE ORA 11:00 – Mass-media: explozii în Crimeea ocupată

În timpul nopţii s-au auzit explozii în Crimeea ocupată, relatează RBC-Ucraina, citând canalul Crimean Wind Telegram. Potrivit canalului, în apropierea bazei aeriene Saki din Novofedorivka s-au auzit şapte explozii şi focuri de armă. Mai mult, s-au auzit explozii în raionul Simferopol. Potrivit unor canale Telegram, un număr necunoscut de drone se îndrepta spre oraşul ocupat Simferopol.

UPDATE ORA 10:00 – NATO strânge rândurile

Potrivit documentelor confidenţiale citate de ziarul german Die Welt, Alianţa Atlantică va cere guvernelor membre să mai desfăşoare aproape cincizeci de brigăzi, recrutând sau transferând peste 150.000 de soldaţi. De asemenea, vor fi necesare noi sisteme de apărare precum Patriot, Iris T şi Skyranger.

Acest plan, care aminteşte de Războiul Rece, va fi discutat la Bruxelles pe 17 şi 18 octombrie, în cadrul şedinţei ministeriale a Apărării. Ar putea fi abordată şi la summitul din Ucraina convocat de Joe Biden pe 12 octombrie, la Ramstein.

Rutte i-a îndemnat pe aliaţi să nu se sustragă de la angajamentele economice şi militare necesare pentru a sprijini Ucraina. Deşi „capacităţile minime de apărare” au fost asigurate în ultimele luni, un plan întocmit de generalul american Christopher Cavoli şi amiralul francez Pierre Vandier prevede o creştere semnificativă a forţelor NATO. Se va trece de la 82 la 131 de brigăzi de luptă.

Pe lângă personal, vor fi consolidate şi echipamentele militare, cu o atenţie deosebită apărării aeriene: unităţile antiaeriene terestre vor trece de la 293 la 1.467 şi elicopterele de la 90 la 104. Chiar dacă planul se referă la anii de după 2030, Cavoli şi Vandier au cerut ca achiziţia să înceapă cât mai curând posibil.

Această acumulare militară va duce la creşterea cheltuielilor, cu mult peste 2% din PIB necesar în prezent membrilor NATO. Doar 23 din 32 de ţări ating acum acest obiectiv. Valoarea alocărilor va depinde de „bogăţia relativă şi dimensiunea populaţiei” fiecărui aliat. Prin urmare, Rutte va trebui să ceară un angajament financiar semnificativ, în special din partea ţărilor mai bogate.

UPDATE ORA 09:00 – Ucraina nu face paşi în spate

Nici Kievul şi nici susţinătorii săi nu îşi propun recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra unei cincimi din teritoriul ucrainean, deoarece acest lucru ar încuraja Kremlinul să-şi continue agresiunea şi să submineze grav ordinea juridică internaţională.

S-a vorbit despre o acceptare tacită pentru ca terenurile să fie revendicate în viitor prin mijloace diplomatice.

Însă Zelenski, în discursul său de seară, a subliniat că pacea durabilă în Ucraina este posibilă numai cu respectarea dreptului internaţional şi fără niciun schimb de suveranitate asupra teritoriilor.

UPDATE ORA 08:00 – Olanda livrează primele avioane F-16 la Kiev

Olanda a livrat Ucrainei primul lot de avioane de vânătoare F-16, restul urmând a fi trimis în viitorul apropiat. Ministrul Apărării Ruben Brekelmans a scris acest lucru pe X după vizita sa la Kiev şi Harkov, iar ştirea a fost reluată de agenţia rusă Ria Novosti. „Pentru prima dată pot să declar oficial că primele F-16 olandeze au fost livrate Ucrainei. Restul celor 24 de avioane vor fi livrate în următoarele luni”, a scris el.

UPDATE ORA 07:00 – Ucraina: atac cu drone ruseşti asupra Sumi şi Harkovului

Aseară a fost înregistrat un atac cu dronă rusească din nord-est în regiunea Sumi, scriu Forţele Aeriene Ucrainene. Ulterior, o ameninţare cu drone a venit în regiunile Harkov.

Știre inițială

În timpul unei vizite surpriză la Kiev, ministrul olandez al apărării Ruben Brekelmans promite 400 de milioane de euro pentru un plan de acțiune privind dronele, menit să consolideze capacitățile militare ale Ucrainei.

Forțele ucrainene spun că au doborât unui avion de război rusesc în estul Ucrainei. Avionul a fost doborât lângă Kostiantynivka, în regiunea Donețk, potrivit Serhiy Horbunov, șeful administrației militare locale, citat de postul public al Ucrainei, Suspilne.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a promis că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi şeful guvernului ţării, scrie Mediafax.

Ucraina va prezenta pe 12 octombrie la Ramstein „planul de victorie” pentru încheierea războiului cu Rusia. La reuniunea „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei” vor participa 50 de state membre NATO și alți aliați.

Citește și