• Regatul Unit a sancționat trupele ruse implicate în utilizarea armelor chimice împotriva Ucrainei.
  • Șase victime au fost raportate marți în urma unui atac rusesc asupra regiunii Kherson din sudul Ucrainei.
  • Serviciile secrete militare ruse intenționează să provoace „haos” în Europa, afirmă șeful MI5.

UPDATE ORA 13:00 – O imagine din satelit arată un incendiu în Crimeea ocupată

Imaginile prin satelit arată că un depozit de petrol care ar fi fost lovit de forțele ucrainene ardea încă la o zi după atac.

Depozitul de petrol din Feodosia ocupată, Crimeea, a fost lovit la 7 octombrie. Imaginea din satelit de mai jos este din 8 octombrie.

În această dimineață, au existat informații suplimentare conform cărora depozitul era încă în flăcări.

Recomandări

ARTA LA GUNOI
DIE HARD
O SCRISOARE PIERDUTĂ
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
NOI DEZVĂLUIRI
X IS BACK

UPDATE ORA 12:00 – Rusia revendică capturarea a două sate din estul Ucrainei

Rusia susține că a preluat controlul asupra a două așezări mici din estul Ucrainei, cele mai recente câștiguri în încercarea sa de a securiza regiunea Donetsk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a cucerit satele Zolota Nyva și Zhelanna Pershe. Comunitățile au o populație estimată la câteva sute de locuitori fiecare. Cele două sate se află la nord și la sud de orașul Kurakhove, unul dintre punctele centrale ale activității militare pe frontul de est.

DeepState, o organizație ucraineană de urmărire a războiului, cunoscută pentru legăturile sale strânse cu armata, a raportat că Zhelanna Pershe a fost ocupată, însă Zolota Nyva se află încă sub control ucrainean.

UPDATE ORA 11:00 – Atacul unei drone rusești asupra regiunii ucrainene Odesa a rănit cinci persoane

Un atac rusesc cu dronă asupra regiunii Odesa din sudul Ucrainei a rănit cinci persoane și a deteriorat o clădire de apartamente, a declarat miercuri guvernatorul regional al acesteia.

Guvernatorul Oleh Kiper a declarat că atacul a provocat un incendiu într-o clădire neterminată, care a fost între timp stins, și a deteriorat ferestrele și fațada clădirii de apartamente cu nouă etaje și ferestrele unei unități medicale.

Armata ucraineană a declarat că a doborât 21 din cele 22 de drone lansate de Rusia peste noapte. De asemenea, Rusia a lansat trei rachete balistice asupra regiunii centrale ucrainene Poltava.

UPDATE ORA 10:00 – Regiunea Bryansk din Rusia declară stare de urgență după explozii

Starea de urgență a fost declarată miercuri într-un district din regiunea Bryansk din vestul Rusiei în urma detonării unor materiale explozive, a raportat agenția de știri de stat TASS.

Autoritățile locale nu au precizat care a fost cauza exploziilor, însă regiunea a fost ținta atacurilor dronelor ucrainene timp de peste doi ani.

Regiunea Bryansk se învecinează cu Belarus, Ucraina și regiunea rusă Kursk, unde Moscova luptă din august pentru alungarea trupelor ucrainene.

UPDATE ORA 08:00 – Trump i-a trimis în secret lui Putin aparatele sale de testare Covid-19, susține Bob Woodward

Donald Trump i-a trimis în secret lui Vladimir Putin mai multe aparate de testare Covid-19 pentru uzul său personal în plină pandemie, susține o nouă carte a jurnalistului Bob Woodward.

Rusia și SUA au făcut schimb de echipamente medicale la acea vreme, dar Putin i-ar fi spus lui Trump să păstreze secretul cu privire la utilizarea aparatelor de testare.

War, o nouă carte a lui Woodward care include reportaje ample despre mandatele prezidențiale ale lui Trump și Joe Biden, este programată pentru publicare pe 15 octombrie.

UPDATE ORA 07:00 – Ungaria se opune împrumutului UE de 35 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Ungaria se va opune deciziei UE de a acorda un împrumut de 35 de miliarde de dolari Ucrainei pe seama activelor rusești înghețate – cerând în schimb să se aștepte alegerile prezidențiale din SUA.

Mihály Varga, ministrul de finanțe al Ungariei, a declarat la 8 octombrie că „prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei” ar trebui decisă „după alegerile din SUA”. El a adăugat: „Aceasta a fost poziția Ungariei… Trebuie să vedem în ce direcție se îndreaptă viitoarea administrație americană [cu privire la] această problemă”. Varga a declarat că candidații adoptă poziții diferite: unul „în direcția [păcii]”, iar celălalt „continuă războiul”.

Ucraina nu va trebui să returneze banii care fac parte din planul de împrumut de 50 de miliarde de dolari al liderilor G7, deoarece aceștia provin din active rusești.

UE s-a angajat să furnizeze 35 de miliarde de dolari în total, conform termenilor planului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șase victime au fost raportate marți în urma unui atac rusesc asupra regiunii Kherson din sudul Ucrainei. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra Kherson, potrivit guvernatorului regional, citat de Reuters.

Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii, a declarat pe Telegram că satul Antonivka a fost atacat.

Serviciile secrete militare ruse intenționează să provoace „haos” în Europa, afirmă șeful MI5.

Șeful spionajului intern britanic a declarat marți că serviciile secrete militare ruse încearcă să provoace „haos” în Marea Britanie, scrie The Independent.

Directorul general al Serviciului de Securitate (MI5), Ken McCallum, a declarat, de asemenea, că Iranul se află în spatele unui „complot după complot” pe teritoriul britanic.