LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 963. Zelenski: Forţele ucrainene îşi menţin poziţiile în regiunea Kursk din Rusia

UPDATE ORA 13:00 – Un ucis într-un atac cu dronă ucraineană asupra satului rusesc

O persoană a fost ucisă când o dronă ucraineană a lovit satul rusesc Ustinka din regiunea Belgorod, aproape de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov într-un comunicat.

Ministerul rus al apărării a declarat anterior că unitățile sale de apărare aeriană au doborât peste noapte 13 drone ucrainene în trei regiuni de lângă granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia spune că forțele sale preiau controlul asupra Mykhailivka din estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au preluat controlul asupra așezării Mykhailivka din estul Ucrainei, a informat Reuters, citând agenția de presă de stat RIA Novosti.

Afirmația nu a fost încă confirmată independent.

UPDATE ORA 11:00 – Veghea pentru jurnalistul ucrainean care a murit în închisoarea rusă

Prietenii, familia și colegii lui Viktoriia Roșchina, o jurnalistă ucraineană care a murit în închisoarea rusă, s-au adunat pentru o priveghere în acest weekend într-o piață din Kiev.

„Citiți și amintiți-vă de Vika”, au întrebat ei, a relatat Ukrainska Pavda.

Roshchyna, care a acoperit războiul ca jurnalist independent pentru Ukrainska Pravda, a dispărut în august 2023.

În luna mai a acestui an, Rusia a confirmat că a fost reținută. Săptămâna aceasta, tatăl ei a fost informat de către ministerul rus al apărării într-o scrisoare că ea a murit în septembrie, la vârsta de 27 de ani.

UPDATE ORA 10:00 – Lituanienii aleg noul parlament pe fondul preocupărilor de securitate din partea Rusiei

Lituanienii aleg un nou parlament duminică într-un vot dominat de îngrijorările cu privire la costul vieții și potențialele amenințări din partea vecină a Rusiei, social-democrații de opoziție urmând să devină cel mai mare partid, dar cu mult sub o majoritate.

Coaliția de centru-dreapta ieșită a prim-ministrului Ingrida Simonyte și-a văzut popularitatea erodata de inflația ridicată, care a depășit 20% în urmă cu doi ani, prin deteriorarea serviciilor publice și o diferență tot mai mare între bogați și săraci.

UPDATE ORA 09:00 – Rusia lansează 68 de drone și patru rachete asupra Ucrainei, a spus forțele aeriene ucrainene

Rusia a lansat peste noapte 68 de drone și patru rachete vizând teritoriul ucrainean, au anunțat duminică forțele aeriene ucrainene.

Două rachete balistice Iskander-M au lovit regiunile Poltava și Odesa, iar două rachete aeriene ghidate Kh-59 au vizat regiunile Cernihiv și Sumy, au declarat forțele aeriene în aplicația de mesagerie Telegram.

Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 31 dintre drone, în timp ce 36 au fost nedescoperite, cel mai probabil interceptate de războiul electronic al Ucrainei, a spus forțele aeriene. Drona rămasă era încă în aer, se spune.

UPDATE ORA 08:00 – Bărbați ucraineni care trăiesc cu frica de a nu fi recrutați

Un tânăr de 27 de ani a spus că a părăsit concertul în timp ce se cânta ultima melodie după ce i s-a spus despre ofițerii de recrutare.

El a spus că a văzut soldați și polițiști vorbind cu oamenii, dar „nu a văzut nimic super agresiv”.

El a spus că bărbații se simt în pericol de a fi recrutați ori de câte ori se aventurează afară.

„Acea stare interioară de a fi mereu în pericol, s-a întors din nou”, a spus el pentru Associated Press, dându-și prenumele doar de teamă de pedeapsă.

El a spus că renunțarea la proiectul universitar i-a fost eliminată după ce Ucraina a adoptat legi în aprilie, care au redus vârsta de eligibilitate a bărbaților de la 27 la 25 de ani și au eliminat unele scutiri de proiect.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Zelenski a spus sâmbătă că forțele ruse au încercat să îndepărteze trupele ucrainene de pe pozițiile din regiunea de frontieră Kursk din Rusia, dar că forțele Kievului își mențin pozițiile.

„În ceea ce privește operațiunea Kursk, Rusia a încercat să respingă pozițiile noastre, dar menținem liniile desemnate”, a declarat Zelenski.

Ministerul rus al Apărării spunea vineri că forţele sale au recucerit două sate din regiunea de frontieră Kursk.

Zelenski spune că incursiunea ucraineană în Kursk a fost menită să îndepărteze trupele ruse de pozițiile de pe linia frontului din estul Ucrainei, unde forțele ruse au înregistrat progrese constante în ultimele luni.


În discursul său, Zelenski a declarat că în regiunile Donețk și Zaporizhzhia, parțial deținute de forțele ruse, „există condiții foarte dificile, cu acțiuni inamice dure. Dar reziliența unităților noastre este crucială. Totul depinde de reziliența noastră”.

Exit mobile version