LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 977. Retragerea completă a trupelor ruse este esențială pentru încheierea războiului

UPDATE ORA 16:00 – Rusia a avut un „succes parțial” la Levadne, dar Ucraina menține înălțimile dominante, afirmă armata

Forțele ucrainene continuă să dețină toate înălțimile dominante de lângă Levadne în regiunea Zaporizhzhia și încearcă să își restabilească pozițiile, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Sudice, Vladislav Voloșin.

Purtătorul de cuvânt a declarat acest lucru ca reacție la un raport recent al serviciului ucrainean de monitorizare DeepState, care a susținut că forțele ruse au capturat așezarea.

Armata ucraineană a avertizat că Rusia își intensifică operațiunile în sudul regiunii Zaporizhzhia, în timp ce își continuă acțiunile în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Voloșin a declarat că nu ar numi Levadne o așezare, ci un simplu „punct într-un câmp deschis” poziționat într-o zonă joasă, ceea ce îl face dificil de apărat.

UPDATE ORA 15:00 – Ucraina va organiza alegeri „imediat după război”, afirmă șeful de cabinet al lui Zelenski

Ucraina va organiza alegeri „imediat” după încheierea războiului pentru a permite tuturor soldaților și refugiaților să voteze, a declarat șeful Biroului prezidențial, Andriy Yermak, într-un interviu acordat Corriere della Sera.

(Președintele Volodimir) Zelenski este foarte clar; el dorește ca toți soldații și refugiații din străinătate să poată vota”, a declarat Yermak pentru ziarul italian.

Dar, pentru moment, resursele trebuie să meargă la război”.

Ucraina ar fi urmat să organizeze alegeri prezidențiale în martie sau aprilie 2024, încheind primul mandat de cinci ani al lui Zelenski.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia respinge o serie de contraatacuri ucrainene în Kursk

Trupele ruse au respins opt noi contraatacuri din partea forțelor ucrainene în regiunea Kursk, a declarat ministerul rus al Apărării, conform agenției de știri Interfax, duminică.

Agenția de știri Reuters nu a putut verifica imediat raportările de pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 12:00 – Artileria rusă ucide doi și rănește 14 în atacuri de noapte

Rusia a bombardat opt orașe și sate din Donetsk, lăsând în urmă doi morți, nouă civili și patru ofițeri de poliție răniți.

Poliția Națională a Ucrainei a raportat că orașele Kostiantynivka, Kurakhove, Mykolaivka și Toretsk, precum și satele Kostiantynopil, Markove, Rozdolne și Sontsivka au fost afectate, inclusiv 22 de clădiri rezidențiale.

„Armata rusă a lansat două bombe FAB-250 echipate cu un modul de ghidare asupra Kostiantynivka, ucigând o persoană și rănind trei civili.

În Mykolaivka, un alt civil a fost ucis, iar daunele au fost cauzate unei mașini civile, unei motociclete și unei linii electrice.

Kostiantynopil a fost lovit de bombardamentele unui lansator de rachete multiple Tornado-S, rănind doi rezidenți și provocând daune la trei case civile și o mașină.

UPDATE ORA 11:00 – Rusia revendică victoria asupra unui sat din Donetsk

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra satului Izmailivka din estul regiunii Donetsk, a raportat duminică agenția de știri de stat rusă RIA.

Agenția de știri Reuters nu a putut verifica imediat informațiile de pe front.

UPDATE ORA 10:00 – Femeie de 76 de ani rănită într-un atac aerian asupra unui sat

Biroul Regional al Procuraturii din Harkov a dezvăluit pagubele cauzate de atacurile asupra unui sat ucrainean.

„Investigația a arătat că pe 26 octombrie, în jurul orei 21:00, trupele ruse au efectuat un atac aerian asupra satului Malynivka din districtul Chuhuiv.

„Instalațiile de depozitare ale fermei au fost avariate.

„Nu au fost victime.

„În plus, ieri, în jurul orei 22:00, armata rusă a bombardat satul Kruhliakivka din districtul Kupiansk cu artilerie. O femeie de 76 de ani a fost rănită, iar clădirile rezidențiale au fost avariate”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 09:00 – Putin atacă un jurnalist BBC la o conferință de presă

Vladimir Putin a reacționat dur la întrebarea jurnalistului BBC Steve Rosenberg în cadrul unei conferințe de presă de după BRICS. Putin a fost întrebat dacă războiul din Ucraina contravine valorilor promovate de BRICS, precum justiția, stabilitatea regională și securitatea, precum și o lume echitabilă, joi (24 octombrie). A fost ultima întrebare introdusă de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, care a zâmbit afirmând că BBC este „un oaspete rar în aceste zile”. Putin a ripostat la întrebare, spunând: „Este corect ca timp de ani de zile partenerii noștri (occidentali) să ignore apelurile noastre constante de a nu extinde NATO spre Est? Să ne mintă în față și să încalce toate obligațiile lor… să se bage în Ucraina și să construiască baze militare?”

UPDATE ORA 08:00 – Putin spune că Rusia va răspunde dacă Ucraina va folosi arme de rază lungă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova va utiliza „o gamă de răspunsuri” dacă SUA și aliații săi din NATO permit Ucrainei să folosească arme de rază lungă occidentale pentru a ataca în interiorul Rusiei, conform unor declarații publicate duminică.

Ministerul rus al Apărării „se gândește la modul de a răspunde la posibilele atacuri de lungă distanță asupra teritoriului rus și va oferi o gamă de răspunsuri”, a spus Putin reporterului de la TV de stat Pavel Zarubin, în comentarii video publicate pe contul de Telegram al lui Zarubin.

UPDATE ORA 07:00 – Kievul e atacat

Rusia a lansat un atac cu drone asupra Kievului pentru a doua noapte consecutiv, a anunțat administrația militară a capitalei ucrainene.

„Se pare că acum, în fiecare noapte, fără pauze lungi, forțele armate ruse atacă orașul pașnic Kiev,” a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Noaptea trecută, inamicul a efectuat un alt atac asupra capitalei.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că o retragere completă a trupelor ruse, și nu doar discuții de pace, este esențială pentru încheierea războiului de mai bine de doi ani și jumătate cu Moscova.

Andriy Yermak a vorbit la o întâlnire internațională dedicată implementării unui plan de pace, organizată ca parte a mai multor reuniuni de follow-up după „summit-ul mondial pentru pace” din iunie, găzduit de Elveția.

„Nu vă așteptați ca acest război să se încheie atunci când părțile aflate în conflict încep să vorbească între ele,” a declarat Yermak. „Nu fiți înșelați. Acest război se va încheia când ultimul soldat al armatei ocupante se va întoarce acasă.”

Exit mobile version