• Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri la Bruxelles că va da un răspuns ferm cu privire la implicarea trupelor militare nord-coreene în războiul din Ucraina.
  • Ucraina: Rusia a atacat Kievul cu 37 de drone, rachete de croazieră și balistice. Este primul atac asupra capitalei ucrainene din august.
  • Jake Sullivan: „Biden i-a spus lui Trump că sprijinirea Ucrainei este în interesul naţional al SUA”

UPDATE ORA 22:00 – Zelenski afirmă că „planul intern de reziliență” al Ucrainei va fi prezentat săptămâna viitoare

Ucraina elaborează un „plan de reziliență internă” în 10 puncte care va fi prezentat săptămâna viitoare, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară din 14 noiembrie.

La sfârșitul lunii octombrie, Zelenski a însărcinat Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare să pregătească un plan de consolidare a Ucrainei, care să acopere linia întâi, complexul militar-industrial, economia și finanțele, dezvoltarea regională și alte sectoare strategice.

Cel mai recent plan al guvernului se va concentra pe soluții interne și nu este o alternativă la un plan de victorie orientat către partenerii Kievului.

Recomandări

LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE
CUM TE VEDE OCCIDENTUL?
CINE GUVERNEAZĂ ROMÂNIA?
TRUMP AVERTIZEAZĂ HAMAS
DESCHIZI MAȘINA CU CEASUL

UPDATE ORA 21:00 – Comisia Europeană aprobă acordarea a 4,3 miliarde de dolari Ucrainei în cadrul programului Mecanismul pentru Ucraina

Comisia Europeană a convenit să aloce 4,1 miliarde de euro Ucrainei în cadrul programului Facilitatea pentru Ucraina, a confirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 14 noiembrie.

Decizia trebuie să fie aprobată de Consiliul UE înainte de transfer.

Pe măsură ce ne apropiem de a 1000-a zi a războiului atroce al Rusiei, vom contribui la menținerea funcționării statului ucrainean în timp ce țara luptă pentru supraviețuire. Suntem implicați pe termen lung”, a declarat Von der Leyen.

UPDATE ORA 17:00 – Forțele ruse au ocupat satul Voznesenka din regiunea Donețk din Ucraina

Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au ocupat integral satul Voznesenka din regiunea Donețk din Ucraina.

UPDATE ORA 16:00 – Soldații ruși au ucis un civil în satul din regiunea Donețk, susțin procurorii

Soldații ruși au împușcat mortal o femeie neînarmată care se plimba pe o stradă din satul Terny din regiunea Donețk, situat pe linia frontului, a anunțat Parchetul regiunii Donețk la 14 noiembrie.

De la începutul invaziei la scară largă a Moscovei, în 2022, au apărut numeroase cazuri de ucidere sau maltratare a civililor de către trupele ruse, subliniind dezastrul umanitar provocat de război.

Imaginile distribuite pe canalul Telegram al procuraturii arată o femeie într-o jachetă roz care se plimba pe la marginea satului, iar o imagine ulterioară o arată întinsă pe pământ, cu fața în noroi.

„Soldații ruși au văzut un locuitor local care mergea pe stradă de-a lungul caselor distruse de inamic. Soldații au deschis focul asupra femeii. Un foc de armă de calibru mic a ucis civilul”, se arată în declarație.
Potrivit procurorilor, uciderea a avut loc pe 10 noiembrie. Autoritățile ucrainene au lansat o anchetă privind crimele de război.

UPDATE ORA 14:00 – Alegerea lui Trump oferă o nouă posibilitate de dialog între SUA și Rusia, afirmă emisarul rus

Alegerea lui Donald Trump deschide o posibilitate pentru un nou dialog între Rusia și Statele Unite, deși scopul Washingtonului rămâne de a conține Moscova, a declarat joi reporterilor ambasadorul rus la Organizația Națiunilor Unite de la Geneva.

„Indiferent de schimbările politice interne, (Washingtonul) urmărește în mod constant un sens de a conține Moscova … schimbarea administrației face puțin pentru a modifica acest lucru”, a declarat Gennady Gatilov, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite la Geneva.

„Singura schimbare care ar putea fi posibilă este dialogul între țările noastre, care a lipsit în ultimii ani”, a adăugat el.

UPDATE ORA 13:00 – Dacă Trump supraveghează prăbușirea Ucrainei, ar fi o umilință pentru SUA

Fostul lider al Partidului Conservator și ministru de externe William Hague a declarat că dacă Donald Trump supraveghează prăbușirea Ucrainei, va fi o „umilință”.

Vorbind la podcastul Daily T al Telegraph, William Hague a spus că dl Trump riscă să fie ipocrit din cauza poziției sale față de Ucraina.

„(Donald) Trump a evidențiat umilința lui (Joe) Biden cu privire la Afganistan… dar dacă va ajunge la prăbușirea Ucrainei, aceasta va fi o umilință mult mai mare pentru SUA și pentru puterea SUA în lume”, a spus el.

UPDATE ORA 12:00 – Trump vrea să pună capăt războiului, confirmă consilierul nominalizat pentru securitate națională

Consilierul pentru securitate națională recent nominalizat de Donald Trump a confirmat că viitorul președinte al SUA dorește să pună capăt războiului din Ucraina și să aducă atât Rusia, cât și Ucraina la masa negocierilor.

UPDATE ORA 10:00 – Doi morți în atacurile rusești din Ucraina în ultima zi

Cel puțin doi civili au fost uciși și alți 28 au fost răniți în atacurile rusești de ieri din Ucraina, au anunțat autoritățile regionale. Rusia a atacat ieri capitala ucraineană Kiev cu o combinație sofisticată de rachete și drone pentru prima dată în 73 de zile.

Avertizările de raid aerian au răsunat ore în șir în timp ce Rusia a vizat opt regiuni din Ucraina, lansând șase rachete balistice și de croazieră și 90 de drone, a declarat forța aeriană ucraineană.

Apărarea aeriană a doborât patru rachete și 37 de drone, iar alte 47 de drone au fost oprite prin bruiaj electronic, se arată în declarație. Pagubele sunt în curs de evaluare.

UPDATE ORA 09:00 – Puterea rusă se răspândește în Africa de Vest prin misiunea din Guineea Ecuatorială

Rusia a desfășurat până la 200 de instructori militari în Guineea Ecuatorială în ultimele săptămâni pentru a proteja președinția, au declarat surse pentru Reuters, arătând că Moscova își extinde amprenta în Africa de Vest în ciuda unei înfrângeri recente în Mali.

Sursele au declarat că rușii instruiesc gărzi de elită în cele două orașe principale ale micii țări exportatoare de petrol cu 1,7 milioane de locuitori, unde firmele energetice americane au investit miliarde de dolari în primul deceniu al secolului, înainte de a-și reduce activitatea.

Pentru Rusia, misiunile reprezintă o modalitate de a face bani din taxele guvernamentale și din oportunitățile economice din minerit sau energie, sfidând în același timp Occidentul ca parte a unei confruntări geopolitice globale care se desfășoară cel mai dramatic în Ucraina.

UPDATE ORA 08:00 – Trump ar putea încerca să relanseze dialogul cu Coreea de Nord „mai devreme decât mai târziu”

Donald Trump ar putea încerca să relanseze o conversație cu liderul nord-coreean Kim Jong Un „mai curând decât mai târziu”, a sugerat un analist.

Odată cu rapoartele privind desfășurarea a 10.000 de soldați nord-coreeni în Rusia, după ce ambele națiuni au ratificat un nou pact militar, Bulent Gokay, profesor de relații internaționale la Universitatea Keele, a sugerat că Președintele ales al SUA ar putea, de asemenea, să caute în curând să redeschidă un dialog cu statul paria.

Profesorul Gokay a declarat: „De la ultima întâlnire a lui Trump cu Kim, Nordul și-a extins foarte mult arsenalul militar, în special rachetele balistice intercontinentale masive și armele hipersonice și cu rază scurtă de acțiune care ar putea lansa focoase nucleare împotriva continentului american sau a bazelor militare din regiune. În ciuda acestui fapt, Trump poate considera că angajamentul său a funcționat bine în timpul primei sale președinții, în sensul că simte că poate „rezolva” problema nucleară nord-coreeană fără nicio întâlnire violentă. Prin urmare, el ar putea încerca să relanseze o conversație cu Kim mai devreme sau mai târziu.”

UPDATE ORA 07:00 – Ucraina reacționează la informațiile privind bomba nucleară

Ucraina a dezmințit relatările din mass-media care sugerează că este „la câteva luni distanță” de dezvoltarea unei bombe nucleare, afirmând că nu are nicio intenție de a dobândi arme nucleare.

„Ucraina este angajată față de TNP (Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare); nu deținem, nu dezvoltăm și nu intenționăm să dobândim arme nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Heorhii Tykhyi, la X.

Remarcile sale vin după ce The Times a relatat despre un document informativ aparent pregătit pentru Ministerul ucrainean al Apărării, care detaliază modul în care Kievul ar putea dezvolta o bombă atomică rudimentară, similară celor utilizate împotriva Japoniei în 1945, în cazul în care asistența militară a SUA sub viitoarea administrație Trump ar fi oprită.

Dl Tykhyi a adăugat că Ucraina „colaborează îndeaproape cu AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) și este pe deplin transparentă cu privire la monitorizarea acesteia, care exclude utilizarea materialelor nucleare în scopuri militare”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Explozii s-au auzit în această dimineață în Kiev. Este primul atac cu rachete al Rusiei asupra capitalei ucrainene din luna august. Apărarea aeriană ucraineană a interceptat două rachete de croazieră, două rachete balistice și 37 de drone în întreaga țară, a declarat forțele aeriene.

Kievul se confruntă cu atacuri ale dronelor rusești aproape în fiecare noapte de câteva săptămâni, scrie Reuters. Primarul orașului, Vitali Klitschko, a declarat că o dronă încă survola centrul Kievului dimineața.

„Biden i-a spus lui Trump că sprijinirea Ucrainei este în interesul naţional al SUA”. Acesta a fost declarația consilierului american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, după întâlnirea de azi a celor doi.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri la Bruxelles că va da un răspuns ferm cu privire la implicarea trupelor militare nord-coreene în războiul din Ucraina.