• Forțele rusești continuă să-și intensifice ofensiva în zona Bahmut din estul Ucrainei, dar au cucerit puțin teritoriu suplimentar în ultimele 24 de ore.
  • Unitățile ucrainene țin flancul nordic pentru a împiedica inamicul să încercuiască Bakhmut”, a declarat colonelul Yurii Madyar.
  • Oleksii Reva, șeful administrației militare a orașului Bahmut, a declarat că încă se duc lupte grele pentru oraș.

UPDATE ORA 23.00

Doi americani, arestați pentru că au trimis tehnologie aeronautică în Rusia

Doi cetățeni americani au fost arestați în Kansas City pentru că au trimis tehnologie aeronautică americană în Rusia, a anunțat joi Matthew Axelrod, oficial al Departamentului de Comerț al SUA, potrivit Al Jazeera.

UPDATE ORA 22.00

SUA: Nu există planuri pe termen scurt pentru discuții la nivel înalt cu Rusia

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.
NE IA A.I.-UL JOBUL?

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Ned Price, a împărtășit joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Washingtonul nu are în prezent planuri pe termen scurt de a purta un nou dialog cu oficiali ruși la nivel înalt.

,,Vom rămâne întotdeauna deschiși la dialog [și] credem în diplomație… chiar și atunci când vremurile sunt tensionate, mai ales când starea relațiilor noastre este cea de acum, când rușii săvârșesc ceea ce fac împotriva Ucrainei”, a declarat Price.

El a împărtășit că, în timpul unei scurte întâlniri între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov, nu s-a ajuns la niciun acord sau consens ,,pentru niciun fel de discuții ulterioare” .

UPDATE ORA 21.00

SUA vor dezvălui un alt pachet de muniții pentru Kiev pe 3 martie

Statele Unite vor anunța pe 3 martie un alt pachet militar pentru Ucraina, a declarat joi coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby.

Pachetul va furniza mai multe muniții și muniții pentru HIMARS și artileria forțelor ucrainene, a precizat Kirby.

Anunțul va avea loc în aceeași zi în care președintele american Joe Biden îl va primi la Casa Albă pe cancelarul german Olaf Scholz, iar cei doi lideri vor discuta „fără îndoială” despre îmbunătățirea capacităților militare ale Ucrainei, potrivit lui Kirby.

UPDATE ORA 20.00

Pentagonul: Prostii că SUA ajută Ucraina să lovească Rusia

Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a negat joi acuzațiile Moscovei potrivit cărora Statele Unite furnizează Ucrainei informații pentru a o ajuta să lovească ținte aflate în adâncimea teritoriului rusesc.

Ryder a calificat acuzațiile drept ,,prostii” și a insistat că SUA ,,nu sunt în război cu Rusia și nici nu căutăm un război cu Rusia” .

La începutul zilei, ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a afirmat că ,,cu ceva timp în urmă” SUA au ajutat Ucraina să efectueze atacuri cu drone asupra ,,instalațiilor care oferă baze pentru aviația noastră cu rază lungă de acțiune în regiunea Saratov și, de asemenea, în regiunea Riazan”, oferind forțelor ucrainene ,,asistență sofisticată”, inclusiv ,,vizarea țintelor, desigur, furnizarea de informații și, de asemenea, o anumită asistență tehnică de alte tipuri”.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina ordonă persoanelor vulnerabile să evacueze orașul Kupiansk de pe frontul de nord-est

Kupiansk, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori înainte de război, a fost cucerit de ruși în primele zile ale invaziei de acum un an. Ucrainenii au recucerit orașul în septembrie, după o contraofensivă fulgerătoare. Dar există o nouă amenințare de ocupație rusă.

Din acest motiv, Ucraina a ordonat persoanelor vulnerabile să evacueze orașul.


Serviciile secrete ruse susțin că au respins ,,naționaliștii ucraineni” infiltrați pe teritoriul său

Serviciul rus de informații FSB a declarat în această după-amiază că a respins ,,naționaliștii ucraineni” pe teritoriul său, potrivit agențiilor de presă.

La începutul zilei, autoritățile ruse au raportat incursiunea unor ,,sabotori” ucraineni în regiunea rusă Briansk, la granița cu Ucraina, care au deschis focul asupra civililor.

,,Ca urmare a măsurilor luate, incursiunea naționaliștilor ucraineni a fost oprită”, a declarat FSB într-un comunicat, citat de agențiile de presă ruse. ,,Inamicul a fost împins înapoi pe teritoriul ucrainean și vizat acolo de un atac masiv de artilerie” , se mai arată în comunicat.

UPDATE ORA 18.00

SCHIMBURI DE REPLICI ÎNTRE BLINKEN ȘI LAVROV

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că i-a cerut omologului său rus Serghei Lavrov să ,,pună capăt” ,,războiului de agresiune” al Rusiei în Ucraina, în timpul schimbului de replici pe care l-au avut în marja unei reuniuni G20 în India.

,,I-am spus ministrului de externe (rus) ceea ce am spus, la fel ca mulți alții, săptămâna trecută la Națiunile Unite și ceea ce au spus astăzi mulți miniștri de externe din G20: puneți capăt acestui război de agresiune, angajați-vă într-o diplomație semnificativă care poate produce o pace justă și durabilă” , a declarat Blinken reporterilor.


EXHUMAREA A TREI CIVILI UCRAINENI UCIȘI CU UN AN ÎN URMĂ

Criminaliștii ucraineni au exhumat trei cadavre ale unor civili uciși în martie 2022, a căror moarte a fost pusă pe seama forțelor ruse, îngropate împreună la Borodianka, în apropiere de Kiev. ,,Conform examinărilor preliminare, credem că au fost rănite prin împușcare. Cauzele morții vor fi clarificate de un expert” , a adăugat Andrey Nebytov, șeful poliției din regiunea Kiev.

Cadavrele au fost îngropate pe vremea când orașul era încă ocupat de ruși, de către un locuitor care ulterior a părăsit zona ,,pentru un loc mai sigur”. ,,Abia acum s-a întors și a informat poliția națională că în timpul ocupației a îngropat” cadavrele, a precizat șeful poliției.

UPDATE ORA 17.00

UN ATAC ,,TERORIST” , POTRIVIT LUI VLADIMIR PUTINE

Într-o alocuțiune televizată, președintele rus a denunțat un atac al ,,neonaziștilor” și al ,,teroriștilor” care ,,au deschis focul asupra civililor”. ,,Îi vom zdrobi” , a spus el. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a anulat o deplasare prevăzută pentru astăzi în Caucazul rusesc pentru a urmări evoluția situației din regiunea Briansk.


Parlamentul moldovean adoptă o declarație de condamnare a ofensivei rusești în Ucraina

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o declarație de condamnare a ofensivei Rusiei în Ucraina, denunțând un război de agresiune ,,neîntemeiat, neprovocat și ilegal” din partea Moscovei, relatează Reuters.

Declarația a primit 55 de voturi favorabile din 101 mandate, ceea ce i-a conferit o victorie la limită.

Republica Moldova și Rusia se confruntă cu tensiuni din ce în ce mai mari, Chișinăul declarând că se simte amenințat militar de Moscova.

UPDATE ORA 16.00

,,Sabotorii” ucraineni: Rusia dă asigurări că situația din regiunea de frontieră ,,infiltrată” este ,,sub control” , au fost găsiți explozibili

Serviciile de securitate ruse (FSB) afirmă că situația din regiunea de frontieră ,,infiltrată” este ,,sub control” , dar spun că au găsit un ,,număr mare de explozibili” .

,,Situația din localitățile din districtul Klimovski din regiunea Briansk se află sub controlul forțelor de ordine. Zona este controlată și inspectată”, a precizat FSB.

,,A fost găsit un număr mare de explozibili de diferite tipuri, iar deminarea este în curs de desfășurare”, au precizat serviciile de securitate, citate de agențiile de presă ruse.

De asemenea, a confirmat bilanțul unui civil și al unui copil rănit dat de guvernatorul local.


Ministrul de externe se întâlnește pentru prima dată cu omologul său chinez, Ucraina pe agendă

Ministrul de externe, Catherine Colonna, s-a întâlnit pentru prima dată cu omologul său chinez, Qin Gang, joi, în cadrul reuniunii G20 din India.

Printre subiectele discutate, războiul din Ucraina a fost menționat fără surpriză, potrivit ministrului.


Discuțiile G20 nu au reușit să ajungă la un consens privind războiul din Ucraina

O reuniune a diplomaților de rang înalt din cadrul Grupului celor 20 de țări industrializate și în curs de dezvoltare (G20), desfășurată la New Delhi, s-a încheiat fără niciun consens cu privire la războiul din Ucraina.

Majoritatea membrilor G20 au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina, Rusia și China nefiind de acord, a declarat președintele actual al Indiei după reuniune.

Ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat că au existat divergențe” pe tema războiului din Ucraina pe care nu le-am putut reconcilia, deoarece diverse părți au avut opinii diferite”.

UPDATE ORA 15.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a luat cuvântul la un summit privind puterea soft power la Londra, unde a fost întrebat de jurnalistul Mishal Husain despre diferența izbitoare” în sondajele de opinie care arătau sprijinul pentru Ucraina între țările occidentale și țări precum India și Turcia.

Kuleba a spus că există o noțiune generală conform căreia țările din Sudul Global ar fi împotriva Ucrainei, dar realitatea este mult mai nuanțată.

UPDATE ORA 14.00

Boris Johnson va ține discursul principal la summitul londonez privind puterea soft, unde va spune că democrația contează pentru că Vladimir Putin nu ar fi făcut niciodată greșeala catastrofală de a invada Ucraina”.

Putin nu ar fi fost niciodată atât de amăgit în legătură cu adevărata natură” a Ucrainei dacă rușii ar fi trăit într-o societate liberă, cu o presă liberă.

Putin ar fi știut că ucrainenii sunt un mare popor patriot și că ar fi luptat pentru fiecare centimetru din pământul lor.

UPDATE ORA 13.00

Blinken și Lavrov se întâlnesc pentru prima dată de la invazia Rusiei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au vorbit mai puțin de 10 minute în marja reuniunii G20 de astăzi de la New Delhi, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Blinken i-a reiterat lui Lavrov că Washingtonul este pregătit să sprijine apărarea Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, a declarat oficialul, în ceea ce se crede că a fost prima lor conversație față în față de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

UPDATE ORA 12.00

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a acuzat Moscova de reprimarea criticilor interni și a cerut anchetatorilor mandatați de ONU să continue să documenteze presupusele abuzuri ale Rusiei în războiul din Ucraina, într-un discurs rostit joi în fața Consiliului pentru Drepturile Omului.

Blinken a descris reprimarea societății civile din Rusia ca fiind o muțenie sistematică” și a declarat că anchetatorii ONU ar trebui să continue să documenteze abuzurile Rusiei în Ucraina pentru a oferi o înregistrare imparțială a ceea ce se întâmplă și o bază pentru eforturile naționale și internaționale de a trage la răspundere autorii”.

UPDATE ORA 11.00

Scholz avertizează China împotriva trimiterii de arme către Rusia
Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat joi China să nu trimită arme pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina și a cerut în schimb Beijingului să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a-și retrage forțele.

Într-un discurs ținut în fața parlamentului german, Scholz a declarat, potrivit Reuters, că este dezamăgitor faptul că Beijingul s-a abținut să condamne invazia rusă, deși a salutat eforturile sale de dezescaladare nucleară.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că a îngropat cu nerușinare” inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, care facilitează exportul de produse agricole ucrainene din porturile din sudul Ucrainei, relatează agenția de presă RIA Novosti.

Reuters notează că, deși a rămas în acord, Rusia s-a plâns în repetate rânduri de abordarea Occidentului față de această înțelegere, încheiată în iulie anul trecut, spunând că țările care au impus sancțiuni Moscovei nu fac suficient de mult pentru a ușura restricțiile asupra propriilor exporturi rusești, în special de îngrășăminte.

UPDATE ORA 09.00

Radio Suspilne, postul național de radiodifuziune ucrainean, a ridicat la trei numărul morților în urma loviturii asupra unei clădiri rezidențiale din Zaporojie. Acesta relatează pe Telegram:

Trei persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei clădiri de cinci etaje din Zaporojie în timpul nopții, a anunțat poliția națională. Șase răniți au fost spitalizați, iar salvatorii continuă să lucreze la fața locului.

UPDATE ORA 08.00

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a scris pe Twitter despre atacul de peste noapte din Zaporojie, scriind:

Zaporojie rezistă cu curaj agresorului rus. Ca represalii, acesta atacă civili. O clădire înaltă a fost lovită în mod deliberat noaptea trecută. Trei etaje sunt complet distruse. Au murit oameni. Continuăm să căutăm sub dărâmături. Condoleanțe victimelor. Nu vom ierta acest lucru.

UPDATE ORA 07.00

Rusia a desfășurat luptători Wagner mai experimentați în asaltul său asupra orașului, unde au rămas aproximativ 4.500 de civili, a declarat Ucraina.

UPDATE ORA 06.00

Rusia a înmânat marți Statelor Unite o notă oficială privind suspendarea participării Moscovei la Noul Tratat de reducere a armelor strategice, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov pentru presa rusă de stat RIA Novosti. În notă se precizează că Rusia va continua să respecte prevederile centrale ale tratatului, a declarat Ryabkov pentru RIA.

Aceasta vine după ce Putin a semnat o lege care suspendă participarea Rusiei la START, punând în pericol ultimul pact rămas care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume. SUA încă respectă tratatul, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a sugerat că acest lucru s-ar putea schimba în funcție de „modul în care Rusia alege să procedeze”.

UPDATE ORA 05.00

Poziția Chinei cu privire la criza ucraineană este consecventă și clară, i-a transmis miercuri președintele Xi Jinping omologului său belarus, Alexander Lukașenko, potrivit unei redactări chinezești a întâlnirii. Xi a îndemnat țările implicate să înceteze să mai politizeze și să instrumentalizeze economia mondială” și să ia măsuri pentru a rezolva războiul. Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că se pregătește pentru o viitoare vizită a lui Xi la Moscova, potrivit Kremlinului.

UPDATE ORA 04.00

Au avut loc atacuri rusești în regiunea centrală Poltava, precum și în zonele Bilohorivka și Kreminna din estul regiunii Luhansk, au declarat oficialii ucraineni. Statul Major General a declarat că mai mulți civili au fost răniți în urma unor atacuri cu rachete rusești în regiunea nordică Harkov. De asemenea, a raportat bombardamente intense de-a lungul liniei de front care se întinde de la nord la sud la granița Luhansk-Kharkiv.

UPDATE ORA 03.00

Wagner nu are luptători sârbi, confirmă șeful Wagner

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că în prezent nu există cetățeni sârbi printre luptătorii Wagner PMC din Ucraina, după ce „ultimul” a părăsit zona în urmă cu două luni. Comentariile vin după ce președintele sârb Aleksandar Vučić a acuzat Wagner că încearcă să recruteze sârbi pentru a lupta în Ucraina.

UPDATE ORA 02.00

Oficialii ucraineni raportează mai multe atacuri rusești în mai multe regiuni

Ucrainenii au raportat atacuri în zonele Bilohorivka și Kreminna din estul regiunii Lugansk din Ucraina.

„Există un bombardament constant asupra așezărilor noastre deocupate de-a lungul liniei frontului, în ciuda faptului că în unele așezări sunt mulți civili”, a declarat Serhiy Hayday, șeful Administrației militare regionale din Lugansk. „Inamicul este foarte conștient de acest lucru și continuă să bombardeze cu arme de calibru greu”.

În ultimele două luni, liniile de front din apropierea graniței dintre regiunile Lugansk și Harkov au fost marcate de schimburi de focuri intense, precum și de lupte în pădurile de la vest de Kreminna, care este deținută de ruși.

UPDATE ORA 01.00

Departamentul de Stat confirmă că Rusia a transmis SUA o notă oficială privind retragerea din principalul tratat privind armele nucleare

Rusia a transmis SUA o notă diplomatică oficială cu privire la retragerea sa din Noul START, un acord cheie de reducere a armelor nucleare, potrivit Departamentului de Stat.

Cred că este corect să spunem că ceea ce am aflat din acea notă diplomatică nu ne-a spus nimic din ceea ce nu știam deja din declarațiile publice care au emanat de la Moscova”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele rusești continuă să-și intensifice ofensiva în zona Bakhmut din estul Ucrainei, dar au cucerit puțin teritoriu suplimentar în ultimele 24 de ore, sugerează înregistrările video geolocalizate și relatările din prima linie.

Am înăbușit puțin inamicul”, a declarat un soldat din Brigada 93, potrivit comentariilor video postate de Forțele Terestre ale Ucrainei. „Este un pic mai calm, dar încă mai sunt schimburi de focuri la periferie. Există explozii izolate, proiectile zboară. Dar noi stăm în Bakhmut. Nimeni nu are de gând să se retragă încă”.

Colonelul Yurii Madyar, comandantul Brigăzii 28, a declarat într-un mesaj video pe Telegram că Bakhmut rezistă”, dar că prețul pentru a rezista în oraș devine din ce în ce mai greu de plătit”.

Inamicul a făcut ravagii în ultima zi în primul rând cu intenția de a distruge acest oraș, de a distruge cât mai mult din viața rămasă aici – și cu orice preț pentru a asigura ocolirea orașului Bakhmut pe flancuri pentru a-l înconjura și a bloca rutele de deplasare militară și de livrare a proviziilor necesare”, a declarat Madyar, scrie CNN.

El a adăugat că au avut loc lupte cu arme de calibru mic la nord de Bakhmut și că au existat „lupte de stradă în suburbii de-a lungul periferiei estice, nordice și sudice și vest-sudice”. Unitățile ucrainene țin flancul nordic pentru a împiedica inamicul să încercuiască Bakhmut”, a declarat Madyar.

Am oprit inamicul în această zonă pentru o perioadă lungă de timp și nu am permis propagandei lor să strige în întreaga lume despre marile lor succese ofensive în această zonă”, a spus el.

Pe măsură ce solul se înmoaie odată cu primăvara, Madyar a spus că prevede că inamicul nu va putea efectua operațiuni rapide”. Oleksii Reva, șeful administrației militare a orașului Bakhmut, a declarat că încă se duc lupte grele pentru oraș. Este dureros să vedem ce fac obuzele inamice asupra orașului”, a declarat el pe Facebook.

Este extrem de periculos în Bakhmut”, a spus Reva. Inamicul distruge fără milă orașul, rănind și ucigând civili. Până în prezent, rușii au distrus peste 4.400 de clădiri rezidențiale”.

Statul Major al armatei a declarat că, în timp ce „inamicul continuă să avanseze în sectorul Bakhmut”, atacurile asupra așezărilor de la vest de Bakhmut – Khromove, Ivanivske, Orikhovo-Vasylivka și Chasiv Yar – au fost respinse.