• Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru „reparații rapide și modernizarea infrastructurii din porturile ucrainene”.
  • Președintele ucrainean a declarat că Kievul speră să își rezolve deficitul de apărare antiaeriană prin noi livrări de la parteneri și prin creșterea propriei capacități de producție.
  • „Începând de astăzi, nu pot spune în detaliu ce facem și unde, dar există progrese”, a spus Zelenski.

UPDATE 4.00- Zelenski pune protestele transportatorilor polonezi și slovaci pe seama politicii interne

Ucraina, un important exportator de cereale, a început să exporte cereale prin coridoare unilaterale prin Marea Neagră, după ce Rusia s-a retras în iulie dintr-un acord negociat de ONU pentru a permite navelor de cereale să treacă prin blocada sa.

Actualele coridoare de export de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei pornesc toate din porturile din regiunea sudică a Ucrainei, Odesa.

„Există anumite sisteme de apărare aeriană… le cerem”, a declarat Zelensky. „Am primit deja un răspuns când vor începe aceste sisteme să păzească acea regiune. Pentru că acolo, atât coridorul, cât și oamenii sunt importanți”.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT

Întrebat despre protestele transportatorilor polonezi și slovaci, care au blocat în ultimele zile o mare parte din aprovizionarea Ucrainei cu mărfuri pe șosea, Zelensky a pus problema pe seama politicii interne a acestor țări.

„Cred că există dificultăți la graniță în primul rând din cauza anumitor măsuri politice luate de vecinii noștri”, a declarat el într-o conferință de presă după summit.

Zelensky a declarat că este încrezător că problema va fi rezolvată dacă vecinilor Ucrainei li se va acorda „puțin timp” pentru a rezolva disputa.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis sprijin într-o scrisoare adresată lui Zelensky, pe care a distribuit-o pe X, afirmând că EU va pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru „reparații rapide și modernizarea infrastructurii din porturile ucrainene”.

Președintele ucrainean a declarat că Kievul speră să își rezolve deficitul de apărare antiaeriană prin noi livrări de la parteneri și prin creșterea propriei capacități de producție, aspect în privința căruia a spus că s-au înregistrat progrese.

„Începând de astăzi, nu pot spune în detaliu ce facem și unde, dar există progrese”, a spus Zelenski.