• Șeful diplomației americane și ministrul apărării din SUA vor merge, pentru prima dată, în Ucraina, de la începutul invaziei ruse.
  • Zelenski a criticat atacul rusesc în timpul sărbătorii de Paște. Acesta susține că Rusia este un „sponsor al terorismului”. „Dar va exista o înviere. Viața va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună, iar răul va fi pedepsit”.
  • Ministrul austriac de Externe se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE 23:00

Pe 24 aprilie, două fete în vârstă de 5 și 14 ani, care se ascunseau într-o casă privată, au fost ucise în timpul bombardării satului Krasnohorivka din regiunea Donețk de către forțele de ocupație ruse. Acest lucru a fost raportat de Procuratura Generală.

UPDATE 22:00

Dmytro Lunin, șeful Administrației militare regionale Poltava, a declarat duminică că nouă rachete rusești au lovit orașul Kremenciuk din centrul Ucrainei. Majoritatea ucrainenilor au sărbătorit duminică Paștele. Lunin nu a oferit alte detalii despre consecințele loviturilor.


Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că un coridor de evacuare pentru Mariupol nu a fost deschis duminică deoarece partea rusă nu a garantat o încetare a focului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ucraina a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) o listă de echipamente necesare pentru funcționarea fiabilă și sigură a instalațiilor sale nucleare în timpul războiului, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul organizației. Lista menționează în mod specific instrumentele de măsurare a radiațiilor, materialele de ecranare, sistemele de energie electrică și generatoarele diesel.

UPDATE 21:00

Ucraina propune discuții la uzina asediată de la Mariupol
Kievul propune organizarea unei runde speciale de negocieri de pace cu Rusia la umbra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, afirmă un consilier al președintelui ucrainean.

Oleksiy Arestovych a sugerat că discuțiile ar putea avea ca scop stabilirea unei încetări a focului și determinarea soartei civililor și a luptătorilor blocați în orașul portuar din sudul țării.

Timp de săptămâni, un mic grup de apărători ucraineni care au campat în uzina siderurgică din Mariupol au împiedicat forțele rusești să preia controlul total al portului strategic.

Există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora civili, inclusiv copii, se adăpostesc acolo.


Sirenele de raid aerian din Lviv îi sperie pe unii, îi liniștesc pe alții

Există 150 de sirene în întreaga regiune Lviv, dintre care nouă în orașul însuși. Oleg Khomych este șeful departamentului de comunicare, anunțuri și informații al regiunii. El m-a dus pe acoperișul unei clădiri administrative a autorităților locale pentru a-mi arăta una dintre sirene și echipamentul care le conectează pe toate împreună.

Oleg explică faptul că sirenele au baterii de rezervă în cazul în care nu există energie electrică – acestea pot rezista 48 de ore. Există 16 mesaje preînregistrate, dar pot fi făcute și anunțuri speciale.

Aceste difuzoare au fost instalate în Lviv în 2018, înlocuind un sistem datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În alte părți ale Ucrainei, sirenele au fost actualizate când a început războiul din Donbas, în 2014. Înainte de actuala invazie, acestea erau testate de patru ori pe an.

Oleg spune că, atunci când a început ultimul conflict, oamenii răspundeau la alerte, dar apoi s-au obișnuit cu sirenele și au încetat să mai meargă la adăposturile antiaeriene. După ce lunea trecută rachetele au lovit Lviv, ucigând șapte locuitori, el spune că oamenii au început din nou să fie atenți și să reacționeze mai adecvat.

UPDATE 20:00

Sumarul zilei de duminică, cea de-a șaizecea zi de invazie

  • Rusia a continuat să își bombardeze țintele din Ucraina în Duminica Paștelui ortodox – o dată specială în calendar pentru ambele națiuni.
  • Uzina metalurgică Azovstal – ultimul compartiment de rezistență al Ucrainei din Mariupol – este în continuare bombardată, potrivit unui membru al controversatului regiment Azov care se adăpostește în interiorul uriașei fabrici.
  • Eforturile de evacuare din Mariupol au fost din nou zădărnicite. Un coridor umanitar planificat a eșuat pentru că trupele rusești au refuzat să oprească focul, spune vicepremierul Ucrainei.
  • În duminica Paștelui au fost lansate multiple apeluri pentru încetarea conflictului. Papa Francisc a făcut apel la pace în timpul unui discurs care a marcat două luni de lupte.
  • Așteptăm în continuare vești despre vizita a doi înalți oficiali americani în Ucraina. Președintele Zelenski a declarat sâmbătă că se așteaptă să îi primească astăzi pe secretarul de stat Antony Blinken și pe secretarul apărării Lloyd Austin.
  • Corespondentul nostru Anna Foster notează că decizia lui Zelenski de a face publică vizita diplomatică în avans a fost o mișcare neobișnuită.

UPDATE 19:00

În prezent există o alarmă aeriană în multe regiuni ale Ucrainei

Volodimir Zelenski cere arme mai puternice în cadrul unei întâlnirii cu înalții oficiali americani

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut presiuni asupra Occidentului pentru arme mai puternice, în timp ce se pregătea să se întâlnească, duminică, cu înalți oficiali americani în capitala țării devastate de război, în vreme ce forțele rusești și-au concentrat atacurile în est, încercând inclusiv să disloce ultimele trupe ucrainene din portul Mariupol, care a fost distrus.

Zelenski a declarat că așteaptă ca americanii să producă rezultate, atât în ceea ce privește armele, cât și garanțiile de securitate.

„Nu puteți veni la noi cu mâna goală astăzi și nu așteptăm doar cadouri sau fel de fel de prăjituri, ci așteptăm lucruri specifice și arme specifice”, a spus el.

Oficial ucrainean: Coridorul de evacuare pentru Mariupol nu a fost deschis duminică

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a declarat că un coridor de evacuare pentru Mariupol nu a fost deschis, duminică, deoarece partea rusă nu a garantat o încetare a focului.

„Nu am putut deschide coridorul umanitar pentru Mariupol, deoarece Rusia nu a confirmat garantarea unui regim de încetare a focului”, a declarat Vereshchuk la televiziunea națională. „Vom încerca din nou mâine”.

UPDATE 18:00

O congresmenă republicană îndeamnă SUA să reia activitatea diplomatică în Ucraina

Reprezentanta republicană, Victoria Spartz, din Illinois, care este primul membru al Congresului născut în Ucraina, a îndemnat, duminică, SUA să reia activitatea diplomatică în Ucraina, afirmând că acest lucru ar trimite „un mesaj puternic pentru poporul ucrainean”.

„O mulțime de țări aduc de fapt (activitatea diplomatică) înapoi la Kiev. Măcar atât putem face și noi – să o aducem de fapt poate la Liov”, a declarat Spartz pentru Dana Bash de la CNN în cadrul emisiunii „State of the Union”.

„În orice slujbă – fie că este o slujbă politică sau diplomatică – îți asumi anumite riscuri. Trebuie să fii inteligent. Dar, de asemenea, asta face parte din slujba ta, să îți faci serviciul. Iar dacă nu ești pe teren, este foarte dificil să îți faci treaba.”

„Este important, dar transmite și un mesaj puternic pentru ucraineni”, a adăugat ea. „Este important pentru ei să vadă acest sprijin și îi face mai puternici și vor câștiga (războiul).”

SUA și alte țări și-au retras diplomații și au evacuat ambasadele și consulatele din Kiev în zilele premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina, mutându-i în orașul Lviv, situat în vestul țării. Acești oficiali au fost mutați, mai apoi, în Polonia, făcând naveta la Liov, iar Departamentul de Stat a suspendat toate serviciile diplomatice din Lviv chiar înainte de începerea invaziei Rusiei.

De asemenea, Spartz i-a cerut președintelui Joe Biden să viziteze Ucraina, spunând: „Cred că o putem face. Suntem oameni puternici, suntem o țară puternică. Cu siguranță putem aranja ca oamenii noștri să vină aici și să viziteze Ucraina”.

Comentariul vine în aceeași zi în care secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin intenționează să viziteze Kievul.

UPDATE 17:00

A fost identificat locul unde s-ar fi scufundat măreața navă de război rusească Moskva. Locul a fost găsit de un radar prin satelit pe baza analizei poluării mării (combustibili și uleiuri) care acoperă suprafața mării deasupra locului accidentului.

Imaginile au fost publicate de consilierul ministrului afacerilor interne al #Ucrainei Anton Gerashchenko.

UPDATE 16:00

Președintele turc îi transmite omologului ucrainean că evacuarea civililor din Mariupol „trebuie să fie organizată”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că o evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol „trebuie organizată”.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Zelenski, duminică, Erdogan a declarat: „trebuie organizată o evacuare pentru a evacua răniții și civilii din Mariupol, unde situația devine din ce în ce mai tristă pe zi ce trece”, potrivit unei redactări a Direcției turce de comunicare.

Discuție între Zelenski și Erdogan despre Mariupol

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit azi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cu o zi înainte ca președintele Turciei să aibă consultări cu Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Zelenski a spus că a discutat cu Erdogan despre necesitatea evacuării imediate a civililor din Mariupol, inclusiv a celor blocați în subteranele combinatului Azovstal și a schimbului soldaților care sunt încercuiți la Azovstal.

UPDATE 15:00

Mihail Podoliak, consilier prezidențial: „Realizările” rușilor în războiul împotriva Ucrainei. Guvernul de la Kiev a prezentat varianta proprie a raportului zilnic al loviturilor cauzate armatei ruse.

  • În 60 de zile, aproape 22.000 dintre soldații lor (uciși) și-au pierdut viața neînchipuit de repede.
  • Șapte (conform datelor neconfirmate – nouă) generali au fost pierduți în 60 de zile.
  • „Navele de război rusești” (inclusiv „Moscova”) s-au scufundat.
  • S-a dovedit lumii (cu fotografie și înregistrare video) că rușii sunt sinonimi cu violența în masă, uciderea copiilor, arderea cadavrelor civililor.
  • Ei au dovedit lumii că Rusia este o țară atât de „bogata”, încât armata ei fură în mod masiv toalete, canisa și lucruri uzate de la ucraineni.
  • Au dovedit lumii că schizofrenia poate fi colectivă și nemărginită, mai ales când propaganda îi poate numi pe naziștii ruși „eliberatori” și teroarea într-o altă țară „eliberare”.
  • S-a dovedit lumii că „a doua cea mai puternică armată” este în război doar cu civilii și zonele rezidențiale.
  • S-au lansat 1.700 de rachete de croazieră în orașele ucrainene, distrugând vechiul Kiev, Lviv, Harkov, Odesa, Nipru, Cernihiv.
  • Au unit Europa în dispreț față de ruși. Simpatia NATO se extinde rapid în rândul finlandezilor și suedezilor.
  • A adunat cele mai grele sancțiuni (și, prin urmare, acum doar le fură oficial pe ale altcuiva) și a solicitat o luptă împotriva Coreei de Nord pentru titlul de cel mai proscris șef din lume.
  • Cultura rusă se reduce rapid la zero. Lumea refuză cu dispreț spectacole/cărți.
  • A făcut din Ucraina un simbol global al libertății și rezistenței”.

Între timp, locuitorii din New York au ieșit în stradă pentru a susține Ucraina.

UPDATE 14:00

Lituania a cerut UE să impună sancțiuni împotriva Patriarhului ortodox rus Kiril, a anunțat ministrul de externe Gabrielius Landsbergis.

De asemenea, guvernul se consultă cu privire la separarea Bisericii Ortodoxe Lituaniene de Federația Rusă.

Între timp, Rusia a interzis publicarea a datelor economice pentru a ascunde impactul sancțiunilor occidentale, scrie The Wall Street Journal.

📌Este interzisă publicarea datelor privind datoria publică, statisticile comerciale și producția de petrol.

📌Guvernul rus continuă să publice cifre cheie precum inflația, produsul intern brut și multe alte date, însă domeniul de aplicare al lansărilor s-a restrâns.

Acest lucru înseamnă că Washingtonul și Bruxellesul vor fi mai puțin informate dacă sancțiunile lor afectează economia rusă, ceea ce face dificilă găsirea de noi obiective și ajustarea pachetelor viitoare de sancțiuni.

UPDATE 13:00

Ocupanții au ucis doi copii din comunitatea Ocheretinskaya, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful OVA din Donețk. „Casa de pe strada Mira, unde locuia familia lor, a fost demolată, o fată de 14 și 5 ani au fost ucise”.

Între timp, un clip care arată distrugerea orașului Cernihiv a fost făcut public.

UPDATE 12:00

Fostul cancelar german a declarat că nu regretă poziția sa față de Rusia

Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, a declarat că nu regretă poziția sa față de Rusia și că a considerat necesară menținerea relațiilor cu Rusia în ciuda războiului.

Potrivit acestuia, dacă s-ar distanța acum de Rusia, ar „pierde încrederea singurei persoane care poate opri războiul”.

Oficial ucrainean: Forțele ruse „atacă continuu” uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, încercuită

Consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat, duminică, că forțele rusești au „atacat continuu” uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, încercuită în duminica Paștelui.

„Paștele ortodox 2022. Dar chiar acum, RF (Federația Rusă) atacă continuu Azovstal din Mariupol”, a declarat el pe Twitter.

„Locul unde se află civilii și militarii noștri este bombardat cu bombe aeriene grele și artilerie. RF acumulează forțe și echipamente pentru asalt. Cine a dat ordinul „să nu atace”?”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, la începutul acestei săptămâni, că forțele rusești au obținut „eliberarea” Mariupol, dar a ordonat forțelor sale să se oprească înainte de a cuceri uzina Azovstal, ultimul bastion major al apărării ucrainene din oraș.

„RF ar trebui să se gândească la rămășițele reputației sale”, a declarat Podolyak, îndemnând Rusia să anunțe un armistițiu de Paște în Mariupol, să deschidă un coridor umanitar pentru evacuarea civililor și să convină asupra unei „runde speciale de negocieri” pentru schimbul de forțe militare încercuite în oraș.

În timp ce barajul de la Mariupol continuă, vasta uzină siderurgică Azovstal din oraș a devenit una dintre ultimele rezistențe semnificative ale forțelor ucrainene. Complexul industrial adăpostește sute de soldați și civili, iar proviziile sunt pe sfârșite.

Joi, vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a declarat că acolo se află „aproximativ 1.000 de civili și 500 de militari răniți”.

Iuriy Ryzhenkov, directorul general al companiei care deține uzina, a declarat, joi, pentru CNN că situația de acolo este „aproape de o catastrofă”.

UPDATE 11:00

Marea Britanie vrea să vadă mai multă acțiune din partea Franței și Germaniei pentru a ajuta Ucraina

Președintele Partidului Conservator, Oliver Dowden, spune că Franța și Germania nu își asumă responsabilitatea atunci când vine vorba de susținerea Ucrainei. În comentariile făcute pentru Sky News, el a spus că „a existat un feedback foarte pozitiv din partea Franței și a Germaniei, dar aș vrea să văd mai multe acțiuni din partea lor”.

Întrebat dacă cele două țări au rămas în urmă în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, el a spus că „ar dori să vadă mai mult”. În special, el a criticat Germania pentru lentoarea cu care a oferit un sprijin substanțial Ucrainei și pentru construirea unui gazoduct între Rusia și Germania.

UPDATE 10:00

Ministerul britanic al apărării: Ucraina a „respins” cu succes numeroasele asalturi rusești în Donbas

Ucraina a „respins numeroase atacuri rusești de-a lungul liniei de contact în Donbas în această săptămână”, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor de duminică.

„În pofida faptului că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică pe toate axele și a provocat costuri semnificative forțelor ruse”, a continuat evaluarea, fără a preciza dacă rezistența a fost condusă de forțele armate ucrainene sau de grupuri civile.

Ministerul Apărării a citat, de asemenea, „moralul slab al rușilor și timpul limitat pentru reconstituirea, reechiparea și reorganizarea forțelor de la ofensivele anterioare” ca fiind cauzele probabile pentru „eficacitatea de luptă” îngreunată a Rusiei.

Vineri, Rusia a declarat că obiectivul principal al invaziei sale în Ucraina este de a prelua „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei și a regiunii Donbas din estul țării. Anunțul, care a venit din partea unui oficial militar de rang înalt, a marcat prima dată de la începutul conflictului când Rusia a recunoscut că luptă pentru a stabili un coridor terestru prin teritoriul ucrainean care să lege Rusia de Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014.

Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor ucraineni, lupte grele fiind raportate aproape zilnic în regiunile Donețk și Luhansk.

UPDATE 09:00

Oficial: 8 morți în regiunea Luhansk din estul Ucrainei

Opt persoane au fost ucise și două rănite în bombardamentele ruse asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Serhiy Haidai, citat de BBC.

Într-o postare pe Telegram, el scrie că șase persoane au murit când orașele Hirske și Zolote au fost bombardate, sâmbătă.

Separat, două persoane – ambele femei – au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse în orașul Popasna, care a fost lovit în urmă cu câteva zile.

De asemenea, Haidai spune că un birou de poliție din orașul Severodonetsk a fost distrus.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat că își concentrează, acum, operațiunea militară pe capturarea regiunilor Luhansk și Donețk, învecinate, după ce nu a reușit să cucerească nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.

UPDATE 08:00

„Ucrainei nu ar trebui să i se ofere calitatea de membru al Uniunii Europene”, a declarat ministrul de externe austriac, Oleksandr Schallenberg.

Potrivit postului de televiziune „Heute”, Schallenberg oferă alte modele de aderare pentru Ucraina, precum aderarea la Zona Economică Unică a UE sau menținerea nivelului actual al Acordului de Asociere.

UPDATE 07:00

Uniunea Europeană plănuiește discuții cu India în vederea reducerii dependenței comerciale față de Rusia, conform Bloomberg.

Ucraina a solicitat de la AIEA echipamente pentru centralele sale nucleare.

Secretarul general al ONU, António Guterres, va efectua o vizită în Turcia și se va întâlni cu Erdogan pe 25 aprilie, urmată de o întâlnire cu Putin pe 26 aprilie și cu Vladimir Zelenski pe 28 aprilie. Acest lucru a fost raportat de Reuters.

OMS a declarat că, în estul Ucrainei, sistemul de sănătate este distrus, iar acest lucru pune în pericol viața a mii de oameni din Mariupol și din alte orașe asediate. Prin urmare, organizația solicită accesul în zonele afectate pentru a oferi servicii medicale vitale bolnavilor și răniților.

Pe liniile directe Donețk și Tavriysky, inamicul bombardează pozițiile cu mortiere, cu artilerie de tun și cu sisteme de lansare cu rachete multiple de-a lungul întregii linii de apărare.

Inamicul continuă blocada de la Harkov.

Federația Rusă continuă atacul asupra Skhodі, pentru a efectua regrupări și construirea de trupe de rachete și artilerie.

Rusia și Ucraina au deja un proiect de declarație comună în urma negocierilor de pace, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

UPDATE 06:00

Banca Națională a Ucrainei a fost invitată pentru prima dată la o reuniune a Băncii Centrale Europene. Participarea la astfel de reuniuni va aduce sistemul bancar ucrainean mai aproape de normele și standardele UE.

Armata ucraineană afirmă că a lovit sâmbătă 17 ținte aeriene, potrivit unei declarații pe Telegram a Ministerului Apărării (MoD) al țării.

Țintele au inclus trei avioane rusești, cinci rachete de croazieră și nouă vehicule aeriene fără pilot (UAV), potrivit declarației.

„Rachetele antiaeriene ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor Terestre au lovit nouă drone operațional-tactice, trei aeronave și cinci rachete de croazieră”, se arată în declarația Ministerului Apărării.

UPDATE 05:00

În declarațiile sale de sâmbătă seară, Zelenski le-a mulțumit apărătorilor țării „care ne asigură securitatea în această noapte înainte de Paște și în fiecare zi” și a promis dreptate pentru Ucraina.

Cel puțin opt persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, au fost ucise sâmbătă în lovituri de rachete rusești în Odesa, a spus președintele Ucrainei.

Zelenski a criticat atacul rusesc în timpul sărbătorii de Paște. Acesta susține că Rusia este un „sponsor al terorismului”. „Dar va exista o înviere. Viața va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună, iar răul va fi pedepsit”.

UPDATE 04:00

Serviciile secrete ucrainene susțin că Rusia intenționează să recruteze civili ucraineni din regiunile ocupate. „Acest lucru ar urma unor practici anterioare similare de recrutare în Donbas și Crimeea ocupate de Rusia”, se arată în declarație.

Liderii care intenționează să viziteze Ucraina „nu ar trebui să vină cu mâinile goale”, spune Zelenski.

„De ce este important ca liderii să vină la noi? Vă voi da un răspuns pragmatic: pentru că ei nu ar trebui să vină aici cu mâinile goale. Nu așteptăm doar cadouri sau prăjituri, așteptăm lucruri specifice și arme specifice”, a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Kiev.

UPDATE 03:00

Autoritățile locale au declarat că lucrările de salvare sunt încă în desfășurare într-o clădire rezidențială avariată. În total, 86 de persoane au fost evacuate, iar dărâmăturile erau încă în curs de dezmembrare.

8 morți în urma loviturilor cu rachete rusești în sudul Ucrainei, anunță primarul din Odesa.

Ucraina susține că cetățenii din Mariupol au fost deportați cu forța în regiunea Extremul Orient al Rusiei. „Rusia a trimis cetățeni ucraineni deportați cu forța din Mariupol în regiunea Primorsky Krai, la 8.000 de kilometri de țara natală”, a declarat Lyudmyla Denisova, comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, într-o postare pe Telegram.

UPDATE 02:00

Inamicul plănuiește provocări pentru a-i incrimina pe soldații ucraineni, avertizează administrația militară regională Zaporojie.

Potrivit locuitorilor din Berdiansk, invadatorii, în afară de a inspecta mașinile, au început acum să oprească pietonii: verifică documentele și notează datele din pașapoarte, le examinează bunurile și examinează corpurile ucrainenilor pentru a căuta tautuații.

De asemenea, locuitorii orașului raportează că pe canalele lor Telegram încep să primească mesaje de la numere rusești cu textul că ZSU ar pregăti bombardamente asupra așezărilor pașnice din zonă.

UPDATE 01:00

Invadatorii plănuiesc să organizeze parade ale prizonierilor de război ucraineni în Donețk și în Mariupol, pe 9 mai, a declarat Oleksiy Arestovici. Consilierul șefului PO a avertizat că este vorba de o crimă de război.

„Este doar o chestiune de timp până când toți criminalii ruși vor simți ce înseamnă un răspuns corect la crimele lor. Este doar o chestiune de timp până când îi vom putea aduce acasă pe toți ucrainenii deportați. Este doar o chestiune de timp până când toți oamenii noștri din întreaga Ucraină vor simți ce înseamnă o pace puternică”, a spus Zelenski.

„Cantitatea livrărilor de arme va începe să se schimbe calitativ undeva la jumătatea lunii mai”, a spus Arestovici.Forțele invadatoare l-au capturat pe consulul onorific bulgar din Melitopol. „Aproximativ 50 dintre colegii mei au fost reținuți în întreaga țară. 29 se află acum în custodia invadatorilor”, a declarat Fedorov în cadrul teledonului UA Solution.

UPDATE 00:00

Armata Rusă arborează steagul Uniunii Sovietice deasupra orașului ocupat Nova Kahovka, din regiunea Herson. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înființarea oficială a Uniunii Sovietice.

Regiunea Donețk: Patru persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în urma bombardamentelor inamice.

În regiunea Luhansk, patru persoane au fost ucise de bombardamente în municipiul Gornaya și două în Zolote.

Regiunea Harkov: Soldații ruși au bombardat districtele Chuguevsky și Dergachevsky. Trei persoane au fost ucise. o persoană a fost rănită. De asemenea, șase persoane au fost rănite în urma bombardamentelor de la Harkov.

Regiunea Sumsk: Invadatorii au bombardat un internat psiho-neurologic din satul Atinske și case din satul Boyaro-Lyezhachi. Nu s-au înregistrat victime.

O rachetă lovește o clădire rezidențială in Odesa.