• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 10 militari ruși au fost identificați ca suspecți în „crimele comise împotriva poporului nostru la Bucha”.
  • Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a calificat, joi, într-un mesaj pe Twitter, atacurile cu rachete rusești de la Kiev drept un „act atroce de barbarie”.
  • Armata ucraineană își consolidează securitatea la granița cu Transnistria, o regiune din Republica Moldova susținută de Rusia, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

ORA 23:00

Un lider al opoziției din Belarus cere SUA să adopte sancțiuni împotriva lui Lukasenko care să le reflecte pe cele impuse Moscovei

Liderul opoziției belaruse a cerut Statelor Unite să adopte sancțiuni împotriva guvernului din Belarus care să le reflecte pe cele impuse Moscovei.

În cadrul unor întâlniri cu Departamentul de Stat al SUA și cu membri ai Congresului din această săptămână, Sviatlana Tsikhanouskaya a declarat că a discutat atât despre întărirea sancțiunilor viitoare, cât și despre eliminarea lacunelor din cele existente.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

De asemenea, ea a declarat că a prezentat guvernului american dovezi privind implicarea liderului belarus, Alexander Lukașenko, în războiul rusesc din Ucraina.

Vorbind cu reporterii, vineri, Tsikhanouskaya a declarat că sancțiunile „trebuie să fie la fel de puternice” ca cele impuse Rusiei, „dar diferite ca structură” și ar trebui să vizeze băncile și întreprinderile de stat.

Liderul opoziției a declarat că a vorbit cu oficiali din Washington DC despre modalitățile de „a face sancțiunile mai eficiente, de a închide lacunele rămase, de a îngheța bunurile lui Lukașenka și de a bloca banii care i-au fost dați de către (Fondul Monetar Internațional)”.

Tsikhanouskaya a mai spus că a sugerat utilizarea sancțiunilor secundare pentru a închide astfel de lacune.

„Vedem cum Rusia se folosește de Belarus pentru a eluda propriile sancțiuni”, a spus ea, citând exemplul oțelului.

Biden despre americanii uciși în Ucraina: „Este foarte trist. A lăsat în urmă un copilaș”

Președintele american, Joe Biden, și-a exprimat, vineri, consternarea față de vestea că un american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în timp ce lupta alături de forțele ucrainene.

„Este foarte trist. A lăsat în urmă un bebeluș”, a declarat Biden reporterilor la Casa Albă, în timp ce găzduia o reuniune.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a prezentat, mai devreme vineri, condoleanțe familiei lui Cancel și a precizat că guvernul american nu a confirmat oficial decesul acestuia, avertizând americanii să nu călătorească în Ucraina din niciun motiv.

ORA 22:00

Casa Albă îi avertizează pe americani să nu călătorească în Ucraina după ce un cetățean american a murit luptând alături de forțele ucrainene

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a prezentat, vineri, condoleanțe familiei unui american care a fost ucis în timp ce lupta alături de forțele ucrainene, precizând că guvernul american nu a confirmat oficial decesul acestuia. Ea i-a avertizat pe americani să nu călătorească în Ucraina din niciun motiv.

Willly Joseph Cancel, un veteran în vârstă de 22 de ani, a fost ucis, luni, luptând alături de forțele ucrainene în Ucraina, au confirmat pentru CNN membri ai familiei lui Cancel. Cancel lucra cu o companie privată de contracte militare când a fost ucis. Compania îl trimisese în Ucraina, iar el era plătit în timp ce lupta acolo, a declarat mama lui Cancel, Rebecca Cabrera.

„Ei bine, în primul rând, inimile noastre sunt alături de familia sa și de cei dragi. (…) Nu avem o confirmare oficială, chiar dacă am văzut rapoartele, dar nu am avut acel proces oficial prin guvern, așa că nu pot vorbi despre alte detalii despre el în afară de asta”, a declarat Psaki în timpul briefingului de presă de la Casa Albă, întrebată de MJ Lee de la CNN despre moartea lui Cancel.

Ea a avertizat, apoi, împotriva americanilor care călătoresc în Ucraina pentru a lua armele.

„Știm că americanii caută modalități de a ajuta, iar rapoartele despre acest individ au fost că este un veteran”, a spus ea. „Avea un copil, cred, și cu siguranță părea un tânăr foarte pasionat. Știm că oamenii vor să ajute, dar îi încurajăm pe americani să găsească alte modalități de a face acest lucru… în loc să călătorească în Ucraina pentru a lupta.”

„Este o zonă de război activă. Și știm că americanii se confruntă cu riscuri semnificative, dar cu siguranță știm că o familie este în doliu. O soție este în doliu și inimile noastre sunt cu ei”, a continuat ea.

Casa Albă a transmis Rusiei, gazda G20, că nu ar trebui să i se permită să participe

Casa Albă a transmis în privat Indoneziei că Rusiei nu ar trebui să i se permită să participe la summitul G20 din acest an, deși președintele acestei țări a anunțat, vineri, că președintelE, Vladimir Putin, a acceptat o invitație de a participa.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a precizat că mai sunt încă șase luni până la summit și nu a oferit informații actualizate cu privire la participarea sau nu a președintelui Biden. Dar ea a spus că punctul său de vedere a fost clar că Rusia nu ar trebui să fie acolo.

„Președintele și-a exprimat public opoziția față de participarea președintelui Putin la G20″, a spus ea.

Înțelegerea Casei Albe a fost că Indonezia l-a invitat pe Putin să participe înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a spus ea.

ORA 21:00

M.Britanie trimite 8.000 de militari în estul Europei pentru exerciţii, în contextul invaziei ruse

Marea Britanie va trimite aproximativ 8.000 de militari în ţări central şi est-europene, pentru o serie de exerciţii, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, anunţă Ministerul Apărării de la Londra.

Trupele britanice vor participa la exerciţii militare comune în Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia şi Macedonia de Nord, în perioada mai-iunie, potrivit postului de televiziune Sky News.

„Securitatea Europei nu a fost niciodată mai importantă ca acum. Aceste exerciţii vor consta în acţiuni comune ale trupelor noastre cu aliaţii din cadrul NATO şi cu partenerii, precum şi în cadrul Forţei Expediţionare Comune, într-o demonstraţie de solidaritate şi forţă, într-una dintre cele mai ample mobilizări militare de la Războiul Rece”, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de cotidianul The Guardian.

Departamentul Apărării: SUA antrenează, în prezent, forțele ucrainene în Germania

Statele Unite au început antrenamente suplimentare pentru forțele armate ucrainene la instalațiile militare americane din Germania, a anunțat Departamentul Apărării.

„Aceste eforturi se bazează pe antrenamentul inițial de artilerie pe care forțele ucrainene l-au primit, deja, în alte părți și include, de asemenea, antrenamente privind sistemele radar și vehiculele blindate care au fost anunțate recent ca parte a pachetelor de asistență pentru securitate”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliștii.

Kirby a precizat că Germania este unul dintre cele „aproximativ trei” situri folosite de SUA pentru instruirea ucrainenilor în afara Ucrainei, dar nu a dorit să le dezvăluie pe celelalte.

El a mai spus că „cea mai mare parte a antrenamentelor” va fi efectuată de Garda Națională din Florida, care a antrenat ucraineni înainte de a fi repoziționată în afara Ucrainei în februarie, înainte de invazia rusă.

„Recenta reuniune acum a acestor membri ai Gărzii Naționale din Florida cu ucrainenii, ni s-a spus, a fost o întâlnire emoționantă, având în vedere legăturile puternice care s-au format în timp ce trăiau și lucrau împreună înainte de a se despărți temporar în februarie”, a spus Kirby.

ORA 20.00

Ambasadorul britanic, Melinda Simmons, a revenit la Kiev

Ambasadorul Marii Britanii, Melinda Simmons, a revenit, vineri după-amiază, la Kiev, în condiţiile în care îşi desfăşura activitatea în vestul Ucrainei din cauza invaziei militare ruse.

„A fost un drum lung, dar a meritat. Este atât de bine să fiu, din nou, la Kiev”, a declarat ambasadorul Melinda Simmons vineri după-amiază, potrivit BBC News.

Ambasada britanică a fost relocată temporar în oraşul Liov, situat în vestul Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse.

Premierul britanic, Boris Johnson, a anunţat de săptămâna trecută că Ambasada britanică se va redeschide la Kiev. Ministrul britanic de Externe, Lizz Truss, comunicase că imobilul Ambasadei era în curs de a fi securizat.

Pod de cale ferată aruncat în aer în apropiere de Sloviansk, în timp ce forțele rusești avansează spre oraș

Un pod de cale ferată peste râul Siverskyi Donets a fost aruncat în aer, vineri, arată o nouă înregistrare video. CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea videoclipului.

Podul era situat de-a lungul unei autostrăzi între orașele ucrainene Sloviansk și Lyman. O imagine din satelit a satelitului Sentinel-2 al Agenției Spațiale Europene arată podul intact joi.

Atacurile aeriene rusești au bombardat infrastructura din Lyman, vizând, în special, un nod feroviar care servește drept linie de aprovizionare vitală pentru trupele ucrainene. Vineri, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat pentru CNN că forțele rusești fac „unele progrese treptate, inegale și lente” spre Sloviansk.

ORA 19.00

Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat vineri emoționat de rezistența și curajul poporului ucrainean la mai bine de două luni de la invazia rusă:

Am fost mișcat de rezistența și curajul oamenilor din Ucraina. Mesajul meu pentru ei este simplu: nu ne vom preda. ONU își va intensifica eforturile pentru a salva vieți și a reduce suferința umană. În acest război, ca în toate războaiele, civilii plătesc întotdeauna prețul cel mai mare.”


❗Occupanții se pregătesc pentru înaintarea spre Severodonetsk – Statul Major General

Potrivit unei informări de seară a Statului Major General, unitățile inamice încearcă să desfășoare o ofensivă în direcțiile Liman, Severodonetsk și Popasnya.

Inamicul continuă să încerce să stabilească un control total asupra așezărilor Rubezhnoye și Popasna și ia măsuri pregătitoare pentru a avansa spre Severodonetsk„, se arată în raport.

De asemenea, se remarcă faptul că ocupanții desfășoară treceri suplimentare de poduri de pontoane peste râul Severskyy Donets în direcția Izyum pentru a asigura o redistribuire suplimentară a trupelor.


Ucraina va primi alte 495 de milioane de euro sub formă de granturi de la Banca Mondială pentru a acoperi cheltuielile sociale, umanitare și de sănătate prioritare și pentru a sprijini persoanele strămutate în interiorul țării.

Subvenția va merge în fondul general al bugetului de stat al Ucrainei, a declarat serviciul de presă al Ministerului de Finanțe.


Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că orice țară care intervine în Ucraina va primi un răspuns „fulgerător” din partea Moscovei.

Americanul Trevor Reed, un fost ofițer militar deținut în Rusia din 2019, a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, iar acum s-a întors în SUA.

De asemenea, SUA au informații credibile potrivit cărora o unitate militară rusă a executat ucraineni care încercau să se predea în apropiere de Donețk.

ORA 16.00

Ucraina va primi un grant suplimentar de 495 de milioane de euro din fondul fiduciar al Băncii Mondiale, potrivit Ministerului de Finanțe. Acordul relevant a fost semnat de ministrul de finanțe Serghei Marchenko și de directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerjee.

Fondurile vor fi asigurate de Statele Unite, Norvegia și Austria.

Ucraina a primit deja un grant de la Banca Mondială în valoare de 88,5 milioane de euro.


Armele americane vor schimba situația, dar nu atât de repede pe cât ne dorim – Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare Oleksiy Danilov.

Armele vor schimba cu siguranță situația. Trebuie să înțelegem că acest lucru nu va fi atât de rapid pe cât ne-am dori. Mulți dintre militarii noștri sunt instruiți acum. Este o armă nouă, trebuie să ne obișnuim cu ea, trebuie să învățăm să o folosim„, a declarat oficialul.


Rusia nu va invita lideri străini la Moscova de Ziua Victoriei, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitriy Peskov. Acest lucru este valabil pentru președintele belarus Aleksandr Lukașenko.


Rusia folosește depozitele de muniții din regiunea Nistrului pentru contrabanda cu arme – serviciile secrete ucrainene.

O parte din muniție este folosită pentru antrenamente de luptă, iar o altă parte este folosită pentru contrabandă, relatează Direcția principală de informații.


Compania internațională Henkel, care își anunțase anterior retragerea de pe piața rusă, a anunțat redeschiderea a două dintre cele patru fabrici ucrainene ale sale.

De la începutul invaziei rusești, toate fabricile ucrainene ale companiei au fost suspendate pentru a asigura siguranța angajaților săi, cărora Henkel le-a păstrat salariile în întregime.

Prima fabrică care și-a reluat activitatea a fost cea din regiunea Lviv, care produce amestecuri pentru construcții. În curând, angajații fabricii Henkel de la Vyshgorod din regiunea Kiev se vor întoarce la lucru.

Decizia de repornire a platformelor de producție ale companiei internaționale Henkel în Ucraina este luată de conducerea locală a companiilor Henkel din Ucraina, ținând cont de situația militară și operațională actuală și având ca prioritate principală siguranța angajaților.

Divizia ucraineană a companiei internaționale Henkel Henkel Bautechnik (Ucraina) operează patru fabrici în țară pentru producția de amestecuri pentru construcții.


Un grup umanitar britanic spune că, în opinia sa, doi britanici au fost răpiți de forțele rusești în sud-estul Ucrainei.

Dominik Byrne, co-fondator și director de operațiuni al Presidium Network, a declarat vineri pentru The Associated Press că ultima dată s-a auzit de cei doi bărbați luni.

Byrne a declarat că bărbații au fost răpiți în timp ce încercau să efectueze o evacuare independentă în Dniprorudne, în apropiere de orașul Zaporizhzhia, la aproximativ 470 de kilometri sud-est de Kiev.

Byrne a declarat că familia pe care cei doi bărbați încercau să o evacueze a fost ulterior interogată de forțele rusești, care i-au întrebat despre „spionii britanici”. el a precizat că familia a fugit ulterior în Polonia. Byrne i-a identificat pe bărbați ca fiind Paul Urey și Dylan Healy. El a spus că aceștia operau pe cont propriu în zona de război și nu fuseseră asociați cu niciun grup de ajutorare.


O conversație telefonică între președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și liderul francez reales, Emmanuel Macron, este așteptată în această seară.

ORA 13.00

Harta actualizată a situației din estul Ucrainei de la experți europeni în război

Potrivit acestora, trupele ucrainene au intrat la periferia Russkaya Lozova. Forțele armate ucrainene au confirmat că au câștigat controlul deplin asupra Kutuzovka – armata ucraineană se apropie de granița cu Rusia.

Pe cealaltă parte a frontului, ocupanții au înaintat la vest de Herson, deplasându-se la nord-vest de Molodetsky, reușind să iasă și să captureze Tavriya. Până la urmă, APU i-a oprit în Novaya Zara.

În același timp, informațiile britanice raportează că bătălia pentru Donbass rămâne principalul obiectiv strategic al Rusiei pentru atingerea obiectivului declarat.

ORA 11.00

Radioul de stat polonez a confirmat în această dimineață că Polonia a trimis 200 de tancuri T-72 și câteva zeci de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) în Ucraina.


A trecut o lună de la retragerea rușilor din zona Kiev. Pe 29 martie militarii ruși au anunțat o retragere din zona Kiev, iar Ministerul rus al Apărării a confirmat o „reducere semnificativă a activității în direcția Kiev”.


La locul atacului cu rachete de la Kiev, salvatorii au găsit cadavrul unei victime, conform primarului Klitschko. Alte 10 persoane au fost rănite.


Focul de artilerie navală programat continuă la Odesa, oamenilor le-a fost transmis să nu se teamă de zgomotele exploziilor, potrivit Comandamentului militar al Sudului.

ORA 09.00

Delfini morți au apărut pe coasta Mării Negre

Acest lucru se datorează faptului că armata rusă folosește sonare, care afectează negativ animalele.

De asemenea, delfinii intră în zona de iradiere a dispozitivelor de navigație ale navelor Rashist, iar acest lucru pune organul auditiv al delfinilor în afara funcțiunii.

Pierzându-și orientarea, animalele „orbite” își pierd controlul acustic asupra mediului înconjurător. Ei pot fi aruncați la țărm în panică și pot muri.

ORA 07:00

Un american ucis luptând alături de forțele ucrainene, spune familia sa

Un cetățean american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis, în această săptămână, în timp ce lupta alături de forțele ucrainene, au declarat pentru CNN membri ai familiei sale.

Tânărul în vârstă de 22 de ani lucra pentru o companie privată de contracte militare când a fost ucis luni. Compania îl trimisese în Ucraina, iar el era plătit în timp ce lupta acolo, a declarat mama lui Cancel, Rebecca Cabrera, pentru CNN.

Cancel, un fost pușcaș marin american, potrivit mamei sale, s-a înscris să lucreze pentru compania privată de contracte militare pe lângă slujba sa cu normă întreagă de ofițer de penitenciare în Tennessee, cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a declarat Cabrera. Când a început războiul, compania, potrivit lui Cabrera, căuta contractori pentru a lupta în Ucraina, iar Cancel a fost de acord să meargă, a spus Cabrera.

„A vrut să meargă acolo, pentru că a crezut în ceea ce lupta Ucraina și a vrut să facă parte din ea pentru a o stăpâni acolo, astfel încât să nu ajungă aici și poate că soldații noștri americani nu vor trebui să fie implicați în ea”, a spus Cabrera.

ORA 06:00

Gazprom obține un profit record de 29 mld. dolari în 2021

Compania rusă Gazprom a prognozat, joi, o scădere a producției de gaze de aproximativ 4% în acest an, într-un alt semn al impactului sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, după ce gigantul din domeniul petrolului și gazelor a raportat un profit record pentru anul trecut, anunță Reuters.

Gazprom a precizat, într-un comunicat, că profitul său net a ajuns la 2.090 de miliarde de ruble (29 miliarde de dolari) în 2021, în creștere de la 135 de miliarde de ruble în anul financiar 2020, afectat de pandemie, în urma creșterii prețurilor la petrol și gaze.

Compania, controlată de Kremlin, se aștepta, anterior, ca profitul său din 2022 să depășească recordul din 2021, dar sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană în legătură cu ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială” din Ucraina și-au pus amprenta asupra economiei rusești.

Gazprom a fost în prima linie a răspunsului Rusiei, interzicând, miercuri, exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat să îndeplinească cererea Moscovei de a plăti în ruble.

Deși sancțiunile au dus la un nivel sporit de incertitudine economică în Rusia, Gazprom a declarat că situația nu a „pus sub semnul întrebării coerența” operațiunilor sale.

Gazprom a mai spus că vânzările sale din 2021 au crescut la 10.200 de miliarde de ruble, de la 6.300 de miliarde de ruble în 2020.

ORA 05:00

OSCE anunță închiderea misiunii de monitorizare în Ucraina – Serviciul de presă al OSCE

„Am luat în considerare toate opțiunile posibile prin intermediul dialogului politic cu statele participante pentru a obține reînnoirea mandatului Misiunii Speciale de Monitorizare, dar poziția Rusiei nu ne-a lăsat altă opțiune decât să luăm măsuri pentru a închide misiunea”, a declarat șeful OSCE.

Marea Britanie va trimite aproape 8.000 de soldați în Europa de Vest pentru un antrenament pe scară largă

Aproximativ 8.000 de soldați, zeci de tancuri și peste 100 de vehicule blindate de luptă vor fi desfășurate în toată Europa, din Finlanda până în nordul Macedoniei.

ONU va plăti asistență în numerar pentru ucrainenii afectați de război

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunțat plăți în numerar pentru 2 milioane de ucraineni.

Acesta este un pas neobișnuit pentru organizație. Mecanismul de distribuire a ajutorului, precum și valoarea acestuia, nu sunt cunoscute încă.

Congresul SUA se declară gata să laude cererea lui Biden de sprijin pentru Ucraina

Congresul american este gata să susțină cererea președintelui Biden de a aloca 33 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei, precum și de a trage la răspundere oficialii și oligarhii ruși pentru războiul lansat împotriva Ucrainei.

„Suntem foarte optimiști pentru că avem un puternic sprijin bipartizan”, a comentat președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, cu privire la perspectivele ca Congresul să preia inițiativele lui Biden.

Ea a menționat că, în prezent, Congresul lucrează la o serie de probleme importante. Cu toate acestea, a spus ea, nu există nicio îndoială că aceste note vor fi aprobate.

SUA înțeleg scopul și impactul atacului cu rachete de la Kiev

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite studiază scopul principal și consecințele atacului cu rachete asupra Kievului.

Pentagonul este curios și în legătură cu tipul de rachete folosite pentru a ataca capitala ucraineană.

„Încă încercăm să analizăm acest lucru și să aflăm ce s-a întâmplat, ce a fost lovit și ce muniție a fost folosită”, a declarat Kirby.

ORA 04:00

NATO caută modalități de a ajuta la apărarea Suediei și Finlandei chiar înainte ca acestea să se alăture în mod oficial

NATO analizează modalități de a consolida securitatea Finlandei și Suediei în cazul în care acestea vor cere să se alăture alianței, chiar și în perioada de dinainte ca celelalte 30 de țări membre să ratifice aderarea, au declarat oficiali.

În acest moment, Suedia și Finlanda sunt cele mai vulnerabile. De la invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, cele două țări nordice au declarat că este probabil să solicite aderarea la NATO, dar nu au făcut acest lucru în mod oficial. Procesul de ratificare necesită timp, iar țările nu pot conta pe faptul că NATO le va veni în ajutor militar până când acesta nu este finalizat.

ORA 03:00

După ce s-au întâlnit la Kiev, secretarul general al ONU și președintele Ucrainei fac presiuni pentru o încetare a focului la Mariupol

Oficialii din Ucraina și ONU au continuat, joi, să facă apel la încetarea focului și la crearea unor coridoare umanitare pentru a ieși din orașul port Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării.

În discursul său de seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit cu secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, aflat joi în vizită la Kiev, despre posibilitatea organizării unei evacuări a Mariupolului.

Zelenski crede că o misiune de evacuare din Mariupol poate fi organizată cu ajutorul ONU

„Cred că, prin intermediul ONU, este posibilă organizarea unei misiuni de evacuare. Ucraina este pregătită pentru acești pași„, a declarat președintele.

ORA 02:00

SUA se așteaptă ca și alte țări să mărească ajutorul acordat Ucrainei, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Oficial militar: armata ucraineană întărește securitatea la granița cu Transnistria

Armata ucraineană își consolidează securitatea la granița cu Transnistria, o regiune din Republica Moldova susținută de Rusia, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Forțele de apărare continuă să îndeplinească sarcinile de luptă stabilite pentru a proteja și apăra Odesa. De asemenea, în special, am consolidat protecția frontierei de stat cu așa-numita Transnistria, unde continuă provocările rusești pentru a crea anumiți generatori de tensiune pentru Odesa”, a declarat, joi, pe Telegram Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa.

La începutul acestei săptămâni, o serie de explozii inexplicabile au avut loc în unele părți ale Transnistriei, pe care Ucraina le-a descris ca fiind o provocare planificată de serviciile de securitate rusești. Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a respins afirmațiile „senzaționale” privind pregătirea unei ofensive de către Rusia cu ajutorul trupelor sale staționate în regiune, precum și a recruților din Transnistria.

ORA 01:00

Oficialii americani spun că forțele rusești fac progrese în Ucraina – dar acestea sunt „lente și inegale”

Forțele rusești au făcut unele progrese în noul asalt al Moscovei asupra estului Ucrainei, potrivit oficialilor americani și NATO, în timp ce armata lor încearcă să rezolve nenumăratele probleme care au afectat primele săptămâni ale invaziei.

SUA au văzut „unele dovezi” de îmbunătățire a capacității Rusiei de a combina operațiunile aeriene și terestre, precum și a capacității sale de realimentare a forțelor pe teren, spun oficialii.

Progresul este „lent și inegal”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, permițând forțelor rusești să avanseze doar „câțiva kilometri sau cam așa ceva” în fiecare zi

ORA 00:00

Ministrul ucrainean de externe califică loviturile de la Kiev drept „un act atroce de barbarie”

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a calificat, joi, într-un mesaj pe Twitter, atacurile cu rachete rusești de la Kiev drept un „act atroce de barbarie”.

Oficialii ucraineni au condamnat atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului, joi seară, despre care spun că a avut loc în momentul în care secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, își încheia o vizită în capitala ucraineană.

Zelenski: 10 militari ruși au fost identificați ca suspecți în cazul „crimelor comise” la Bucha

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 10 militari ruși au fost identificați ca suspecți în „crimele comise împotriva poporului nostru la Bucha”.

În discursul său nocturn postat joi pe rețelele de socializare, Zelenski a declarat că ancheta privind crimele comise de militarii ruși este în curs de desfășurare și că „primii zece militari ruși din brigada 64 de puști motorizate a Forțelor Terestre ruse care au comis crime împotriva poporului nostru la Bucha, în regiunea Kiev, au primit statutul de suspecți”.

Zelenski a declarat că numele de familie ale suspecților sunt cunoscute și „s-a stabilit ce au făcut”.

„Cunoaștem toate detaliile despre ei și acțiunile lor. Și îi vom găsi pe toți. La fel cum îi vom găsi pe toți ceilalți huligani ruși care au ucis și torturat ucraineni. Care au chinuit poporul nostru. Care au distrus case și infrastructura civilă din Ucraina”, a declarat Zelenski, adăugând că niciunul dintre ei nu va evita responsabilitatea.

La începutul lunii aprilie, au apărut imagini de la Bucha care arătau cadavre zăcând pe străzi și au apărut relatări despre atrocitățile comise de Rusia, în timp ce forțele sale se retrăgeau din zonele din apropierea Kievului.

Zelenski a calificat acest lucru drept „genocid”, iar presupusele atrocități de la Bucha au stârnit indignarea internațională, liderii occidentali cerând anchete pentru crime de război și noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a negat responsabilitatea și a declarat că „niciun rezident local nu a avut de suferit de pe urma vreunei acțiuni violente” în Bucha.