• Americanii anunță că rușii se pregătesc să anexeze republicile Donbass, Luhansk și Herson.
  • Potrivit Reuters, sancțiunile asupra Rusiei nu vor fi ridicate atâta timp cât Rusia nu este dispusă să semneze un acord de pace cu Ucraina. Cu toate acestea, germanii lasă o portiță deschisă spre ridicarea sancțiunilor, în caz de „pace”.
  • Mai mult, cancelarul german Olaf Scholz refuză să meargă la Kiev.Cancelarul german a invocat drept motiv refuzul Kievului de a-l primi pe Steinmeier în aprilie, ceea ce a reprezentat un „adevărat șoc” pentru Germania, a relatat postul german de televiziune Tagesschau.

ORA 23:00

Un camion cu benzină, un autobuz și un autoturism s-au ciocnit în regiunea Rivne: 16 persoane au murit, a anunțat Poliția Națională

Se știe că șase persoane au fost rănite.

Accidentul a avut loc pe autostrada Kiev-Chop, în apropiere de satul Sitnoye, raionul Dubno. Traficul pe această porțiune de drum este complet blocat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale din Ucraina a anunțat că Vodafone a restabilit 71% din acoperirea telefoniei mobile în regiunea Kherson, datorită redirecționării traficului. Până în prezent, nu a fost oferit acces la internet.


Sky News relatează că Marea Britanie va furniza Ucrainei drone Malloy T150. Aceste drone sunt capabile să livreze echipamente grele trupelor de pe linia frontului.


Primarul din Liov vorbește rapid despre situația din oraș după atacurile cu rachete👆

„Numărul răniților a crescut la doi”.

Între timp, în Transcarpatia, o rachetă a lovit una dintre substațiile de cale ferată din apropierea gării din Volovăț.

Ferestrele unor instalații aflate pe o rază de 500 de metri au fost aruncate în aer, iar resturi de la rachetă au avariat mașini din vecinătate. Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare”, a precizat administrația militară locală.


Rusia a ucis 3.193 de civili de la începutul războiului – ONU

Cu toate acestea, se crede că cifrele reale sunt mult mai mari, deoarece informațiile din unele locuri unde au loc lupte intense sunt întârziate, în timp ce multe rapoarte așteaptă încă confirmarea.

ORA 21:00

Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale din Ucraina a anunțat că Vodafone a restabilit 71% din acoperirea telefoniei mobile în regiunea Kherson, datorită redirecționării traficului. Până în prezent, nu a fost oferit acces la internet.


SUA s-a angajat să livreze Ucrainei 90 de obuziere M777, iar până la această oră a transferat cel puțin 70 dintre ele (cu tot cu vehiculele de tractare pe roți).

Armata SUA a instruit deja 250 de artileriști ucraineni pentru folosirea tunurilor M777 calibru 155 mm, alți 50 urmând să fie pregătiți începând cu sfârșitul săptămânii curente.

ORA 19:00

Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, în contextul războiului neprovocat din Ucraina, care afectează securitatea mondială, a declarat marţi după-amiază Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei afectează securitatea mondială. Lucrăm la al şaselea set de sancţiuni, care au rolul excluderii unor bănci suplimentare din sistemul Swift, de a identifica actorii dezinformării şi de a aborda problema importurilor de petrol. Aceste măsuri vor fi prezentate spre aprobare Consiliului UE”, a declarat Josep Borrell Fontelles, prin Twitter.

Comisia Europeană propune oprirea importurilor de petrol rus începând din anul 2023, dar ţările dependente de aprovizionarea din Rusia ar putea fi exonerate în mod temporar de aplicarea interdicţiilor.


Cel puțin 10 morți și 15 răniți în urma bombardamentului asupra fabricii de cocs din Avdyivka, susține șeful OVA din Donețk, Pavlo Kyrylenko. Cifrele sunt preliminare, ar putea fi mai multe victime.

Rușii știau exact unde țintesc – muncitorii tocmai își terminaseră tura și așteptau în stație un autobuz care să-i ducă acasă de la uzină”, a declarat Kirilenko.

Soldații armatei ruse continuă să distrugă clădirile rezidențiale civile din satele și orașele din regiunea Zaporizhzhya. Astfel, pe 3 februarie, ocupanții au efectuat un atac de artilerie asupra satului Zaliznichne din districtul Gulaypilskyy. Gherilele rusești au distrus școala locală. Focul de rachetă a afectat clădirea, podelele și ferestrele.

În plus, atacatorii militari au ocupat locuințe ale localnicilor, iar 12 clădiri au fost avariate.

De asemenea, două persoane au fost ucise în urma brutalității forțelor de ordine, în urma rănilor provocate de schije.

ORA 18:00

Hackerii ruși lansează o nouă campanie împotriva țintelor diplomatice și guvernamentale.

Analiști ai companiei MANDIANT au detectat o campanie recentă de phishing condusă de grupul rus de hacking APT29 împotriva ambasadelor și agențiilor guvernamentale.

Mesajele de la APT29, un grup sponsorizat de statul rus, se prezintă drept actualizări importante ale politicilor care provin de la adresele de e-mail legitime ale ambasadei.

MANDIANT a stabilit că adresele compromise erau enumerate ca puncte de contact pe site-urile ambasadei. Destinatarii e-mailului sunt păcăliți să facă clic pe un document atașat cu extensia reală ascunsă și o pictogramă falsă.


Un purtător de cuvânt al ONU a anunţat că evacuarea civililor din Mariupol a fost „un succes”. În paralel, ruşii au luat cu asalt uzina Azovstal, iar în zonă se duc lupte grele.

Peste 100 de persoane evacuate de la uzina Azovstal sunt aşteptate să ajungă marţi în Zaporojia.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat reporterilor că un convoi de 106 persoane evacuate de la uzina din Mariupol este aşteptat să sosească la Zaporojia în cursul zilei de marţi.

Ea a mai arătat că sunt 40 de soldaţi grav răniţi, prinşi în uzină, care au nevoie urgentă de îngrijiri medicale.


Publicația rusă Pravda scrie că România și Polonia ar putea fi următoarele ținte ale Rusiei. Putin amenință cu atacuri fulgerătoare țările care intervin în războiul din Ucraina. Fostul ministru al Apărării spune că România ar face față unui posibil atac.

ORA 17:00

Putin îi spune lui Macron că „țările occidentale ar putea ajuta la oprirea crimelor armatei ucrainene”, potrivit unor relatări, precizează The Guardian.

Agenția de presă RIA transmite o lectură de la Kremlin a conversației telefonice de astăzi dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele Franței, Emmanuel Macron.

„Liderul rus a subliniat că țările occidentale ar putea ajuta la oprirea crimelor armatei ucrainene și ale militanților din batalioanele naționale, dar în schimb țările UE le ignoră”.

Raportul continuă:

Macron, la rândul său, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la problemele emergente ale securității alimentare globale. Putin, în replică, a subliniat că situația este complicată de măsurile de sancționare ale țărilor occidentale și a remarcat importanța funcționării nestingherite a infrastructurii globale de logistică și transport”, se arată în raport.

De asemenea, Putin i-ar fi vorbit lui Macron despre faptul că Rusia a facilitat evacuările din Azovstal și despre abordarea rusă a negocierilor cu Kievul.


Convoiul Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), cu peste 100 de civili evacuați din Azovstal, a ajuns în Zaporojie.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că un convoi de civili evacuați de la oțelăria Azovstal din Mariupol, aflată sub asediu, a ajuns în Zaporojie.

Un convoi de autobuze și ambulanțe, alături de echipe ale CICR și ONU a fost însoțit pe parcurs de familii și de persoane aflate în vehicule private. Mai mult de 100 de persoane, inclusiv unii răniți, au ajuns marți în Zaporojie. Alte persoane de la uzină au plecat în altă parte; CICR nu a organizat și nici nu a însoțit aceste deplasări de civili”, a transmis CICR.

ORA 16:00

Liderul opoziției germane a călătorit pentru a se întâlni cu oficiali ucraineni la Kiev, după ce cancelarul Olaf Sholz a precizat că nu va vizita țara în curând, relatează AP.

Friedrich Merz, care conduce blocul de centru-dreapta al fostului cancelar Angela Merkel, blocul Uniunii, a vizitat orașul Irpin, la periferia Kievului, iar ulterior este așteptat să se întâlnească cu politicieni de rang înalt la Kiev.

O întâlnire cu președintele Volodimir Zelenskii nu este așteptată, potrivit AP.


Rușii au fost privați de dreptul de a vota la Eurovision

Acest lucru a fost declarat de producătorul executiv Claudio Fasulo. El a explicat că țările care nu participă la concurs nu au drept de vot.


Ocupanții ruși l-au capturat pe șeful de la Chornobavka, Ihor Dudar”, a transmis vicepremierul Irina Vereșciuk.

ORA 15:00

Adresându-se practic marți parlamentului ucrainean, Boris Johnson a declarat că „Ucraina va câștiga” împotriva Rusiei și „va fi liberă”, relatează Reuters.

Johnson, primul lider mondial care se adresează Radei Verkhovna de la începutul conflictului, a mai spus:

Așa-zisa forță irezistibilă a mașinăriei de război a lui Putin s-a frânt pe obiectul inamovibil al patriotismului ucrainean și al iubirii de țară”, a spus Johnson.

Remarcile lui Johnson vin în contextul în care Ministerul de Externe donează 13 vehicule blindate pentru a ajuta la evacuarea civililor din zonele asediate din estul Ucrainei, relatează Reuters.


Lituania va cere sancțiuni dure împotriva Rusiei în noul pachet de măsuri.

„Suntem în favoarea unor sancțiuni dure, iar Lituania se va număra întotdeauna printre țările care oferă cele mai cuprinzătoare și stricte sancțiuni și vom face tot posibilul pentru a-i convinge pe cei care se îndoiesc sau pe sceptici”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda.

ORA 14:00

Cel puțin nouă civili au fost uciși de focul rusesc în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Consecințele bombardamentelor nu au fost încă stabilite, dar cel puțin 3 persoane au fost ucise și 2 rănite, iar 8 case au fost avariate„, a declarat guvernatorul regiunii Donetsk din estul țării, Pavlo Kyrylenko, Într-o postare pe Telegram.

Alte trei persoane au fost ucise în timp ce beau apă în orașul Vugledar, iar alte trei în Lyman, a scris el.

Anterior, marți, biroul președintelui ucrainean a declarat că alte zone din Donețk se află sub focuri de armă constante, în timp ce autoritățile regionale încearcă să evacueze civilii de pe linia frontului, relatează Reuters.

Vestea vine după ce SUA au avertizat că Rusia intenționează să „anexez” în mod oficial regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Potrivit Reuters, părți din aceste regiuni erau deja deținute de separatiștii susținuți de Rusia înainte de invazia din 24 februarie.


Ocupanții au lansat un asalt asupra Azovstal și acum încearcă să pătrundă pe teritoriul uzinei”, informează corespondentul militar Andriy Tsaplienko.

Informația este confirmată de comandantul adjunct al regimentului Azov. Deocamdată nu există mai multe detalii.

Înainte de asalt, aviația ork a bombardat Azovstal timp de câteva ore. A fost un incendiu de proporții, iar fumul a putut fi văzut în aproape toate cartierele din Mariupol.

ORA 13:00

Putin ordonă sancțiuni de retorsiune împotriva Occidentului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret privind sancțiuni economice de retorsiune împotriva Occidentului.

Potrivit Reuters, sancțiunile sunt un răspuns la „acțiunile neprietenoase ale unor state străine și organizații internaționale”, a declarat marți Kremlinul.

Numele persoanelor sau entităților afectate de măsuri nu sunt incluse în document. Cu toate acestea, decretul acordă guvernului rus zece zile pentru a întocmi o listă a celor care vor fi sancționați, precum și spațiu pentru a contura „criterii suplimentare” pentru numărul de tranzacții care ar putea fi restricționate.

Decretul va interzice exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile sancționate. De asemenea, va interzice tranzacțiile cu persoanele și companiile străine afectate de sancțiunile de retorsiune ale Rusiei.

Anunțul survine în contextul în care se așteaptă ca Europa să propună în această săptămână un al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv un posibil embargou la cumpărarea de petrol rusesc.


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat că regiunea sa europeană va organiza săptămâna viitoare o reuniune specială privind impactul invaziei Rusiei în Ucraina asupra sănătății și asistenței medicale.

„Va avea loc o reuniune pe 10 mai privind impactul războiului asupra sistemului de sănătate din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al centrului OMS din Elveția, Tarik Jasarevic, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, potrivit Reuters.


Kazahstanul nu-și va trimite armata în Ucraina nici măcar în baza tratatului CSTO

Utilizarea forțelor armate în operațiuni de menținere a păcii se face numai prin intermediul unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU. Pe baza acestei rezoluții, șeful statului vine cu o propunere către parlament. Forțele armate pot fi folosite numai după aprobarea Parlamentului. Dar, în prezent, această problemă nici măcar nu este luată în considerare. Nu există negocieri”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Sultan Kamaletdinov.


Rusia are la dispoziție puțin peste o zi pentru a achita două obligațiuni externe și a evita intrarea în incapacitate de plată, informează Bloomberg.

Sancțiunile au complicat relația Rusiei cu creditorii săi, iar o perioadă de grație de 30 de zile pentru plata a două datorii (650 de milioane de dolari pentru plata cuponului și a principalului) expiră la 4 mai, după ce fondurile au fost inițial blocate la începutul lunii aprilie.

Prima incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei din mai bine de un secol părea aproape inevitabilă, dar la sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul rus de Finanțe a declarat că banii au ajuns în cele din urmă în sistemul financiar. Cu toate acestea, până luni la prânz, cel puțin una dintre casele de compensare din Europa nu a primit încă dolarii.

ORA 12:00

Statul major al forțelor armate ale Ucrainei a publicat pe Facebook cele mai recente declarații privind pierderile provocate de forțele rusești.

Aceștia spun că au provocat acum pierderi de 24.200 de persoane forțelor invadatoare. Aceștia susțin că în ultima zi „cele mai mari pierderi ale inamicului au fost observate în direcția Izium”.

Cifrele nu au fost verificate în mod independent.


Macron intenționează să îl sune pe Putin în jurul orei 13.00, ora Moscovei, potrivit France-Presse.


Diversificarea resurselor energetice devine o adevărată tendință economică în Europa, potrivit șefului biroului președinției ucrainene, Andrey Yermak.

UE intenționează să intensifice cooperarea cu țările africane pentru a înlocui gazul rusesc.

Obiectivul ambițios este de a reduce dependența de ruși cu 2/3 până la sfârșitul anului 2022, cu o eliberare ulterioară de acul energetic al Rusiei.

Bloomberg citează proiectul de strategie energetică a UE, care a fost pus la dispoziția publicației pentru analiză.

„Președintele Volodimir Zelenski și toți diplomații ucraineni au avertizat întotdeauna partenerii noștri că resursele energetice sunt arma Rusiei. Acesta este motivul pentru care Ucraina a luptat împotriva Nord Stream 2. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și manipularea Kremlinului de a plăti gazul în ruble au obligat Europa să-și reconsidere rapid politica”, a spus șeful biroului președinției ucrainene, Andrey Yemak.

ORA 11:00

Berlinul va furniza Ucrainei șapte obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 din stocul Bundeswehr, a anunțat Welt, citând surse.

Panzerhaubitze 2000 este o unitate de artilerie autopropulsată germană, dezvoltată de Krauss-Maffei Wegmann în 1998.


Locuitorii din Mariupol vor rămâne fără servicii de utilități timp de încă câteva luni din cauza atacurilor ocupantului, a declarat primarul Petro Andryushchenko.

ORA 10:00

Premierul ungar Viktor Orban i-a spus Papei Francisc că totul în Ucraina ar putea fi rezolvat până pe 9 mai. Cel puțin aceasta este concluzia care reiese din interviul acordat chiar de suveranul pontif publicației italiene Corriere della Sera:

Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan ca totul să se termine pe 9 mai. Sper că acest lucru este adevărat, astfel încât să înțelegem și noi viteza de escaladare din aceste zile. Pentru că acum nu mai este vorba doar de Donbas, ci și de Crimeea, de Odesa, de a lua portul de la Marea Neagră de la Ucraina, asta e tot. Sunt pesimist, dar trebuie să facem tot posibilul pentru a opri războiul”, a declarat Papa Francisc în interviul acordat pentru Corriere della Sera.


Peste 100.000 de civili așteaptă să fie evacuați din Mariupol, potrivit primarului orașului, Vadim Boychenko.

În apropiere de Berdyansk, aproximativ 2.000 de locuitori din Mariupol așteaptă evacuarea. Aceasta este însă întreruptă de ocupanți, anunță primarul Mariupolului, Vadim Boychenko.

Așteptam ca o evacuare să aibă loc la Inelul Lunacharskoye, în apropiere de Berdyansk. Acolo așteaptă astăzi 2.000 de locuitori din Mariupol, care au plecat, s-au îndreptat spre Berdyansk. Așteaptă de două săptămâni evacuarea, iar noi am anunțat începerea acesteia. Dar trupele inamice rusești ne distrug planurile și îi împiedică pe locuitorii din Mariupol să ajungă pe teritoriul controlat de Ucraina în Zaporojie”, a declarat Boychenko.

Potrivit acestuia, în Mariupol au rămas în total peste 100.000 de locuitori, care așteaptă, de asemenea, să fie evacuați. El a adăugat că peste 200 de civili se ascund la uzina Azovstal.

Ieri, după evacuare, a început imediat un atac asupra Azovstal, au venit tancuri, artilerie grea, nave și a început o mare operațiune de eliberare”, a declarat primarul.

ORA 09:00

Șeful regiunii Harkov, Oleg Synegubov, a transmis, marți, o scurtă prezentare a situației din regiunea Harkov. Potrivit acestuia:

„La sfârșitul săptămânii trecute, forțele de ocupație rusești au lansat două lansatoare de rachete multiple și un baraj de artilerie la Harkov. Civilii din Pivnichnyi Saltivtsi au avut de suferit de pe urma bombardamentelor”, a transmis șeful regiunii Harkov, Oleg Synegubov.

Acesta a spus că, în districtul Harkov, bombardamentele timpurii au provocat un incendiu la una dintre întreprinderi. Fabrica nu a funcționat în perioada legii marțiale, iar clădirea a suferit daune semnificative. Un angajat în vârstă de 46 de ani, care se afla în incintă în momentul bombardamentului, a murit.

Acesta a afirmat că, în regiune, ocupanții au bombardat Zolochiv, Barvinkove, Dergachy și Chuhuyiv.

„Pe parcursul zilei, în regiunea Harkov au fost rănite 3 persoane: Harkov – 2 persoane, raionul Chuguiv – 1 persoană. De asemenea, medicii oferă asistență rezidenților din așezările care au fost retrase de sub ocupație.

Operațiunile de luptă active sunt în desfășurare în zona Izium. Susținem ZSU-ul nostru, ei își apără cu bărbăție pozițiile și nu lasă inamicul, care face încercări continue de atac.

Centrul regional umanitar livrează ajutoare la punctele de distribuție din Harkov (https://t.me/kharkivoda/4515) și în comunitățile din regiune. În cursul zilei, au fost livrate peste 57 de tone de alimente. În afară de Harkov, au fost furnizate ajutoare umanitare în comunitățile Malodaniliv, Novopokrovsk, Dergachiv, Zmiyiv și Donețk.

Compania regională de utilități își reînnoiește infrastructura critică. În Malyi Rogany și Cherkasy Lozova, alimentarea cu gaz este în curs de restabilire, iar gazul a fost redat la 500 de gospodării. Inspecțiile, reparațiile și reînnoirea infrastructurii critice se efectuează în fiecare zi, fără weekend. Suntem angajați, credem în forțele armate ucrainene și ne apropiem de victorie!”, a transmis Oleg Synegubov.


Un nou raport al serviciilor de informații britanice spune că bugetul de apărare al Rusiei s-a dublat aproximativ între 2005 și 2018, prin investiții în mai multe mijloace aeriene, terestre și maritime de înaltă performanță. Din 2008, acest lucru a stat la baza unui amplu program de modernizare militară New Look.

Potrivit raportului britanic, modernizarea echipamentelor sale fizice nu a permis Rusiei să domine Ucraina.

„Eșecurile atât în planificarea strategică, cât și în execuția operațională au privat-o de capacitatea de a transforma puterea numerică într-un avantaj decisiv”, se arată în raport.

Britanicii au mai spus că „armata rusă este acum semnificativ mai slabă, atât din punct de vedere material, cât și conceptual, ca urmare a invaziei din Ucraina. Recuperarea va fi agravată de sancțiuni. Acest lucru va avea un impact pe termen lung asupra capacității Rusiei de a desfășura forțe armate convenționale”.


Ministerul Transformării Digitale a anunțat că Ucraina lansează un proiect pentru persoanele strămutate, intitulat „Acolo unde ești așteptat”. Scopul său este de a ajuta, printre altele, la găsirea unei case.

În cadrul proiectului a fost creat un portal online datorită căruia ucrainenii vor putea să fie evacuați mai ușor, să găsească locuințe și să primească ajutor umanitar.

În gările din Kiev, Harkov, Odesa, Zaporojie, Lozova și în unele trenuri, lucrătorii de la „Căile Ferate Ucrainene” îi vor înregistra într-un sistem unic pe cei care vor fi evacuați și îi vor ajuta să găsească cazare.

Pasagerii pot solicita evacuarea și cazarea în mod independent prin intermediul centrului de contact „UZ” la numărul de telefon 0 800 503 111. Operatorii vor oferi consultanță cu privire la cerințele de bază și vor introduce datele în formularul de înregistrare.


Se raportează o lovitură puternică asupra pozițiilor AFU din Soledar, regiunea Donețk

Trupele rusești au încetat să avanseze în toate direcțiile, cu excepția Donețkului, a anunțat Statul Major General.

Acolo, trupele rusești încearcă să stabilească un control total asupra așezărilor Rubezhnoye și Popasna și să avanseze în direcția Lyman și Slovyansk.

În toate celelalte direcții, ocupanții au bombardat pozițiile apărătorilor ucraineni sau au acumulat echipamente în teritoriile ocupate temporar (17 tancuri și 60 de tancuri BMP-1 au fost scoase din depozitul din Boguchar, regiunea Voronej, între 27 aprilie și 02 mai 2022 – au fost trimise pe teritoriul Ucrainei).

ORA 08:00

Suedia a anunțat revenirea ambasadei sale la Kiev pe 4 mai.

„Suedia va continua să fie alături de Ucraina și este mulțumită de faptul că Suedia se va întoarce în Ucraina”, a declarat pe Twitter ministrul suedez de externe, Ann Linde.

CNN: Putin ar putea declara oficial război Ucrainei (în loc de o așa-numită „operațiune specială”)

Acest lucru s-ar putea întâmpla pe 9 mai, ceea ce ar permite începerea mobilizării generale în Federația Rusă, potrivit CNN, citând oficiali occidentali.

Armamentul greu a ajuns în Ucraina

Mai mult de 70 de obuziere M777 au ajuns, deja, în Ucraina, ceea ce reprezintă aproximativ 80% din ceea ce SUA s-au angajat să furnizeze Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de CNN citând un înalt oficial al Pentagonului.

Interlocutorul postului a mai spus că Statele Unite au antrenat, deja, peste 200 de artileriști ucraineni:

„Peste 170 de militari ucraineni s-au antrenat în mai multe poligoane cu obuzierul M777, iar alți peste 50 sunt în curs de finalizare. În total, am instruit peste 200 de artileriști ucraineni pe M777.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat, de asemenea, că un grup de 20 de militari ucraineni a început, de asemenea, să lucreze cu dronele Phoenix Ghost la 1 mai.

Cancelar german: sancțiunile impuse Rusiei ca răspuns la invazia sa în Ucraina nu vor fi ridicate până când Moscova nu va ajunge la un acord de pace cu Ucraina

„Nu a crezut că Ucraina va fi atât de rezistentă. Nu a crezut că îi vom ajuta să reziste atât de mult timp. Nu vom ridica sancțiunile până când nu va negocia cu Ucraina. Și nu va obține acest lucru printr-o pace dictată„, a spus Scholz. „Termenii păcii ar trebui să fie stabiliți de Ucraina”

El a mai spus că Germania nu va accepta anexarea Crimeei de către Rusia.

„A fost o încălcare a dreptului internațional, încă mai este”, a spus el.

ORA 07:00

De la invazia rusă, 5,5 milioane de refugiați au părăsit Ucraina, potrivit agenției ONU pentru refugiați.

Dintre aceștia, peste 3 milioane au plecat în Polonia, 825.000 în România și 681.000 în Federația Rusă (Oficialii de la Moscova vorbesc de aproximativ 1 milion de oameni, dintre care 200.000 copii.


UE intenționează să coopereze cu statele africane, inclusiv cu Angola, Nigeria și Senegal, pe probleme de energie pentru a-și reduce dependența de importurile de gaze rusești, citează Bloomberg un document al UE.


Noile sisteme de artilerie care vor fi livrate Ucrainei vor schimba cursul războiului – The Washington Post

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, spune că artileria cu rază lungă de acțiune se va dovedi decisivă în următoarea fază a războiului.

Administrația Biden, care, împreună cu Canada, antrenează un număr mic de trupe ucrainene cum să opereze zeci de obuziere de 155 mm, va aproba, de asemenea, transferul de mai multă artilerie către Ucraina în zilele următoare”, a declarat Austin.

ORA 06:00

Serviciile secrete din SUA anunță că Rusia vrea să anexeze Donbas și Luhansk undeva la mijlocul lunii Mai. De asemenea, rușii vor să inventeze republica Herson și să o anexeze și pe aceasta. Potrivit autorităților de la Kiev, Moscova se va folosi de o serie de referendumuri măsluite, așa cum a procedat și în Crimeea în 2014, pentru a-și justifica acțiunile.

ORA 04:00

Artistul britanic Ed Sheeran și trupa ucraineană Antitila au înregistrat un duet și au filmat un videoclip la Casa de Cultură ruinată din Irpin. Cântecul „2step” a căpătat un nou sens, în noua versiune există un vers și un refren despre începutul războiului din Ucraina. Piesa a ajuns deja pe YouTube.
Muzicienii ucraineni spun că oferta de a înregistra o melodie comună a venit de la echipa lui Ed. Aceasta este o altă expresie a sprijinului poporului britanic și un act fără precedent.
Toate încasările din monetizarea videoclipurilor de pe Youtube și taxele vor merge către organizația de caritate Music Saves UA.


Marea Britanie va oferi Ucrainei un pachet de ajutor militar de 300 de milioane de lire sterline, potrivit Downing Street.


ONU a înregistrat deja peste 3 mii de morți în rândul civililor din Ucraina. Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a putut confirma decesul a 3.153 de civili și rănirea a 3.316 civili.
Se subliniază că cifrele reale sunt mult mai mari, întrucât există o întârziere în obținerea informațiilor din locurile în care continuă luptele intense.


Ucraina va deschide noi puncte de control la granița cu România. Acest lucru ar trebui să reducă sarcina asupra punctelor de control existente în regiunile Cernăuți și Transcarpatie.


Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, vede două scenarii pentru încheierea războiului cu Federația Rusă.

Prima este împărțirea Rusiei în trei sau mai multe părți. Iar a doua este păstrarea relativă a integrității teritoriale a Federației Ruse în cazul unei schimbări în conducerea țării.

Majoritatea conducerii politico-militar din Rusia știe acest lucru. Și de aceea există atât de multe încercări de dialog cu lumea occidentală, în ciuda retoricii oficiale pe care o folosesc cu toții. Dar cea neoficială este complet diferită: le este frică de pierzându-și averea. Și înțeleg că se va termina foarte repede pentru ei”, a declarat Budanov.


Casa Albă nu plănuiește în prezent vizita lui Biden în Ucraina, în ciuda dorinței sale de a face acest lucru.

„Nu există încă planuri și evident că vom continua evaluarea… Și, după cum știți, scopul nostru este să redeschidem ambasada pentru ca diplomații noștri să se întoarcă acolo, nu doar să meargă înainte și înapoi, ci să fie prezenți în Și știu că președintele ar dori să viziteze Ucraina, dar nu, nu există astfel de planuri în lucru”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.


Ocupanții ruși își distrug propriile echipamente pentru a nu lupta cu apărătorii ucraineni, – SBU

„Avem un tanc rămas în regiment. Ne-am spart rezervorul, pe scurt, ca să nu mai avansăm. Transporturile blindate de trupe au plecat fără noi”, i-a transmis un soldat rus, tatălui său, într-o convorbire telefonică.

Tatăl l-a întrebat dacă asta înseamnă că nu au pentru ce să lupte. Auzind un răspuns afirmativ de la fiul său, tatăl a fost mulțumit. După cum a explicat tânărul invadator, din cele 10 tancuri de la începutul războiului, doar unul a rămas în unitatea sa. Și l-au stricat în mod deliberat.

Multumesc lui Dumnezeu! Dezasamblați-l, predați-l pentru fier vechi, obiectivele vor rămâne”, îl sfătuiește tatăl.


De la începutul invaziei, Rusia a lansat 2.125 de rachete în Ucraina – Pentagonul


Rusia vrea să pună mâna pe Donbass și să taie Ucraina din Marea Neagră și Mările Azov – Anna Malyar

Rusia nu renunță la planurile sale de a ocupa nu numai granițele geografice ale regiunilor Donețk și Lugansk, ci încearcă acum să facă acest lucru în regiunea Harkov, Herson. Scopul lor este de a tăia Ucraina de la mare”, a spus ministrul adjunct al apărării.

ORA 02:00

Încă 5.000 de rachete antitanc Javelin vor fi livrate Ucrainei până vineri, 6 mai, anunță purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.


O invitație politicoasă la angajare la CIA. Rușii sunt „invitați” să devină colaboratori ai CIA: „Poate e cineva nemulțumit de țară și vrea să ajute la schimbarea situației”.

CIA încurajează rușii care nu sunt de acord cu invadarea Ucrainei să intre în contact cu serviciile secrete americane pe darknet.

ORA 00:00

Cehia nu intenționează să plătească pentru gazul rusesc în ruble și este pregătită, în anumite condiții, să renunțe la achizițiile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, a declarat șeful Ministerului ceh al Industriei și Comerțului.


Scholz nu vrea să meargă în Ucraina din cauza lui Steinmeier.

Cancelarul german a invocat drept motiv refuzul Kievului de a-l primi pe Steinmeier în aprilie, ceea ce a reprezentat un „adevărat șoc” pentru Germania, a relatat postul german de televiziune Tagesschau.

De asemenea, Germania a evaluat șansele de ridicare a sancțiunilor împotriva Rusiei – Reuters

Potrivit publicației, acestea nu vor fi ridicate atâta timp cât Rusia nu este dispusă să semneze un acord de pace cu Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz este cel care a declarat acest lucru.


Un convoi de persoane din Azovstal, eliberat pe 1 mai în cadrul unei operațiuni de evacuare umanitară, nu a putut ajunge astăzi în Zaporizhzhya, a anunțat OVA Zaporizhzhya.


Întrebarea dacă ambasadorul Ucrainei va rămâne la Moscova după cuvintele lui Lavrov – Volodimir Zelenski. Apelul președintelui ucrainean – pe scurt:

▪️Lavrov transferă vina pentru atrocitățile naziste către evrei: se pune problema dacă ambasadorul Israelului va rămâne la Moscova
▪️Uciderea unui copil din Odesa: Ce amenințări au făcut copiii la adresa Rusiei?
▪️Ocupanții ruși au ucis 220 de copii ucraineni, începând cu 24 februarie: Încă nu știm despre toți…
▪️1570 instituții de învățământ distruse sau avariate de ocupanți
▪️Evacuarea din Mariupol continuă


Datorită faptului că 438 de militari ucraineni au fost decorați cu decorații de stat. Titlul de „Erou al Ucrainei” este acordat locotenentului superior Dmitri Ruslanovici Todorov pentru curajul personal și eficiența sa în lupta împotriva invadatorilor din regiunea Donețk.